liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Vaccineren van huisartsen start toch nog deze week'• Kabinetsbesluit avondklok op z'n vroegst woensdag

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het liveblog van maandag 18 januari. Morgen praten we je graag bij in een nieuw coronablog. Fijne nacht1

'Vaccineren van huisartsen start nog deze week'

Deze en volgende week worden huisartsen gevaccineerd met het Moderna-vaccin, dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in een verklaring. Dat is sneller dan verwacht en heeft te maken met de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Overige zorgverlenende medewerkers in de huisartsenzorg worden waarschijnlijk in de tweede week van februari gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin.

Over het moment waarop huisartsen gevaccineerd zouden worden ontstond de afgelopen weken veel discussie. Huisartsen hadden er bezwaar tegen dat veel van hen pas in februari gevaccineerd zouden worden. Huisartsen lopen een verhoogd risico omdat ze vaak in aanraking komen met coronapatiënten. De LHV eiste vorige week nog van minister De Jonge van Volksgezondheid dat hij 15.000 Pfizer-vaccins beschikbaar zou stellen voor huisartsen en medewerkers op de huisartsenspoedzorg. De Jonge wilde hier toen niet aan.

Nu is hij toch om, blijkt uit de verklaring die volgens LHV met het ministerie van VWS is opgesteld. Het Moderna-vaccin was op 25 januari bij een deel van de huisartsen voorzien. Door de snelle opkomst van de Britse variant van het coronavirus is in overleg gekozen om alle huisartsen snel te vaccineren. Zij hebben een belangrijke rol in de vaccinatiestrategie van het kabinet, en moeten daarom zelf beschermd zijn wanneer het vaccin toegediend wordt.

"Met deze prognoses en de druk die dit geeft op de directe covid-spoedzorg, is het van groot belang dat we de huisartsenspoedzorg overeind kunnen houden. Juist ook vanwege hun belangrijke rol in de vaccinatiestrategie", aldus demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge in het persbericht van LHV.

15.000 huisartsen en spoedzorgmedewerkers krijgen deze en volgende week het Moderna-vaccin. Na 28 dagen volgt een tweede prik. Voor de overige 23.000 zorgverlenende medewerkers blijft de eerdere afspraak voor de prik met het AstraZeneca-vaccin staan.

New York wil vaccins direct van Pfizer kopen

De Amerikaanse staat New York wil minder afhankelijk zijn van de federale overheid voor de levering van vaccins. Gouverneur Andrew Cuomo heeft farmaceut Pfizer aangeschreven met de vraag of ze vaccins direct aan de staat willen leveren. Net als gouverneurs van enkele andere staten levert Cuomo felle kritiek op president Trump vanwege het trage tempo waarmee de vaccins volgens hen geleverd worden.

Pfizer zegt dat er toestemming nodig is van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid om direct aan staten te kunnen leveren. Op dit moment komen zeven miljoen mensen in de staat New York in aanmerking voor het vaccin. Met het huidige aantal leveringen zou het zeven maanden duren voordat die allemaal gevaccineerd zijn. Daarna kunnen pas de overige twaalf miljoen New Yorkers worden gevaccineerd.

Grote problemen in Portugese ziekenhuizen

Portugese ziekenhuizen kraken onder de last van het aantal coronapatiënten. Bijna de complete ic-capaciteit van 672 bedden is bereikt. "We kunnen niet meer al die mensen redden", zegt de Portugese Orde van Artsen.

Vandaag werd een recordaantal van 167 doden gemeld. Er kwamen 6702 nieuwe besmettingen bij. Afgelopen vrijdag ging een aangescherpte lockdown in. Artsen en politici klagen over de lakse manier waarop de Portugezen daarmee omgaan.

Corona doet gezondheidszorg Portugal wankelen

Virusvariant Zuid-Afrika bindt zich sterker en makkelijker aan menselijke cellen

De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus bindt zich sterker en gemakkelijker aan menselijke cellen. Dat verklaart voor een deel de grotere besmettelijkheid, zegt de belangrijkste epidemioloog van Zuid-Afrika, Salim Abdool Karim. Vanwege die eigenschappen is de Zuid-Afrikaanse variant zo'n 50 procent besmettelijker.

