liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Uitspraken Museumplein gevaarlijk' • Van Dissel: nu twee verschillende epidemieën

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het liveblog van zondag 17 januari. Morgen praten we je in een nieuw blog bij over het laatste coronanieuws.

Gommers noemt uitspraken op protest Museumplein pijnlijk en gevaarlijk

De uitspraken die een ouder koppel deed tijdens het protest tegen coronamaatregelen in Amsterdam gisteren, gaan intensivist Diederik Gommers te ver. De ic-arts noemt de uitspraken op Instagram pijnlijk en gevaarlijk.

Een oudere man die zegt dat hij arts is, vertelt een verslaggever van AT5/NH Nieuws tijdens een live-uitzending dat "er nu geen corona is". Hij denkt dat mensen worden vermoord met vaccins. Ook meent hij dat er geen coronapatiënten op de intensive care liggen en dat dat artsen "alles faken en voor iedere patiënt 20.000 euro krijgen".

IC-arts Gommers kreeg de video meerdere malen doorgestuurd. Hij zegt best de dialoog aan te willen gaan: "Iedereen mag demonstreren, maar deze video is gevaarlijk". Experts maken zich zorgen over de nieuwe Britse coronamutatie. Die grijpt snel om zich heen en kan grote druk op de zorg leggen in de komende maanden. Gommers: "Met elkaar kunnen we dit voorkomen door ons te houden aan de maatregelen."

In het AD zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg de uitspraken te onderzoeken van de oudere man die zegt dat hij arts is.

OMT pleit voor extra maatregelen in verband met Britse variant

Het Outbreak Management Team (OMT) maakt zich ernstige zorgen over de verspreiding van de Britse coronamutatie in Nederland. Dat blijkt uit het meest recente advies, waarvan het eerste deel vandaag is gepubliceerd.

Volgens de deskundigen is het van belang om nu maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus in te dammen, onder meer van de nieuwe varianten. Aan wat voor maatregelen het OMT denkt, wordt in dit document niet vermeld.

Volgens de experts is het nodig die maatregelen te nemen "totdat we een gunstig seizoenseffect kunnen verwachten op de verspreiding, en een effect van groepsimmuniteit door doorgemaakte infecties en door vaccinatie".

Volgens OMT-voorzitter Jaap van Dissel is er nu sprake van twee virusvarianten die zich met verschillende snelheden verspreiden en die daarmee leiden tot twee verschillende epidemieën.

Burgemeester Amersfoort ziet niks in avondklok

Het mogelijke invoeren van een avondklok valt niet bij iedereen goed. Zo is er in de Tweede Kamer weerstand tegen en ook veel burgemeesters zien niets in het plan. Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort is een van hen.

"Het is niet passend op dit moment. De besmettingsaantallen dalen, ook in Amersfoort", zegt Bolsius tegen Nieuwsuur. Hij benadrukt ook dat het voor mensen belangrijk is om naar buiten te kunnen: "Om gezond te blijven." Verder denkt hij dat een avondklok moeilijk te handhaven is, doordat er te weinig politieagenten en boa's voor zijn.

Corona-uitbraak in woonzorgcentrum Sittard

In een woonzorgcentrum in het voormalige Gemmaklooster in Sittard zijn elf van de zestien bewoners besmet met het coronavirus. Ook zes personeelsleden zijn besmet, meldt De Limburger.

Het is niet duidelijk om welke variant van het virus het gaat. De directie van de zorgorganisatie spreekt tegenover de krant van een "crisissituatie". Het Rode Kruis wordt ingezet om assistentie te verlenen.

Politie Amsterdam: 115 arrestaties op Museumplein

Bij het protest van vanmiddag tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam zijn 115 mensen opgepakt. Dat zegt de politie. Volgens de gemeente waren er ongeveer 2000 mensen aanwezig bij de demonstratie.

Het protest was door de gemeente verboden, maar er werd dus toch gedemonstreerd. Toen mensen ondanks herhaalde oproepen weigerden het plein te verlaten, greep de mobiele eenheid in met een waterkanon en honden.

