NOS NieuwsAangepast

'Aanval op democratie' scherp veroordeeld in Congres • Twitter vergrendelt account Trump

  • Pro-Trumpbetogers drongen aan het begin van de avond het Amerikaanse parlementsgebouw binnen, het Capitool.
  • President Trump riep de demonstranten in een videoboodschap op om naar huis te gaan.
  • Tegen het einde van de avond werd het gebouw door ordetroepen schoongeveegd. Er geldt een avondklok.
  • Een vrouw die was neergeschoten in het Capitool is overleden.
  • Kijk hier naar live-beelden uit Washington, van CNN.

Ook Instagram even onbereikbaar voor Trump

President Trump werd eerder door Twitter en Facebook geschorst, en nu volgt ook Instagram. De topman van Instagram liet dat op Twitter weten.

Senaat veegt bezwaren tegen uitslag Arizona van tafel

Een poging van Trump-loyalisten om de uitslag van de presidentsverkiezingen in Arizona ongeldig te verklaren is mislukt. Met 93 tegen 6 werden de bezwaren van tafel geveegd. De groep die had aangekondigd verzet aan te tekenen was aanvankelijk veel groter, maar vanwege de bestorming van het Capitool slikten sommige Republikeinen hun bezwaren in. De staat Arizona ging naar Biden, die binnenkort president is.

CNN: gesprekken gaande om Trump uit ambt te zetten

Volgens de nieuwszender is een aantal leden van de regering-Trump in overleg over de mogelijkheid president Trump uit zijn ambt te zetten. CNN heeft dat gehoord van een bron binnen de Republikeinse Partij. Ze zouden eraan denken om een beroep te doen op het 25e amendement van de grondwet, dat stelt dat de president vervangen kan worden als hij niet meer in staat is het ambt waardig te vervullen.

Senatoren zouden ook op de hoogte zijn gebracht.

Nancy Pelosi: aanslag op onze democratie

De Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi noemt de bestorming van het Capitool net als veel van haar collega's een aanval op de democratie. "We weten dat we moeilijke tijden beleven, maar deze aanval op onze democratie konden we ons nauwelijks voorstellen."

Pelosi benadrukte dat de procedure om Bidens zege te bekrachtigen doorgaat. Op die manier laten we de wereld zien, dat we ons niet laten intimideren, sprak ze. "We zullen laten zien uit welk hout we gesneden zijn."

'Pence moet ingrijpen en Trump uit ambt zetten'

The Washington Post heeft een commentaar geplaatst waarin de krant vicepresident Pence oproept om stappen te zetten om president Trump uit zijn ambt te zetten. Volgens de krant is Trump een gevaar voor de democratie en kan hij geen seconde langer aanblijven. Als Trump weigert, zou het Congres zijn gewicht erachter moeten zetten.

De krant schrijft dat Pence tot 20 januari de honneurs waar moet nemen, als Biden wordt geïnaugureerd.

Leider Democraten: indringers zijn terroristen

"Deze gebeurtenissen zouden niet gebeurd zijn als Trump er niet was geweest", zegt Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat. "Dit is niet spontaan gebeurd. De president treft veel blaam. Hij heeft hen opgehitst met zijn woorden en zijn leugens."

"Dit waren relschoppers en opstandelingen, knokploegen en misdadigers", zei Schumer, die de indringers ook terroristen noemde. Hij riep op om hen te vervolgen.

Republikeinse leider McConnell: we buigen niet voor wetteloosheid

De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, noemt de demonstranten "losgeslagen". "Ze hebben geprobeerd om onze democratie te ontwrichten, maar het is hen niet gelukt. We buigen niet voor wetteloosheid of intimidatie."

McConnell benadrukt, net als Pence, dat de uitslag van de presidentsverkiezingen vandaag zal worden bekrachtigd.

