NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Advies EMA: 3 weken tussen twee Pfizer-prikken • Braziliaanse coronavariant in Nederland

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Het RIVM meldt 4740 nieuwe besmettingen, 2240 patiënten in het ziekenhuis van wie 645 op IC.
 • Veel jongeren somber door lockdown.
 • Vrouw uit Lansingerland per ongeluk gevaccineerd in plaats van getest.
Liveblog gesloten
 • Italiaanse politie onderzoekt overtreden coronaregels door Cristiano Ronaldo

  De Italiaanse politie onderzoekt of voetballer Cristiano Ronaldo en zijn vriendin coronaregels hebben overtreden. Het stel zou van de regio Piemonte naar de regio Valle d'Aosta zijn gereisd om in het skioord Courmayeur haar verjaardag te vieren. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan is reizen tussen deze regio's niet toegestaan, uitzonderingen daargelaten.

  Het stel zou in Courmayeur hebben overnacht en de volgende dag zijn teruggekeerd naar hun woonplaats Turijn. Als dat klopt, kan dat een boete opleveren.

  Ronaldo testte in oktober positief op corona. Hij was op dat moment in Portugal voor een interland.

 • Festival Zwarte Cross mogelijk in september

  Het festival Zwarte Cross wordt mogelijk in september gehouden. "We zijn in gesprek met de gemeente, grondeigenaren en leveranciers om te kijken of dat mogelijk is. Maar de gemeente is nu de belangrijkste pion", zegt Pieter Holkenborg namens organisator Feestfabriek, tegen Omroep Gelderland.

  Het festival wil graag uitwijken naar september omdat het nog niet duidelijk is of de Zwarte Cross in juli gehouden kan worden door het coronavirus.

  "Of het ook daadwerkelijk gaat lukken, kunnen we nog niet zeggen. Maar we werken heel goed met de gemeente samen en ook voor de omgeving is het een belangrijk evenement dat gehouden wordt. Het is ook voor hen gunstig om het te laten slagen", aldus Holkenborg tegen de omroep. "De gesprekken gaan prettig."

 • Koning Marokko trapt vaccinatiecampagne af met eerste prik

  De Marokkaanse koning Mohammed VI is voor het oog van de camera gevaccineerd. Daarmee is de vaccinatiecampagne van het Noord-Afrikaanse land van start gegaan.

  Als eerste worden zorgmedewerkers, overheidsmedewerkers, leraren en ouderen ingeënt, zegt het gezondheidsministerie. Er zijn ongeveer 3000 vaccinatielocaties ingericht in Marokko.

  Gisteren kwam een levering binnen van het AstraZeneca-vaccin. Volgens de autoriteiten heeft het land nu voldoende doses om iedereen vanaf 17 jaar oud in te enten.

  De Marokkaanse koning kreeg het vaccin in het koninklijk paleis in Fez toegediend AFP
 • Ziekenhuizen leverden in december meer zorg dan verwacht

  Nederlandse ziekenhuizen hebben in december meer andere zorg kunnen verlenen dan verwacht, ondanks de drukte vanwege corona. "Uit de cijfers blijkt dat ziekenhuizen zich tot het uiterste hebben ingezet om de reguliere zorg zoveel als mogelijk doorgang te laten vinden", zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

  In het voorjaar was er een grote terugval als gevolg van de coronamaatregelen, maar in de zomer was er een inhaalslag. Ziekenhuizen hebben "tijdens de tweede golf fors meer reguliere zorg geleverd dan tijdens de eerste golf", ziet de autoriteit nu. Het aantal operaties lag bij de meeste specialismen in december weer op normaal niveau, uitgezonderd orthopedie en keel-, neus- en oorheelkunde.

