liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax doorbreekt knappe reeksen AZ • Ook Feyenoord en Heerenveen bekeren door

Drie wedstrijden in de KNVB-beker vandaag:

liveblog gesloten

Tot morgen!

Met de opmerkelijke nederlaag van Real Madrid sluiten we dit liveblog af. Donderdag zijn we weer terug voor de laatste twee duels in de achtste finales van de KNVB-beker. De loting voor de kwartfinales is overigens pas zaterdag.

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

En dan nog dit: blamage Real Madrid in Spaanse beker

Een afgang, een blamage, een vernedering. De Spaanse kranten zullen donderdagochtend vermoedelijk met vette koppen Real Madrid de maat nemen.

De negentienvoudig bekerwinnaar werd in de derde ronde van de Copa del Rey na verlenging uitgeschakeld door derdeklasser Alcoyano, dat het duel ook nog eens eindigde met een man minder.

  • Pro Shots
    Real-trainer Zinedine Zidane
  • ANP
    Casanova (l) schiet de winnende binnen namens Alcoyano tegen Real

Bayern en Leipzig boeken nipte zeges

Eerder schreven we al over de dure en zure nederlaag van Schalke 04, onder toeziend oog van Klaas-Jan Huntelaar, in blessuretijd tegen directe concurrent 1. FC Köln.

Bayern München, aanstaande zondag in Gelsenkirchen de volgende tegenstander van Schalke, won met minimaal verschil bij Augsburg (0-1). Robert Lewandowski maakte vanaf de stip zijn 22ste van het seizoen. Bayern behoudt zijn marge van vier punten op RB Leipzig, mede doordat Alfred Finnbogason (ex-Heerenveen) een kwartier voor tijd een penalty voor de gelijkmaker tegen de paal schoot.

Leipzig won door een goal van Emil Forsberg met 1-0 van Union Berlin. Justin Kluivert bleef negentig minuten op de bank bij de thuisclub. Lees het wedstrijdverslag.

  • Pro Shots
    Alfred Finnbogason stuit van elf meter op Bayern-doelman Manuel Neuer.
  • NOS
    De Bundesliga is na vanavond precies op de helft

Ontevreden Advocaat vooral opgelucht: 'Ik heb wel even gedacht: het gaat niet lukken vandaag'

Eerder op de avond plaatste Feyenoord zich voor de kwartfinales dankzij een benauwde 3-2 zege op Heracles Almelo. Trainer Dick Advocaat sprak achteraf van misschien wel de slechtste eerste helft dit seizoen. "Ik heb wel even gedacht: het gaat niet lukken vandaag", sprak de Feyenoord-trainer na afloop. "Zeker als al meteen na de aftrap een speler tussen vier man kan doorlopen naar onze goal."

"Ik had gedacht dat het na de wedstrijd tegen Ajax beter zou gaan, maar dit was een matige vertoning in de eerste helft", aldus Advocaat, die dan ook ingreep in de rust.

Hij bracht met Ridgeciano Haps (voor Orkun Kökçü) en Bryan Linssen (voor Lucas Pratto) verse krachten die al snel voor gevaar zorgden. Haps raakte de lat, nadat een schuiver van Berghuis daarvoor net naast was gegaan. Even later was Linssen wel trefzeker.

De aanvaller ging voor de camera van ESPN ook nog even in op zijn reserverol, een rol die hij nota bene kreeg nadat hij zijn eerste hattrick maakte in het Feyenoord-shirt. "Dat is wel een beetje de omgekeerde wereld", gaf Linssen toe.

Dick Advocaat en assistent John de Wolf kunnen in de eerste helft niet geloven wat ze zien.

Juventus overleeft slimmigheidje Napolitaan Mertens en wint Supercoppa

Juventus heeft voor de negende keer de Supercoppa Italiana veroverd. In een spannend duel werd Napoli met 2-0 verslagen. Tien minuten voor tijd miste Lorenzo Insigne bij een 1-0 stand een strafschop namens de club uit Napels.

Na een hoekschop van Juventus kwam de bal via een schouder van Napolitaan Tiémoué Bakayoko terecht bij Cristiano Ronaldo. En zo'n kans is een goal bij de Portugees.

Een slimmigheidje van invaller Dries Mertens gaf Napoli de kans om gelijk te maken. De Belg zette zijn voet in het zestienmetergebied snel voor Weston McKennie, die daardoor in plaats van de bal, de enkel van Mertens een flinke trap gaf.

Insigne mocht aanleggen voor de kans vanaf de stip, maar hij schoot de bal naast het doel. Dichter bij een goal kwam Napoli niet. Na een counter maakte Álvaro Morata aan alle Napolitaanse hoop een eind. Zijn treffer bleek het laatste balcontact van de wedstrijd.

Cristiano Ronaldo juicht, zoals zo vaak

Pogba schiet Manchester United naar koppositie, City leidt qua verliespunten

De clubs uit Manchester bezetten weer de bovenste twee plaatsen in de Premier League. City versloeg Aston Villa met 2-0, United sleepte de drie punten uit het vuur op bezoek bij Fulham: 1-2.

