liveblog

'Rust terug in Roermond, Venlo en Stein' • Burgemeester Eindhoven emotioneel over rellen

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • De politie in Amsterdam en Eindhoven grijpt in bij protesten tegen de coronamaatregelen.
  • Minister Grapperhaus veroordeelt rellen en plunderingen
  • RIVM: 4924 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog. Later openen we een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

Rustiger in Tilburg, maar 'verwerpelijk wat we hebben meegemaakt'

In Tilburg is het rustiger op straat. Volgens de politie zijn er tot nu toe negentien mensen opgepakt. Agenten blijven vannacht patrouilleren grijpen in als dat opnieuw nodig is, schrijft de politie op Twitter.

Burgemeester Weterings van Tilburg heeft het gedrag van de relschoppers mede namens de burgemeesters van Breda en Oosterhout veroordeeld. "Volstrekt verwerpelijk wat we hier de afgelopen uren hebben meegemaakt. Winkels van ondernemers die het al zo moeilijk hebben in deze tijd zijn vernield", zegt Weterings tegen Omroep Brabant.

Hij noemt het negeren van de coronamaatregelen een totale minachting voor zorgmedewerkers. "En de wijze waarop deze relschoppers zich gedragen tegenover handhavers gaat alle perken te buiten. Het bekogelen met vuurwerk en stenen is ongehoord."

In Tilburg, Breda en Oosterhout is een noodbevel afgekondigd om relschoppers sneller aan te pakken. De burgemeesters van de drie gemeenten roepen mensen op om geen gehoor te geven aan nieuwe oproepen tot rellen.

Politie Rotterdam: meeste mensen hielden zich hier aan avondklok

De politie in Rotterdam zegt dankbaar te zijn dat het afgelopen avond rustig is gebleven in de stad. "In tegenstelling tot andere regio's in het land is het vanavond in de eenheid Rotterdam rustig gebleven en hield het grootste gedeelte van de mensen zich aan de avondklok", schrijft de politie op Twitter.

Zaterdagavond, toen de avondklok voor het eerst inging, waren er in de stad wel demonstranten op de been. Bij de Markthal werden toen verscheidene boetes uitgedeeld omdat mensen na 21.00 uur niet weg wilden gaan. Ook werden er een paar gearresteerd.

Burgemeester Eindhoven emotioneel over rellen

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft zich emotioneel geuit over de rellen in zijn stad vandaag. "Dit was het schuim van de aarde dat hier geprobeerd heeft de boel te molesteren", zei hij tegen de verzamelde pers. "Ik ben bang dat als wij met elkaar op deze weg zijn, we op weg zijn naar een burgeroorlog."

In Eindhoven richtten relschoppers urenlang vernielingen aan. Winkels op station werden geplunderd en auto's en fietsen werden in brand gestoken. 55 mensen werden opgepakt.

Geëmotioneerde burgemeester Eindhoven: 'We zijn zo op weg naar burgeroorlog'

Politie en ME nog steeds actief in Tilburg

In Tilburg zijn de politie en ME nog steeds in actie. Negen relschoppers zitten vast. De burgemeester heeft een noodbevel aangekondigd. Onder het motto 'Tilburg in opstand' zou er een demonstratie plaatsvinden.

Rellen in Tilburg met veel branden

'Rust weergekeerd in Roermond, Venlo en Stein'

De politie in Limburg meldt dat het op dit moment rustig is in Roermond, Venlo en Stein. Een half uur geleden schreef de politie nog dat agenten bij diverse rellen ondersteund werden door de Koninklijke Marechaussee.

Inmiddels zijn er geen grote groepen mensen meer op straat. "De politie blijft zichtbaar aanwezig in de verschillende centra en wijken. We handhaven intensief op overtredingen rondom de avondklok", schrijft de politie.

Poging om ruiten in te gooien bij ziekenhuis Enschede

Relschoppers hebben het Medisch Spectrum Twente in Enschede bekogeld. Ze probeerden ruiten in te gooien, maar dat is niet gelukt.

Er is extra beveiliging ingezet bij het ziekenhuis. De spoedeisende hulp blijft gewoon open. Politie heeft de relschoppers weggestuurd.

Marechaussee ondersteunt politie in Limburg

De politie in Limburg krijgt steun van de Koninklijke Marechaussee. Dat meldt de politie op Twitter. De marechaussee is volgens de politie ingezet in Stein, waar het gisteravond ook al onrustig was na de invoering van de avondklok en is nu onderweg naar Roermond.

Politici reageren op onrust

Tweede Kamerleden zijn verontwaardigd over het geweld dat vandaag in meerdere steden in Nederland is uitgebroken. Op Twitter veroordelen ze het geweld. Forum voor Democratie deed dat in eerste instantie niet en plaatste alleen een tweet die tegen de avondklok gericht was. Pas later veroordeelde de partij in een tweet het geweld.

