NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Wakschaken in Wageningen • Slapen in een zelfgebouwde iglo

Liveblog gesloten
 • Einde van een schitterende schaatsdag

  Het was vandaag een prachtige schaatsdag, met veel ijspret. Maar door de drukte had de spoedeisende hulp het twee keer zo druk als een normale zaterdag in huidige periode.

  We sluiten dit blog voor vandaag. Een terugblik op deze winterse zaterdag lees je in het stuk hieronder. Fijne avond!

 • Nog een dag ijspret, maandag zet dooiaanval in en stijgt de temperatuur snel

  Na een week vol winterse taferelen zet zondag in het overgrote deel van het land langzaam de dooi in. Vanaf maandag loopt de temperatuur fors op - donderdagmiddag wordt het mogelijk rond de 10 graden. Maar voor de komende dagen blijft het KNMI waarschuwen voor gladheid.

  De nacht van zaterdag op zondag wordt voorlopige de laatste waarin de temperatuur onder de -10 graden kan dippen. Zondag overdag kunnen schaats- en winterliefhebbers nog een dag genieten van sneeuw en ijs. Maar hoe zuidelijker en hoe later op de dag, hoe meer het dooit.

  Lees verder:

 • Extreme sneeuw verlamt Moskou

  Hadden wij deze week een berg sneeuw, in Rusland kregen ze gisteren en vandaag de volle lading. Meer dan een halve meter sneeuw verlamt het verkeer in de Russische hoofdstad. Met 60.000 mensen probeert de gemeente de wegen weer begaanbaar te maken. Ook het luchtverkeer werd flink gehinderd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Extreme sneeuwval verlamt Moskou
 • IJsbaan in het Drentse Dalen morgen alsnog open na vernieling met trekker

  De ijsbaan die dinsdag plotseling werd vernield door een man met een trekker gaat morgen alsnog open. Na de vernieling bleef er een modderig veld over met diepe sporen in het ijs.

  De brandweer Coevorden heeft tienduizenden liters water op het terrein gespoten. En zoals het er nu naar uitziet, kunnen schaatsers vanaf morgenochtend op de baan terecht, meldt RTV Drenthe.

 • Slapen in een zelfgebouwde iglo: 'Het was heel behaaglijk'

  Robin Kusters heeft samen met zijn gezin op straat in Arnhem-Zuid een iglo gebouwd waar zijn hele gezin in past. De iglo is bijna twee meter breed en ruim twee meter hoog. Hij en zijn kinderen sliepen er afgelopen nacht in. "Het was heel behaaglijk, helemaal niet koud", zegt Kusters tegen Omroep Gelderland, hoewel zijn vrouw toch liever binnen in huis sliep.

  Ook elders doken afgelopen week veel iglo's op. Door de stevige wind tijdens het sneeuwen, is de sneeuw uiterst geschikt om compacte blokken mee te maken, legde NOS-weerman Peter Kuipers Munneke eerder deze week uit. "Door de wind zijn de zeshoekige sneeuwkristallen kapot gebroken, deze ijsscherven laten zich makkelijker stapelen dan volledige sneeuwvlokken. Daarom zien we nu ook meer iglo's dan bijvoorbeeld sneeuwpoppen."

  Het gezin met z'n allen in de iglo Robin Kusters
 • Dronebeelden van schaatsend Nederland

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dronebeelden: Nederland op de schaats
 • Dj zorgt voor feestje op Paterswoldsemeer

 • Schaken in een wak bij Wageningen

  Guido Soeteman (28) ging vanochtend niet schaatsen maar schaken met zijn vriend Mark Kriebel in het ijskoude water bij de Grebbedijk in Wageningen. Navraag bij Guido (met zwarte muts op de foto's) leert dat hij en zijn vriendengroep al langer bezig zijn met zich blootstellen aan koude temperaturen.

  "Ik doe dit soort dingen al sinds 2016." Het idee om te gaan schaken kwam van Guido's vader. "Hij zei voor de grap dat als we toch in het ijs gingen zitten, we net zo goed een potje schaak konden spelen. Dat hebben we toen maar gedaan."

