liveblog
NOS NieuwsAangepast

Politie en burgemeesters staan achter verlenging avondklok • Morgen persconferentie WHO-missie Wuhan

  • Welkom in het coronablog van maandag 8 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Kabinet verlengt avondklok tot en met 2 maart
  • Vijftien kwetsbare ouderen overleden na coronaprik, waarschijnlijk door onderliggende problemen
  • Morgen meer informatie over WHO-missie tijdens persconferentie
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Het coronaliveblog van maandag 8 februari januari is gesloten. De komende dag is er een nieuw blog. Tot dan!

Welke gevolgen heeft corona op (de uitslag van) de verkiezingen?

In coronatijd zijn ook de komende Tweede Kamerverkiezingen anders dan je gewend bent. Zo kunnen we op drie dagen naar de stembus: 15, 16 èn 17 maart.

70-plussers kunnen op hun beurt per brief stemmen. Vooral die laatste verandering is niet onomstreden, want waarom kunnen niet álle kwetsbaren per brief stemmen? Lees er meer over in dit artikel van Nieuwsuur.

Nog een Champions League-duel naar Boedapest vanwege Duitse coronaregels

Het Champions League-duel in de achtste finales tussen Borussia Mönchengladbach en Manchester City wordt op 24 februari gespeeld in Boedapest. De Hongaarse hoofdstad is een week eerder ook al gastheer van de CL-wedstrijd RB Leipzig-Liverpool.

Beide duels kunnen niet in Mönchengladbach en Leipzig worden gespeeld vanwege de coronaregels. In Noorwegen is ook de Europa League-wedstrijd tussen Molde en Hoffenheim verplaatst.

Morgen meer informatie over WHO-missie tijdens persconferentie

Morgen zal er meer informatie over de WHO-missie in Wuhan naar buiten komen. Om 09.00 uur (Nederlandse tijd) wordt een persconferentie gegeven.

De WHO-missie is bedoeld om de herkomst van de pandemie te achterhalen. Eerder vertelde de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, die lid is van het team, dat de missie volgens plan verloopt. "Ik ben zelf zeker niet ontevreden", zei ze. "Onze discussies zijn scherp. De samenwerking met de Chinese collega's is goed. Het is een goede groep onderzoekers. Het is superboeiend en heel fascinerend."

Dat vertelde ze via een videoverbinding:

Marion Koopmans over haar onderzoek in Wuhan: 'Ik krijg er kippenvel van'

Veertien gevaccineerde ouderen in Duitsland besmet met coronavirus

In een verzorgings- en verpleeghuis in Belm bij het Duitse Osnabrück zijn veertien ouderen besmet geraakt met de Britse variant van het coronavirus. Ze waren volledig gevaccineerd met het Pfizer/BioNTech-vaccin, allemaal hadden ze beide prikken gekregen. Het vaccin geldt als zeer effectief, met een werkzaamheid van 94 procent.

De ouderen vertonen tot nu toe milde of geen ziekteverschijnselen, maar het is slecht nieuws dat ze ondanks de vaccinaties toch de Britse variant van het virus hebben opgelopen.

Burgemeester New York: restaurants kunnen vanaf vrijdag gedeeltelijk open

De burgemeester van New York zegt dat restaurants in de stad vanaf vrijdag gedeeltelijk open kunnen gaan. Dat is twee dagen eerder dan de verwachte openingsdatum, op Valentijnsdag.

Het gaat om het 'indoor dining'-gedeelte van restaurants, en dat mag open voor 25 procent capaciteit.

New York meldde vandaag 8448 coronabesmettingen en 114 doden door de gevolgen van het coronacrisis. "De piek na de feestdagen is voorbij", zei Andrew Cuomo.

Demissionair minister Grapperhaus licht verlenging avondklok toe

Demissionair minister Grapperhaus zei na een overleg met de meest betrokken ministers, dat het OMT nog niet kan zeggen of de avondklok het beoogde effect heeft op de besmettingen.

Demissionair minister Grapperhaus licht verlenging avondklok toe

Ook morgen verschillende GGD-locaties gesloten

Ook morgen blijven sommige teststraten en vaccinatielocaties van de GGD nog gesloten vanwege de weersomstandigheden. Gisteren waren alle locaties dicht vanwege het winterweer, vandaag gingen alweer wat plekken open.

