liveblog
NOS VoetbalAangepast

PSV, Vitesse en Excelsior naar kwartfinales bekertoernooi; woensdag AZ-Ajax

liveblog gesloten

Resterend programma

Dit was 'm voor vanavond. Morgen zijn we weer terug met een liveblog. Ook dan zijn er weer drie duels met als uitschieter AZ-Ajax om 21.00 uur.

Vlap draagt met treffer bij aan zege Anderlecht

Anderlecht heeft in de Belgische voetbalcompetitie gewonnen van Charleroi. In Brussel werd het 3-0 voor de formatie van coach Vincent Kompany. Michel Vlap droeg met een vlak voor rust benutte strafschop bij aan de zege.

Op de ranglijst klom Anderlecht naar de derde plaats, nog wel met tien punten achterstand op koploper Club Brugge.

Bart Verbruggen en tweede doelman Warner Hahn bleven op de bank bij Anderlecht, Vlap werd tien minuten voor tijd gewisseld.

PSV bereikt kwartfinales bekertoernooi

In navolging van Excelsior en Vitesse plaatst ook PSV zich voor de kwartfinales van de KNVB-beker door met 2-0 te winnen bij FC Volendam. Wie daarin de tegenstander is, daar wordt later voor geloot.

FC Volendam-PSV 0-2

'89 Volendam op de paal

Als Volendam nog wat wil tegen PSV, moet het heel snel gaan scoren. Dat is Mike Eerdhuijzen ook van plan, maar hij raakt de paal.

FC Volendam-PSV 0-2

'79 PSV scoort!

Nu is het wel raak voor Denzel Dumfries. Hij benut een penalty die hij zelf verdiend had. De afwerking was niet best (recht op de keeper af), maar de bal gaat er toch in.

Met nog tien minuten te spelen lijken de kwartfinales in veilige haven voor PSV.

FC Volendam-PSV 0-2

'69 PSV op de lat

Denzel Dumfries zet PSV bijna op 2-0 in Volendam. De aanvoerder lijkt een voorzet te geven als hij op rechts de zestien binnendringt, maar zijn inzet gaat direct op goal en knalt via de onderkant van de lat weer terug het veld in.

Niet veel later laat ook Donyell Malen zich zien met een omhaal die maar net naast gaat.

FC Volendam-PSV 0-1

'51 PSV scoort!

Met een fraaie krul neemt Noni Madueke een hoop spanning bij PSV weg. De Eindhovenaren leiden, nadat Volendam voor rust een reeks grote kansen heeft gemist.

FC Volendam-PSV 0-1

Niet te missen kans Volendam

De frustatie bij Volendam neemt toe, want weer is er een niet te missen kans en weer gaat de bal er niet in. PSV-doelman Lars Unnerstall staat op de goede plek als Alex Plat denkt te scoren.

Het is rust en daarin zal PSV zich moeten herpakken.

FC Volendam-PSV 0-0

Huntelaar: 'Met Ajax komt het goed, bij Schalke meer speeltijd'

"Ik heb hier zesenhalf jaar gezeten, veel mensen leren kennen. Het is een apart gevoel. Ik heb ook slecht geslapen na FC Twente. Maar ik zie het als een hele grote uitdaging om er met Schalke proberen in te blijven. Ik houd van uitdagingen, daar krijg ik energie van", zegt Klaas-Jan Huntelaar in een afscheidsinterview tegen Ajax TV.

"Het zal heel zwaar worden", zegt hij over de komende maanden bij de huidige nummer laatst van de Bundesliga. "Maar ik krijg daar toch iets meer speeltijd en dan kun je ook iets meer laten zien. Ik vind het mooi als ze erin blijven. En met Ajax komt het wel goed."

Huntelaar speelde vorig jaar met het idee om met het profvoetbal te stoppen. "Toen kwam corona en uiteindelijk wilde ik niet zo stoppen", stelt de spits. "Toen kwam Marc Overmars met het idee om bij Ajax te blijven en als ik dan afscheid zou nemen dan kon ik de technische staf in. Maar nu kwam dit nog op mijn pad", doelt hij op de belangstelling van Schalke.

Ook PSV krijgt grote kans

Daar is ook de eerste echte kans voor PSV, maar ook die gaat er niet in. De inzet van Mauro Júnior is te slap. Het is een levendige wedstrijd.

FC Volendam-PSV 0-0

Noni Madueke dribbelt erop los voor PSV

PSV komt weer goed weg

Opnieuw een grote kans voor Volendam, maar Samuele Mulattieri komt niet tot scoren. De meeste en beste kansen zijn voor de thuisploeg, maar verder is het PSV dat het spel dicteert.