  In december moesten veel ziekenhuizen noodgedwongen de zorg afschalen. In enkele gevallen zelfs tot 50 procent. Maar ondanks de afschaling zijn er dus veel operaties geweest. Dit kan volgens de autoriteit komen doordat er minder complexe en tijdrovende operaties zijn uitgevoerd. "Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat één complexe operatie (met risico op nazorg op de IC) niet door kon gaan, maar in plaats hiervan meerdere laag complexe en minder tijdrovende operaties plaats konden vinden", licht de autoriteit toe.

 • Eerste claims niet-coronapatiënten tegen ziekenhuizen

  Elf mensen hebben een financiële claim ingediend tegen hun ziekenhuis in verband met corona, meldt zorgnieuwswebsite Skipr. Het gaat voornamelijk om patiënten van wie een behandeling of operatie is uitgesteld. Mensen met corona kregen in die gevallen voorrang in het ziekenhuis.

  De patiënten claimen dat ze gezondheids- en financiële schade hebben opgelopen. Ze stellen de ziekenhuizen aansprakelijk. Een deel van het claimbedrag is om de extra zorgkosten te dekken die ze hebben gemaakt en nog moeten maken.

 • Veel jongeren somber door lockdown

  Je vrienden niet meer zien, veel binnen zitten en het gevoel hebben dat je opgesloten zit in je hoofd. Veel jongeren voelen zich somber door corona. Dat valt op te maken uit de antwoorden op een vragenlijst van NOS Stories, die bijna 9000 volgers invulden.

  Een op de drie jongeren geeft zijn of haar leven op dit moment een onvoldoende.

 • Fraudehelpdesk koppelt ongeveer veertig meldingen aan GGD-lek

  Gegevens van burgers die werden gestolen bij de GGD, zijn mogelijk vorig jaar al gebruikt door oplichters. De Fraudehelpdesk kan ongeveer veertig eerdere meldingen terugkoppelen aan het maandag onthulde datalek bij de GGD, bevestigt de desk na berichtgeving door FD.

  Het ging bijvoorbeeld om mensen die eerst door de GGD waren gebeld vanwege het bron- en contactonderzoek en een dag later een verdacht telefoontje kregen van een ander nummer, legt voorlichter Tanya Wijngaarde uit in de krant.

 • Braziliaanse coronavariant in Brabant aangetroffen

  In Brabant is in de tweede week van januari de Braziliaanse variant van het coronavirus aangetroffen. Dat bevestigt het RIVM na berichtgeving in NRC. Deze variant is mogelijk besmettelijker.

  De eerste gevonden besmetting in Nederland deed zich voor in een zorginstelling in Brabant. De besmetting werd opgemerkt in de zogeheten Kiem-surveillance, waarbij wekelijks willekeurig virussen van een paar honderd positief geteste monsters afkomstig uit heel Nederland volledig genetisch in kaart worden gebracht, schrijft de krant.

  Inmiddels is duidelijk dat er meer mensen besmet zijn geraakt. Hoeveel precies is niet duidelijk. De GGD-West-Brabant is een bron- en contactonderzoek gestart.

 • Scherper advies EMA: tweede prik Pfizer na 3 weken

  Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft een strenger advies gegeven over de tijd die tussen de twee prikken van het Pfizer-vaccin moet zitten. In de bijgewerkte bijsluiter wordt nu geadviseerd de tweede dosis na drie weken toe te dienen.

  Dit gaat waarschijnlijk gevolgen hebben voor het Nederlandse vaccinatiebeleid. Nederland besloot eerder juist om er vijf tot zes weken tussen te laten zitten.

  In een eerdere versie van de bijsluiter werd geadviseerd dat er ten minste 21 dagen tussen de eerste en de twee inenting zit. Nu staat er heel duidelijk "drie weken" om een goede bescherming tegen covid-19 te bieden. Ook de fabrikant zelf raadt drie weken aan.

