liveblog

Opnieuw kans op gladheid • ProRail: ook komende dagen nog overlast op spoor

  • De komende dagen blijft het koud, de temperatuur komt niet boven het vriespunt.
  • KNMI geeft code geel uit vanwege gladheid.
  • NS kampt met treinuitval op bepaalde trajecten.
  • Vannacht is voor het eerst in jaren zeer strenge vorst gemeten.
  • Bestuur blijft erbij: geen Elfstedentocht in coronatijd.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten dit blog over het winterweer. In onderstaand bericht lees je meer over de verwachtingen van woensdag 10 januari.

Reddingsbrigade: schaats niet te snel op bevroren open water

Reddingsbrigade Nederland raadt af om al meteen te gaan schaatsen op bevroren open water. Volgens de organisatie is het beter eerst te schaatsen op een lokale natuurijsbaan, een ondergespoten stuk weiland of een ondiepe sloot.

Volgens de Reddingsbrigade vindt er op veel locaties geen deskundige controle plaats op de kwaliteit van het ijs en ontbreken waarschuwingen voor zwakke plekken en wakken omdat toertochten vanwege het coronavirus niet door mogen gaan. "Hierdoor neemt het risico toe om in het ijskoude water te belanden", aldus de Reddingsbrigade.

Weerman Peter: Ik kreeg nog nooit zo veel weerfoto's

"Ik heb de afgelopen acht jaar als weerman op een dag nog nooit zo veel weerfoto's gekregen." NOS-meteoroloog Peter Kuipers Munneke schat dat hij tussen de duizend en vijftienhonderd foto's van winterse taferelen langs zag komen. In het artikel hieronder zie je een selectie.

Treindienst Beverwijk-Alkmaar hersteld

De storing tussen Beverwijk en Alkmaar is voorbij. De treinen rijden weer normaal rond 23.15 uur

Faunabeheer wil voorlopig jachtstop

De Faunabescherming vraagt minister Schouten van Landbouw en alle provinciebesturen om de jacht op wilde dieren voorlopig stop te zetten. De dieren hebben het vanwege het winterweer al moeite genoeg om voedsel te vinden en de jacht stoort hen daarin.

Het gaat om het stopzetten van het zogenoemde 'beheer', de jacht op diersoorten die niet op de wildlijst staan en waar ook buiten het jachtseizoen op gejaagd mag worden. Faunabescherming wil dat die jacht tot begin april wordt stopgezet.

Belgische reuzenpandatweeling maakt kennis met sneeuw

De reuzenpandatweeling Bao Di & Bao Me in het Belgische dierenpark Pairi Daiza, 40 kilometer ten zuidwesten van Brussel, speelde vandaag voor het eerst buiten in de sneeuw.

Hanzelijn rijdt nog steeds niet

Het sneeuwvrij maken van de Hanzelijn tussen Lelystad Centrum en Zwolle duurt nog voort. Eerder was gemeld dat de verstoring tot 21.30 uur zou duren, inmiddels wordt gerekend op 01.30 uur vannacht. Ook op het traject Amsterdam Centraal en Lelystad Centrum rijden nog geen treinen.

Verder rijden tussen Utrecht Centraal en Hilversum en tussen Alkmaar en Beverwijk geen treinen door de weersomstandigheden.

'Schaats niet in de uiterwaarden'

De Unie van Waterschappen raadt schaatsen in de uiterwaarden van rivieren af. Doordat de waterstanden in het rivierengebied nog zullen dalen, is het ijs vooral in de uiterwaarden niet betrouwbaar, want dat beweegt mee met het waterpeil in de rivier. Daardoor kan het ijs bij de kanten afbreken en dat leidt tot gevaarlijke situaties. Ook verzilting in het westen van het land kan voor onbetrouwbaar ijs zorgen.

Waar het kan, proberen de waterschappen mee te werken bij het bevorderen van ijspret. Het verschilt per regio of het veilig genoeg is om ijsgroei te bevorderen. Zo hebben de noordelijke waterschappen hun ijsdraaiboek al in werking gesteld zodat het ijs optimaal kan aangroeien. De meeste gemalen staan uit en de sluizen zijn gesloten, zodat er zo min mogelijk stroming is.

