Vitesse en PSV blijven met zeges in spoor van koploper Ajax

liveblog gesloten

Tot zover, tot morgen

We houden ermee op hier in Hilversum. Morgen om 12.15 uur gaat de achttiende speelronde van de eredivisie verder met het duel tussen Fortuna Sittard en Ajax. En wij zijn er dan natuurlijk ook weer bij met een liveblog.

Bekijk hier alle samenvattingen van de wedstrijden van vanavond en gisteravond. Welterusten tot morgen!

De stand in het land

Uitslagen en programma eredivisie

Real Madrid hervindt tegen Alavés vertrouwen na bekerdebacle

Real Madrid heeft een 4-1 overwinning geboekt op bezoek bij Deportivo Alavés en staat nu op vier punten van Atlético Madrid, dat twee duels minder speelde.

Vinicius Junior (in het wit) maakt een spectaculaire duik tijdens het duel van Real Madrid met Alavés

KLAAR IN ALMELO

Vlak voor tijd had Kutucu nog de 2-0 voor Heracles op zijn voet, maar keeper Mulder bracht redding. Heracles verslaat Heerenveen met 1-0 in een matige wedstrijd.

88' DOELPUNT HERACLES

We hadden het niet meer verwacht, maar er is toch nog gescoord in Almelo. Burgzorg schiet Heracles op 1-0!

Nieuweling Kutucu gaat ervandoor en geeft voor, Burgzorg passeert vervolgens keeper Mulder.

Heracles-Heerenveen 1-0

Delano Burgzorg bezorgde Heracles vlak voor tijd de winst

KNVB-beker: Ajax tegen PSV

De loting voor de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi is zojuist verricht. En er is een topper uit de kokertjes gekomen: Ajax-PSV.

De overige wedstrijden: Heerenveen-Feyenoord, Excelsior-Vitesse en NEC-VVV. De duels worden gespeeld op 9, 10 en 11 februari.

Studio Sport gaat beginnen!

Heb je zin in de samenvattingen van al die spectaculaire eredivisiewedstrijden van vanavond? Studio Sport Eredivisie op NPO 1 gaat bijna beginnen. Kijk naar de livestream!

74' Geen feest

Als er iemand een doelpunt zou verdienen, zou het Heracles zijn. In tegenstelling tot de Friezen hebben de Heraclieden een paar kansjes gecreëerd. Maar een feest is het allemaal niet, hier in Almelo.

Ach, we zagen net een schot van Bochniewicz, maar dat ging toch wel behoorlijk over.

Heracles-Heerenveen 0-0

De reacties na Vitesse-FC Groningen (1-0)

Bazoer matchwinner bij Vitesse, dat volgens Pasveer niet aan titel denkt

58' Nog even erbarmelijk

Ruim tien minuten gespeeld in de tweede helft in Almelo en het niveau is nog even erbarmelijk als voor rust. We zagen een kansje voor Heracles via Burgzorg (schoot voorlangs), maar voor de rest is het een zware beproeving voor de kijkers.

Inmiddels is Kutucu, de kersverse huurling van Schalke 04, bij Heracles in de ploeg gekomen voor Azzaoui. Wellicht kan deze Turkse aanvaller nog voor wat inspiratie zorgen.

Lucas Schoofs in duel met Tibor Halilovic

TWEEDE HELFT IN ALMELO

Geen wissels in de rust bij Heracles en Heerenveen. De bal rolt, het staat 0-0.

KLAAR IN EINDHOVEN

Een allerminst overtuigend PSV blijft in de eredivisie in het spoor van koploper Ajax en runner-up Vitesse. De Eindhovenaren wonnen thuis met 2-0 van RKC Waalwijk dankzij een fraai genomen vrije trap van Eran Zahavi en een goal van Pablo Rosario.

Denzel Dumfries

RUST IN ALMELO

Heracles en Heerenveen schotelden ons een niet al te beste eerste helft voor. Het staat 0-0.