Daarnaast biedt een eerdere besmetting met het coronavirus minder bescherming tegen de nieuwe variant, zegt viroloog Alex Sigal van het Africa Health Research Institute: "We moeten bezorgd zijn, want het virus heeft een manier gevonden om aan eerdere antilichamen te ontsnappen. Het virus kan evolueren, het past zich aan ons aan."

De onderzoekers gaan er nog wel altijd vanuit dat de huidige vaccins ook effectief zijn tegen de Zuid-Afrikaanse mutatie.

Noorwegen: geen bewijs dat ouderen overleden door vaccin

Er is geen direct verband tussen het overlijden van 33 Noren boven de 75 en hun inenting met het Pfizer-vaccin. Dat zeggen de Noorse gezondheidsautoriteiten. Alle overledenen hadden onderliggende gezondheidsproblemen.

Het valt volgens Noorse dokters niet uit te sluiten dat de bijwerkingen van het vaccin de ernstige gezondheidsproblemen van de overleden ouderen wel hebben verergerd. In Noorwegen zijn inmiddels bijna alle inwoners van verpleeghuizen gevaccineerd. Het gaat om zo'n 48.000 mensen.

Per dag overlijden er normaal gesproken zo'n 45 mensen in Noorse verpleeghuizen. Ook in andere landen overleden ernstig zieke ouderen na te zijn gevaccineerd. Net als in Noorwegen is daar geen direct verband aangetoond.

Eerste vaccins voor verpleeghuisbewoners: zo ging het van start

Op verschillende plekken in het land is vandaag gestart met inenten van bewoners van verpleeghuizen, zo ook in woonzorglocatie Zuiderhout in Haarlem.

Nu ook vaccin voor bewoners verpleeghuis: 'Je bent er wel goed in hè, hoop ik?'

Tientallen klachten over complotarts bij Museumplein

Er zijn tientallen klachten binnengekomen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over een homeopathische arts. Tijdens de demonstratie op het Museumplein verkondigde de man uit Limburg in een televisie-interview de ene na de andere onwaarheid. Zo beweerde hij dat er geen coronapatiënten op de ic lagen en zei hij: "ze zijn hier in dit land mensen aan het vermoorden met vaccins".

De man staat in het BIG-register als basisarts. Volgens de baas van de inspectie zijn de opmerkingen niet conform de regels en richtlijnen van artsen: "Hij mag niet bijdragen aan de verspreiding van leugens."

Tijdens de demonstratie op het Museumplein greep de politie in. Twee agenten en een politiepaard raakten daarbij gewond, zo werd vandaag bekend. De politie is een onderzoek gestart naar geweld van betogers.

Waarschijnlijk niet eerder dan woensdag besluit over avondklok

Het demissionaire kabinet hoopt op steun van verschillende oppositiepartijen voor de invoering van een avondklok. De Tweede Kamer, maar ook de coalitie is verdeeld over de ingrijpende maatregel. Pas als er voldoende steun is, wil het kabinet het voorstel presenteren. Waarschijnlijk wordt dat niet eerder dan woensdag.

Ingewijden zeggen dat vooral D66 nog niet met de maatregel akkoord wil gaan, omdat er volgens die partij nog te weinig duidelijk is over de effecten ervan. Ook vragen verschillende partijen zich af of de avondklok, die van 20.00 tot 04.00 uur zou moeten gaan gelden, wel te handhaven is.

Er wordt ondertussen gewacht op een nieuw advies van het OMT over de avondklok. Omdat dat document er nog niet is, werd ook het Veiligheidsberaad van de burgemeesters dat voor vanavond gepland stond met een dag uitgesteld.

Tuberculosevaccin heeft geen effect op besmetting kwetsbare ouderen

Kwetsbare ouderen zijn niet beter beschermd tegen covid-19 als ze ingeënt zijn met een vaccin tegen tuberculose. Dat blijkt uit onderzoek dat uitgevoerd is onder ruim 6000 ouderen in twintig Nederlandse ziekenhuizen.

