liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kabinet vraagt OMT om spoedadvies avondklok • CBR schrapt alle theorie- en praktijkexamens

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Het kabinet verlengt de lockdown zoals verwacht met drie weken. De lockdown duurt in ieder geval tot en met 9 februari.
  • Premier Rutte zei zich tijdens de persconferentie ernstig zorgen te maken over de Britse variant van het coronavirus.
  • De regering heeft het OMT om een spoedadvies over een avondklok gevraagd.
  • Als het kan gaan basisscholen en de kinderopvang op 25 januari weer open.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten voor vandaag dit liveblog.

Wethouders grote steden komen met noodplan voor onderwijs

Onderwijswethouders in de vier grote steden luiden gezamenlijk de noodklok bij minister Slob van Onderwijs. Door de coronacrisis groeit de ongelijkheid in het basis- en voortgezet onderwijs, zeggen de wethouders van Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. De wethouders in de steden maken zich zorgen over de negatieve effecten als gevolg van de schoolsluiting in het voorjaar en nu.

Op korte termijn willen de wethouders dat de scholen zo snel mogelijk opengaan. Maar ook presenteren zij vier maatregelen die de ongelijkheid op langere termijn moet terugdringen.

Zo willen de steden gratis toegang tot voorschoolse voorzieningen voor kinderen van 0 tot 4 jaar, ongeacht het inkomen van hun ouders. Ook willen de wethouders dat het kabinet extra geldt vrijmaakt voor kinderen en jongeren extra onderwijstijd en begeleiding nodig hebben. Leerlingen van ouders met een beperkt inkomen krijgen nu minder vaak bijles dan kinderen van welvarende ouders.

In de brief schrijven de wethouders dat zij begrijpen dat het kabinet nu alle pijlen richt om de crisis onder controle te krijgen. "We mogen echter niet onze ogen sluiten voor de situatie binnen het onderwijs en de wijze waarop Corona hier ook keihard toeslaat met alle gevolgen van dien", vervolgen zij.

Ook de Onderwijsraad waarschuwde van de zomer al dat de coronacrisis de kansenongelijkheid in het onderwijs verder dreigt te vergroten. De raad concludeerde in juni eveneens dat kinderen met een achterstand door de pandemie verder achter raken.

Wisselende reacties bij ondernemersverenigingen

Ondernemersverenigingen reageren wisselend op de persconferentie. INretail, de branchevereniging voor winkels waar geen eten wordt verkocht, is blij met de extra steun. "Maar reden om te juichen is er niet zolang details ontbreken", zegt een woordvoerder. Ze roepen op tot maatwerk voor verschillende typen winkels en pleiten er opnieuw voor dat afhalen van bestellingen aan de winkeldeur toegestaan wordt. "Dat kan absoluut veilig."

Koninklijke Horeca Nederland noemt het kwalijk dat er nog steeds geen duidelijkheid is over hoe het steunpakket er precies uit gaat zien. "Aanvullende steun is cruciaal, al is de schade niet alleen in geld uit te drukken", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. KHN wil dat de NOW-regeling niet verder afgebouwd, maar juist verhoogd wordt. Ook de vaste lastenvergoeding moet volgens de horecabranche omhoog en starters zouden een eigen regeling moeten krijgen.

De reissector vraagt niet alleen om passende steunmaatregelen, maar zet ook vraagtekens bij de langere lockdown. "De reissector heeft er totaal geen begrip voor dat zij als enige sector 'op slot' staat tot eind maart", schrijft brancheorganisatie ANVR. De organisatie wil gelijk opgaan met andere sectoren.

Vakbonden ongerust over verlenging thuiswerkperiode

Vakbonden maken zich ongerust over het nog langer thuiswerken en over de anderhalvemeterregel voor scholieren. "Overal lopen mensen op hun tandvlees. Het thuiswerken eist zijn tol, en veel ouders komen in de knel met het combineren van werk, de zorg voor jonge kinderen en het begeleiden van thuisonderwijs", zegt FNV-voorzitter Han Busker.

"De mensen die nog wel naar hun werk kunnen gaan, ondervinden hinder omdat collega's ziek thuisblijven, door de maatregelen die op de werkvloer nageleefd moeten worden of de angst om het coronavirus op te lopen." FNV pleit daarom opnieuw voor een betaald coronaverlof.