37' Exit Siem de Jong

Een ongelukkig moment voor Siem de Jong: de middenvelder van Heerenveen raakt geblesseerd en moet de strijd staken. Hij wordt vervangen door Kongolo.

Het is overigens een matige eerste helft in Almelo, waarin de kansen duur zijn. In ieder geval te duur voor de spelers van Heracles en Heerenveen.

Siem de Jong moet de strijd met een blessure staken

73' DOELPUNT PSV

Er mag worden gerateld in de Eindhovense huiskamers, want Rosario schiet PSV op 2-0 tegen RKC. De voorzet tijdens een vlotte uitbraak van de Eindhovenaren is van Thomas, Rosario maakt het prima af. Het is zijn eerste doelpunt van het seizoen.

PSV-RKC Waalwijk 2-0

Pablo Rosario viert zijn eerste goal van het seizoen

67' Kansen PSV

PSV heeft het tempo inmiddels een beetje opgevoerd en dat heeft al een klein handvol kansen opgeleverd, waaronder een kopbal van Zahavi die de bovenkant van de lat schampte.

Twee wissels bij PSV: Gutiérrez en Sangaré zijn in de ploeg gekomen voor Mauro Júnior en Ihattaren. Bij RKC zijn Oosting en Stokkers vervangen door Efmorfidis en Damascan.

PSV-RKC Waalwijk 1-0

58' Toch weer een kans voor RKC

PSV is niet bepaald vol energie uit de kleedkamer gekomen. Net als in de eerste helft doen de Eindhovenaren het rustig aan, met de 1-0 voorsprong op zak. Wel zagen we een schot in het zijnet van Dumfries.

Maar daar zagen we toch ook weer een beste kans voor de gasten uit Waalwijk: Azhil tikte de bal vanuit kansrijke positie net naast het doel van keeper Mvogo.

15' Mooie aanval Heracles

De eerste tien minuten bij Heracles-Heerenveen waren voor de thuisploeg. Zo was er een prachtige aanval, inclusief hakje, die eindigde met een wild schot naast van Van der Water.

Daarna is Heerenveen iets meer in de wedstrijd gekomen.

TWEEDE HELFT IN EINDHOVEN

Een wissel in de rust. Bij RKC Waalwijk is linksback Thierry Lutonda in de kleedkamer gebleven voor Luuk Wouters.

AFTRAP IN ALMELO

Niet alleen de avondklok is begonnen, maar ook het eredivisieduel tussen Heracles en sc Heerenveen.

De reacties na ADO Den Haag-FC Emmen (0-0)

Frei heeft vertrouwen in Emmen, Vejinovic weet wat belangrijk is bij degradatievoetbal

Manchester City met de schrik vrij tegen Cheltenham

Manchester City heeft in de vierde ronde van de FA Cup in de slotfase een blamage kunnen voorkomen. In de uitwedstrijd tegen Cheltenham Town keek City, dat weliswaar met 3-1 won, tot de 81ste minuut tegen een achterstand aan.

Cheltenham Town, dat uitkomt in League Two, nam na een uur de leiding via Alfie May. De vierdeklasser was dicht bij een bekerstunt, maar City herstelde zich in de laatste tien minuten door doelpunten van Phil Foden, Gabriel Jesus en Ferrán Torres.

RUST IN EINDHOVEN

Meteen daarna is het rust in Eindhoven. PSV leidt met 1-0 tegen RKC.

45+1' DOELPUNT PSV

RKC kreeg de grootste kansen, maar PSV komt vlak voor rust op voorsprong door een uitstekende vrije trap van Zahavi.

Eran Zahavi heeft na zijn goal een intiem moment met Mohamed Ihattaren

KLAAR IN ARNHEM

Vitesse boekt een benauwde 1-0 zege op FC Groningen, waar keeper Padt de uitblinker was.