Problemen met Rotterdamse trams en metro

De Rotterdamse metro heeft te kampen met uitval door het weer. Er rijden geen metro's meer naar Rotterdam-Nesselande en ook de Hoekse Lijn vervalt. Daarnaast is ook het tramverkeer flink uitgedund. Alleen lijn 2 rijdt nog het volledige traject. Andere routes zijn aangepast of uitgevallen.

Alle tijdslots vol bij ijsbaan in Oosterbeek

Honderden mensen kwamen vandaag schaatsen bij de Oosterbeekse IJsvereniging. Ze zijn de gelukkigen die een tijdslot hebben weten te reserveren. Kort na het openen van het reserveringssysteem, was alles volgeboekt.

Alle tijdslots vol bij ijsbaan in Oosterbeek

ProRail: ook de komende dagen nog overlast op het spoor

Vandaag maakte de sneeuw plaats voor zon, maar de strenge vorst houdt aan. Reizigers moeten daarom ook de komende dagen nog rekening houden met overlast op het spoor, schrijft ProRail in zijn liveblog.

Vrieskou en vocht zorgen voor ijsafzetting aan de bovenleidingen, waardoor de stroomafnemer van de trein moeilijker contact kan maken met de bovenleiding en de trein kan stilvallen. Vannacht rijden er schraaptreinen over het spoor om de bovenleidingen zoveel mogelijk ijsvrij te houden.

Ook het goederenvervoer heeft last van de winterse omstandigheden. Bij hoge uitzondering werd vandaag een historische dieseltrein ingezet om de Betuweroute sneeuwvrij te maken, zodat het goederenvervoer vanuit de Rotterdamse haven weer op gang kan komen.

Verder wordt er nog hard gewerkt aan het sneeuwvrij maken van de Hanzelijn en andere sporen waar de sneeuw nog problemen veroorzaakt. "Nu de sneeuwval gestopt is en er niet alleen maar sneeuw bijkomt, gaat dat makkelijker, maar er is nog veel werk te doen", aldus ProRail.

KNMI geeft code geel uit ; opnieuw kans op gladheid

Ook vanavond en vannacht is er weer kans op gladheid. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het hele land. Er is aanhoudend kans op gladheid door sneeuw(resten) en mogelijk ook door bevriezing van smeltwater en natte weggedeelten.

Pas op voor vallende sneeuw en ijspegels

Bij het Philips Stadion in Eindhoven is een auto flink beschadigd geraakt toen sneeuw vanaf het dak naar beneden viel. Het pak sneeuw viel op de voorruit en veroorzaakte flinke barsten. Niemand raakte gewond. Vanwege het gevaar van meer vallende sneeuwbrokken is de omgeving van het stadion met linten afgezet, meldt Omroep Brabant.

Veiligheidsregio Utrecht twitterde vandaag ook al een waarschuwing voor vallende sneeuw en ijspegels door de warme zon.

Na 16 jaar weer ijswadlopen

De laatste keer dat het kon was in 2005, nu zijn de weersomstandigheden vergelijkbaar, dus dat biedt een uitgelezen kans voor ijswadlopers.

"Als je hier in de zomer loopt dan zak je toch echt wel, zeker in het beginstuk, tot je knieën weg", zegt gids Linda de Hoop tegen RTV Noord. "Maar nu is het Wad hard en kun je er overheen lopen zonder weg te zakken."

Geen treinen Lelystad-Amsterdam en Lelystad-Zwolle

Vanwege de weersomstandigheden rijden er tot zeker 20.00 uur geen treinen tussen Amsterdam Centraal en Lelystad Centrum en tussen Lelystad Centrum en Zwolle.

Ook tussen Amsterdam Centraal, Uitgeest en Alkmaar en tussen Haarlem, Uitgeest en Alkmaar rijden geen treinen. Deze storing duurt tot 21.30 uur.

'IJsvorming gaat snel, maar kwaliteit is grillig'

De vorming van het ijs gaat nu heel snel. Wel is de kwaliteit van het ijs heel wisselend. De laatste details over het natuurijs in Nederland vind je in het schaatsjournaal van Weerplaza.