Door een fraaie uithaal van Paul Pogba halverwege de tweede helft blijft United ook na het midweekse programma aan kop in Engeland. De Fransman kapte naar binnen en mikte de bal met zijn linkervoet in de verre hoek.

  • ANP
    Paul Pogba na de 1-2
  • NOS
    De stand in de Premier League

AZ berust in nederlaag, maar baalt van afwezigheid VAR

AZ-trainer Pascal Jansen keek nuchter terug op de bekernederlaag: "De wedstrijd kwam moeilijk op gang en uiteindelijk hebben we te weinig afgedwongen. Na rust zijn we misschien wel te geforceerd gaan opbouwen, waardoor we nog wat hachelijke situaties kregen."

De Alkmaarders waren niet gelukkig bij een aantal discutabele beslissingen van de arbitrage. "Je zegt terecht, er zijn er een aantal. In de competitie heb je dit soort dingen niet vanwege de VAR. We hebben de VAR vaak vervloekt, ik zou willen dat hij er nu was. De goal van Ajax was volgens mij hinderlijk buitenspel. De actie van Álvarez op Gudmundsson is volgen mij een penalty. Maar het meest schokkende vond ik de steekbal van Calvin Stengs op Myron Boadu, dat was zeker geen buitenspel".

Aanvoerder Teun Koopmeiners wilde het juist niet hebben over de VAR. "Natuurlijk vind ik het ook raar dat we geen VAR hebben in de beker, maar dat mag geen excuus zijn."

Jansen: 'Geen VAR vanavond, wat wil je dat ik zeg?'

Stekelenburg geniet van rol onder de lat

"In 2011 denk ik?" Met schorre stem van al het coachen schudde Maarten Stekelenburg zo uit zijn mouw wanneer hij voor het laatst onder de lat had gestaan in de hoofdmacht van Ajax. Hoe het was? "Prettig, zeker als je wint. Volgens mij heb ik een clea sheet hè. Dus ik kan tevreden zijn."

Stekelenburg moet zich dit seizoen tevreden stellen met een rol als backup van André Onana. "Ik wist wat mijn rol zou zijn. In wezen is het niet anders dan bij Everton, alleen nu ben ik thuis."

Uitslagen en programma KNVB-beker

De uitslagen en het programma in de achtste finales van de KNVB-beker

Stekelenburg houdt tien jaar later de nul

Op 6 maart 2011 hield Maarten Stekelenburg voor het laatst 'de nul' namens Ajax. Tegenstander toen? AZ (4-0)!

Maarten Stekelenburg bij zijn rentree in de hoofdmacht van Ajax.

AFGELOPEN

Ajax doorbreekt de knappe zegereeks van AZ in topduels. Het wint met 1-0 in Alkmaar en plaatst zich voor de kwartfinales van de KNVB-beker. De Alkmaarders zijn er voor het eerst sinds 2012 niet bij bij de laatste acht.

AZ-Ajax 0-1

Ajax viert de 1-0 van Zakaria Labyad in het bekerduel met AZ

90' Promes houdt AZ in leven

We zitten inmiddels in de blessuretijd van deze bekerkraker en eigenlijk had die al beslist moeten zijn. Quincy Promes komt oog in oog met doelman Bizot, maar de keeper wint. Zit er nog een verlenging in voor de Alkmaarders?

AZ-Ajax 0-1

84' Op de paal!

Het offensief van AZ is weggeëbd. De Amsterdammers waren ook heel dicht bij de 2-0. Ryan Gravenberch, die zondag De Klassieker besliste met een knap schot, knalt nu van een meter of twintig snoeihard op de paal.

AZ-Ajax 0-1

78' Op de lat!

Van Ajax hadden we aanvallend al een tijdje niets vernomen, maar opeens kopt Álvarez pardoes op de lat boven Bizot. Voor doelpuntenmaker Zakaria Labyad zit de wedstrijd erop, hij wordt vervangen door Dusan Tadic.

AZ-Ajax 0-1

Owen Wijndal en Teun Koopmeiners brengen de gekwetste Zakaria Labyad naar de kant voor zijn wissel.

75' Geen buitenspel...

De handsbal van Boadu had de arbitrage goed gezien, maar zojuist ging het trio in het zwart toch flink de fout in. Boadu werd in de diepte gestuurd door Stengs en kon helemaal alleen op Stekelenburg af, maar werd teruggefloten wegens buitenspel. Onterecht, zo blijkt, want Tagliafico staat er nog ruim achter. Dat is pech voor AZ!

AZ-Ajax 0-1

69' Doelpunt Boadu afgekeurd

De stoere verdediger kan bijna de 1-1 inkoppen uit een corner, maar Edson Álvarez gooit zich er nog net voor. Dit lijkt een fase waarin AZ zaken kan doen, voor het eerst deze tweede helft.

En dat blijkt, want uit een perfect aangesneden vrije trap van Koopmeiners loopt Boadu de 1-1 binnen. Nee, toch niet. Boadu heeft hands gemaakt en dat is gezien door arbiter Kamphuis. Het blijft 0-1.

