liveblog
NOS VoetbalAangepast

PEC klimt dankzij zege naar elfde plek, Willem II blijft kwakkelen

liveblog gesloten

Morgen zijn we terug, tot dan!

Programma eredivisie

Keuken Kampioen Divisie: Cambuur en Almere City blijven winnen

SC Cambuur heeft een eenvoudige 5-1 zege geboekt op Jong PSV. De ploeg van trainer Henk de Jong blijft dankzij de overwinning koploper. Nummer twee Almere City won op zijn beurt van FC Dordrecht en kwam weer op gelijke hoogte met Cambuur.

Stand in de Keuken Kampioen Divisie

Hattrickheld

Ghoochannejhad heeft nu acht keer als invaller gescoord voor PEC in de eredivisie. Alleen Stef Nijland (11) scoorde vaker als invaller voor Zwolle in de competitie. Reza is bovendien de eerste eredivisiespeler ooit die twee keer als invaller een hattrick wist te maken.

Reza Ghoochannejhad beslist de wedstrijd tegen Willem II met een hattrick

Domper voor Borussia Dortmund

Borussia Dortmund verliest voor de tweede keer op rij. Was eerder deze week het Bayer Leverkusen van Peter Bosz met 2-1 te sterk, nu weet Borussia Mönchengladbach te winnen. Het wordt 4-2. De titelaspiraties van Dortmund kunnen nu echt de ijskast in. De ploeg zakt naar de vijfde plaats op de ranglijst. Mönchengladbach stijgt naar plek vier.

Programma en stand eredivisie

  • NOS
    Programma eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie

Afgelopen in Tilburg

Einde wedstrijd, PEC wint dankzij een hattrick van Ghoochannejhad met 3-1 van Willem II.

Gouden wissel

Ghoochannejhad heeft nu 8 keer als invaller gescoord voor PEC in de eredivisie. Alleen Stef Nijland (11) scoorde vaker als invaller voor PEC in de eredivisie. Ghoochannejhad scoort eveneens voor de 2de keer een hattrick als invaller voor PEC, hij scoorde 4 keer tijdens zijn debuut voor PEC op 15 september 2019 (6-2 winst op RKC).

Ghoochannejhad is de 1ste eredivisiespeler ooit die 2 keer als invaller een hattrick maakt.

70' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

Invaller Reza Ghoochannejhad heeft zijn hattrick binnen. Dean Huiberts wordt licht aangetikt in het strafschopgebied door Lindon Selahi waarna scheidsrechter Sander van der Eijk er een strafschop in ziet. Ghoochannejhad laat daarna keeper Brondeel kansloos.

Drie doelpunten in twaalf minuten tijd voor de Iraniër.

PEC viert een treffer van Reza Ghoochannejhad

62' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

Reza Ghoochannejhad met zijn tweede van de avond. PEC op voorsprong in Tilburg.

58' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

Met een man meer neemt de druk van PEC steeds meer toe. Uiteindelijk is het Reza Ghoochannejhad die de gelijkmaker binnenschiet.

Ondertussen in Duitsland

Een enerverende wedstrijd in de Bundesliga: Borussia Mönchengladbach-Borussia Dortmund. Het stond daar al 2-2 na 33 minuten. Twee doelpuntenmakers op het scorebord: Elvedi voor Gladbach en wie anders dan Haaland voor Dortmund.

Tweede helft onderweg

De tweede helft is onderweg. En hoewel Willem II op 1-0 staat, wordt het nog een lange tweede helft met tien man. Bij PEC Zwolle één wissel kort voor rust en eentje kort na rust: Immanuel Pherai is in de ploeg gekomen voor Mike van Duinen en en Reza Ghoochannejhad kwam erin voor Pelle Clement.

Rust

Vlak na de rode kaart voor Wriedt fluit de scheidsrechter af. Willem II kan een jagend PEC verwachten in de tweede helft.

46' RODE KAART!

