2021 net 2020: Vitesse wint, AZ weer niet en Utrecht speelt in extremis gelijk

Zondag zijn we rond 11.30 terug voor een zinderende voetbalzondag. We beginnen dan in Spangen voor de Rotterdamse derby tussen Sparta en Feyenoord en eindigen in de Johan Cruijff Arena voor Ajax-PSV.

Vitesse kijkt uit naar topper in Amsterdam: 'Wij kunnen lachende derde worden'

'Vitesse kan lachende derde worden, kijken hoelang we kunnen meedoen'

Zondag, 16.45 uur: Ajax-PSV

De topper van dit weekend is natuurlijk Ajax-PSV, zondag om 16.45 uur in de Johan Cruijff Arena. Dat nieuwste aanwinst Sébastien Haller zal debuteren voor de Amsterdamse koploper lijkt waarschijnlijk.

Maar zien we Marco van Ginkel na 980 dagen revalidatie weer terug op het wedstrijdformulier van PSV? Genoeg om naar uit te kijken, in ieder geval.

Marco van Ginkel op de training van PSV

Alle samenvattingen terugkijken?

Bekijk alle samenvattingen van de vijftiende speelronde in de eredivisie op chronologische volgorde.

Serie A: AC Milan blijft koploper

AC Milan heeft zijn twaalfde zege van het seizoen geboekt. De koploper in de Serie A was thuis met 2-0 te sterk voor Torino.

Rafael Leão, sinds een paar weken maker van de snelste goal ooit in de Serie A, opende in de 25ste minuut de score na een aardige aanval en elf minuten later was het treffen al beslist via een door Franck Kessié benutte strafschop. Namens Torino was Ricardo Rodríguez het dichtst bij een goal. De oud-speler van Milan en PSV raakte de kruising.

Na rust maakte Zlatan Ibrahimovic zijn rentree na een kuitblessure. Half november stond hij voor het laatst op het veld.

Rafael Leão

Ligue 1: Lyon morst, titelstrijd spannend

Koploper Olympique Lyon heeft in de strijd om de Franse landstitel punten gemorst tegen Stade Rennes. De ploeg van Memphis Depay, die wel scoorde, speelde in Rennes met 2-2 gelijk.

Concurrenten Paris Saint-Germain en Lille wonnen wel, waardoor de Franse titelstrijd heel spannend blijft. PSG en Lille zijn koploper Lyon weer tot op één punt genaderd.

Memphis Depay verliest met Olympique Lyon van Stade Rennes

Hollands glorie in de FA Cup

Donny van de Beek heeft zijn eerste FA Cup-wedstrijd met Manchester United achter de rug. Op Old Trafford was een miniem verschil tegen Watford (1-0) voldoende om de vierde ronde te bereiken.

En hij was zeker niet de enige Nederlander die in actie kwam in de FA Cup. Lees hoe het hen verging.

Belangrijkste uitslagen FA Cup (zaterdag)

AFGELOPEN

De goal van Gyrano Kerk was het laatste wapenfeit dit duel.

Utrecht blijft steken op drie zeges dit seizoen, maar zal toch blij zijn met dit punt.

FC Utrecht - FC Groningen 2-2

90'+5 GOAL FC UTRECHT

Diep in blessuretijd krijgt Kerk de bal toich voorbij Padt, maar neemt de aanvaller de bal niet mee met zijn arm? De VAR gaat ernaar kijken en concludeert: nee. En dus is het toch 2-2 in de Galgenwaard!

Gyrano Kerk maakt diep in blessuretijd de 2-2 voor FC Utrecht tegen FC Groningen.

88' Alle hens aan dek

Het is nu echt alle hens aan dek bij FC Groningen. FC Utrecht speelt nu echt alles of niets en bestookt het doel van Groningen van alle kanten. Maar doelman Sergio Padt en verdediger Ko Itakura lijken overal een antwoord op te hebben vandaag.

FC Utrecht - FC Groningen 1-2

78' Tijd dringt voor Utrecht

Drie goede kansen heeft Utrecht gehad in de tweede helft tegen FC Groningen. De laatste was voor Adrian Dalmau die zijn hoofd net niet goed tegen een voorzet van Mimoun Mahi (na een fraaie dribbel) weet te krijgen.