Congresleden terug in het Capitool

De senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden zijn terug in het Capitool voor het bevestigen van de verkiezingsuitslag. Vicepresident Mike Pence houdt een toespraak, waarin hij het geweld van de demonstranten veroordeelt. "Geweld zal het nooit winnen."

"Laten we weer aan het werk gaan", eindigt Pence, wat hem een instemmend applaus oplevert.

Obama: dit kan niet als een verrassing komen

Voormalig president Obama noemt het geweld van afgelopen dag een "enorme schande" voor de natie. "We houden onszelf voor de gek als dit als een complete verrassing komt", staat in een verklaring. "Al twee maanden weigeren een politieke partij en gelijkgestemde media hun publiek de waarheid te vertellen over de verkiezingen."

Republikeinse leiders hebben de keus, zegt Obama. "Ze gaan op deze manier door en blijven het vuur opstoken of ze kiezen voor de realiteit en beginnen met het doven van de vlammen."

CNN: Stafchef Melania Trump vertrekt

De stafchef van First Lady Melania Trump heeft haar ontslag ingediend, meldt CNN op basis van een functionaris in het Witte Huis. Ze is voor zover bekend de eerste hoge functionaris in het Witte Huis die vertrekt in de nasleep van de gewelddadige protesten.

Stafchef Stephanie Grisham werkte al voor de Trumps sinds 2015, toen hij nog volop campagne voerde voor zijn presidentschap. Ze was ook een jaar lang woordvoerder van het Witte Huis. In die tijd gaf ze geen enkele persconferentie.

Vicepresident Pence is terug in de Senaat

Vicepresident Pence is weer terug in de Senaat voor het vaststellen van de uitslag van de presidentsverkiezingen. Volgens zijn woordvoerder is Pence de afgelopen uren het Capitool niet uit geweest, en zat hij daar ook toen Trump-aanhangers waren binnengedrongen.

De vicepresident had volgens zijn woordvoerder tijdens de bestorming regelmatig contact met onder meer de politie en politiek leiders over de situatie in en rond het Capitool. In het bericht staat niet dat Pence ook contact had met Trump zelf.

Pence heeft bij het bevestigen van de verkiezingsuitslag in het Congres een ceremoniële taak. De vicepresident moet de uitslag van de staten voorlezen.

Beelden van ontruiming Capitool en inzet Nationale Garde

Politie veegt Capitool schoon, National Garde arriveert

Twitter vergrendelt account Trump

Twitter heeft het account van president Trump voor 12 uur vergrendeld. Volgens het socialemediaplatform heeft de president de richtlijnen overtreden.

Het platform heeft een aantal tweets van hem onzichtbaar gemaakt. De president moet nu de berichten zelf weghalen. Als hij dat niet doet, blijft de vergrendeling van kracht.

In een van de onzichtbaar gemaakt tweets stond de videoboodschap van de Amerikaanse president waarin hij demonstranten opriep om naar huis te gaan, maar ook herhaalde dat de verkiezingen frauduleus zijn verlopen. Die video werd eerder al door YouTube en Facebook weggehaald. In een ander bericht stond onder meer: "Dit gebeurt er als verkiezingen worden gestolen."

Als Trump vaker in de fout gaat, riskeert hij een permanente vergrendeling van zijn account, laat Twitter weten.

Congres vanavond nog bijeen voor vaststellen verkiezingsuitslag

Het Congres komt vanavond nog terug naar het Capitool om de verkiezing van Joe Biden officieel vast te stellen. Dat kan zodra het Capitool is vrijgegeven, zegt voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi in een verklaring. Ze laat weten dat ze dat heeft besloten na overleg met onder meer het ministerie van Defensie, het ministerie van Justitie en vicepresident Mike Pence.

Het kan een latertje worden, zegt Pelosi tegen haar collega's, "maar we zullen ons doel bereiken". "Ik kijk ernaar uit om u later vanavond te zien, in deze tijd van groot verdriet", besluit ze haar verklaring.

Volgens televisiezender MSNBC gaat de zitting van het Congres om 02.00 uur Nederlandse tijd weer verder.