In de slotfase was er nog bijna een goal van Padt. De doelman van Groningen ging mee naar voren bij een vrije trap en kopte op doel, maar de bal werd tijdig weggehaald.

Riechedly Bazoer viert zijn treffer

32' Kans na kans

De kansen vliegen ons om de oren in Eindhoven. RKC had er wéér eentje (Mvogo redde op een inzet van Tahiri), aan de andere kant onderscheidt Lamprou zich met twee reddingen op pogingen van Malen en Zahavi.

PSV-RKC Waalwijk 0-0

24' Exit Madueke, kansen RKC

Slecht nieuws voor PSV: Madueke gaat geblesseerd van het veld. Het heeft alle schijn van een hamstringblessure. En dus moet Malen alsnog zijn trainingspak uittrekken en aan de slag.

Een minuutje later is er een enorme kans voor RKC: Sow ontsnapt en zet voor, Daneels tikt binnen maar Mvogo brengt fabelachtig redding. In de corner daarop gaat de bal nog eens op de paal en haalt Teze de bal van de lijn na een schot van Meulensteen.

Noni Madueke ligt geblesseerd op het veld

19' Weinig ophef in Eindhoven

Bij PSV lukt in de beginfase tegen RKC nog niet veel. De Eindhovenaren lijken er nog niet helemaal bij te zijn met hun hoofd. Beide clubs hebben nog geen echte uitgespeelde kansen gehad.

Timo Baumgartl in duel met Sylla Sow

66' Kans Vitesse

Opnieuw actie in Arnhem: Tannane levert een mooi krullend afstandsschot af, Padt redt knap. Vitesse heeft inmiddels al een behoorlijk aantal kansen gehad, maar het blijft 1-0 in de 1200ste eredivisiewedstrijd van Vitesse.

Vitesse-FC Groningen 1-0

Atalanta geeft AC Milan pak slaag

AC Milan is in de Serie A tegen zijn tweede nederlaag aangelopen. De koploper verloor thuis met 3-0 van Atalanta. Inter kon niet optimaal profiteren van de nederlaag van de stadgenoot. De nummer twee in Italië kwam bij Udinese niet verder dan 0-0.

Opstellingen Heracles en Heerenveen

• NOS/ANP
    Opstelling Heracles
  • NOS/ANP
    Opstelling sc Heerenveen

60' Kans Groningen

Zagen we daar na een uur de eerste echte kans voor Groningen? Jawel, El Messaoudi was er dichtbij. De man die dit seizoen al zes keer scoorde, ziet zijn inzet worden gekeerd door Vitesse-keeper Pasveer.

AFTRAP IN EINDHOVEN

Zonder Malen, Max en Sangaré is PSV begonnen aan de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk.

49' Grote kans Vitesse

Vitesse verzuimt al snel in de tweede helft op 2-0 te komen. Groningen-captain Matusiwa verspeelt de bal, waarna Openda op het doel kan afstormen en besluit tot een pass op Broja, maar dan is Matusiwa al teruggesneld om zijn fout goed te maken. Groningen ontsnapt.

TWEEDE HELFT IN ARNHEM

Vitesse leidt met 1-0 tegen FC Groningen. De bal rolt weer in de Gelredome.

RUST IN ARNHEM

Behalve dat mooie schot van Bazoer gebeurde er niet veel in de Gelredome. Maar het staat daardoor wel 1-0 voor Vitesse tegen FC Groningen. We gaan even thee drinken.

36' DOELPUNT VITESSE

Een prachtig schot van Bazoer stuit via de lat achter de lijn en dan weer het veld in. Na nadere bestudering van de beelden door de VAR wordt het doelpunt inderdaad toegekend. Het is 1-0 voor Vitesse en de tot nu toe ronduit saaie wedstrijd kon ook wel een doelpunt gebruiken.

