liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: Feyenoord en Ajax lijken klaar voor Klassieker

liveblog gesloten

Prettig weekend!

We houden ermee op met de Warming-up hier in Hilversum. Een prettig voetbalweekeinde gewenst!

Blik op buitenlands voetbal

Op welke toppers in het buitenland kunnen we ons komend weekeinde verheugen?

In Engeland staat zondag om 17.30 uur het duel tussen Liverpool en Manchester United op het programma. Na drie wedstrijden zonder overwinning van Liverpool heeft United de koppositie in de Premier League overgenomen. Liverpool staat op drie punten achterstand tweede, dus dat belooft wel wat vuurwerk.

In Italië stuit landskampioen Juventus zondag om 20.45 uur op nummer twee Internazionale. Bij een zege kan de club van Matthijs de Ligt het verschil met de ploeg van Stefan de Vrij terugbrengen tot één punt. Koploper AC Milan speelt maandag een uitwedstrijd bij Cagliari.

In Spanje staat zondag om 21.00 uur de finale van de Supercup op het programma tussen FC Barcelona en Athletic Club. Ronald Koeman zou dus zijn eerste prijs kunnen pakken als trainer van Barcelona.

Einde seizoen voor Twente-speler Cerny

FC Twente kan dit seizoen niet meer over aanvaller Vaclav Cerny beschikken. De Tsjechische international liep in de wedstrijd van donderdag tegen Ajax een zware knieblessure op.

Vaclav Cerny loopt een zware knieblessure op tegen Ajax

Bergwijn beter en terug bij Tottenham Hotspur

Steven Bergwijn is komend weekeinde weer inzetbaar bij Tottenham Hotspur, dat het opneemt tegen Sheffield United. Trainer José Mourinho liet weten dat de Nederlandse aanvaller sinds dinsdag weer traint. De wedstrijd van afgelopen woensdag tegen Fulham kwam voor hem derhalve te vroeg.

"Steven is ziek geweest en daarom heeft hij onze laatste twee wedstrijden gemist", aldus Mourinho. "Hij is niet geblesseerd. Het gaat weer goed met hem."

Steven Bergwijn en zijn coach José Mourinho

Abass kan aan de slag bij FC Twente

FC Twente kan zondag in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (14.30 uur) beschikken over Issah Abass. De Ghanese aanvaller heeft vanmiddag zijn tewerkstellingsvergunning ontvangen, zo meldt de club uit Enschede.

De 22-jarige Abass wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van de Duitse club FSV Mainz 05. In het verleden speelde Abass op huurbasis ook voor FC Utrecht.

Willem II huurt Selahi van FC Twente

Lindon Selahi komt de rest van het seizoen uit voor Willem II. De nummer zeventien van de eredivisie huurt de 21-jarige middenvelder van FC Twente.

De Belg van Albanese afkomst verkaste in 2019 van Standard Luik naar Enschede en kwam in zijn eerste seizoen nog wel aan spelen toe, maar onder de nieuwe trainer Ron Jans niet meer.

Willem II heeft de optie om Selahi na de huurperiode definitief in te lijven.

Lindon Selahi in het shirt van Willem II

Ibrahimovic (39) is nog niet klaar met voetballen

Zlatan Ibrahimovic denkt er nog niet aan zijn voetballoopbaan te beëindigen. De 39-jarige Zweed gaat met zijn werkgever AC Milan om de tafel om zijn contract met een jaar te verlengen, zegt hij tegen de Italiaanse krant Corriere dello Sport.

"Zolang het goed gaat, ga ik door", aldus Ibrahimovic, die vorige week na een ruime maand blessureleed zijn rentree maakte. "Mijn contract loopt in juni af en we zullen er over gaan praten. Ik heb steeds contracten voor een half jaar of een jaar getekend. Dat is voor zowel mij als voor de club het beste. Dan kunnen we allebei zien of het nog steeds bevalt."

Ibrahimovic maakte dit seizoen in zeven competitiewedstrijden tien doelpunten. "Met alle respect, ik zie Atalanta in de Champions League voetballen en AC Milan niet. Ik ben hier weer naartoe gekomen om die situatie te veranderen", zei hij verder tegen.

