liveblog

'Agenten thuis opgezocht na coronarellen' • Twee Gelderse priklocaties zondag dicht

liveblog gesloten

Coronaproof carnaval-drive-in in Monheim (Duitsland)

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
    Carnavalsvierders hebben uitgepakt met versieringen

Kritiek op Canada om ontvangen Covax-vaccins

Canadese oppositiepartijen en hulporganisaties als Oxfam hebben kritiek geuit op premier Trudeau vanwege het afnemen van vaccins via het Covax-mechanisme. Dat programma van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie is bedoeld om vaccins te verstrekken aan arme landen en te voorkomen dat rijke landen alle vaccins opkopen, maar ook westerse landen als Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en dus ook Canada ontvangen vaccins via Covax.

Volgens de premier is het logisch dat Canada 'aftapt' van Covax. "Onze bijdrage aan het programma was bedoeld om zowel arme landen te steunen als zelf meer vaccins te verkrijgen", zei hij op een persconferentie. Canada ontvangt eind juni zo'n 1,9 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin via Covax. Daarnaast heeft het ruim 400 miljoen doses aan vaccins direct bij zeven verschillende farmaceuten besteld, wat neerkomt op 10 prikken per inwoner.

Het spreekt in Trudeaus voordeel dat zijn land na het Verenigd Koninkrijk de grootste donateur aan het Covax-programma is: Canada heeft zo'n 246 miljoen dollar toegezegd. Nederland draagt 6 miljoen dollar bij. Daarnaast heeft de Europese Commissie 117 miljoen dollar toegezegd.

Grapperhaus: agenten thuis opgezocht na coronarellen

Sommige politieagenten zijn de afgelopen weken thuis opgezocht nadat avondklokrelschoppers hun adressen online hadden gezet. Dat zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een interview met het AD. Hij noemt het "echt het lafste en laagste wat er is".

Relschoppers maken volgens Grapperhaus filmpjes waarbij de beelden verknipt zijn, zodat het lijkt dat agenten rellen uitlokken of zonder reden geweld gebruiken. Vervolgens worden privégegevens van die agenten opgezocht en verspreid via sociale media. Dat is volgens de minister tientallen keren gebeurd, waarbij in enkele gevallen daadwerkelijk agenten thuis zijn opgezocht. "Ik wil daarom in gesprek met internetbedrijven om zaken van het net te kunnen halen, want dit gaat echt alle grenzen voorbij."

In het interview zegt Grapperhaus verder dat hij zich aanvankelijk tegen de avondklok heeft verzet, maar door de huidige situatie overtuigd is van het middel. Inmiddels zijn bijna 20.000 avondklokboetes uitgedeeld. Desondanks heeft het overgrote deel van de bevolking volgens hem "een soort Elfstedentocht-mentaliteit: zo van de-kiezen-op-mekaar".

Weekendlockdowns in delen van Griekenland

Als gevolg van stijgende coronacijfers verzwaart Griekenland de coronamaatregelen in de regio's Athene en Thessaloniki. In het weekend geldt een avondklok van 18.00 tot 05.00 uur en is op essentiële winkels na alles gesloten. Doordeweeks geldt de 'normale' avondklok vanaf 21.00 uur en mogen niet-essentiële winkels open zijn voor het afhalen van bestellingen. De kinderopvang, lagere scholen en de eerste drie klassen van de middelbare school blijven open.

Britse biersector: 50 miljoen liter bier verspild

Als gevolg van de horecasluiting zal zo'n 87 miljoen pints bier (zo'n 50 miljoen liter) moeten worden weggegooid. Dat meldt de British Beer and Pub Association (BBPA), die het nieuws "hartverscheurend" noemt. De pubs zouden zo'n 331 miljoen pond mislopen. De BBPA roept de Britse regering op het steunpakket uit te breiden.

Vaccinatielocaties Doetinchem en Apeldoorn zondag dicht

De vaccinatielocaties in Doetinchem en Apeldoorn blijven komende zondag dicht. Dat heeft de GGD Noord- en Oost-Gelderland besloten vanwege het verwachte winterse weer. De afspraken worden verzet. De GGD-teststraten in de regio hebben aangepaste openingstijden.

De GGD Zaanstreek-Waterland vraagt iedereen die komende zondag gevaccineerd zou worden om de afspraak te verzetten. Dat is sowieso in het hele land mogelijk via het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer, meldt de koepel GGD GHOR Nederland.

Teststraten dicht

Eerder vandaag besloot de GGD Rotterdam-Rijnmond nagenoeg alle testlocaties komende zondag te sluiten. Ook de regio Hollands Noorden sluit drie teststraten (Opmeer, Heerhugowaard en Bovenkarspel).

In Groningen en de regio Haaglanden zijn alleen de openingstijden aangepast. Veel andere regio's, zoals Utrecht, Limburg-Noord en Fryslân, doen dat vooralsnog niet. GGD Hollands Midden houdt alle test- en vaccinlocaties geopend zolang niet het weeralarm code rood is afgegeven.