Groningen is vooral aan het tegenhouden, maar slaagt daar voorlopig goed in. Het is spannend en dat is goed te merken aan trainer Danny Buijs, wiens stem voortdurend door de lege Galgenwaard galmt.

Samenvattingen!

Je kunt nu inschakelen op NPO 1 voor de samenvattingen van de vanavond gespeelde wedstrijden in de eredivisie. Of kijk via de livestream op NOS.nl.

70' Utrecht dringt aan

De tweede helft is nog niet zo spectaculair als de eerste. FC Groningen had het meeste balbezit na rust, maar de laatste minuten is het toch Utrecht dat op zoek gaat naar de goal.

Maar zo overtuigend als in de eerste helft gaat dat niet, Groningen blijft voorlopig makkelijk overeind.

Aanvoerder Willem Janssen gaat voorop in de strijd tegen FC Groningen.

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer bij FC Utrecht - FC Groningen. Het staat 2-1 voor de bezoekers.

AFGELOPEN

Echt goed was Vitesse niet, maar het wint wel met 2-0 van Heracles. Vitesse zorgde daarmee voor zijn tiende overwinning van het seizoen. De Arnhemmers staan nu op één punt van nummer twee PSV en twee punten van koploper Ajax. Die twee clubs treffen elkaar zondag in Amsterdam.

Doelman Remko Pasveer houdt voor de 9de keer dit seizoen de nul in de Eredivisie, samen met André Onana (Ajax) het vaakst van alle doelmannen. En Vitesse heeft in elk van zijn laatste 19 eredivisiewedstrijden gescoord, voor het eerst sinds maart-november 2012 (22).

Met die cijfers kom je dus op 32 punten na 15 duels. Vitesse had slechts in twee seizoenen meer punten na 15 duels (34 in 2012/2013 en 33 in 2000/2001).

Vitesse viert de 0-1 tegen Heracles Almelo

RUST

FC Utrecht en FC Groningen gaan rusten met een stand van 1-2.

AFGELOPEN

AZ begint 2021 zoals het 2020 afsloot. Met een gelijkspel. Tegen PEC Zwolle wordt het 1-1.

Door het gelijkspel blijft AZ op de vijfde plaats, één punt achter Feyenoord dat zondag nog in actie komt. PEC Zwolle blijft elfde op de ranglijst. Lees het wedstrijdverslag.

Teun Koopmeiners

84' GOAL VITESSE

Nu is het zeker dat Matus Bero de treffer op zijn naam krijgt. De Slowaak staat aan het eind van een fraaie combinatie tussen Dasa en Buitink en rondt simpel af. Deze wedstrijd lijkt beslist: 0-2.

Heracles Almelo- Vitesse 0-2

Matus Bero

39' GOAL FC UTRECHT

Daar is dan toch de goal van FC Utrecht tegen Groningen. Ramselaar mag uithalen na slecht uitverdedigen van Groningen en ziet zijn schot via Itakura in het doel belanden: 1-2.

80' Koopmeiners op de lat!

Teun Koopmeiners legt aan voor een vrije trap op een meter of twintig. Hij krult de bal hard over de muur, maar de bal spat uiteen op de lat.

Pech voor AZ, dat nog altijd op 1-1 staat tegen PEC Zwolle.

PEC Zwolle - AZ 1-1

Zorgen voor Utrecht-coach René Hake

René Hake heeft pas een keer gewonnen sinds hij het overnam van John van den Brom. En ook nu hij zeker weet dat hij trainer blijft in de Domstad, zit het hem nog niet mee.

Nu is het Eljero Elia die vroegtijdig naar de kant moet met een blessure, zo te zien aan zijn hamstring. Zijn vervanger Mimoun Mahi moet halsoverkop van de tribune worden geplukt.

Ook aanvoerder Willem Janssen, die vandaag zijn rentree maakt in de basis, heeft al naar de achterkant van zijn been gegrepen, maar blijft op het veld.

FC Utrecht - FC Groningen 0-2

Eljero Elia moet geblesseerd naar de kant in de eerste helft van het duel met FC Groningen.
    Willem Janssen voelt in de eerste helft van het duel met FC Groningen aan zijn hamstring

67' GOAL AZ

Daar is de gelijkmaker van AZ. Fredrik Midtsjø haalt uit van buiten de zestien en zijn geplaatste schot verrast doelman Zetterer. AZ staat weer naast PEC Zwolle: 1-1.