Kwasi Wriedt speelt de bal weg, maar staat daarna bovenop de enkel van Mike van Duinen. Er lijkt geen opzet bij betrokken, maar Wriedt mag toch gaan douchen. Willem II op slag van rust verder met tien man. Van Duinen kan door de actie van Wriedt niet verder.

DOELPUNT WILLEM II!

Wriedt opent de score voor de Tilburgers met een strakke schuiver. Pavlidis loopt onbedreigd op meerdere PEC-verdedigers af en levert de bal af bij Wriedt de 1-0 binnen schiet.

De bal rolt

Willem II en PEC Zwolle zijn begonnen aan hun wedstrijd.

Willem II-PEC: wat feitjes op een rij

- Willem II won de helft van de eerdere 16 eredivisiethuisduels met PEC. Zes keer gingen de winst naar Zwolle, voor het laatst in 2017: 2-3, terwijl Willem II met 2-0 voor had gestaan.

- Eerder deze competitie,in oktober, bleef het in Zwolle 0-0. Saymak (PEC) ging in de slotfase met een tweede gele kaart vroegtijdig van het veld.

- Willem II won deze competitie pas 2x. Na de laatste zege, thuis tegen VVV op 21 november, volgden zes nederlagen en twee keer een gelijkspel.

- Virgil Misidjan staat voor het eerst in de basis namens PEC Zwolle in de eredivisie. Zijn laatste basisplaats in de eredivisie was op 12 mei 2013 namens Willem II tegen AZ (2-0 winst). Misidjan speelde dat seizoen alle 34 eredivisieduels van Willem II, hij scoorde hierin 4 keer.

- Lindon Selahi staat voor het eerst in de basis in de eredivisie namens Willem II. Vorige speelronde maakte hij als invaller zijn debuut voor Willem II in de eredivisie (1-1 bij RKC Waalwijk).

Opstelling PEC-Willem II

  • NOS
    Opstelling Willem II
  • NOS
    Opstelling PEC Zwolle

AS Roma verliest met 3-0 in plaats van 4-2

De uitschakeling van AS Roma in de achtste finales van de Coppa Italia tegen Spezia gaat niet met 4-2, maar met een reglementaire 3-0 nederlaag de boeken in.

De Romeinen worden bestraft omdat ze in het duel zes keer hadden gewisseld, terwijl er maar vijf wissels waren toegestaan.

Het was voor de tweede keer dat Roma in de fout ging. Vorig jaar september werd een Serie A-duel van Roma met Verona van een 0-0 in een 3-0 verlies omgezet omdat Amadou Diawara op de verkeerde spelerslijst was ingeschreven.

Teammanager Gianluca Gomber werd deze week daarop weggestuurd, wat op veel weerstand van de Roma-selectie stuitte. Onder anderen Edin Dzeko en Lorenzo Pellegrini zouden trainer Paulo Fonseca op diens beslissingen hebben aangesproken.

Wordt vervolgd...

Om 20.00 uur: Willem II-PEC Zwolle

Willem II hoopt vanavond tegen PEC Zwolle zijn eerste zege in twee maanden te boeken.

De Tilburgers, samen met ADO Den Haag voorlaatste in de eredivisie, boekten op 21 november hun laatste zege in een officieel duel (2-1 zege in het thuisduel met VVV-Venlo).

Een samenvatting van de wedstrijd is te zien omstreeks 22.15 uur in Eredivisie op Vrijdag op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Huishoudelijke mededeling

De eredivisiewedstrijd tussen FC Groningen en FC Emmen van vrijdagavond 12 maart is verplaatst naar zaterdagavond 13 maart om 20.00 uur.

Het duel is op verzoek van zendgemachtigde ESPN verschoven, zodat de tv-zender op vrijdagavond de ontknoping van de derdeperiodetitel live kan uitzenden.

AZ mogelijk zonder Stengs tegen Feyenoord

AZ moet Calvin Stengs mogelijk zondag missen in het uitduel met Feyenoord. De aanvaller heeft woensdag tijdens het verloren bekerduel met Ajax (0-1) een knietje op een bovenbeen gekregen.