Schouten kan niet wachten op natuurijs: 'Zondag na de WK gaat de knop om'

Als het woord natuurijs valt, beginnen de ogen van Irene Schouten te twinkelen. Maar eerst moet de focus toch echt op de WK afstanden in Heerenveen, waar ze komend weekeinde kans op eremetaal heeft op vier onderdelen.

Schouten kan niet wachten op natuurijs: 'Zondag na de WK gaat de knop om'

File bij de Botlekbrug vanwege vastgevroren onderdeel

De Botlekbrug in de A15 is in beide richtingen dicht vanwege een storing. Een onderdeel van de brug zou zijn vastgevroren.

Conducteur in drukke trein: ‘Ik wil ook nog genieten van mijn kleinkinderen’

Niet alleen reizigers, maar ook conducteurs klagen over volle treinen. Vakbond FNV heeft "enkele signalen gekregen" van treinpersoneel dat vanwege het coronavirus bezorgd is over de drukte in treinen. Reizigers kunnen te weinig afstand houden van elkaar en ook van de conducteurs.

In een trein tussen Amersfoort en Amsterdam werd het een conducteur vanmiddag bijna te veel. Bij iedere halte riep hij om dat reizigers voor zijn veiligheid uit zijn en elkaars buurt moesten blijven. "Negentig procent vol, ik wil ook nog genieten van mijn kleinkinderen", zei hij door de telefoon, waarschijnlijk tegen zijn leidinggevende. Hij wilde de trein voortijdig laten stoppen met rijden, maar dat is niet gebeurd.

De trein in kwestie was voller dan de afgelopen tijd, maar niet overvol, zegt een woordvoerder van de NS. "De treinen zijn voller dan de afgelopen maanden, omdat er minder rijden" vanwege het weer. Ook de NS kreeg meerdere meldingen van conducteurs over drukte, maar gaat ervan uit dat er geen grote zorgen zijn. "Anders had ik dat wel meegekregen", aldus de woordvoerder.

Winterzwemmers uit het water gehaald in Rotterdam

Op het Noordereiland in Rotterdam haalde de politie winterzwemmers uit het water, meldt RTV Rijnmond.

Sneeuwval drama voor tuinders in Drenthe

In Drenthe zijn enkele kassen ingestort door de zware sneeuwval. De schade loopt in de miljoenen. In Erica stortten twee kassen van bromeliakweker Meeuwisse in. "De sneeuw hoopte zich op bepaalde plekken op, waardoor de boel verzakte. Hierdoor ontstond een domino-effect naar de rest", zegt directeur Jan Meertens tegen RTV Drenthe. Hij schat dat de schade aan kassen en planten op kan lopen tot 4 miljoen euro.

Ook bij komkommerkwekerij Drenthe Growers in Erica ging het mis. Een kas stortte onder het gewicht van de sneeuw helemaal in, andere delen zijn verzakt. Ook andere tuinbouwers in Drenthe hebben schade gemeld, voornamelijk ruitschade.

Belgische zoutstrooier gaat viraal

Deze Belgische stadswerker in Brussel kreeg van de gemeente geen strooiwagen. Daarom bedacht hij een andere manier om toch zout te kunnen strooien. Je kunt je afvragen of het zinvol is, maar het filmpje ging in ieder geval viraal.

NS rijdt ook morgen met aangepaste dienstregeling

Vanwege het aanhoudende winterweer rijdt de NS ook morgen met een aangepaste dienstregeling; er worden voornamelijk sprinters ingezet en op enkele trajecten gaan weer intercity's rijden, maakt de vervoerder bekend.

Vanwege het winterweer zijn de opstelterreinen en onderhoudsbedrijven nog moeilijk bereikbaar. En voor vannacht wordt er weer strenge vorst verwacht. "We moeten altijd kijken wat dat met het spoor en de bovenleidingen doet", zegt een NS-woordvoerder. Vanaf morgen gaat er naast de sprinters weer een aantal intercity's rijden. De NS raadt reizigers aan om vlak voor vertrek de reisplanner te checken.

Brandweer redt man uit water in Onlanden

Dat het ijs nog niet overal veilig is, blijkt ook in het Groningse natuurgebied de Onlanden; een man zakte vanmiddag door het ijs en moest door de brandweer uit het water worden gehaald. De brandweer kon de man eerst niet bereiken, maar werd uiteindelijk met een opblaasbare brandcard uit het water gered, zo schrijft RTV Noord.