Morgen houdt GGD Rotterdam-Rijnmond de locaties Topsportcentrum, Kralingse Zoom, Koperstraat en Zuidland dicht, meldt persbureau ANP, en zijn ook de autoteststraat in de RAI Amsterdam en coronatestlocatie Gorinchem niet toegankelijk.

De regionale GGD's mogen zelf bepalen of ze de locaties sluiten. Als een GGD-locatie gesloten blijft, worden mensen met een afspraak gebeld en wordt de afspraak verzet.

Politie: handhaven extra drie weken avondklok gaat lukken

Volgens de politie is de avondklok de komende tijd qua handhaving nog wel vol te houden. "De handhaving sinds de invoering van de avondklok loopt goed. We hebben flink wat boetes uitgeschreven, ook al houden de meeste mensen zich wel gewoon aan de avondklok of hebben ze de juiste papieren als ze toch op straat zijn", zegt een woordvoerder van de nationale politie.

Maar het handhaven van de avondklok gaat wel ten koste van iets anders, zegt de woordvoerder. "We hebben nu nog geen overzicht van wat er door de avondklok precies aan werk is blijven liggen. Dat zal heel versplinterd zijn, omdat het lokaal wordt bepaald. Het kost dus capaciteit, maar is nog wel vol te houden. Die drie weken erbij gaan lukken."

Bruls: Veiligheidsberaad staat achter besluit avondklok

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, zegt dat de burgemeesters achter het besluit staan dat de avondklok wordt verlengd. "We zien dat de avondklok best wel goed heeft gefunctioneerd. Het heeft ertoe geleid dat minder mensen bij elkaar op bezoek kwamen. En daar ging het over", zegt Bruls.

Het is wel belangrijk om de komende tijd in de gaten te houden of de avondklok wel een invloed heeft op het aantal besmettingen, gaat de voorzitter verder. "We moeten in de gaten blijven houden dat de Britse mutatie zo klein mogelijk wordt gehouden."

De avondklok is goed te handhaven, gaat Bruls verder. "Het is makkelijk: je bent óf binnen óf buiten met een goede reden. Dat is vrij eenvoudig te handhaven." Daarom is er alleen de eerste week extra inzet van handhaving nodig geweest.

Bruls denkt dat de coronamaatregelen de komende weken nog nodig zijn. "Als je nog niet weet wat de Britse variant doet, is het wel reëel dat je deze maatregelen houdt." Mensen lijken ook niet zoveel problemen te hebben met de avondklok, zegt hij. "De avondklok wordt goed nageleefd, mensen hebben daar niet zoveel problemen mee. Ze hebben meer moeite met het feit dat er maar één persoon op bezoek mag komen.

Mexicaanse president weer hersteld van corona

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador is hersteld van corona. De president kreeg twee weken geleden te horen dat hij positief getest was op het coronavirus, en ging toen met milde klachten in isolatie. Vandaag maakte hij op een persconferentie bekend dat hij weer hersteld is. "We zijn weer op de been", zei het 67-jarige staatshoofd.

Gevangenen EBI Vught uit quarantaine

Gevangenen van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hoeven niet langer in quarantaine te blijven. Ze hebben allemaal een negatieve uitslag van een coronatest gekregen, meldt Omroep Brabant.

Een aantal gevangenen werd vorige week in quarantaine geplaatst toen twee medewerkers van de EBI besmet bleken met het coronavirus. Ze mochten geen bezoek ontvangen en niet gelucht worden.

Vijftien kwetsbare ouderen overleden na coronaprik, waarschijnlijk door onderliggende problemen

Bijwerkingencentrum Lareb heeft vijftien meldingen ontvangen over kwetsbare ouderen die zijn overleden nadat ze een coronavaccin hadden gekregen. In alle gevallen ging het volgens het Bijwerkingencentrum om fragiele ouderen met meerdere ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

"Hoogst waarschijnlijk zijn deze mensen overleden aan hun onderliggende gezondheidsproblemen", zegt Lareb-directeur Agnes Kant. "Ze hadden ziektes die veel bij ouderen voorkomen, zoals dementie en ernstige hart- en vaatziekten. Ze waren dus allemaal erg kwetsbaar."

