liveblog
NOS VoetbalAangepast

AZ smeert Feyenoord eerste thuisnederlaag aan in topper om vingers bij af te likken

De 18de speelronde is afgesloten met vier duels op zondag:

liveblog gesloten

Tot dinsdag!

Hiermee besluiten we dit liveblog. Dinsdag zijn we alweer terug met speelronde 19 in de eredivisie. Bedankt voor het volgen en graag tot dinsdag!

Nog even napraten

In het laatste uur van dit weekend kun je natuurlijk weer terecht bij Studio Voetbal op NPO 1 en de livestream op NOS.nl. Ook tijdens de avondklok hebben we Rafael van der Vaart, Pierre van Hooijdonk en Arno Vermeulen in de studio.

Inschakelen om 22.55 uur!

De tafel van Studio Voetbal

Boadu is back: 'De kansen waren er nog steeds, nu maak ik ze weer af'

Trefzekere Boadu: 'De kansen waren er nog steeds, nu maak ik ze weer af'

Advocaat: 'Beste ploeg heeft gewonnen'

Het hoogtepunt van vandaag was zonder meer de spectaculaire topper in de Kuip tussen Feyenoord en AZ. AZ won met 3-2 en wipt over de Rotterdammers naar de vierde plaats in de eredivisie.

Bekijk hieronder de reacties van AZ-coach Pascal Jansen en Feyenoord-trainer Dick Advocaat.

Alle samenvattingen in de eredivisie van vandaag

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - Ajax
Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - Sparta Rotterdam
Bekijk de samenvatting van FC Twente - VVV-Venlo

Rondje langs de velden: Primera División

Mede door een doelpunt van Frenkie de Jong is FC Barcelona ongeschonden uit de strijd gekomen in en tegen Elche: 0-2. De formatie van Ronald Koeman behaalde zo de vierde overwinning op rij in La Liga.

Frenkie de Jong heeft de bal net het laatste zetje gegeven

Rondje langs de velden: Bundesliga

Bayern München heeft optimaal gepresteerd van de uitglijders van concurrenten RB Leipzig en Bayer Leverkusen. De ploeg van Hansi Flick zegevierde met 4-0 bij hekkensluiter Schalke 04, dat nog zonder Klaas-Jan Huntelaar, die nog kampt met een kuitblessure, aantrad.

Robert Lewandowski

Rondje langs de velden: België

In de Belgische Jupiler League blijft Club Brugge de dienst uit maken. De ploeg van de Nederlandse basisspelers Noa Lang, Bas Dost, Stefano Denswil en Ruud Vormer won zondagmiddag thuis de topper tegen Genk met 3-2.

Genk, waar John van den Brom sinds begin november hoofdtrainer is, is de nummer twee van België, maar de achterstand op Brugge is nu opgelopen tot elf punten.

Twee van de drie Brugse doelpunten waren van Nederlandse makelij. Lees het wedstrijdverslag.

Bas Dost en Noa Lang

Rondje langs de velden: FA Cup

In de vierde ronde van de FA Cup heeft Chelsea, dankzij een hattrick van Tammy Abraham, met 3-1 gewonnen van Luton Town FC. Hakim Ziyech stond in de basis bij Chelsea, waar Mason Mount voor het eerst de aanvoerdersband droeg.

Chelsea viert de goal van Tammy Abrahams

Rondje langs de velden: Serie A

In de Serie A heeft Juventus het verlies tegen Inter van vorige week (2-0) goedgemaakt door zondagmiddag Bologna met 2-0 te verslaan. Door de winst is de ploeg van trainer Andrea Pirlo naar de vierde plek gestegen op de ranglijst.

Matthijs de Ligt behoorde weer tot de wedstrijdselectie en mocht een kwartier voor tijd invallen. De Nederlander is na twee weken quarantaine hersteld van het coronavirus. Hij moest twee wedstrijden aan zich voorbij laten gaan.

Cristiano Ronaldo knuffelt doelpuntenmaker Arthur

Rondje langs de velden: eerste divisie

De Graafschap heeft in de Keuken Kampioen Divisie goede zaken gedaan in en tegen Volendam. De ploeg van trainer Mike Snoei nam met een 4-1 overwinning drie belangrijke punten mee naar huis. Wel raakte de club spits Ralf Seuntjens kwijt met een blessure.

Jasper van Heertum viert zijn treffer met zijn ploeggenoten van De Graafschap

Programma en stand

  • NOS
    De uitslagen in speelronde 18 in de eredivisie
  • NOS
    De stand in de eredivisie na speelronde 18

Jørgensen kreeg vinger in het oog: 'zie maar vijftig procent'

Nicolai Jørgensen speelde heel behoorlijk in een topper om de vingers bij af te likken. Toch zal de Deense spits, die een doelpunt maakte, die uitdrukking niet graag in de mond nemen. Hij kreeg namelijk een vinger in zijn oog, waardoor hij zich vroeg in de tweede helft moest laten vervangen. "Ik zie nog maar vijftig procent", aldus Jørgensen voor de camera van de NOS. "Echt jammer, want we speelden goed vond ik."

Over de geruchten dat hij een overstap zou maken naar Galatasaray wilde de spits niet veel kwijt. "Feyenoord is mijn club en ik zeg altijd dat ik met volle inzet voor Feyenoord zal blijven spelen. Ik speel hier graag, maar er spelen altijd ook nog andere dingen mee."