Volgens de gemeente Amsterdam waren 200 tot 250 mensen "duidelijk uit op de confrontatie" en werd er ook met stenen gegooid. Ook hadden sommige mensen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich.

Brazilië keurt eerste coronavaccins goed

De Braziliaanse medische toezichthouder Anvisa heeft voor twee coronavaccins een noodtoestemming verleend. Het gaat om de vaccins van AstraZeneca en het Chinese Sinovac.

Brazilië is zwaar getroffen door corona en heeft na de Verenigde Staten de meeste bevestigde coronadoden (ruim 209.000), maar tot nog toe was er geen enkel vaccin goedgekeurd. Anvisa heeft nog geen toestemming gegeven om ook het Russiche Spoetnik-vaccin op de markt toe laten. De toezichthouder heeft daarvoor meer gegevens nodig.

Naar verwachting worden vandaag in São Paulo al de eerste personen ingeënt met het Chinese vaccin.

Brazilianen werken aan de productie van het Chinese Sinovac-vaccin in São Paulo

Meer overleg nodig over invoering avondklok

Het invoeren van een avondklok in Nederland is nog steeds een serieuze optie, maar er is meer overleg over nodig voordat zo'n maatregel ook daadwerkelijk wordt genomen.

Haagse bronnen zeggen dat dat de conclusie is van de bijeenkomst die de meest betrokken ministers bij de coronacrisis vanmiddag hadden in het Catshuis. Ze werden daar bijgepraat door deskundigen van het Outbreak Management Team en het RIVM.

In Verenigd Koninkrijk meer mensen gevaccineerd dan positief getest

Een klein lichtpuntje voor het Verenigd Koninkrijk, waar op dit moment de Britse variant van het coronavirus zorgt voor overvolle ziekenhuizen. Minister Hancock van Volksgezondheid zegt dat nu meer mensen zijn gevaccineerd dan dat er positief zijn getest op het virus.

Ook heeft meer dan de helft van de 80-plussers in het land een eerste prik gekregen. In het Verenigd Koninkrijk zijn volgens cijfers van de Johns Hopkins University ruim 3,4 miljoen bevestigde coronagevallen. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er al ingeënt zijn. Volgens premier Johnson worden er nu iedere minuut 140 prikken gezet.

Op Twitter bedankt Hancock iedereen die zich goed aan de coronaregels houdt:

Kabinet werkt aan 'coronaverlof' voor thuiswerkende ouders

Het kabinet overlegt met werkgevers en vakbonden over een 'coronaverlof'. Dat is bedoeld voor ouders die thuis moeten werken en door de sluiting van de scholen ook voor hun kinderen moeten zorgen. Vandaag bevestigde minister Slob dat de scholen niet vervroegd opengaan en tot zeker 8 februari dicht blijven.

De bedoeling is dat het kabinet daar financieel aan gaat bijdragen. De komende weken worden de plannen verder uitgewerkt, zegt Slob.

Duitse minister Maas wil versoepelingen voor gevaccineerde

De Duitse minister Maas van Buitenlandse Zaken is een voorstander van versoepelingen voor mensen die zijn ingeënt tegen het coronavirus. Dat zegt hij tegen Bild.

Volgens Maas moeten gevaccineerden weer hun "grondrechten" kunnen uitoefenen. Voor hen moet het mogelijk zijn om weer naar de bioscoop of het restaurant te gaan: "Als er alleen ingeënte mensen in een restaurant of bioscoop zitten, vormen ze geen gevaar voor elkaar", zegt Maas.

Bondskanselier Merkel zei eerder dat zij een dergelijke maatregel niet ziet zitten. Ook minister Seehofer van Binnenlandse Zaken is bang dat zulke privileges voor verdeeldheid gaan zorgen in de maatschappij.

