liveblog
NOS VoetbalAangepast

Midweekse speelronde eredivisie gaat woensdag verder met AZ-Utrecht

liveblog gesloten

Tot morgen!

Dan is er weer een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app.

De nieuwe stand

Woensdag verder met AZ-Utrecht

Woensdag zijn er vier wedstrijden in deze midweekse speelronde en donderdag nog twee.

Groningen wint simpel van ADO

Het was al geruime tijd duidelijk dat het ging gebeuren, maar FC Groningen wint met 3-0 van ADO Den Haag. De thuisploeg had weinig te duchten van de bezoekers.

Blessure Dumfries valt mee

De enkelblessure die Denzel Dumfries in de slotfase van Emmen-PSV opliep lijkt mee te vallen. "Ik verwacht geen grote problemen. De pijn trok uiteindelijk vrij snel weg. Het is even afwachten hoe mijn knie gaat reageren, maar ik denk dat het wel meevalt. Zondag speel ik wel gewoon weer", aldus de rechtsback.

Dumfries over blessure: 'Verwacht geen problemen. Zondag speel ik gewoon'

Groningen scoort!

Daar is de 3-0 voor de thuisploeg. Een puntertje van Alessio Da Cruz dat van richting veranderd wordt. Bij ADO kijken ze elkaar beteuterd aan, er zit geen vuur in de ploeg vanavond.

FC Groningen - ADO Den Haag 3-0

Gomez van Atalanta naar Sevilla

Sevilla heeft zich versterkt met de Argentijn Alejandro 'Papu' Gomez. De 32-jarige aanvallende middenvelder komt over van Atalanta en tekent voor 3,5 jaar bij de club van Luuk de Jong.

Gomez was sinds 2014 een vaste waarde bij Atalanta, maar viel in december in ongenade bij coach Gian Piero Gasperini en sindsdien speelde hij niet meer.

ADO laat zich niet zien

ADO schoot tegen Groningen nog niet op goal. ADO speelde dit eredivisieseizoen een ander duel waarin het geen enkele keer op goal schoot in de gehele wedstrijd. Dat was thuis tegen.... FC Groningen (0-1 verlies).

FC Groningen - ADO Den Haag 2-0

PSV kan nog niets zeggen over Dumfries

De aanvoerder viel tegen Emmen vlak voor tijd uit met een op het oog ernstige blessure. Na de wedstrijd zegt trainer Lars Kornetka, die de honneurs waarnam omdat Roger Schmidt geschorst was, dat hij nog niets over de ernst van de blessure kan zeggen.

Presidentsverkiezingen bij FC Barcelona op 7 maart

De presidentsverkiezingen bij FC Barcelona zullen op 7 maart alsnog worden gehouden. De stembusstrijd stond aanvankelijk voor 24 januari op de agenda, maar werd bijna twee weken geleden tot nader order uitgesteld vanwege het oplopende aantal coronagevallen in Catalonië en omgeving

Oud-president Joan Laporta, ondernemer Victor Font en voormalig directeur Toni Freixa zijn de drie overgebleven kandidaten voor de hoogste functie bij Barcelona. Het drietal mag tot 5 maart campagne voeren.

PSV wint bij Emmen

PSV wint moeizaam met 0-2 bij FC Emmen. Dat is het goede nieuws voor de Eindhovenaren, die in ieder geval tijdelijk weer op een punt van Ajax komen.

Het slechte nieuws is dat aanvoerder Denzel Dumfries na een tackle van Caner Cavlan geblesseerd het geblesseerd nog heeft moeten verlaten. Het ziet er niet best uit voor de verdediger, die ook getroost wordt door zijn medespelers.

PSV scoort weer!

Mauro Júnior bewijst zijn waarde als invaller. Weer is hij gevaarlijk met een voorzet en dit keer komt Eran Zahavi er wel aan; hij kopt de 0-2 binnen.

FC Emmen - PSV 0-2

Groningen scoort weer!

Jørgen Strand Larsen kopt een voorzet binnen van Gabriel Gudmundsson, die goed doorzet op links. De Scandinaviërs zijn op dreef bij Groningen.