De Zeeuwse GGD roept op niet te vroeg op een vaccinatie-afspraak te komen:

Brandbrief Utrechtse middelbare scholen aan Slob: 'Kabinet is doodstil'

De sluiting van de middelbare scholen vanwege de lockdown heeft zeer ingrijpende gevolgen, met in het ergste geval zelfmoordpogingen en zware depressies. Dat schrijven 25 middelbare scholen uit de regio Utrecht in een brandbrief aan minister Slob van Onderwijs. De schoolleiders willen dat het voortgezet onderwijs zo snel mogelijk wordt geopend voor alle leerlingen.

De brief is geschreven omdat het kabinet "doodstil" is over het perspectief voor de middelbare scholen, zegt een ondertekenaar van de brief tegen RTV Utrecht. "We hebben niets gehoord over mogelijke oplossingen."

Volgens de ondertekenaars laat de coronacrisis "in verhevigde mate bij jongeren" sporen na. "Zij hebben behoefte aan positieve aandacht, erkenning en waardering om zelf nieuw perspectief te zien." Als de scholen gesloten blijven, zal er "grote schade op sociaal-emotioneel gebied" ontstaan.

De schoolleiders hopen dat gemeenten meewerken aan creatieve oplossingen, zoals het beschikbaar stellen van sporthallen en lege zalen om klassen in onder te brengen.

Kabinet overweegt ander soort versoepeling coronaregels

Het kabinet praat over een nieuwe strategie om uit de lockdown te komen. Bij de versoepeling na de eerste coronagolf koos het kabinet voor het heropenen per sector. Het kabinet denkt nu na of het beter is om meerdere sectoren heel beperkt te openen. "Je zou ook kunnen kijken of je veel sectoren een heel klein beetje iets kan laten doen", zei premier Rutte in het wekelijkse gesprek met de minister-president bij de NOS.

'Britse variant vaker aanwezig in Slowakije dan in VK'

In Slowakije beslaat de Britse coronavariant inmiddels bijna driekwart van alle coronabesmettingen. In Kosice, de tweede stad van het land, heeft zelfs 90 procent van de coronapatiënten in het ziekenhuis de Britse variant onder de leden. Dat melden de lokale gezondheidsautoriteiten. Volgens de vooraanstaande viroloog Pavel Jarcuska komt nergens in Europa de mutatie zo vaak voor als in Slowakije. "Zelfs niet in het Verenigd Koninkrijk zelf."

Jarcuska zegt dat de Britse variant zich als een roofdier gedraagt. "Het is vooral erg dat het lijkt of er meer mensen overlijden. Ook belanden steeds jongere mensen in het ziekenhuis met een besmetting." De viroloog verwacht daarom niet dat er versoepeld kan worden. De voorgenomen opening van de scholen wordt vermoedelijk uitgesteld, schrijft nieuwssite Aktuality.sk.

370 miljoen extra voor openbaar vervoer

Het kabinet verlengt het coronasteunpakket voor de ov-sector met drie maanden tot eind september. Daar wordt 370 miljoen euro voor uitgetrokken. Eerder werd al ruim 2,2 miljard euro beschikbaar gesteld om 93 procent van de gemaakte kosten te compenseren.

In ruil voor de steun moeten ov-bedrijven de dienstregelingen "zoveel mogelijk op peil houden". Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) noemt het belangrijk dat het openbaar vervoer op peil blijft, zodat mensen met een cruciaal beroep noodzakelijke reizen kunnen maken.

VS zet duizend militairen in voor vaccinatieprogramma

Het Pentagon heeft zeker duizend militairen beschikbaar gesteld om het Amerikaanse vaccinatieprogramma te ondersteunen, meldt het Witte Huis. Een deel van hen zal binnen tien dagen worden ingezet in Californië. Zij zullen onder meer helpen bij het opzetten van massavaccinatielocaties. President Biden wil binnen een maand honderd van zulke centra opzetten.

Belgische kappers volgende week weer open

Vanaf 13 februari mogen Belgische kapsalons weer hun deuren openen. Dat heeft premier De Croo bekendgemaakt na een overleg met alle betrokken regeringen. Andere contactberoepen, zoals massage- en schoonheidssalons, mogen pas op 1 maart weer aan het werk. "We zijn ons ten volle bewust van het feit dat lichaamsverzorging een belangrijke rol speelt in hoe we ons voelen", verklaart De Croo.

Volgens Belgische media werd overwogen een tijdslimiet in te stellen aan kappersbezoeken, maar is daar vanwege praktische bezwaren van afgezien. Zo zou een maximumtijd het onuitvoerbaar maken om bijvoorbeeld haarkleuringen uit te voeren.

Er zijn meer versoepelingen aangekondigd. Vakantieparken en dierenparken mogen vanaf maandag weer bezoekers verwelkomen. Makelaarskantoren mogen weer huisbezoeken uitvoeren. Een eerder voorgestelde 'kotbubbel', waarbij samenwonende studenten als één huishouden worden gezien, komt er voorlopig niet.

De Croo noemt de stabiele coronacijfers in zijn land een "grote verwezenlijking". "De regels werken en dat komt omdat mensen de regels volgen. Wij hebben die prestatie geleverd terwijl de scholen en winkels maximaal openbleven, in tegenstelling tot andere landen."