Zlatan Ibrahimovic maakte in het bekereduel met Torino zijn rentree in de basis

Strootman gepresenteerd bij Genoa

Kevin Strootman is vandaag gepresenteerd bij zijn nieuwe club Genoa. De Italianen nemen de Nederlandse middenvelder tot het einde van het seizoen op huurbasis over van Olympique Marseille.

"Laten we beginnen", is het commentaar van Strootman bij onderstaande foto met zijn nieuwe shirt.

Rooney stopt als voetballer, gaat door als manager

Wayne Rooney heeft per direct een punt achter zijn spelersloopbaan gezet. De 35-jarige Engelsman wordt hoofdcoach van Derby County, waar hij sinds een jaar actief was als speler en assistent-trainer.

Rooney nam in november al de taken van de ontslagen hoofdcoach Phillip Cocu op interim-basis over. Hij tekent nu een contract voor 2,5 jaar. De aanvaller speelde op 25 november tegen Middlesbrough zijn laatste wedstrijd.

Rooney kwam eerder uit voor Everton, Manchester United en DC United. De spits was in de 763 wedstrijden die hij in clubverband speelde goed voor 313 treffers.

Wayne Rooney

Advocaat neemt Kökcü mee naar Ajax en zwijgt over spitspositie

Feyenoord-trainer Dick Advocaat rekent erop dat zijn selectie niet in de war raakt nu zijn selectie volop meedraait in de titelrace. "We hebben pas zestien duels gespeeld. Het is nog een heel lang seizoen. Maar voor het plaatje is het geweldig", tempert hij een eventuele euforische stemming in Rotterdam-Zuid.

"Het is heel knap hoe een club als Feyenoord dit seizoen presteert, net als vorig seizoen overigens (toen de club als derde eindigde, red.). Wij hebben momenteel minder slagkracht dan andere clubs", aldus Advocaat in de aanloop naar de Klassieker tegen Ajax van zondag.

Orkun Kökcü reist zondag mee naar Amsterdam. De middenvelder is hersteld van een enkelblessure, maar nog niet voldoende fit voor een basisplaats. "Hij kan denk ik een kwartiertje spelen", zei Advocaat.

"Ik moet dus rekening met hem houden", vervolgde de 73-jarige oefenmeester. "Maar dat moet ik ook met Sinisterra, Haps en Fer die terug van blessures komen. Het is niet anders. Ik krijg lijstjes hoelang zij kunnen spelen. Zo gaat dat tegenwoordig. Maar het is de bedoeling dat ze snel volledig inzetbaar zijn."

Advocaat wilde niet zeggen of hij met Lucas Pratto, Nicolai Jørgensen of de snelle Sinisterra als spits start. "Maar ik weet het wel", zei de Hagenaar.

Ajax spreekt vertrouwen uit in Schuurs: verbeterd contract tot medio 2025

Hij is niet altijd onomstreden bij de volgers, maar Ajax heeft alle vertrouwen in de kwaliteiten van Perr Schuurs. De 21-jarige verdediger, die twee jaar geleden de overstap maakte van Fortuna Sittard naar Amsterdam, heeft een nieuw en verbeterd contract getekend.

De Limburger, die in september debuteerde in de selectie van het Nederlands elftal, blijft tot 2025 aan de club verbonden.

Opgelucht is niet het juiste woord vindt Schuurs, blij wel. "Zo moeilijk ging het niet", vertelt hij over de contractonderhandelingen. "Ik ben blij dat ik me bij deze mooie club kan blijven ontwikkelen."

Schuurs verlengt contract met Ajax: 'Voel me thuis bij deze club'

Presidentsverkiezingen FC Barcelona uitgesteld

De presidentsverkiezingen bij FC Barcelona die 24 januari gehouden zouden worden, zijn uitgesteld. De clubleiding heeft daartoe besloten vanwege het oplopende aantal coronagevallen in de omgeving van Catalonië.

De coronamaatregelen in Barcelona en omstreken zijn onlangs aangescherpt, waardoor veel mensen hun gemeente niet mogen verlaten, behalve om te werken, naar school te gaan of om medische redenen.