Ouderen die het BCG-vaccin kregen, raakten even vaak besmet met corona als ouderen die een placebo kregen. De theorie achter het inenten met het BCG-vaccin is dat het immuunsysteem er een algehele oppepper van krijgt.

Eerder Grieks onderzoek liet zien dat ouderen die met het BCG-vaccin waren ingeënt 80 procent minder luchtweginfecties kregen. Het vermoeden bestond dat dat ook voor corona zou gelden.

Het Nederlandse onderzoek is nog niet helemaal afgerond. Er wordt nog gekeken of het aantal mensen dat ernstige luchtweginfecties ontwikkelt afneemt door een BCG-vaccin en of het er voor zorgt dat een corona-infectie milder verloopt.

Volgens onderzoekersleider Marc Bonten van het UMC Utrecht is het de vraag of dat laatste vastgesteld kan worden aangezien het aantal ernstige corona-infecties tot nu toe laag is onder de onderzochte ouderen.

Politie houdt rekening met avondklok vanaf donderdag

De politie kan vanaf donderdag een avondklok handhaven, bevestigt de politie na berichtgeving van NRC. Of er komende donderdag ook daadwerkelijk een avondklok ingaat is nog niet bekend, maar de politie houdt in de roosters rekening met extra bezetting in de avond en de nacht.

Volgens NRC worden late diensten naar achteren geschoven. In Den Haag is agenten gevraagd in plaats van tussen 13.30 uur en 23.00 uur te werken tussen 15.30 uur en 01.00 uur 's nachts.

Het inzetten van extra agenten in de avond en nacht betekent dat er minder politie beschikbaar is overdag. Dat zal ten koste gaan van toezicht en contacten in de wijk.

Volgens de politie vraagt de handhaving van een avondklok veel van agenten, omdat de roosters al krap waren en nu extra veel mensen op onregelmatige tijden moeten werken.

Een derde gedetineerden in Ter Apel besmet

137 van de 407 gedetineerden in de gevangenis in Ter Apel zijn positief getest op corona, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Alle gevangenen zijn vorige week in quarantaine geplaatst nadat er tientallen besmettingen waren geconstateerd. Vervolgens is iedereen getest. Dat leverde 108 extra positieve gevallen op.

Volgens de DJI hebben de meeste gedetineerden geen tot milde klachten.

Kuipers: huidige maatregelen handhaven, ondanks dalende besmettingen

Ernst Kuipers van het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS) vindt dat de bestaande coronamaatregelen zoals de sluiting van de scholen behouden moeten blijven. Mogelijk moeten die worden uitgebreid met een avondklok en het terugdringen van bezoek thuis. Als dat niet gebeurt, wordt ergens tussen 11 maart en 1 april de capaciteit van de ic's overschreden, zegt hij, Kuipers: "De tijd om in te grijpen is nu."

Het aantal nieuwe besmettingen daalt op dit moment, maar vanwege de besmettelijkere Britse variant kan het aantal gevallen snel toenemen en daarmee het aantal ziekenhuisopnames. Kuipers gaat er bij zijn berekening vanuit dat de 'gewone' coronavariant een R-getal van 0,95 heeft, terwijl de Britse mutatie een R-getal van 1,3 heeft. "Dat is nog een conservatieve schatting", zegt Kuipers. "In het somberste scenario liggen er eind maart 1700 mensen op de ic, meer dan de piek in maart."

Mocht de R-waarde van de Britse variant hoger blijken, of die variant al verder verspreid zijn dan tot nu toe gedacht, dan wordt de grens van de ziekenhuiscapaciteit al sneller overschreden. Kuipers zegt te snappen dat zijn oproep raar lijkt nu het aantal besmettingen daalt, maar "het is remmen in de auto omdat je een bocht aan ziet komen".

Het model van Kuipers houdt geen rekening met de dempende kracht die uitgaat van vaccineren, zo zegt hij. Hij roept op zo snel mogelijk zo veel mogelijk te vaccineren: "We moeten kijken of het niet sneller kan. Als je zoveel mogelijk wil indammen, is vaccinatie het sterkste middel dat je hebt."