FC Groningen - ADO Den Haag 2-0

PSV scoort!

Opluchting bij PSV, de bal gaat erin. Invaller Mauro Júnior krult de bal voor, Eran Zahavi komt er niet aan, maar de bal vliegt wel de goal in.

FC Emmen - PSV 0-1

Eran Zahavi is blij

Nog een kwartier voor PSV

PSV moet nu wel haast gaan maken, want over een kwartier zit de wedstrijd erop. Coach Lars Kornetka, die de honneurs waarneemt nu Roger Schmidt geschorst is, heeft nog maar een keer gewisseld en dus nog wat opties achter de hand om wat teweeg te brengen.

FC Emmen - PSV 0-0

PSV blijft komen

PSV komt nog steeds moeilijk voor de goal van Emmen, maar dringt wel de hele tijd aan. Nu is het Adrian Fein die het probeert met een schot.

FC Emmen - PSV 0-0

Groningen scoort!

Met een weergaloze vrije trap van Ramon Lundqvist wordt het 1-0 tegen ADO. De Zweed krult de bal vanaf de zijkant van het veld zo de kruising in.

FC Groningen - ADO Den Haag 1-0

Ramon Lundqvist wordt bejubeld

Daar is Emmen weer

Ook vlak na rust is de beste kans voor Emmen. Na een heerlijke vooractie van Kerim Frei belandt de pal bij Sergio Peña, die in vrijstaande positie net over schiet.

FC Emmen - PSV 0-0

Groningen-ADO begonnen

Ook in Groningen is er afgetrapt.

FC Groningen - ADO Den Haag 0-0

Dumfries grijpt naar zijn rug

Zorgen bij PSV om aanvoerder Denzel Dumfries. Hij zorgt voor veel gevaar op rechts, maar grijpt aan het einde van de eerste helft naar zijn rug en blijft enige tijd op de grond zitten.

Hij speelt nog wel door, maar wellicht dat hij in de tweede helft vervangen moet worden.

FC Emmen - PSV 0-0

Denzel Dumfries op de grond

Emmen op de paal

Op slag van rust komt Emmen bijna op voorsprong tegen PSV. Jari Vlak schiet van ver, doet dat goed, maar ziet de bal op de paal belanden.

Werk aan de winkel voor interim-trainer Lars Kornetka, die bij PSV de leiding heeft omdat coach Roger Schmidt geschorst is en André Ooijer ook afwezig is. De Eindhovenaren domineren, maar uitgespeelde kansen zijn er amper.

FC Emmen - PSV 0-0

Lars Kornetka

PEC en Heracles spelen gelijk

Verder dan de 2-2 komt PEC Zwolle niet tegen Heracles Almelo, dat met 0-2 voorstond. Het eindsignaal klinkt, de punten worden gedeeld.

Zahavi duikt de goal in

Weer een kans voor PSV. Eran Zahavi duikt bij een indraaiende vrije trap naar de bal toe. Die gaat er net niet in, maar de Israëliër zelf wel.

FC Emmen - PSV 0-0

PEC scoort!

Ongelooflijk maar waar. Twee minuten na zijn invalbeurt kopt Reza Ghoochannejhad direct raak. Afgelopen weekend was hij als invaller al goed voor een hattrick, maar een basisplaats blijft vooralsnog uit. Wat kan de Iraniër nog meer tegen Heracles?

PEC Zwolle - Heracles Almelo: 2-2

Groningen-ADO om 21.00 uur: opstellingen

Opstelling FC Groningen: Sergio Padt; Miguel Ángel Leal, Bart van Hintum, Ko Itakura, Gabriel Gudmundsson; Patrick Joosten, Daniël van Kaam, Mo El Hankouri, Ramon Lundqvist; Jørgen Strand Larsen en Alessio Da Cruz.

Opstelling ADO Den Haag: Luuk Koopmans; Milan van Ewijk, Dario Del Fabro, Boy Kemper, Juan Familia-Castillo; Marko Vejinovic, Samy Bourard, John Goossens; Andrei Ratiu, Michiel Kramer en Vicente Besuijen.