AZ-Ajax 0-1

Myron Boadu heeft gescoord, maar gebruikte daarbij zijn arm.

60' Dubbele wissels AZ en Ajax

Bij zowel Ajax als AZ komen twee verse krachten in het veld. AZ-coach Pascal Jansen brengt Jasper Karlsson en Yuki Gugawara voor Pantelis Hatzidiakos en Zakaria Aboukhlal. Erik ten Hag brengt Jurriën Timber en Davy Klaassen voor Devynbe Rensch en Jurgen Ekkelenkamp.

En de wissels laten zich meteen zien: eerst is het Klaassen met een verre uithaal, maar die wordt makkelijk gepakt door Bizot. Daarna geeft Karlsson een perfecte voorzet op Boadu, maar voor de spits is de hoek net iets te lastig.

AZ-Ajax 0-1

56' Vuurwerk buiten het stadion, zwoegend AZ binnen de lijnen

Terwijl buiten het stadion vliegende keukenmeiden en andersoortige vuurpijlen de lucht in gaan, heeft AZ het moeilijk in de tweede helft. Ajax zet de Alkmaarders snel onder druk en probeert ze zo op de eigen helft te houden.

AZ moet er - mede door de wind - met korte passjes uit zien te komen en dat valt nog niet mee. Sterker, de kansjes zijn voor Ajax. Net wist Letschert zich nog net voor een schot van Promes te gooien en de artistieke omhaal van Haller uit de daaropvolgende corner vliegt een stukje over.

AZ-Ajax 0-1

De wind is een factor

Ajax speelt de tweede helft met de wind in de rug en dat is een echte factor vanavond in Alkmaar. Dat blijkt meteen als Marco Bizot zich verkijkt op een lange bal, maar Timo Letschert kan Quincy Promes nog net van scoren afhouden.

Aan de andere kant is AZ gevaarlijk na een voorzet van Owen Wijndal, maar zowel Myron Boadu als Zakaria Aboukhlal kunnen net hun voet niet tegen de bal zetten.

AZ-Ajax 0-1

TWEEDE HELFT

AZ moet in de achtervolging op Ajax als het de fraaie bekerreeks wil voortzetten.

Dat doen ze met Bruno Martins Indi in plaats van Jordy Clasie. Teun Koopmeiners schuift weer door naar het middenveld.

Bij Ajax komt Sébastien Haller in de ploeg voor David Neres.

AZ-Ajax 0-1

Bruno Martins Indi in het bekerduel met Ajax

Dost-alert!

Nederland, Duitsland, Portugal of België. Het maakt Bas Dost niet uit waar hij speelt. Hij scoort overal. Noa Lang lijkt een concurrent erbij te hebben als Nederlandse publiekslieveling van Club Brugge. En dan vergeten we Ruud Vormer nog bijna.

Dost maakt tegen KV Oostende de 1-1 namens Club. Het is alweer het derde doelpunt van de Nederlandse afmaker in drie duels voor de Belgen.

RUST

Na een leuk begin en een wat minder tweede deel van de eerste helft, gaan AZ en Ajax rusten. De Amsterdammers leiden met 1-0 in het bekerduel, dankzij een treffer van Labyad.

AZ-Ajax 0-1

34' GOAL AJAX

Weer is het flipperkast voor de neus van Bizot. Zelf duwt hij een schotje van Ekkelenkamp terug de doelmond in, maakt nog wel een knappe redding daarna, maar is kansloos op het harde schot van Zakaria Labyad in het dak van het doel.

AZ-Ajax 0-1

Zakaria Labyad wordt geknipt en geschoren door Quincy Promes na de 1-0 tegen AZ.

Manchester City nu ook echt (even) aan kop

Manchester City is na een zege op Aston Villa (2-0) de nieuwe koploper in de Premier League. Hoewel Manchester United later op de avond de eerste plaats kan overnemen, heeft het elftal van Pep Guardiola de minste verliespunten in de hoogste divisie van Engeland.

Kevin De Bruyne en Ilkay Gündogan

20' Flipperkast voor Bizot en Stekelenburg gestrekt

Het blijft leuk in Alkmaar waar het spel op en neer golft. Net waren er hachelijke momenten voor het doel van Bizot, die tot twee keer toe de bal niet weet weg te stompen. Ekkelenkamp weet echter niet te profiteren.

Aan de andere kant moest Stekelenburg zich helemaal strekken op een prima schot van Boadu.

AZ-Ajax 0-0

Myron Boadu in duel met Perr Schuurs

15' Álvarez speelt met vuur

Komt Ajax daar goed weg? Edson Álvarez glijdt naar de bal, maar raakt alleen Albert Gudmundsson. Arbiter Jochem Kamphuis vindt het niet genoeg voor een strafschop en in het bekertoernooi is er ook in deze fase geen VAR.

AZ-Ajax 0-0

10' Eerste kansen (over en weer)

Het duurde bijna tien minuten voor we de eerste kansen in Alkmaar mochten noteren, maar toen was het ook meteen smullen.

Eerst stuurde Calvin Stengs met een klassieke schijnbeweging Edson Álvarez en Nico Tagliafico het bos in, maar zijn voorzet werd wild overgeschoten door Albert Gudmundsson.