Fredrik Midtsjø krijgt een handje van Teun Koopmeiners na zijn1-1 tegen PEC Zwolle

22' GOAL FC GRONINGEN

Ongelooflijk! Het is al 2-0 voor FC Groningen na een fraaie treffer van Strand Larsen. De Noorse spits krijgt de bal van El Messaoudi, draait fraai weg van zijn bewaker en schiet raak.

FC Groningen komt op voorsprong bij FC Utrecht

16' GOAL FC GRONINGEN

De Groningers kwamen er in het eerste kwartier niet aan te pas tegen FC Groningen, maar uit de eerste de beste aanval staat het 0-1!

Uitgerekend Patrick Joosten kopt Groningen op voorsprong tegen zijn oude club.

FC Utrecht - FC Groningen 0-1

Patrick Joosten zet Groningen op voorsprong bij Utrecht

10' Utrecht start furieus

FC Utrecht is furieus aan het duel met FC Groningen begonnen en dat heeft al geleid tot grote kansen voor Dalmau, Kerk en Ramselaar. FC Groningen stelt daar voorlopig weinig tegenover.

FC Utrecht - FC Groningen 0-0

55' Kansen voor Reijnders (die van AZ)

Na rust schroeft AZ het tempo op in Zwolle en dat leidt meteen tot kansen. Zo was Tijani Reijnders net twee keer heel dicht bij de gelijkmaker, maar twee keer werd zijn schot gebokt.

Goed nieuws dus voor broertje Eliano. Vraag is wel hoe lang Zwolle dit nog volhoudt.

PEC Zwolle - AZ 1-0

Griezmann snoert criticasters de mond

FC Barcelona heeft weer eens een overwinning geboekt waar vertrouwen uit spreekt. De Catalanen wonnen dankzij twee goals van Antoine Griezmann en Lionel Messi het uitduel met het stugge Granada: 0-4.

In Granada hadden ze geen last van storm Filomena, die het openbare leven onder meer in Madrid heeft lamgelegd. Sterker, de koele bries in de provincie Andalusië (het was 5 graden) beviel Barcelona uitstekend.

Antoine Griezmann viert zijn 0-4 voor Barcelona tegen Granada

AZ heeft nog 45 minuten om de 1-0 achterstand tegen PEC Zwolle om te draaien.

Ook Vitesse en Heracles zijn weer begonnen. Het staat 1-0 voor de Arnhemmers.

AFTRAP

De bal rolt in De Galgenwaard bij FC Utrecht-FC Groningen.

OPSTELLING FC GRONINGEN

Bij Groningen staan Alessio Da Cruz en oud-Utrechter Patrick Joosten in de basis vanavond in De Galgenwaard.

De opstelling van FC Groningen voor het duel met FC Utrecht

OPSTELLING FC UTRECHT-FC GRONINGEN

Met de teruggekeerde aanvoerder Willem Janssen in de basis begint FC Utrecht om 21.00 uur aan het duel met FC Groningen.

De opstelling van FC Utrecht oor het duel met FC Groningen.

RUST

De eerste helft zit erop in Zwolle en Almelo.

Heracles - Vitesse 0-1

38' GOAL VITESSE

Daar is dan de voorsprong van Vitesse. Matus Bero haalt uit vanaf de rand van de zestien en de bal caramboleert via Kiomourtzoglou én Pröpper in het doel: 0-1.

Heracles Almelo- Vitesse 0-1

Oussama Tannane aan de bal tegen Heracles

AFGELOPEN

FC Twente wint met speels gemak van FC Emmen: 4-1. Vaclav Cerny (twee goals en een assist) en Jayden Oosterwolde (twee assists) waren uitblinkers. Ook invaller Danilo had nog kunnen scoren, maar liet dat na.

FC Twente blijft zevende, maar heeft maar twee punten minder dan nummer vier Feyenoord. Donderdag spelen de Tukkers thuis tegen koploper Ajax. Lees het wedstrijdverslag.

FC Emmen - FC Twente 1-4

Josef Cerny scoort twee keer tegen FC Emmen

Hoe is het eigenlijk in Zwolle?

Na de vroege 1-0 van Pelle Clement zien we vooral AZ in de aanval. Maar dat heeft nog niet geleid tot een gelijkmaker.

Bruno Martins Indi speelt met een gezichtsmasker tegen PEC Zwolle.

