Berghuis trekt boetekleed aan na gemiste kansen, Gravenberch straalt

Vier wedstrijden in de eredivisie:

liveblog gesloten

Fijne avond

En daarmee komt een einde aan dit voetbalblog.

Dinsdag zijn we er weer, met de eerste drie achtste finales van de KNVB-beker: MVV-Excelsior, Vitesse-ADO Den Haag en FC Volendam-PSV.

Tot dan!

De hoogtepunten van zondag

De samenvattingen van de zondagwedstrijden: RKC-Willem II, FC Groningen-FC Twente, VVV-sc Heerenveen en de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord.

Bekijk de samenvatting van Ajax - Feyenoord
Bekijk de samenvatting van FC Groningen - FC Twente
Bekijk de samenvatting van VVV-Venlo - sc Heerenveen
Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - Willem II

Tandeloos Liverpool

De Engelse topper tussen Liverpool en Manchester United maakte de hooggespannen verwachtingen - zoals vaker - niet waar: 0-0.

Liverpool blijft daarmee voor de derde keer op rij droogstaan. Voor het eerst in bijna 16 jaar...

De beide coaches

Feyenoord-trainer Dick Advocaat zag dat zijn ploeg goed meekon met Ajax.

Ajax-trainer Erik ten Hag zag zijn ploeg wilskracht tonen.

Advocaat: 'We deden mee met Ajax en dat verrast me niet'
Ten Hag blij met vechtlust Ajax: 'Op wilskracht de zege eruit gesleept'

Gravenberch straalt en geeft uitleg

Ryan Gravenberch over zijn knappe goal en zijn uitvalbeurt in de rust.

Matchwinner Gravenberch kon niet meer verder: 'Last van mijn onderrug'

Berghuis trekt boetekleed aan

Berghuis schoot twee keer naast in kansrijke positie. En dat verwijt de Feyenoord-aanvoerder zichzelf.

Berghuis neemt zichzelf gemiste kansen kwalijk: 'Had team moeten belonen'

It's a wrap!

Terwijl we wachten op de reacties uit Amsterdam: alle uitslagen op een rij en de stand in de eredivisie.

90+8' Het eindsignaal

Het is afgelopen in Amsterdam!

Ajax wankelt in een enerverende slotfase, maar trekt de 1-0 overwinning over de streep.

Gravenberch is de matchwinner, met zijn goal in de 22ste minuut.

Ajax-Feyenoord 1-0

90+7' Sinisterra op de lat!

Daar was bijna alsnog de gelijkmaker! Sinisterra kopt de bal met een boog over Onana, maar op de lat.

90+5' Onana redt Ajax

Op de valreep is Feyenoord nog dicht bij de gelijkmaker, maar is daar weer Onana.

De Ajax-doelman redt goed op een schot van Fer, diep in blessuretijd.

90' Vijf minuten blessuretijd

De arbitrale leiding telt vijf minuten blessuretijd bij.

Dus nog vijf minuten voor Feyenoord om gelijk te maken.

84' Pratto valt in

Spits Lucas Pratto vervangt middenvelder Mark Diemers. Feyenoord gaat vol voor de gelijkmaker.

Bij Ajax heeft Brobbey Haller vervangen.

77' Berghuis weer net naast

Steven Berghuis mag voor de tweede keer aanleggen, maar mikt weer naast.

De Klassieker is lang niet zo hoogstaand als Ajax-PSV van vorige week, maar wel een echt voetbalgevecht. En Feyenoord is zeker nog niet verslagen.

73' Verdedigende wissel Ten Hag

Het ligt af en toe helemaal open op het middenveld bij Ajax en Ten Hag grijpt in.

Álvarez vervangt de matig spelende Promes, een verdedigende middenvelder voor een aanvallende middenvelder.

62' Gelijkmaker Jørgensen afgekeurd

Jørgensen lijkt het goede spel van Feyenoord te bekronen met de gelijkmaker, maar de treffer wordt terecht afgekeurd.

Assistgever Toornstra stond in aanloop naar de goal buitenspel.