Volgens vakbond CNV komen scholen in de knoop door dat ze met onmiddellijke ingang weer moeten zorgen dat leerlingen boven de 12 jaar afstand gaan houden. "Het betekent veel extra werk voor roostermakers, schoolleiding en docenten. Daarom roepen wij scholen op om de tijd te nemen die nodig is om afstandsbepalingen door te voeren", zegt Daniëlle Woestenberg, voorzitter CNV Onderwijs.

Brabantse veiligheidsregio's zetten streep door carnaval

De Brabantse veiligheidsregio's hebben definitief een streep gezet door het carnaval van 2021. Nu het kabinet de lockdown met drie weken heeft verlengd, zien de autoriteiten zich genoodzaakt het feest dit jaar over te slaan. Ook de Britse variant van het virus en de langzame daling van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, wegen mee bij het besluit.

"Ondanks de lockdown die sinds 16 december 2020 geldt, ondanks de inzet van zoveel van u. We snakken allemaal naar meer ruimte, letterlijk en figuurlijk, maar het zit er op dit moment simpelweg niet in", schrijven de veiligheidsregio's in een gezamenlijke verklaring. "Zoals de Brabantse Carnaval Federatie en alle verenigingen al zagen aankomen. Het is dus niet onverwacht, maar evengoed een grote teleurstelling voor velen van u."

In december had de Brabantse Carnavals Federatie al gezegd dat carnaval in de provincie uitsluitend in huiselijke kring zou worden gevierd.

Tot en met 9 februari geen theorie- en praktijkexamens bij CBR

Het CBR schrapt tot en met 9 februari, het voorlopige einde van de lockdown, alle theorie- en praktijkexamens. Ook tussentijdse toetsen en rijtesten gaan niet door. De maatregel zou aanvankelijk tot en met 19 januari gelden. "Die periode is uitgebreid door het besluit van het kabinet om de lockdown te verlengen", schrijft het CBR.

Met de maatregel komen 120.000 examens, toetsen en rijtesten te vervallen. Dat aantal komt bovenop de 190.000 toetsen en examens die van 15 december tot en met 19 januari werden geschrapt. Wie na de lockdown een examen in wil halen, kan dat zonder extra kosten doen. Medische beoordelingen gaan overigens wel gewoon door.

Derde politicus na bestorming Capitool positief getest

Opnieuw is een politicus die zich vorige week verschool tijdens de bestorming van het Capitool besmet geraakt met het coronavirus. Het gaat om Brad Schneider, die lid is van het Huis van Afgevaardigden. Hij is in isolatie gegaan.

Schneider schrijft de besmetting toe aan het feit dat hij vorige week woensdag moest onderduiken tijdens de ongeregeldheden in Washington. In een verklaring haalt de politicus uit naar collega's met wie hij naar eigen zeggen uren in een kleine ruimte zat, en die toen geen mondkapje op hadden. Het gedrag van de mondkapweigeraars noemt hij "arrogant en egoïstisch."

Eerder kregen twee andere Democraten al een positieve uitslag. "Ik heb net een positieve covid-19-test gekregen, nadat ik opgesloten had gezeten in het Capitool met Republikeinse collega's, die gruwelijk genoeg weigerden een mondkapje te dragen", twitterde Congreslid Pramila Jayapal maandag. Volgens haar dreven de Republikeinen de spot met collega's die hen een kapje aanboden.

Bonnie Watson Coleman tweette eerder ook dat ze zich had laten testen omdat collega's met wie zij zat ondergedoken weigerden een mondmasker te dragen. CNN bracht beelden naar buiten van zes Republikeinse afgevaardigden die tijdens de bestorming geen kapje op hadden.

Zorgen over Britse variant: 'We hebben naast covid een soort nieuw probleem'

Zorgen over Britse variant: 'We hebben naast covid een soort nieuw probleem'

Vliegverbod heeft 'verregaande consequenties', zegt Rutte

"Als het aan mij ligt doen we het morgen", zei Rutte over de mogelijkheid van een vliegverbod. Hij reageerde daarmee op vragen na afloop van de persconferentie. Maar volgens de premier is zo'n verbod niet mogelijk vanwege de "verregaande consequenties", zoals familieleden die elkaar dan niet meer kunnen bezoeken als ze naar het buitenland moeten.

Op vakantie gaan naar het buitenland, is verder een buitengewoon slecht idee, benadrukt Rutte. "Iedereen in Nederland die denkt dat zij het kunnen maken om op vakantie te gaan, dan ben je ontzettend asociaal bezig, ik reken erop dat we elkaar daarop aanspreken."