PSV voert druk op

Via Eran Zahavi en Donyell Malen zorgt PSV voor het eerste gevaar, maar in beide gevallen is Emmen-doelman Dennis Telgenkamp bij de les.

FC Emmen - PSV 0-0

PSV trapt af

In Drenthe is ook Emmen-PSV begonnen. Als de Eindhovenaren winnen, komen ze weer op een punt van koploper Ajax, dat donderdag tegen Willem II speelt.

FC Emmen - PSV 0-0

PEC scoort!

Zo snel als Heracles scoorde in de eerste helft, zo rap is PEC Zwolle in de tweede helft. Met een van richting veranderd schot zorgt Virgil Misidjan voor de aansluitingstreffer.

PEC Zwolle - Heracles Almelo: 1-2

Heracles scoort!

Daar is dan toch de 0-2. Delano Burgzorg scoort voor de derde wedstrijd op rij. Dat doe hij uit een schitterende pass van Lucas Schoofs, al helpt Emmen-doelmamn Michael Zetterer ook mee door veel te ver uit te komen en zijn doel ongedekt te laten.

Meteen na de goal klinkt het rustsignaal.

PEC Zwolle - Heracles Almelo: 0-2

Heracles laat twee kansen liggen

Twee grote kansen achter elkaar voor Heracles om op 0-2 te komen. Eerst Delano Burgzorg die in alle vrijheid net voorlangs schiet en daarna lijkt Ismail Azzaoui een poging te doen de bal over de lijn te lopen in plaats van te schieten.

PEC Zwolle - Heracles Almelo: 0-1

PEC rukt op

Het eerste wapenfeit van PEC Zwolle is daar. Eliano Reijnders schiet hard op goal, maar Heracles Almelo-doelman Janis Blaswich redt.

PEC Zwolle - Heracles Almelo: 0-1

Vier wijzigingen bij PSV

PSV treedt bij FC Emmen (aanvang 20.00 uur) aan met vier wijzigingen in het basisteam. Timo Baumgartl, Noni Madueke, Mauro Júnior en Mohamed Ihattaren ontbreken in het Eindhovense elftal. Philipp Max, Adrian Fein, Ibrahim Sangaré en Donyell Malen nemen hun plaats in.

Bij PSV ontbreekt trainer Roger Schmidt op de bank. De Duitser en de Brabantse club zijn akkoord gegaan met een schikkingsvoorstel van de KNVB voor twee duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk. Hij is bestraft voor zijn uitspraken na de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam (3-5) eerder deze maand over arbiter Bas Nijhuis.

Assistenten Lars Kornetka en Jörn Wolf nemen dinsdagavond de taken van Schmidt over.

Opstelling FC Emmen: Dennis Telgenkamp; Ricardo van Rhijn, Miguel Araujo, Nick Bakker, Caner Cavlan; Nikolai Laursen, Jari Vlak, Sergio Peña, Hilal Ben Moussa, Kerim Frei en Michael de Leeuw.

Opstelling PSV: Yvon Mvogo; Denzel Dumfries, Jordan Teze, Olivier Boscagli, Philipp Max; Ryan Thomas, Pablo Rosario, Ibrahim Sangaré, Adrian Fein; Donyell Malen en Eran Zahavi.

Heracles scoort al!

In de tweede minuut van de wedstrijd ligt de bal al in het mandje. Silvester van der Water breekt door op rechts, geeft voor en Lucas Schoofs kan zo de 0-1 binnenlopen.

PEC Zwolle - Heracles Almelo: 0-1

Lucas Schoofs heeft de snelle 0-1 gemaakt voor Heracles

We zijn begonnen

Het eredivisieavondje is begonnen als PEC Zwolle aftrapt tegen Heracles Almelo.

Opvallend: Reza Ghoochannejhad begint op de bank bij PEC. In de vorige wedstrijd hij drie goals en werd hij de eerste speler ooit die twee keer als invaller een hattrick maakte.

PEC Zwolle - Heracles Almelo: 0-0

Nieuwe speler PEC

Iets minder dan een uur voor de aftrap maakt PEC Zwolle de komst van een nieuwe speler bekend. Voormalig Belgische jeugdinternational Benson Manuel wordt gehuurd van Royal Antwerp.