Nicolai Jørgensen scoort, maar ziet zijn treffer worden afgekeurd door scheidsrechter Danny Makkelie

58' Berghuis net naast

Berghuis mag aanleggen in kansrijke positie, maar schuift de bal naast het doel.

Feyenoord oogt wel steeds gevaarlijker en zet Ajax ook eerder onder druk.

In hun aanvalsdrang laten de Rotterdammers achterin wel gaten vallen, dit biedt mogelijkheden voor de thuisploeg. Haller kan net niet bij een voorzet van Tadic na een Ajax-uitbraak.

57' Promes raakt eenmansmuur

Quincy Promes mag aanleggen voor een vrije trap, maar raakt Jens Toornstra, die in zijn eentje een muurtje vormt.

De actie is symptomatisch voor Promes, die wederom geen denderende indruk maakt.

46' Ekkelenkamp voor Gravenberch

Ryan Gravenberch is achtergebleven in de kleedkamer.

De doelpuntenmaker oogde voor rust aangeslagen, maar leek verder te kunnen. Nu is hij dus toch gewisseld, Ekkelenkamp vervangt hem.

Bericht uit Duitsland en Engeland

Robert Lewandowski blijft records breken in Duitsland. Nog nooit was een Bundesliga-speler zo trefzeker in de eerste helft van het seizoen.

En Steven Bergwijn draagt met een assist zijn steentje bij aan de zege van Tottenham Hotspur op Sheffield United.

45+2' Rust in Amsterdam

Toornstra schiet vlak voor het rustsignaal in het zijnet, waardoor het halverwege 1-0 staat bij Ajax-Feyenoord.

Ajax had een stuk meer balbezit en leidt ook in Amsterdam, maar Feyenoord beet na de knappe goal van Gravenberch meer van zich af.

Het is een aardig boeiende wedstrijd in de Johan Cruijff Arena, hoewel het spelpeil niet bijzonder hoog is.

36' Knappe redding Onana (maar buitenspel)

Onana redt voor de tweede keer in korte tijd. Met een knappe reflex houdt hij Toornstra van scoren af.

De Feyenoord-middenvelder stond ruim buitenspel, maar dat wist Onana niet.

Feyenoord zoekt inmiddels een stuk meer de aanval dan aan het begin van de wedstrijd en oogt ook gevaarlijk.

De cijfers van Ajax-Feyenoord

De statistieken tot nu toe.

33' Grote kans voor Haps

Daar is ineens dé kans op de 1-1. Haps wordt gevonden door Berghuis, maar Onana redt.

Wat een prachtige pass van Berghuis.

Onana oogt aangeslagen na zijn redding, maar kan door.

22' GOAL AJAX!

Supertalent Ryan Gravenberch doet het voor de thuisploeg.

Op aangeven van Haller dreigt de middenvelder met rechts te gaan schieten, kapt terug naar zijn linker en verschalkt Marsman in de lange hoek. Een knappe goal.

Het doelpunt is verdiend, gezien de verhoudingen op het veld. Ajax valt aan, Feyenoord verdedigt.

20' Balbezit 79-21%

De balbezitpercentages van beide ploegen spreken boekdelen over de verhoudingen op het veld.

Bijna 79 procent voor Ajax, iets meer dan 21 procent voor Feyenoord.

Ajax-Feyenoord 0-0

17' Tagliafico kopt over

Daar is dan toch een mogelijkheid voor Ajax.

Tagliafico kopt hard, maar te hoog uit een hoekschop.

12' Tam begin in Amsterdam

Tadic slingert een vrije trap voor het Feyenoord-doel, maar Marsman kan gemakkelijk vangen.

Feyenoord zakt in en houdt de boel achterin goed dicht, waardoor Ajax ondanks het vele balbezit moeite heeft gevaarlijk te worden.

Een wat tam begin in Amsterdam, in tegenstelling tot bij Ajax-PSV een week geleden.

1' De Klassieker is begonnen!

Feyenoord heeft afgetrapt in de Johan Cruijff Arena. We zijn begonnen.