Riechedly Bazoer moest even wachten, maar kan toch juichen na zijn doelpunt

Opstellingen PSV-RKC Waalwijk (20.00 uur)

PSV begint de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk zonder Donyell Malen, die op de bank is gezet door trainer Roger Schmidt, net als Ibrahim Sangaré. Philipp Max is ziek.

Marco van Ginkel behoort tot de wedstrijdselectie. Hij ontbrak bij de afgelopen twee duels omdat die op kunstgras werden gespeeld.

24' Weinig gebeurd

Het duel tussen ADO en Emmen was niet spectaculair, maar ook in Arnhem is het vooralsnog behelpen. De eerste helft is alweer halverwege en er is nog weinig gebeurd. Groningen heeft nog geen kans gehad, namens Vitesse hebben we alleen het eerder genoemde schot in het zijnet van Tannane gezien.

Vitesse-FC Groningen 0-0

8' Tannane in zijnet

Vitesse heeft in de beginfase het beste van het spel en zag Tannane al een gevaarlijk ogend schot in het zijnet afleveren. Groningen kijkt vooralsnog de kat uit de boom.

Gabriel Gudmundsson in duel met Lois Openda

AFTRAP IN ARNHEM

Het tweede eredivisieduel van deze avond is begonnen: Vitesse-FC Groningen.

Enkele seconden na de aftrap schoot Broja namens Vitesse al op de paal, maar de Albanees stond buitenspel.

Het dak is overigens dicht in de Gelredome.

Om 18.45 uur: Vitesse-FC Groningen

De teruggekeerde Mike te Wierik staat meteen in de basis bij FC Groningen.

De teruggekeerde Mike te Wierik (l) en Vitesse-speler Thomas Bruns

KLAAR IN DEN HAAG

De ratels konden ongebruikt op tafel blijven liggen, want de kelderkraker tussen ADO Den Haag en FC Emmen eindigt in 0-0.

90' Toch nog wat kansjes

In de laatste minuut was er nog een kans voor FC Emmen via een kopbal van Laursen (Koopmans pakte), in de blessuretijd nog een hard schot van Kishna (naast). De brilstand gloort aan de horizon in Den Haag.

ADO Den Haag-FC Emmen 0-0

Achtervolgers Bayern München laten opnieuw punten liggen

RB Leipzig en Bayer Leverkusen, de nummers twee en drie van de Bundesliga, hebben een nederlaag geleden. Leipzig verloor met 3-2 bij FSV Mainz 05 en Leverkusen boog in eigen huis voor VfL Wolfsburg: 0-1. Koploper Bayern München speelt zondag bij hekkensluiter Schalke 04.

Peter Bosz ziet zijn ploeg opnieuw punten verspelen

78' Zwabberbal

Het Haags kwartiertje is inmiddels geruisloos begonnen en heeft in ieder geval al een zwabberbal van Goossens opgeleverd, die door Telgenkamp onschadelijk kan worden gemaakt.

Opstellingen Vitesse-FC Groningen (18.45 uur)

Over drie kwartier begint de tweede eredivisiewedstrijd van vanavond. Bij FC Groningen staat Mike te Wierik meteen in de basis na zijn mislukte avontuur bij Derby County. Te Wierik was een half jaartje weg uit Groningen en maakt vanavond alweer zijn rentree.

Vitesse staat tweede in de eredivisie, op drie punten van Ajax. FC Groningen is de nummer zes.

64' Schaakvoetbal

Het is schaakvoetbal, maar niet zo leuk als The Queen's Gambit, aldus commentator Philip Kooke in Den Haag. Zowel ADO als Emmen wacht momenteel vooral af en dus gebeurt er niet veel.

Na ruim een uur was er wel een spaarzame kans voor Emmen: na een pass van Peña leverde Cavlan een te gehaast schot af.

50' Op de paal

Bijna was het 1-0 voor ADO Den Haag. Een vrije trap van Vejinovic gaat via het scheenbeen van Emmen-speler De Leeuw tegen de paal, en vervolgens kan Telgenkamp de bal oprapen.