Voormalig president Joan Laporta, ondernemer Victor Font en voormalig directeur Toni Freixa zijn de overgebleven kandidaten voor de verkiezing. Een nieuwe datum is nog niet bekendgemaakt bij de Spaanse club, waar Ronald Koeman sinds de zomer de hoofdtrainer is.

Voormalig Barcelona-preses Joan Laporta is kandidaat om opnieuw voorzitter te worden

Berghuis: 'Niet in de winterstop weg bij Feyenoord'

Steven Berghuis zal niet tussentijds vertrekken bij Feyenoord. Dat liet de 29-jarige aanvaller weten tijdens de persconferentie in aanloop naar de Klassieker tegen Ajax. "Ik ga in de winter sowieso niet weg. Punt."

Berghuis speelt met Feyenoord komende zondag vanaf 16.45 uur in Amsterdam de wedstrijd tegen Ajax. Een Klassieker tussen de nummer 1 en 2 van de eredivisie. "Dat is mooi toch?", zei de aanvoerder van Feyenoord. "Al had ik het nog liever andersom gezien. Dat wij 1 waren ja. Maar ik heb er erg veel zin in..."

Berghuis verzekert: 'Niet in de winterstop weg bij Feyenoord'

Baas Zwitserse voetbalbond: 'EK in één land of stad is enige optie'

Het is onwaarschijnlijk dat het EK voetbal komende zomer in meerdere landen wordt gehouden, zoals de bedoeling was. Dat heeft voorzitter Dominique Blanc van de Zwitserse voetbalbond gezegd in een interview met de Zwitserse krant 24 Heures. Volgens Blanc is de enige optie om het uitgestelde toernooi te houden in één land of één stad met voldoende stadions.

"We moeten stoppen met dromen", zegt Blanc. "In het beste geval zouden we in de tweede helft van dit jaar pas weer een normaal leven kunnen leiden. Ik kan me op dit moment niet voorstellen dat het Zwitserse elftal een wedstrijd zou spelen in Bakoe."

Het EK, dat eigenlijk in 2020 gepland was, zou worden gehouden in twaalf speelsteden, waaronder Amsterdam. Volgens Blanc kan dat beter één land worden, zoals Duitsland of Rusland, of één stad, zoals Londen.

De UEFA neemt uiterlijk in maart een beslissing over hoe het EK gespeeld gaat worden en heeft meerdere scenario's klaarliggen.

Dominique Blanc, voorzitter van de Zwitserse voetbalbond SFV

El Ghazi niet, Bruno Fernandes wel speler van de maand

Bruno Fernandes is verkozen tot Speler van de Maand december in de Premier League. Anwar El Ghazi, die vorige maand vijf keer scoorde voor Aston Villa, was ook genomineerd, maar werd het dus niet.

Voor Fernandes, de Portugese spelmaker van Manchester United, was het al de vierde keer dat hij in Engeland tot Speler van de Maand werd uitgeroepen. Eerder gebeurde dat in februari, juni en november. Hij is de eerste voetballer die de prijs vier keer in één kalenderjaar in de wacht heeft gesleept.

Programma speelronde 17

We beginnen morgen om 16.30 uur met de hekkensluiter en eindigen zondag om 16.45 uur met de koploper.

Auckland City FC zegt vanwege coronavirus af voor WK voor clubs

Auckland City FC doet niet mee aan het WK voor clubteams. De club heeft zich bij de FIFA afgemeld vanwege de bestaande quarantainemaatregelen in Nieuw-Zeeland. Voor Auckland is het daarom niet te doen om naar Qatar te reizen.

Na de afzegging van Auckland City FC is besloten de eerste ronde van het toernooi te schrappen. Al Duhail SC (Qatar) begint het toernooi nu in de tweede ronde. De andere deelnemers zijn Al Ahly SC (Egypte), Bayern München (Duitsland), Ulsan Hyundai FC (Zuid-Korea), Tigres UANL (Mexico) en de winnaar van de finale van de Copa Libertadores, die over twee weken op het programma staat.

De loting voor het toernooi, dat wordt gehouden van 1 tot en met 11 februari, is op 19 januari.