Marengoproces uitgesteld vanwege coronacrisis

De behandeling van het omvangrijke liquidatieproces Marengo wordt zeker een paar weken uitgesteld, omdat het volgens de rechtbank onverantwoord is om een proces met veel betrokkenen door te laten gaan. Alle zittingsdagen in februari worden geschrapt. Vanaf maart blijven de zittingsdagen vooralsnog staan.

Het proces draait om zeventien verdachten, van wie Ridouan Taghi de belangrijkste is. De rechtbank verwacht tot diep in 2022 bezig te zijn met de zaak.

Branchevereniging blij met vaccinatie ouderenzorg

Branchevereniging ActiZ noemt de keuze om het AstraZeneca-vaccin onder meer aan het personeel in de langdurige zorg toe te dienen "verstandig, gezien de omstandigheden". "Er zijn te weinig vaccins beschikbaar om het aan te pakken zoals het zou moeten, dus als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan", laat een woordvoerder weten. Hij noemt het belangrijk om de zorg aan kwetsbare mensen door te laten draaien. "De ouderenzorg kun je niet op pauze zetten."

Toch ziet hij geen reden om opgelucht te zijn. "De wijkverpleging staat onder immense druk. Het blijft alle hens aan dek de komende tijd. We zullen met het oog op de derde golf opnieuw alles uit de kast moeten halen om de zorg te kunnen blijven leveren."

18-60-jarigen met medische indicatie worden later gevaccineerd

De nieuwe volgorde van de vaccinatievolgorde is bekendgemaakt. Het belangrijkste verschil is dat 18- tot 60-jarigen met een medische indicatie iets later aan de beurt komen. Ook komt niet meer deze hele groep (zo'n 1,8 miljoen mensen) in één keer aan de beurt, maar wordt er voorrang gegeven aan de mensen met een hoog gezondheidsrisico. Verder is de tijdspanne voor de meeste groepen langer geworden.

Zie hier de nieuwe vaccinatievolgorde (foto 1) en de volgorde die op 13 januari werd vastgesteld:

  • Rijksoverheid
    De vaccinatievolgorde
  • Rijksoverheid

Eerste AstraZeneca-vaccins in Nederland gearriveerd

De eerste levering van het AstraZeneca-vaccin is vandaag in Nederland gearriveerd, meldt het ministerie van Volksgezondheid. In de tweede helft van volgende week kan gestart worden met het inenten.

Nederland heeft 11,8 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin besteld, waarvan 1,4 miljoen in het eerste kwartaal worden geleverd. Er zijn twee prikken per persoon nodig.

Zowel 60-65'ers als langdurige zorg krijgen AstraZeneca-vaccin als eerst

Het kabinet laat zowel de 60- tot 65-jarigen als de verpleegkundigen in de langdurige zorg als eerste vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Daarmee wordt afgeweken van het advies van de Gezondheidsraad, dat gisteren adviseerde met alleen de eerste groep te beginnen.

Minister De Jonge van Volksgezondheid spreekt van een "lastige keuze", maar vindt dat er een te groot risico wordt genomen als het personeel in de wijkverpleging, gehandicaptenzorg en verpleeghuizen moeten wachten op een inentingen.

Zowel 60-65'ers als personeel langdurige zorg krijgen AstraZeneca-vaccin als eerst

Ook Tsjechië overweegt EMA te omzeilen en Russische vaccins te gebruiken

Tsjechië overweegt vaccins in te zetten die nog niet door het Europees Medicijnagentschap (EMA) zijn goedgekeurd. Dat heeft premier Babis gezegd tijdens een bezoek aan Hongarije, dat onlangs het Russische Spoetnik V-vaccin heeft goedgekeurd. Het EMA is nog niet begonnen aan de beoordeling van dat middel, omdat het nog wacht op onderzoeksresultaten. Maar volgens Babis is er geen tijd te verliezen en is het daarom een idee om Russische en Chinese vaccins toe te laten.

Eerder vandaag riep de Tsjechische premier samen met zijn Deense, Oostenrijkse en Griekse collega de Europese Commissie op meer zekerheid te geven dat de beloofde doses van het Janssen-vaccin, dat nog moet worden goedgekeurd, gegarandeerd worden geleverd. Reden is dat het in Leiden ontwikkelde vaccin deels in de Verenigde Staten wordt geproduceerd. Dat land zou de uitvoer van het vaccin kunnen toe-eigenen voor eigen markt, vrezen de Europese regeringsleiders.

Rutte nog nooit getest op coronavirus

Premier Rutte is nog nooit getest op een besmetting met het coronavirus. Dat vertelde hij op zijn wekelijkse persconferentie na een vraag over de sluiting van verschillende teststraten vanwege het winterweer. Toen hem nader naar het testen werd gevraagd ("ook niet bij evenementen of bij optredens voor televisie?"), zei hij dat het geen zin heeft als je geen klachten hebt.

Na een vervolgvraag over bijvoorbeeld leraren die zich willen laten testen, erkende hij dat het systeem steeds verder wordt verfijnd en dat de capaciteit van de teststraten steeds verder wordt uitgebreid. "De techniek van sneltesten wordt steeds beter en naarmate die beter wordt, kun je steeds meer. Dat kan een rol gaan spelen bij scholen en bij het mogelijk maken van openingen in de samenleving. Maar zover is het nog niet met die sneltesten."