Jørgensen over transfergerucht: 'Niet juiste persoon die vraag te beantwoorden'

Teleurstelling

Feyenoord-trainer Dick Advocaat druipt af na de nederlaag tegen AZ

AFGELOPEN

AZ wint met 3-2 van Feyenoord in een heerlijke topper in de Kuip! Het wipt over Feyenoord heen in de stand en haakt aan bij de topdrie.

EINDSTAND: Feyenoord-AZ 2-3

Myron Boadu en Albert Gudmundsson

90'+6 - Koopmeiners knalt strafschop hoog over

De strafschop is niet besteed aan Teun Koopmeiners. De aanvoerder, die niet heel erg zichtbaar was, knalt van elf meter hoog over.

Feyenoord-AZ 2-3

90'+3 - Senesi gefrustreerd

In de blessuretijd komt Senesi weer goed weg als hij Calvin Stengs hard op de wreef stampt. Arbiter Lindhout heeft het gemist, maar moet nu toch gaan kijken op last van de VAR. De Argentijn maakt de overtreding bovendien op de rand van het strafschopgebied dus het zou ook nog een strafschop kunnen worden.

En ja, na het bekijken van de beelden oordeelt Lindhout: strafschop!

Feyenoord-AZ 2-3

87' Wat een kans voor Reijnders!

Feyenoord zet nog eens aan voor een slotoffensief, maar het lijkt erop dat de krachten aan wegvloeien zijn. Berghuis kwam nog wel een teen tekort om een voorzet van Linssen in het doel te glijden.

Maar die kans valt in het niet bij de levensgrote kans van Tijani Reijnders. Hij kan onbedreigd af op doelman Marsman, passeert de Feyenoord-doelman met een subtiel tikje, maar ziet de bal tot zijn afgrijzen tegen de paal stuiteren. Feyenoord leeft nog.

Feyenoord-AZ 2-3

82' Reijnders voor Karlsson

Daar is toch de eerste wissel van AZ. Tijani Reijnders komt in de ploeg voor Jesper Karlsson, de maker van het vroege openingsdoelpunt. Dat lijkt nu al een eeuwigheid geleden.

Feyenoord-AZ 2-3

Laatste thuisnederlaag in de Kuip

Het is lang zoeken naar de laatste thuisnederlaag van Feyenoord. Die vond namelijk plaats op 26 september 2019. Tegenstander was toen...AZ.

De Alkmaarders wonnen Rotterdam door doelpunten van Myron Boadu (39'), Calvin Stengs (50') en Oussama Idrissi (83'). Het was ook de laatste keer dat Feyenboord drie doelpunten tegen kreeg in een thuiswedstrijd.

76' Daar is de beer!

Feyenoord heeft doelpunten nodig in de slotfase tegen AZ. En daarvoor moet Lucas Pratto dan maar zorgen. Hij komt erin voor vormgever en doelpuntenmaker Mark Diemers.

Pratto is al de derde wissel van Dick Advocaat. Collega Pascal Jansen houdt zijn kaarten voorlopig tegen de borst.

Feyenoord-AZ 2-3

70' GOAL AZ

Wat een heerlijke counter van AZ! Stengs stoomt op en bedient Boadu, die niet aarzelt en de 2-3 op het bord zet.

Feyenoord moet weer in de achtervolging!

Feyenoord-AZ 2-3

Myron Boadu maakt de 3-2 voor AZ tegen Feyenoord

64' Linssen voor Jørgensen

Dick Advocaat voert zijn tweede wissel door. Eerder bracht hij Luis Sinsterra al voor Ridgeciano Haps, nu brengt hij Bryan Linssen voor Nicolai Jørgensen.

De trainer vertelde voor het duel, dat hij erop rekent dat de Deense spits dit seizoen gewoon afmaakt in Rotterdam. Jørgensen zou in de belangstelling staan van Galatasaray.

Feyenoord-AZ 2-2

58' GOAL FEYENOORD

Net was Mark Diemers al dicht bij de 2-2, maar toen wist Bizot zijn schot nog te keren.

Nu is hij kansloos op de uithaal vanaf de zestienmeter. Het staat weer 2-2 in misschien wel de leukste wedstrijd van het seizoen!

Feyenoord-AZ 2-2

Mark Diemers balt de vuisten na zijn 2-2 in de topper tegen AZ.

57' Wat een misser van Gudmundsson!

Aiaiai, wat een misser van Albert Gudmundsson. Was het een polletje? Was het iets anders? Hoe dan ook, de IJslander krijgt de bal voor een leeg doel van Myron Boadu en slaagt er toch niet in de bal over de doellijn te lopen.

En kort daarna laat Fredrik Midtsjø zien hoe het moet. Hij haalt verwoestend uit van afstand, maar Marsman duikt stijlvol naar de hoek.

Feyenoord-AZ 1-2

55' Heerlijk van Diemers

Feyenoord laat zich niet kennen, hoor. Het gaat op zoek naar de gelijkmaker en legt al snel een mooie aanval op de mat. Mark Diemers staat aan het einde van de aanval, legt met een fijnen lichaamsschijnbeweging twee verdedigers in de luren en haalt hard uit. Maar doelman Bizot vindt een antwoord, het blijft 1-2.

Feyenoord-AZ 1-2

De oude Boadu is terug?

Geen enkele speler scoorde dan Myron Boadu (6) tegen de traditionele top-3 sinds Boadu's eredivisiedebuut in 2017/2018. Fran Sol (Willem II) maakte ook 6 doelpunten tegen Ajax, Feyenoord en PSV in deze periode.