En meteen daarna toonde Quincy Promes zijn traptechniek en krulde de bal achter Marco Bizot op de binnenkant van de paal.

AZ-Ajax 0-0

Quincy Promes in actie in het bekerduel met AZ

AFTRAP

Na 9 jaar en 316 dagen staat Maarten Stekelenburg weer onder de lat bij Ajax tegen AZ. De Amsterdammers hebben afgetrapt in Alkmaar.

AZ-Ajax 0-0

Huntelaar ziet Schalke vanaf tribune weer verliezen

Klaas-Jan Huntelaar zat vanavond nog niet bij de selectie van Schalke 04, maar vanaf de tribune leefde hij wel mee met zijn grote liefde. Helaas zag hij Schalke diep in blessuretijd opnieuw verliezen (1-2 van FC Köln), waardoor de ploeg op de laatste plaats blijft staan met slechts zeven punten.

De avondklok: wat zijn de gevolgen voor het betaald voetbal?

Sportbonden en clubs bepalen de komende weken zelf of avondwedstrijden in de topcompetities doorgaan in geval een avondklok wordt ingevoerd.

Voor het betaald voetbal, de eredivisie (mannen en vrouwen) en de eerste divisie, geldt al langere tijd een uitzonderingspositie. In december gaf het kabinet diverse bonden toestemming de topcompetitie te hervatten. Een aantal sporten is inmiddels gestart of start binnenkort. Volleybal en basketbal zijn inmiddels weer met de eredivisie (m/v) begonnen.

De KNVB wilde woensdag nog niet reageren op eventuele gevolgen van een avondklok. "Wij wachten eerst het debat in de Tweede Kamer af."

AZ top in toppers én in bekerduels

Een club als Ajax is altijd favoriet, toch? Nou, als je naar de cijfers kijkt past die status eerder bij AZ.

AZ in KNVB-bekertoernooi

AZ in KNVB-beker AZ in toppers
2012: halve finales 2018/19: AZ-PSV 1-0
2013: winst 2019/20: Feyenoord-AZ 0-3
2014: halve finales 2019/20: PSV-AZ 0-4
2015: kwartfinales 2019/20: AZ-Ajax 1-0
2016: halve finales 2019/20: Ajax-AZ 0-2
2017: finale 2020/21: PSV-AZ 1-3
2018: finale
2019: halve finale
2020: kwartfinales

Opstellingen

Vele wisselingen bij zowel AZ als Ajax vanavond. Bij de Alkmaarders is er een basisplaats voor goudhaantje Zakaria Aboukhlal, die AZ afgelopen zaterdag als invaller met twee goals langs ADO Den Haag loodste (2-1).

Ajax is op acht plaatsen gewijzigd ten opzichte van de gewonnen Klassieker tegen Feyenoord van afgelopen zondag (1-0). Het is 9 jaar en 316 dagen dat Maarten Stekelenburg zijn laatste officiële duel voor Ajax keepte.

De opstelling van AZ voor het bekerduel met Ajax
De opstelling van Ajax voor het bekerduel met AZ

AFGELOPEN

Feyenoord bekert door na een 3-2 zege op Heracles Almelo.

Bryan Linssen kan breeduit lachen na zijn 2-1 in het bekerduel met Heracles

90'+2 GOAL HERACLES

Invaller Adrian Szöke doet zowaar nog wat terug voor Heracles. Hij volleert een voorzet van De la Torre met de binnenkant van de voet in het doel: 3-2.

En uit de aftrap staan de Almeloërs weer zomaar voor Marsman, maar die duikt het schot uit de hoek.

Feyenoord-Heracles 3-2

84' GOAL FEYENOORD

Daar is de 3-1 voor Feyenoord. Lutsharel Geertruida kopt raak uit een vrije trap van Diemers en maakt zo zijn vijfde van het seizoen.

Feyenoord naar de kwartfinales, dat kan niet meer mis. Toch?

Feyenoord-Heracles 3-1

80' - Wat kan Heracles nog?

De laatste 10 minuten zijn ingegaan en een stunt van Heracles lijkt steeds minder aannemelijk.

Als de thuisploeg iets minder slordig zou zijn, was dit duel al beslist. Nu nog niet.

Feyenoord-Heracles 2-1

68' Heracles wisselt

Heracles-trainer Frank Wormuth gaat wisselen. Hij haalt twee van zijn gevaarlijkste troeven Delano Burgzorg en Silvester an der Water uit het veld en brengt Rai Vloet en Jeremy Cijntje voor de slotfase in De Kuip.

En dan is het te hopen dat de beste man van de Almeloërs vanavond, de 23-jarige Belg Ismail Azzaoui, geblesseerd op de grond zit. Hij werd door Senesi geraakt op zijn kuit, toen hij het doel van Feyenoord onder vuur wilde nemen.

De handige dribbelaar kan gelukkig verder.

Feyenoord-Heracles Almelo 2-1

Ismail Azzaoui in de achtervolging op Leroy Fer.