'Alles erop gericht om verkiezingen 17 maart te laten plaatsvinden'

"Er is geen aanleiding om aan te nemen dat de verkiezingen niet kunnen doorgaan", zei Rutte. Volgens hem is "alles erop gericht" om de stembusgang in maart te laten plaatsvinden. Er worden allerlei maatregelen getroffen, voegde hij toe.

Over een maand komt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken met meer informatie daarover.

De Jonge: honderd besmettingen met Britse variant

In Nederland zijn nu zo'n honderd gevallen van besmettingen van de Britse variant bekend, zei minister De Jonge. De helft daarvan komt uit Lansingerland. Die gemeente gaat alle inwoners vanaf 2 jaar oproepen om zich te laten testen op het coronavirus.

'Als je op 10 nieuwe IC-opnames zit per dag, dan kan je weer iets'

Is er een cijfer waar we aan moeten voldoen om te kunnen versoepelen, werd zojuist aan premier Rutte gevraagd. Daarop antwoordde de premier: "Als je op tien nieuwe IC-opnames zit per dag, dan kan je weer iets."

Het kabinet gaat werken aan een routekaart voor als dat moment is aangebroken, zegt Rutte. Maar hij benadrukt dat dat nu nog echt niet het geval is.

Proeven met evenementen uitgesteld

De vier evenementen die later deze maand zouden plaatsvinden met honderden bezoekers worden op de lange baan geschoven vanwege de Britse variant van het coronavirus. Twee voetbalwedstrijden, waarbij 1500 supporters aanwezig mochten zijn, een zakelijk congres en een show van cabaretier Guido Weijers voor 500 man werden aangewezen als test, om te zien wat mogelijk was in coronatijd.

Wanneer wel weer geëxperimenteerd mag worden met evenementen, moet nog blijken. Juist die onzekerheid leidt tot onrust bij de evenementenbranche, omdat die sector al maanden op slot zit. Bedrijven willen juist perspectief en duidelijkheid over wanneer ze weer open mogen.

De Jonge: Voor de lente alle kwetsbaren gevaccineerd

"We streven ernaar voor het begin van de lente alle kwetsbaren gevaccineerd te hebben", zei minister De Jonge. Op 18 januari zijn de verpleeghuizen aan de beurt, daarna kleinschalig wonen en half februari de ouderen die thuiswonen. Voor de zomer moeten dan alle 60-plussers een prik hebben gehad, zei De Jonge.

De Jonge: 'Als alles meezit, is in de herfst het hele land beschermd'

'Op 2 februari kijken wat vanaf 9 februari weer kan'

Hoelang de lockdown nog gaat duren, wilde premier Rutte niet zeggen. "Op 2 februari gaan we kijken wat er kan vanaf 9 februari. Het moet echt stap voor stap." Dat Engelse virus is een nieuw probleem, waarvan we niet weten hoe het zich gaat ontwikkelen, zei hij.

Kabinet publiceert nieuwe maatregelen

Het kabinet heeft zojuist alle nieuwe maatregelen gepubliceerd. Via de website van het Rijk zijn de regels tot en met 9 februari te bekijken.

Ook schrijft het kabinet dat het OMT is gevraagd om de "nut en noodzaak" van mogelijke verzwarende maatregelen zoals een avondklok te onderzoeken. Dat de avondklok weer op tafel ligt als mogelijke maatregel, is een teken dat het ernstig is, zei premier Rutte. "Je ziet de beelden uit Londen, de cijfers uit Ierland. We kunnen dat nu hier niet hebben."

Lockdown verlengd: 'Geen verrassing, wel een enorme tegenvaller'

Lockdown verlengd tot 9 februari: 'Geen verrassing, wel een enorme tegenvaller'

De Jonge: Britse variant lijkt in ieder geval besmettelijker

We weten nog niet alles, maar besmettelijker lijkt hij in ieder geval, waarschuwde minister De Jonge van Volksgezondheid voor de Britse variant van het coronavirus. "Als we kijken naar de dramatische beelden uit het Verenigd Koninkrijk weten we: het kan snel erger worden."

De Britse variant is voor zover bekend niet schadelijker dan eerdere coronavarianten, maar wel besmettelijker.

Rutte: het is nog niet voorbij, hou vol

Het is nog niet voorbij, hou vol en steun elkaar, eindigde Rutte zijn deel van de persconferentie. "Zo halen we samen de eindstreep op de best mogelijke manier." Minister De Jonge waarschuwt nu voor de Britse variant van het virus.