En dat terwijl de spits dit seizoen kwakkelde met zijn vorm. We vroegen zijn jeugdcoach Leeroy Echteld en AZ-icoon Kees Kist hoe Boadu weer tot scoren kan komen. Iets met een boswandeling en chocomel...

47' GOAL AZ

Wat een fantastische goal van Myron Boadu!

De goal komt voor de helft op naam van Fredrik Midtsjø, die goed doorzet aan de flank en een perfecte voorzet aflevert.

Feyenoord-AZ 1-2

Myron Boadu heeft de 2-1 gemaakt in de topper tegen Feyenoord.

TWEEDE HELFT

Feyenoord en AZ beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. Waarom zou je ook? De eerste helft was prima, van beide kanten.

Wie trekt er aan het langste eind in deze topper?

Feyenoord-AZ 1-1

Even terug naar het begin van de middag

In de eerste wedstrijd van deze zondag boekte Ajax een benauwde 2-1 zege op Fortuna Sittard. Dit zeiden de hoofdrolspelers. Lees het wedstrijdverslag.

RUST

De hoogstaande eerste helft in de Kuip is omgevlogen! Feyenoord en AZ gaan rusten met een gelijke stand: 1-1.

Graag ook zo'n tweede helft!

Bruno Martins Indi stoomt op in de felle outfits van AZ tegen zijn oude club Feyenoord.

35' Poeier van Stengs

Hat staat nog maar net 1-1 of daar is alweer een kans voor AZ. Calvin Stengs poeiert snoeihard op het Feyenoord-doel en vindt de vuisten van Marsman. Die haalt opgelucht adem als hij de bal vervolgens vlak voor de doellijn kan oprapen.

Feyenoord-AZ 1-1

32' GOAL FEYENOORD

Nicolai Jørgensen! Hij heeft drie instanties nodig, maar op doorzettingsvermogen frommelt hij de bal achter doelman Bizot. De Deense spits stond in de aanloop van de goal wel buitenspel, maar de VAR oordeelt dat hij daarbij niet deelnam aan het spel.

Het staat weer gelijk in de Kuip: 1-1.

Feyenoord-AZ 1-1

Nicolai Jørgensen op weg naar de 1-1 tegen AZ.

Wat vindt oud-wielrenner (en AZ-fan) Laurens ten Dam?

28' Hands van Senesi?

Er wordt in het algemeen prima verdedigd door beide ploegen, maar net ging het toch even mis bij Feyenoord achterin. Gudmundsson wordt even vergeten en die omzeild zo de buitenspelval. Senesi weet hem nog te achterhalen, maar stopt de voorzet van de IJslander toch echt met de hand. Arbiter Lindhout vindt het opnieuw niet opzettelijk en krijgt gelijk van de VAR.

Geen strafschop dus, maar nog geen minuut later kan Karlsson vrij uithalen voor zijn tweede. Marsman verricht een heel belangrijke redding.

Feyenoord-AZ 0-1

25' Schoten over en weer

Het blijft aantrekkelijk in de Kuip, waar Karlsson met een geplaatst schot doelman Marsman op de proef stelde en aan de andere kant deed Ridgeciano Haps hetzelfde bij AZ-doelman Bizot.

Feyenoord-AZ 0-1

15' Pech voor Jørgensen

Daar was al bijna het antwoord van Feyenoord! Nicolai Jørgensen springt hoog en klopt zo Bruno Martins Indi en doelman Marco Bizot, maar ziet zijn kopbal net over de lat gaan. En een paar seconden later moet Bizot naar de hoek om een schot van Berghuis te keren.

Het is een spetterend begin in de Kuip!

Feyenoord-AZ 0-1

10' GOAL AZ

Jesper Karlsson schiet AZ vroeg op 1-0 in de Kuip tegen Feyenoord. Hij krijgt de bal na een fraaie combinatie tussen Martins Indi, Stengs en Gudmundsson en schiet koeltjes raak: 0-1.

Feyenoord-AZ 0-1

Jesper Karlsson dankt de hogere machten na zijn treffer tegen Feyenoord.

5' Sterke start AZ

AZ begint sterk aan het duel met Feyenoord. Bij een van de eerste gevaarlijke aanvallen is het meteen even schrikken voor Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis. Hij probeert een voorzet te blokken, maar krijgt hem daarbij op de arm. Onopzettelijk, zo oordeelt arbiter Allard Lindhout.

Leuk feitje: in het seizoen 2013/14 speelde Berghuis onder trainer Dick Advocaat in Alkmaar bij AZ.

Feyenoord-AZ 0-0

AFTRAP

Feyenoord heeft afgetrapt in de topper tegen AZ. De nummer vier tegen de nummer vijf: wie haakt aan bij de top en wie haakt voorlopig af?

Het schemert inmiddels boven Rotterdam, maar de spelers van AZ zijn prima te herkennen in hun fluorescerende derde outfits.

Feyenoord-AZ 0-0

Linssen, Nieuwkoop, Pratto en Sinisterra; genoeg stootkracht op de bank bij Feyenoord tegen AZ.

Weetjes

- Feyenoord won 27 van de 42 eerdere edities. AZ was negenmaal de sterkste, zoals afgelopen seizoen. Boadu, Stengs en Idrissi scoorden in De Kuip: 0-3.

- Feyenoord boekte in 1987 de grootste zege op AZ: 8-0.