Ook grijpen de partijen de rellen aan om campagne voeren. Zo vliegen Geert Wilders en Jesse Klaver elkaar in de haren. Klaver beschuldigt de PVV er bijvoorbeeld aan te hebben gezet tot de rellen in Urk.

'Schaam me om Urker te zijn'

Enkele inwoners zeggen dat ze helemaal klaar zijn met alle onrust. "Het is altijd weer die kleine groep jongeren die rare dingen doet en vervolgens aandacht krijgt", zegt een Urker die liever anoniem wil blijven. "Dit zijn allemaal gefrustreerde jongeren die niet meer naar een barretje kunnen. Die denken niet na over de gevolgen van hun daden en dat protesteren op deze manier niet kan", gaat de inwoner verder.

CDA-Statenlid Johan van Slooten wijst erop dat de inwoners van Urk van oudsher een anarchistische inslag hebben. Maar dat mag volgens hem geen vrijbrief zijn voor geweld, vernielingen of brandstichting, stelt hij in dit artikel:

'Rellen mogelijk voorbode voor komende weken'

Hoofdbestuurder Koen Simmers van de Nederlandse Politiebond is bang dat de rellen van vandaag een voorbode zijn voor de komende dagen en weken. "De politie is daar goed op voorbereid, maar ik hoop dat het niet nodig is", zegt hij tegen Nieuwsuur.

Het geweld dat we vandaag zagen, hebben we volgens Simmers in veertig jaar niet gezien. "Dan moet je echt denken aan de krakersrellen. En in Eindhoven is het zo gek geworden dat ME'ers gewoon met messen werden bekogeld en aangevallen."

Simmers benadrukt dat de maatregelen gehandhaafd moeten worden. "Ik vraag aan de samenleving - het overgrote deel houdt zich eraan - om de maatregelen te respecteren. Het is niet voor niets. Val de politie niet aan, wij kunnen er ook niets aan doen dat deze regels er zijn. Het is niet normaal dat je politiemensen met dodelijke wapens aanvalt."

Staf Biden kritisch over 'chaotische' distributie vaccins onder Trump

Medewerkers van president Biden hebben kritiek op de manier waarop de distributie van coronavaccins onder Trump is aangepakt. Volgens een naaste medewerker van Biden, Ron Klain, had de vorige regering geen plan voor de distributie.

"Een plan om het vaccin te distribueren, vooral buiten verpleeghuizen en ziekenhuizen, voor de rest van de bevolking, bestond eigenlijk niet toen wij het Witte Huis binnenkwamen", zegt Klain in een gesprek met NBC News. Hij kondigde aan dat de nieuwe regering federale vaccinatiecentra gaat opzetten om staten te helpen bij het inenten.

Er zijn wel vaccins verstuurd naar de verschillende staten, maar er zijn klachten over de bevoorrading. Volgens de centers for Disease and Control (CDC), zijn er 41 miljoen doses verspreid over het land, maar er zijn er nog maar 20,5 miljoen gebruikt.

De nieuwe directeur van het CDC, Rochelle Walensky, waarschuwde vandaag dat niet duidelijk is hoeveel vaccins er beschikbaar zijn en ze waarschuwde ervoor dat staten als New York niet in staat zijn de voorraden snel aan te vullen.

President Biden kondigde meteen na zijn aantreden nieuwe maatregelen aan om het vaccineren en testen vlot te trekken. Hij waarschuwde dat "het eerst erger zal worden voordat het beter wordt".

Stadsbussen in Tilburg rijden niet, treinen Arriva mijden Venlo

Op last van de politie stoppen de treinen van Arriva op dit moment niet in Venlo. Ook de bussen in Venlo zijn gestald en rijden de hele avond niet meer. Dat geldt ook voor de bussen in Roermond.

Ook de stadsbussen in Tilburg zijn vanwege de onrust tijdelijk gestopt met rijden, meldt Arriva.

Politie zet straat in Haagse Schilderswijk af

Jongeren hadden een scooter in brand gestoken op de trambaan en blokkeerden zo de weg. Daarop kwamen agenten naar de wijk en sloten ze de straat af.

Politie zet straat in Haagse Schilderswijk af na onlusten

Opmerkelijke arrestatie in Amsterdam

Een oudere demonstrant met regenboogparaplu en rollator liet zich niet zomaar wegsturen van het Museumplein en gooide verfstof over de politie, waarna ze werd gearresteerd. Het incident werd gefotografeerd en gefilmd:

Opmerkelijke betoger belaagt agent bij ontruiming Museumplein

Rust in Eindhoven weergekeerd

In Eindhoven is de rust weergekeerd na een dag van zware confrontaties tussen politie en demonstranten, de inzet van traangas, vernielingen, plunderingen en brandstichting. Rond 20.30 uur was er nog steeds een aantal relschoppers op straat, maar was volgens de politie de rust zo goed als teruggekeerd.

Het trein- en busverkeer vanaf het station lag urenlang stil. De NS verwacht dat het treinverkeer vanavond weer wordt opgestart en dat er extra beveiliging op het station is.