De Tilburgse gifemmer: van Europa League naar degradatievoetbal

"Ze zeggen weleens gifbeker. Bij ons lijkt het wel een gifemmer die leeg moet..." Willem II-trainer Adrie Koster zit al ruim 33 jaar in het vak en heeft zo'n beetje alles wel meegemaakt. Dacht hij.

Vier maanden geleden schreef hij nog geschiedenis met Willem II. De 5-0 thuiszege op het Luxemburgse Progrès Niederkorn was namelijk de grootste Europese zege van de Tilburgers in de clubgeschiedenis.

Hoe anders ziet de wereld er nu uit, slechts een paar maanden later. Dolend beweegt Willem II zich door de eredivisie: het zelfvertrouwen heeft plaatsgemaakt voor twijfel, de uitblinkers van vorig seizoen zoeken hopeloos naar hun vorm.

Frustratie bij Freek Heerkens (Willem II)

Gakpo en Madueke twijfelgevallen bij PSV voor uitduel met Sparta

Het is nog onzeker of PSV morgenavond in het competitieduel met Sparta kan beschikken over Cody Gakpo en Noni Madueke. Trainer Roger Schmidt neemt morgen een beslissing over de inzetbaarheid van het tweetal.

Gakpo raakte afgelopen zondag in de topper tegen Ajax (2-2) geblesseerd aan zijn enkel en miste daardoor de wedstrijd van PSV tegen AZ (1-3 nederlaag) van afgelopen woensdag.

Madueke kampt sinds maandag met klachten en miste daardoor eveneens het duel met AZ. Nick Viergever en Mario Götze zijn er zaterdag op Het Kasteel sowieso niet bij. De aftrap van Sparta-PSV is morgen om 18.45 uur.

Schmidt: 'Sfeer is top als je wint en minder als je verliest, dat is normaal'

Schalke-trainer Gross: 'Komst Huntelaar zou geweldig zijn'

Trainer Christian Gross heeft op de persconferentie van Schalke 04 voor het Bundesliga-duel met Eintracht Frankfurt bevestigd dat zijn club Klaas-Jan Huntelaar graag in Gelsenkirchen zou verwelkomen. De Zwitser zei ook al persoonlijk contact met de 37-jarige spits te hebben gehad.

"Het is nog niet rond, maar dat er van beide kanten interesse is, is duidelijk", zei de Zwitser. "Als een speler met deze uitstraling en deze kwaliteiten weer naar Schalke zou komen, zou dat geweldig zijn."

Huntelaar, die twijfelt tussen Ajax en Schalke 04, scoorde gisteravond twee keer tegen FC Twente. "In de wedstrijd van gisteren heeft Huntelaar weer laten zien welke kwaliteiten hij heeft", zei Gross. "Alleen al zijn persoonlijkheid zou voor ons team heel goed zijn. Het zou mooi zijn als hij deze uitdaging aanneemt."

Schalke 04-trainer Christian Gross tijdens het duel met Hoffenheim, vorige week, waarin de nummer 17 van de Bundesliga eindelijk weer eens een zege boekte

Eerste Klassieker voor Dick Advocaat

Feyenoord-trainer Dick Advocaat heeft in zijn omvangrijke trainersloopbaan al heel veel meegemaakt. Maar voor alles is er een eerste keer.

De oud-trainer van DSVP, Haarlem, SVV, PSV, Glasgow Rangers, Borussia Mönchengladbach, Zenit Sint-Petersburg, AZ, Sunderland, Fenerbahçe, Sparta en FC Utrecht en voormalig bondscoach van Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België, Rusland en Servië zit zondag namelijk voor het eerst op de bank bij de Klassieker.

Om 14.00 uur is de persconferentie van Advocaat in de aanloop van Ajax-Feyenoord, zondag om 16.45 uur in Amsterdam. Wij zijn daar straks natuurlijk bij.

Dick Advocaat

Heeft Huntelaar goed geslapen?

Klaas-Jan Huntelaar zei gisteravond te verwachten dat hij niet best zou slapen vannacht. De 37-jarige spits, die goed was voor twee goals tegen FC Twente, moet namelijk een keuze maken uit twee kinderen: Ajax en Schalke 04.