Kuipers over avondklok: 'Alles wat je eerder doet, heeft grotere impact'

Laagste aantal nieuwe besmettingen sinds 1 december

Er zijn tot vanochtend 10.00 uur 4822 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Dat is het laagste aantal sinds 1 december.

De bezetting in het ziekenhuis steeg wel: er liggen nu 2434 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 690 op de ic.

Overleg Veiligheidsberaad uitgesteld

Het overleg van de 25 veiligheidsregio's waarin over de avondklok gesproken zou worden, gaat vanavond niet door. Het Veiligheidsberaad is een dag uitgesteld. Nog niet alle stukken zijn gereed, zegt het beraad.

Veel burgemeesters zijn kritisch over een mogelijke invoering van de avondklok. Ze zijn bang dat de maatregel niet te handhaven is en vragen zich af of het aantal besmettingen er wel voldoende door wordt teruggedrongen. Na het beraad moeten de burgemeesters met een gezamenlijk advies komen aan het kabinet over de avondklok.

Het Veiligheidsberaad begint dinsdagavond om 19.00 uur in Utrecht.

Beperkt aantal nieuwe besmettingen in verpleeghuis Surhuisterveen

De uitbraak van het coronavirus in een verpleeghuis in Surhuisterveen lijkt onder controle, zegt de GGD Fryslân. Een grootschalig onderzoek onder bewoners en personeel van 't Suyderhuys heeft een beperkt aantal nieuwe coronabesmettingen opgeleverd. Van de ruim 400 geteste mensen, bleken er 16 positief.

GGD Fryslân zegt ervan uit te gaan dat de besmette vier bewoners, acht personeelsleden en vier nauwe contacten de Britse variant bij zich dragen. Daar wordt geen vervolgonderzoek naar gedaan. "Voor het ziektebeeld en de behandeling is er geen verschil met het 'normale' coronavirus. Liever richt GGD Fryslân de aandacht op waar de variant nog meer kan zijn in de provincie, om zo de verdere verspreiding op het spoor te komen en in te dammen."

De GGD besloot tot het onderzoek nadat bij enkele bewoners de Britse variant van het virus was aangetroffen. 49 bewoners en 63 medewerkers bleken besmet, waarop het grootschalige onderzoek werd ingesteld. Zes bewoners van 't Suyderhuys zijn overleden.

Twee hotels in Sankt Moritz in quarantaine

In de Zwitserse plaats Sankt Moritz zijn twee hotels in quarantaine geplaatst nadat er besmettingen zijn ontdekt met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. "Waar deze besmettingen vandaan komen, wordt nog onderzocht ", zegt Rudolf Leuthold, het hoofd van de lokale gezondheidsautoriteit, tegen de Zwitserse omroep SRF.

Alle 95 gasten en 315 hotelmedewerkers worden getest. Ook zijn de kinderdagverblijven en skischolen in Sankt Moritz tijdelijk gesloten. Mondkapjes zijn er nu ook verplicht. In andere skigebieden in de regio zijn geen extra maatregelen getroffen.

Sinds middernacht zijn in heel Zwitserland de coronamaatregelen aangescherpt. Voor de tweede keer sinds het voorjaar is het land gedeeltelijk in lockdown. Zo is thuiswerken verplicht en worden mensen opgeroepen zo min mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Nederlanders die erheen gaan moeten zich sinds vrijdag melden en na aankomst tien dagen in quarantaine gaan.

Nieuwe fase in vaccinatiecampagne

In elf zorginstellingen begint het inenten van de tweede groep: kwetsbare ouderen en mensen met een beperking. Het is de bedoeling dat deze week 15.000 verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen, worden gevaccineerd. Aanvankelijk stonden deze groepen hoger op de lijst, maar het kabinet gaf voorrang aan het zorgpersoneel.

Ook leek het Pfizer/BioNTech-vaccin, dat bij -70 graden moet worden bewaard, niet zo geschikt om in de tehuizen toe te dienen. De flacons worden nu in kleinere hoeveelheden verpakt. Het Moderna-vaccin wordt vanaf volgende week ingezet.