De international moest vrijdag daardoor de training overslaan. "Hij is een twijfelgeval", zei trainer Pascal Jansen.

De al langer geblesseerden Dani de Wit en Jonas Svensson zijn er tegen Feyenoord zeker niet bij.

Seizoen redden

AZ moet het seizoen in de eredivisie redden, na uitschakeling in de voorronde van de Champions League, in de Europa League en KNVB-beker.

De club uit Alkmaar wacht volgende week zware wedstrijden tegen FC Utrecht en Ajax.

"We willen graag in de top van de ranglijst blijven", zei Jansen. "Er staat dus wel wat druk op. Feyenoord heeft een goed centraal duo en is in staat om ook hun mindere wedstrijden te winnen. Dat ze zelf ook goed kunnen spelen, lieten ze onlangs tegen Ajax zien."

Calvin Stengs baalt

Abels verlengt contract bij Sparta

Dirk Abels heeft zijn contract bij Sparta verlengd tot en met de zomer van 2023.

De 23-jarige rechtervleugelverdediger is sinds zijn komst op Het Kastaal in januari 2019 meestentijds basisspeler.

De oud-speler van (Jong) PSV speelde in twee jaar tijd 39 duels in de eredivisie en kwam één keer tot scoren.

Dirk Abels

Slecht nieuws voor De Bruyne en Vardy

Manchester City kan zeker vier tot zes weken geen beroep doen op Kevin De Bruyne. De Belgische spelmaker heeft last van een hamstringblessure.

De Bruyne raakte donderdag geblesseerd in het met 2-0 gewonnen Premier League-duel met Aston Villa.

De international mist hierdoor onder meer de duels van City met Liverpool, Tottenham en Arsenal.

Op 24 februari speelt City de heenwedstrijd tegen Borussia Dortmund in de achtste finales van de Champions League.

Ook Jamy Vardy is een aantal weken absent. De spits van Leicester City moet een kleine ingreep aan een lies ondergaan. "Dat kan hij niet langer uitstellen", zei trainer Brendan Rodgers.

Na de ingreep wordt mogelijk duidelijk hoelang Vardy, dit seizoen al goed voor elf goals in de Premier League, moet toekijken.

Leicester City staat derde in de Premier League, met 2 punten minder dan koploper Manchester United.

Coach Rodgers hoopt dat Vardy op 13 februari weer beschikbaar is. Dan komt namelijk koploper Liverpool op bezoek.

PEC Zwolle huurt Buitink van Vitesse

Thomas Buitink speelt de rest van het seizoen voor PEC Zwolle. De 20-jarige aanvaller van Vitesse wordt door de Zwollenaren gehuurd.

"Op dit moment sta ik op een kruispunt in mijn carrière", reageerde Buitink op de website van PEC Zwolle.

"Ik kan bij Vitesse het prachtige seizoen buiten de basis afmaken, of ik ga in Zwolle aan de ontwikkeling van mij als aanvaller werken en kan daarbij van waarde zijn voor deze mooie club."

PEC Zwolle trok eerder deze winterstop Virgil Misidjan al aan.

Advocaat belt niet met Slot: 'Heeft niets met eergevoel te maken'

De absolute topper van het komende eredivisieweekend is Feyenoord-AZ, dat zondag om 16.45 uur begint.

Heeft Dick Advocaat de afgelopen dan nog contact gezocht met toekomstig Feyenoord-trainer Arne Slot, die de AZ spelers heel goed kent.

"Wij hebben elkaar niet gesproken", aldus Advocaat. "Dat heeft niets met eergevoel te maken, want ik zie AZ elke week spelen. Slot is een verstandige jongen, hij blijft nu op de achtergrond."

Advocaat beschikt zondag in De Kuip over een fitte groep, behalve de nog niet fitte Orkun Kökçü.

Advocaat grapt over avondklok: 'Deze vraag moet je niet aan Cor Pot stellen'

Vervolgens zorgt een verspreking van Advocaat voor hilariteit op de persconferentie als hem naar de situatie over George Johnston wordt gevraagd. "Die gaat naar Wigan. Of was dit nog niet......?, keek Advocaat snel opzij naar zijn perschef, die gevat reageert: 'Nu wel..."

