NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Reumamedicijn effectief tegen covid-19 • Vwo-klassen naar thuis om coronafeestje

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Tussen de 1 en 5 procent van de coronabesmettingen in Nederland is besmet met de Britse variant van het coronavirus.
 • Reumamedicijn effectief in de behandeling tegen covid-19
 • Vwo klassen naar huis om coronafeestje
Liveblog gesloten
 • Bijna 150.000 zorgmedewerkers maakten afspraak voor vaccinatie

  Tot nu toe hebben 144.913 mensen gehoor gegeven aan de oproep van hun werkgever om een afspraak te maken bij de GGD om zich te tegen het coronavirus te laten vaccineren. Vanaf gisteren wordt al gevaccineerd bij de GGD's in Houten en Rotterdam, vanaf aanstaande maandag kunnen zorgmedewerkers ook gevaccineerd worden bij de GGD's in Amsterdam, Drenthe en Den Haag. Vanaf 15 januari zijn alle 25 GGD-locaties klaar om te vaccineren.

 • School in Zeist stuurt alle 6-vwo-leerlingen naar huis door coronafeestje

  Scholengemeenschap De Breul in Zeist heeft alle 6-vwo-leerlingen naar huis gestuurd vanwege meerdere coronagevallen, meldt RTV Utrecht. Dit weekend werd een feest gehouden met ongeveer veertig mensen waar ook leerlingen van De Breul bij aanwezig waren. Inmiddels zijn vier leerlingen van de school positief getest op het coronavirus.

  In het bron- en contactonderzoek heeft een leerling gemeld dat hij naar dat feestje was geweest, samen met andere leerlingen van De Breul. Na overleg met de GGD heeft de school besloten de examenklas zo snel mogelijk naar huis te sturen. Leerlingen die in het eindexamenjaar zitten, kunnen normaal gesproken gewoon naar school komen.

  Op De Breul gaat het om zes vwo-klassen, met in totaal 150 leerlingen. De rector van De Breul is teleurgesteld en boos. "Wij doen ons stinkende best om alles goed te regelen. We sturen een grote groep leerlingen naar huis maar uiteindelijk zijn er maar een paar naar het feest geweest. Die verprutsen het voor de rest."

 • Meerdere gevangenissenafdelingen in quarantaine

  Gedetineerden mogen vanwege corona niet meer op verlof, activiteiten zijn afgelast en het bezoek is beperkt. Nu moeten ook steeds meer gevangenen in quarantaine. Gevangenen maken zich zorgen dat ze in de gevangenis het coronavirus oplopen. Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, zegt: "Ze zien dat er onvoldoende wordt gedaan om hen te beschermen en daar krijgen ze stress van."

  In Nederlandse gevangenissen zitten inmiddels bijna 250 mensen in afzondering vanwege corona, op een totaal van 9000 gedetineerden. Bij 25 van hen is het virus vastgesteld. De rest wordt uit voorzorg geïsoleerd, bijvoorbeeld omdat ze contact hebben gehad met een medegevangene of een bewaarder die besmet is.

  "Dat betekent 23 uur achter de deur en je wassen met een teiltje water", vertelt de partner van een van de gevangenen in Roermond.

  In deze video vertelt ze over de impact die de quarantaine heeft op haar man en het gezin:

 • Chinese stad Shijiazhuang gaat dicht voor 11 miljoen inwoners

  De 11 miljoen inwoners van de stad Shijiazhuang in de noordelijke provincie Hebei mogen hun stad niet uit. De miljoenenstad is in lockdown nadat er donderdag 120 nieuwe besmettingen werden gerapporteerd. Woensdag waren dat er 63.

  Slechts één besmetting kwam van buiten de stad, waardoor Shijiazhuang nu de grootste cluster is van nieuwe besmettingen van het coronavirus in het land. De autoriteiten in Shijiazhuang hebben ook massatests voor alle inwoners van de stad gelanceerd, meldt de South China Morning Post.

 • Britse ziekenhuizen vol door corona: 'Wij moeten voor God spelen'

  Nog niet eerder tijdens de coronapandemie stond de gezondheidszorg in Groot-Brittannië zo onder druk als nu. De nieuwe, Britse variant van het virus grijpt zo snel om zich heen dat 1 op de 30 Londenaren besmet is met covid. In heel Engeland is dat 1 op de 50.

  Een verpleegkundige vertelt: "Er worden nu al operaties geschrapt. Wij moeten straks aan kankerpatiënten vertellen: sorry, maar er is voor u geen bed op de intensive care. Dat kan iemands doodsvonnis betekenen. Dan moeten wij als zorgpersoneel voor God spelen: bepalen wie er wel geholpen mag worden en wie niet. Als dat gebeurt, is er iets heel erg mis."

 • Nederland sloeg extra Moderna-vaccins af

  Nederland heeft geen gebruikgemaakt van een aanbod om extra beschikbare doses van het inmiddels goedgekeurde Moderna-vaccin te kopen. Het gaat om miljoenen vaccins die waarschijnlijk eind dit jaar, maar mogelijk ook eerder, geleverd konden worden. De extra vaccins kwamen beschikbaar omdat andere Europese landen afzagen van hun aandeel in een totaal pakket voor EU-landen van 80 miljoen doses.