Hond gered uit ijskoud water in Zwolle

In het Zwolse Wezelandenpark heeft de brandweer vanmiddag een hond uit een wak gered. Een brandweerman ging met een soort bodyboard het water in en heeft de hond vervolgens met behulp van touwen op het droge gebracht. Het dier is door de dierenambulance meegenomen.

Brandweer helpt de ijsbaan in Akkrum klaar te maken

Een ijsvereniging in Akkrum krijgt hulp van de brandweer om het ijs klaar te maken voor schaatsers. De brandweer spuit een laag water over de baan; als dat bevriest, ontstaat er een gladde ijsbaan, zo is de bedoeling.

Deel lading binnenvaartschepen nu over de weg wegens ijs en hoogwater

Een deel van het transport van binnenvaartschippers wordt vanwege de weeromstandigheden via de weg vervoerd; hoogwater, sneeuw en ijs zitten de binnenvaart momenteel flink dwars. De combinatie van alle factoren zorgt voor een unieke situatie, zegt directeur Femke Brenninkmeyer van de Nederlandse Particuliere Rijnvaart Centrale. "Wij bestaan dit jaar 85 jaar en hebben al die tijd al te maken met waterstanden en allerlei weersomstandigheden. Maar deze week lijkt alles samen te komen."

Rijkswaterstaat heeft op sommige plekken ijsbrekers ingezet om de vaarwegen beschikbaar te maken.

Verenigingen druk in de weer met natuurijsbanen

Leden van IJsvereniging WVF in Zwolle hopen donderdag het ijs op te gaan. Nu er geen sneeuw meer uit de lucht valt, wordt de baan zo snel mogelijk met behulp van pompinstallaties en trekkers klaargemaakt:

Verenigingen druk in de weer met natuurijsbanen

Gaten in de weg door bevroren asfalt

Met de auto op pad? Kijk dan uit voor gaten in de weg. Onder meer op de A2, A12 en A16 wordt om die reden aan de weg gewerkt. Gaten in het wegdek ontstaan als er water in is getrokken dat later is bevroren, waardoor het asfalt uitzet. "Dat zorgt voor schade aan het wegdek, met name op wegen met 'open asfalt' (zoab)", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat Oost-Nederland. "Dat wordt veel op snelwegen gebruikt."

Dit soort vorstschade komt door het winterse weer landelijk veel voor. Wanneer de gaten worden gemeld, gaat een weginspecteur eropaf om met spoed een tijdelijke reparatie te organiseren. Daarbij worden mogelijk rijstroken afgesloten. Volgens Rijkswaterstaat hebben ze het er druk mee, maar zijn ze er goed op ingericht. "Het hoort bij het winterbeeld."

Lezerspost: winterse foto's van thuiswerken in een iglo en schapen in de sneeuw

Het mag dan wel koud zijn, maar dat weerhoudt Nederland er niet van om de sneeuw in te duiken. Een greep uit de foto's van NOS Ooggetuige:

  • NOS Ooggetuige / Robert Wiersma
  • NOS Ooggetuige / Saskia van der Steur
  • NOS Ooggetuige / Joke van Rooijen-Dorée
  • NOS Ooggetuige / Storm Sluiter
  • NOS Ooggetuige / P. Hogeveen
  • NOG Ooggetuige / Jurriena

'Wat zou er mooier zijn dan een NK op natuurijs?'

Schaatsers Sven Kramer en Koen Verweij willen meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen marathon op natuurijs, mochten die volgende week worden gehouden. "Niks is beter voor de schaatssport dan natuurijs", zegt Kramer. "Wat zou er mooier zijn dan een NK?"

Kramer zit momenteel in ijsstadion Thialf in de 'bubbel' van langebaanschaatsers, voor de WK afstanden die donderdag beginnen. Hij heeft nog nooit een marathon op natuurijs gereden.

Maandag maakte premier Mark Rutte bekend dat het kabinet nadenkt over een bubbel voor marathonschaatsers, zodat er toch wedstrijden op natuurijs kunnen worden gehouden. Dan zou er ruimte zijn voor het NK op natuurijs. Er is daarover overleg met de Nederlandse schaatsbond en de veiligheidsregio's.