Jørgensen met Feyenoord mee naar Heerenveen

Trainer Dick Advocaat van Feyenoord kan voor de uitwedstrijd woensdag tegen sc Heerenveen gewoon weer een beroep doen op Nicolai Jørgensen.

De Deense spits trainde dinsdag voluit mee met de Rotterdamse selectie. Hij werd afgelopen zondag na een uur gewisseld in het verloren duel met AZ (2-3) omdat hij met één oog niets meer kon zien. Jørgensen kwam in De Kuip na een half uur tot scoren (1-1).

Middenvelder Orkun Kökcü reist niet met Feyenoord mee naar Friesland. "Hij heeft toch nog iets meer tijd nodig voor zijn herstel,' liet Advocaat weten.

Bijlow sluit weer aan

Doelman Justin Bijlow sloot dinsdag weer aan bij de groep. "Heel goed om te zien", gaf Advocaat te kennen. Bijlow werkt toe naar zijn rentree, nadat hij in november langs de kant kwam te staan met een voetblessure. Nick Marsman toont zich bij Feyenoord een goede vervanger.

Buitink krijgt direct basisplaats bij PEC

Thomas Buitink zal straks zijn debuut maken voor PEC Zwolle. De huurling van Vitesse staat in de basis bij de eredivisiewedstrijd tegen Heracles Almelo, die om 18.45 uur begint.

PEC en Heracles zijn de nummer twaalf en elf van de eredivisie.

Opstelling PEC Zwolle: Michael Zetterer; Sai van Wermeskerken, Bram van Polen, Sam Kersten, Yuta Nakayama; Dean Huiberts, Immanuel Pherai, Thomas Lam; Eliano Reijnders, Thomas Buitink en Virgil Misidjan.

Opstelling Heracles Almelo: Janis Blaswich; Tim Breukers, Marco Rente, Robin Pröpper, Giacomo Quagliata; Luca de la Torre, Rai Vloet, Lucas Schoofs; Silvester van der Water, Ismail Azzaoui en Delano Burgzorg.

Depay doet oproep: stop met rellen

Vanuit Lyon ziet Memphis Depay het misgaan in Nederland met alle rellen van de afgelopen dagen. De Oranje-international roept op social media vooral de jeugd op om hier niet aan mee te doen.

Memphis Depay roept jongeren op te stoppen met rellen

Koeman heeft Messi terug, maar mist Dest

Lionel Messi keert voor de bekerwedstrijd tegen Rayo Vallecano terug in de selectie van FC Barcelona. De Argentijnse superster miste vanwege een schorsing de afgelopen twee duels. Zonder Messi, die rood kreeg in de verloren finale van het toernooi om de Spaanse Supercup tegen Athletic, won Barcelona in de beker na verlenging bij Cornellà en zondag in de competitie bij Elche (twee keer 2-0). "Leo is fris en voelt zich goed", zei trainer Ronald Koeman.

De Nederlander kan tegen Rayo Vallecano geen beroep doen op Sergiño Dest. De oud-Ajacied heeft nog steeds last van de spierblessure die hem de laatste twee duels aan de kant hield. Koeman mist ook de al langer geblesseerde Philippe Coutinho, Gerard Piqué, Ansu Fati en Sergi Roberto.

Frenkie de Jong, die tegen Elche weer trefzeker was, maakt wel deel uit van de selectie. De international van Oranje maakte dit seizoen in de Spaanse competitie drie doelpunten.

Sergiño Dest raakte geblesseerd in de Super Cup-finale tegen Athletic Club de Bilbao.

Arzani al weer weg bij FC Utrecht

Daniel Arzani is na een half jaar alweer vertrokken bij FC Utrecht. De 22-jarige Australiër was gehuurd van Manchester City, maar groeide niet uit tot een vaste waarde. De Engelse topclub verhuurt de in Iran geboren aanvaller nu aan de Deense club Aarhus GF.

