NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

66 coronaboetes in loods in Lijnden • pleidooi voor onderzoek naar vaccin bij kinderen

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • RIVM: 6575 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld.
 • Huisartsenverenging LHV is boos op minister Hugo de Jonge.
 • In een woonzorgcentrum in Friesland zijn ruim twintig mensen besmet.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Vrijdag starten we een nieuw blog.

 • Biden kondigt coronasteunpakket van bijna 2 biljoen dollar aan

  Aankomend president Joe Biden heeft een steunpakket van 1,9 biljoen dollar aangekondigd, omgerekend ruim 1,5 biljoen euro. Het geld is bedoeld om de coronapandemie te bestrijden, sneller te vaccineren en om individuen, staten, lokale overheden en bedrijven te ondersteunen.

 • Deskundigen pleiten voor onderzoek naar werking vaccin bij kinderen

  Er moet onderzocht worden of ook kinderen gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus. Dat zeggen twee deskundigen tegen Nieuwsuur. Er zijn aanwijzingen dat de Britse variant van het virus ook onder kinderen sneller rond gaat. "We hadden tot nu het idee dat bij kinderen de verspreiding van corona gering is en dat kinderen er niet heel ziek van worden. Dat lijkt nu wat anders bij de Britse variant", zegt Maarten Postma, hoogleraar gezondheidseconomie.

  OMT-lid Marc Bonten maakt zich grote zorgen: "Er zal iets moeten gebeuren om sterker te zijn tegen dit virus. Het zou kunnen dat ook kinderen gevaccineerd moeten worden om dit virus voorgoed onder de knie te krijgen."

 • Avondklok heeft gevolgen voor uitvoering politietaken

  De politie bereidt zich voor op het handhaven van een avondklok. Als het kabinet besluit dat er een avondklok komt, worden roosters aangepast en zullen sommige politietaken tijdelijk niet uitgevoerd worden.

  Om de avondklok te handhaven zijn veel meer politieagenten op straat nodig, zegt Willem Woelders, commandant corona bij de nationale politie. "Mensen die nu overdag werken, zullen 's avonds moeten gaan werken. En sommige taken moeten we een tijd stilleggen", zegt hij in gesprek met Nieuwsuur. "Dat gaat de rest van het jaar gevolgen hebben."

  Welke politietaken er worden stilgelegd kan per regio verschillen. Woelders verwacht dat de afhandeling van strafzaken vertraging oploopt. "En wijkagenten zullen vaker 's avonds moeten gaan werken en daardoor overdag minder bereikbaar zijn." Ook verkeerscontroles en de controle op bijvoorbeeld vergunninghouders van vuurwapens kunnen op de lange baan geschoven worden.

  Vanwege de avondklok zullen er meer geüniformeerde agenten op straat te zien zijn. De ME kan ingezet worden als dat nodig is.

 • Politie valt loods binnen en bekeurt 66 mensen

  De politie heeft een einde gemaakt aan een bijeenkomst in een loods in het Noord-Hollandse dorp Lijnden. Alle 66 aanwezigen hebben een boete gekregen vanwege het overtreden van de coronamaatregelen.

  Het is niet bekend wat de aanwezigen in de loods aan het doen waren.

  Politie Haarlemmermeer
 • 'Aantal winkelketens betaalt minder of zelfs geen huur meer'

  Een aantal grote Nederlandse winkelketens ligt op ramkoers met hun verhuurders omdat ze minder of zelfs geen huur meer betalen, blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad. Lingerieketen Hunkemöller stopte met het betalen van huur en zegt na afloop van de lockdown in gesprek te willen over een regeling. Veel andere winkelketens als Blokker, Wibra en schoenenketen Omoda betalen de helft van de huur, schrijft de krant.

  Gisteravond overlegden zestig directeuren van grootwinkelbedrijven digitaal met elkaar, op initiatief van brancheorganisatie INretail. Daar liepen de emoties af en toe hoog op, zegt directeur Udo Delfgou in de krant. "Het algehele gevoel: de overheid heeft géén idee wat voor bloedbad zij aanricht."

  Winkeleigenaren hebben vorig jaar massaal huurkorting gegeven en betalingsuitstel verleend om hun huurders door de coronacrisis te helpen. Bij veel kleinere partijen is de rek er nu uit, zegt directeur Laurens van de Noort van Vastgoed Belang, de koepel voor particuliere vastgoedbeleggers. "Mijn achterban bestaat voor een groot deel uit ondernemers die één of twee panden hebben en moeten leven van de huur."

  Overigens komt de regering ondernemers enigszins tegemoet met een tegemoetkomingsregeling voor vaste lasten. Die steun is afhankelijk van de hoogte van de vaste lasten en het omzetverlies.

 • Gommers nuanceert uitspraken over zwanger worden

  De bekendste intensivist van Nederland, Diederik Gommers, moet naar eigen zeggen nog een beetje wennen aan zijn rol. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik af en toe de kracht van sociale media nog onderschat en dan zie ik hoe een uitspraak zonder context een eigen leven gaat leiden."

  Lees hier over welke uitspraak hij het heeft:

 • Friese zorginstellingen koersen af op drastisch beperkte bezoekregeling

  Friese zorginstellingen willen met extra maatregelen verdere verspreiding van de besmettelijke Britse coronavariant voorkomen. Ze denken aan een drastische beperking van het bezoek.

  Eerder op de dag werd duidelijk dat de Britse variant van het coronavirus is vastgesteld in een zorgcentrum in Surhuisterveen. In elk geval drie mensen zijn ermee besmet, maar de GGD gaat ervan uit dat het om tientallen besmettingen met de Britse mutatie gaat. Twee bewoners van het zorgcentrum zijn overleden.