53' GOAL FEYENOORD

We zien een heel ander Feyenoord in de tweede helft en dat wordt beloond. Linssen staat aan het einde van een goede combinatie en de invaller schiet raak in de korte hoek.

Feyenoord-Heracles 2-1

Bryan Linssen haalt uit voor de 2-1 van Feyenoord tegen Heracles.

48' Leuk begin tweede helft

De tweede helft in De Kuip is leuk begonnen met een schietkans voor Berghuis. Zijn krul miste het doel maar net, in tegenstelling tot Burgzorg die de bal hard achter Marsman in het doel ramt. Maar dit keer stond de doelpuntenmaker wél buitenspel, een dikke meter.

En dan is er ook nog de knal van Haps, die via de handen van Blaswich op de lat belandt. Het blijft 1-1.

Feyenoord-Heracles Almelo 1-1

Stekelenburg in het doel bij Ajax tegen AZ

Ajax is gearriveerd in Alkmaar voor de bekerkraker met AZ. Zometeen de opstellingen, maar een ding kunnen we al verklappen: Maarten Stekelenburg staat in het doel bij de Amsterdammers.

Voor de doelman wordt het zijn eerste wedstrijd in de hoofdmacht van Ajax sinds 10 maart 2011 in het Europa League-duel met Spartak Moskou (0-1).

TWEEDE HELFT

Feyenoord-trainer Dick Advocaat is niet tevreden over de eerste helft en vervangt Pratto en Kökcü door Linssen en Haps. Zorgen zij voor gif bij Feyenoord in de tweede helft?

Feyenoord-Heracles Almelo 1-1

45'+2 - Feyenoord zowaar langszij

Op slag van rust komt Feyenoord op 1-1. De bal belandt na een vrije trap van Berghuis uit de kluts voor de voeten van Sinisterra en die knalt raak.

Dat is meer dan waar Feyenoord recht op heeft, maar daar zullen ze in Rotterdam niet om malen. Het is ook meteen rust in De Kuip.

Feyenoord-Heracles Almelo 1-1

De bal valt voor de voeten van Luis Sinisterra, die de 1-1 binnenschiet

33' GOAL HERACLES

De spelers van Heracles vieren de 1-0 van Delano Burgzorg in het bekerduel met Feyenoord.

De bezoekers komen op 1-0 via Burgzorg, die de buitenspelval van Uros Spajic ontloopt en de bal koeltjes in het doel schuift. De voorsprong is terecht gezien het spelbeeld.

Feyenoord-Heracles Almelo 0-1

30' Kans Berghuis

Na een half uur noteren we de eerste grote kans voor Feyenoord. Steven Berghuis probeert het met een volley bij de tweede paal, maar schiet de bal met een stuit voorlangs.

Feyenoord-Heracles 0-0

Lampen branden in Alkmaar

En dan is er om 21.00 uur ook nog de bekerkraker in Alkmaar tussen AZ en Ajax. De lampen branden al.

20' Feyenoord heeft de bal, Heracles de zaakjes voor elkaar

Er zijn inmiddels 20 minuten gespeeld in De Kuip. Feyenoord heeft het meeste balbezit, maar Heracles komt geen moment in problemen. Sterker, de bezoekers komen er regelmatig gevaarlijk uit. Trainer Frank Wormuth heeft zijn zaakjes goed voor elkaar.

Feyenoord-Heracles Almelo 0-0

Luis Sinisterra duelleert met Sylvester van der Water in het bekerduel Feyenoord-Heracles.

Nu op de bank, vanaf morgen in Enschede?

FC Twente heeft met Feyenoord een akkoord bereikt over de huur van Luciano Narsingh tot en met het einde van het seizoen. Volgens TC/Tubantia staat de 30-jarige Narsingh ook open voor een tijdelijk vertrek naar Enschede.

Narsingh bekleedt dit seizoen bij Feyenoord een reserverol en kwam tot 11 duels voor de Rotterdammers, waarin hij een keer scoorde.

De 19-voudig international, die vanavond nog tot de Feyenoord-selectie behoort voor het bekerduel met Heracles Almelo, is na dit seizoen transfervrij.

Luciano Narsingh in actie voor Feyenoord in het Europa League-duel met Dinamo Zagreb.

Heracles lastige opponent voor Feyenoord

Heracles won nog nooit in De Kuip, maar speelde wel vijf keer gelijk. Waaronder de laatste twee edities.

Eerder dit seizoen eindigde het competitieduel in 0-0. En dat is ook nu de tussenstand, maar we hebben pas 8 minuten gespeeld.

Feyenoord-Heracles Almelo 0-0

AFTRAP

Heracles heeft afgetrapt in het bekerduel in De Kuip met Feyenoord.

En geloof het of niet, uit de aftrap stoomt Burgzorg meteen op doelman Marsman af, maar die redt met zijn benen. Van der Water probeert het in de rebound met een omhaal, maar raakt het zijnet. Dat had na 6,5 seconden al de 0-1 kunnen zijn voor Heracles.