Ook onrustig in Helmond

Ook in Helmond is het onrustig. Daar is rond 21.00 uur een demonstratie aangekondigd tegen de avondklok. Daarvoor meldde zich een 'handjevol mensen' in de buurt van het stadion van Helmond Sport, zegt een woordvoerster van de politie. Vrijwel tegelijkertijd ontstond er een brandje, maar dat had volgens haar niets te maken met de geplande betoging.

De politie is aanwezig om de demonstranten naar huis te sturen.

Avondklokrellen in Venlo: politie grijpt in

Een grote groep mensen zorgt in de buurt van het station in Venlo voor onrust. De aanwezigen gooien onder andere met stenen. Er is veel politie op de been om de situatie onder controle te houden. De Mobiele Eenheid is onderweg, meldt 1L.

Jongeren hebben in een straat de stoep opengebroken om met straatstenen te gooien. Dat gebeurt ook met vuurwerk dat naar de politie word gegooid. Ruiten van meerdere winkels zijn aan diggelen geslagen. Ook ligt de weg bezaaid met kapotte meubelstukken.

Ambtswoning Femke Halsema extra beveiligd

Sinds vanmiddag staat er rond de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester Halsema extra beveiliging. De omgeving van de woning aan de Herengracht is afgezet met politielint en ook staan er meerdere voertuigen van de politie.

De extra beveiliging komt na confrontaties tussen de politie en demonstranten vandaag. Zo'n 1500 mensen kwamen demonstreren tegen de coronamaatregelen op het Museumplein, hoewel dat verboden was. Er zijn meer dan honderd aanhoudingen verricht.

Tientallen demonstranten steken vuurwerk af in Enschede

Tientallen mensen hebben zich verzameld op de Oude Markt in Enschede. Ze demonstreren tegen de coronamaatregelen. Volgens RTV Oost is de sfeer grimmig. Er wordt vuurwerk afgestoken. Er is veel politie op de been. Die grijpt vooralsnog niet in.

Op sociale media ging vandaag een oproep rond onder de noemer 'Sta op voor onze vrijheid'. Daarmee werden mensen opgeroepen om zich om 20.30 uur te verzamelen op de Oude Markt in de stad.

Gespannen sfeer en drukte bij demonstratie in Tilburg

In de buurt van de Wandelboslaan in Tilburg is een gespannen sfeer ontstaan. Er was op sociale media een demonstratie aangekondigd vanaf 20.30 uur onder het motto 'Tilburg in opstand'. Er hebben zich veel mensen verzameld.

Volgens een getuige is er veel vuurwerk afgestoken en zijn er diverse verkeersborden en een lantaarnpaal uit de grond zijn gereden, meldt Omroep Brabant.

Onrustig in Haagse Schilderswijk: brand gesticht op trambaan

Het is onrustig in de Schilderswijk in Den Haag. Op de trambaan in de Hobbememastraat is iets in brand gestoken en er zijn veel mensen op straat. Ook wordt er veel getoeterd. Volgens een verslaggever van Omroep West is de straat afgesloten. Een motoragent moest vluchten voor een groep jongeren.

Op sociale media was vanmiddag opgeroepen om te gaan demonstreren op het Hobbemaplein.

Loslopend politiepaard in Eindhoven

De politie Oost-Brabant krijgt vragen over een loslopend politiepaard, dat tijdens de rellen vandaag losbrak en over de weg liep. Beelden daarvan waren op sociale media te zien, en ook bij Omroep Brabant. Het dier was waarschijnlijk geschrokken van vuurwerk en daarna uitgegleden. Volgens de politie maken het paard en de berijder het goed.

Noodverordening in Stein

In Stein heeft de burgemeester per direct een noodverordening ingesteld. In de Limburgse plaats kwamen gisteren zo'n honderd jongeren bij elkaar die in het centrum wilden feesten na het ingaan van de avondklok. Ze staken vuurwerk af en gooiden dat ook naar agenten. De ME greep in en de relschoppers verspreidden zich in kleinere groepjes. Veertien mensen werden aangehouden, één agent raakte gewond.

De noodverordening, die geldt tot 1 februari, stelt de politie in Stein onder meer in staat om preventief te fouilleren. Ook kunnen mensen strenger gestraft worden. Een overtreding van de noodverordening wordt beschouwd als strafbaar feit, in tegenstelling tot het overtreden van de avondklok.

De rellen in Eindhoven in beeld

  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP

Ruim honderd aanhoudingen bij demonstratie Amsterdam

Bij de verboden demonstratie tegen coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam zijn vanmiddag meer dan 100 mensen opgepakt. Zo'n 50 arrestanten werden door de ME naar bussen aan de rand van het plein gebracht. De politie schat dat er zo'n 1500 mensen aanwezig waren.

"Het optreden was noodzakelijk vanwege de grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus en de verstoring van de openbare orde", zegt de gemeente.