28' Op de enkel van Tannane

Een zorgelijke blik bij Vitesse-trainer Thomas Letsch want zijn spelmaker Oussama Tannane ligt kermend van de pijn op de grond. Wat is er gebeurd?

Sinan Bakis kwam veel te laat en duwt zijn noppen vol op de enkel van Tannane. Arbiter Danny Makkelie vindt het een gele kaart waard en in Zeist is de VAR het daarmee eens.

De laatste minuten heeft Vitesse het initiatief weer overgenomen van Heracles, trouwens. De Arnhemmers willen een doelpunt voor de rust.

Heracles Almelo- Vitesse 0-0

9' GOAL PEC ZWOLLE

Pelle Clement maakt al snel 1-0 voor PEC tegen AZ. Hij duwt een voorzet van Eliano Reijnders met de punt van zijn schoen achter AZ-doelman Marco Bizot.

Bij AZ speelt trouwens de oudere broer van Eliano Reijnders, Tijani.

10' KANSEN HERACLES

Ook in Almelo rolt de bal en al na een paar minuten komt Vitesse heel goed weg. Doelman Pasveer moet een rebound toestaan na een zwabberschot van Van der Water en haalt opgelucht adem als de rebound wordt overgeschoten.

En niet veel later moet Pasveer weer redding brengen op een lastig schot van Rai Vloet. Pas na 13 minuten doet Tannane - ook een oud-Heraclied - wat terug namens Vitesse: zijn schot scheert rakelings langs de paal.

Vitesse-doelman Remko Pasveer moet meteen aan de bak tegen zijn oude club Heracles.

63' GOAL FC TWENTE

Nou, vergeet die comeback van Emmen maar.

Het is weer Cerny die een razendsnelle tegenaanval afrondt met een prachtige uithaal: 1-4.

59' GOAL FC EMMEN

Daar is dan toch de goal van Emmen. En het is een curieuze.

Twente krijgt de bal niet weg uit de eigen verdediging en dan is het Araujo die zijn hoofd tegen de bal zet voordat Drommel kan wegstompen.

Is dit het begin van een comeback?

FC Emmen - FC Twente 1-3

Emmen doet iets terug via Miguel Araujo

OPSTELLING VITESSE

Naast doelman Remko Pasveer begint ook Thomas Bruns in Almelo in de basis van Vitesse tegen zijn oude club. Hij is de vervanger van de geblesseerde Sondre Tronstad.

De opstelling van Vitesse voor het duel met Heracles Almelo.

OPSTELLING HERACLES

Om 20.00 uur begint in Almelo het duel tussen Heracles en Vitesse.

Zonder verdediger Mats Knoester gaat Heracles op zoek naar de derde overwinning op rij.

De opstelling van Heracles voor het duel met Vitesse.

Schreuder: 'Vitesse kan omhoog kijken, maar dat gaat niet lukken'

Om 20.00 uur begint nummer drie Vitesse tegen Heracles aan de tweede seizoenshelft. NOS-verslaggever Joep Schreuder is in Almelo en blikt vooruit.

'Vitesse kan omhoog kruipen in maand met topduels'

RUST

FC Emmen begon beter aan de wedstrijd, maar bijna elke omschakeling van FC Twente is dodelijk.

En zo staat de hekkensluiter bij rust alweer voor een vrijwel onmogelijke opgave: 0-3.

FC Emmen - FC Twente 0-3

42' GOAL FC TWENTE

En dat is drie! Deze goal komt op conto van de jonkies: Jayden Oosterwolde geeft een perfecte voorzet, Jesse Bosch duwt hem atletisch binnen.

Het is de eerste goal van Bosch in de eredivisie. Geenvuiltje aan de lucht voor FC Twente in Emmen: 0-3.

33' GOAL FC TWENTE

Wat een mooie goal van Queensy Menig! FC Twente schakelt razendsnel om en Menig aarzelt niet als hij de bal krijgt net buiten de zestien van Emmen.

Wat volgt? Een heerlijke trap die via de onderkant van de lat binnenslaat. Het is 0-2.

Queensy Menig en Ramiz Zerrouki vieren de 2-0 van Twente in Emmen.

OPSTELLING AZ

Bij AZ keert Bruno Martins Indi terug in de basis. Aanvoerder Teun Koopmeiners schuift weer een linie door naar het middenveld.

