liveblog
NOS NieuwsAangepast

Code rood overal voorbij • Vaccinatie- en testlocaties gaan open

liveblog gesloten

Ergste gladheid nu overal voorbij

Na een ochtend vol ijzel, glijpartijen en vooral in het noorden wat ongelukken op de weg, heeft het KNMI de waarschuwing landelijk afgezwakt naar code geel. Daarbij moet je nog steeds uitkijken voor lokale gladheid, maar is het grootste gevaar voorbij. Daarmee sluiten we dit liveblog.

Check NOS.nl voor het laatste nieuws. Of lees hieronder hoe de ochtend verliep:

Code rood overal ingetrokken

Het KNMI heeft code rood nu overal ingetrokken. Alle provincies staan nu op geel, behalve Zeeland, die staat op groen.

Bij code geel wordt er nog steeds gewaarschuwd voor lokale gladheid door sneeuw of ijsresten. In Groningen en Drenthe kan op bepaalde plekken nog "verraderlijke gladheid" voorkomen, meldt het KNMI.

Ziekenhuizen in Gelderland merken iets meer patiënten door gladheid

Ziekenhuizen in Gelderland hebben vandaag met wat meer patiënten te maken dan gemiddeld door de gladheid.

"We hebben op een normale maandagmorgen vier à vijf mensen op de eerste hulp", zegt een woordvoerder van het Rijnstateziekenhuis in Arnhem tegen Omroep Gelderland. "Dat waren er vanmorgen ongeveer tien." Het zou vooral gaan om botbreuken en ander letsel na valpartijen.

Afgelopen weekend belandden er tientallen mensen op de eerste hulp na valpartijen op de schaats of op straat, meldde de Gelderlander eerder.

Het ziekenhuis Slingeland in Doetinchem had een normale maandagmorgen.

Glibberend en schuifelend vooruit in Leeuwarden

Pas op! Het is soms spekglad op straat

Bussen in Friesland gaan vanaf 13.00 uur weer rijden

Het busvervoer in de provincie Friesland wordt vanaf 13.00 uur weer opgestart, meldt vervoerder Arriva. Vanochtend werd het busvervoer stilgelegd vanwege de gladheid door ijzel.

Arriva zegt dat het enige tijd kan duren voordat alle bussen weer volgens dienstregeling rijden. De bussen op Terschelling rijden inmiddels weer. Op Ameland en Vlieland is dat niet het geval.

Meeste GGD's gaan weer open

In vrijwel het hele land gaan de teststraten en vaccinatielocaties van de GGD in de loop van de middag weer open. Alleen in Drenthe, waar code rood nog van kracht is, blijven locaties voor tests en vaccinaties de hele dag dicht.

"GGD Drenthe neemt geen enkel risico voor zowel medewerkers als inwoners en heeft daarom besloten dat alle teststraten en de vaccinatielocaties in Assen en Emmen de hele dag dicht blijven", meldt de GGD Drenthe.

Loodgieters verwachten een hoop meldingen

Nu het begint te dooien verwachten loodgieters dat er veel meldingen van waterschade zullen komen. Om dat voor te zijn, trekt installateurskoepel Techniek Nederland nu alvast aan de bel met een persbericht.

Als er scheurtjes te zien zijn in de leidingen, is het handig om alvast een loodgieter in te schakelen, luidt het advies. "Wanneer het water in kapotgevroren leidingen weer gaat stromen, loopt het door scheuren weg." De controle wordt vooral aangeraden bij kranen die niet vaak worden gebruikt, zoals in schuurtjes en buitenkranen. Door een bevroren leiding met een föhn te verwarmen, kun je zien of de leiding lekt.

Stoepen en lokale wegen glad, ook bij code geel

Voor de provincies Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht en Zeeland geldt inmiddels code geel. Wel wordt gewaarschuwd dat er in het hele land vooral op lokale wegen en woonwijken, nog aanhoudende gladheid is door sneeuwresten. Stoepen en fietspaden kunnen spiegelglad zijn. Ook na de ijzel kan dit nog enige tijd het geval zijn, zegt het KNMI.

Sommige locaties GGD openen weer de deuren

De test- en vaccinatielocaties van de GGD in Zeeland en Hollands Noorden gaan weer open. Er wordt aangeraden om de website van de GGD in de gaten te houden voor de meest actuele informatie per regio.

Vanwege de verwachte gladheid waren de GGD's in het hele land gesloten tot 12.00 uur. Inmiddels geldt er code geel voor het westelijke deel van het land.

Vooral ongelukken in Friesland

Rijkswaterstaat zegt dat er vooral in Friesland ongelukken zijn gebeurd op de wegen. Volgens de politie komen de meldingen vooral uit de hoek Sneek-Franeker-Leeuwarden.

"We zien in het noorden en oosten dat er echt sprake is van ijzel", zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Dat is het gevaar bij ijzel: als de wegdektemperatuur nog onder de 0 graden is en de regen valt op de weg, dan vriest dat meteen weg en is de werking van het zout niet optimaal."

Op de N7 bij Sneek raakte deze auto van de weg. Hulpdiensten zijn bezig om de bestuurder uit de auto te halen.