Help de tuinvogels een handje, 'zodat we in het voorjaar nog iets te zien hebben'

Nu alles bedekt is met een dik pak sneeuw, is het voor veel vogels moeilijker om aan eten te komen. Vooral de tuinvogels kunnen daarom wel wat hulp gebruiken, zegt de Vogelbescherming. "Dat kan al heel simpel door voer op te hangen of een appel naar buiten te gooien", zegt Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming.

Nu het waarschijnlijk tien dagen gaat vriezen, bestaat de kans dat veel zwakke en jonge vogels uitgeput raken. "Het risico met dit soort temperaturen is dat vogels in een nacht wel tien procent van hun lichaamsgewicht kunnen verliezen", zegt Scheurkogel. "Door minder energie kunnen ze ook weer minder goed voedsel vinden. En dan overleven ze het niet."

Schaatsers voorzichtig het ijs op

Op verschillende plekken in Nederland wordt (voorzichtig) geschaatst op natuurijs. Onder meer in het Brabantse Deurne en in het Westerpark in Amsterdam hebben schaatsers de ijzers ondergebonden:

Eerste voorzichtige rondjes op het ijs in Westerpark

Ook op het Veluwemeer wordt geschaatst:

Bestuur blijft erbij: geen Elfstedentocht in coronatijd

Het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden blijft bij zijn standpunt: een Elfstedentocht organiseren is onmogelijk in tijden van een pandemie. "We hebben het over een tocht met 1 à 1,5 miljoen bezoekers, 25.000 deelnemers, duizenden vrijwilligers en half Nederland dat op pad is. Elk weldenkend mens zal toch beseffen dat zoiets nu niet kan", zegt bestuursvoorzitter Wiebe Wieling tegen de NOS.

"Wij willen het niet vanwege corona, en om die reden zouden we er bovendien geen toestemming voor krijgen", zegt hij. Ook een alternatieve 'Tocht der Tochten' zit er niet in. "Een alternatieve Elfstedentocht is geen Elfstedentocht."

Wieling voegt toe dat, terwijl in grote delen van Nederland de schaatskoorts toeneemt, er in Friesland momenteel nog helemaal niet veel ijs ligt.

Dat is bijvoorbeeld te zien op onderstaande foto van de rivier De Luts in het Friese dorp Balk, waarover de Elfstedentocht wordt geschaatst:

Ook de veiligheidsregio Friesland zegt dat een Elfstedentocht nu op geen enkele wijze mogelijk is. Een woordvoerder van voorzitter Sybrand Buma zegt tegen persbureau ANP dat het "zeer onwenselijk" is om zo'n groot evenement te organiseren in coronatijd.

In 1997 werd de laatste Elfstedentocht verreden. Een korte terugblik:

Terugblik: de laatste Elfstedentocht in 1997

Waterschappen: gemalen stilleggen voor ijs kan niet overal

Niet alle waterschappen kunnen gemalen stilleggen om de ijsgroei op wateren te bevorderen. Volgens de Unie van Waterschappen is de waterstand in veel gebieden te hoog, waardoor het water nog moet worden weggepompt. Daar komt ook nog een pak sneeuw bij, waardoor het water nog meer stijgt.

De noordelijke waterschappen hebben hun 'draaiboek ijs' wel in werking gesteld; het water wordt verlaagd, en de meeste gemalen worden uitgezet om de stroming van het water te minimaliseren.

Veerdienst naar Terschelling en Vlieland vaart niet meer in het donker

Rederij Doeksen twittert dat de veerdiensten naar Terschelling en Vlieland vanaf morgen met een aangepaste dienstregeling varen; de reguliere boeien worden vervangen door onverlichte ijsbetonning, waardoor er niet meer in het donker kan worden gevaren.

Scheepvaartonderneming Wagenborg waarschuwde eerder al voor uitval van veerdiensten naar Ameland en Schiermonnikoog.