  1/4 Potje schaak in het ijs Guido Soeteman
  2/4 Potje schaak in het ijs Guido Soeteman
  3/4 Saskia Weijman van Hondenfotograferen.nl
  4/4 Guido Soeteman

  Guido heeft een bijzondere uitleg waarom hij de kou opzoekt. "Ik houd ervan om dingen te doen die zo oncomfortabel klinken dat ze gewoon weer comfortabel worden. In het uiterste puntje van ongemak zit juist weer behaging. Ik kan dan ook niet goed genieten van warmte als ik het niet eerst koud heb gehad. "

  Het potje schaak in het ijs hoort bij een 'challenge' die ze zijn begonnen op 27 december. Voor dag nummer vijftig, op 15 februari, heeft Guido een bijzondere uitdaging in gedachten. Wim Hof, die bekendstaat als 'The Iceman' en verschillende kouderecords op zijn naam heeft, wordt uitgedaagd voor een potje schaak. Lukt het niet om Hof zover te krijgen, dan wil de inwoner van Wageningen wel een stukje taart eten in het ijs om het 50-daagse jubileum te vieren. "Dat mag ijstaart zijn maar een warme brownie mag ook."

 • Sven Kramer met gezin op het ijs

 • Antonius Ziekenhuis Sneek zet extra personeel in

  In het Antonius Ziekenhuis in Sneek dreigt het vandaag net zo druk te worden als gisteren, toen er vanwege schaatsongelukken zo'n vijftig mensen meer op de spoedeisende hulp terechtkwamen dan normaal. Van hen hadden 29 een gebroken pols. Veel van die breuken zijn zo complex dat er nog een operatie achteraan moet komen, laat het ziekenhuis weten. Het Antonius heeft extra personeel ingezet.

 • Er wordt niet alleen geschaatst, maar ook gezeild en gesurft op ijs

 • Friese huisartsenposten overbelast door schaatsongelukken

  De Dokterswacht Friesland, waar inwoners van de provincie buiten kantoortijden terechtkunnen, is overbelast vanwege ijsongelukken, meldt Omrop Fryslân. Vooral gebroken polsen en heupen, snijwonden aan het voorhoofd en hersenschuddingen komen veel voor. De telefoonlijnen van de Dokterswacht zijn bijna niet meer te bereiken, zegt de regionale omroep.

  Daarom adviseert het samenwerkingsverband van vijf Friese huisartsenposten mensen met schaatsgerelateerde verwondingen om - waar mogelijk - hun telefoontje uit te stellen. Als een lichaamsdeel nog te bewegen is, dan is de kans op een botbreuk klein en kan contact met de dokter wachten, redeneert de Dokterswacht. De organisatie raadt schaatsers ook aan om polsbeschermers en een helm te dragen.

  Ook de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid komt met een advies; als je een ijsongeluk hebt gehad, bel dan eerst even voor een afspraak:

 • Politiehelikopter filmt reddingsactie Noorder IJpolder

  De Amsterdamse politie en brandweer hebben gisteren een vrouw uit het water van de Noorder IJpolder gehaald die bezig was haar hond te redden. Het dier was door het ijs gezakt, maar toen de vrouw hem wilde redden zakte ze daar zelf ook doorheen. De hond kon zelf uit het water krabbelen, maar zijn baasje lukte dat niet. De vrouw was behoorlijk onderkoeld toen ze uiteindelijk uit het ijzige water werd gehaald. Zij en haar hond maken het gelukkig weer goed.

  Een politiehelikopter filmde de reddingsactie, bekijk de beelden op het Instagramaccount van de politie Amsterdam.

 • ProRail waarschuwt voor 'levensgevaarlijke taferelen'

 • Drukte in schaatsgebieden

  Meerdere gemeenten roepen mensen via sociale media op om niet met de auto naar schaatsgebieden te komen. Onder meer in Groningen, Leeuwarden, Rotterdam, Zuidplas, Zoetermeer en Blaricum zijn wegen en parkeerplekken in de buurt van natuurijs volgestroomd.

  Sommige wegen zijn daarom afgesloten, zoals de N518 richting Zuiderwoude en Marken. Bij Alphen aan den Rijn worden automobilisten vanaf de N231 teruggestuurd, omdat het druk is bij de Treinweg. Lokaal zijn op diverse plekken ook rotondes en parkeerplaatsen afgesloten.