Om 20.00 uur neemt AZ het op tegen PEC Zwolle.

De opstelling van AZ voor het duel met PEC Zwolle.

OPSTELLING PEC ZWOLLE

Trainer John Stegeman vertrekt aan het einde van het seizoen bij Zwolle. Zijn afscheidstournee begint vanavond tegen AZ. Hij doet dat met 10 van de 11 spelers die ook begonnen tegen ADO Den Haag (2-0 winst). Alleen Mustafa Saymak keert terug.

De opstelling van PEC Zwolle voor het duel met AZ.

16' GOAL FC TWENTE

De Tukkers lieten nog niets zien in Emmen, maar komen wel op 0-1. Jayden Oosterwolde haalt de achterlijn, geeft voor en Vaclav Cerny tikt knap binnen.

FC Emmen - FC Twente 0-1

AFTRAP

De bal rolt in Emmen. Sterker, we hebben al een heel goede kans gezien voor de thuisploeg.

De Leeuw kopte door op Jansen en die haalde uit, maar Drommel wist de bal tegen te houden.

Arbiter Lindhout had sowieso al gefloten, al is niet helemaal duidelijk waarom.

FC Emmen - FC Twente 0-0

AFGELOPEN

In de 99ste minuut krijgt Lutonda de beste kans voor RKC, maar de Belgische invaller schiet de bal net naast de paal.

Het blijft dus bij 1-0 voor ADO dat een heel belangrijke zege binnensleept. Lees het wedstrijdverslag.

RKC Waalwijk - ADO Den Haag 0-1

Daryl Janmaat is de nieuwe aanvoerder van ADO

89' Wat een kans!

RKC heeft al een paar aardige schietkansen gehad, maar zo groot als deze van Saïd Bakkari waren ze nog niet. De international van de Comoren haalt aardig uit, maar doelman Luuk Koopmans krijgt er nog knap een hand achter.

Er is nog tijd voor RKC, want arbiter Gözübüyük telt liefst negen (!) minuten bij. Dat heeft alles te maken met een blessurebehandeling van Vicente Besuijen, die met een flinke bloedneus kampte na een botsing met Vurnon Anita.

80' RKC blaft, maar bijt niet

De tijd begint te dringen voor RKC, dat nog altijd tegen een 1-0 achterstand aankijkt tegen ADO Den Haag. In de tweede helft is het wel duidelijk beter dan ADO Den Haag, maar dat leidt amper tot kansen.

Alleen Finn Stokkers vond zojuist het net, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.

RKC-trainer Fred Grim kijkt bezorgd toe tegen ADO.

Opstelling FC Twente

FC Twente begint zonder topscorer Danilo aan het duel met Emmen. Danilo die pas twee keer meetrainde na een trip naar Brazilië en daarna een tijdje preventieve quarantaine zat, begint op de bank.

Ook de geblesseerde aanvoerder Wout Brama is er niet bij vanavond.

De opstelling van FC Twente voor het duel met FC Emmen.

Opstelling FC Emmen

Over een klein uur, om 18.45 uur, keert Ron Jans met FC Twente terug bij de club waar hij zijn (prof-)trainerscarrière in 2001 begon: FC Emmen.

Dit is de opstelling van thuisploeg Emmen.

De opstelling van FC Emmen voor het duel met FC Twente.

Bundesliga: Schalke wint, Bosz gelijk, Becker en Weghorst scoren

Schalke 04 heeft net op tijd weer een Bundesliga-wedstrijd gewonnen om niet in de recordboeken terecht te komen. Dertig competitieduels op rij werd er niet gewonnen, bij een 31ste duel zonder zege was het record van Tasmania Berlin uit de jaren zestig geëvenaard.

Na twee nederlagen heeft Peter Bosz met Bayer Leverkusen weer een punt gepakt. In eigen huis eindigde de wedstrijd tegen Werder Bremen in 1-1. Achter Leverkusen staat Union Berlin op een knappe vierde plek. Union, dat vorig seizoen debuteerde op het hoogste niveau, speelde met 2-2 gelijk tegen Wolfsburg.

Oud-ADO-speler Sheraldo Becker maakte na een half uur de 1-1. Wout Weghorst schoot vanaf de penaltystip de 2-2 binnen in Berlijn.

RKC zal er een schepje bovenop moeten doen om een nederlaag tegen ADO af te wenden.