Politie bevestigt dat vrouw is overleden

De vrouw die eerder op de avond was neergeschoten in het Capitool is overleden, meldt de politie in Washington D.C. Over de toedracht is nog veel onduidelijk.

De politiechef meldde eerder op een persconferentie dat "een burger" in het Capitool gewond was geraakt door een vuurwapen.

Senator Mitt Romney: opstand opgejut door Trump

Senator Mitt Romney heeft de tekst gepubliceerd die hij vandaag wilde uitspreken in de Senaat, waar de verkiezingswinst van Biden zou worden bekrachtigd.

De tekst van Romney luidt: "We zijn bij elkaar vanwege de gekrenkte trots van een egoïstisch man en de boosheid van zijn aanhangers, die hij de afgelopen twee maanden met opzet verkeerd heeft geïnformeerd en vanochtend tot actie heeft aangezet." De senator, die niet op Trump had gestemd in november, spreekt van "een opstand die was opgejut door de president van de Verenigde Staten".

'Pelosi wil weer terug naar Capitool'

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi wil vanavond weer terug naar het Capitool, zegt haar schoonzoon en Amerika-correspondent Michiel Vos op NPO Radio 1.

"De terugkeer betekent dat ze willen laten merken dat ze zich niet willen laten wegtreiteren door een meute. Ik weet niet of ze die zitting kunnen hervatten, maar ze gaan denk ik wel symbolisch terug naar het Capitool om te laten zien: we zijn onderbroken, maar we zijn nu weer terug. We moeten afmaken waar we aan zijn begonnen, namelijk het vaststellen van de kiesmannen."

Pelosi is volgens Vos nu veilig "op een niet nader te noemen locatie". De correspondent zag dat de demonstranten zich verspreidden door Washington. "Er is enorm veel politie, het is een soort vesting geworden."

'Niet Trump maar Pence gaf bevel om Nationale Garde in te zetten'

Niet president Trump maar vicepresident Pence heeft de Nationale Garde opgeroepen om de orde te herstellen in Washington, schrijft The New York Times. Eerder zei een woordvoerder van het Witte Huis dat Trump dat deed.

CNN: pijpbommen bij kantoren Republikeinen en Democraten

Volgens een bron van CNN zijn er bij de hoofdkantoren van de Republikeinen, Democraten en bij het Capitool pijpbommen zijn gevonden. Ze zijn onschadelijk gemaakt.

Trump: dit gebeurt er wanneer verkiezingen worden gestolen

Trump blijft op Twitter volhouden dat de verkiezingen frauduleus zijn verlopen. De gebeurtenissen van vandaag zijn volgens hem daarvan het gevolg. "Onthoud deze dag voor altijd."

Oud-president Bush: dit lijkt op een bananenrepubliek

De voormalige Republikeinse president George W. Bush laat in een verklaring weten: "Het is een walgelijk en hartverscheurend beeld. Dit is de manier waarop een verkiezingsuitslag in een bananenrepubliek wordt betwist, niet zoals het gaat in onze democratie."

"Ik ben geschokt door het roekeloze gedrag van een aantal politieke leiders sinds de verkiezingen," staat in het statement, waarin Trump niet bij naam wordt genoemd.

"Een opstand kan ons land en onze reputatie ernstig beschadigen. Aan iedereen die teleurgesteld is in de uitslag: ons land is belangrijker dan de politiek van dit moment."

Avondklok ingegaan

De avondklok in de Amerikaanse hoofdstad en in gebieden rond de stad in de staat Virginia is ingegaan. De avondklok geldt voor 12 uur.

Amerikaanse media: gewonde vrouw overleden

De vrouw die eerder vanavond bij het Capitool werd beschoten, is aan haar verwondingen overleden. Dat melden verschillende Amerikaanse media, waaronder een misdaadjournalist van The Washington Post, op basis van de politie.

