NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Rust terug in Roermond, Venlo en Stein' • Burgemeester Eindhoven emotioneel over rellen

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • De politie in Amsterdam en Eindhoven grijpt in bij protesten tegen de coronamaatregelen.
 • Minister Grapperhaus veroordeelt rellen en plunderingen
 • RIVM: 4924 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit liveblog. Later openen we een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Rustiger in Tilburg, maar 'verwerpelijk wat we hebben meegemaakt'

  In Tilburg is het rustiger op straat. Volgens de politie zijn er tot nu toe negentien mensen opgepakt. Agenten blijven vannacht patrouilleren grijpen in als dat opnieuw nodig is, schrijft de politie op Twitter.

  Burgemeester Weterings van Tilburg heeft het gedrag van de relschoppers mede namens de burgemeesters van Breda en Oosterhout veroordeeld. "Volstrekt verwerpelijk wat we hier de afgelopen uren hebben meegemaakt. Winkels van ondernemers die het al zo moeilijk hebben in deze tijd zijn vernield", zegt Weterings tegen Omroep Brabant.

  Hij noemt het negeren van de coronamaatregelen een totale minachting voor zorgmedewerkers. "En de wijze waarop deze relschoppers zich gedragen tegenover handhavers gaat alle perken te buiten. Het bekogelen met vuurwerk en stenen is ongehoord."

  In Tilburg, Breda en Oosterhout is een noodbevel afgekondigd om relschoppers sneller aan te pakken. De burgemeesters van de drie gemeenten roepen mensen op om geen gehoor te geven aan nieuwe oproepen tot rellen.

 • Politie Rotterdam: meeste mensen hielden zich hier aan avondklok

  De politie in Rotterdam zegt dankbaar te zijn dat het afgelopen avond rustig is gebleven in de stad. "In tegenstelling tot andere regio's in het land is het vanavond in de eenheid Rotterdam rustig gebleven en hield het grootste gedeelte van de mensen zich aan de avondklok", schrijft de politie op Twitter.

  Zaterdagavond, toen de avondklok voor het eerst inging, waren er in de stad wel demonstranten op de been. Bij de Markthal werden toen verscheidene boetes uitgedeeld omdat mensen na 21.00 uur niet weg wilden gaan. Ook werden er een paar gearresteerd.

 • Burgemeester Eindhoven emotioneel over rellen

  Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft zich emotioneel geuit over de rellen in zijn stad vandaag. "Dit was het schuim van de aarde dat hier geprobeerd heeft de boel te molesteren", zei hij tegen de verzamelde pers. "Ik ben bang dat als wij met elkaar op deze weg zijn, we op weg zijn naar een burgeroorlog."

  In Eindhoven richtten relschoppers urenlang vernielingen aan. Winkels op station werden geplunderd en auto's en fietsen werden in brand gestoken. 55 mensen werden opgepakt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Geëmotioneerde burgemeester Eindhoven: 'We zijn zo op weg naar burgeroorlog'
 • Politie en ME nog steeds actief in Tilburg

  In Tilburg zijn de politie en ME nog steeds in actie. Negen relschoppers zitten vast. De burgemeester heeft een noodbevel aangekondigd. Onder het motto 'Tilburg in opstand' zou er een demonstratie plaatsvinden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rellen in Tilburg met veel branden
 • 'Rust weergekeerd in Roermond, Venlo en Stein'

  De politie in Limburg meldt dat het op dit moment rustig is in Roermond, Venlo en Stein. Een half uur geleden schreef de politie nog dat agenten bij diverse rellen ondersteund werden door de Koninklijke Marechaussee.

  Inmiddels zijn er geen grote groepen mensen meer op straat. "De politie blijft zichtbaar aanwezig in de verschillende centra en wijken. We handhaven intensief op overtredingen rondom de avondklok", schrijft de politie.

 • Poging om ruiten in te gooien bij ziekenhuis Enschede

  Relschoppers hebben het Medisch Spectrum Twente in Enschede bekogeld. Ze probeerden ruiten in te gooien, maar dat is niet gelukt.

  Er is extra beveiliging ingezet bij het ziekenhuis. De spoedeisende hulp blijft gewoon open. Politie heeft de relschoppers weggestuurd.

 • Marechaussee ondersteunt politie in Limburg

  De politie in Limburg krijgt steun van de Koninklijke Marechaussee. Dat meldt de politie op Twitter. De marechaussee is volgens de politie ingezet in Stein, waar het gisteravond ook al onrustig was na de invoering van de avondklok en is nu onderweg naar Roermond.

 • Politici reageren op onrust

  Tweede Kamerleden zijn verontwaardigd over het geweld dat vandaag in meerdere steden in Nederland is uitgebroken. Op Twitter veroordelen ze het geweld. Forum voor Democratie deed dat in eerste instantie niet en plaatste alleen een tweet die tegen de avondklok gericht was. Pas later veroordeelde de partij in een tweet het geweld.