Beide ploegen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. ADO leidt met 1-0 in Waalwijk.

Daryl Janmaat is meteen aanvoerder bij zijn rentree in het shirt van ADO Den Haag.

RUST

ADO gaat met een 1-0 voorsprong de rust in tegen RKC Waalwijk.

Boy Kemper maakte op fraaie wijze zijn eerste goal in de eredivisie.

We gaan zo verder met de tweede helft.

Boy Kemper viert zijn eerste eredivisiegoal

Zege van Schalke: het gaat ze lukken...!

Het gaat echt gebeuren hoor! Na 30 Bundesligaduels zonder zege gaat Schalke 04 eindelijk weer eens winnen.

Thuis tegen Hoffenheim (met Melayro Bogarde) staat het inmiddels 4-0. De 19-jarige Amerikaan Matthew Hoppe was in zijn vijfde duel in de hoofdmacht goed voor een hattrick, Amine Harit maakte de vierde.

Gratuliere Schalke! Und Gratuliere Tasmania Berlin!

30' GEEN STRAFSCHOP

RKC hoopte even op een strafschop, nadat Daneels de bal hard tegen de elleboog van een ADO-verdediger had geschoten. Arbiter Gözübüyük ziet er geen penalty in.

Het vernieuwde ADO, vol routiniers, heeft zijn zaakjes voorlopig goed voor elkaar: 0-1.

John Goossens en Marko Vejinovic ontfermen zich over een vrije trap tegen RKC.

Hateboer viert verjaardag met 4-1 zege

Atalanta Bergamo heeft in de Serie A een belangrijke zege geboekt bij Benevento. De ploeg, met Marten de Roon en de jarige Hans Hateboer in de basis, was met 4-1 te sterk.

Door de winst staat Atalanta minstens een dag in de top-4 van de Serie A. Directe concurrenten Juventus en Sassuolo komen zondag tegen elkaar in actie.

Rafael Toloi en Robin Gosens vieren de 2-1 tegen Benevento

17' GOAL ADO DEN HAAG

Linksback Boy Kemper haalt verwoestend uit vanaf de rand van de zestien en verrast daarmee RKC-doelman Kostas Lamprou: 0-1.

Die voorsprong is terecht, want ADO is beter begonnen aan het duel in Waalwijk.

10' Losse flodders

Voor het duel werd volop vuurwerk afgestoken. Maar verder hebben we in de eerste 10 minuten in Waalwijk nog niet veel meer gezien dan losse flodders van beide kanten.

Zo nam Vejinovic het doel van RKC onder vuur, maar zijn afstandsschot ging over.

RKC Waalwijk - ADO Den Haag 0-0

Tasmania Berlin duimt voor Schalke

Ook Schalke 04 staat op voorsprong tegen Hoffenheim (1-0). En dat is belangrijk, want de gevallen grootmacht uit Gelsenkirchen staat op de drempel van een Bundesliga-record.

Schalke heeft tot vandaag 30 duels op rij niet gewonnen. Daarmee zijn ze nog een duel verwijderd van het record van Tasmania 1900 Berlin, die tussen 1965 en 1966 31 duels zonder zege bleven.

Dat record is de aanhang van Tasmania veel waard en dus duimen ze in Berlijn voor Schalke.

Oud-Hagenees Becker geeft goede voorbeeld

Terwijl ADO Den Haag op zoek gaat naar doelpunten in Waalwijk, heeft oud-Hagenees Sheraldo Becker vast het goede voorbeeld gegeven. De aanvaller van Union Berlin heeft na een half uur voor de gelijkmaker gezorgd tegen VfL Wolfsburg.

AFTRAP

De bal rolt weer in de eredivisie in 2021!

In Waalwijk staan RKC en ADO Den Haag tegenover elkaar. En dat is meteen een heel belangrijk potje in de strijd tegen degradatie.

Sevilla verslaat Real Sociedad in Spaanse topper

Sevilla heeft in La Liga in eigen huis afgerekend met Real Sociedad. Dankzij drie doelpunten van Youssef En-Nesyri wint de ploeg met 3-2.

De nederlaag is een flinke tik voor Real Sociedad, dat nu vijfde staat in La Liga. De ploeg zou bij winst de top-3 weer zijn binnengedrongen, maar ziet in plaats daarvan Sevilla op gelijke hoogte komen.

