NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Honderden mensen weggestuurd uit park • 'OMT bezorgd over besmettingsrisico verkiezingen'

 • Welkom in het coronablog van dinsdag 9 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Politie beëindigt feest met 100 jongeren in Vondelpark
 • Opnieuw ict-probleem bij GGD
 • Kamer steunt verlenging avondklok
 • Honderden mensen weggestuurd uit park Nijmegen
 • Tirol deels op slot vanwege Zuid-Afrikaanse variant
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit was het liveblog van dinsdag 9 februari. Morgen praten we je graag bij in een nieuwe coronablog.

 • 'OMT bezorgd over besmettingsrisico tijdens Tweede Kamer-verkiezingen'

  Leden van het Outbreak Management Team (OMT) maken zich zorgen over de besmettingsrisico's bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dat blijkt uit een rondgang van NRC. Het kabinet heeft het OMT nog niet om advies gevraagd over de vraag of de verkiezingen moeten doorgaan, of op welke manier. Verschillende OMT-leden vinden wel dat het OMT de potentiële gevolgen moet doorrekenen en bespreken.

  Tot nu toe heeft het demissionaire kabinet steeds gezegd dat de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart kunnen doorgaan. Vorige week heeft een aantal burgemeesters wel gevraagd om uitstel.

  Er zijn voorzorgsmaatregelen gepland om de verkiezingen veiliger te laten verlopen: 70-plussers mogen per post stemmen, een groot aantal stemlokalen gaat vervroegd open en er is meer ruimte om een andere kiezer te machtigen.

 • Honderden mensen weggestuurd uit park Nijmegen

  De politie heeft een groep van honderden mensen weggestuurd uit het Kronenburgerpark in Nijmegen, meldt persbureau ANP. Zo'n vijfhonderd mensen waren bij elkaar in het park om te genieten van de sneeuw, maar hielden zich niet aan de coronaregels, zegt de politie.

  Nadat iedereen was weggestuurd, is het park ook even gesloten geweest. Er zijn geen boetes uitgedeeld.

 • Tirol deels op slot vanwege Zuid-Afrikaanse variant

  Tirol gaat deels op slot vanwege een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Oostenrijk heeft aanvullende maatregelen genomen: reizigers moeten vanaf vrijdag een negatieve coronatest laten zien als ze de deelstaat willen verlaten. Het aangescherpte beleid blijft zeker tien dagen van kracht.

  Er zijn inmiddels bijna 300 gevallen van de Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld in Tirol.

 • Politie beëindigt feest met 100 jongeren in Vondelpark

  De politie heeft vanavond een feest beëindigd van ongeveer honderd jongeren in het Amsterdamse Vondelpark. Een aantal jongeren verplaatste zich naar omliggende straten, meldt NH Nieuws. Één persoon is gearresteerd vanwege het verstoren van de openbare orde.

  Volgens een ooggetuige had iemand een speaker meegenomen en kwamen door de muziek steeds meer jongeren van tussen de 16 en 19 jaar oud op de plek af. Dat mag niet vanwege de coronamaatregelen, dus heeft de politie ingegrepen.

 • Opnieuw ict-probleem bij GGD

  Er is opnieuw een groot ict-probleem bij de GGD: de beveiliging van coronatest.nl, de overheidswebsite voor testafspraken en uitslagen, schiet ernstig tekort. Daardoor zijn de gegevens van miljoenen mensen die zich bij de GGD laten testen op het coronavirus niet voldoende beveiligd, blijkt uit vertrouwelijke stukken die de NOS heeft ingezien.

  Welke beveiligingsproblemen er precies spelen, is onbekend.

  Lees hier meer.

 • Marine neemt aanvullende coronamaatregelen na nieuwe besmettingen

  De marine gaat strengere coronamaatregelen invoeren voor schepen die naar zee gaan. Dat is besloten nadat eind vorige week vier marineschepen zijn teruggekeerd waar aan boord besmettingen waren, meldt defensie op de website.

  Voor schepen die opereren binnen 24 uur gaans van Den Helder, de thuishaven, geldt dat militairen thuisblijven bij klachten of personen met klachten in hun directe omgeving. Ook is er een screening voor vertrek en keert een schip direct terug naar de haven als er op zee klachten ontstaan.

  Voor schepen die verder dan 24 uur van Den Helder varen gelden aanvullende maatregelen. Voorafgaand aan het vertrek moeten alle opvarenden 10 dagen op een gecontroleerde locatie in quarantaine. Ook moet iedereen een negatieve PCR-testuitslag hebben om aan boord te mogen gaan.

  "Inmiddels is duidelijk dat de tot nu toe gebruikte set van maatregelen niet meer toereikend is om uitbraken aan boord te voorkomen en te beheersen. Testen en isoleren aan boord blijkt minder goed te werken dan voorheen. Vandaar dat we nu aanvullende maatregelen nemen", zegt plaatsvervangend commandant zeestrijdkrachten Huub Hulsker,

 • Strengere lockdown in Athene

  In Athene en de omliggende regio gaan vanaf donderdag strengere coronamaatregelen gelden. Alle niet-essentiële winkels, kappers en scholen gaan weer dicht, behalve het speciaal onderwijs. De maatregelen gelden tot 28 februari. Dat heeft premier Mitsotakis zojuist aangekondigd.