Kabinet verlengt avondklok tot en met 2 maart

De avondklokmaatregel wordt verlengd tot en met 2 maart. Dat betekent dat nog ruim drie weken lang niemand na 21.00 uur de straat op mag zonder goede reden. Ingewijden bevestigen een bericht van Telegraaf met die strekking. Als de besmettingscijfers daar aanleiding toe geven, kan de maatregel eerder weer afgeschaft worden.

In een overleg vanochtend hebben betrokken ministers een OMT-advies besproken over het verlengen van de maatregel.

2273 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2273 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1667 minder dan gisteren. Afgelopen week werden er per dag gemiddeld 3782 mensen positief getest.

Het is wel belangrijk om te vermelden dat de teststraten gisteren dicht waren vanwege de sneeuw. Dat beïnvloedt rechtstreeks het aantal besmettingen. De ruim 2200 positieve tests zijn deels afkomstig van de GGD die afgelopen etmaal 1605 nagekomen gevallen heeft gemeld en van commerciële partijen die goed waren voor ruim 600 positieve gevallen.

Ook vandaag zijn diverse testlocaties nog dicht, dus vermoedelijk vallen ook morgen de cijfers lager uit.

VO-raad wil verdere aanpassing van centraal examen

De centrale examens kunnen dit schooljaar alleen doorgaan met een stevig pakket aanvullende maatregelen, zegt de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. Als die aanvullende maatregelen niet worden getroffen, dan is het nodig om het centraal examen in omvang te beperken, adviseert de raad aan minister Slob. "Bijvoorbeeld tot de kernvakken en eventueel een extra profielvak", is te lezen op de website.

De VO-raad is bang dat er meer examenkandidaten dan normaal zullen zakken vanwege corona.

De VO-raad adviseert daarom alle scholen om gesprekken te voeren met de examenkandidaten en samen te kijken naar hoe het laatste schooljaar moet worden afgerond. "Dit kan bij sommige leerlingen veel druk en stress wegnemen, zeker met in het achterhoofd de gedachte dat het niet vreemd is dat het je in dit onrustige schooljaar niet lukt je optimaal voor te bereiden op het examen."

Meldpunt voor zorgpersoneel dat nog geen bonus heeft gehad

Een groep werkgevers, uitzendbureaus en zzp-belangenorganisaties heeft een meldpunt gelanceerd voor zorgmedewerkers die nog geen coronabonus hebben ontvangen. Het meldpunt 'Zorgbonus gemist' is bedoeld om in kaart te brengen hoe groot die groep is.

Minister De Jonge kondigde eind juni een bonus aan van 1000 euro netto voor zorgpersoneel dat "direct of indirect" te maken had gehad met de gevolgen van het coronavirus. Maar, zegt een van de initiatiefnemers van het meldpunt: "Inmiddels zijn we ruim zeven maanden verder en merken we dat een groot aantal zorgprofessionals in vaste dienst, uitzendkrachten en zzp'ers nog steeds geen zorgbonus heeft ontvangen." Dat zou onder meer komen doordat werkgevers de regeling niet helder vinden of niet zeker weten of hun werknemers ervoor in aanmerking komen. Ook zijn er werkgevers van wie de aanvraag voor bijvoorbeeld flexmedewerkers niet is goedgekeurd.

Eind november bleek nog dat er veel meer coronabonussen waren aangevraagd dan het kabinet had voorzien. De initiatiefnemers van het bonusmeldpunt onderzoeken nu hoe groot het probleem van 'gemiste bonussen' is en willen daarna met het ministerie van Volksgezondheid op zoek naar een oplossing.

Geen Vierdaagse in 2021 vanwege corona

Dit jaar zal de Vierdaagse opnieuw niet plaatsvinden vanwege corona, heeft de Stichting 4daagse bekendgemaakt op de website. "De coronapandemie en de bijkomende maatregelen maken het voor de organisatie op dit moment onmogelijk om de 104de Vierdaagse te organiseren zoals je dat van ons dat mag verwachten", staat op de website.

De stichting zegt dat de kans groot is dat in juli nog steeds de 1,5-metermaatregel geldt. Die is volgens de stichting voor wandelaars en publiek niet na te leven en valt ook niet te controleren. "Bovendien vragen we ons af: is de Vierdaagse nog wel de Vierdaagse zonder het feest en de support van de toeschouwers aan de zijlijn?"