De Jonge: situatie zorgwekkend, er zijn geen taboe’s

Minister de Jonge van Volksgezondheid zegt alle maatregelen op tafel liggen en er "geen taboes zijn" bij de bestrijding van het coronavirus en de mutaties. "We kunnen ons geen taboes veroorloven nu", zei hij na afloop van een gesprek met de bij de coronacrisis betrokken ministers. Hij wees erop dat de situatie "zorgwekkend" is.

Een van de maatregelen die het kabinet overweegt, is het instellen van een avondklok. Eerder vandaag zei minister Hoekstra dat later deze week meer duidelijk zal worden over het al dan niet instellen van zo'n zware maatregel. De Jonge en Hoekstra wilden daar inhoudelijk nu verder niet op ingaan, maar de Jonge zei wel dat we bereid moeten zijn "om alles te doen wat nodig is om het virus er onder te krijgen".

Aangifte na belediging boa's in Katwijk

De gemeente Katwijk heeft aangifte gedaan tegen vijf mensen die op Facebook boa's uitmaakten voor nazi's en NSB'ers. Dat gebeurde nadat de ambtenaren een coronaboete hadden gegeven aan zeven ouderen die geen afstand van elkaar wilden houden. Daarop werden de beledigingen geplaatst in de besloten Faceboek-groep 'Je bent een Kattuker als...".

De gemeente zegt er begrip voor te hebben dat mensen in deze periode een korter lontje hebben, maar vindt dat er een grens wordt overschreden wanneer ambtenaren worden uitgescholden voor nazi's. "Zo gaan we in Katwijk niet met elkaar om", zegt de gemeente tegen Omroep West. "Aangezien iedereen weet welke misdaden die hebben gepleegd, is dit als ernstig beledigend ervaren. Daarom heeft de gemeente besloten aangifte te doen."

"Als je het ergens niet mee eens bent, dan mag je dit uiten en hierover met elkaar in gesprek gaan, ook op sociale media", zegt burgemeester Visser van Katwijk. "Wij trekken echter de grens wanneer er in scheldpartijen op Facebook vergelijkingen worden gemaakt met oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog."

WHO hekelt 'ik-eerst-houding' van rijke landen

De wereld staat op de rand van "een catastrofaal moreel faillissement", waarschuwt het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tedros Adhanom Ghebreyesus roept landen en farmaceuten op om hun coronavaccins eerlijker te verdelen over de wereld.

"Deze ik-eerst-houding maakt niet alleen de zwaksten in de wereld het nog kwetsbaarder, maar het is ook zelfondermijnend", aldus Tedros. "Uiteindelijk maakt dit gedrag de pandemie alleen maar langer."

Het WHO-hoofd wijst op de noodzaak van het Covax-vaccinatieprogramma, een internationaal initiatief dat erop toeziet dat vaccins voor een redelijke prijs in armere landen terechtkomen. Hij hekelt de bilaterale akkoorden die rijke landen vorig jaar en dit jaar hebben gesloten over de distributie van vaccins. "Dit kan de distributie door Covax vertragen en leidt tot precies het scenario dat Covax moest voorkomen: hamsteren, een chaotische markt, een ongecoördineerde reactie en voortdurende sociale en economische verstoring."

Hoekstra over avondklok: moeilijk proces, later deze week meer duidelijkheid

Demissionair minister Hoekstra van Financiën verwacht later deze week meer duidelijkheid over het al dan niet instellen van een avondklok. Dat zei hij na afloop van een overleg met de bij de coronacrisis betrokken ministers van het kabinet.

"Een avondklok is een zeer zwaar middel, en gezien het verleden van ons land ook gevoelig. Voordat je het gaat doen, moet je heel goed afwegen wat verstandig is. Daar zijn we met experts over in gesprek", aldus de minister. De situatie met de Britse mutatie is volgens Hoekstra zorgelijker dan ooit tevoren. Daar staat volgens hem tegenover dat het vaccineren gelukkig is begonnen.

Volgens Hoekstra zit het kabinet nu in een moeilijk proces. Er is volgens de minister al heel veel vanuit "de gereedschapskist al op tafel gegooid", en over wat je nu nog kan laten ze zich door experts heel goed adviseren. Hij verwacht later deze week meer duidelijkheid.