Verdediger Johnston (22) heeft bij Feyenoord een aflopend contract en was een aankoop van oud-trainer Jaap Stam.

Advocaat was sowieso in vorm tijdens de persconferentie.

Toen hem in verband met de avondklok gevraagd werd of hij nog wel eens buiten komt na 21.00 uur antwoordde hij: "Nee, echt niet. Maar deze vraag moet je niet aan Cor Pot stellen."

Van Advocaats assistent-trainer Pot is bekend dat hij in de avonduren graag op stap gaat.

Advocaat heeft het niet nodig om Slot te bellen over AZ: 'Nee, natuurlijk niet'

Zidane besmet met coronavirus

Real Madrid-trainer Zinedine Zidane is besmet met het coronavirus en zit dit weekend niet op de bank tijdens het uitduel van Real met Alaves in La Liga.

"Ik heb hem vanochtend gesproken en het gaat heel goed met hem", stelde assistent David Bettoni, die Zidane verving op de persconferentie, iedereen gerust.

Real Madrid hoopt morgenavond (aftrap 21.00 uur) bij Alaves te kater weg te spoelen van de onthutsende uitschakeling tegen derdedivisionist Alcoyano.

'Mönchengladbach belt met Ten Hag'

Volgens de Duitse krant BILD heeft Bundesligaclub Borussia Mönchengladbach een verkennend gesprek gehad met Ajax-trainer Erik ten Hag.

Algemeen directeur Max Eberl van Mönchengladbach sprak met Ten Hag omdat hij rekening houdt met een vertrek van de zittende trainer Marco Rose, die interesse geniet van Borussia Dortmund.

Mönchengladbach is momenteel de nummer zeven van de Bundesliga.

KNVB blijft werken aan EK in Amsterdam mét publiek

Hoewel er op 5 maart door de UEFA een beslissing wordt genomen over het doorgaan van het EK 2021, blijft de KNVB denken aan een toernooi mét publiek.

Hoewel volop wordt gespeculeerd over mogelijke aanpassingen aan het EK voetbal van komende zomer, blijft de KNVB zich voorbereiden op vier EK-wedstrijden in Amsterdam.

Het Nederlandse organisatiecomité onder leiding van Gijs de Jong gaat er ook nog steeds vanuit dat er in juni publiek zit in de Johan Cruijff Arena.

'Geen signalen'

"We krijgen de speculaties ook mee, maar vanuit de UEFA ontvangen we geen signalen dat er aanpassingen komen", zegt een woordvoerder van de KNVB.

"Wij werken dus nog steeds aan een EK in Nederland mét publiek. Maar we studeren uiteraard ook op andere scenario's. Het zou raar zijn als we dat onder de huidige omstandigheden niet zouden doen."

Gijs de Jong

Narsingh op huurbasis naar FC Twente

Luciano Narsingh draagt tot en met het einde van dit seizoen het shirt van FC Twente.

De 30-jarige vleugelaanvaller wordt gehuurd van Feyenoord. Narsingh sluit vanaf zaterdag aan bij de groep van trainer Ron Jans.

Narsingh, die bij Twente het wegvallen van de zwaar geblesseerde Vaclav Cerny moet opvangen, heeft bij Feyenoord een aflopend contract.

Fortuna haalt Belgische vleugelaanvaller van Stoke City

Fortuna Sittard heeft de komst van de snelle vleugelaanvaller Tibaud Verlinden wereldkundig gemaakt.

De 21-jarige Belg tekent een contract tot medio 2022 en komt over van Stoke City, waar hij sinds 2015 voor actief was.

In de verbintenis van de buitenspeler is een optie opgenomen voor één extra seizoen.

Voormalig jeugdinternational Verlinden werd door Stoke in het verleden onder meer verhuurd aan St. Pauli en Bolton Wanderers.