Feyenoord-Heracles Almelo 0-0

Koeman mist Dest en (waarschijnlijk) Messi tegen derdeklasser

Ronald Koeman mist donderdag, wanneer FC Barcelona in de derde ronde van het Spaanse bekertoernooi op bezoek gaat bij derdeklasser Cornella, Sergiño Dest. De van Ajax overgekomen verdediger heeft last van een lichte dijbeenblessure. "Tegen Cornella is hij er zeker niet bij, voor het weekeinde moeten we afwachten", zei Koeman, die Dest zondag in de finale van de Spaanse Supercup in de rust wisselde. Barcelona verloor toen na strafschoppen van Athletic.

Lionel Messi is er in principe niet bij nadat hij rood kreeg in de finale van de Supercup en twee wedstrijden werd geschorst. Barcelona is wel in beroep gegaan tegen die straf. "De club is niet met de straf akkoord gegaan, dus we zullen zien hoe het afloopt", zei Koeman. "Ik hoop dat de schorsing teruggebracht kan worden. Zo niet dan zullen we twee wedstrijden zonder 'Leo' moeten spelen. Hij was in ieder geval gretig op de training. Iedereen baalde van het resultaat in de Supercup, maar we kijken vooruit. We zijn op de goede weg."

Wanneer de schorsing gehandhaafd blijft, mist Messi ook het competitieduel met Elche van zondag.

Sergiño Dest raakte geblesseerd in de Super Cup-finale tegen Athletic Club de Bilbao.

AFGELOPEN

FC Emmen was de minst slechte in het bekerduel met sc Heerenveen, maar ligt toch uit de KNVB-beker. Het verliest met 2-1 na een merkwaardige handsbal in de slotminuut van Van Rhijn.

FC Emmen-sc Heerenveen 1-2

90' GOAL HEERENVEEN

Ricardo van Rhijn krijgt de bal tegen de hand in duel met Mitchell van Bergen en veroorzaakt zo een strafschop, die door Joey Veerman via de handen van doelman Telgenkamp wordt binnengeschoten. Heerenveen lijkt dit bekerduel dan toch op de valreep te beslissen: 1-2.

FC Emmen-sc Heerenveen 1-2

84' Heerenveen dringt aan

Ruim een uur was Heerenveen nergens te bekennen op De Oude Meerdijk, maar sinds de 1-1 van Nygren zijn het de Friezen die op zoek zijn naar de overwinning. Emmen moet terug, maar loert wel op de tegenstoot.

Krijgt dit duel een winnaar in reguliere tijd? Of gaan we straks verlengen?

FC Emmen-sc Heerenveen 1-1

Kökcü terug bij Feyenoord, vijf wijzigingen bij Heracles

Orkun Kökcü keert in het bekerduel met Heracles (18.45 uur) terug in de basis van Feyenoord. Hij is hersteld van een enkelblessure en neemt de plaats in van Mark Diemers.

Bij de bezoekers uit Almelo zien we liefst vijf wijzigingen ten opzichte van de laatste wedstrijd. Onder anderen Rai Vloet en Sinan Bakis beginnen op de bank.

De opstelling van Feyenoord voor het bekerduel met Heracles Almelo.
De opstelling van Heracles Almelo voor het bekerduel met Feyenoord.

72' GOAL HEERENVEEN

Verdiend kun je het niet noemen, maar Heerenveen komt uit het niets op 1-1 in Emmen. Benjamin Nygren schiet raak in de verre hoek, al lijkt zijn schot nog van richting veranderd te worden door Keziah Veendorp.

De voorzet was trouwens van de Zweedse invaller Rami Kaib, die zijn debuut maakt voor de Friezen.

FC Emmen-sc Heerenveen 1-1

Doelpuntenmaker Benjamin Nygren viert zijn goal met Mitchell van Bergen.

60' - Waar blijft Heerenveen?

Inmiddels is er alweer een kwartier gespeeld in de tweede helft en daarin zagen we vooral Emmen aan de bal.

Maar de laatste minuten toont Heerenveen eindelijk ambitie en dat loont bijna: Telgenkamp redt op een schot van Henk Veerman, daarna kopt Siem de Jong op de lat.

FC Emmen-sc Heerenveen 1-0

Feyenoord in De Kuip

Inmiddels zijn de spelers van Feyenoord en Heracles Almelo aangekomen bij De Kuip voor hun bekerduel om 18.45 uur. Zometeen de opstellingen.

TWEEDE HELFT

Emmen en Heerenveen hebben allebei gewisseld in de rust.

Bij de thuisclub hebben Bakker en Avdijaj plaatsgemaakt voor Veendorp en Laursen.

Nygren is bij Heerenveen in de ploeg gekomen voor Van der Heide.

FC Emmen - sc Heerenveen 1-0

Nog geen Huntelaar bij Schalke

Schalke-coach Christian Gross zinspeelde erop dat Klaas-Jan Huntelaar misschien weleens in de basis zou kunnen starten in het Bundesliga-duel met 1. FC Köln, maar dat blijkt niet het geval.

De van Ajax overgekomen spits zit ook niet op de bank.

RUST

Emmen gaat met een 1-0 voorsprong de rust in tegen Heerenveen. Die voorsprong is terecht, want de thuisploeg neemt wel het meeste initiatief.