Politie Eindhoven gaat relschoppers opsporen

De politie gaat relschoppers opsporen die vandaag aanwezig waren in het centrum van Eindhoven. Dat laat ze weten via Twitter. Mensen die vandaag niet opgepakt worden, worden later op basis van camerabeelden opgespoord.

Een aantal demonstranten was zich er bewust van dat de politie camerabeelden gebruikt voor de opsporing. in de buurt van het station probeerden ze een camerapaal omver te duwen.

Het is nog steeds onrustig in de binnenstad van Eindhoven. Volgens de politie blijven kleinere groepen zich misdragen en dingen vernielen, meldt Omroep Brabant. Ze weigeren de stad te verlaten.

Grapperhaus: 'Dit is crimineel gedrag'

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft geen goed woord over voor de rellen, plunderingen en brandstichtingen van vandaag en gisteren, laat hij weten. De minister staat achter het harde politieoptreden tegen de demonstranten.

"Dit heeft niets te maken met demonstreren tegen coronamaatregelen. Dit is simpelweg crimineel gedrag", vindt Grapperhaus. "Mensen die bewust politie, ME, journalisten en andere hulpverleners belagen. De burgemeesters en politie hebben terecht hard opgetreden. Dit staat in schril contrast met alle mensen die zich de afgelopen maanden goed aan alle maatregelen hebben gehouden, gisteravond tijdens de avondklok thuisbleven en samen deze zware tijd door proberen te komen. Ik doe een dringende oproep aan iedereen in Nederland: bestrijd het virus en niet elkaar."

Israël legt internationaal vliegverkeer plat

Israël gaat vanaf morgenavond alle internationale passagiersvluchten verbieden. Volgens The Jerusalem Post gaat de ban op inkomende en uitgaande vluchten op luchthaven Ben-Gurion maandag om middernacht plaatselijke tijd in.

Vrachtvliegtuigen uit het buitenland mogen wel blijven landen in Israël. Vluchten voor medische hulp en bluswerkzaamheden kunnen eveneens doorgaan.

Ook voor Israëlische vliegmaatschappijen gelden de restricties. Alleen in heel bijzondere gevallen kan voor aankomende en vertrekkende reizigers een uitzondering worden gemaakt.

Met het verbod hoopt het land een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel zal van kracht zijn tot eind januari, wanneer ook de nationale lockdown moet eindigen.

Nieuw testbeleid in Vlaanderen: sneltest voor contacten besmette kinderen

In Vlaanderen gaat er meer getest worden op scholen, meldt de Vlaamse minister van Onderwijs, Ben Weyts. De reden is dat steeds meer scholen met corona-uitbraken te maken hebben.

De minister heeft nieuw testbeleid aangekondigd: alle contacten van besmette kinderen gelden voortaan als 'hoog risico'. Zodra er sprake is van een mogelijke besmetting is op een school, wordt meteen een sneltest aangeboden aan de contacten van de mogelijk besmette persoon. "Het voordeel van de sneltesten is dat er een onmiddellijk testresultaat is", staat in een persbericht. "Zo worden superverspreiders onmiddellijk gedetecteerd en kunnen clusteruitbraken worden verhinderd of beperkt."

Van de 4000 scholen in Vlaanderen zijn er op dit moment zo'n twintig volledig, en ongeveer dertig deels gesloten vanwege coronabesmettingen.

Beelden van plundering Jumbo in Eindhoven

Op Twitter staan beelden van een groep mensen die tijdens de rellen in Eindhoven een Jumbo-supermarkt hebben geplunderd. Te zien is hoe enkele tientallen mensen de winkel binnenrennen en met koopwaar naar buiten komen.

Vanavond extra politie-inzet in Urk

De politie gaat in Urk de avondklok nog strikter handhaven, heeft de burgemeester aangekondigd. Daarvoor wordt vanavond extra mankracht ingezet.

Burgemeester Cees van den Bos reageerde via een videoboodschap op YouTube op de rellen in zijn gemeente gisteravond, waarbij een testlocatie van de GGD in brand werd gestoken. Dat was een dieptepunt, zegt Van den Bos. "Dat is een klap geweest in mijn gezicht, een klap in het gezicht van de directeur van de GGD, maar nog meer een klap in het gezicht van de vele medewerkers van de GGD die zich dagelijks inzetten voor de gezondheid van de inwoners van Urk."

De burgemeester sprak ook zijn afschuw uit over een incident vandaag waarbij een beveiliger van een NOS-cameraploeg met een bijtende stof in het gezicht werd gespoten.

'Heel veel mensen in natuurgebieden'

Het was vandaag erg druk in de natuurgebieden. Op zeker twee plekken werden toegangswegen afgesloten, omdat de parkeerplaatsen overvol waren.

Het ging om natuurgebied de Posbank op de Veluwe en Lage Vuursche bij Hilversum. Op beide plekken werd inkomend verkeer tegengehouden. De gemeente riep bezoekers met klem op weg te blijven.