De huidige onzekerheden hebben ervoor gezorgd dat er nu nog niet met de voorbereiding kan worden gestart, iets wat normaal wel in deze periode zou moeten gebeuren. "Wij zijn ontzettend teleurgesteld dat de Vierdaagse voor het tweede jaar op rij niet door kan gaan en we kunnen ons voorstellen dat velen dit gevoel met ons zullen delen."

Een terugblik op het wandelevenement dat voor het eerst in 1909 werd gehouden. Tip: kijk met geluid:

Meer dan honderd jaar Vierdaagse, zo ging het eraan toe

Britten roepen illegalen op om zich te laten inenten

De Britse overheid heeft mensen die illegaal in het Verenigd Koninkrijk verblijven opgeroepen om zich te melden voor een vaccinatie. Ze worden dan niet vervolgd door bijvoorbeeld de immigratiedienst of de politie, zeggen de autoriteiten. Artsen, gezondheidsorganisaties en de sociale dienst zullen alleen "op zeer beperkte schaal" informatie uitwisselen over de mensen die zich melden voor zo'n discrete inenting.

Het is niet bekend hoeveel illegalen het Verenigd Koninkrijk telt, mogelijk gaat het om meer dan een miljoen mensen. Ook mensen die niet zijn vertrokken nadat hun visum was verlopen vallen in die groep.

Zeeuwse ondernemers trekken aan de bel: 'Wacht niet tot na Pasen'

Horecaondernemers in West-Zeeuws-Vlaanderen roepen het kabinet op om de beperkingen voor horecaondernemers snel op te heffen. "Laat ons alsjeblieft niet pas na Pasen opengaan", zegt initiatiefnemer Patricia de Milliano tegen Omroep Zeeland. "Dat gaat zo veel meer ellende kosten." Volgens De Milliano kan de horeca onder voorwaarden prima open. "En laten we dan ook bijvoorbeeld kijken naar hoe groot een restaurant is. Dat deden we de vorige keer niet. Hoe groter het pand, hoe meer er binnen mogen. Met anderhalve meter afstand natuurlijk."

De landelijke brancheorganisatie van horecaondernemingen, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), liet vorige week weten een spoedoverleg te willen met leden van het kabinet, uit onvrede met hun routekaart met mogelijke versoepelingen. De horeca komt daar slecht vanaf, vindt KHN. De ondernemers uit West-Zeeuws-Vlaanderen hopen nu dat "een groot Zeeuws geluid" bijdraagt aan de resultaten van het spoedoverleg, dat nog moet plaatsvinden.

Frankrijk weigert zo'n 1300 reizigers

Frankrijk heeft in een week tijd 153.000 grenscontroles uitgevoerd, heeft de staatssecretaris van Transport bekendgemaakt. Sinds begin deze maand zijn niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie naar Frankrijk verboden. Reizigers die uit een EU-land komen, moeten een negatieve coronatest laten zien.

Op Franse luchthavens zijn de afgelopen week 700 mensen tegengehouden, vooral omdat ze geen geldige reden hadden om het land binnen te komen. Op de weg en in treinen zijn nog eens 600 mensen geweigerd, meestal omdat ze geen PCR-test hadden gedaan.

Bunschoten start proef met grootschalig testen na 'verschrikkelijke decembermaand'

De gemeente Bunschoten begint vandaag met een grootschalige proef met coronatests. Alle inwoners boven de 6 jaar kunnen zich laten testen, ook als ze geen coronagerelateerde klachten hebben. Jonge kinderen krijgen een 'mondspoelkit', waarbij ze wat water uitspugen dat wordt getest. Met het testonderzoek, dat zes weken duurt, hoopt de gemeente meer te weten te komen over hoe het virus zich verspreidt. "Op korte termijn hopen we ook dat het onderzoek gaat helpen als de Britse variant opduikt", zei burgemeester Melis van de Groep vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

Bunschoten werd eind december flink getroffen door het coronavirus. De overwegend christelijke plaats stond toen in de top-10 van gemeenten met de meeste besmettingen per honderdduizend inwoners. Dat zou komen doordat de gezinnen in het Utrechtse dorp (en in andere christelijke gemeenten) gemiddeld groter zijn dan in andere delen van Nederland.