44' GOAL FC EMMEN

Sergio Peña is dit seizoen nog niet de Peña die we van vorig jaar kennen. Maar hij maakt op slag van rust wel de 1-0 voor Emmen tegen Heerenveen.

De Peruaan duikt alleen op voor doelman Erwin Mulder en schuift koeltjes binnen.

FC Emmen-sc Heerenveen 1-0

Caner Cavlan feliciteert Sergio Peña met zijn treffer tegen sc Heerenveen.

Ondertussen in de Serie A: Puntenverlies voor Atalanta

Even een uitstapje naar de Europese velden, waar vanavond ook volop gevoetbald wordt. We beginnen in Italië, waar Atalanta Bergamo met 1-1 gelijk speelde bij Udinese. Roberto Pereyra maakte in de eerste minuut al 1-0 voor Udinese, Luis Muriel tekende een minuut voor rust voor de 1-1.

Atalanta laat door het puntenverlies de kans liggen om naar de derde plaats in de Serie A te klimmen. De ploeg van Marten de Roon en Hans Hateboer blijft zesde.

30' BIJL WEER GEBLESSEERD

Glenn Bijl was net terug van een blessure en in het eerste half uur de gevaarlijkste man aan de kant van Emmen. Maar nu moet hij er alweer af met een hamstringblessure. Ricardo van Rhijn, die ook niet okselfris is, is zijn vervanger.

Bijl was dicht bij de 1-0, maar zijn knal in de korte hoek werd gepareerd door Heerenveen-doelman Erwin Mulder. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Miguel Araujo - ook net terug van een blessure - net naast de paal.

Heerenveen heeft zich laten zien via Mitchell van Bergen, die na een mooie dribbel de korte hoek onder vuur nam. Minder groot was de kans van Henk Veerman, maar zijn kopbal had ook zomaar binnen kunnen vallen. Dat deed hij niet en dus is het nog steeds 0-0.

FC Emmen-sc Heerenveen 0-0

Glenn Bijl gaat naar het gras met op het oog een hamstringblessure.

Van Dijk en Van de Donk en Elftal van het Jaar

Virgil van Dijk en Daniëlle van de Donk hebben een plek gekregen in het beste elftal van 2020, samengesteld door de UEFA. De Europese voetbalbond presenteerde dit jaar voor het eerst ook een vrouwenploeg.

Matthijs de Ligt (Juventus), Stefan de Vrij (Internazionale), en Hans Hateboer (Atalanta Bergamo) maakten ook kans op een plek in het elftal, dat nu vooral uit spelers van Champions League-winnaar Bayern München bestaat.

Veel Oranje-speelsters mochten zich verheugen op een uitverkiezing, want naast Van de Donk waren ook haar teamgenoten bij Arsenal Vivianne Miedema en Jill Roord genomineerd. Net als Dominique Janssen (VfL Wolfsburg) en Sari van Veenendaal (PSV).

Aanklager geeft uitstel aan PSV: Schmidt zaterdag gewoon op de bank

De aanklager betaald voetbal heeft PSV extra tijd gegeven om verklaringen op te sturen over de uitlatingen van coach Roger Schmidt over scheidsrechter Bas Nijhuis. Vanwege de midweekse speelronde had PSV om uitstel gevraagd bij de KNVB en die heeft de Eindhovense club gekregen, bevestigde de voetbalbond een bericht van De Telegraaf.

De KNVB meldde dinsdag dat de aanklager betaald voetbal een vooronderzoek was gestart naar de uitlatingen van de PSV-trainer over Nijhuis. Na de competitiewedstrijd zaterdag tegen Sparta (3-5) zei Schmidt dat Nijhuis met opzet in het nadeel van zijn club had gefloten. De aanklager vraagt verklaringen op, waarna een schikkingsvoorstel volgt of de zaak wordt geseponeerd, aldus de KNVB.

PSV schakelde dinsdagavond in het bekertoernooi FC Volendam uit met een 2-0-zege. De Eindhovenaren spelen zaterdag thuis tegen RKC Waalwijk. Schmidt kan dan gewoon op de bank zitten.

Schmidt is klaar met arbiter Nijhuis: 'Hoef hem nooit meer te spreken'

15' Keurig verdeeld

Er is inmiddels bijna een kwartier gespeeld in Emmen en de kansen zijn keurig verdeeld over beide ploegen.

Glenn Bijl (Emmen) schoot na 2 minuten in kansrijke positie over. Pawel Bochniewicz (Heerenveen) kreeg de grootste kans, maar kopte net naast de paal. Dat was het voorlopig.

FC Emmen-sc Heerenveen 0-0

Transfernieuws: Groninger Balk naar FC Utrecht

FC Utrecht heeft Remco Balk overgenomen van FC Groningen. De 19-jarige aanvaller sluit per direct aan bij de Utrechters en heeft in de Domstad een contract getekend tot medio 2025.