Woonzorgcentrum Hoogezand preventief dicht

Bewoners van woonzorgcentrum Voor Anker in Hoogezand mogen sinds vrijdagochtend geen bezoek meer ontvangen. Alleen bij hoge uitzondering kan er een afspraak gemaakt worden. De maatregel geldt minimaal een week en is ingesteld uit vrees voor de Britse variant van het coronavirus. Die mutatie van het virus dook donderdag op bij een ander woonzorgcentrum in Hoogezand.

Bij Voor Anker, onderdeel van TSN Thuiszorg, is momenteel geen uitbraak. De deuren van het complex met 96 zorgappartementen sluiten preventief. Omdat de Britse variant van het coronavirus besmettelijker is dan het 'gewone' virus, wil TSN geen enkel risico nemen.

"Dat heeft te maken met de snelheid waarmee het zich verspreidt", zegt een woordvoerder tegen RTV Noord. "In een paar dagen tijd kunnen tientallen bewoners en personeelsleden besmet raken."

Met de sluiting volgt Voor Anker het voorbeeld van Zorggroep Oosterlengte, die alle woonzorgcentra in de provincie Groningen vrijdag in lockdown plaatste. Daar is bezoek tien dagen helemaal niet meer toegestaan. Maar bij Voor Anker blijven uitzonderingen dus wel mogelijk, bijvoorbeeld in geval van bijzondere familieomstandigheden. "Ruimte voor de menselijke maat moet er altijd zijn", zegt de woordvoerder van TSN Thuiszorg.

Onderwijsminister Slob: gesloten houden scholen onvermijdelijk

Demissionair minister Slob noemt het gesloten houden van de basisscholen "helaas onvermijdelijk". Gisteren meldden ingewijden al aan de NOS dat het kabinet het advies van het OMT gaat overnemen. Dat stelt dat het nog te vroeg is om de scholen vervroegd te heropenen, met het oog op de Britse en andere varianten van het coronavirus die nu rondgaan.

Vanmiddag is dat advies bij het beraad met ministers op het Catshuis definitief overgenomen. "Ik realiseer me dat dit voor ouders, leraren en leerlingen een klap is. Je kinderen helpen met school terwijl je tegelijk je werk moet doen, is ontzettend zwaar", zegt minister Slob over het besluit.

De basisscholen, het voortgezet onderwijs en de kinderopvang blijven sowieso gesloten tot 8 februari. Wel is er op scholen nog noodopvang voor kinderen van mensen met cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen.

Museumplein schoongeveegd

De mobiele eenheid heeft het Museumplein schoongeveegd. Vele honderden mensen demonstreerden daar vanmiddag tegen het coronabeleid. Een deel van de betogers weigerde weg te gaan, ondanks meerdere oproepen van de gemeente Amsterdam en politie om het plein te verlaten. Daarop werden een waterkanon en honden ingezet door de mobiele eenheid. Er zijn nog wel demonstranten rondom het Museumplein.

Charges en waterkanon; politie grijp in bij demonstratie Museumplein

Minder nieuwe besmettingen dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5622 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 290 meer dan gisteren. Het aantal is wel lager dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5728 mensen positief getest werden.

Er werden 43 nieuwe overleden coronapatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 93 doden per dag, tegen 108 doden per dag een week eerder.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden. Er liggen nu 2384 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2365), van wie 676 op de IC (gisteren: 671), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Waterkanon ingezet op Museumplein

De mobiele eenheid zet een waterkanon in om een einde te maken aan de demonstratie tegen het coronabeleid op het Museumplein in Amsterdam. Enkele honderden mensen gingen daar vanmiddag naartoe. Ondanks een verbod van de gemeente Amsterdam en herhaaldelijke oproepen van de politie om het plein te verlaten, blijven veel betogers staan.

Noodbevel voor Museumplein

De gemeente Amsterdam, de politie en het OM kondigen een noodbevel af. Iedereen moet het Museumplein verlaten, zegt de gemeente op Twitter:

Gemeente en politie gaan protest Museumplein beëindigen

De gemeente Amsterdam zegt dat de 'driehoek' - gemeente, politie en Openbaar Ministerie - de demonstratie op het Museumplein gaat ontbinden omdat die strijdig is met de uitspraak van de rechter. Die had het protest vrijdag verboden.