Rutte: blijf tot en met maart in Nederland

Blijf in Nederland tot en met maart, zei premier Rutte over reisadviezen voor het buitenland. "Blijf thuis", was de boodschap, niet voor het eerst. Alleen reizen met een dringend familiekarakter of zwaarwegend economisch belang moeten doorgaan, is het dringende advies.

OMT wordt om spoedadvies over avondklok gevraagd

"We denken dat de avondklok een effectief middel is om groepsvorming bij jongeren en thuisbezoek tegen te gaan", zei Rutte. "Daarom gaan we het OMT een spoedadvies vragen hierover, of wat eventuele alternatieven zijn." Hij noemde niet op welke termijn het advies er moet liggen.

Rutte noemt avondklok 'ingrijpende maatregel', vraagt OMT om spoedadvies

Anderhalve meter afstand in het onderwijs houden

"Uit voorzorg en waar het enigszins kan moeten leerlingen op het voortgezet onderwijs anderhalve meter afstand houden van elkaar", bevestigde premier Rutte het bericht van eerder vandaag. En als het kan gaan basisscholen en kinderopvang weer open op 25 januari, voegde hij toe.

Rutte belooft aanvullende steunmaatregelen

Premier Rutte benadrukte dat er aanvullende steunmaatregelen komen. "De sociaaleconomische gevolgen zijn hartverscheurend. We kunnen niet alle pijn bij ondernemers wegnemen, maar nu wel licht zien aan het einde van de tunnel is het belangrijk dat we zoveel mogelijk banen en bedrijven door de crisis heen trekken."

Rutte: het wordt moeilijker vol te houden

"Onmacht, frustratie en ook moedeloosheid", duidde de premier het gevoel van veel Nederlanders. "Het wordt steeds moeilijker vol te houden en dat is ook begrijpelijk." De premier sprak verder van "grote zorgen" om de Britse variant van het virus.

Lockdown tot en met 9 februari verlengd

"We hebben moeten besluiten de lockdown met drie weken te verlengen, tot en met dinsdag 9 februari", zei premier Rutte aan het begin van de persconferentie.

Persconferentie premier Rutte om 19:00 uur

De persconferentie van premier Mark Rutte is zometeen live te volgen op NPO 1, NPO Start, via een livestream op de NOS-site en de app, op NPO Nieuws en NPO Radio 1.

'Vaccins via berichtendienst Telegram aangeboden'

Via berichtendienst Telegram worden verschillende coronavaccins te koop aangeboden, meldt Shownieuws op basis van eigen onderzoek. Het programma kwam berichten op het spoor waarin vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca voor 100 euro worden aangeboden.

Een woordvoerder van Pfizer waarschuwt voor de handel; volgens de farmaceut gaat het niet om legitieme vaccins. De woordvoerder benadrukt dat mensen zich alleen in officiële vaccinatiecentra moeten laten inenten. Verder zegt het bedrijf zijn uiterste best te doen om namaakvaccins tegen te gaan.

Eind vorig jaar waarschuwde Europol al voor namaakvaccins die via het versleutelde darkweb, het verborgen deel van internet, vermoedelijk zouden opduiken. De Europese politieorganisatie zei toen te verwachten dat met de komst van de vaccins ook namaakversies van de middelen zouden worden aangeboden.

Bijna acht op de tien Nederlanders eens met verlenging lockdown

Bijna acht op de tien Nederlanders (79 procent) vinden de verlenging van de lockdown acceptabel. Dat is in lijn met de algemene steun van inmiddels 72 procent voor het coronabeleid van het kabinet.

Van 61 procent zou het zelfs nog iets strenger mogen. Daar staat een stabiele groep van zo'n 16 procent van de bevolking tegenover die vindt dat de maatregelen losser moeten of helemaal zouden moeten worden losgelaten.

Dat blijkt uit onderzoek naar het draagvlak van het coronabeleid dat I&O Research maandelijks doet in opdracht van de NOS. Er deden 2193 mensen aan mee.

RIVM: 4986 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4986 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 498 minder dan gisteren. Dat is lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 7057 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden. Er liggen nu 2640 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2628), van wie 695 op de IC (gisteren: 702), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 153 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 50. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 106 doden per dag, tegen 89 doden per dag een week eerder.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

RIVM: opnieuw daling besmettingen, "effect lockdown wordt zichtbaar"

Voor de tweede week achter elkaar ziet het RIVM een daling van het aantal gemelde besmettingen: van 56.440 naar 49.398. Dat is een afname van 12 procent. Anders dan vorige week daalde ook het percentage mensen met een positieve testuitslag, met bijna 1 procentpunt van 13,7 naar 12,8. Omdat het aantal ziekenhuis- en IC-opnames eveneens terugloopt ten opzichte van vorige week, durft het RIVM inmiddels te spreken van "een eerste effect van de lockdown" dat zichtbaar wordt.