FC Volendam-PSV 0-0

Grote kans Volendam

PSV heeft duidelijk de overhand in Volendam, maar het is de thuisploeg die de eerste grote kans krijgt. Nick Doodeman helpt die echter om zeep.

FC Volendam-PSV 0-0

Volendam-coach Jonk

Volendam-trainer Jonk: 'We gaan kansen krijgen tegen PSV'

Er is afgetrapt, ziet ook de bondscoach

De wedstrijd tussen FC Volendam en PSV is begonnen. Op de tribune hoog bezoek: bondscoach Frank de Boer is aanwezig.

FC Volendam-PSV 0-0

PSV wacht al enige tijd op bekersucces

PSV heeft in 2012 voor het laatste de KNVB-beker gewonnen en in 2013 stonden de Eindhovenaren in de finale. Vorig seizoen was de huidige speelronde het eindstation en in 2019 en 2017 zelfs de tweede ronde.

PSV-coach Roger Schmidt voor de wedstrijd

Ook Vitesse naar kwartfinales

Na Excelsior plaatst ook Vitesse zich voor de laatste acht van het bekertoernooi. Er wordt in Arnhem met 2-1 gewonnen, ondanks een reuzenkans voor ADO-invaller David Philipp in de laatste seconde.

Vitesse-ADO 2-1

'80 ADO scoort!

Vitesse is het even helemaal kwijt en ADO komt terug in de wedstrijd. Amar Catic kan de bal zo binnenlopen.

Vitesse-ADO 2-1

'78 Bijna in eigen doel

En daar is bijna de aansluitingstreffer van ADO Den Haag. Vitesse knoeit achterin: Danilho Doekhi raakt de bal helemaal verkeerd en werkt 'm bijna in eigen doel. Doelman Remko Pasveer tikt 'm net op tijd van de lijn, volgens de grensrechter.

Vitesse-ADO 2-0

'71 Vitesse scoort

Daar is dan de 2-0 voor Vitesse. Matú Bero neemt een voorzet in een keer op zijn slof en lijkt daarmee een plaats in de kwartfinales van de beker veilig te stellen. Of heeft ADO nog een slotoffensief in petto?

Vitesse-ADO 2-0

'62 Vitesse-ADO kabbelt voort

De wedstrijd tussen Vitesse en ADO Den Haag kabbelt lange tijd voort zonder grote kansen, maar dan moet ADO-doelman Luuk Koopmans bij een aanval drie keer in actie komen. De bal gaat er niet in.

Vitesse-ADO 1-0

'45 Rust in Arnhem

Vitesse gaat met een 1-0 voorsprong de rust in tegen ADO Den Haag, dat amper in het spel voorkomt. Na deze wedstrijd is er om 21.00 uur nog FC Volendam-PSV.

Vitesse-ADO 1-0

Goed seizoen Vitesse

Vitesse staat dus met 1-0 voor tegen ADO. Een plaats in de kwartfinales van de beker komt de Arnhemmers wel toe, ze draaien een bijzonder goed seizoen met aanvallend voetbal.

In de eredivisie staat Vitesse tweede op slechts drie punten van Ajax. De ploeg van trainer Thomas Letsch won zijn eerste drie duels van 2021 en heeft de komende tijd een beduidend makkelijker programma dan Ajax.

Vitesse-ADO 1-0

Excelsior wint strafschoppenserie van MVV

Excelsior bereikt de laatste acht van het bekertoernooi. De Rotterdammers nemen in Maastricht de strafschoppen net iets beter dan MVV (5 om 4).

Luc Mares is de schlemiel bij MVV. De aanvoerder mist de laatste penalty, die wordt gepakt door doelman Alessandro Damen.

MVV Maastricht - Excelsior 2-2 (4-5 na penalty's)

'25 Vitesse scoort

Vitesse domineert tegen ADO Den Haag en wordt daarvoor beloond met de 1-0. Loïs Openda komt voor zijn man en tikt binnen.

Vitesse-ADO 1-0

Loïs Openda

'120 Het worden strafschoppen in Maastricht

De verlenging zit erop bij MVV-Excelsior. Er is niet meer gescoord, dus dat betekent strafschoppen nemen.

MVV-Excelsior 2-2

Ahmad Mendes Moreira schreeuwt om een penalty voor Excelsior bij MVV

'3 Vitesse-ADO begonnen

In Arnhem is Vitesse-ADO Den Haag ook begonnen. De thuisploeg is als nummer twee van de eredivisie de duidelijke favoriet om naar de laatste acht van de KNVB-beker te gaan.

Vitesse-ADO 0-0

Oussama Tannane in duel met Bilal Ould Chikh (ADO Den Haag)

'102 Goal Excelsior hangt in de lucht

Er hangt een doelpunt van Excelsior in de lucht. De Rotterdammers krijgen kans op kans in de verlenging bij MVV, maar in de afronding gaat nog veel mis en keeper Mike Havekotte let goed op.