Toch demonstranten op Museumplein

Ondanks een demonstratieverbod op het Museumplein zijn vanmiddag meerdere betogers naar het Amsterdamse plein gekomen voor de demonstratie 'Stem nooit meer kabinet Rutte!'. Naar schatting gaat het om enkele honderden mensen. Op Facebook hebben bijna 5000 mensen aangegeven dat ze van plan zijn naar de demonstratie te gaan.

De gemeente Amsterdam stak eerder deze week een stokje voor het aangekondigde protest op het Museumplein. De deelnemers kregen wel toestemming voor een demonstratie in het Westerpark, van 14.00 tot 16.00 uur en met maximaal 500 mensen. Maar een van de organisatoren, Michel Reijinga uit Amstelveen, was het niet eens met dat besluit. Hij spande een kort geding aan, zonder succes. Daarop annuleerde Reijinga de demonstratie. "Ik kan de veiligheid in het Westerpark niet garanderen omdat het aantal bezoekers dat wil komen hoger is dan 500", zegt hij tegen NH Nieuws.

Toch hebben zich nu dus betogers verzameld op het Museumplein. Daar zijn ook veel politieagenten en leden van mobiele eenheid aanwezig.

Demonstranten op het Museumplein in Amsterdam

Eerste Catshuisberaad van het demissionaire kabinet

Het eerste Catshuisberaad van het demissionaire kabinet is begonnen. Er worden in elk geval drie onderwerpen besproken. Een daarvan is het openen van basisscholen en de kinderopvang. Gisteren adviseerde het OMT al dat die langer dicht moeten blijven.

Daarnaast ligt er een nieuw steunpakket voor ondernemers op tafel en wordt het invoeren van een avondklok nogmaals besproken. Een avondklok zou betekenen dat mensen van 20.00 tot 04.00 uur niet op straat mogen komen. De besluiten over deze drie onderwerpen zullen maandag of dinsdag bekend worden gemaakt.

Kabinet en leden OMT overleggen in het Catshuis

NHS onder druk: 'Elke 30 seconden wordt een nieuwe coronapatiënt opgenomen'

De voorzitter van de Britse gezondheidszorg NHS, Simon Stevens, zegt tegen de BBC dat er elke 30 seconden in een van de Engelse ziekenhuizen een coronapatiënt wordt opgenomen. Hij waarschuwt voor de extreme druk waar het Britse zorgsysteem mee te maken heeft en noemt de coronapandemie een "unieke gebeurtenis".

Terwijl de Britse variant van het coronavirus zich snel verspreidt, wordt de bevolking zo snel mogelijk tegen het virus gevaccineerd. In ziekenhuizen wordt 24 uur per dag, zeven dagen per weken, doorgewerkt om zo snel mogelijk kwetsbare mensen te vaccineren.

110 besmettingen met Britse variant in Belgisch verzorgingshuis

In een woonzorgcentrum in het Belgische Merkem zijn zeker 72 bewoners en 38 medewerkers besmet geraakt met de Britse coronavirusvariant, melden Belgische media. Drie bewoners zijn overleden. Ook elders in de West-Vlaamse gemeente Houthulst, waarvan Merkem deel uitmaakt, is het aantal nieuwe coronagevallen binnen twee weken snel gestegen: van 8 naar 85.

"We hadden al een vermoeden aangezien het virus zo snel mensen infecteert", zegt burgemeester Joris Hindryckx van Houthulst tegen de krant Het Laatste Nieuws over de besmettingen in het woonzorgcentrum. "Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft ons bevestigd dat het effectief om de besmettelijkere Britse variant gaat. Hoe die in het woonzorgcentrum is binnengedrongen blijft een raadsel. Bij mijn weten zijn er geen medewerkers in Engeland geweest."