De 19-jarige Balk maakte naam met zijn treffer tegen Ajax, dat daardoor de eerste nederlaag van het seizoen te verwerken kreeg. Sindsdien kreeg hij mondjesmaat speeltijd van trainer Danny Buijs, mede door zijn weigering om zijn contract te verlengen. De coach zei daarover in Dagblad van het Noorden: "Als er sprake is van gelijkwaardigheid met andere spelers, die een langere toekomst bij de club hebben, kies ik voor die jongens. Dat heb ik hem ook verteld."

Balk gaat bij FC Utrecht het shirt met rugnummer 30 dragen en is speelgerechtigd voor de wedstrijd van aanstaande zondag tegen Sparta Rotterdam.

Verslaggever Edwin Cornelissen ging een paar weken geleden langs in Zuidhorn voor een speciale radioreportage over Balk.

AFTRAP

Heerenveen-aanvoerder Henk Veerman heeft deze bekeravond op gang getrapt in Emmen. Wie voegt zich bij Excelsior, Vitesse en PSV in de kwartfinales?

FC Emmen-sc Heerenveen 0-0

De 22 namen

Vier wijzigingen bij FC Emmen, ten opzichte van de 1-4 nederlaag tegen Vitesse van zaterdag. Glenn Bijl en Miguel Araujo keren terug na fysiek ongemak.

Ook Hilal Ben Moussa en Robbert de Vos hebben een basisplaats, ten koste van de gepasseerde Lucas Bernadou en de geblesseerde Marco Kolar.

Ricardo van Rhijn en aanvoerder Anco Jansen zijn vanwege blessures niet beschikbaar.

sc Heerenveen-trainer Johnny Jansen stuurt exact hetzelfde elftal het veld in als tegen VVV-Venlo, afgelopen zondag.

Dat betekent dat de jarige Hamdi Akujobi geen basisplaats als cadeau krijgt van zijn trainer.

Ritje in de transfercarrousel

De winterse transfermarkt is nog altijd open en ook vandaag roerden eredivisie-clubs zich op de markt.

ADO Den Haag legde Martin Fraisl vast tot het einde van het seizoen. De 27-jarige doelman stond tot voor kort onder contract bij SV Sandhausen, dat uitkomt in de Duitse Tweede Bundesliga.

RKC Waalwijk versterkte zich met Yassin Oukili. De 20-jarige middenvelder komt over van Vitesse en tekent voor 2,5 jaar.

2x FC Utrecht

En FC Utrecht verhuurde verdediger Denso Kasius (18) voor anderhalf jaar aan FC Volendam en verkocht aanvaller Hicham Acheffay (20) aan het Zwitserse Grasshoppers. Beiden kwamen uit voor Jong FC Utrecht.

Later: AZ-Ajax

Ajax toont tekenen van verval

Deze bekeravond wordt afgesloten door AZ en Ajax, die elkaar komende zondag ook treffen in de eredivisie.

Marciano Vink en Rafael van der Vaart dichten de Alkmaarders kansen toe tegen een Ajax dat tekenen van verval vertoont, onder meer in de ternauwernood gewonnen Klassieker van afgelopen zondag.

Rommelig en tegenvallend

Vink: "Het spel is erg wisselvallig en rommelig. Daar was de wedstrijd tegen Feyenoord een mooi voorbeeld van."

En Van der Vaart: "Als je die hele wedstrijd tegen Feyenoord ziet, was Daley Blind de enige aan de bal die goed was. De rest viel echt tegen."

Welkome afwisseling

De KNVB-beker was voor met name FC Emmen tot nu toe een - zeer - welkome afwisseling.

Tussen alle eredivisie-teleurstellingen door werd in het bekertoernooi gewonnen van FC Eindhoven (2-0) en FC Groningen (2-1).

sc Heerenveen won van TOP Oss (3-1) en hoefde in de vorige ronde niet in actie te komen.

Zwalkende ploegen

FC Emmen-sc Heerenveen, de eerste wedstrijd van vandaag, is een strijd tussen twee clubs die het winnen totaal verleerd zijn. In de eredivisie, althans.

Heerenveen is al tien wedstrijden zonder zege: vier nederlagen, zes gelijke spelen.

Terwijl Emmen dit seizoen zelfs nog geen enkel competitieduel als winnaar van het veld stapte: twaalf nederlagen en vijf gelijke spelen in zeventien wedstrijden.

FC Emmen won dit seizoen nog niet in de eredivisie

Achtste finales tot nu toe

Gisteren stonden de eerste drie achtste finales op het programma, met onder meer PSV en Vitesse die in actie kwamen.

PSV worstelde zich met veel moeite langs FC Volendam, dat uitkomt in de eerste divisie.

Vitesse domineerde tegen ADO, maar won uiteindelijk slechts met één doelpunt verschil van de ploeg uit Den Haag.

En Excelsior was na strafschoppen te sterk voor MVV, dat net als de Rotterdammers uitkomt in de eerste divisie.

Goedemiddag!

Vandaag drie wedstrijden in de achtste finales van de KNVB-beker.

We beginnen om 16.30 uur met FC Emmen-sc Heerenveen, gevolgd door Feyenoord-Heracles Almelo (18.45 uur) en AZ-Ajax (21.00 uur).