Arzani kwam in september en oktober in de Eredivisie tot vier invalbeurten bij het eerste elftal. Daarnaast speelde hij zes competitiewedstrijden voor Jong FC Utrecht.

"We zijn open en eerlijk naar elkaar geweest en kwamen samen met Daniel en Manchester City tot de conclusie dat het voor alle partijen beter is als hij elders voor zijn kansen gaat", zegt Jordy Zuidam, technisch directeur van FC Utrecht.

Leroy George naar Fortuna Sittard

Leroy George keert terug in de Eredivisie. De 33-jarige buitenspeler bereikte dinsdag met Fortuna Sittard een overeenkomst voor een contract tot het einde van dit seizoen.

George, die enkele weken op proef meetrainde met de Limburgers, voetbalde in Nederland eerder bij FC Utrecht en NEC. Daarna was hij actief in Azerbeidzjan, Turkije, Australië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië.

"We halen met hem een ervaren speler in huis, die op verschillende posities in de voorhoede uit de voeten kan. En hij is topfit, dus kan er meteen staan. Dat is ook wel een fijne bijkomstigheid in deze drukke periode", zegt technisch manager Sjoerd Ars van Fortuna Sittard, dat zich eerder deze maand al versterkte met de Belgen Mickaël Tirpan en Thibaud Verlinden.

Veurink mee met Wiegman naar Engeland

De Nederlandse voetbalsters moeten na de Olympische Spelen niet alleen van bondscoach Sarina Wiegman afscheid nemen, maar ook van haar assistent Arjan Veurink. De 34-jarige Veurink gaat met Wiegman mee naar Engeland. "Deze kans kon en wilde ik niet laten lopen", zegt Veurink, die sinds begin 2017 de rechterhand van Wiegman.

Veurink werkte daarvoor als hoofdtrainer van de vrouwen van FC Twente, waarmee hij vier keer kampioen werd. Als onderdeel van de begeleidingsstaf van Oranje vierde hij in 2017 de winst van het EK. Twee jaar later haalden de voetbalsters de finale op het WK in Frankrijk, waarin de Amerikaanse vrouwen te sterk waren.

Sarina Wiegman en Arjan Veurink

Feyenoord verhuurt Bannis aan Dordrecht

Feyenoord verhuurt spits Naoufal Bannis voor de rest van het seizoen aan FC Dordrecht. Ook de Portugese middenvelder Benny Silva (19) en de Noorse middenvelder Mikael Tørset Johnsen (20) spelen tot het einde van het seizoen bij de club die onderaan staat in de Keuken Kampioen Divisie. De drie talenten maakten deel uit van de selectie van Feyenoord Onder 21, maar trainden ook regelmatig mee met de hoofdmacht.

De 18-jarige Bannis mocht dit seizoen al zes keer invallen in de eredivisie. Hij maakte begin november in de blessuretijd het winnende doelpunt in de uitwedstrijd tegen FC Emmen (2-3). Vlak daarna verlengde Bannis zijn contract tot de zomer van 2023.

Eredivisie start komend seizoen op 14 en 15 augustus

De eredivisie gaat het volgende seizoen in het weekeinde van 14 en 15 augustus van start. Op zondag 8 augustus wordt het seizoen officieel geopend met de 25ste editie van de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Op vrijdag 6 augustus is al de eerste speelronde in de Keuken Kampioen Divisie.

De speeldagenkalender is volgens de KNVB mede tot stand gekomen na verschillende gesprekken met alle betrokkenen, waaronder clubs, gemeentes, politie en het Supporterscollectief Nederland. Vervolgens heeft de KNVB gekeken naar de mogelijkheden, onmogelijkheden en het overkoepelend belang van de competities.

Stand en programma eredivisie

  • NOS
  • NOS
    Stand in de eredivisie na 18 speelrondes

Welkom bij wederom een midweekse speelronde

De negentiende speelronde in de eredivisie is een midweekse. Te beginnen vanavond om 18.45 uur met PEC Zwolle tegen Heracles Almelo. Om 20.00 uur gaat PSV op bezoek bij FC Emmen en een uur later ontvangt FC Groningen ADO Den Haag.