Het aantal coronabesmettingen in Houthulst steeg de afgelopen week snel. Er werd al gevreesd dat het om de Britse variant ging, en dat werd vanochtend bevestigd. Uit voorzorg besloot de gemeente eerder al om alle sociale activiteiten te verbieden.

Alleen scholen, de kinderopvang en medische diensten blijven voorlopig open in Merkem. "De oorzaak van de uitbraak is nog niet bekend, maar we doen volop bron-en contactonderzoek", zegt burgemeester Hindryckx. "Besmette personen moeten tien dagen in isolatie, in plaats van zeven dagen bij een gewone besmetting."

De burgemeester vroeg via de gouverneur ook al om bijstand van defensie. "De documenten werden vrijdag ingevuld, hopelijk kunnen vanaf dinsdag vier of vijf defensiemedewerkers worden ingezet in het woonzorgcentrum."

Corona-uitbraak in verpleeghuis Goes: bijna de hele afdeling besmet

Op de afdeling ouderenpsychiatrie van een verpleeghuis in Goes zijn twintig van de 23 bewoners besmet geraakt met het coronavirus, meldt Omroep Zeeland. Ook acht medewerkers van de afdeling kregen vandaag een positieve testuitslag terug.

De hele afdeling is in quarantaine. De medewerkers die wel op de locatie aan het werk zijn, dragen beschermende kleding en mondmaskers. Ook de patiënten worden verplicht om mondmaskers te dragen. De GGD gaat na of onderzoek naar de Britse variant van het coronavirus nodig is en gaat bron- en contactonderzoek doen.

Demissionair kabinet komt bijeen in het Catshuis

Om 13.00 uur komen het inmiddels demissionaire kabinet, het RIVM en andere betrokkenen bij elkaar in het Catshuis om te praten over de aanpak van de coronacrisis. Mogelijk worden de invoering van de avondklok en de heropening van de scholen besproken. Gisteren bleek uit een advies van het OMT dat de basisscholen vermoedelijk niet op 25 januari weer open zullen gaan.

Bekeuring bij beëindigen illegale feestjes in Amsterdam en Brabant

Afgelopen nacht heeft de politie een einde gemaakt aan meerdere illegale feestjes en daarbij boetes uitgedeeld.

In Amsterdam-Oost kregen 64 mensen een bekeuring omdat ze een feestje hielden in een kantoorpand. En in Brabant beëindigde de politie twee illegale bijeenkomsten.

Na een melding van geluidsoverlast vielen agenten in Boekel een trailer binnen die was ingericht als kroeg. Negentien jongeren kregen een boete omdat de coronaregels werden overtreden. Eerder op de avond kregen acht mensen in Etten-Leur een boete omdat ze een feestje hielden in een bedrijfspand.

De politie noemt de feestjes "onacceptabel".

Bayer overweegt productie coronavaccins

Farmaceutisch bedrijf Bayer overweegt coronavaccins te gaan maken, dat zegt de ceo van het bedrijf Werner Baumann in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

"Met ons productienetwerk in Duitsland en de VS en de juiste doorlooptijd zouden we in principe in staat moeten zijn om het vaccin in grotere hoeveelheden te produceren."

Begin deze maand ondertekenden Bayer en het biotechbedrijf Curevac een samenwerkingsverband. Curevac werkt al langere tijd aan de ontwikkeling van een coronavaccin, Cvncov. De derde testfase ging half december van start. Het bedrijf verwacht de eerste resultaten eind maart. De Europese Commissie heeft 405 miljoen doses voor de EU-landen besteld in geval van goedkeuring.

Bayer zou in dat geval een rol kunnen spelen in de productie van het vaccin. Het bedrijf wil het vaccin dan ook buiten de Europese Unie verkopen.

Honkbalstadion in Los Angeles omgebouwd tot vaccinatiecentrum

In Los Angeles is het sportcomplex van de honkbalclub van de LA Dodgers omgebouwd tot vaccinatielocatie. Mensen kunnen in de auto blijven zitten terwijl ze worden gevaccineerd.