- Feyenoord verloor zondag van Ajax, maar won de andere twee duels na de winterstop. AZ pakte dit jaar zeven
punten uit zijn drie duels.

- Arbiter: Allard Lindhout

Snel over naar de Kuip voor topper Feyenoord-AZ

AFGELOPEN

Twee matige wedstrijden, die eigenlijk geen winnaars verdienden, hebben allebei toch een winnaar gekregen.

VVV wint met 1-0 van FC Twente, dankzij een knappe goal van Hunte.

En FC Utrecht wint met 1-0 van Sparta dankzij een nog knappere goal van invaller Boussaid.

Torino Hunte heeft gescoord voor VVV

89' GOAL FC UTRECHT

Deze goal is veel mooier dan de wedstrijd verdient. Maar daar geeft Othman Boussaid niets om.

De kleine Belg schenkt Utrecht de verlossende 1-0 met een geweldige poeier in de kruising.

FC Utrecht-Sparta Rotterdam 1-0

Othman Boussaid schiet Utrecht naar de zege

Debutantenbal!

In de slotfasen in Enschede en Utrecht is het tijd voor twee debutanten.

Bij FC Utrecht is Remco Balk, overgenomen van FC Groningen, in de ploeg gekomen. En VVV-trainer Hans de Koning gunt een tweede Griek, de van Ascoli gehuurde Christos Donis, zijn debuut. Luciano Narsingh, overgenomen van Feyenoord, staat al even op het veld bij FC Twente.

FC Utrecht-Sparta Rotterdam 0-0

FC Twente-VVV-Venlo 0-1

78' GOAL VVV-VENLO

Het antwoord is ja! Uit de tweede goede aanval van VVV schiet Torino Hunte de bezoekers op voorsprong in Enschede: 0-1.

Deze kans was moeilijker dan zijn eerste, maar nu schiet hij de bal beheerst en heel fraai in de bovenhoek.

FC Twente-VVV-Venlo 0-1

70' Jawel, dé kans voor VVV

En opeens is daar uit het niets een levensgrote kans voor VVV-Venlo! Invaller Torino Hunte krijgt de bal op een presenteerblaadje bij de tweede paal en schiet op zich ook goed in. Maar Joël Drommel is bij de les en duikt zijn inzet uit de hoek.

Zou VVV nog zo'n kans krijgen deze wedstrijd?

FC Twente-VVV-Venlo 0-0

68' Sparta kruipt (een beetje) uit de schulp

Na een helft te hebben tegengehouden is Sparta na rust wat uit de schulp gekropen tegen FC Utrecht. Niet dat dat al tot grote kansen heeft geleid, maar toch.

Het spel van FC Utrecht stemt trainer René Hake in ieder geval niet vrolijk en dus brengt hij met Mimoun Mahi en Othman Boussaid twee verse krachten.

FC Utrecht-Sparta Rotterdam 0-0

Joris van Overeem vervult een ondankbare rol in het duel met Sparta

70' Eindelijk een echte kans!

In Enschede zijn we inmiddels al bijna in de slotfase beland. En jawel, zojuist zagen we de grootste kans van de wedstrijd. Gijs Smal zette goed door op links, gaf de bal voor op Danilo en die zag zijn inzet tergend langzaam voorlangs gaan. Dat had de 1-0 moeten zijn.

FC Twente-VVV-Venlo 0-0

Danilo baalt na zijn gemiste kans tegen VVV

Ook geen Huntelaar tegen Bayern

Klaas-Jan Huntelaar moet nog even wachten op zijn rentree bij Schalke 04. De spits ontbreekt nog in de selectie voor het thuisduel van zondag met Bayern München. Hij is nog niet hersteld van een kuitblessure.

De 37-jarige Huntelaar verruilde Ajax afgelopen week voor Schalke 04, de club waar hij zeven seizoenen voor uitkwam. Hij miste woensdag ook het verloren thuisduel met FC Köln (1-2).

Schalke 04 staat met slechts 7 punten onderaan in de Bundesliga. Bayern München is de koploper van de Duitse voetbalcompetitie.

Klaas-Jan Huntelaar langs de lijn bij Schalke

TWEEDE HELFT

Ook in de Galgenwaard rolt de bal weer bij FC Utrecht - Sparta Rotterdam.

Tussentand: 0-0.

Feyenoord met Haps en Jørgensen , AZ met Stengs

De opstellingen van de topper Feyenoord-AZ zijn binnen!

Feyenoord begint met Jørgensen en Haps in de basis.

Bij AZ was Stengs een twijfelgeval, maar hij is er gewoon bij.

  • NOS
    De opstelling van Feyenoord voor het duel met AZ.
  • NOS
    De opstelling van AZ voor het duel met Feyenoord

TWEEDE HELFT

FC Twente en VVV-Venlo beginnen ongewijzigd aan de tweede helft in Enschede.

Het staat 0-0.

RUST

Ook in Utrecht is het rust na een teleurstellende eerste helft, waarin Utrecht aanvalt en via Ramselaar en Van Overeem kansen laat liggen.

Sparta beperkt zich tot tegenhouden. En dus is het 0-0.

FC Utrecht-Sparta Rotterdam 0-0

RUST

FC Twente en VVV-Venlo gaan rusten met 0-0. De thuisploeg kreeg kansjes via Smal, Danilo en Menig. Maar echt grote kansen staat het compacte VVV niet toe.

Zelf hebben de Limburgers aanvallend nog vrijwel niets laten zien. En dus staat het 0-0 in Enschede.