  De Friese zorgkoepels overleggen elke dag met elkaar over de actuele situatie, onder leiding van het Regionaal Orgaan Niet-Acute Zorg (RONAZ). Bart Bokma van die organisatie zegt dat er gedacht wordt aan een ondergrens van één bezoek per week. "Het is streng, maar het kan niet anders", zegt hij tegen Omrop Fryslân. "Dit zorgt voor een enorm ethisch dilemma. We willen absoluut niet terug naar de situatie van vorig jaar, toen er helemaal geen bezoekers welkom waren."

  Formeel moet het besluit nog genomen worden, maar volgens John van Arnhem van zorgkoepel Hof en Hiem is het al duidelijk. "Het is een draconische maatregel, maar wij gaan inderdaad terug van twee bezoekers per dag naar één bezoek per week. Mijn gevoel is dat de meeste zorginstellingen in Friesland hetzelfde gaan doen."

 • Corona in de gevangenis: veel gedetineerden preventief in quarantaine

  Al bijna duizend gedetineerden zitten preventief in quarantaine na coronabesmettingen in de gevangenis. Zij moeten in isolatie omdat een medegedetineerde corona bleek te hebben of omdat ze in contact zijn geweest met besmet bezoek of personeel.

 • Huisartsenvereniging vangt bot bij minister

  Alle huisartsen eerder vaccineren met het Pfizer-vaccin is niet mogelijk, stelt minister De Jonge. Hij reageert daarmee op een boze brief van de Landelijke Huisartsen Vereniging, die wil dat hij onmiddellijk 15.000 Pfizer-vaccins beschikbaar stelt voor huisartsen en medewerkers in de huisartsenspoedzorg.

  Lees er hier alles over:

 • Eerste vaccins naar Suriname

  Suriname heeft zich verzekerd van een eerste partij coronavaccins, die naar verwachting eind deze maand aankomt, zei gezondheidsminister Amar Ramadhin op de radio. Het gaat om het Pfizervaccin, meldt persbureau ANP.

  Suriname krijgt de vaccins via het Covax-programma, een internationaal initiatief dat vaccins voor een redelijke prijs beschikbaar stelt aan armere landen. Door op tijd een aanbetaling te doen en een vaccinatieplan klaar te hebben, heeft Suriname de levering kunnen veiligstellen. De eerste zending bevat volgens de minister net genoeg vaccins voor de inenting van zorgmedewerkers die dagelijks contact hebben met coronapatiënten.

 • 70 aangiftes van misbruik subsidieregeling

  De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft in zeventig gevallen aangifte gedaan van misbruik van de regeling die door corona getroffen ondernemers helpt hun vaste lasten te blijven betalen. Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

  In totaal zijn er 481 mogelijke gevallen van misbruik opgespoord. In overleg met de fiscale opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie is besloten in zeventig zaken over te gaan tot aangifte.

  De Rijksdienst RVO werkt samen met banken om onterecht uitgekeerde bedragen terug te vorderen.

 • Britten weigeren Zuid-Amerikanen bij de grens om nieuwe virusvariant uit Brazilië

  Reizigers uit een aantal Zuid-Amerikaanse landen zijn vanaf morgen niet meer welkom in het Verenigd Koninkrijk. Het Britse ministerie van Transport en Luchtvaart voert de maatregel in omdat er zorgen zijn over een variant van het coronavirus die in Brazilië is opgedoken.

  Het inreisverbod geldt niet alleen voor Brazilianen, maar ook voor inwoners van Suriname, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela, Guyana en Frans-Guyana. Ook Portugezen krijgen met de maatregel te maken, omdat veel Brazilianen via dat land Europa binnenkomen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor het vervoer van essentiële goederen naar het VK.

  Er gelden al strenge reisbeperkingen voor mensen die naar het Verenigd Koninkrijk willen. Dat mag alleen in uitzonderlijke gevallen en situaties.

  Over de Braziliaanse variant van het virus is nog weinig bekend en dat geldt ook voor de werking van de verschillende coronavaccins op de mutatie.

 • Morgen kort geding over demonstratie in Amsterdam

  De gemeente Amsterdam en de organisatie van een voor zondag geplande demonstratie tegen de coronamaatregelen treffen elkaar morgenochtend bij de voorzieningenrechter. Amsterdam wil dat de demonstranten met maximaal 500 mensen naar het Westerpark gaan; de organisatoren willen met meer mensen naar het Museumplein.

  Nederland in Verzet heeft van de gemeente, politie en Openbaar Ministerie toestemming gekregen om van 14.00 tot 16.00 in het park te demonstreren.

  Op de Facebookpagina noemt de organisator de verplaatsing en de beperking van het aantal deelnemers "schandalig".

 • Heel Frankrijk moet vanaf zaterdag binnenblijven van 18.00 uur tot 06.00 uur

  De Franse premier Castex heeft in een televisietoespraak de avondklok voor het hele land aangescherpt. Vanaf zaterdag moeten alle Fransen binnenblijven van 18.00 uur tot 06.00 uur, behalve als ze nog onderweg naar huis zijn van hun werk of kinderen moeten ophalen van school.

  Tot nu toe golden regionaal verschillende avondklokken. Die zijn nu gelijkgetrokken en veelal vervroegd. De avondklok geldt in elk geval de komende vijftien dagen.

  Het is de bedoeling dat op Franse scholen elke maand een miljoen coronatests worden afgenomen. In het hoger onderwijs mogen studenten eind deze maand in kleine groepen weer klassikaal onderwijs volgen. Reizigers van buiten de Europese Unie moeten vanaf maandag een recente negatieve coronatest bij zich hebben. Ook moeten ze bij aankomst een week in quarantaine.

  Meer dan 69.000 Fransen zijn in de eerste en tweede golf overleden aan de gevolgen van het coronavirus.