NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Kans klein op advies intrekken avondklok' • MKB blij met afhaalmogelijkheden winkels

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het coronablog van dinsdag 2 februari. Morgen openen we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws. Fijne nacht!

 • MKB-Nederland blij met afhaalmogelijkheden

  MKB-Nederland is blij dat niet-essentiële winkels vanaf 10 februari open mogen voor afhalende klanten die vooraf hebben besteld. "We hebben er hard voor geknokt om dit mogelijk te maken", zegt voorzitter Jacco Vonhoff. Hij hoopt dat consumenten hierdoor meer lokaal gaan shoppen. "Ik denk dat met name de mode- en boekwinkels er veel aan hebben."

  Volgens de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf kan het afhalen van producten op een verantwoorde manier. "Als we ons houden aan de regels - en dat hebben we afgesproken - dan kunnen klanten alleen in tijdsloten langskomen. En als je eenmaal hebt gehaald wat je nodig hebt, dan moet je ook weer weg. Dus ik denk niet dat hele volksstammen door die straat heen gaan."

 • Von der Leyen: minder vaccins in eerste kwartaal dan waarop was gerekend

  Nederland kan in het eerste kwartaal nog rekenen op zo'n 4 miljoen vaccins, genoeg voor 2 miljoen mensen. Dat blijkt volgens bronnen uit een toelichting die de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft gegeven in het Europees Parlement. Minister De Jonge schreef in een brief aan de Kamer nog dat hij uitging van 7,6 miljoen doses in het eerste kwartaal.

  Dat het er 3,5 miljoen minder zijn, is vooral te verklaren uit het feit dat AstraZeneca minder vaccins kan leveren. De vraag blijft of de Commissie dat aantal nog omhoog kan krijgen.

  In het tweede kwartaal worden volgens Von der Leyen 300 miljoen vaccins geleverd aan de EU, waarvan er 11,7 miljoen voor Nederland zijn. Dat is genoeg voor ten minste 5,8 miljoen mensen. Er worden dan ook vaccins van Janssen geleverd, waarvan per persoon maar één dosis nodig is. Er worden dus ook in het tweede kwartaal minder vaccins geleverd dan waarop De Jonge volgens de brief rekent. Hij spreekt daarin van 19 miljoen doses.

  Het verschil is mogelijk deels te verklaren uit het feit dat in de brief al rekening wordt gehouden met 2 miljoen vaccins van farmaceut Curevac.

  Wat betreft het Russische vaccin Spoetnik-V temperde Von der Leyen de verwachtingen. Toelating ervan is mogelijk, dat loopt via het EMA, maar dan moet Rusland wel opening van zaken geven. De vraag is of de Russen daartoe bereid zijn.

  De eerste levering van het vaccin van farmaceut Janssen verwacht Von der Leyen in april. Daarvoor moet nog een goedkeuringsverzoek worden ingediend.

 • Merkel: eind maart 10 miljoen mensen in Duitsland ingeënt

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een interview met de tv-zender ARD gezegd dat zelfs in het somberste scenario voor het begin van de herfst iedereen in Duitsland die dat wil kan zijn ingeënt met een coronavaccin.

  Eind maart kunnen al 10 van de 83 miljoen inwoners zijn gevaccineerd. Merkel kreeg kritiek op het vaccinatiebeleid. Ze zegt dat het niet sneller had gekund, omdat Duitsland en de andere EU-landen afhankelijk zijn van de productie van vaccins in Europa.

  Wanneer de maatregelen eindigen is volgens de bondskanselier nog niet te bepalen. Dat hangt ervan af hoe de maatregelen worden nageleefd en de ontwikkeling van varianten van het virus, zoals de Britse.

 • OMT-lid: kans klein dat we adviseren avondklok in te trekken

  Hoofd infectieziekten van de GGD Anja Schreijer verwacht niet dat het Outbreak Management Team (OMT) eind deze week het kabinet zal adviseren om de avondklok op 10 februari in te trekken. "Die kans is denk ik erg klein", zei Schreijer, een van de vaste zeven leden van het OMT, vanavond in talkshow M.