Ajax speelt dus met Haller en Timber, bij Feyenoord heeft Jørgensen de voorkeur gekregen boven winteraanwinst Pratto.

Huntelaar heeft kuitblessure

Klaas-Jan Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar is overigens wel 'gewoon' aanwezig in de Johan Cruijff Arena.

De routinier, tegen FC Twente nog goed voor twee cruciale goals, kampt met een kuitblessure.

Huntelaar wordt nadrukkelijk in verband gebracht met een terugkeer naar Schalke 04.

Ten Hag over ontbreken Huntelaar in Klassieker: 'Hij is geblesseerd'

90+5' Het eindsignaal klinkt

Het zit erop in Venlo. Twee late doelpunten betekenen een 1-1 gelijkspel.

VVV-sc Heerenveen 1-1

90+4' Afgelopen in Groningen

Het eindsignaal heeft geklonken bij FC Groningen-FC Twente.

De thuisploeg knokte zich na rust terug van een 0-2 achterstand.

FC Groningen-FC Twente 2-2

89' GOAL SC HEERENVEEN!

Het venijn zit 'm in de staart, in Venlo.

Invaller Nygren maakt de 1-1 en ook deze goal is fraai. De Zweed krult hem met links in de verre hoek.

78' GOAL VVV-VENLO!

En wat voor één! Joshua John trekt naar binnen en knalt schitterend raak in de lange hoek.

Het tweede schot op doel van de thuisploeg is met recht een zondagsschot te noemen.

En wat een manier om, na twaalf doelpuntloze wedstrijden, je eerste treffer voor VVV te maken...

VVV-sc Heerenveen 1-0

Joshua John schiet prachtig raak

70' Schot op doel van VVV

We hebben er even op moeten wachten, maar daar is zowaar een schot op doel van VVV.

Giakoumakis neemt aan op de borst en schiet in de handen van Mulder.

sc Heerenveen is na rust vaker gevaarlijk geweest, maar doelpunten blijven nog altijd uit in Venlo.

VVV-sc Heerenveen 0-0

66' GOAL FC GRONINGEN!

Strand Larsen komt voor Pierie en werkt vallend binnen.

Groningen is helemaal terug in de wedstrijd.

Geen Huntelaar

Opvallende afwezige bij Ajax: Klaas-Jan Huntelaar.

De routinier wordt in verband gebracht met een transfer naar oude liefde Schalke 04 en ontbreekt in de wedstrijdselectie.

Opstellingen-claxon!

Haller begint in de punt bij Ajax, met Tadic, Antony en Promes om hem heen. Timber krijgt wederom de voorkeur boven Schuurs.

Kudus zit niet bij de Ajax-selectie. Hij ontbrak ook al tegen FC Twente.

Geen Pratto bij Feyenoord, Jørgensen krijgt de voorkeur. En Haps begint als linksbuiten.

Ajax-Feyenoord begint om 16.45 uur.

47' GOAL FC GRONINGEN!

We zijn weer begonnen in Groningen en de thuisploeg komt al snel terug tot 1-2.

El Messaoudi scoort op aangeven van de net ingevallen Lundqvist.

FC Groningen-FC Twente 1-2

45+2' Rust in Groningen en Venlo

Het rustsignaal heeft inmiddels geklonken in Groningen en Venlo

FC Twente leidt tegen FC Groningen, dankzij goals van Dumic en Van Leeuwen.

Bij VVV-sc Heerenveen is nog niet gescoord.

FC Groningen-FC Twente 0-2

Heerenveen 9 duels zonder zege

sc Heerenveen staat nog achtste, maar dat is vooral dankzij de sterke start van het seizoen.

De Friezen wisten al sinds 1 november niet meer te winnen.

vs. AZ 0-3

28' Update uit Venlo

Gebeurt er dan niks in Venlo? Nee, niet echt.

Tot nu toe viel daar één schot te noteren, van Joey Veerman, dat over ging.

22' GOAL FC TWENTE!

Thijs van Leeuwen met zijn tweede doelpunt van dit eredivisieseizoen!