FC Twente-VVV-Venlo 0-0

28' Wat een kans!

Wat een enorme kans voor Joris van Overeem! De middenvelder kan helemaal vrij voor het doel uithalen, maar hangt met zijn lichaam te ver achterover en dus vliegt de bal hoog over. Het Utrechtse euvel, het hele seizoen al een probleem, wreekt zich weer.

Bij Sparta is Aaron Meijers trouwens geblesseerd naar de kant gegaan. Hij is vervangen door Jeffry Fortes.

FC Utrecht-Sparta Rotterdam 0-0

24' Daar is dan Danilo

Daar was Danilo dan eindelijk. De spits krijgt de bal op de rand van de zestien en haalt uit, maar doelman Thorsten Kirschbaum krijgt zijn hand er nog tegen.

FC Twente-VVV-Venlo 0-0

20' Utrecht krijgt kansen, maar scoort niet

Ook FC Utrecht en Sparta Rotterdam hebben we weleens aantrekkelijker zien voetballen. De beste kans was voor de Utrechters in de eerste minuut voor Bart Ramselaar, maar die vond doelman Maduka Okoye op zijn weg. Ook Gyrano Kerk kreeg een kans, maar liet de bal van de voet afspringen.

Dat was het wel zo'n beetje.

FC Utrecht-Sparta Rotterdam 0-0

20' Geen kansen, geen goals in duels der topscorers

Met Giannis Giakoumakis (16 goals voor VVV) en Danilo (11 goals voor FC Twente) staan de nummer een en de (gedeelde) nummer twee van de topscorerslijst op het veld in Enschede. Dan verwacht je doelpunten, maar voorlopig hebben we nog niet veel serieuze kansen kunnen noteren voor een van beide ploegen. 0-0, derhalve.

FC Twente-VVV-Venlo 0-0

Linksback Gijs Smal baalt na een mogelijkheid tegen VVV-Venlo

Cerny in tranen na mooi gebaar teamgenoten

De vorige week tegen Ajax uitgevallen Václav Cerny zit vandaag op de tribune in de Grolsch Veste. En dan ziet hij zijn ploeggenoten met een speciaal shirt het veld betreden. Dat zorgt voor tranen bij de populaire Tsjech.

FC Twente-VVV-Venlo 0-0

  • NOS
    Vaclav Cerny in tranen op de tribune van FC Twente.
  • NOS
    Danilo in het speciale shirt, waarmee Vaclav Cerny een hart onder de riem wordt gestoken.

AFTRAP

Er is afgetrapt in Enschede bij FC Twente - VVV-Venlo.

In Utrecht was er eerst nog een minuut stilte voor de onlangs overleden oud-Spartaan Hans Bentzon, maar inmiddels rolt de bal ook bij FC Utrecht - Sparta Rotterdam.

FC Utrecht-Sparta Rotterdam 0-0

FC Twente-VVV-Venlo 0-0

OPSTELLINGEN

De namen van de 22 spelers die beginnen aan het duel FC Twente - VVV-Venlo. En dan doen we er ook maar meteen een paar weetjes bij:

- VVV maakte al vijftien keer eerder de reis naar Enschede, nam drie keer een punt en eenmaal 3 punten mee terug. De enige zege was in 2017 (1-2). Van Crooy en Promes scoorden voor VVV waarna Boere de eer redde.

- Twente won vorige maand in Venlo met 2-1. De Tukkers haalden vier punten na de winterstop, VVV is ongeslagen dit jaar en pakte zeven punten. Twente verloor zijn laatste vier thuisduels.

- VVV klopte donderdag Go Ahead Eagles in de achtste finales van de beker.

- Arbiter: Martin van den Kerkhof

  • NOS
    De opstelling van FC Twente voor het duel met VVV-Venlo.
  • NOS
    De opstelling van VVV-Venlo voor het duel met FC Twente.

AFGELOPEN

Ajax wint met 2-1 van Fortuna Sittard en blijft koploper in de eredivisie.

Fortuna Sittard-Ajax 1-2

90'+4 - ROOD POLTER

Sebastian Polter gaat flink over de schreef tegen Edson Álvarez. Hij gaat met de noppen vooruit op de knie van de Mexicaan. Arbiter Dennis Higler trok geel, maar wordt door de VAR opgeroepen om te gaan kijken.

Dat doet Higler en trekt de enige juiste conclusie: rood.

Fortuna Sittard-Ajax 1-2

86' Vijf Ajacieden tegen een Fortunees, maar geen goal

De krachten lijken weg te vloeien bij Fortuna, dat donderdag na verlengingen tegen NEC nog uit het bekertoernooi vloog. En zo vallen er grote gaten op het veld. Zo gingen zojuist vijf (!) Ajacieden af op het doel van Fortuna, waarbij alleen Fortuna-verdediger Tirpan wat weerwerk kon bieden.

Toch werd er te lang getreuzeld en ging de kans in rook op. Dat zegt ook wel iets over Ajax vanmiddag, maar het staat wel voor.

Fortuna Sittard-Ajax 1-2

80' Ultee brengt debutant, Thibaud de zoon van Dany

Sinds de treffer van Haller is Fortuna amper nog gevaarlijk geweest. Misschien dat twee wissels nog iets kunnen betekenen in de slotfase.