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in het vooralsnog uiterst nerveuze kelderduel tussen ADO en FC Emmen.

Een wissel bij ADO: Gomelt is vervangen door Bourard.

Eerste treffer Karsdorp helpt Roma aan moeizame zege

AS Roma heeft met moeite gewonnen van middenmoter Spezia: 4-3. Rick Karsdorp maakte de derde Romeinse treffer, zijn eerste doelpunt in de Serie A. AS Roma staat derde in de Serie A met 6 punten achterstand op koploper AC Milan, dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft.

Rick Karsdorp maakte het derde doelpunt voor Roma

RUST

Namens Emmen waren er kansen voor De Leeuw en De Vos, in slotfase liet ADO eindelijk ook iets aanvallends zien. Maar we gaan thee drinken in Den Haag met de brilstand op het bord.

44' Kans ADO

We kunnen ook de eerste kansen voor ADO noteren: Telgenkamp grijpt halfslachtig in na een afstandschot van Gomelt, waarna Kramer nog een kans krijgt in de rebound. Even later is er nieuw schot van afstand van Van Ewijk, met een redding van Telgenkamp.

39' Verlammende spanning

De rust nadert alweer in Den Haag, waar de spanning beide ploegen lijkt te verlammen. Behoudens de kansen voor De Leeuw en De Vos is er nog niets vermeldenwaardigs gebeurd. FC Emmen probeert het wel maar er lukt weinig, ADO heeft nog helemaal niets laten zien.

24' Kansen voor De Leeuw en De Vos

Daar was de eerste grote kans voor Emmen: een voorzet van Cavlan bereikt De Leeuw bij de tweede paal, maar Koopmans verricht een formidabele redding. In de rebound is er nog een kopkans voor De Vos, maar die eindigt in de armen van de ADO-keeper.

Robbert de Vos baalt van het missen van een kans

21' Niets te beleven

ADO en Emmen zijn vooral bang om fouten te maken en maken beide een nerveuze en gespannen indruk. Vervelend gevolg daarvan is dat er vooralsnog vrijwel niets is te beleven in Den Haag.

8' Rustige openingsfase

FC Emmen probeert het spel te maken in de eerste minuten van het duel, ADO Den Haag wacht vooralsnog af. We zagen één klein kansje voor Emmen via Araujo. Voor de rest is het een rustige openingsfase.

Kerim Frei in actie tijdens ADO-FC Emmen

AFTRAP

Het eerste eredivisieduel van vandaag is begonnen: ADO Den Haag-FC Emmen. Beide clubs bevinden zich in de onderste regionen dus de belangen zijn duidelijk. Verliezen zou desastreus zijn.

Van alle clubs in de hoogste afdelingen van de 55 UEFA-landen wacht FC Emmen momenteel het langst op de eerste zege van het seizoen: zeventien duels. 'Concurrent' Sheffield United boekte vorige week in zijn achttiende wedstrijd zijn eerste overwinning.

De opstellingen van ADO Den Haag en FC Emmen (16.30 uur)

Bij ADO Den Haag ontbreekt Daryl Janmaat, is Marko Vejinovic de aanvoerder en debuteert Tomislav Gomelt in de basis.

Bij FC Emmen is Kerim Frei terug na een avontuur bij het Turkse Istanbul Basaksehir. Verder telt de hekkensluiter met De Leeuw en De Vos twee dierennamen in de basis.

Stand eredivisie

Vrijdag: PEC klopt Willem II

Gisteravond werd al één wedstrijd gespeeld: PEC Zwolle boekte een 3-1 zege op Willem II, dat goed begon in Tilburg maar 45 minuten met tien man speelde. Reza Ghoochannejhad was de grote man bij PEC. De aanvaller uit Iran viel halverwege de wedstrijd in en besliste het duel binnen twaalf minuten met een hattrick.