Wat betreft de sneeuwsluiting van de GGD-teststraten zei Rutte dat hij bij werkbezoeken aan teststraten gezien heeft dat de wind er soms doorheen waait en daarom snapt dat dat bij -10 minder prettig is, maar dat hij dat verder overlaat aan de GGD's.

Basisscholen West-Brabant gaan toch wel open

De 31 basisscholen in de regio Bergen op Zoom, die eergisteren aankondigden dicht te blijven, gaan toch volgende week open. De overkoepelende Lowys Porquinstichting vond dat de scholen niet veilig en verantwoord open konden, maar komt daar nu van terug, meldt Omroep Brabant. Dat gebeurt na aandringen van het ministerie van Onderwijs en de inspectie.

Het schoolbestuur schrijft in een brief aan alle ouders en verzorgers dat de schooldeuren vanaf woensdag weer opengaan. Er wordt nog uitgezocht welke leraren geen les kunnen of willen geven. Voor iedere school wordt een apart plan van aanpak gemaakt.

Verzorgingshuis Delfzijl gooit vaccins weg vanwege kapotte koelkast

Woonzorgcentrum Van Julsingha in Delfzijl heeft de coronavaccinatie voor vandaag uitgesteld. Gisteravond bleek dat de koelkast kapot was en de ingeslagen vaccins niet meer op de juiste temperatuur waren. In overleg met het RIVM heeft het verzorgingshuis de vaccins weggegooid.

"We zijn heel teleurgesteld dat het zo mis is gegaan", zegt bestuurder Geke Blokzijl tegen RTV Noord. "We hebben vaker medicatie in de koelkast liggen, maar dit was een technisch defect. Het is daarom ontzettend vervelend dat we dit moesten besluiten."

Blokzijl zegt dat een "aanzienlijk deel" van de meer dan honderd bewoners vandaag ingeënt zou worden. De instelling heeft een spoedbestelling voor nieuwe vaccins gedaan bij het RIVM.

Maandenlange celstraffen voor relschoppers Eindhoven

Een 18-jarige Eindhovenaar is veroordeeld tot acht maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk, vanwege zijn deelname aan de rellen en plunderingen in Eindhoven. Daarnaast moet hij ongeveer 18.000 euro schadevergoeding betalen vanwege het vernielen van een auto van ProRail. Hij heeft urenlang in de stad vernielingen aangericht, stelt de politierechter.

Eerder vandaag kreeg een 24-jarige man al zes maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk, opgelegd (zie update om 10.38 uur). Twee andere relschoppers hebben een taakstraf van 40 uur opgelegd gekregen.

Bij de behandeling van de zaak noemde de officier van justitie de rellen "grof, schandalig en verwerpelijk" en moesten burgers "machteloos toekijken hoe hun spullen werden vernield". De politierechter sprak van een "soort oorlogssituatie".

4365 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4365 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 135 meer dan gisteren.

Dat is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3904 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

Bij het RIVM werden 60 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 67. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 61 doden per dag, tegen 65 doden per dag een week eerder.

Steeds meer lege bedden in verpleeghuis, terwijl wachtrij toeneemt

Het aantal mensen dat op een plek in het verpleeghuis wacht, is de afgelopen maanden toegenomen, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Tegelijkertijd staan er duizenden bedden leeg: op 1 december zo'n 3500, een verdubbeling sinds eind oktober.

Dat lijkt het gevolg van de coronacrisis: verpleeghuizen kampen met virusuitbraken en een hoog ziekteverzuim, terwijl het voorbereiden van de komst van een nieuwe verpleeghuisbewoner in sommige gevallen meer werk vergt. Daardoor wordt het opnemen van nieuwe bewoners mogelijk uitgesteld, denkt de NZa.

Sinds het ingaan van de gedeeltelijke lockdown in oktober daalt het aantal opnames. Aan het einde van 2020 steeg het aantal indicaties die recht geven op een plek in het verpleeghuis weer, maar nog niet voldoende om het niveau van voorgaande jaren te komen. Ook in de gehandicaptenzorg nam de wachttijd toe.

Het ziekteverzuim in de zorg lag in december op 7,8 procent, ruim 1 procentpunt meer dan een jaar eerder.

Bezetting ziekenhuizen afgenomen

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat de bezetting in de ziekenhuizen net als gisteren is afgenomen. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 2052 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2121), van wie 573 op de IC (gisteren: 602), aldus het LCPS.

GGD Rotterdam-Rijnmond sluit testlocaties vanwege winterweer

De GGD in de regio Rotterdam-Rijnmond sluit zondag en maandag uit voorzorg nagenoeg alle testlocaties vanwege het verwachte winterweer. Van de elf locaties blijven enkel die in Ahoy en Rotterdam The Hague Airport open. Daar wordt extra personeel ingezet, meldt de GGD. De toegangswegen naar die testlocaties worden schoongehouden en er wordt gestrooid. Mensen met afspraken op de andere locaties worden gebeld om de afspraak te verzetten.