  Ook grijpen de partijen de rellen aan om campagne voeren. Zo vliegen Geert Wilders en Jesse Klaver elkaar in de haren. Klaver beschuldigt de PVV er bijvoorbeeld aan te hebben gezet tot de rellen in Urk.

 • 'Schaam me om Urker te zijn'

  Enkele inwoners zeggen dat ze helemaal klaar zijn met alle onrust. "Het is altijd weer die kleine groep jongeren die rare dingen doet en vervolgens aandacht krijgt", zegt een Urker die liever anoniem wil blijven. "Dit zijn allemaal gefrustreerde jongeren die niet meer naar een barretje kunnen. Die denken niet na over de gevolgen van hun daden en dat protesteren op deze manier niet kan", gaat de inwoner verder.

  CDA-Statenlid Johan van Slooten wijst erop dat de inwoners van Urk van oudsher een anarchistische inslag hebben. Maar dat mag volgens hem geen vrijbrief zijn voor geweld, vernielingen of brandstichting, stelt hij in dit artikel:

 • 'Rellen mogelijk voorbode voor komende weken'

  Hoofdbestuurder Koen Simmers van de Nederlandse Politiebond is bang dat de rellen van vandaag een voorbode zijn voor de komende dagen en weken. "De politie is daar goed op voorbereid, maar ik hoop dat het niet nodig is", zegt hij tegen Nieuwsuur.

  Het geweld dat we vandaag zagen, hebben we volgens Simmers in veertig jaar niet gezien. "Dan moet je echt denken aan de krakersrellen. En in Eindhoven is het zo gek geworden dat ME'ers gewoon met messen werden bekogeld en aangevallen."

  Simmers benadrukt dat de maatregelen gehandhaafd moeten worden. "Ik vraag aan de samenleving - het overgrote deel houdt zich eraan - om de maatregelen te respecteren. Het is niet voor niets. Val de politie niet aan, wij kunnen er ook niets aan doen dat deze regels er zijn. Het is niet normaal dat je politiemensen met dodelijke wapens aanvalt."

 • Staf Biden kritisch over 'chaotische' distributie vaccins onder Trump

  Medewerkers van president Biden hebben kritiek op de manier waarop de distributie van coronavaccins onder Trump is aangepakt. Volgens een naaste medewerker van Biden, Ron Klain, had de vorige regering geen plan voor de distributie.

  "Een plan om het vaccin te distribueren, vooral buiten verpleeghuizen en ziekenhuizen, voor de rest van de bevolking, bestond eigenlijk niet toen wij het Witte Huis binnenkwamen", zegt Klain in een gesprek met NBC News. Hij kondigde aan dat de nieuwe regering federale vaccinatiecentra gaat opzetten om staten te helpen bij het inenten.

  Er zijn wel vaccins verstuurd naar de verschillende staten, maar er zijn klachten over de bevoorrading. Volgens de centers for Disease and Control (CDC), zijn er 41 miljoen doses verspreid over het land, maar er zijn er nog maar 20,5 miljoen gebruikt.

  De nieuwe directeur van het CDC, Rochelle Walensky, waarschuwde vandaag dat niet duidelijk is hoeveel vaccins er beschikbaar zijn en ze waarschuwde ervoor dat staten als New York niet in staat zijn de voorraden snel aan te vullen.

  President Biden kondigde meteen na zijn aantreden nieuwe maatregelen aan om het vaccineren en testen vlot te trekken. Hij waarschuwde dat "het eerst erger zal worden voordat het beter wordt".

 • Stadsbussen in Tilburg rijden niet, treinen Arriva mijden Venlo

  Op last van de politie stoppen de treinen van Arriva op dit moment niet in Venlo. Ook de bussen in Venlo zijn gestald en rijden de hele avond niet meer. Dat geldt ook voor de bussen in Roermond.

  Ook de stadsbussen in Tilburg zijn vanwege de onrust tijdelijk gestopt met rijden, meldt Arriva.

 • Politie zet straat in Haagse Schilderswijk af

  Jongeren hadden een scooter in brand gestoken op de trambaan en blokkeerden zo de weg. Daarop kwamen agenten naar de wijk en sloten ze de straat af.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politie zet straat in Haagse Schilderswijk af na onlusten
 • Opmerkelijke arrestatie in Amsterdam

  Een oudere demonstrant met regenboogparaplu en rollator liet zich niet zomaar wegsturen van het Museumplein en gooide verfstof over de politie, waarna ze werd gearresteerd. Het incident werd gefotografeerd en gefilmd:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Opmerkelijke betoger belaagt agent bij ontruiming Museumplein