MVV-Excelsior 2-2

Huntelaar definitief naar Schalke

Ajax maakt bekend dat de transfer van Klaas-Jan Huntelaar naar Schalke 04 helemaal is afgerond. Dat betekent dat de spits de medische keuring in Duitsland goed heeft doorstaan.

Marc Overmars, technisch directeur van Ajax: "Het was de wens van Klaas-Jan om deze laatste vier maanden van zijn carrière Schalke te helpen behoeden van degradatie uit de Bundesliga. Wij vonden het naar hem toe belangrijk om dit door te laten gaan en lossen zijn vertrek met Lassina Traoré en Brian Brobbey intern op."

'94 Excelsior-coach vol vertrouwen

Marinus Dijkhuizen roept naar zijn spelers: "We zijn veel beter. Gewoon volhouden. Dan winnen we dit."

MVV-Excelsior 2-2

'90+2 Geen penalty Excelsior

In de blessuretijd schreeuwt Excelsior om een penalty als Ahmad Mendes Moreira doorbreekt en tegen de grond gaat in de zestien van MVV, maar scheidsrechter Pol van Boekel wil er niet aan.

Het wordt dus verlengen.

MVV-Excelsior 2-2

Feyenoord strikt snelle buitenspeler uit Senegal

Feyenoord heeft zich versterkt met Aliou Balde. De 18-jarige vleugelaanvaller en jeugdinternational uit Senegal zette dinsdag zijn handtekening onder een contract dat in de zomer van 2025 afloopt.

Het is niet bekend of hij direct is gehaald voor het eerste elftal.

71' Excelsior scoort!

Siebe Horemans kopt een corner binnen. De corner werd ook door de Belg verdiend toen hij tegen de paal schoot en de bal daarna via de rug van Excelsior-doelman Mike Havekotte over de achterlijn stuiterde.

MVV-Excelsior 2-2

Blijdschap om de 2-1

Joeri Schroijen (rechts) heeft MVV vlak voor rust op een 2-1 voorsprong gezet

'60 MVV dringt aan

Excelsior heeft nog een half uur om uitschakeling in het bekertoernooi te voorkomen. MVV staat nog altijd met 2-1 voor en maakt nu ook maar aanspraak op de winst. De Limburgers zijn dicht bij een penalty en zien een goal afgekeurd worden vanwege buitenspel.

MVV-Excelsior 2-1

Bayern tegen Al Duhail of Al Ahly in halve finale WK clubs

Bayern München speelt in de halve finale van het toernooi om de wereldbeker voor clubs tegen Al Duhail of Al Ahly. Dat was het resultaat van de loting van dinsdag. De clubs uit Qatar en Egypte gaan eerst onderling uitmaken wie tegen de winnaar van de Europese Champions League mag spelen.

Het evenement in Qatar begint op 4 februari.

45' MVV scoort weer!

De thuisploeg weet opeens wat scoren is. Op slag van rust kapt Joeri Schroijen zijn tegenstander uit en schiet MVV op een 2-1 voorsprong.

Er wordt meteen gefloten voor het einde van de eerste helft.

MVV-Excelsior 2-1

42' MVV scoort!

Vlak nadat Excelsior een grote kans op de 0-2 mist, kopt Koen Kostons MVV heel bekeken op 1-1. Het is de eerste tegentreffer voor Excelsior dit bekertoernooi.

MVV-Excelsior 1-1

Feest bij MVV na de 1-1

'28 MVV gevaarlijker

Na de openingstreffer van Excelsior krijgt MVV wat meer grip op de wedstrijd. Een schot van Joeri Schroijen wordt ternauwernood gered door doelman Alessandro Damen.

MVV-Excelsior 0-1

'16 Strafschop Excelsior

Vanaf de penaltystip schiet aanvaller Elías Ómarsson Excelsior op voorsprong. Scheidsrechter Pol van Boekel legt de bal op de stip nadat Brem Soumaoro een overtreding maakt op Mats Wieffer.

MVV-Excelsior 0-1

1' De bal rolt

In een leeg Stadion de Geusselt heeft MVV afgetrapt.

MVV-Excelsior 0-0

Eerder dit seizoen

Op 16 oktober 2020 troffen MVV en Excelsior elkaar ook in de competitie. In Rotterdam won Excelsior toen met 2-0.

Na 20 speelrondes bezet MVV op dit moment de zeventiende plek in de eerste divisie. Excelsior vinden we terug op plek vijftien.