Sjors Ultee haalt Emil Hanssen en Tesfaldet Tekie eruit. Hun vervangers zijn Arian Kastrati en debutant Thibaud Verlinden. De laatste werd afgelopen week overgenomen van Stoke City. Rechtsbuiten Verlinden is trouwens de zoon van oud-doelman van Club Brugge Dany Verlinden.

Fortuna Sittard-Ajax 1-2

Opstellingen

Dit zijn de opstellingen van FC Utrecht en Sparta Rotterdam, die het om 14.30 tegen elkaar opnemen. Bij FC Utrecht zit Remco Balk, afgelopen week overgenomen van FC Groningen, op de bank. Sparta begint met Dirk Abels, die vrijdag zijn contract verlengde bij de Kasteelclub.

En voor de liefhebbers een paar weetjes:

- Van de veertig eerdere edities won Utrecht er negentien en Sparta zes, de laatste keer in 1997; Van der Laan 0-1. Utrecht was de laatste vier keer de sterkste, vorig seizoen met 5-1.

- Utrecht stelt teleur en boekte pas vier zeges, twee minder dan Sparta. De twee clubs hebben beide 21 punten. Sparta staat negende, Utrecht tiende.

- Arbiter: Serdar Gözübüyük

  • NOS
    De opstelling van FC Utrecht voor het duel met Sparta Rotterdam.
  • NOS
    De opstelling van Sparta Rotterdam voor het duel met FC Utrecht.

Bas Dost Alert!

Je kunt de klok er bijna op gelijk zetten. In zijn vierde wedstrijd voor Club Brugge maakt Bas Dost zijn vierde goal, dit keer in de topper tegen Racing Genk van trainer John van den Brom.

64' GOAL AJAX

Net als de motor stroever begint te draaien, komt Ajax op 2-1 in Sittard. Sébastien Haller komt knap voor zijn man en prikt de bal in het doel.

Er wordt nog gekeken door de VAR, maar die ziet geen reden om de goal af te keuren.

Fortuna Sittard-Ajax 1-2

Sébastien Haller in Sittard

56' Labyad scoort, maar bal raakt de hand

Antony staat op het punt om gewisseld te worden, maar eerst levert hij nog even een fijne voorzet af op Zakaria Labyad. Die kopt de bal echter op zijn eigen hand en dus gaat de treffer niet door.

De Braziliaan gaat inderdaad naar de kant, net als Noussair Mazraoui die zachtst gezegd niet zijn beste wedstrijd speelde. David Neres en Devyne Rensch zijn hun vervangers.

Fortuna Sittard-Ajax 1-1

52' Angha naar de kant

Het gaat toch niet met Angha en dus komt Rota voor hem in het veld. Toch opmerkelijk dat trainer Ultee de Zwitserse verdediger niet in de rust heeft gewisseld. Nu kost het hem een van de drie toegestane wisselmomenten.

Fortuna Sittard-Ajax 1-1

48' GOAL FORTUNA

Semedo verrast Tagliafico met een lichaamsschijnbeweging en geeft perfect voor op Mickaël Tirpan. De Belgische rechtsback schiet de bal via Onana binnen: het is 1-1 in Sittard.

Fortuna Sittard-Ajax 1-1

Feest bij Fortuna

TWEEDE HELFT

Ajax heeft afgetrapt voor de tweede helft tegen Fortuna.

Beide ploegen beginnen ongewijzigd, al lijkt Fortuna-verdediger Martin Angha niet helemaal okselfris. Lazaros Rota maakt zich op voor een invalbeurt.

Fortuna Sittard-Ajax 0-1

Fraser terug in Utrecht

Om 14.30 uur keert Henk Fraser als trainer van Sparta terug in Utrecht, waar hij tussen 1986 en 1988 speelde. Hij kwam toen over van...Sparta.

Zometeen de opstelling van beide ploegen.

RUST - Even afkoelen...

RUST - Ajax gaat rusten met een 1-0 voorsprong in Sittard, dankzij een eigen doelpunt van Sebastian Polter. Maar wat hebben we veel kansen gezien, voor beide doelen...

Het was ook een zeer vriendelijke wedstrijd, maar op slag van rust zagen we toch opeens een opstootje. Wat er gebeurde? Tagliafico was de aanstichter met een keiharde tackle. Flemming liet zich daarop verbaal gelden en was het hek van de dam. Gelukkig kan iedereen even een kwartiertje afkoelen.

Fortuna Sittard-Ajax 0-1

Labyad blij met Schuurs

40' Ajax heeft touwtjes in handen

De laatste minuten heeft Ajax de touwtjes stevig in handen in Sittard. Vraag is vooral wanneer de tweede goal valt. Zo was Tadic net te besluiteloos met zijn voorzet, nadat hij zichzelf in de zestien knap had vrijgespeeld. En even later was zijn voorzet prima, maar kon de inglijdende Haller net zijn noppen niet tegen de bal zetten.

Fortuna moet steeds verder terug, maar komt er in de omschakeling toch nog af en toe gevaarlijk uit. Zoals zojuist met Semedo, die de bal voor het doel van Onana langs schoof. Een treffer had ook niet geteld, want Semedo stond buitenspel.

Fortuna Sittard-Ajax 0-1

28' Kansenfestival blijft

Liefhebbers van aanvallend voetbal moeten vanavond zeker even inschakelen voor Fortuna-Ajax, want het is genieten in Limburg voorlopig. Beide ploegen kiezen de aanval en dat resulteert in een kansenfestival voor beide doelen.