"De keuze om de locaties te sluiten, was een lastige", schrijft de GGD. "We willen uiteraard bereikbaar zijn voor alle inwoners van onze regio. Aan de andere kant kiezen we ook voor de veiligheid van onze bezoekers én medewerkers op de locatie, maar ook op de weg ernaartoe." Er wordt later besloten of de overige locaties vanaf dinsdag weer openen.

'Schaatsen mag, maar hou je aan de regels en wees voorzichtig'

Er wacht een winters weekeinde, vol sneeuw en vrieskou. Daardoor kan er hoogstwaarschijnlijk geschaatst worden op tal van ijsbanen in het land. Schaatsliefhebbers kunnen ondanks de coronabeperkingen volgende week het ijs op, zolang ze zich maar aan regels houden.

"Ja, u mag schaatsen", zei voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad in Jan Willem Start Op op NPO Radio 2. "U kunt het 't beste vergelijken met als u de natuur in gaat, het park in loopt of buiten gaat sporten. Dat mag allemaal." Voorwaarde volgens Bruls is dus wel dat de anderhalvemetermaatregel wordt nageleefd. "Je kunt niet met z'n vijven gearmd over de baan gaan zwieren. Dan ben je in overtreding."

Drie verdachten zaak rond GGD-lek weer vrij

Drie van de vijf verdachten die zijn aangehouden op verdenking van datadiefstal bij de GGD zijn weer vrijgelaten. Dat meldt het OM Midden-Nederland aan persbureau ANP. Het trio blijft wel verdacht. "We verdenken ze van een minder groot aandeel in de zaak en zagen geen reden om ze langer in voorlopige hechtenis te houden", zegt een OM-woordvoerder.

De twee andere verdachten, een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo, zitten nog wel vast. Zij werkten in een callcentrum van de GGD.

RTL Nieuws meldde bijna twee weken geleden dat er illegaal zou zijn gehandeld met persoonsgegevens uit systemen van de GGD. Medewerkers konden via de GGD-systemen makkelijk gegevens, bijvoorbeeld van mensen die zich hadden laten testen op het coronavirus, delen met derden en exporteren. GGD Nederland wist al bij het begin van de coronapandemie dat het registratiesysteem voor mensen die zich op het virus laten testen, kwetsbaar is.

André Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD GHOR, zei dat er bij zijn organisatie nu "een dure plicht" ligt om de systemen veiliger te maken en het vertrouwen te herstellen.

Israël versoepelt onder druk vanaf zondag maatregelen

Israël versoepelt zondag een aantal coronamaatregelen. Mensen hoeven straks niet meer tot binnen een kilometer van hun huis te blijven. Daarnaast mogen kappers en schoonheidssalons hun deuren weer openen. Onder meer de internationale luchthaven in Tel Aviv en de grenzen blijven wel gesloten.

Het is een versoepeling in stapjes, zegt correspondent Ties Brock op NPO Radio 1. Want de besmettingscijfers in het land, waar al een derde van de bevolking is gevaccineerd, geven nog weinig reden voor het loslaten van maatregelen. Gemiddeld telt Israël dagelijks nog zo'n 6500 besmettingen.

De versoepelingen worden volgens Brock doorgevoerd onder maatschappelijke druk. Door de vele vaccinaties in combinatie met de aanhoudende strenge lockdown werd de roep om versoepelingen sterker.

Het land hoopt dat de vele gevaccineerden een nieuwe uitbraak door de versoepelingen voorkomt. Brock: "In het hele land neemt de druk op de zorg nog niet af, ondanks al die prikken die zijn gezet. Dus dat is nog niet het goede nieuws waar iedereen op hoopte."

Hoe het Israël lukt om zo snel te vaccineren, zie je in deze video:

Opmars Britse variant in België lijkt te vertragen

De opmars van de Britse variant van het coronavirus lijkt iets te vertragen in België. In de laatste week van januari was 16 procent van de nieuwe besmettingen in het land met de besmettelijkere mutant. Een week eerder was dat nog 20 procent. "De toename van het aantal infecties lijkt af te vlakken. De opnames in de ziekenhuizen dalen nog, al lijkt die daling de laatste dagen wat te vertragen", zei viroloog Steven Van Gucht volgens de Vlaamse omroep VRT.

Verder complimenteerde hij in een persconferentie de Belgen. "Want het is opmerkelijk hoe we erin geslaagd zijn om sinds november de curve stabiel te houden, ondanks de aanhoudende druk van het virus. Dit vroeg een inspanning en solidariteit waar we terecht trots op kunnen zijn." In België zijn de coronamaatregelen vergelijkbaar met die in Nederland. Er wordt in het land gedacht aan enkele versoepelingen. Zo pleitte de Waalse premier Elio Di Rupo voor een spoedige heropening van kappers en dierenparken.

Uit onderzoek bij bloeddonoren blijkt dat een op de vijf Belgen inmiddels antistoffen tegen het virus heeft, zei Van Gucht.

Hoogste aantal coronadoden op één dag in VS

In de Verenigde Staten werden gisteren 5078 coronadoden gemeld in 24 uur tijd. Dat is het hoogste aantal op één dag, meldt de Johns Hopkins-universiteit. Het vorige record werd gemeld op 12 januari: 4466 doden.