Dat effect is er vooral in de leeftijdgroepen boven de 30 jaar. Bij de mensen van 18 tot 24 bleef er sprake van een stijging van het aantal besmettingen; bij de andere jongeren was er een stabilisering.

Het effect van de kerstdagen is te zien in het aantal besmettingen dat volgens bron- en contactonderzoek bij huisbezoeken is ontstaan. Dat steeg met 36 procent. Het percentage besmettingen dat ontstond op het werk daalde juist. Het zogenoemde besmettingsgetal R was op 25 december 0,95. Dat betekent dat 100 mensen samen 95 anderen besmetten. Alleen als de R onder de 1 ligt, neemt de verspreiding van het virus af.

Opnieuw lieten minder mensen in Nederland zich testen: 340.275, zo'n 28.000 minder dan vorige week. Dat is echter niet de verklaring van de daling van de besmettingen. Van de mensen die zich lieten testen was namelijk dus ook een aanzienlijk lager percentage positief: Van elke acht personen die afgelopen week de teststraat uitreden, was er dus één positief.

België voerde wel avondklok in, effect moeilijk vast te stellen

Ingewijden zeggen dat het kabinet bij de persconferentie van vanavond geen avondklok gaat instellen. De weerstand ertegen zou te groot zijn, onder meer de burgemeesters en de politie zouden er niet aan willen. In België geldt sinds 19 oktober wel een avondklok. Sindsdien is het aantal besmettingen flink gedaald, maar het is maar de vraag in hoeverre de avondklok daaraan heeft bijgedragen, zegt correspondent Thomas Spekschoor. "De cijfers zijn niet goed te duiden."

Medische mondkapjes verplicht in Beieren

In de Duitse deelstaat Beieren zijn vanaf maandag medisch mondmaskers verplicht in het openbaar vervoer en in de winkels. Het gaat om de zogeheten FFP2-maskers die in Nederland op IC-afdelingen gebruikt worden.

Deze mondmaskers zijn veiliger, maar wel een stuk duurder, weet correspondent Judith van de Hulsbeek:

Onderzoek naar fraude met TOZO

Een 43-jarige man uit Weesp wordt verdacht van witwassen en fraude met de TOZO-regeling. Dat is de uitkering die in het leven is geroepen voor ondernemers om de coronacrisis door te komen. De FIOD heeft vandaag zijn woning doorzocht.

De man heeft volgens de FIOD in maart een eenmanszaak opgericht en direct TOZO aangevraagd. Hij heeft een inkomen uit loondienst dat boven het sociaal minimum ligt. De FIOD vermoedt dan ook dat het bedrijf alleen bedoeld is om gebruik te maken van deze regeling omdat er verder nagenoeg geen bedrijfsactiviteiten zichtbaar zijn.

Beslag leggen op zorgbonus mag

Er mag beslag worden gelegd op de zorgbonus van 1000 euro. Dat is de uitkomst van een kort geding bij rechtbank Noord-Holland. Als er sprake is van loonbeslag bij een zorgmedewerker mogen deurwaarders de schenking gebruiken om de schuld verder af te lossen.

Schuldhulpverleners en vakbonden lieten eerder weten dat ze het onterecht vonden als er beslag werd gelegd op de bonus, omdat het bedoeld is als beloning voor een uitzonderlijke prestatie in in deze pandemie.

De brancheorganisatie van Gerechtsdeurwaarders heeft aan de rechter gevraagd of het wel of niet mag en de rechter heeft geoordeeld dat het toegestaan is om beslag te leggen. Een belangrijk argument voor de rechter was dat een meerderheid in de Tweede Kamer tegen een beslagverbod was.

Wel zei de rechter erbij dat het goed mogelijk is dat een schuldeiser af zal zien van de beslaglegging, uit respect en waardering voor de zorg in deze moeilijke tijd. Onder meer de Belastingdienst heeft als schuldeiser besloten geen beslag te leggen op de zorgbonus.

Bevolkingsonderzoek naar coronavirus in Rotterdam

De GGD Rotterdam-Rijnmond hoopt eind deze maand te beginnen met een bevolkingsonderzoek naar het coronavirus onder 68.000 mensen in de Rotterdamse wijk Charlois. Doel van het grootschalige onderzoek is om meer inzichten te krijgen in het virus. Ook moet blijken wat de testbereidheid van de bewoners is.