  Volgens haar zijn er simpelweg nog te veel onzekerheden, waarmee ze met name doelt op de verspreiding van de Britse variant. "En het ziet er heel zorgelijk uit, van wat ik tot nu gezien heb, zeker als je de scholen gaat openen en het allemaal nog niet precies weet. Dat had ook misschien iets duidelijker gezegd kunnen worden", zei Schreijer in een reactie op de persconferentie van het demissionaire kabinet vanavond. "We leven gewoon nog even in een periode van onzekerheid."

 • Partij voor de Dieren wil briefstemmen voor iedereen

  De Partij voor de Dieren stapt naar de rechter om te vragen of iedereen de mogelijkheid kan krijgen om bij de Tweede Kamerverkiezingen half maart per brief te stemmen. Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend. De partij vindt het onterecht, en een vorm van discriminatie, dat alleen 70-plussers per post mogen stemmen vanwege hun kwetsbaarheid voor het coronavirus. "Deze extra mogelijkheid wordt andere kiezers onthouden", zegt de partij.

  De keuze van het kabinet voor briefstemmen voor 70-plussers - dat zijn 2,4 miljoen kiezers - is gebaseerd op adviezen van het RIVM. In de Eerste en Tweede Kamer leefde al de gedachte dat dit leeftijdsdiscriminatie zou kunnen zijn. Maar minister Ollongren zegt dat voor mensen jonger dan zeventig niet objectief gezegd kan worden dat daar het risico net zo groot is. Daarnaast is het stemmen via volmacht al uitgebreid van twee naar drie mensen.

  De Partij voor de Dieren wil het briefstemmen mogelijk maken voor de jongere kiezers "met onderliggende ziekten die het RIVM ook als kwetsbaar aanmerkt" en voor de kiezers die liever niet naar een stemlokaal gaan. De partij stelt dat het voor sommige partijen voordelig uitpakt als alleen 70-plussers mogen briefstemmen.

 • De maatregelen voor komende tijd

  Wat hebben premier Rutte en minister De Jonge aangekondigd over de coronamaatregelen? In dit artikel een overzicht van de blijvende en veranderende maatregelen voor de komende tijd:

 • De Jonge: Spoetnik-vaccin inkopen nog niet aan de orde

  Inslaan van het Russische Spoetnik V-vaccin is voorlopig een brug te ver voor minister De Jonge. "Dan zullen ze eerst een toelating tot de Europese markt moeten aanvragen bij het EMA", zei de minister. "Ik weet niet of ze dat gaan doen."

  Eerder vandaag verscheen in het medische tijdschrift The Lancet een wetenschappelijk artikel waarin de suggestie is dat het Spoetnik V-vaccin voor 91,6 procent effectief is. Dat is gebaseerd op voorlopige resultaten van de vaccinatie van 20.000 mensen.

  De Russische claim dat het vaccin effectief is, werd vorig jaar in de westerse wereld met scepsis ontvangen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) wil het middel pas beoordelen en eventueel goedkeuren als de volledige resultaten van alle testfasen bekend zijn. In Rusland werd het middel in augustus goedgekeurd.

 • Winkeldeuren op een kier open, voor afhalen

  Winkels gaan vanaf 10 februari open voor het afhalen van bestellingen. Bestellen kan vooral online of telefonisch. "Het afhaalpunt is buiten, kan alleen als je een bepaald tijdsslot is gegeven, in je eentje", zei Rutte. Ook moet er minimaal vier uur zitten tussen bestellen en afhalen, "om funshoppen tegen te gaan".

  Op 17 december alle niet-essentiële winkels gesloten. Op dit moment is er al een aantal winkels open voor afhaal. Het gaat om onder meer doe-het-zelfzaken, eet- en drinkgelegenheden en coffeeshops. Hetzelfde geldt voor bibliotheken.

  De deuren van winkels gaan weer open, maar op een kier. Afhalen wordt mogelijk onder strikte voorwaarden, legde Rutte uit.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: afhalen bij winkels kan weer, maar wel met voorwaarden
 • Overwogen om scholen pas na voorjaarsvakantie te openen

  Er is over nagedacht om het openen van de scholen en opvang over de voorjaarsvakanties heen te tillen, zei Rutte. "Maar dan zouden scholen nog langer dicht zijn." Dat kan afhankelijk van de regio een of twee weken schelen.