Vreugde bij de spelers van Sevilla

PSV'er Hendrix op weg naar Moskou

Jorrit Hendrix gaat PSV zo goed als zeker verlaten voor Spartak Moskou. De verwachting is dat de overgang van de 25-jarige middenvelder naar de Russische club begin volgende week rond komt. Hij maakt dit weekend al geen deel meer uit van de selectie voor de topper tegen Ajax.

PSV ontvangt een bescheiden transfersom voor Hendrix, die de hele jeugdopleiding doorliep voordat hij in 2013 zijn debuut maakte in het eerste elftal. Een vertrek zat er al aan te komen; het contract van Hendrix loopt na dit seizoen af.

Jorrit Hendrix

Het verhaal achter de rugnummers 53 en 88

De twee nieuwkomers bij ADO beginnen met opmerkelijke rugnummers. In De Telegraaf legden ze de redenen uit voor hun keuzes:

Vejinovic: "Ik heb afgelopen twee seizoenen met 10 en 18 gevoetbald, de geboortedag en het geboortejaar van mijn tweejarig zoontje. Bij ADO draag ik 88 ter nagedachtenis aan 1988 toen mijn zusje, zes weken oud, stierf door hartfalen."

Janmaat: "Normaal heb ik overal met nummer 2 gelopen, maar dat nummer was al vergeven en toen heb ik voor 53 gekozen, het rugnummer dat ik droeg bij mijn debuut in het profvoetbal voor ADO op 5 oktober 2007 tegen FC Zwolle."

Janmaat en Vejinovic meteen in de basis bij ADO

Bij ADO Den Haag staan de twee grote versterkingen deze winter meteen in de basis. Marko Vejinovic begint met nummer 88 centraal op het middenveld. En Daryl Janmaat start centraal in de verdediging.

Janmaat is ook meteen aanvoerder.

De opstelling van ADO Den Haag voor het duel met RKC Waalwijk.

Opstelling RKC Waalwijk

Om 16.30 uur trappen we af in Waalwijk. Aanvoerder Anas Tahiri en aanvaller Cyril Ngonge zijn geblesseerd en worden vervangen door Ayman Azhil en James Efmorfidis.

Verdediger Ahmed Touba is terug uit de ziekenboeg.

De opstelling van RKC Waalwijk voor het duel met ADO Den Haag.

Zesdeklasser Chorley stunt in FA Cup en viert het met Adele

Het is feest in Chorley, een klein plaatsje in Lancashire. De zesdeklasser heeft namelijk de vierde ronde bereikt van het FA Cup-toernooi. Tegen een door een coronauitbraak gehavend Derby County van Wayne Rooney werd het 2-0 voor de amateurs.

Dertig jaar geleden slaagde een zesdeklasser er voor het laatst in om een club van het eerste of tweede niveau uit te schakelen.

En dat vieren ze natuurlijk luidkeels met 'Someone like you' van Adele.

Trainer West Ham: zo'n bod op Haller niet meer verwacht

Trainer David Moyes van West Ham United snapt waarom zijn club Sébastien Haller naar Ajax heeft laten vertrekken. "We hadden dit bod niet meer verwacht", zei hij op een persconferentie in de aanloop naar het bekerduel met Stockport County. "We hadden misschien nooit meer zo'n bod gekregen."

Ajax betaalt uiteindelijke 22,5 miljoen euro voor Haller. West Ham United nam de oud-spits van Auxerre en FC Utrecht anderhalf jaar geleden nog voor 50 miljoen euro over van Eintracht Frankfurt. Zowel Moyes als Haller kwam tot de conclusie dat de speelstijl van West Ham United een ander type aanvaller vereist.

"Maar hij heeft het goed gedaan bij ons", zei Moyes. "We wensen hem veel succes bij Ajax. Dit is een mooie stap voor hem."

David Moyes en Sebastien Haller bij West Ham United

Openhartige PSV-captain Dumfries: 'Vertrekken met landstitel ideaal scenario'

Denzel Dumfries (24) is gevoelsmatig klaar voor een nieuw avontuur, maar hij wil PSV met iets tastbaars verlaten. "Op een gegeven moment voel je van beide kanten dat het een mooi moment zou kunnen zijn om na het seizoen de volgende stap te maken", zegt Dumfries.

"En ja, ik moet wel dit jaar kampioen worden. Zo denken meerdere jongens binnen het team erover. Vertrekken met een landstitel zou voor mij een ideaal scenario zijn."