  Nederland neemt daarin wel zijn aandeel af, maar maakt dus geen gebruik van de extra beschikbare doses. De reden is dat ze niet op korte termijn geleverd konden worden, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

  Inmiddels blijkt er toch weer interesse in extra vaccins van Moderna. Volgens het ministerie wordt er nu in EU-verband gesproken over een nieuwe overeenkomst met Moderna. "Mocht die er komen, dan overweegt Nederland serieus om daaraan mee te doen; waarbij dit uiteraard ook wordt afgewogen tegen andere opties", zegt een woordvoerder.

 • Reumamedicijn effectief in de behandeling tegen covid-19

  Coronapatiënten die zijn opgenomen op de intensive care hebben meer kans om volledig te herstellen en korter in het ziekenhuis te verblijven als ze worden behandeld met medicijnen tegen reuma. Dat blijkt uit internationaal klinisch onderzoek, van onder andere het Imperial College London en Universitair Medische Centrum Utrecht. Het onderzoek is in vijftien Europese landen uitgevoerd, en er zijn meer dan 3.900 COVID-19-patiënten bij betrokken.

  UMC Utrecht-intensivist en onderzoeker Lennie Derde coördineerde het onderzoek in Europa. "In het onderzoek was het aantal mensen dat overleed aan covid-19 op de IC, 35,8 procent. Door dit medicijn tegen reuma toe te dienen, is dat bijna met een kwart afgenomen. Wij vinden dit overtuigend bewijs dat we mensenlevens kunnen redden en patiënten minder lang op de IC hoeven te verblijven."

  "Een prachtig resultaat," noemt internist Annelies Verbon het. Verbon is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Internist-infectiologen. "Als de studiedata op korte termijn gepubliceerd worden, dan kan het al heel snel worden ingezet", zegt ze.

  Hoewel het middel in Europese ziekenhuizen op voorraad is, gaat het waarschijnlijk nog een paar weken duren voordat het gebruik van het medicijn officieel in de richtlijnen wordt opgenomen. "De data uit het onderzoek worden nu beoordeeld door richtlijncommissies, daarna kan worden bepaald of deze medicijnen op kort termijn worden ingezet", zegt Derde.

 • Eigenaren van niet- essentiële winkels door lockdown in de problemen

  Steeds meer eigenaren van niet-essentiële winkels komen in de problemen door de lockdown, zeker als die na 19 januari verlengd wordt. Er zijn wel compensatieregelingen, maar dat is bij lange na niet genoeg, zegt de brancheorganisatie INretail. "Voor het doorbetalen van personeel bestaat wel een regeling, maar voor het voorraadverlies eigenlijk niet", zegt INretail-directeur Udo Delfgou.

  "De voorraadregeling die er nu is, is echt maar een druppel op de gloeiende plaat en bij lange niet voldoende om de geleden schade te dekken. Als de schade zo groot is, dan kan het niet anders dan dat er retailers gaan omvallen. Dat geldt ook voor in de kern gezonde bedrijven, en dat zou dood-en doodzonde zijn."

  Kledingwinkeleigenaar Ton Kelders heeft daarom aangekondigd dat hij zijn winkel hoe dan ook opent op 20 januari.

  In deze video legt hij uit waarom:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ton opent zijn kledingwinkel bij verlenging lockdown: 'Anders is het einde verhaal'
 • Duitse politie beëindigt illegaal feest met sneeuwscooter

  De Duitse politie heeft een sneeuwscooter gebruikt om een illegaal feest in een hut te beëindigen. De feestgangers hadden de enige toegangsweg naar de hut in de Zuid-Duitse streek Allgäu met een auto geblokkeerd, waardoor de agenten genoodzaakt waren een sneeuwscooter in te zetten, een voertuig dat niet tot de standaard vloot behoort.

  Toen de politie bij de hut kwam, probeerden de gasten zich nog te verstoppen in een nabijgelegen bos. Uiteindelijk zijn meer dan 20 mensen aangehouden en met een boete voor het overtreden van de coronaregels naar huis gestuurd.

 • Reguliere ziekenhuiszorg de afgelopen week opnieuw iets verder afgeschaald

  Ziekenhuizen hebben de reguliere zorg sinds afgelopen week opnieuw iets verder moeten afschalen. Het zorgpersoneel in ziekenhuizen kan zo worden vrijgespeeld om te ondersteunen op corona-afdelingen. Dit blijkt uit de vragenlijst van de Nederlandse Zorgautoriteit die werd ingevuld door de Nederlandse ziekenhuizen over de actuele beschikbaarheid van planbare maar kritieke zorg.

  Het gaat om zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om levensbedreigende situaties te voorkomen, zoals bijvoorbeeld chemotherapie, oncologische operaties en niertransplantaties. Semi(acute) zorg is nog wel in alle regio's beschikbaar, hoewel 3 procent van de ziekenhuizen aangeeft dat nog maar deels te kunnen leveren.