De aanvaller verschalkt Padt na een snelle omschakeling van FC Twente van verdediging naar aanval.

Napoli haalt uit in Italië

Napoli zet Fiorentina te kijk in de Serie A.

In het Stadio Diego Armando Maradona vallen liefst zes treffers, waarvan vier voor rust.

12' GOAL FC TWENTE!

Seconden later is het alsnog raak.

Dumic komt voor zijn man en knikt raak uit de hoekschop die Padt moest weggeven.

FC Groningen-FC Twente 0-1

12' Padt op het nippertje

Padt schiet zomaar tegen Twente-aanvaller Danilo aan, maar kan de bal nog net voor de doellijn wegtikken.

Danilo liep de doelman daarbij in de weg en kreeg het zwaar te verduren, maar kan verder.

FC Groningen-FC Twente 0-0

'Spartak en Ajax onderhandelen over Promes'

"Ik kan zeggen dat de clubs contact hebben. De onderhandelingen zijn gaande."

Was getekend: Anton Fetisov, woordvoerder van Spartak Moskou, tegenover het Russische Sport 24. Onderwerp van gesprek: Ajacied Quincy Promes.

Promes kwam in het verleden al uit voor Spartak. En met veel succes. De aanvaller werd er kampioen, topscorer én beste speler van de Premjer-Liga.

Quincy Promes juicht na zijn aansluitingstreffer tegen PSV (1-2)

1' De bal rolt! (x2)

We zijn begonnen in Groningen en - met wat vertraging - in Venlo!

90+5' Het eindsignaal!

De treurige reeksen van RKC en Willem II houden aan, dankzij een 1-1 onderling gelijkspel.

Tahiri opende de score in Waalwijk, Wriedt maakte gelijk namens Willem II.

vs. FC Groningen 0-1

Da Cruz start bij FC Groningen, in plaats van Daniël van Kaam.

Bij FC Twente staan Dumic, Smal en Van Leeuwen in de basis.

FC Groningen-FC Twente begint om 14.30 uur.

85' Dé kans op 1-2

Wat een kans voor Trésor. Hij krijgt de bal van Pavlidis, maar schiet de bal recht op Lamprou.

Die had erin gemogen.

Het is overigens pijnlijk om Willem II'er Köhlert te zien ploeteren. De Duitser is geen schim van de speler die hij vorig jaar was.

78' Meulensteen probeert 't

Het was lange tijd Willem II wat de klok sloeg, in de tweede helft.

Maar RKC meldt zich de laatste minuten weer vaker voor het vijandelijke doel, met onder meer een poging van afstand van Meulensteen als gevolg.

Gaat er nog een winnaar komen?

Giakoumakis scoorde zes keer(!) in zijn laatste twee wedstrijden voor VVV. Roemer maakt zijn basisdebuut bij de Venlonaren, hij vervangt de geschorste Vito van Crooij.

Bij Heerenveen keert Siem de Jong terug in de basis, het gaat ten koste van Kongolo. Floranus start als rechtsback.

VVV-sc Heerenveen begint om 14.30 uur.

De opstelling van VVV
De opstelling van sc Heerenveen

60' GOAL WILLEM II!

De bezoekers spelen na rust veel en veel aanvallender dan in de eerste helft en krijgen al snel loon naar werken.

Wriedt, die voor rust nog een grote kans miste, wint zijn kopduel gemakkelijk en maakt gelijk in Waalwijk.

Kwasi Wriedt heeft 1-1 gemaakt

56' Mispeer Köhlert

Köhlert raakt de bal compleet verkeerd, maar Willem II speelt een stuk beter dan voor rust.

De bezoekers zoeken, met vormgever Trésor in de ploeg, vol overtuiging de aanval. RKC verdedigt, wat dat betreft zijn de rollen omgedraaid.

RKC-Willem II 1-0

46' De bal rolt weer

Koster heeft ingegrepen bij de bezoekers: Trésor en Köhlert vervangen Saglam en Nunnely.

45+2' Tahiri is emotioneel

Doelpuntenmaker Tahiri is emotioneel na zijn goal en toont een shirt met daarop 'voor jou Ayoub'.