"We zijn een dorp waarin mensen op een heel gemoedelijke manier met elkaar omgaan", zei Van de Groep. Als voorbeeld noemde hij families die gewend waren om elkaar wekelijks op te zoeken. "Het is moeilijk gebleken om dat niet meer te doen. Dat heeft zijn tol geëist." Volgens de burgemeester heeft Bunschoten "een verschrikkelijke decembermaand" achter de rug met soms meerdere begrafenissen per dag, maar gaat het nu beter. "We hebben nu relatief lage cijfers. Dat is positief, dat doorgekomen is dat we ons gedrag moeten aanpassen."

Ook de gemeente Dronten start vandaag overigens met grootschalig testen. Daar worden inwoners ouder dan 12 jaar uitgenodigd voor een coronatest.

RIVM start onderzoek in teststraten

Mensen die zich bij de GGD laten testen op het coronavirus krijgen vanaf deze week het verzoek om een vragenlijst van het RIVM in te vullen. Het instituut wil onder meer onderzoeken waarom de een wel besmet raakt met het virus en de ander niet.

Het is de bedoeling dat mensen de vragenlijst invullen voordat ze hun testuitslag krijgen. Daarna vergelijkt het RIVM de resultaten van mensen met een positieve uitslag met die van de mensen die negatief zijn getest. Zo kan worden bepaald of er factoren zijn die het risico op besmetting vergroten, zoals een type beroep of de gezinssituatie.

Het RIVM verwacht dat het onderzoek ook informatie oplevert over het effect van vaccineren, omdat het ook gegevens verzamelt over of iemand is ingeënt tegen covid-19.

Meerdere test- en vaccinatielocaties ook vandaag nog dicht

Vanwege het winterse weer houden meerdere test- en vaccinatielocaties van de GGD hun deuren vandaag gesloten. Zo blijven de locaties in onder meer Haarlem, Alphen aan den Rijn, Gorinchem en Hoeksche Waard vooralsnog dicht, omdat de locaties niet goed te bereiken zijn en de veiligheid van medewerkers en inwoners niet kan worden gegarandeerd. De testlocatie in het Gelderse Elst kampt met problemen met de verwarmingsketel en gaat daarom ook niet open.

Gisteren liet de GGD Hollands Noorden al weten dat de locaties in Den Helder, Bovenkarspel en Opmeer de hele week gesloten blijven.

Sommige GGD-teststraten hebben vandaag hun openingstijden aangepast. Volgens de GGD worden mensen van wie de afspraak niet kan doorgaan gebeld. In Haarlem zijn alle afspraken al verplaatst.

Gisteren waren alle test- en vaccinatielocaties in Nederland gesloten vanwege de door het KNMI afgekondigde code rood. Vandaag geldt tot 12.00 uur in het hele land code oranje.

Kabinet bespreekt eventuele verlenging avondklok

Demissionaire ministers uit het kabinet praten vanochtend alsnog over het al dan niet verlengen van de avondklok. Aanvankelijk zouden ze dat gisteren doen in het Catshuis, maar die bijeenkomst ging niet door vanwege het winterse weer. Nu wordt overlegd op het ministerie van Algemene Zaken, met onder meer RIVM-baas Jaap van Dissel. Vanmiddag komt het demissionaire kabinet bijeen om verder te praten over de maatregelen.

In principe komt woensdag om 04.30 uur een einde aan de avondklok, maar premier Rutte heeft al laten weten dat verlenging een meer dan serieuze optie is. In een debat vorige week lieten de coalitiepartijen CDA en VVD weten een verlenging te steunen als dat nodig is.

Britse en Australische autoriteiten stellen bevolking gerust over AstraZeneca

Leden van de Britse en Australische regering hebben geprobeerd om eventuele zorgen over het AstraZeneca-vaccin weg te nemen, in reactie op het nieuws dat Zuid-Afrika tijdelijk is gestopt met het inenten van mensen met dat vaccin. Volgens de Zuid-Afrikaanse autoriteiten blijkt uit testresultaten dat het AstraZeneca-middel minder goed werkt tegen milde en matige symptomen van de Zuid-Afrikaanse variant van het virus.

Maar dat zegt volgens Edward Argar, de Britse onderminister voor Volksgezondheid, niets over ernstigere gevallen. Dat het vaccin van AstraZeneca daar niet tegen werkt, is niet bewezen, zegt hij. Argar doelt op bijvoorbeeld ziekenhuisopnames of overlijdens. Ook benadrukte hij dat er in het Verenigd Koninkrijk maar weinig mensen besmet zijn met de Zuid-Afrikaanse variant. "De dominante soorten hier zijn de historische variant en die uit Kent, en daartegen is dit vaccin zeer effectief."