Vanuit de lucht zijn de files goed te zien, bekijk hier de video:

Honkbalstadion Los Angeles omgetoverd tot vaccinatiecentrum

In gele regio's in Italië mogen musea weer open

Ondanks de coronabeperkingen die in Italië gelden, heeft de regering toestemming gegeven om vanaf morgen musea en tentoonstellingen in gele regio's weer te openen. Deze versoepeling is van toepassingen op de regio's waar de coronasituatie minder gespannen is dan in de rest van het land. Volgens NOS-correspondent Mustafa Marghadi geldt dit voor de regio's Sardinië, Toscane, Campania, Trento en Basilicata. Binnen deze gele regio's mogen bewoners vrij reizen, en zijn winkels en horeca geopend tot 18.00 uur.

Dat is goed nieuws voor het archeologisch museum in Pompeï. De toeristische attractie mag na een maandenlange sluiting weer bezoekers ontvangen. "Maar of dat echt veel oplevert is de vraag, want alleen inwoners van de regio kunnen ernaartoe. Toeristen zijn er nauwelijks in Italië", zegt Marghadi.

In de rest van Italië, gelden code oranje en rood. Bij een code rood geldt een harde lockdown terwijl in de oranje gebieden, waar het grootste deel van Italië mee te maken heeft, een milde lockdown van kracht is. In die gebieden is de horeca dicht is en mogen mensen maximaal twee familieleden op bezoek krijgen. Musea en culturele instellingen in deze regio's moeten vooralsnog dicht blijven.

Pakistan keurt AstraZeneca-vaccin goed

In Pakistan heeft het medicijnagentschap van het land het coronavaccin van Oxford-AstraZeneca goedgekeurd. De regering wil vanaf februari beginnen met het inenten van zorgmedewerkers en 65-plussers.

Pakistan is een van de 92 lage- en middeninkomenslanden waarvan het vaccin wordt betaald uit het internationaal samenwerkingsverband COVAX, dat ervoor moet zorgen dat de beschikbare vaccinaties eerlijk over de wereldbevolking worden verdeeld.

Vier coronagevallen ontdekt op vluchten naar Australian Open

Op de vluchten waarmee tennissers en stafleden naar de Australian Open in Melbourne zijn gereisd, zijn vier mensen positief getest op het coronavirus. Er raakten geen spelers besmet, bevestigen de Australische gezondheidsautoriteiten. Het gaat om twee coaches, een stewardess en een lid van de televisieploeg. Voordat ze aan boord gingen werden ze negatief getest. Hoe ze het virus hebben opgelopen is nog onduidelijk.

De spelers die aankwamen met vluchten uit Los Angeles en Abu Dhabi moesten allemaal veertien dagen in quarantaine. De 47 spelers mogen niet trainen en ook moeten ze op hun ze de hotelkamers blijven in afwachting van de uitslag van de coronatest. De andere spelers die met andere vluchten aankwamen, mogen onder strikte voorwaarden wel vijf uur per dag trainen.

Op 8 februari gaat het tennistoernooi van start en de organisatoren zeggen dat ze er alles aan doen om ook de spelers die nu in quarantaine zitten mee te laten doen.

'Lockdown Oostenrijk twee weken langer'

In Oostenrijk wordt de harde lockdown met nog eens twee weken verlengd tot en met 7 februari. Dat meldt het Oostenrijkse persbureau APA op basis van bronnen bij het team dat over de coronamaatregelen onderhandelt.

Het land zit sinds 26 december in lockdown. Horecagelegenheden en winkels zijn gesloten en Oostenrijkers mogen alleen voor noodzakelijke gevallen het huis uit. Ook scholen blijven gesloten.

Het was de bedoeling dat de maatregelen op 24 januari zouden worden versoepeld, maar vanwege nieuwe coronavarianten wordt de lockdown verlengd. Persbureau APA verwacht dat om 11.00 uur vanochtend bondskanselier Sebastian Kurz een persconferentie geeft die live wordt uitgezonden.