'Als ik niet zwanger was geweest had ik zeker een prik gehaald'

Voor zwangeren wordt vaccineren tegen corona afgeraden, tenzij je in een risicogroep valt. Hoe maken vrouwen die hierin vallen de afweging wel of geen prik te halen?

EU in gesprek over Frans vaccin

De Europese Unie is in gesprek met het Franse Valneva over de levering van een coronavaccin. De Europese Commissie, verantwoordelijk voor de onderhandelingen, wil tot 60 miljoen doses inslaan. Het vaccin zit nog in de onderzoeksfase en is dus nog niet klaar voor gebruik.

Valneva werkt anders dan andere al goedgekeurde coronavaccins. Bij dit vaccin wordt een inactief virus ingespoten om de afweer van het lichaam te stimuleren.

Het Franse bedrijf heeft al een deal met de Britse overheid over de levering van maximaal 190 miljoen doses. De EU heeft op dit moment bij zes leveranciers vaccins besteld. Twee vaccins zijn binnen de EU inmiddels goedgekeurd: BioNTech/Pfizer en Moderna.

De Jonge: We hebben nog een aantal ferme maanden voor de boeg

De meest betrokken ministers en onder anderen voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad en RIVM-directeur Van Dissel vergaderen op dit moment weer in het MCC, de speciale ministeriële commissie crisisbeheersing. Daarin bereiden zij zich voor op de persconferentie van vanavond over de maatregelen.

De avondklok zal ook in deze vergadering aan de orde komen, zei minister De Jonge voor aanvang, hoewel al duidelijk is dat die vanavond niet wordt afgekondigd. "Alle opties liggen altijd op tafel", aldus De Jonge, "omdat we te maken hebben met een zeer ernstig virus". Daar komt nog bij dat de Britse mutatie hier voet aan de grond begint te krijgen.

"We hebben al met al nog een paar ferme maanden voor de boeg", antwoordde de corona-minister op de vraag of hij de mensen al wat perspectief kan bieden.

Thuisonderwijs leidt tot nieuwe piek in pc-verkoop

Overal ter wereld kopen mensen laptops en desktop-computers voor thuisonderwijs of om thuis te kunnen werken en dat heeft in de laatste maanden van het jaar tot een nieuwe verkooppiek geleid. Vooral Chromebook, vaak ingezet in het onderwijs, groeide hard. Afgelopen kwartaal werden er 11,7 miljoen stuks verkocht, 200 procent meer dan het jaar ervoor.

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van marktonderzoeker Gartner. Los van Chromebook steeg de pc-verkoop met 10,7 procent, naar 79 miljoen stuks. Over het hele jaar kwam de stijging uit op bijna 5 procent.

Dat is opvallend, want de verkoop van desktops daalde zeven jaar lang, tot 2019. Toen was er voor het eerst weer een klein plusje te zien. "Consumenten waren zich tot 2020 meer op telefoons aan het richten, maar de pandemie heeft die trend gekeerd", zegt Gartner-onderzoeker Mikako Kitagawa. "Pc's zijn weer boven komen drijven als essentiele apparaten voor consumenten, waaronder jonge kinderen, voor werk, school en entertainment in huis."

Of de groei aanhoudt, hangt volgens haar helemaal af van hoe bedrijven en scholen na de lockdown te werk gaan. Als thuiswerken en thuisonderwijs in de plannen blijven, dan zal ook de pc-markt verder groeien.

Merkel bezorgd over Britse coronavariant

Bondskanselier Angela Merkel maakt zich grote zorgen over de Britse coronavariant, meldt Bild. Ze houdt er volgens de krant rekening mee dat de huidige lockdownmaatregelen in Duitsland tot begin april kunnen duren.

Merkel heeft dit volgens Bild tijdens een besloten vergadering tegen partijgenoten gezegd. "Als het ons niet lukt om dit Britse virus buiten de deur te houden, zullen we tegen Pasen tien keer zoveel besmettingen hebben. We hebben acht tot tien weken van strenge maatregelen nodig."

Vaccineren in Disneyland

Pretpark Disneyland in de buurt van Los Angeles krijgt een nieuwe functie. Het park is sinds maart gesloten vanwege het coronavirus, maar opent nu weer de deuren als vaccinatielocatie. Het is de bedoeling dat het park nog deze week klaar is om op grote schaal mensen te vaccineren.