Zo had Dusan Tadic de Amsterdamse voorsprong moeten verdubbelen. De aanvoerder dribbelde zich knap vrij in het strafschopgebied van Fortuna, maar mikte vervolgens over. En net zagen we Antony, die een fraaie voorzet van Tadic niet op waarde wist te schatten.

In de tussentijd dacht Emil Hansson de 1-1 gemaakt te hebben, na een knap hakje van Flemming. Helaas stond de Zweed ruim een meter buitenspel.

Ga zo door, zouden wij willen zeggen!

Fortuna Sittard-Ajax 0-1

Sébastien Haller vindt geen ruimte tussen verschillende spelers van Fortuna.

19' GOAL AJAX

Met zoveel kansen kon een goal niet uitblijven in Sittard. Sebastian Polter is de ongelukkige: hij krijgt de bal uit een corner van Ajax tegen de schouder en passeert zo zijn eigen doelman: 0-1.

Fortuna Sittard-Ajax 0-1

  • Pro Shots
    Perr Schuurs kopt de bal via de schouder van Sebastian Polter in het doel van Fortuna.

Wat een kans voor Fortuna!

Wat een kans voor Lisandro Semedo. Hij wordt op prachtige wijze weggestuurd door Hansson (buitenkantje links), laat tegenstander Tagliafico zijn hielen zien, maar schuift de bal naast het doel. Dat had 1-0 kunnen en misschien wel moeten zijn.

Fortuna Sittard-Ajax 0-1

15' Kansen tellen in Sittard

Het begin is vermakelijk op het sneeuwvrij gemaakte veld in Sittard. Sébastien Haller kreeg de eerste grote kans namens Ajax. De Ivoriaans international ging alleen af op doelman Yanick van Osch, maar speelde de bal net te ver voor zich uit. En zo kon de doelman ingrijpen.

Later was Van Osch kansloos op een harde schuiver van Labyad, maar zag tot zijn geluk dat de bal net naast de paal verdween. En dan was er ook een levensgrote kans voor Haller, maar weer stuitte hij op Van Osch.

Ook Fortuna laat zich zien in de openingsfase. Met name Zian Flemming - de man in vorm bij de Limburgers - was dicht bij een treffer. Zijn gekrulde schot werd echter gekeerd door André Onana.

Fortuna Sittard-Ajax 0-0

De Ligt hersteld van corona en terug op de bank bij Juve

Matthijs de Ligt is na twee weken quarantaine hersteld van het coronavirus. De 21-jarige verdediger is dan ook terug in de selectie van Juventus voor het thuisduel met Bologna (12.30 uur). De Ligt begint op de bank.

De Ligt moest vanwege zijn quarantaineplicht twee wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. De Oranje-international zag Juventus winnen van Sassuolo (3-1) en 2-0 verliezen van concurrent Inter.

Jerdy Schouten en Mitchell Dijks beginnen in de basis bij Bologna.

AFTRAP

De bal rolt in Sittard bij Fortuna Sittard - Ajax. Zian Flemming (oud-Ajax) heeft de aftrap verricht.

Ten Hag over afwezigheid Timber: 'Testresultaat was nog niet binnen, nu wel'

Jurriën Timber, de afgelopen wedstrijden nog goed voor een basisplaats, ontbrak in eerste instantie in de selectie van Ajax. De uitslag van een coronatest gooide aanvankelijk roet in het eten, onthulde trainer Erik ten Hag voor de wedstrijd in Sittard.

"Zijn testresultaat was nog niet binnen", aldus de oefenmeester tegen ESPN. "Inmiddels is dat resultaat er wel, negatief. Dus hij is er gewoon bij. Maar ook als het resultaat wel op tijd binnen was, had Perr Schuurs vandaag gespeeld."

Ook ging Ten Hag nog even in op de vermeende interesse van Borussia Mönchengladbach. Het doorgaans goed geïnformeerde Bild wist te melden dat Ten Hag een telefoontje had ontvangen van de club. "Dat klopt niet", was Ten Hag stellig. "Dit keer is Bild dus niet goed geïnformeerd."

Opstelling Fortuna Sittard

En dit is de opstelling van Fortuna Sittard voor het thuisduel met Ajax. Trainer Sjors Ultee kiest voor dezelfde elf namen als vorige week tegen PEC Zwolle.

De opstelling van Fortuna Sittard voor het duel met Ajax.

Gerbrands sprak met Van Bommel: 'relatie weer redelijk normaal'

PSV-directeur Toon Gerbrands heeft onlangs een verzoenend gesprek gehad met oud-trainer Mark van Bommel. PSV-icoon Van Bommel werd ruim een jaar geleden ontslagen als hoofdtrainer bij de Eindhovenaren, na een periode vol conflict met de clubleiding.

"We kwamen elkaar tegen bij de uitvaart van (oud-voorzitter, red.) Harry van Raaij, in de kerk", vertelde Gerbrands bij ESPN. "Daaruit is de afspraak voor een gesprek gerold. Ik kan hem recht in de ogen aankijken, hij kan mij recht in de ogen aankijken.

"De relatie tussen Van Bommel en PSV is weer redelijk normaal", concludeerde Gerbrands. "Dat betekent niet dat hij in de toekomst weer trainer wordt bij PSV. Maar ik sluit het ook niet uit."

Mark van Bommel en Toon Gerbrands in 2018

Weetjes Fortuna Sittard-Ajax

- In twintig eerdere thuisduels klopte Fortuna Ajax viermaal en het verloor twaalf keer. Fortuna's laatste zege op Ajax was in 2000: 2-0. Matthew Amoah maakte beide doelpunten.