Zweden sluit grens met Noorwegen uit angst voor Britse variant

Zweden sluit vanaf middernacht de grens met Noorwegen. Het land wil zo de verspreiding van de Britse coronavariant tegengaan. Het inreisverbod geldt in ieder geval tot 14 februari.

Onder anderen forensen zijn vrijgesteld van de regels. Het besluit volgt nadat Noorwegen gisteren in een aantal gemeenten zware lockdown-maatregelen nam vanwege de uitbraak van de Britse variant in een bejaardentehuis ten zuiden van Oslo. Het inreisverbod moet volgens de Zweedse minister van Binnenlandse Zaken Mikael Damberg voorkomen dat Noren de grens oversteken om bijvoorbeeld in Zweden te winkelen.

Daarnaast raadt de Zweedse overheid onnodige reizen naar Noorwegen af. En ook het bestaande inreisverbod voor reizigers vanuit Groot-Brittannië en Denemarken is verlengd.

Winkels op Eindhoven CS geplunderd

Winkels op station Eindhoven Centraal zijn geplunderd, onder meer een filiaal van supermarkt Jumbo. Mensen renden met Jumbo-boodschappentassen de supermarkt uit.

Ook zijn er vernielingen gepleegd aan het stationsgebouw. Zo werden ramen ingegooid en zijn auto's in brand gestoken. Een van die wagens is eigendom van spoorbeheerder ProRail. Ook de stationspiano moest het ontgelden.

Eerder liet de NS op Twitter weten dat Eindhoven CS was afgesloten. Het treinverkeer via Eindhoven werd vanmiddag stilgelegd, maar is inmiddels hervat.

Voor Eindhoven CS is een auto in brand gestoken

Traangas in Eindhoven ingezet na lekke band waterkanon

Het waterkanon dat de politie in Eindhoven heeft ingezet om demonstranten bij het 18 Septemberplein te verjagen, heeft een lekke band gekregen. Daarop trokken actievoerders tegen het coronabeleid terug naar het plein.

Bij gebrek aan het waterkanon zetten agenten traangas in om demonstranten weg te krijgen, schrijft Omroep Brabant. Dat zou volgens de omroep hebben gewerkt, want demonstranten renden hard weg.

Het plein ligt bezaaid met stukken steen, scooteronderdelen en andere rotzooi. Ook is een container in de brand gestoken.

Politie voert charges uit in straten rondom Museumplein

De politie in Amsterdam voert charges uit tegen de demonstranten die de straten bij het Museumplein zijn ingelopen. Onder meer politiehonden en het waterkanon zijn ingezet. Eerder gebruikte de politie het kanon op het Museumplein tegen actievoerders die tegen het coronabeleid demonstreren.

In de Van Baerlestraat stuurde de politie betogers weg:

Politie zet traangas in tegen demonstranten Eindhoven

In Eindhoven is traangas ingezet tegen de demonstranten die actievoeren bij het 18 Septemberplein in het centrum van de stad. De politie zegt te hebben opgeschaald volgens het draaiboek.

Via de livestream van Omroep Brabant is te zien hoe de politie ingrijpt bij het protest tegen het coronabeleid.

De politie tegenover demonstranten op het 18 Septemberplein

RIVM: 4924 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4924 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 547 minder dan gisteren.

Het is ook lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5241 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2347 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2306), van wie 680 op de IC (gisteren: 673), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

30 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 30 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 89. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 79 doden per dag, tegen 92 doden per dag een week eerder.

Demonstranten Eindhoven weer terug op 18 Septemberplein

Nadat de demonstranten eerder waren verdreven door een waterkanon, de ME en politie te paard zijn honderden betogers weer teruggelopen naar het 18 Septemberplein bij het centraal station. Er wordt met vuurwerk gegooid en er worden leuzen gescandeerd.

Bij de eerste charge heeft de politie 30 demonstranten opgepakt, meldt Omroep Brabant.

Groepje actievoerders op Museumplein blijft zitten

Op het Museumplein in Amsterdam blijft een groepje actievoerders op het gras zitten. Ze worden niet weggestuurd door de politie. Zitten loont blijkbaar, zegt een van de actievoerders tegen een verslaggever van NH Nieuws.

Bij de ontruiming van het plein heeft de politie het waterkanon, politiepaarden en - honden ingezet. Een groot deel van het plein is middels ontruimd. De politie heeft de actievoerders het Museumkwartier ingedreven.

Ontruiming Museumplein live te bekijken

Beelden van het protest op het Museumplein in Amsterdam zijn live te bekijken via NH Nieuws. Via deze link is te zien hoe de politie een waterkanon, politiepaarden en -honden inzet.

ME ontruimt plein in Eindhoven

Het 18 Septemberplein in Eindhoven wordt vanwege een demonstratie tegen het coronabeleid van de regering door politie en ME ontruimd.

Gemeente Amsterdam geeft noodbevel af

De gemeente Amsterdam heeft een noodbevel afgegeven vanwege de demonstratie op het Museumplein. Dat betekent dat niemand zich meer op het plein mag begeven, schrijft de gemeente.