Er zijn in de VS nu ruim 455.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

De nieuwe Amerikaanse president Biden heeft het indammen van het virus bestempeld als een van zijn belangrijkste agendapunten. Het Congres, waarin de Democraten de meerderheid bezitten, staat op het punt een steunpakket van 1,9 biljoen dollar aan te nemen. In dat plan is zo'n 400 miljard dollar gereserveerd voor de directe bestrijding van het virus.

Verder maakte Biden eerder deze week bekend vaccins breder beschikbaar te willen maken. Zo worden er volgende week een miljoen vaccins geleverd aan 6500 apotheken in het gehele land.

Britse variant in 6 procent bij nieuwe gevallen in Duitsland

De besmettelijkere, Britse variant van het coronavirus wordt op dit moment gezien bij zo'n 6 procent van de nieuwe besmettingen in Duitsland.

Lothar Wieler van het Robert Koch-instituut, de Duitse evenknie van het RIVM, benadrukte bij het melden van dat percentage dat de situatie "nog niet onder controle" is. Hij verwacht dat de komende tijd de variant dominanter zal worden. "Het virus is nog niet moe", zei Wieler. "Integendeel. Het heeft net weer een boost gekregen."

Data uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Denemarken bewijzen volgens hem dat de mutant aanzienlijk besmettelijker is.

Slob over voorrang leraren bij testen: "Belangrijker dan ooit"

Onderwijsminister Slob heeft benadrukt dat docenten voorrang hebben bij de sneltests in de teststraten. "En we beginnen nu ook met de docenten op de locaties te testen", zei Slob vanochtend kort voor aanvang van de ministerraad.

Hij reageerde op kritiek van deskundigen en bonden dat er niet genoeg sneltests voor leraren zouden zijn. "Het vraagt wel iets om dat tot alle 6.000 basisscholen uit te breiden en alles is erop gericht om dat zo snel mogelijk te doen. De leraren hadden al prioriteit en dat blijft onverkort van kracht. Dat is belangrijker dan ooit."

Man veroordeeld tot half jaar cel voor rellen in Eindhoven

De politierechter heeft een 24-jarige man veroordeeld tot zes maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk, voor het gooien van stenen en een fiets naar de politie bij de rellen in Eindhoven op 24 januari. Het OM had zes maanden cel geëist.

Volgens de rechter stond de man tussen de politie en de andere relschoppers in en heeft hij de rest opgejut en aangespoord om mee te doen. "Ik ben boos geworden, ik voelde groepsdruk door die menigte achter mij", zei Stanley C. in de rechtszaal, schrijft Omroep Brabant. Tijdens de rellen zou hij naar de ME hebben geroepen: "Fuck de coronasystemen, ik wil vrijheid."

Er staan vandaag nog drie verdachten van de rellen en plunderingen in Eindhoven voor de rechter. Zij worden onder meer verdacht van vernielingen en het in brand steken van een auto van spoorbeheerder ProRail. Dinsdag staan er ook nog drie minderjarige verdachten voor de rechter.

EU heeft moeilijkheden rond vaccinproductie 'onderschat'

De EU heeft de uitdagingen die komen kijken bij het produceren en leveren van vaccins tegen het coronavirus onderschat. "En dat is een harde les", zegt de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, tegen nieuwssite Politico.

Volgens Von der Leyen blijkt de vaccinproductie onvoorspelbaar omdat er door de massale mondiale vraag bij farmaceuten voortdurend tekorten dreigen aan grondstoffen voor de vaccins. Die onzekerheden hadden ook beter moeten worden benadrukt, zegt Von der Leyen. Bijvoorbeeld door al vroeg publiekelijk de verwachtingen rond vaccinhoeveelheden te temperen.

Recent botste de EU met farmaceut AstraZeneca, toen bleek dat het bedrijf aanzienlijk minder vaccins kon leveren dan verwacht. Uiteindelijk werd het contract tussen de partijen door de EU openbaar gemaakt. Daaruit bleek dat AstraZeneca vooral beloofde zijn uiterste best te doen om vaccins te leveren, maar harde garanties werden niet gegeven.

IC-baas Amsterdam UMC: zorg is nu oneerlijk verdeeld

Het hoofd van de intensive care van ziekenhuis Amsterdam UMC maakt zich ernstig zorgen over de "oneerlijke verdeling" van de zorg in de coronacrisis. Armand Girbes schrijft in een monoloog in het AD dat er te veel aandacht naar coronazorg gaat, waardoor andere zorg ondersneeuwt. "We melden elke dag de coronacijfers, maar ik zie nooit de cijfers van de oplopende wachtlijsten, van operaties die niet doorgaan", schrijft Girbes.

Hij vreest de komende jaren volop de neveneffecten van de coronacrisis te zien. "Heel veel schade blijft onbenoemd en ongeteld", aldus Girbes. "600 patiënten op de IC en 1600 in de rest van het ziekenhuis ontwrichten op dit moment een hele bevolking, een heel land."

Volgens Girbes hebben politici vanwege "onze luxemaatschappij" nooit geleerd keuzes te maken. "Niemand durft te zeggen: we moeten minder coronapatiënten toelaten op de IC. Iedereen vlucht, kijkt de andere kant op, terwijl het probleem levensgroot is." Hij spreekt van "braafpraterij". Girbes: "En met die braafpraterij overwin je geen crisis".