 • De Jonge komt met aangepaste routekaart voor 'weg terug'

  Minister De Jonge heeft zoals aangekondigd een richting aangegeven voor een terugkeer naar het 'normale' leven. "De weg terug gaat behoedzaam, in kleine stapjes", zegt minister De Jonge. "Deze routekaart biedt houvast, maar dit is niet de laatste versie."

  Hij denkt verder dat de achterstand bij het vaccineren snel ingelopen wordt, maar waarschuwt dat ook de komende tijd tegenvallers in de bevoorrading kunnen voorkomen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ook komende maanden kans op tegenslagen bij levering vaccins'
 • OMT gevraagd om advies over hele pakket maatregelen

  "Vanwege de grote zorgen vragen wij het OMT opnieuw te adviseren over het hele pakket aan maatregelen", zei Rutte. Hij doelde daarmee ook op de avondklok, die vooralsnog eindigt op 10 februari, maar dus mogelijk wordt verlengd.

  "We verwachten dat advies eind deze week", zei premier Rutte in de persconferentie. "Dan zullen we opnieuw de balans opmaken."

  Rutte zei verder dat nog niet is besloten of de avondklok eventueel zal worden verlengd na 10 februari. Rutte: "We wisten voor deze persconferentie al dat we daar niets over konden zeggen, omdat het minimaal twee weken duurt voordat er iets over het effect is te zeggen".

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: Huidige lockdown blijft tot tenminste 2 maart
 • Maatregelen basisonderwijs; middelbare scholen niet open voor maart

  "Meestal krijgen volwassen het virus van andere volwassenen, niet van kinderen", zei Rutte over het openen van basisonderwijs en kinderopvang per 8 februari. Het risico van het openen van de basisscholen en de kinderopvang is volgens Rutte niet groot. Er was vrees voor het Britse virus in deze context, maar "verspreiding onder kinderen en door kinderen is beperkt", aldus de premier.

  Er worden wel extra maatregelen genomen, benadrukte hij. "Bij een positieve test van een kind gaat de hele klas of groep in quarantaine en laat zich testen op dag 5. Verder gaan we intensiever testen en bron- en contactonderzoek doen."

  Het middelbaar onderwijs gaat zeker niet open voor begin maart, zei Rutte. En dan nog alleen maar als er 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Eind februari wordt hierover meer bekendgemaakt. Er zijn op dit moment wel al een paar uitzonderingen. Zo mogen eindexamenleerlingen nog naar school.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte : primair onderwijs mag open, maar wel met strenge voorwaarden
 • Rutte: bij alleen oude variant waren versoepelingen mogelijk geweest

  Premier Rutte zegt dat gezien de besmettingscijfers versoepelingen mogelijk waren geweest als het enkel ging om de "klassieke, oude" variant van het coronavirus. De R-waarde van dat virus ligt inmiddels ruim onder de één, wat betekent dat de epidemie wordt ingedamd. Ook het RIVM zei vanmiddag al dat de varianten op het virus "roet in het eten gooien".

  "Maar de R-waarde van de Britse variant staat op 1,3", zei Rutte. "We kunnen niet om die snelle opkomst heen. We zullen de rekening gepresenteerd krijgen als we nu te optimistisch zouden zijn."

 • Rutte: onzekere en spannende fase van de coronacrisis

  "We zitten in een spannende en ook onzekere fase van de coronacrisis", zei premier Rutte aan het begin van de persconferentie over de coronamaatregelen. "We snakken allemaal naar zekerheid, naar een duidelijk plan. We kunnen laten zien welke richting het opgaat. Dat hebben we gevat in een routekaart." Deze routekaart is online te vinden.

  "Doorrekeningen wijzen op een derde golf die onvermijdelijk op ons afkomt", zei Rutte. Nu is al twee derde van de besmettingen van de Britse variant, die 1,5 keer besmettelijker is dan de 'oude variant'.

  Daarom wordt de huidige lockdown bijna helemaal verlengd tot 2 maart, op 23 februari wordt gekeken of dat haalbaar is.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Aantal besmettingen per week verdubbelt door Britse variant'