'Weinig zicht op misstanden webcamseksindustrie'

Zowel de vraag als het aanbod van betaalde webcamseks is door de coronapandemie flink toegenomen, meldt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM). Er moet volgens het CKM meer zicht komen op misstanden in de webcamseksindustrie.

In een nieuw CKM-rapport staat dat er verschillende gevallen zijn geweest waarin jonge vrouwen, en in een enkel geval ook mannen, fysiek werden uitgebuit en werden gedwongen om voor de camera seksuele handelingen te verrichten. In sommige gevallen waren de slachtoffers minderjarig.

Speciale begraafplaatsen voor coronadoden in Griekenland

'Het is onmenselijk dat hij niet bij de anderen kan worden begraven'

Politiebonden tegen avondklok

Politiebonden zijn tegen het invoeren van een avondklok. "Ik ben bang dat politie en boa's een avondklok niet kunnen handhaven, we kunnen niet op iedere straathoek controleren," zegt voorzitter Xander Simonis van politiebond ANPV tegen het ANP.

Een avondklok betekent een flink capaciteitsprobleem, zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) "Het wordt heel intensief voor de handhaving. We hebben nu al moeite met het verwerken van alle 112-meldingen en het dichten van roosters."

Nog eens 5 miljoen Chinezen in lockdown

De Chinese autoriteiten hebben nieuwe lockdownmaatregelen genomen. 4,9 miljoen inwoners van gebieden rondom Peking moeten binnenblijven.

Het aantal gemelde besmettingen in China blijft relatief laag. Vandaag 55 nieuwe gevallen, gisteren waren het er 103. Lokale autoriteiten nemen ingrijpende maatregelen zodra nieuwe besmettingen zich voordoen.

Ook de inwoners van Shijiazhuang (11 miljoen inwoners) en Xingtai (7,1 miljoen inwoners) moeten sinds een paar dagen binnenblijven, in ieder geval voor een periode van zeven dagen.

Start Formule 1-seizoen uitgesteld door corona

Het Formule 1-seizoen begint dit jaar op 28 maart met de Grand Prix van Bahrein. Het seizoen zou eigenlijk op 21 maart van start gaan in Melbourne, maar vanwege de reisrestricties door het coronavirus is die race voorlopig verplaatst naar 21 november.

Nog geen avondklok

De invoering van een avondklok is zondag door het kabinet besproken. Maar premier Rutte en minister De Jonge gaan deze maatregel vanavond niet aankondigen, want er is veel weerstand tegen. Onder meer de burgemeesters en de politie willen er niet aan. Ook is de maatregel moeilijk te handhaven. Er zouden te veel uitzonderingen moeten worden gemaakt voor mensen die een dringende reden hebben om toch 's avonds over straat te gaan.

Mogelijk wordt de avondklok nog wel aan aan de Tweede Kamer voorgelegd.

Aanvraag AstraZeneca bij EMA

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft de aanvraag voor goedkeuring van het coronavaccin van de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca binnen.

Die aanvraag werd al rond deze tijd verwacht. Het EMA liet eerder weten dat er mogelijk voor eind januari een besluit over dit vaccin komt.

De goedkeuring van dit vaccin is belangrijk voor de Nederlandse vaccinstrategie. Nederland heeft 11,7 miljoen doses besteld, goed voor bescherming van zo'n 5,8 miljoen mensen. Volgens het Verenigd Koninkrijk, waar het vaccin van AstraZeneca al gebruikt wordt, ligt de effectiviteit van het vaccin na de eerste dosis op 70 procent. Ook beschermt het dan tegen ernstige ziekteverschijnselen. AstraZeneca-topman Soirit zei eind vorige maand dat het bedrijf "de winnende formule" had gevonden en claimde een effectiviteit van 95 procent.

Het EMA heeft twee vaccins al beoordeeld, van Pfizer/BioNTech en van Moderna. Die kregen een positief oordeel, waarna de Europese Commissie ze toeliet.

Bezorgen van maaltijden en boodschappen booming business

2020 was een lucratief jaar voor bezorgers van maaltijden en boodschappen. Het FoodService Instituut Nederland (FSIN) meldt dat de markt voor maaltijdbezorging naar schatting met 37 procent is gegroeid naar ruim 2,7 miljard euro. FSIN verwacht dat zonder de coronacrisis de omzetgroei op 14 procent was blijven steken.