Schiphol heeft problemen door winterweer onder controle

Op luchthaven Schiphol lijken de vertragingen en annuleringen van vluchten als gevolg van het winterweer voorbij. Op het vluchtschema van de luchthaven is te zien dat de meeste vliegtuigen op tijd vertrekken en aankomen. Eindhoven Airport waarschuwt op zijn website nog wel voor problemen.

Zondag en gisteren waren veel vluchten vertraagd of werden ze geannuleerd vanwege sneeuw en gladheid.

'Auto's vallen gewoon uit'

Problemen met accu's, startmotoren, bevroren deuren, ruitenwissers, vastzittende sloten en de handrem: de wegenwacht heeft het er druk mee. "Veel sneeuw, veel ellende, dus de auto's vallen gewoon uit", zegt een monteur.

Hij hielp vanmorgen in Zwolle iemand van wie de auto niet startte:

Accuproblemen na strenge vorst: wegenwacht heeft het er druk mee

Volle treinen in Rotterdam en Dordrecht

Vanwege het winterse weer rijden er vandaag vooral sprinters en nauwelijks intercity's. De treinen die rijden, zitten daardoor soms erg vol. Regionale omroep Rijnmond kreeg vanochtend meerdere foto's binnen van drukke treinen in onder meer Rotterdam en Dordrecht.

De NS biedt excuses aan voor de drukke treinen, maar geeft ook aan dat de huidige weersomstandigheden niet zomaar toelaten dat er extra treinen gaan rijden. Ook roept de vervoerder reizigers op om goed na te denken of de reis écht noodzakelijk is.

"We kijken hoe we, onder de huidige omstandigheden, ons materieel zo effectief mogelijk in kunnen zetten", zegt de NS in reactie op onderstaande tweet van D66-Kamerlid Kees Verhoeven. "Maar het weer speelt ons behoorlijk parten hierin."

Gemeenten roepen hulp boeren in bij sneeuwruimen

Tientallen boeren uit onder meer Vijfhuizen, Hoofddorp en Weteringbrug zorgen ervoor dat de wegen daar begaanbaar blijven. "We hebben nu toch niets te doen", zegt een van hen tegen NH Nieuws.

De gemeente Haarlemmermeer huurt de boeren sinds een aantal jaar in om te helpen met sneeuwruimen en strooien. Boer Rob Blom is de spil tussen de gemeente en de boeren. "Normaal gesproken heb ik een hoveniersbedrijf, maar jaren geleden hadden we hetzelfde probleem als de laatste dagen en gezegd: 'Dat moeten we slimmer doen'. Toen hebben we een uitrol gemaakt van jongens die de wegen in de gemeente vrij willen maken van sneeuw."

Ook de gemeente Amstelveen heeft de hulp van de boeren ingeschakeld. De groep maakt lange dagen. "We zijn gisteren om 04.30 uur begonnen en hebben doorgewerkt tot 00.30 uur. Vanmorgen weer om 05.00 uur begonnen en hoe laat het vanavond wordt weten we nog niet."

Pinguïns verplaatst naar warme kachel

In dierenpark Burgers' Zoo in Arnhem zijn vijftien zwartvoetpinguïns naar binnen verplaatst vanwege de kou. Deze pinguïnsoort is niet gewend aan het huidige winterse weer, omdat de dieren aan de kust van Zuid-Afrika en Namibië leven. Het dierenpark noemt het een "hardnekkige mythe" dat alle zeventien pinguïnsoorten alleen in koude gebieden voorkomen.

De vijftien dieren die Burgers' Zoo nu naar binnen heeft verplaatst, zijn jong of hebben geen partner. Ze hebben daardoor nog geen eigen rotshol, zegt het dierenpark in een persbericht. De vijftien dieren zijn overgebracht naar een plek waar ze "bij de warme kachel" kunnen wachten op zachter weer.

Dierenverzorgers vangen de zwartvoetpinguïns om ze naar binnen te verplaatsen

Winters bekerduel ook voor IJslandse Excelsior-aanvaller een uitdaging

De kwartfinales van de KNVB-beker worden deze week gespeeld onder winterse omstandigheden; bij de wedstrijd tussen Excelsior en Vitesse kan het vanavond -10 graden worden. Hoewel dat voor de IJslandse Excelsior-aanvaller Elías Már Ómarsson normale temperaturen zijn, wordt het ook voor hem een uitdaging. "Ook voor mij is het koud, IJslanders zijn ook mensen."