"Het Nederlandse voetbal is een goede leerschool voor buitenspelers. De transfer naar Sittard is in mijn ogen dan ook een logische stap", aldus Verlinden.

'Ødegaard verkast naar Arsenal'

Martin Ødegaard staat op het punt om van Real Madrid naar Arsenal te verkassen, zo meldt de doorgaans goed ingevoerde journalist Fabrizio Romano.

De 22-jarige Noor, die in het verleden op huurbasis speelde voor sc Heerenveen en Vitesse, zou al een gesprek met Arsenal-trainer Mikel Arteta hebben gehad.

Ødegaard is dit seizoen bij de Koninklijke veroordeeld tot een reserverol. Hij speelde vorig seizoen op huurbasis voor Real Sociedad.

Arsenal verzekerde zich vandaag sowieso van 59-voudig Australisch international Matthew Ryan, die als reservekeeper wordt gehuurd van Brighton & Hove Albion.

Huntelaar in selectie Schalke voor duel met Bayern

Klaas-Jan Huntelaar kan zondag tegen Bayern München als invaller zijn rentree maken bij Schalke 04. Volgens trainer Christian Gross traint de 37-jarige spits na een kuitblessure weer mee met de groep.

"Het gaat elke dag beter, hij doet vandaag een deel van de groepstraining mee. Ik denk dat hij een goede optie is voor de bank", zei Gross vrijdag.

Huntelaar verhuisde begin deze week van Ajax naar Schalke 04. In zijn laatste maanden als profvoetballer wil de spits zijn oude club behoeden voor degradatie uit de Bundesliga. Schalke won dit seizoen pas één keer en is hekkensluiter met 7 punten.

Schmidt: 'Uitspraken kwamen van Nijhuis zelf'

Op de persconferentie van PSV gaat het uiteraard ook nog over de ruzie tussen trainer Roger Schmidt en arbiter Bas Nijhuis na Sparta-PSV (3-5) van vorige week zaterdag.

Schmidt zei na het duel dat hij had gehoord dat Nijhuis expres in het nadeel van PSV zou hebben gefloten en reageerde daar furieus op. De KNVB is op basis van die uitlatingen een vooronderzoek begonnen.

De trainer staat een kleine week later nog steeds achter zijn uitspraken. "Ik heb nooit gezegd dat Nijhuis iets met opzet zou hebben gedaan."

"Ik heb alleen gezegd dat hij dat zelf gezegd heeft. Dat is het enige wat ik na de wedstrijd heb gezegd. Dus zeg niet dat ik vond dat hij iets met opzet gedaan zou hebben."

Het is verwachting dat de KNVB volgende week met een besluit komt over het incident.

Spanning bij persconferentie PSV: 'Niet zeggen dat ik dat gezegd heb'

PSV waarschijnlijk nog zonder Boscagli en Sangaré

PSV kan zaterdag waarschijnlijk nog geen beroep doen op steunpilaren Olivier Boscagli en Ibrahim Sangaré in het thuisduel met RKC Waalwijk.

Sangaré raakte afgelopen dinsdag in het bekerduel van PSV met Volendam (2-0 zege) geblesseerd aan zijn enkel. "Misschien haalt hij het duel van morgen, en anders volgende week", vertelde trainer Roger Schmidt vrijdag op de persconferentie.

"Hetzelfde geldt voor Boscagli. Hij is afgelopen zaterdag geblesseerd geraakt. Ik denk dat hij er volgende week weer bij is."

Armando Obispo maakt volgens Schmidt vermoedelijk volgende week zijn rentree in de wedstrijdselectie van PSV.

Olivier Boscagli

Aanvangstijden duels betaald voetbal onveranderd tijdens avondklok

De wedstrijden in het betaalde voetbal blijven ook gedurende de periode dat de avondklok geldt, die komende zaterdagavond ingaat, in de avond gespeeld worden.

De KNVB gaat niet schuiven met de aanvangstijdstippen, iets wat in andere Nederlandse topsportcompetities wel gebeurt.