Volgens de gemeente wordt de groep demonstranten steeds groter en nemen de risico's toe. "De politie zal nu met versterkt geluid iedereen de opdracht geven om het Museumplein te verlaten."

NS: treinverkeer van en naar Eindhoven stilgelegd

In verband met de onrust in het centrum van Eindhoven rijden er geen treinen van en naar Eindhoven. De NS meldt op Twitter dat het treinverkeer is stilgelegd vanwege de inzet van hulpdiensten.

Gemeente Amsterdam roept betogers op demonstratie te staken

Zo'n 250 betogers die op het Amsterdamse Museumplein actievoeren tegen de coronaregels, worden door de gemeente Amsterdam opgeroepen om hun demonstratie te staken. Op het plein staan verschillende groepjes mensen met spandoeken, die door de gemeente worden gezien als "één demonstratie".

De actie was door de gemeente verboden. "Grote groepen zijn een gevaar voor de volksgezondheid. Er zijn aanwijzingen dat personen het demonstratierecht willen misbruiken om geweld te plegen", schrijft de gemeente op Twitter.

De politie grijpt voor zover bekend nog niet grootschalig in. Wel is er bij het plein iemand opgepakt.

Politie grijpt in bij coronaprotest in Eindhoven, 'erg onrustig'

De politie grijpt in bij een demonstratie bij het 18 Septemberplein in het centrum van Eindhoven. Daar hebben tientallen betogers zich verzameld om te protesteren tegen het coronabeleid. Volgens de politie worden coronamaatregelen niet nageleefd; het zou er "erg onrustig" zijn.

Er wordt onder meer een waterkanon ingezet om de actievoerders te dwingen het plein te verlaten. Meerdere mensen zijn aangehouden.

Eerder vroeg de politie op en rond het 18 Septemberplein mensen naar hun legitimatie. De demonstratie was door de gemeente verboden. De politie vraagt mensen om niet naar de binnenstad te komen.

Van Nieuwenhuizen: ondanks crisis wel doorgaan met vliegveld Lelystad

Demissionair minister Van Nieuwenhuizen (VVD) vindt dat vliegveld Lelystad er nog steeds moet komen. Ook al zijn er door de coronacrisis veel minder vliegbewegingen.

In het tv-programma Buitenhof zei ze dat de beslissing niet meer aan het demissionaire kabinet is, maar aan een volgend kabinet. "We weten niet hoe de luchtvaart zich precies zal blijven ontwikkelen", zegt Van Nieuwenhuizen, maar "dat we blijven vliegen staat vast".

Op de vraag of ze - nu het aantal vluchten gedecimeerd is en het onzeker is hoe de luchtvaart zich na de crisis ontwikkelt- denkt 'doe maar niet' zegt ze: "Ik denk 'doe maar wel'."

RIVM: geen sprake van zorgelijke nieuwe variant in Groningen

Het gaat bij de 'erg besmettelijke variant' van het coronavirus die opdook in een zorgcentrum in Groningen niet om een zorgwekkende nieuwe mutatie van het virus. RIVM-viroloog Chantal Reusken ging de zogenoemde sequences van het virus van besmette Groningers na en concludeerde dat er sprake is van de variant die al in Nederland rondgaat.

Directeur Herma Fridrichs van zorgcentrum De Blanckenborg in Blijham liet gisteren aan Dagblad van het Noorden weten dat er afwijkingen zijn aangetroffen in het virus dat rondgaat in de zorginstelling. Het zou gaan om een erg besmettelijke variant. De Britste mutatie was al uitgesloten.

"We hebben in Nederland de Britse variant en een geval van de Zuid-Afrikaanse variant", zegt een RIVM-woordvoerder. Hij legt uit dat het virus voortdurend verandert en overgaat met steeds een net iets andere genetische code. "In Groningen is er niks bijzonders aan de hand."

Minister De Jonge: brand teststraat Urk gaat alle perken te buiten

De Jonge heeft vanmorgen contact gehad met de GGD Flevoland. De directeur van de locatie zei al eerder dat gekeken wordt hoe het testen zo snel mogelijk kan worden hervat. Hij noemt de brand "een flinke klap in ons gezicht".

De brand in de testlocatie ontstond gisteravond en blijkt aangestoken. Tientallen mensen in Urk gingen uit protest tegen de avondklok de straat op. Twee mensen werden aangehouden en tientallen boetes uitgedeeld.

Meer dan 3600 boetes uitgeschreven voor negeren avondklok

De politie meldt dat agenten tussen 21.00 uur gisteravond en 04.30 uur vannacht meer dan 3600 boetes hebben uitgeschreven. Er zijn 25 mensen opgepakt. Die weigerden te vertrekken of pleegden openlijk geweld, meldt de politie. Vooral in Urk en Stein ging het gisteravond mis.