Gisteren protesteerden in de hoofdstad Wenen ongeveer 10.000 mensen tegen de coronamaatregelen van het land. Het protest begon vreedzaam, maar eindigde uiteindelijk onrustig. Vijf mensen zijn aangehouden.

Verpleegkundige vertelt over allergische reactie na vaccin: 'Wat is dit?'

Omroep Gelderland sprak een van de twee mensen die heftige allergische reacties kregen nadat ze waren gevaccineerd met het Pfizer/BioNTech-vaccin.

IC-verpleegkundige Eelco Krieger werd als één van de eersten gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Hij kreeg die avond uitslag op zijn armen en buik. "Ik had verder normaal gegeten, dus dat moest komen door het vaccin", zegt Krieger. "Ik had rode uitslag, rode bultjes eigenlijk. Het jeukte niet. Ik heb het laten nakijken bij de huisarts, die deed er verder niets aan."

De verpleegkundige zegt dat de klachten na twee dagen weg waren. Hij was wel geschrokken. "De reactie die ik kreeg, was heel wat anders dan wat ik overal gelezen heb. Je vraagt je dan af: 'Wat is dit?'"

Er zijn tot dusver ongeveer honderd mensen die bijwerkingen van het Pfizer/BioNTech-vaccin hebben gemeld, meldde het Bijwerkingencentrum Lareb donderdag. Een groot deel gingen de meldingen over verwachte bijwerkingen als pijn op de plaats van de injectie, hoofdpijn en vermoeidheid.

Politie valt café binnen dat illegaal open was

De politie is vrijdag een café in Leeuwarden binnengevallen omdat het tegen de coronaregels in, toch open was. In het café werd volgens de Leeuwarder Courant illegaal gegokt en wiet gerookt.

De gemeente had er al tips over gekregen en daarom besloot de burgemeester tot de inval. De vijftien bezoekers van het café kregen een boete van 95 euro. De eigenaar hoort later nog wat voor boete hij krijgt.

CNV wil dwingend voorschrift RIVM over mondmaskers in zorg

Vakbond CNV wil dat zorgpersoneel dat met covid-patiënten werkt de beschikking krijgt over FFP2-mondmaskers. Die bieden een betere bescherming dan de chirurgische mondmaskers die het RIVM nu voorschrijft.

Nieuwsuur sprak met voorzitter Anneke Westerlaken van CNV Zorg en Welzijn.

Aantal doden in de VS dicht bij de 400.000

Het aantal coronadoden in de VS nadert de grens van 400.000. Het zevendaagse gemiddelde kwam volgens de Johns Hopkins University vrijdag uit op 3263. In dit tempo zal de 400.000-grens gepasseerd zijn als Joe Biden woensdag tot president wordt beëdigd.

Biden zegt dat hij het vaccinatietempo flink wil opvoeren. Daarbij is een grote rol weggelegd voor de rampenbestrijdingsorganisatie FEMA, voor apotheken en voor mobiele vaccinatieprogramma's in afgelegen gebieden.

Het vaccineren komt in de VS langzaam op gang. Volgens de New York Times zijn er 30 miljoen doses over het land verdeeld. Daarvan is nog niet de helft gebruikt. De VS heeft meer dan 328 miljoen inwoners.

Vervroegde avondklok in Frankrijk van kracht

In Frankrijk geldt vanaf vandaag een aangescherpte avondklok. Inwoners mogen na 18.00 uur niet meer buiten zijn, behalve voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer of het ophalen van kinderen van school. De avondklok geldt tot 06.00 uur.

Tot gisteren golden in verschillende delen van Frankrijk verschillende avondklokken. In een paar departementen in het oosten moesten mensen al langer om 18.00 uur binnen zijn. De Franse regering zegt dat dit heeft gewerkt. Nu zijn de avondklokken in het hele land gelijkgetrokken. Dit betekent in de meeste gevallen dat ze vroeger ingaan.

Correspondent Frank Renout vroeg Parijzenaars wat zij ervan vinden:

Avondklok in Parijs vervroegd: "Ik zie het nut er niet van in"