Het neefje van de Marokkaans-Belgische middenvelder overleed recent.

De scheidsrechter fluit ook gelijk voor de rust.

45+2' GOAL RKC WAALWIJK!

Willem II-middenvelder Llonch loopt onhandig in de rug van Meulensteen: penalty.

Aanvoerder Tahiri schiet raak vanaf elf meter: 1-0.

Een terechte voorsprong voor RKC. De thuisploeg valt aan, terwijl Willem II probeert vooral niet te verliezen en erg weinig laat zien.

31' John moet er geblesseerd vanaf

De wedstrijd van Ola John zit er al op. Hij wordt vervangen door Efmorfidis.

RKC-Willem II 0-0

25' Afzwaaier Azhil

Leverkusen-huurling Azhil probeert het maar eens, maar produceert een afzwaaier.

RKC is tot nu toe de bovenliggende partij, maar het is goed te zien waarom de Waalwijkers de minst scorende ploeg in de eredivisie - 14 goals - zijn.

Willem II gunt RKC het balbezit en hoopt op een succesvolle counter.

Ramos, Piqué en een vleugje Ibrahimovic

Hoe ziet de ideale verdediger van Ajacied Perr Schuurs eruit?

Een beetje Sergio Ramos, een toefje Gerard Piqué en een vleugje Zlatan Ibrahimovic. Ibrahimovic? "Ik ben vroeger altijd spits geweest, Zlatan was mijn idool."

Scroll door de carrousel om Schuurs over Ramos, Piqué, Zlatan én Bogarde te zien:

7' Wriedt wacht te lang

RKC begint sterker, met twee gevaarlijke momenten voor clubtopscorer Stokkers in de eerste minuten.

Maar de beste kans is voor Willem II, als RKC'er Bakari slecht terugspeelt op zijn doelman Lamprou en Wriedt ertussen kan komen.

De Ghanees wacht echter veel te lang en Lamprou pakt hem de bal af.

Wriedt wacht te lang

Hollands glorie in Spanje

Merel van Dongen won gisteravond de Spaanse supercup met Atlético Madrid.

En dat is lekker wakker worden...

1' De bal rolt!

RKC heeft afgetrapt in Waalwijk. De voetbalzondag is onderweg.

Geen Trésor bij Willem II

Twee wijzigingen bij RKC ten opzichte van het bezoek aan Heerenveen. Quasten vervangt Lutonda en John speelt in plaats van Efmorfidis.

De meest in het oog springende afwezige bij Willem II is Mike Trésor. Hij zit, net als donderdag, op de bank.

De opstelling van RKC
De opstelling van Willem II

De lamme vs. de blinde

Voordat we naar Amsterdam gaan voor Ajax-Feyenoord staan er nog drie andere wedstrijden op het menu, waaronder een Brabantse derby.

Een derby tussen de lamme en de blinde.

RKC won al vijf wedstrijden niet, waaronder vier nederlagen. Willem II won zelfs al zeven duels niet meer, met in die reeks zes verliespartijen.

RKC Willem II

De laatste Feyenoord-zege in Amsterdam

Dirk Kuijt maakte een van de twee goals in Amsterdam

Reken niet te veel op een Feyenoord-zege in de Johan Cruijff Arena.

Ryan Gravenberch en Naoufal Bannis waren drie jaar oud, CH!PZ stond met 'Carnival' op nummer 1 in de Top 40 en iPhones bestonden nog niet toen Feyenoord voor het laatst won in Amsterdam.

Hoe gaat het met de Feyenoorders van toen?

De stand van zaken

Ajax kan vandaag weer afstand nemen van de achtervolgers. Bij een zege van Feyenoord komen de Rotterdammers op gelijke hoogte.

Schmidt boos op Nijhuis

Hoewel PSV won bij Sparta, was trainer Roger Schmidt woedend op scheidsrechter Bas Nijhuis.

"Ik hoef nooit meer met hem te praten, nooit meer in mijn leven", aldus Schmidt.