Zlatan is terug

Zlatan Ibrahimovic keert vanavond, na een afwezigheid van zeven weken vanwege blessures, terug bij AC Milan. De koploper in de Italiaanse Serie A speelt om 20.45 uur thuis tegen Torino.

Het is een verrassing dat coach Stefano Pioli de 39-jarige Zweed in de selectie heeft opgenomen, want zijn rentree was pas een week later voorzien. Zlatan blesseerde zich op 22 november in het duel met Napoli aan het dijbeen. Een kuitblessure stelde zijn in de december verwachte terugkeer in de ploeg uit.

Ibrahimovic miste acht duels voor Milan, dat ondanks de nederlaag van afgelopen woensdag tegen Juventus nog steeds de koploper is in Italië.

Zlatan Ibrahimovic op de tribune in Milaan

Advocaat: 'Komende 6, 7 wedstrijden bepalend'

"Alles kan." Het is het cliché-antwoord van trainer Dick Advocaat op de vraag of Feyenoord dit jaar kampioen kan worden. "De komende zes, zeven wedstrijden zijn bepalend. Als we die goed doorkomen en erbij kunnen blijven, dan kan het", weet Advocaat.

Lees en bekijk een uitgebreid interview met Advocaat. Over de hervatting van de eredivisie, de kampioensrace, zijn opvolging én zijn toekomst.

Superjanuari!

Ajax en PSV ontmoeten elkaar morgen in de Johan Cruijff Arena voor de eerst echte topper van het seizoen. Koploper Ajax verdedigt een voorsprong van slechts één punt op de bezoekers uit Eindhoven. De formatie uit de hoofdstad gaat donderdag op bezoek bij FC Twente en volgende week zondag is Feyenoord in Amsterdam de tegenstander.

Weer drie dagen later wacht AZ in het bekertoernooi en zo gaat het voorlopig maar door. Eind januari staat een competitieduel met AZ op het programma en na twee duels met Lille in de Europa League wacht op 28 februari alweer een uitduel met PSV.

Programma eredivisie januari

Maatjes Bazoer en Tannane over elkaar

Nog een half jaar te bewonderen in Arnhem: de ongrijpbare tandem Tannane-Bazoer

"Die jongen is zó goed. Ik weet niet of hij dat zelf wel weet". Oussama Tannane klinkt bijna vaderlijk als hij praat over zijn maatje Riechedly Bazoer. "Ik ben ook wat meer ervaren, heb meer seizoenen in de eredivisie gespeeld."

De twee praten vrijuit, over de kansen van Vitesse, Oranje en Marokko, toekomstige transfers en bovenal over elkaar.

ADO Den Haag neemt per direct afscheid van Morrison

ADO Den Haag heeft per direct afscheid genomen van middenvelder Ravel Morrison. Het contract van de 27-jarige Brit met Jamaicaanse roots is in onderling overleg ontbonden.

Morrison tekende afgelopen zomer voor één seizoen bij ADO. De tweevoudig Jamaicaans international doorliep de jeugdopleiding van Manchester United, maar zijn carrière kende daarna een grillig verloop met dienstverbanden bij onder meer West Ham United, Lazio Roma en uitstapjes naar Mexico en Zweden.

De 27-jarige Morrison kwam in Den Haag tot vier duels in de eredivisie.

Even opfrissen: de stand in de eredivisie

Stand eredivisie

Trainer Johnny Jansen (Heerenveen) heeft corona

Heerenveen mist zondag bij de hervatting van het seizoen ook trainer Johnny Jansen. Nadat vrijdag al bekend werd dat bij de Friezen in het duel met Fortuna Sittard twee spelers ontbreken wegens een positieve coronatest, blijkt nu ook de trainer afwezig. Assistent-trainer Hennie Spijkerman zal zondag als eindverantwoordelijke langs de lijn staan.

De Friezen ontvangen morgen Fortuna Sittard. Jansen maakte al duidelijk dat aanwinst Siem de Jong in de basis zal beginnen.

Welkom!

De eredivisie gaat weer beginnen. De laatste wedstrijd voor de jaarwisseling was FC Utrecht-AZ (2-2) op zondag 27 december. Vanmiddag (16.30 uur) beginnen RKC en ADO Den Haag in Waalwijk aan het tweede deel van de competitie.