De overheid heeft de sportbonden de ruimte gegeven om zelf te bepalen of het noodzakelijk is om tijdens de avondklok wedstrijden te laten spelen.

Positieve impact op samenleving

Volgens de KNVB hebben de wedstrijden in het betaalde voetbal een positieve impact op de samenleving. Uit onderzoek blijkt dat ruim 10 miljoen Nederlanders de duels in de eredivisie, eerste divisie en de vrouwen eredivisie volgen, live of in samenvatting.

"Daarmee amuseert het dus veel mensen die in de avond thuis (moeten) zitten. Wie doe je een plezier met middagwedstrijden?", aldus een woordvoerder van de KNVB.

Foutje bedankt?

Er is iets eigenaardigs aan een winactie van FC Volendam. Wie de club een follow geeft op TikTok kan een voetbalshirt van PSV'er Philipp Max winnen.

Maar is dat wel het shirt van Max? De Duitser speelt immers met rugnummer 31 en op het te winnen shirt prijkt rugnummer 33, waarmee Jordan Teze speelt.

Wat is hier aan de hand?

Volendam en PSV troffen elkaar afgelopen dinsdag in het KNVB-bekertoernooi en PSV won met 2-0.

RKC huurt AZ-middenvelder

RKC Waalwijk heeft middenvelder Thijs Oosting voor de rest van het seizoen gehuurd van AZ. De 20-jarige voetballer traint vandaag voor het eerst met de selectie van trainer Fred Grim.

De voetbalroots van Oosting liggen in geboortedorp Emmen, waar hij sinds 2011 in de jeugdopleiding actief was.

Oosting verkaste medio 2016 naar AZ en maakte op 17 november 2018 in de wedstrijd van Jong AZ tegen Jong PSV zijn profdebuut. Hij speelde nooit in het eerste van AZ.

Oosting heeft bij AZ nog een contract tot en met medio 2022.

Blatter lag een week in kunstmatige coma

Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter ligt nog steeds in het ziekenhuis, laat zijn dochter weten aan Zwitserse media.

De 84-jarige Blatter onderging vorig maand een hartoperatie, kreeg complicaties en moest een week lang in een kunstmatige coma gehouden worden. Inmiddels heeft hij de intensive care verlaten.

Er lopen al jaren rechtszaken tegen Blatter wegens fraude. "Ik ben geen arts, maar als je kijkt wat mijn vader de laatste jaren allemaal over zich heen heeft gehad dan kunnen we wel zeggen dat behoorlijk onder druk is gezet", aldus Corinne Blatter.

Jubilaris Koster

Willem II-trainer Adrie Koster zit vanavond voor de 750ste keer als hoofdtrainer op de bank bij een competitiewedstrijd.

De 66-jarige Zeeuwse trainer bereikt die mijlpaal bij dezelfde club als waarbij hij in 1990 debuteerde: Willem II.

In de tussentijd coachte hij tien andere clubs in drie verschillende landen.

2001: Adrie Koster, trainer coach Excelsior

Programma en stand in de eredivisie

Uitslagen achtste finales KNVB-beker

De grote clubs gingen deze week allemaal een ronde verder in de KNVB-beker. Bekijk hieronder de uitslagen van de achtste finales.

Alle uitslagen in de achtste finales

Napoli verhuurt oud-Ajacied Milik aan Marseille

Napoli leent de Poolse aanvaller Arek Milik voor achttien maanden uit aan het Franse Olympique Marseille.

Als de huur bevalt, wil Marseille de voormalige spits van Ajax kopen, meldt de club uit de hoogste divisie Ligue 1.

De 26-jarige Poolse international kwam in zijn vierde seizoen bij Napoli (48 goals) niet aan spelen toe bij de club uit de Serie A.

Welkom!

Welkom bij het liveblog waarin we vooruitblikken op het voetbalweekend.

We zijn in aanloop naar Feyenoord-AZ (zondag) op bezoek in Rotterdam en Alkmaar en vanavond is er de wedstrijd Willem II-PEC Zwolle.

Ook houden we je hier op de hoogte van het internationale voetbalnieuws.