De Duitse club, nummer 17 in de Bundesliga, heeft interesse getoond in Huntelaar en de Ajax-speler twijfelt, zo gaf hij toe. Huntelaar heeft aangekondigd na dit seizoen te stoppen en speelde tijdens zijn loopbaan al zeven jaar bij Schalke. Vandaag precies vijftien jaar geleden maakte hij zijn debuut bij Ajax.

Huntelaar over Ajax en Schalke: 'Alsof je moet kiezen tussen twee kinderen'

Balk zorgt voor spanning in Groningen

Remco Balk geldt als een van de groeibriljanten in Groningen. Dit seizoen krijgt hij mondjesmaat speeltijd van zijn trainer Danny Buijs. Maar sinds zijn winnende goal tegen Ajax staat hij volop in de belangstelling.

Begin januari maakte de club bekend dat een contractaanbieding aan de 19-jarige Balk is ingetrokken, nadat de aanvaller na maandenlange gesprekken aan de club had laten weten eerst de belangstelling van andere gegadigden af te willen wachten. Zo zouden FC Utrecht en AZ geïnteresseerd zijn om Balk in te lijven.

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus reageerde teleurgesteld op die houding. "We hebben de deur niet dichtgesmeten voor Remco. Maar de kier waarop die staat, is heel smal."

4 oktober 2020: Balk scoort namens Groningen tegen Ajax

FC Twente: blessures Cerny en Oosterwolde

"Verliezen van Ajax is geen schande", zei Ron Jans gisteravond na de nederlaag van FC Twente (1-3). "Ik baal veel meer van de blessures van Vaclav Cerny en Jayden Oosterwolde. Vooral de blessure van Cerny ziet er niet goed uit."

Bekijk de samenvatting van FC Twente-Ajax.

Bekijk de samenvatting van FC Twente - Ajax

Neres al wel op trainingsveld, niet tegen Feyenoord

Ajax kan zondag tijdens het thuisduel met Feyenoord nog niet over David Neres beschikken. De Braziliaan heeft de training inmiddels hervat na een enkelblessure die hij ruim anderhalve maand geleden tijdens een uitduel met Liverpool opliep. Maar hij is nog niet klaar om te spelen.

Mohammed Kudus begint mogelijk op de bank tegen Feyenoord. De Ghanees mocht zondag al invallen tegen PSV maar ontbrak donderdag tegen FC Twente, waar Ajax met 3-1 won. "Dat vonden we nog te kort dag", zei trainer Erik ten Hag gisteravond. "Hij heeft toch een behoorlijke blessure gehad. Ik verwacht dat hij er zondag weer bij is. Ik denk dat hij nog niet kan starten."

Jurriën Timber viel tegen FC Twente uit met kramp. Hij kreeg de voorkeur boven Perr Schuurs als centrale verdediger. "Timber heeft het goed gedaan maar Schuurs viel ook goed voor hem in", zei Ten Hag die de laatste weken niet zo tevreden over Schuurs was. Hij vindt het geen nadeel dat Timber net als Daley Blind geen lange verdediger is. "Ik vind juist dat hij heel goed kan koppen", zei Ten Hag. "Hij is ook snel en wendbaar."

Ajax verdedigt zondag een voorsprong van drie punten op Feyenoord. "Dick Advocaat heeft van Feyenoord een ploeg gemaakt die moeilijk te verslaan is", zei Ten Hag. "Maar wij willen zondag toch winnen. Daarvoor zullen we meedogenlozer moeten zijn dan tegen FC Twente. We zullen zondag zien wie de beste is."

David Neres op het trainingsveld in Amsterdam

Stand in de eredivisie

Stand eredivisie per 14 januari 2021

Tot zover de zestiende speelronde

Nog een laatste blik op de uitslagen van de midweekse speelronde.

Welkom!

Welkom bij de Warming-up! We zijn nauwelijks gedoucht na de zestiende speelronde, maar we zijn alweer aan het warmlopen voor de zeventiende speelronde van de eredivisie, die morgen om 16.30 uur begint met FC Emmen-Vitesse en zondag om 16.45 uur eindigt met Ajax-Feyenoord.

Volg dit liveblog voor alle nieuwtjes op weg naar weer een vol voetbalweekeinde.