Verhuurde Eiting herstelt bij Ajax van zware blessure

Carel Eiting keert terug naar Ajax. De 22-jarige middenvelder is verhuurd aan Huddersfield Town, maar kan vanwege een zware knieblessure de komende maanden niet in actie komen. Eiting is in Amsterdam geopereerd en staat waarschijnlijk drie maanden aan de kant. Hij zal in Nederland aan zijn herstel werken.

In het eerste half jaar in de Engelse Championship, het tweede niveau, was Eiting basisspeler bij zijn club. Zijn contract bij Ajax loopt tot medio 2022.

Carel Eiting (r) tijdens de wedstrijd tegen Watford

Kökcü weer fit en gelijk basisspeler

Orkun Kökcü is hersteld van een enkelblessure die hem sinds half december aan de kant hield. Feyenoord-trainer Dick Advocaat verklapte tijdens de persconferentie gelijk dat de middenvelder woensdag in de basis zal starten in het bekerduel met Heracles.

Eerste bekerwedstrijd van het seizoen

Voor MVV is de wedstrijd tegen Excelsior het eerste bekerduel van het seizoen. De eerste wedstrijd van MVV stond tegen OFC gepland, maar vanwege de coronamaatregelen werden de amateurs echter uit de beker gehaald. In de daaropvolgende ronde werd MVV vrijgeloot.

Excelsior versloeg in de eerste ronde Helmond Sport met 4-0. Daarna werd eredivisionist PEC Zwolle met 2-0 verslagen.

Schorsing voor Lionel Messi

Na zijn rode kaart in de verloren finale van de Spaanse Supercup tegen Athletic Bilbao is Lionel Messi voor twee duels geschorst. De Argentijn mist daardoor het bekerduel tegen Cornella (van donderdag) en de competitiewedstrijd tegen Elche (aanstaande zondag). Op 31 januari, als Barça in La Liga opnieuw tegen Athletic speelt, kan Messi weer meedoen.

FC Barcelona gaat in beroep tegen de straf.

Mandzukic wordt stand-in Ibrahimovic

De 34-jarige Kroatische spits voetbalt de rest van het seizoen voor AC Milan. Hij komt over van Al-Duhai uit Qatar.

Eerder speelde hij met meer succes voor Dinamo Zagreb, VfL Wolfsburg, Bayern München (waarmee hij in 2013 de Champions League won en wereldkampioen werd), Atlético Madrid en Juventus. In 2018 scoorde hij tweemaal in de met 4-2 verloren WK-finale tegen Frankrijk.

Mario Mandzukic in mei 2019 in het shirt van Juventus

Mike te Wierik is terug bij FC Groningen

De verdediger komt over van Derby County. En dat terwijl hij een half jaar geleden nog de omgekeerde weg bewandelde.

Tekent Schöne bij Ajax?

Sinds vorige week traint Lasse Schöne mee bij Ajax, nadat hij eerder deze maand zijn contract liet ontbinden bij Genoa. In eerste instantie was er van beide kanten niet de intentie om met elkaar in zee te gaan. Schöne wil komende zomer graag met Denemarken naar het EK en hij zal daarvoor wel minuten moeten maken.

Omdat de inmiddels 34-jarige Schöne bij Genoa een half jaar geen wedstrijden heeft gespeeld, lijkt een kans op een basisplaats bij Ajax erg klein. Toch is, na een week trainen, de kans op een contract groter geworden. Schöne oogt fit en maakt een gedreven indruk. Het is daarom niet ondenkbaar dat Schöne het seizoen afmaakt bij Ajax.

Lasse Schöne

KNVB begint vooronderzoek naar uitlatingen Schmidt over arbiter Nijhuis

De aanklager betaald voetbal van de KNVB start een vooronderzoek naar het gedrag van PSV-trainer Roger Schmidt. De oefenmeester beschuldigde scheidsrechter Bas Nijhuis er zaterdag na de met 5-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Sparta van expres in het nadeel van zijn ploeg te hebben gefloten. Volgens hem had de arbiter dat zelfs ook toegegeven.

Nijhuis ontkende daar iets over gezegd te hebben.

PSV-trainer Roger Schmidt

FC Volendam-trainer Wim Jonk treft PSV

Jonk was tussen 1995 en 1998 speler van de Eindhovenaren. Sinds medio 2019 is hij trainer in het vissersdorp. De trainer kende een ijzersterk debuutseizoen in zijn geboorteplaats. Het coronavirus stond de Volendamse opmars en eventuele promotie echter in de weg toen de club op derde plaats stond.

Dit seizoen gaat het door blessureleed wat moeizamer met de Volendammers, die op de zevende plaats staan.

Goedemiddag!

De achtste finales van de KNVB-beker beginnen vanavond. Er staan drie wedstrijden op het programma.