 • Vrouw per ongeluk gevaccineerd in plaats van getest

  Een vrouw uit Lansingerland werd opgeroepen om zich te laten testen, maar kreeg per ongeluk het Pfizer-vaccin toegediend. Personeel van de GGD-locatie bij Rotterdam The Hague Airport controleerde de gegevens van de vrouw niet goed, schrijft de regionale omroep Rijnmond. Daardoor belandde ze in de prikstraat en niet in de teststraat.

  Volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond had de vrouw haar afspraakbevestiging niet goed gelezen. Ze was er zelf van overtuigd dat ze gevaccineerd moest worden. Toen ze bij de testlocatie arriveerde, hoefde ze haar afspraakbevestiging voor de test niet te laten zien. Daardoor kwam ze in de verkeerde hal terecht.

  Ook daar ging het mis. Omdat de computersystemen traag werkten, stuurde de baliemedewerker de vrouw alvast door om tijd te winnen. Na de vaccinatie zou alles worden verwerkt. Direct na de prik werd de fout opgemerkt. Een arts controleerde de vrouw. Volgens de dienst gaat het goed met haar. Ze krijgt binnenkort het tweede vaccin.

 • Ruim 200.000 vaccins toegediend

  Tot nu toe zijn 203.450 vaccinaties toegediend bij Nederlanders. Dat zijn er ruim 18.000 meer ten opzichte van gisteren, meldt het RIVM.

  Het coronadashboard van het ministerie van VWS maakt niet duidelijk hoeveel mensen inmiddels twee keer gevaccineerd zijn en voorlopig dus beschermd zijn tegen het coronavirus. Die herhaalprikken begonnen gisteren.

  De meeste vaccins (140.205) zijn toegediend door de GGD's. Dat is een toename van 11.894 ten opzichte van woensdag. Ziekenhuizen hebben inmiddels 46.416 prikken gezet, 6200 meer dan tot woensdag.

 • Zorgmedewerkers vast in de sneeuw, vaccineren gestrande weggebruikers

  Zorgmedewerkers in de Amerikaanse staat Oregon kwamen vast te zitten met een lading vaccins. Omdat ze bang waren dat vaccins niet meer houdbaar zouden zijn, besloten ze medeweggebruikers in hun auto's te vragen om in te enten, schrijft The New York Times.

  De zorgmedewerkers waren onderweg naar een vaccinatielocatie toen ze in een sneeuwstorm terechtkwamen. De vaccins die ze bij zich hadden moesten binnen zes uur ongeveer 50 kilometer verderop zijn, een ritje dat normaalgesproken drie kwartier duurt. Omdat voor hen een tractor de weg blokkeerde, dachten ze dat het nog wel uren zou duren voordat ze verder konden.

  Ze stapten uit, gingen lang auto's en vroegen bestuurders of ze gevaccineerd wilden worden. "Een van hen was zo blij dat hij direct zijn shirt uittrok", zegt de directeur van de zorgdienst tegen de krant. De meeste bestuurders moesten lachen en weigerden beleefd, zelfs nadat de directeur zei dat er professionals aanwezig waren om de vaccinaties in goede banen te leiden.

  "Het was natuurlijk ook wel een bizar gesprek", zegt hij. "Stel je eens voor dat je vast komt te zitten in een sneeuwstorm en een onbekende vraagt of je een spuit in je arm wil." Toch werden alle beschikbare doses gebruikt.

  Alle doses werden gebruikt Josephine County Public Health Department
 • 4740 nieuwe besmettingen gemeld bij RIVM

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4740 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 17 minder dan gisteren en iets lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4814 mensen positief waren.

 • Tine verveelde zich en besloot 's werelds langste pindaketting te maken

  Drie jaar geleden zag Tine uit Rouveen in Overijssel hoe kinderen een pindaketting van vijfhonderd meter maakte. Tine gaat nu zelf voor het dubbele.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Tine verveelde zich en besloot 's werelds langste pindaketting te maken
 • 2240 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

  Er liggen nu 2240 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2299), van wie 645 op de IC (gisteren: 651), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).