Hoekstra over avondklok: zitten in moeilijke fase

Britten willen 24 uur per dag gaan inenten

In Londen wordt nog voor het einde van deze maand begonnen met een proef waarbij mensen 24 uur per dag ingeënt kunnen worden. Dat heeft minister Zahawi, die verantwoordelijk is voor de inzet van coronavaccins, bekendgemaakt. Na de pilot in Londense ziekenhuizen, wordt gekeken of en hoe dat programma kan worden uitgebreid. De vaccinatiestrategie in het land richt zich nu nog primair op tachtigplussers en mensen in verzorgingshuizen.

Zahawi kondigde de proef aan in een gesprek met de Britse nieuwszender Sky News. Hij waarschuwt dat er nu nog wel "forensisch te werk moet worden gegaan" om ervoor te zorgen dat de zwaksten als eerste worden ingeënt. "De tachtigplussers moeten beschermd worden en de openingstijden van acht uur 's ochtends tot acht uur 's avonds werken veel beter voor mensen boven de tachtig. Als je bij de andere leeftijdsgroepen aankomt, wordt het steeds makkelijker voor mensen om 's avonds laat of 's ochtends vroeg te gaan."

Omdat de voorraden van het vaccin nu beperkt zijn en de Britse regering voor half februari de kwetsbaarsten wil beschermen, zijn de verruimde openingstijden volgens Zahawi nu nog niet optimaal. "Als het je alleen maar om aantallen te doen is - om snelheid en niet precisie - dan werkt het heel goed om 24 uur per dag in te enten. Als je precies wil zijn en bescherming wil bieden aan de zwaksten, in combinatie met snelheid, dan moeten we op deze manier doorgaan."

Volgens Zahawi worden er in het Verenigd Koninkrijk nu gemiddeld 140 mensen per minuut ingeënt. "Dat is het gemiddelde, dus sommige regio's doen het beter." Hij verwacht dat de snelheid verder wordt opgevoerd als er de komende weken meer grote vaccinatiecentra worden geopend. Mensen die een eerste dosis hebben gehad, krijgen de tweede volgens Zahawi binnen twaalf weken.

Tennisser Van de Zandschulp begint grandslamdebuut in isolatie

De Nederlandse tennisser Botic van de Zandschulp, die zich vorige week in Doha kwalificeerde voor de Australian Open, mag de komende twee weken niet op trainingsbanen verschijnen. Aan boord van zijn vlucht van Doha naar Melbourne zat iemand die positief is getest op het coronavirus.

"Ik moet twee weken op mijn kamer blijven", zegt de nummer 156 van de wereld, die zijn debuut maakt op een grandslamtoernooi. "Ik heb op mijn kamer nog niet getennist, alleen wat fysieke training kunnen doen."

Alle andere tennissers die in Melbourne zijn, zoals Robin Haase, Arantxa Rus en Wesley Koolhof, zitten ook twee weken in quarantaine, maar hoeven niet in isolatie. Zij mogen vijf uur per dag trainen op het tennispark. Toernooidirecteur Tilley zegt dat de Australian Open, ondanks het groeiende aantal spelers in isolatie, op 8 februari begint.

Nog vijftien mensen vast na demonstratie Museumplein

Vijftien van de verdachten die gisteren zijn aangehouden op en bij het Museumplein in Amsterdam zitten nog vast op verdenking van openlijke geweldpleging. De rest is weer vrij. Hun zaken worden ingezonden naar het Openbaar Ministerie, meldt de politie. Ze kunnen een boete verwachten, zegt de politie, maar hoe hoog die wordt is nog onduidelijk.

Hoewel het verboden was door de gemeente, werd bij het Museumplein gisteren gedemonstreerd tegen het kabinetsbeleid. Daarbij waren volgens de gemeente zo'n 2000 mensen aanwezig. 143 mensen zijn opgepakt.

De sfeer bij het protest was grimmig. Volgens de gemeente waren 200 tot 250 mensen "uit op de confrontatie". Er werd met stenen gegooid en mensen hadden vechthandschoenen, slagwapens en zwaar vuurwerk bij zich. Toen deelnemers na herhaaldelijke oproepen weigerden het Museumplein te verlaten, greep de mobiele eenheid in met waterkanonnen en honden.