OMT kijkt naar maatregelenpakket

Het Outbreak Management Team (OMT) houdt vandaag het gehele maatregelenpakket om het coronavirus te bestrijden tegen het licht. Premier Rutte zei dinsdag in de persconferentie over de coronacrisis dat hij het OMT had gevraagd dit te doen, "vanwege de grote zorgen".

De medisch experts, die samen het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet in de crisis vormen, buigen zich in hun adviesoverleg onder meer over de avondklok. Die loopt op 10 februari af. Hoofd infectieziekten van de GGD Anja Schreijer, een van de zeven vaste OMT-leden, zei eerder deze week al dat de kans "erg klein" is dat het OMT zal adviseren om de avondklok op die datum in te trekken. Volgens haar zijn er simpelweg nog te veel onzekerheden.

Ook OMT-voorzitter Jaap van Dissel zei gisteren in de Tweede Kamer somber te zijn over eventuele versoepelingen. Vanwege de verschillende virusmutaties ziet hij "donkere wolken aan de horizon". Het OMT-advies over het gehele maatregelenpakket zal zondag door het kabinet worden besproken in het Catshuis.

Van Dissel, gisteren in de Tweede Kamer:

Van Dissel spreekt van 'sombere scenario's' en 'donkere wolken'

Slob: volgende week meer duidelijk over eindexamens

Er komt volgende week meer duidelijkheid over de centrale eindexamens in het voortgezet onderwijs. Onderwijsminister Slob zei in het NOS Radio 1 Journaal dat er momenteel volop wordt overlegd met de scholenkoepels. Eerder zei Slob dat wat hem betreft de examens dit jaar moeten doorgaan. Om dat mogelijk te maken, gaf de minister scholen al meer tijd en ruimte voor het afnemen van de schoolexamens.

"Maar we zijn nu aan het kijken of er nog iets aanvullends nodig is", zei hij. Slob: "We moeten per leerling heel gericht kijken: waar moeten we het meeste mee? Anders lopen ze in een latere fase misschien tegen problemen op. Dus we moeten kijken wat verantwoord is."

De minister zei gisteren dat leerlingen, ouders en docenten er rekening mee moeten houden dat meer scholieren een jaar over moeten doen of inhaalprogramma's moeten volgen. "We zijn bezig met een groot nationaal programma als het gaat om onderwijs na corona. Maar over de gehele breedte zien we nu toch vertragingen en ik denk niet dat het reëel is dit cursusjaar die achterstanden weg te werken", legt Slob uit. "Het is ook goed om wat druk weg te halen bij de kinderen zelf. Als je het idee hebt dat alles voor de zomer af moet, is dat een druk die je niet op kinderen moet leggen."

Pfizer trekt toelatingsverzoek vaccin in India in

De Amerikaanse farmaceut Pfizer heeft het verzoek aan de Indiase gezondheidsautoriteiten om het coronavirusvaccin dat het ontwikkelde met BioNTech goed te keuren, ingetrokken. Dat gebeurde na overleg, waarin Pfizer door India om "extra informatie" werd gevraagd.

Tegenover persbureau Reuters zegt het bedrijf dat het later een nieuw verzoek zal indienen. Het is niet duidelijk wat voor extra informatie India aan Pfizer heeft gevraagd. In het land zijn al wel de vaccins van AstraZeneca en het Indiase Bharat Biotech goedgekeurd.

Rode Kruis wil helpen met vaccineren in buitenland

Het Internationale Rode Kruis wil overheden over de hele wereld helpen om coronavaccins naar afgelegen gemeenschappen te brengen en zo de vaccinatieongelijkheid tegen te gaan. Het streven is om 500 miljoen mensen op die manier te voorzien van een prik.

Het gaat om landen in Afrika, Azië maar ook bijvoorbeeld om Bosnië en Herzegovina. Het Rode Kruis wil medewerkers inzetten die al in die gebieden werken. Met 66 regeringen wereldwijd heeft de hulporganisatie al afspraken gemaakt. Probleem blijft wel dat veel landen nauwelijks nog vaccins ter beschikking hebben.

Volgens het Rode Kruis blijkt uit een eigen analyse dat 70 procent van alle vaccins tot nu toe is geleverd aan de 50 rijkste landen ter wereld. De 50 armste landen zouden nog geen 0,1 procent van alle vaccins hebben.

Britse variant op Curaçao

Op Curaçao is voor het eerst een besmetting ontdekt met de Britse variant van het coronavirus. Het eiland had verschillende testen opgestuurd naar het RIVM. Daar bleek één positieve test met de Britse variant bij te zitten. Het gaat om een inwoner van Curaçao die niet gereisd heeft in de afgelopen periode. Hij is wel in contact geweest met iemand die onlangs uit Nederland terug is gekomen en positief op covid-19 is getest.

Op Curaçao zijn momenteel maar weinig nieuwe coronabesmettingen. De maatregelen, waaronder een avondklok tussen 23.00 uur en 04.30 uur, zijn deze week wel verlengd. Dat was een direct gevolg van de ontdekking van de Britse variant op Aruba. Er zijn ook direct strengere maatregelen ingesteld voor het reisverkeer tussen Aruba en Curaçao.