Ook AP meldt dat Capitool leeg is

Na persbureau Reuters meldt nu ook AP dat het Capitool is schoongeveegd. Dat doen ze beide op basis van overheidsfunctionarissen.

Noodtoestand en avondklok rond Washington in staat Virginia

In de Amerikaanse staat Virginia is ene avondklok ingesteld in gebieden rond de hoofdstad Washington. Ook is daar de noodtoestand afgekondigd. De avondklok gaat, net als in Washington, om 18.00 uur lokale tijd in.

Facebook en YouTube verwijderen videoboodschap Trump

De videoboodschap van Trump vanavond is door YouTube en Facebook verwijderd van de accounts van de president, melden journalisten van The New York Times. In die video riep hij betogers op naar huis te gaan, maar sprak hij nog steeds van een frauduleuze verkiezingsuitslag. Op Twitter is de video nog wel te zien.

"Dit is een noodsituatie en we nemen passende maatregelen, inclusief het verwijderen van de video van president Trump", zegt een woordvoerder van Facebook.

Gebouw is veiliggesteld zeggen overheidsfunctionarissen

Het Capitool is veiliggesteld, zegt persbureau Reuters op basis van overheidsfunctionarissen. De indringers zouden zijn teruggedrongen.

Politie ontruimt gebied

Volgens Amerikaanse media worden het Capitool en de trappen voor het gebouw nu leeggeveegd. CNN meldt dat de oproerpolitie nu ingrijpt. Op televisiebeelden is te zien dat zwaarbewapende agenten in georganiseerde colonnes klaarstaan en langzaam oprukken.

Correspondent Lucas Waagmeester: "Iedere twintig seconden hoor je een zware explosie, vlak voor het gebouw van het Capitool. Er stijgt ook rook op. Ik vermoed dat de politie dit doet om mensen te verspreiden. Ze willen de trappen leegvegen. Het lijkt erop dat de politie probeert het gebied echt leeg te vegen."

Trump-aanhangers vallen journalisten aan

Gewelddadige Trump-aanhangers in Washington vallen journalisten aan. Op beelden op Twitter is te zien dat spullen van journalisten en cameramensen vernield worden.

Foto's van de demonstranten in en om het Capitool

  • Getty Images
    Demonstranten bestormen het Capitool
  • Getty Images
    Getrokken pistolen in Huis van Afgevaardigden
  • AFP
    Aanhangers van Trump in het Capitool
  • Getty Images
    Demonstranten in het Capitool
  • AFP
    Betogers in het Capitool
  • Getty Images
    Betoger op de stoel van vicepresident Pence
  • Reuters
    Betogers beklimmen het Capitool
  • Getty Images
    Demonstrant dringt Senaat binnen

Reactie ambassadeur Hoekstra: 'Dit breekt mijn hart'

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra laat in een reactie op Twitter weten dat zijn hart breekt. "18 jaar lang was het Capitool van de Verenigde Staten mijn werkplek. Het breekt mijn hart om te zien wat daar vandaag is gebeurd. Mijn gedachten en gebeden zijn bij mijn voormalige collega's op de heuvel ... en bij Amerika."

Politiechef DC: chemische stoffen gebruikt bij binnendringen Capitool

De demonstranten hebben bij het binnendringen van het Capitool "chemisch irriterende stoffen" gebruikt tegen de politie om toegang te krijgen tot het gebouw. Dat heeft de politiechef van DC gezegd, meldt een journalist van AP op Twitter.

Burgemeester Washington: Politie New Jersey komt helpen

De burgemeester van Washington heeft gezegd dat de Staatspolitie van New Jersey de politie van de hoofdstad komt ondersteunen.

'Trump-aanhangers willen hele nacht in Capitool blijven'

De Trump-aanhangers die het Capitool hebben bestormd willen daar de hele nacht blijven. Dat zegt een bron dicht bij het Witte Huis die contact heeft met Trump-aanhangers tegen CNN.