  Ook het aantal verwijzingen naar ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg daalde. Over het hele jaar deden huisartsen ruim 1,19 miljoen minder verwijzingen dan te verwachten was zonder corona-uitbraak.

 • Overlevingskans besmette verpleeghuisbewoners lijkt toegenomen

  Tijdens de eerste golf in het voorjaar was de kans dat een bewoner van een verpleeghuis aan een covid-besmetting overleed, groter dan in het najaar. Dat zeggen onderzoekers van het Amsterdam UMC.

  In de eerste golf, gemeten van 18 maart tot en met 13 mei, overleed 42 procent van alle besmette bewoners. Tijdens de tweede golf, in de periode van 1 september tot en met 29 november, stierf 22 procent van de verpleeghuisbewoners met corona. Dat is een positieve ontwikkeling, maar er zijn wel wat vergelijkingsproblemen in het onderzoek. "We weten niet precies hoeveel mensen besmet waren in het voorjaar omdat we een beperkte testcapaciteit hadden," zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh.

  Ook toen de testcapaciteit in de eerste golf verruimd werd, is vooral getest op typische klachten, zoals hoesten, koorts en kortademigheid. "Daardoor hebben we in de eerste golf waarschijnlijk een deel van de covid-patiënten gemist", denkt Hertogh.

 • 'Tussen 1 en 5 procent coronagevallen besmet met Britse variant'

  Tussen 1 en 5 procent van de Nederlanders die positief worden getest, is besmet met de Britse variant van het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar virologie Marion Koopmans, die de mutatie in Nederland bestudeerde.

  In Amsterdam en Rotterdam komt de variatie het vaakst voor: daar is ongeveer 5 procent van de nieuwe gevallen besmet met de Britse mutatie. In Engeland heeft inmiddels bijna iedereen die besmet is deze variant.

  "We moeten erg oppassen wat hiermee gebeurt", zegt Koopmans. Zij waarschuwt voor een nieuwe golf bij een versoepeling van de maatregelen, omdat de Britse variant zich sneller verspreidt. Koopmans: "We zitten nog in een lockdown en dat helpt, maar we moeten serieus nadenken hoe snel we gaan versoepelen en hoe we dat doen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Tussen 1 en 5 procent Nederlandse coronagevallen besmet met Britse variant'
 • Waddeneilanden willen alle bewoners tegelijk laten vaccineren op eigen eiland

  De vijf Waddengemeenten willen dat alle bewoners van de Waddeneilanden tegelijk worden ingeënt tegen corona. Op hun eigen eiland en niet in Leeuwarden. Bestuurders van de Waddeneilanden hebben hun wens kenbaar gemaakt aan de veiligheidsregio en de GGD. De bestuurders willen een gelijke behandeling als de eilanden Saba en St. Eustatius, waar de eilanders waarschijnlijk tegelijk met het zorgpersoneel geprikt gaan worden.

  Wethouder Erik Gerbrands van Schiermonnikoog wijst op de reisafstand die veel vraagt voor de oudere eilandbewoners. Hij ontkent dat de eilanders een status aparte willen om zo snel de deuren open te kunnen zetten voor het toerisme.

 • Efteling lijdt 17 miljoen verlies, personeel gaat het merken

  De Efteling heeft in 2020 een verlies geleden van 17 miljoen euro. De situatie wordt door het bestuur van de Efteling omschreven als "zeer ernstig". In 2019 maakte het park nog een winst van 19,3 miljoen.

  Het verlies komt door de coronapandemie. Het park moest drie keer de deuren helemaal sluiten, schrijft Omroep Brabant. Daar staat wel tegenover dat de Efteling in het voorjaar bijna 10 miljoen overheidssteun kreeg en binnenkort waarschijnlijk opnieuw steun krijgt.

  In augustus werden al 15 mensen die werkten op de afdeling 'theater en evenementen' ontslagen. De directie zegt verder dat er in 2021 minder investeringen worden gedaan, geen 85 miljoen maar 27 miljoen. Nieuwe grote attracties werden eerder al op de lange baan geschoven. Ook de uitbreiding van het park gaat voorlopig niet door.

 • De Tweede Kamer gaat akkoord met een verplichte PCR-test voor reizigers uit het buitenland

  De Tweede Kamer is met een ruime meerderheid akkoord gegaan met een wet die een juridische basis moet geven aan een verplichte negatieve coronatest voor reizigers uit het buitenland.

  Volgens het kabinet is bestrijding van de coronapandemie zo belangrijk dat reizigers uit 'hoogrisicolanden' - en dat zijn bijna alle landen nu - moeten worden geweerd als ze geen negatieve uitslag van een PCR-test kunnen tonen. De test moet maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland zijn afgenomen.

  Het kabinet vond eigenlijk dat een aparte wettelijke regeling niet nodig was, maar is naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak alsnog met een spoedwet gekomen. De Haagse rechtbank bepaalde vorige week in kort geding dat het gezin van de jurist van actiegroep Viruswaarheid vanuit Tanzania naar Nederland mocht vliegen. En ook een nadere ministeriële regeling is inmiddels aangevochten bij de rechter.