- Fortuna won onder coach Sjors Ultee vijf van de laatste zeven duels en staat stevig in de middenmoot. Ajax is zes wedstrijden zonder nederlaag.

- Fortuna verloor donderdag in de beker na verlenging bij NEC. Woensdag haalde Ajax door een nipte zege bij AZ de laatste acht.

- Arbiter: Dennis Higler

Matthew Amoah in duel met Ajacied Tim de Cler

Sneeuw in Limburg

Ondertussen verschijnt het groene gras weer in Limburg.

Ten Hag geeft verdediger Schuurs weer basisplaats bij Ajax

De opstelling van Ajax voor het uitduel met Fortuna Sittard

Koeman hoopt nog op versterking

Trainer Ronald Koeman hoopt dat FC Barcelona zich komende week nog versterkt voordat de transfermarkt weer op slot gaat. Maar vanwege de slechte financiële situatie van de club zegt hij het ook te accepteren als aanwinsten uitblijven. "Natuurlijk missen we spelers", zei Koeman in de aanloop naar het competitieduel van zondag met Elche. "Maar alles hangt af van het budget dat beschikbaar is. Ik ben niet de persoon die beslist."

Koeman, die afgelopen zomer tevergeefs Miemphis Depay naar Barcelone probeerde te halen, vindt dat het ondanks de huidige kwaliteit van het team op sommige posities beter kan. "Maar als we niemand aantrekken, dan accepteer ik dat en dan gaan we verder met de spelers die we nu hebben."

Barcelona staat nu vierde in La Liga met tien punten minder dan Atlético Madrid, dat ook nog eens een duel minder heeft gespeeld.

'Hertha BSC zet trainer Labbadia op straat'

Volgens het Duitse persbureau (DPA) scheiden de wegen van Hertha BSC en coach Bruno Labbadia. De Berlijnse club verloor in de Bundesliga zaterdag thuis van Weder Bremen (1-4) en is daarmee naar de veertiende plaats in de ranglijst afgezakt. Ook manager Michael Preetz is ontslagen.

Het loopt al langer niet lekker bij Hertha, aan de vooravond van de wedstrijd tegen Weder Bremen hadden supporters al het vertrek van Labbadia geëist. De Duitse coach wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte prestaties dit seizoen. In de media werd al langer gesuggereerd dat de wedstrijd van zaterdag de laatste zou zijn van Labbadia.

Nog een Griek voor VVV-Venlo

VVV-Venlo heeft zich tot het einde van het seizoen verzekerd van de diensten van de Griek Christos Donis. De 26-jarige middenvelder wordt tot de zomer gehuurd van de Italiaanse club Ascoli. De Limburgers hebben ook een optie tot koop bedongen.

"Toen VVV-Venlo interesse toonde in mijn diensten, was ik verheugd; een club uit de Nederlandse eredivisie. Ik kende de club al een beetje. Vorig jaar speelden we in de voorbereiding nog met Panathinaikos in Venlo", aldus Donis, die op huurbasis ook voor Lugano (Zwitserland), Giannina en Iraklis (beide Griekenland) speelde.

"En uiteraard heeft mijn landgenoot Georgios Giakoumakis de club ook in Griekenland op de kaart gezet. Ik heb enorm veel zin om bij VVV-Venlo aan de slag te gaan en de club in deze spannende fase van de competitie bij te staan."

Aansluiting voor Feyenoord?

Kan Feyenoord vandaag de aansluiting vinden bij de top drie? En in één klap afstand nemen van AZ? Na de laatste wedstrijd van deze speelronde weten we het antwoord...

Leerling vs. leermeester

Fortuna-trainer Sjors Ultee staat straks vanmiddag tegenover een van zijn leermeesters: Erik ten Hag. Ultee werkte bij FC Utrecht samen met de Ajax-trainer. "Wat wij als ploeg hebben gedaan is echt Erik ten Hag: basisprincipes hanteren. Constant worden. We stonden dik laatste, er was geen ruimte meer voor 'ach, een keertje niet'."

Sjors Ultee (links) en Erik ten Hag, in september 2019 bij Ajax-Fortuna

Loting kwartfinales KNVB-beker

Loting kwartfinales KNVB-beker

MRI-scan voor geblesseerde Madueke (PSV)

PSV verwacht snel duidelijkheid over de ernst van de blessure van Noni Madueke. De aanvaller viel zaterdagavond tijdens de gewonnen thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk (2-0) uit met een spierblessure. Na afloop bevestigde trainer Roger Schmidt dat er snel een scan wordt gemaakt en hoopt vandaag te weten hoe lang Madueke eruit ligt. "Jammer, want hij was in vorm", aldus Schmidt.

De trainer moet het ook al stellen zonder de geblesseerde aanvaller Cody Gakpo en de Duitse spelmaker Mario Götze.

Hoogtepunten van zaterdag

Bekijk alle hoogtepunten van de zaterdagwedstrijden terug in de samenvattingen van ADO Den Haag-FC Emmen, Vitesse-FC Groningen, PSV-RKC Waalwijk en Heracles Almelo-sc Heerenveen.

Goedemorgen en welkom!

De laatste speeldag van speelronde 18 staat op het programma vandaag. Vier wedstrijden; waaronder Fortuna Sittard tegen koploper Ajax en in Rotterdam een mooie affiche: Feyenoord treft AZ.

Eredivisie programma speelronde 18