NOS Nieuws Binnenland Aangepast

'Vorst blijft tot volgend weekend' • Geen ochtendkranten bezorgd

 • Welkom in het liveblog over het winterweer.
 • Er is vandaag geen NS-treinverkeer meer, ook veel bussen, trams en metro's rijden niet.
 • Code oranje vanaf middernacht tot morgen 12.00 uur.
 • Vandaag is code rood van kracht vanwege het winterweer.
Liveblog gesloten
 • Code oranje, einde blog

  Nu code rood om middernacht is overgegaan op code oranje, sluiten we ook dit blog. In een nieuw blog houden we u op de hoogte van het winterse nieuws op maandag.

 • Weersverwachting: kou blijft tot na volgend weekend

 • Daken bezwijken onder gewicht sneeuw

  Een PostNL-punt, een museum, een tennishal en het huis van darter Raymond van Barneveld bezweken vandaag onder het gewicht van de sneeuw.

 • Ook morgen nog problemen verwacht op Schiphol

  Mensen die morgen vanaf Schiphol willen vertrekken, moeten rekening houden met vertragingen of annuleringen. Schiphol laat via Twitter weten dat dag en nacht wordt gewerkt om starts en landingen mogelijk te maken, maar dat gezien de weersverwachting toch problemen kunnen ontstaan. Reizigers kunnen het beste contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij, zegt de luchthaven. De afgelopen dagen waren er 150 annuleringen van vluchten van en naar Schiphol; ook waren er vertragingen.

  Ook op Eindhoven Airport houden de problemen door de sneeuw nog even aan. Tot 07.00 uur is daar geen vliegverkeer mogelijk.

  Een KLM-toestel in de sneeuw, eerder vandaag ANP | Nico Garstman
 • Deel rechtszaken gaat niet door

  Nagenoeg alle zittingen die morgen zouden plaatsvinden in een van de zittingslocaties van het hof Arnhem-Leeuwarden gaan niet door, staat op rechtspraak.nl. Dat betekent dat de zaken in Arnhem, Leeuwarden en Zwolle niet doorgaan.

  "Het KNMI heeft code oranje afgegeven, veel treinen vallen uit, dus is het niet verantwoord om mensen naar zittingen toe te laten komen." Alle betrokkenen worden op de hoogte gebracht.

 • 'Coronaregels tijdens sneeuwpret goed nageleefd'

  Het Veiligheidsberaad constateert dat de coronaregels vandaag tijdens de sneeuwpret goed zijn nageleefd. "In de meeste veiligheidsregio's is een grote hoeveelheid sneeuw gevallen. Dit leidde in veel gevallen tot sneeuwpret, wandelende mensen en spelende kinderen domineerden het straatbeeld", aldus het beraad in een schriftelijke verklaring.

  "Gelukkig hielden verreweg de meeste mensen zich hierbij goed aan de coronamaatregelen. Natuurlijk was het op sommige plekken zoals bijvoorbeeld in parken wat drukker dan normaal, maar dit heeft niet tot noemenswaardige problemen geleid, behalve dan dat de sneeuw en de vorst wel ernstige beperkingen op het verkeer had en heeft. Het advies om niet onnodig op reis te gaan blijft onverkort van kracht."

 • Treinverkeer Arriva in Groningen en Friesland stilgelegd

  Het treinverkeer van Arriva in Groningen en Friesland is tot nader order stilgelegd, twittert Arriva. Die treinen reden vandaag lange tijd wel. Rond 18.00 uur is besloten om niet meer verder te rijden.

  Eerder vandaag legde de NS al het treinverkeer in het hele land stil. De NS verwacht morgenochtend op kleine schaal weer te gaan rijden. Waar precies is nog niet duidelijk en hangt af van de situatie van komende nacht.

 • Geen ochtendkranten van DPG Media en Mediahuis vanwege winterweer

  De ochtendkranten van DPG Media en het Mediahuis worden morgen niet bezorgd aan abonnementshouders. De extreme weersomstandigheden maken het onmogelijk om maandagochtend in Nederland ochtendkranten te bezorgen, zo meldt een woordvoerder van DPG Media.

  "Door het huidige winterweer achten de uitgeverijen het niet verantwoord om chauffeurs, distributeurs en bezorgers de weg op te sturen", aldus Willem-Albert Bol van DPG Media. Het gaat onder meer om de Volkskrant, NRC, Telegraaf, AD en de regiotitels.

 • Niet alle basisscholen gaan morgen open

  Een aanzienlijk aantal basisscholen blijft morgen dicht vanwege het winterweer. Net nu ze weer open mogen na de 'lockdown', blijven er onder meer scholen dicht in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leiden, in de regio's Zaanstreek en Waterland en in het oosten van het land.

  Eerder besloten een flink aantal basisscholen in Amsterdam al om de deuren dicht te houden.

 • Winterkamperen tijdens code rood: 'Als je in een goede slaapzak ligt, is het te doen'

  De sneeuw weerhoudt sommigen er niet van om te kamperen. Op Natuurkampeerterrein Borger in Drouwen is het met 25 gasten "gezellig druk", zegt de beheerder tegen RTV Drenthe.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Winterkamperen tijdens code rood: 'Als je in een goede slaapzak ligt, is het te doen'
 • Even kijken: dronebeelden van besneeuwd Nederland

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vlieg mee over wit Alkmaar, Den Bosch en Brabantse natuur
 • Rijkswaterstaat: ga morgenochtend niet de weg op

  Rijkswaterstaat roept weggebruikers op morgenochtend niet de weg op te gaan. "De rijomstandigheden blijven met name in het midden en noorden van het land onverminderd gevaarlijk."

  De dienst raadt weggebruikers die op pad moeten aan om de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. "Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen."

 • Code oranje vanaf middernacht

  Het KNMI heeft weercode oranje afgegeven vanaf middernacht tot morgenmiddag 12.00 uur. De weercode wordt afgegeven vanwege de gladheid.

  Tot middernacht geldt code rood vanwege het extreme winterweer.

 • NS: 'Morgen mondjesmaat weer treinen'

  De NS wil morgen proberen om weer "mondjesmaat" treinen te laten rijden. Het is nog niet duidelijk op welke trajecten dat zal zijn, zegt een woordvoerder. "Alles hangt af van hoe het vannacht gaat met de sneeuw. Morgenochtend weten we hopelijk meer. Hiervoor zijn we afhankelijk van de verdere ontwikkeling van eventuele storingen op het spoor""

  De NS roept reizigers op om ook morgen niet met de trein te reizen als dat niet per se nodig is.

 • Surrealistisch beeld: totaal leeg Utrecht Centraal

  Een totaal leeg Utrecht Centraal komt niet vaak voor. Vanwege de sneeuw rijden er geen treinen en dat levert bijzondere foto's op.

  1/4 NOS
  2/4 NOS
  3/4 NOS
  4/4 NOS