De Australische minister van Volksgezondheid, Greg Hunt, komt met een soortgelijke reactie. "Er is momenteel geen bewijs dat de vaccins van AstraZeneca en Pfizer minder effectief zijn geworden in het voorkomen van een ernstig ziekteverloop of sterfgevallen."

Rode Kruis start actie tegen coronadip

Het Rode Kruis is de actie #skipdecoronadip begonnen, voor mensen die wel een beetje positieve energie kunnen gebruiken. Deelnemers krijgen een week lang elke dag een opdracht van twee psychologen van de hulporganisatie, die hen moet stimuleren een nieuwe activiteit te ondernemen om de sleur te doorbreken.

De actie is vooral bedoeld voor jongeren, die zich volgens het Rode Kruis vaker somber, eenzaam of angstig voelen. De hulporganisatie baseert zich voor die conclusie op een eigen onderzoek onder 713 jongeren tussen de 16 en 30 jaar, dat volgens het Rode Kruis representatief is voor die groep in Nederland. Ruim twee derde van de ondervraagden zegt op te zien tegen de komende maanden, hoewel iets meer dan de helft van de jongeren wel iets positiever is over de toekomst nu de vaccinaties zijn begonnen.

Deel basisscholen blijft dicht

Vandaag mogen alle basisscholen hun deuren weer openen, na een 'lockdownsluiting' van bijna twee maanden. Toch blijft een aanzienlijk aantal scholen vandaag nog dicht. Het winterweer gooit roet in het eten. "Pure overmacht", zegt Ad Veen van de PO-raad, sectororganisatie voor het primair onderwijs. "Vooral in grote steden blijven scholen dicht. Leraren zijn afhankelijk van het openbaar vervoer en de dienstregeling is niet optimaal."

Onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leiden, in de regio's Zaanstreek en Waterland en in het oosten van het land blijven basisscholen dicht.

Zorgen over seksuele ontwikkeling van jongeren

De coronamaatregelen belemmeren jongeren in hun relationele en seksuele ontwikkeling, zeggen kenniscentrum Rutgers en Soa Aids Nederland na eigen onderzoek onder ruim 4000 jongeren van 16 tot 20 jaar. Tijdens de tweede lockdown hadden jongeren bijvoorbeeld veel minder dates dan voor de coronacrisis: 21 procent van de ondervraagde jongeren ging op date, tegen 51 procent voor corona.

Normaal gesproken ontmoeten veel jongeren hun dates 'offline', zeggen de onderzoekers, zoals op school of tijdens het uitgaan. Ze kunnen daar nu wel datingapps voor gebruiken, maar volgens Rutgers en Soa Aids Nederland is het gebruik van zulke apps onder jongeren niet toegenomen. Wel heeft iets meer dan de helft van de ondervraagde single jongeren tijdens de tweede lockdown nog seks gehad.

"De beperking van sociale contacten van jongeren legt ook hun liefdesleven stil. Jongeren hebben daarom minder mogelijkheden om te experimenteren met en te genieten van seks, terwijl dat op deze leeftijd cruciaal is", zegt onderzoeker Hanneke de Graaf van Rutgers. "Dit is extra zorgelijk, omdat dit nu al zo lang duurt. Tegelijkertijd zien we dat het welbevinden van jongeren afneemt, wat wellicht ook te maken heeft met het gemis aan liefde en seks."

Vandaag begint de Week van de Liefde. Daarin stimuleren Rutgers, Soa Aids Nederland en GGD-organisaties scholen in het voortgezet onderwijs en mbo om structureel aandacht te besteden aan seksuele vorming.

Zuid-Afrika schort prikken met AstraZeneca-vaccin op

Zuid-Afrika heeft het gebruik van het AstraZeneca-vaccin opgeschort nadat uit eerste testresultaten is gebleken dat het vaccin slechts beperkte bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Dat heeft de minister van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Ontwikkelaars verwachten dat ze het vaccin tegen de herfst zo hebben aangepast, dat de prik wel voldoende bescherming biedt tegen deze variant.

Welkom!

In dit liveblog houden we je vandaag op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws. Je kunt hier het coronablog van gisteren teruglezen.