Op verschillende plekken flinke laag ijs op de weg

  • Regio15
    Spekgladde wegen in Rijswijk
  • SQ Vision Mediaprodukties
    Stationsplein Eindhoven

Auto glijdt van de weg in Friesland

In Friesland is een auto door gladheid van de weg geraakt op de A31 bij Dronrijp. Op sommige stukken van de weg is het spekglad door ijzel.

Bij Nijlân raakte een auto van de weg, tussen Sneek en Bolsward. De auto kwam in de middenberm terecht, meldt Omrop Fryslân.

Auto op z'n kant door gladheid op A31

Strooiwagens strooien 3,2 miljoen kilo zout

Verraderlijk glad: strooiwagens de weg op

Rijkswaterstaat: Weinig ongelukken op snelwegen door gladheid

Rijkswaterstaat meldt dat er op de snelwegen weinig ongelukken zijn gebeurd door gladheid en dat de hinder voor het verkeer vooralsnog lijkt mee te vallen. Maar lokale wegen, stoepen en fietspaden kunnen spiegelglad worden door ijzel.

NOS-weerman Marco Verhoef waarschuwt: "Als mensen nu op hun thermometer kijken denken ze misschien: het is boven 0, niets aan de hand. Maar de lucht is nog vrij droog en als daar neerslag in valt, dan gaat dat allemaal afkoelen en dan kan dat druppeltje toch onderkoeld raken. Als dat de grond raakt of een bevroren oppervlakte, dan gaat het bevriezen en kan het lokaal spekglad worden."

In de loop van de ochtend zal de neerslag richting het oosten van het land wegtrekken. Verhoef verwacht dat vanaf 14.00 ook de laatste gladheid in het land verdwenen zal zijn.

Provincies Zeeland en Zuid-Holland van code rood naar geel

Het KNMI heeft de provincies Zeeland en Zuid-Holland op geel gezet. Eerder gold code rood voor het hele land.

Minder intercity's

De NS meldt op zijn website dat er op verschillende trajecten minder intercity's rijden. Onder meer tussen stations Schiphol en Amersfoort Centraal rijden er minder treinen. De beperkingen duren volgens de vervoerder tot ten minste morgenochtend vroeg. De extra reistijd is meer dan een half uur.

Tussen Amsterdam Centraal en Almere Centrum rijden helemaal geen intercity's. Een woordvoerder van de NS benadrukt dat er op ieder traject wel treinen rijden, maar dat het in sommige gevallen gaat om stoptreinen in plaats van intercity's.

Volgens de woordvoerder hebben de treinen het zwaar gehad door het winterse weer van afgelopen week. Zo hebben veel treinen een tijdje stilgestaan. "In de loop van de week verwachten we dat ook die treinstellen weer op het spoor kunnen", zegt ze. Van de ijzel van vandaag heeft de spoorvervoerder tot op heden geen last gehad, aldus de woordvoerder.

Sommige scholen en kinderopvanglocaties houden deuren dicht

Een aantal scholen en kinderopvanglocaties in onder meer Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Gelderland houdt vanwege de verwachte gladheid morgen de deuren dicht. Dat melden regionale omroepen.

"We vinden het niet verantwoord om van onze leerkrachten en leerlingen te verwachten dat zij naar school komen. Er is ook geen noodopvang. We rekenen op uw begrip", laat Albert Helder van de Friese onderwijsorganisatie Proloog weten aan Leeuwarder Courant.

Het is nog niet bekend wat scholen en kinderopvanglocaties in andere provincies van plan zijn. De PO-raad raadt ouders aan om schoolemails of de ouder-app - een app voor de communicatie tussen scholen en ouders - in de gaten te houden voor informatie over dichte scholen morgen.

Scholen kunnen er ook voor kiezen om later te beginnen.

GGD: test- en vaccinatielocaties dicht vanwege code rood

Vanwege de verraderlijke gladheid sluit de GGD zeker tot 12.00 uur alle test- en vaccinatielocaties. "Heeft u een afspraak staan voor een test of vaccinatie op maandagmorgen, kom dan niet naar de locatie", laat de GGD weten. Per regio wordt bekeken wanneer de locaties weer open kunnen gaan.

De instantie zegt dat er geprobeerd wordt om contact op te nemen met alle mensen die een vaccinatie-afspraak hadden staan. De GGD adviseert de website in de gaten te houden voor de meest actuele informatie.

'Spekglad op wegen en stoepen', zegt weerman Marco Verhoef

Code rood: 'Het wordt spekglad op wegen en stoepen'

KNMI: code rood vanwege ijzel

Voor het hele land geldt vanochtend code rood vanwege "verraderlijke gladheid". Volgens het KNMI wordt het vooral op lokale wegen glad door sneeuwresten.

Het weeralarm ging om 3.00 uur in voor Noord- en Zuid Holland en Zeeland, vanaf 5.00 uur voor de Waddeneilanden, Friesland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en Noord Brabant, en vanaf 7:00 uur voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg.

De verraderlijke gladheid zal in de loop van de ochtend vanuit het zuidwesten verdwijnen. In het noordoosten gebeurt dat aan het begin van de middag.