  Volgens de premier "is het doel om het virus een stap voor te zijn". Sinds vorige week gaat de stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen door. Ook zijn er meer ziekenhuisopnamen en loopt het aantal patiënten op de IC weer op. De intensivecarebedden in de regio Athene zijn nu voor 70 procent gevuld.

  Verder zijn virologen ook bezorgd, omdat zowel de Britse als de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus de afgelopen tijd is opgedoken in Griekenland.

 • Johnson & Johnson vraagt noodvergunning in Zuid-Afrika aan

  De hoofdonderzoeker van de Johnson & Johnson-vaccinstudie in Zuid-Afrika zegt dat er een aanvraag is ingediend om een noodvergunning te krijgen, meldt persbureau Reuters. De onderzoeker, Glenda Gray, zegt dat de farmaceut in gesprek is met de Zuid-Afrikaanse autoriteiten om enkele doses beschikbaar te stellen voor zorgmedewerkers.

  Deze week heeft de Zuid-Afrikaanse overheid besloten om de verspreiding van het AstraZeneca-vaccin stop te zetten omdat er twijfels waren over de effectiviteit ervan tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.

  Ook de effectiviteit van het Janssen-vaccin, dat door Johnson & Johnson wordt geproduceerd, tegen deze variant is lager. De effectiviteit in Zuid-Afrika is 57 procent, tegenover 66 procent wereldwijd.

 • 12-jarige jongen in Rotterdam aangehouden voor rellen

  De politie heeft een 12-jarige jongen gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de avondklokrellen in Rotterdam op 25 januari. Ook een 19-jarige man is aangehouden om die reden. Beiden worden verdacht van openlijke geweldpleging.

  De 12-jarige jongen werd herkend op beelden waarop hij een container omduwde bij een kunstwerk dat later afbrandde. De 19-jarige man werd eerder al gearresteerd tijdens de rellen, nu wordt hij ook verdacht van vernieling en het plunderen van een supermarkt.

  De politie deelde beelden van verdachten die betrokken waren bij de rellen. Dat leverde bruikbare tips op.

 • Koning bedankt medewerkers GGD en RIVM voor inzet bij vaccinatie

  De koning sprak tijdens een werkbezoek aan het RIVM via Zoom met enkele medewerkers die zich bezig houden met de vaccinatiecampagne.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Koning bedankt medewerkers GGD en RIVM voor inzet bij vaccinatie
 • Jeugddetentie voor minderjarige jongens tijdens avondklokrellen Eindhoven

  Drie minderjarigen hebben tot 51 dagen jeugddetentie gekregen voor hun aandeel in de avondklokrellen in Eindhoven. Dertig dagen daarvan zijn voorwaardelijk, besloot de kinderrechter in Den Bosch.

  Het gaat om twee 17-jarige jongens uit Eindhoven en een 17-jarige jongen uit Heeze.

  De jongens waren aanwezig bij de demonstratie in het centrum van Eindhoven op 24 januari. Die liep uit de hand en een deel van de demonstranten gebruikten geweld tegen de politie. De jongens waren daar ook bij betrokken: twee van hen gooiden stenen naar de politie, de andere jongen maakte slaande bewegingen met een wapenstok richting agenten.

 • Huren sociale woningen dit jaar bevriezen, zegt Kamer

  De huren van woningen in de sociale sector, dat zijn huurwoningen van woningcorporaties, moeten dit jaar bevroren worden in verband met de coronacrisis. Dat vindt de Tweede Kamer, die een motie van SP-Kamerlid Beckerman aannam.

  Ook de huurstijging in de vrije sector moet beperkt blijven tot de inflatie plus een stijging van maximaal 1 procent. De Kamer nam daarvoor een initiatiefwet van PvdA-Kamerlid Nijboer aan.

 • Demissionaire kabinet wil coronawet drie maanden verlengen

  Het demissionaire kabinet wil dat de coronawet met drie maanden wordt verlengd: van 1 maart tot 1 juni. Dat schrijft minister Hugo de Jonge in een Kamerbrief. De coronawet is tijdelijk en moet elke drie maanden officieel worden verlengd. Ook de Raad van State moet advies uitbrengen over de noodzaak ervan.

  De Eerste en Tweede Kamer kunnen over de verlenging in debat. Als ze dat niet doen binnen een week, gaat de verlenging automatisch in, meldt persbureau ANP.

 • Epidemioloog: misschien zitten we nu in dal besmettingen, is hierna ommeslag

  Epidemioloog Susan van den Hof denkt dat we in Nederland misschien wel het dal van het aantal besmettingen hebben bereikt, en dat hierna weer het aantal weer omhoog zal gaan. "We zien landelijk een heel kleine daling - of we nou van zaterdag tot zaterdag kijken of van dinsdag tot dinsdag. Wij verwachten dat de komende tijd het aantal positieve tests weer zal toenemen door de Britse variant", zegt Van den Hof in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co.

  Maar zeker is dat nog niet, denkt ze. Het r-getal van zowel 'de normale variant' als de Britse variant is namelijk ook de laatste twee weken gedaald. Als het r-getal onder de 1 kan komen, is dat goed nieuws. "Voordat de avondklok inging, was ook al de beperking van het bezoek ingegaan. Dat kan ook invloed hebben gehad op het r-getal. Alle aanvullende maatregelen en hoe meer mensen zich daaraan houden, zorgen ervoor dat het r-getal daalt."

  Daarom vindt Van den Hof de verlenging van de avondklok een goede beslissing. "Het r-getal moet verder dalen, daarom was er of een nieuwe maatregel of de avondklok nodig."