'Nog niet genoeg sneltesten voor leraren'

Het overschot aan testen is enorm, maar toch zijn er nog niet genoeg sneltesten voor leraren, meldt Trouw. Het kan nog maanden duren voordat er een voldoende landelijk aanbod van sneltesten is. Dat duurt te lang nu de basisscholen maandag weer opengaan, zeggen deskundigen en onderwijsbonden in de krant. Ze pleiten voor meer doortastendheid om de beschikbare testen in te zetten.

Volgens de prognoses kan de GGD tussen de 500.000 en 1.000.000 testen per week aan. Daarvan werden er afgelopen week iets meer dan 200.000 gebruikt.

Volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders duurt het inrichten van sneltesten voor leraren veel te lang. Ook de PO-raad, de koepel voor scholen in het primair onderwijs, en vakbond CNV vinden dat het invoeren van sneltesten sneller moet. Zij krijgen bijval van OMT-lid Marc Bonten. "De scholen gaan open, maar wij zijn nog steeds pilots aan het uitvoeren. Ik begrijp niet dat het frequent testen van leraren maanden op zich moet laten wachten."

Vakbond CNV meldt dat partijen in het onderwijs maandag weer in gesprek gaan met het kabinet, onder meer over testen.

Pfizer: te vroeg voor vaccinatiebewijzen

Farmaceut Pfizer vindt het nog te vroeg voor vaccinatiebewijzen. Medisch directeur Nederland van Pfizer, Marc Kaptein, zei in talkshow Op1 dat er nog allerlei haken en ogen aan zitten. "Als je gevaccineerd bent tegen corona, word je in principe niet ziek, maar je kunt niet zeggen dat je geen drager bent van het virus. Daar is het laatste woord absoluut nog niet over gesproken. Het is daarom veel te vroeg voor een vaccinatiebewijs. Je kunt daar pas in april of mei mee gaan experimenteren."

De Gezondheidsraad schreef gisteren in een advies aan minister De Jonge dat winkels, bedrijven, horeca en andere private partijen bezoekers straks in principe mogen vragen aan te tonen dat ze gevaccineerd zijn. Dat mag wel pas als dat "een gerechtvaardigd doel" dient en als er echt geen andere optie is om dat doel te bereiken.

Kaptein zei verder in Op1 dat we pas in het tweede kwartaal de gevolgen van het vaccineren zullen zien, mede omdat de hoeveelheid vaccins dan wordt opgeschaald. "In het tweede kwartaal gaan we acht miljoen dosis leveren. In het derde kwartaal komt daar nog een zelfde hoeveelheid bovenop. Het virus haalt rare streken uit. Maar met een derde prik kunnen ook tegen mutaties anti-lichamen worden aangemaakt."

Bijna alle Australian Open-tennissers negatief getest

Bijna alle tennissers en stafleden van de Australian Open die in isolatie moesten vanwege een besmet personeelslid, zijn negatief getest. Van de 507 leden van de entourage moeten 12 nog een uitslag krijgen, zegt toernooidirecteur Craig Tiley.

De spelers die negatief zijn getest, mogen meedoen aan de warming up-evenementen die staan gepland om weer wedstrijdritme te krijgen. De tennissers hebben twee weken in quarantaine moeten zitten, nadat ze Australië waren binnengekomen. De Australian Open beginnen komende maandag.

Janssen vraagt goedkeuring vaccin in VS aan

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson heeft versnelde goedkeuring aangevraagd in de Verenigde Staten voor het vaccin dat geproduceerd is door het Leidse dochterbedrijf Janssen Vaccines.

De aanvraag volgt op het rapport van vorige week waarin duidelijk werd dat het vaccin 66 procent bescherming biedt tegen matige tot ernstige vormen van covid-19. Volgens J&J beschermt het vaccin voor alle leeftijden even goed, van jong tot oud.

Voordeel aan het vaccin van Janssen is dat er maar één prik nodig is, in tegenstelling tot de twee doses die Pfizer, Moderna en AstraZeneca voorschrijven. Ook hoeft het niet op zeer koude temperaturen bewaard en vervoerd te worden. De VS heeft zo'n 100 miljoen doses besteld en is van plan deze volgende maand in te zetten.

De Europese Unie heeft een akkoord over de levering van 200 miljoen doses. Ruim 11 miljoen daarvan zijn door Nederland besteld. Johnson & Johnson verwacht in de "komende weken" een vergunning voor het gebruik van het vaccin aan te vragen bij het Europees Geneesmiddelenbureau EMA.

Twee verdachten GGD-datalek langer vast

Twee mannen die worden verdacht van het te koop aanbieden van persoonsgegevens uit de systemen van de GGD blijven langer vastzitten. Het voorarrest van een man uit Heiloo is met 90 dagen verlengd en dat van een man uit Alblasserdam met 30 dagen.

In totaal zijn sinds eind januari vijf mannen in deze zaak aangehouden. Vandaag werd in Rotterdam de vijfde verdachte opgepakt.

Nieuw blog

Welkom in het coronablog van vrijdag 5 februari. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.