GGD Flevoland: brandstichting testlocatie gaat ons niet in de koude kleren zitten

De GGD Flevoland onderzoekt hoe het testen op corona op Urk zo snel mogelijk weer kan worden hervat. Dat de testlocatie in het havengebied van het dorp gisteravond in brand werd gestoken "gaat ons niet in de koude kleren zitten", reageert Cees Verdam, directeur GGD Flevoland. "Al onze mensen zetten zich met hart en ziel hiervoor in, en dan is dit een flinke een klap in ons gezicht."

Zo ligt de teststraat er nu bij:

Urkers bekijken de uitgebrande GGD-teststraat

De testlocatie werd bij een protest tegen de avondklok in brand gestoken. De brandstichting is nu een zaak voor de politie, schrijft de GGD, "die laten we haar werk doen". Bij de onlusten zijn twee mensen aangehouden. Ook deelde de politie enkele tientallen boetes uit.

Dit zijn beelden van gisteravond; toeterende auto's reden toen rond de brandende teststraat:

Urkse jongeren steken GGD-teststraat in brand

Keijzer: vastgoedonderhandelaars moeten ook stapje zetten

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken roept vastgoedonderhandelaars op om ook nog een stapje te zetten en ondernemers te helpen als ze bijvoorbeeld hun huren of hypotheken niet kunnen betalen. "Het gaat op sommige plekken goed maar ik zie ook nog plekken waar het niet goed gaat", zei ze in het tv-programma WNL Op Zondag.

Ze was in het programma om het nieuwste steunpakket voor ondernemers toe te lichten. Dat pakket was volgens haar hard nodig omdat veel ondernemers echt in de knel zitten doordat de crisis lang duurt. Maar, zo zei Keijzer, we kunnen als overheid ook niet alles. Dus riep ze vastgoedondernemers op te helpen waar het mogelijk is.

Museumplein en binnenstad Eindhoven vanaf 11.00 uur 'veiligheidsrisicogebied'

Het Museumplein in Amsterdam is vanaf 11.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied, meldt de gemeente. Voor vanmiddag staat weer een "koffiedrink-bijeenkomst" gepland op het plein. De gemeente Amsterdam schrijft in een persbericht dat het besluit is genomen "naar aanleiding van ongeregeldheden vorige week en recente aanwijzingen dat opnieuw personen met wapens naar het plein willen komen en bereid zijn geweld te plegen".

De politie kan in het veiligheidsrisicogebied personen preventief fouilleren.

Ook in Eindhoven is de binnenstad aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. "Dit vanwege aanwijzingen dat personen die zich bij eerder aangekondigde manifestaties hadden willen aansluiten toch op zondag naar Eindhoven willen komen. Inmiddels zijn daar signalen bijgekomen dat personen met wapens naar de Eindhovense binnenstad willen komen en bereid zijn geweld te plegen", schrijft de gemeente in een persbericht.

Vorige week liep een illegale demonstratie op het Museumplein flink uit de hand. Nieuwe demonstraties van Nederland in Verzet tegen de coronamaatregelen zijn geannuleerd, maar initiatiefnemer Michel Reijinga heeft aangekondigd "koffie te drinken" op het Museumplein tussen 14.00 en 16.00 uur. Ook in Eindhoven, waar eigenlijk gedemonstreerd zou worden, wordt koffie gedronken. Dat is op het 18 Septemberplein. Reijinga zegt dat het aan anderen is of ze naar Amsterdam en Eindhoven gaan.

Veertien aanhoudingen in Stein

De Limburgse politie heeft vanochtend een update gegeven over de onrust van gisteravond (zie liveblogpost 06.00 uur). Een groep van zo'n 100 mensen negeerde de avondklok en gooide met vuurwerk naar de politie. Het aantal arrestaties is opgelopen tot veertien. Ook meldt de politie dat er een agent lichtgewond is geraakt.

Utrechtse kerkklok gaat om 20.55 uur luiden om te waarschuwen voor avondklok

In een van de kerktorens in Utrecht gaan vanaf morgen om 20.55 uur de klokken luiden. Het Utrechts Klokkenluiders Gilde wil hiermee dagelijks aankondigen dat de avondklok bijna ingaat en bewoners naar binnen moeten, meldt RTV Utrecht.

De normale tijd hiervoor is al eeuwenlang 21.55 uur, oorspronkelijk om mensen te waarschuwen dat de stadspoorten gingen sluiten. "De avondklok die is ingevoerd heeft hetzelfde karakter als de stadspoort van vroeger", zegt het Utrechts Klokkenluiders Gilde en daarom is na overleg met de gemeente besloten om de klokken een uur eerder te luiden.

Het gaat om de Waakklok van de Buurtoren, vlak bij de Mariaplaats in het centrum van Utrecht.