De markt voor het bezorgen van boodschappen door supermarkten en speciaalzaken groeide nog harder, met ruim 49 procent naar bijna 2,7 miljard, meldt FSIN. Dat is ruim 600 miljoen meer dan oorspronkelijk ingeschat door het instituut.

"Mensen die normaal nooit bestelden, hebben noodgedwongen kennisgemaakt met het gemak van thuis warme maaltijden en boodschappen laten bezorgen", zegt Inga Blokker van FSIN. Blokker verwacht dat de groei niet meer zomaar zal verdwijnen, ook niet als de coronamaatregelen weer verdwijnen. "Ook mensen die eerder nooit eten of boodschappen bestellen, zullen dat na corona zo nu en dan blijven doen."

2021 begon overigens ook goed voor bezorgdienst Thuisbezorgd. Het bedrijf had op 1 januari de drukste dag ooit. Er werden op Nieuwjaarsdag bijna 300.000 bestellingen gedaan. Dat is ongeveer twee keer zoveel als op een reguliere vrijdag en 30 procent meer dan op Nieuwjaarsdag 2020.

'In de gaten gehouden door een heel leger camera's'

De 29-jarige badmintonster Selena Piek zit sinds vorige week maandag zo goed als opgesloten op haar hotelkamer in Bangkok. Maar ze neemt de Thaise 'Big Brother' graag voor lief, want ze kan eindelijk weer doen waar ze zo naar verlangd heeft: wedstrijden spelen.

De Thailand Open is het eerste grote badmintontoernooi sinds de uitbraak van het coronavirus. Maar de pandemie is nog lang niet beteugeld en dat is te merken aan alle maatregelen die er rond het evenement van kracht zijn. "Het is echt een militaire operatie", aldus de dubbelspecialiste. "In Nederland nemen we corona serieus, maar hier is het echt 'next level'."

Piek vertelt in deze video over haar ervaringen:

Piek in Bangkok: 'Twee keer een uurtje trainen en 21 uur op de hotelkamer'

Pleidooi voor extra verlof

Vakbond CNV wil een calamiteitenfonds om werkenden door de coronacrisis te helpen. Het gaat dan om een fonds waar werkgevers een beroep op kunnen doen voor werknemers die extra verlof nodig hebben omdat ze thuis moeten blijven voor de kinderen.

"We worden platgebeld door werkenden in de knel. Vooral thuiswerkende ouders zien het niet meer zitten door het sluiten van de scholen en kinderdagverblijven. Al tien maanden zitten zij klem", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Het CNV spreekt van een historisch hoog ziekteverzuim, dat alleen maar verder zal oplopen als er niets verandert.

100 euro vaccinatiebonus

Het Zeeuwse beveiligingsbedrijf Delta Safe Security wil personeel dat zich laat vaccineren 100 euro bonus geven. Eigenaar Bert Graaff legt het plan uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Wij doen dit als een beloning voor ons personeel dat besloten heeft zich te laten vaccineren. Hoe sneller we naar het oude normaal kunnen, hoe beter het voor ons is."

Graaff benadrukt dat iedereen zelf de keuze moet maken. Over het algemeen krijgt hij positieve reacties van zijn personeel: "Een enkeling zegt: 'ik laat me nog voor geen miljoen vaccineren'. Dat vind ik alleen maar goed: dan heb je er in ieder geval over nagedacht."

Bij het bedrijf werken 160 mensen. Het kan de Graaff dus 16.000 euro kosten. "Alles bij elkaar is dat het ons waard."

Extreem rustig in faillissementsbranche

Door alle coronamaatregelen kreeg de economie afgelopen jaar de hardste klappen sinds de Tweede Wereldoorlog te verduren. Toch gingen er deze eeuw nog nooit zo weinig bedrijven failliet als in 2020.

Banken, curatoren en veilingbedrijven denken dat de faillissementsgolf komt als de overheid de steun aan bedrijven stopt. Nu lopen veel steunmaatregelen door tot 1 juli van dit jaar.

Middelbare scholen willen duidelijkheid

Middelbare scholen willen van het kabinet nu snel weten of onderwijs geven wel of niet veilig kan, na 9 februari, bleek in Nieuwsuur gisteravond.

"Voor ons is het cruciaal dat het OMT zo snel mogelijk met een helder advies komt waarin staat of het nodig is dat leerlingen onderling afstand houden of niet. Als dat nodig is moet het onderwijs anders ingericht worden. De huidige verwarring creëert veel onrust op scholen", vinden de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog met het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het coronablog van gisteren is hier terug te lezen.