Ómarsson ziet kansen in het duel:

Excelsior-spits Ómarsson ziet kansen in koud bekerduel met Vitesse

Voorzichtig optimisme over natuurijs, maar 'blijf altijd voorzichtig'

Met het ijskoude weer neemt ook de schaatskoorts in Nederland met de dag toe. Weerman Marco Verhoef is voorzichtig optimistisch: "Als we ervan uitgaan dat nu al ergens 1 à 2 centimeter ligt, dan zou je met de verwachte nachttemperaturen van onder de -10 in het binnenland best wel eens in de loop van donderdag of vrijdag op het ijs kunnen staan."

Het ijs moet dan wel minimaal 8 centimeter dik zijn. Hoe dik het ijs gemiddeld is in stilstaand water van 1 meter diep, kun je zien in deze verwachting van Weerplaza. Overigens lijkt het er nu op dat het na het weekend wat zachter weer wordt.

Verhoef waarschuwt verder dat het lastig is om natuurijs vanaf een afstand te beoordelen. "Je moet altijd voorzichtig blijven. Probeer het zelf rustig uit, op een veilige plaats en laat je ter plekke informeren door de mensen die er verstand van hebben."

Coronamaatregelen maken Elfstedentocht onmogelijk

Op deze koude dagen wordt veel gespeculeerd over de Elfstedentocht: zou de 'Tocht der Tochten' dit jaar voor het eerst sinds 1997 kunnen doorgaan? Op de website van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden staat nog altijd dat het in coronatijd niet mogelijk is om een Elfstedentocht te organiseren.

Weer zeer strenge vorst gemeten

Voor het eerst sinds jaren was afgelopen nacht en vanmorgen op sommige plekken sprake van zeer strenge vorst. Dat is het geval als de temperatuur onder de -15 graden komt. In de Achterhoek lag de temperatuur het laagst, meldt Omroep Gelderland. Op het weerstation in het Gelderse Hupsel werd zelfs een temperatuur gemeten van -16,2 graden, zegt Weerplaza.

De laatste keer dat we in Nederland zeer strenge vorst hadden, was in 2012. Toen was het dagenlang heel erg koud en werd de koudste dag van de eeuw gemeten: op 4 februari werd het volgens Weerplaza -22,9 graden in Lelystad.

Het was afgelopen nacht overigens lang niet overal in Nederland zo koud. In de noordelijke provincies vroor het op sommige plekken licht.

Meer treinen dan gisteren, wel vrijwel alleen sprinters

Op het spoor rijden vandaag vooral sprinters, zegt de NS. Die stoppen ook op kleine stations. Waar mogelijk zet de NS langere treinen in. Volgens de spoororganisatie rijdt ongeveer driekwart van de sprinters nu zoals het moet. Alleen het treinverkeer in Noord-Holland en Flevoland ondervindt problemen door sneeuwduinen op het spoor. En in het midden van het land zijn er af en toe wisselstoringen.

Woordvoerder Leonie Bosselaar spreekt in het NOS Radio 1 Journaal van een "rustiger beeld" dan gisteren. Toen lag het treinverkeer grotendeels plat en reden er mondjesmaat treinen.

Een iglo in Utrecht

In de Utrechtse buurt Wittevrouwen hebben mensen een iglo gebouwd

Meeste wegen weer begaanbaar

Rijkswaterstaat heeft het advies om niet meer de weg op te gaan ingetrokken. De meeste wegen zijn weer begaanbaar, hoewel automobilisten nog wel voorzichtig moeten zijn. Door sneeuw en ijsresten en opgevroren natte weggedeelten kan het op sommige plekken nog gevaarlijk zijn, waarschuwt Rijkswaterstaat.

Welkom!

De winterse kou in Nederland houdt voorlopig aan. Sterker nog: de komende dagen zakt de temperatuur nog iets verder onder nul en zal op meerdere plaatsen waarschijnlijk sprake zijn van zeer strenge vorst.

De kou en sneeuw hebben hier en daar overlast veroorzaakt, maar leiden ook tot winterpret. In dit blog houden we je op de hoogte van al het nieuws over het weer.