Weer coronageval in Nieuw-Zeeland, besmette vrouw was in Nederland

In Nieuw-Zeeland is voor het eerst sinds 18 november weer een coronageval opgedoken buiten een van de quarantainecentra. Het gaat om een 56-jarige vrouw die eind vorig jaar was teruggekomen in Auckland na een reis naar Nederland en Spanje. Na haar terugkeer in Nieuw-Zeeland is ze, zoals verplicht, twee weken in quarantaine gegaan in een quarantainehotel. Daar is ze tot twee keer toe negatief getest op het virus, waarop ze naar huis mocht. Pas later ontwikkelde ze symptomen en bleek ze besmet.

De directeur van de Nieuw-Zeelandse gezondheidsautoriteit, Ashley Bloomfield, zegt dat onderzocht wordt waar ze het virus heeft opgelopen. Welke variant van het virus ze heeft, wordt ook nog bekeken, maar volgens Bloomfield wordt ervan uitgegaan dat ze een van de besmettelijkere varianten van het virus onder de leden heeft. De besmette vrouw zit samen met haar man in thuisisolatie.

Uit bron- en contactonderzoek blijkt dat de vrouw met vier mensen nauw contact heeft gehad. Alle 600 mensen die met haar in het quarantainehotel zaten, zijn gecontacteerd, net als de reizigers op haar vlucht. Minister Hipkins, die verantwoordelijk is voor de coronabestrijding in het land, zegt dat het te vroeg is om verdere maatregelen te nemen. "Het is absoluut niet nodig om nu paniekinkopen te gaan doen of vergelijkbaar gedrag te gaan vertonen."

Nieuw-Zeeland heeft vorig jaar met strenge maatregelen het virus eronder weten te krijgen en het leven voor inwoners is nu vrijwel weer normaal. Sinds het begin van de pandemie zijn er 2276 mensen in het land besmet geraakt en zijn er 25 mensen overleden. Reizigers, op dit moment alleen nog ingezetenen en mensen met een verblijfsvergunning, moeten na aankomst op eigen kosten in quarantaine in speciale hotels. Op die manier probeert de regering te voorkomen dat het virus weer het land wordt binnengebracht. In de hotels zitten nu 79 mensen met het virus.

Aanhoudingen in Stein na onrustige avond

In Stein zijn gisteravond twaalf jongeren opgepakt die de avondklok negeerden. De politie houdt er rekening mee dat er nog meer aanhoudingen volgen na de onrustige avond in het Limburgse dorp.

Volgens de politie verzamelden mensen zich vanaf 19.00 uur in het centrum van het dorp om samen muziek te draaien en alcohol te drinken. Rond 21.00 uur was de groep gegroeid tot ongeveer honderd mensen, die weigerden naar huis te gaan. Ook werd er met vuurwerk gegooid naar de politie.

Later is de ME ingeschakeld, waarna de groep zich in kleinere groepjes door het centrum verspreidde. Daar ontstond een kat-en-muisspel waarbij agenten met wapenstokken door straten en zijstraatjes achter de jongeren aan renden.

Rond 23.00 uur keerde de rust volgens de politie terug in Stein. Algemeen commandant Bert Vermariën van de politie: "Het is onbegrijpelijk dat mensen ondanks de gezondheidscrisis en de maatregelen die genomen zijn moedwillig samenkomen en doelbewust proberen de situatie te laten escaleren."

Politie op zoek naar vuurwerkgooiers Stein

45 boetes bij controle langs A2 bij Zaltbommel

Bij een grootscheepse politiecontrole op de A2 bij Zaltbommel, direct na het ingaan van de avondklok, zijn 45 bekeuringen uitgedeeld. De boetes werden gegeven aan mensen die geen geldige verklaring hadden waarmee ze na 21.00 uur de weg op mochten. Op het overtreden van de avondklok staat een boete van 95 euro.

Iedereen die richting het zuiden over de A2 reed, werd bij Zaltbommel van de snelweg gehaald. Weggebruikers bij wie het vermoeden was dat ze daar niet hoorden te zijn, werden gecontroleerd, meldt Omroep Gelderland. Vrachtverkeer mocht van de politie doorrijden.

Burgemeester Urk kondigt noodbevel af

De burgemeester van Urk heeft gereageerd op de onrust in zijn dorp nadat de avondklok was ingegaan. "Dramatisch zoals deze avond nu verloopt. Ik schaam me voor de gebeurtenissen. Op dit moment rest mij als burgemeester, samen met de politiechief en de officier van justitie, maar een middel: het noodbevel met de inzet van de ME. We willen rust op Urk", schrijft burgemeester Van den Bos op Twitter.

Een noodbevel kan worden ingezet bij bijvoorbeeld een oproer, ramp of zware ongevallen. Als een noodbevel wordt afgegeven is de burgemeester bevoegd om alle bevelen te geven die hij nodig acht voor handhaving van de openbare orde of om gevaar te beperken.

Vorige maand, op 5 december, kondigde Van den Bos ook al een noodbevel af in verband met onrust in Urk. Toen werden al dagen brandjes gesticht en vuurwerk naar hulpverleners gegooid.

Welkom

Welkom in het liveblog van zondag 24 januari. Hier vind je het belangrijkste coronanieuws in binnen- en buitenland. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.