Australië heropent grenzen dit jaar mogelijk nog niet

Het is onwaarschijnlijk dat Australië de grenzen dit jaar nog volledig heropent, ook als het grootste deel van de bevolking is ingeënt, zoals de bedoeling is. Brendan Murphy, de hoogste ambtenaar van het Australische ministerie van Gezondheid, verwacht verder dat reizigers "nog enige tijd" te maken zullen hebben met een quarantaineplicht na het inreizen.

Murphy reageerde op vragen over het opvlammen van het virus in grote delen van de wereld. Hij was in maart vorig jaar medeverantwoordelijk voor de snelle sluiting van de Australische grens om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat wordt gezien als een groot succes: Australië heeft in totaal zo'n 22.000 besmettingen en 909 doden geteld, fors minder dan veel andere landen.

Op dit moment mogen Australische ingezetenen, mensen met een verblijfsvergunning en reizigers met een ontheffing het land in. Ze moeten dan wel op eigen kosten veertien dagen in quarantaine in een speciaal daarvoor aangewezen hotel.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas besloot onlangs weer boekingen mogelijk te maken, en sprak de hoop uit dat er in juli weer gewone internationale vluchten mogelijk zouden zijn. Er bestaat op dit moment wel een 'reisbubbel' met Nieuw-Zeeland, dat vrijwel geen coronagevallen heeft, maar die staat het alleen toe om te reizen van Nieuw-Zeeland naar Australië.

'Chinese economie groeide in coronajaar'

De Chinese economie is vorig jaar met 2,3 procent gegroeid, blijkt uit de officiële cijfers die door het land naar buiten zijn gebracht. Daarmee is China het enige grote land dat niet te maken heeft met krimp door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De economische groei is wel de traagste in de afgelopen 44 jaar. Een jaar eerder was de groei nog 6,1 procent.

Begin 2020 zagen de cijfers er somber uit. De Chinese economie werd keihard getroffen toen er strikte maatregelen werden ingesteld in de strijd tegen het virus, dat eind 2019 voor het eerst werd aangetoond in de stad Wuhan. Meer dan de helft van het land zat lange tijd potdicht en in de eerste drie maanden van het jaar was de krimp 6,8 procent.

Vanaf het tweede kwartaal was er weer groei te zien en in het vierde kwartaal groeide de economie met 6,5 procent. De groei werd deels gestuwd door de grote internationale vraag naar medische middelen uit China, zoals mondkapjes. Het IMF verwacht dat de Chinese economie dit jaar groeit met zo'n 8 procent.

Deze maand heeft China opnieuw maatregelen getroffen tegen het virus, na een uitbraak in de noordelijke provincie Hebei. Hier en daar zijn weer reisrestricties van kracht, maar in het grootste deel van het land gelden nu vrijwel geen beperkingen.

Gommers noemt uitspraken op protest Museumplein pijnlijk en gevaarlijk

De uitspraken die een ouder koppel deed tijdens het protest tegen coronamaatregelen in Amsterdam gisteren, gaan intensivist Diederik Gommers te ver. De ic-arts noemde de uitspraken op Instagram gisteravond pijnlijk en gevaarlijk.

Een oudere man die zegt dat hij arts is, vertelt een verslaggever van AT5/NH Nieuws tijdens een live-uitzending dat "er nu geen corona is". Hij denkt dat mensen worden vermoord met vaccins. Ook meent hij dat er geen coronapatiënten op de intensive care liggen en dat dat artsen "alles faken en voor iedere patiënt 20.000 euro krijgen".

IC-arts Gommers kreeg de video meerdere malen doorgestuurd. Hij zegt best de dialoog aan te willen gaan: "Iedereen mag demonstreren, maar deze video is gevaarlijk". Experts maken zich zorgen over de nieuwe Britse coronamutatie. Die grijpt snel om zich heen en kan grote druk op de zorg leggen in de komende maanden. Gommers: "Met elkaar kunnen we dit voorkomen door ons te houden aan de maatregelen."

In het AD zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg de uitspraken te onderzoeken van de oudere man die zegt dat hij arts is.

Welkom

Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.