De Witte Huis-bron zei ook tegen CNN dat alle adviseurs van de president hebben gezegd dat Trump moest ingrijpen. "Hij wilde niet meer doen. Als we hem in de woedende menigte konden gooien, hadden we dat gedaan."

De politie heeft rookbommen ingezet in het Capitool om het deel bij de Senaat te ontruimen. Journalisten zeggen dat ze uit het gebouw worden verwijderd door veiligheidsdiensten. Zij zeggen dat ze puin hebben zien liggen en dat het ruikt naar rook.

Twitter beperkt videoboodschap van Trump: 'risico op geweld'

Twitter heeft het onmogelijk gemaakt om op de videoboodschap van Trump te reageren, deze leuk te vinden of te delen. Het platform doet dit naar eigen zeggen vanwege het "risico van geweld". In de videoboodschap roept Trump de demonstranten op naar huis te gaan, maar blijft hij ook claimen dat de verkiezingen fraudeleus zijn verlopen. Bewijs hiervoor is er niet.

Rutte: Trump, erken Biden vandaag nog als president

Premier Rutte roept president Trump in een tweet op om Biden vandaag nog als president van de Verenigde Staten te erkennen. Hij vindt de beelden die vanuit Washington verschijnen "verschrikkelijk".

Correspondent Lucas Waagmeester: deel nog niet van plan om weg te gaan

Correspondent Lucas Waagmeester over de speech van Biden: "Biden zegt: 'Woorden van een president zijn in staat om te inspireren, maar woorden van een president kunnen ook aanzetten tot geweld. Dat is wat hier gebeurt', zegt Biden."

Volgens Waagmeester is het geen verrassing dat de menigte na de speech van Trump naar het Capitool trok. "Wat mij wel verraste was dat het ze ook daadwerkelijk lukte om het Capitool te bestormen. De politie is echt overrompeld."

Na de speech van Trump verdeelde de groep zich in tweeën, beschrijft Waagmeester op NPO Radio 1. "Het is absoluut niet zo dat iedereen hier komt om de boel kort en klein te staan. Maar ook nog op dit moment staan er groepen op de trappen van het Congres die "USA, USA" scanderen. Die zijn nog niet van plan om snel weg te gaan."

Explosief gevonden in de buurt van Capitool

In de buurt van het Capitool is een explosief gevonden, meldt een verslaggever van persbureau AP. Volgens de veiligheidsdiensten vormt het geen gevaar meer.

Trump: jullie moeten naar huis gaan

In een videoboodschap zegt Trump dat de demonstranten naar huis moeten gaan. Hij blijft tegelijkertijd volhouden dat de verkiezingen frauduleus zijn verlopen. Daar is geen bewijs voor.

"Ga naar huis en ga naar huis in vrede", sloot hij af.

Biden doet oproep aan Trump: verschijn op tv en vraag aanhangers op zich terug te trekken

Gekozen president Biden heeft in een tv-toespraak de bestorming van het Capitool hard veroordeeld. "Onze democratie heeft te maken met een ongekende aanval." Hij roept president Trump op om op televisie te verschijnen en zijn aanhangers te vragen zich terug te trekken.

"Wat we hier zien is een kleine groep extremisten. Dit is chaos en moet nu stoppen. De woorden van een president zijn belangrijk. Soms kunnen ze inspireren, in het ergste geval leiden ze tot geweld", zei Biden verder.

Kinderen van Trump veroordelen het geweld

Twee kinderen van Trump, Ivanka en Donald Jr., hebben op Twitter het geweld veroordeeld. Ivanka noemt het geweld "onacceptabel" en Donald Jr. zegt "dat dit niet is wie we zijn". In een eerdere tweet noemde Ivanka de demonstranten Amerikaanse patriotten. Die tweet verwijderde ze later.

'Half uur tot uur nodig om demonstranten uit Capitool te krijgen'

De politie in het Capitool zegt een half uur tot een uur nodig te hebben om de demonstranten uit het Capitool te krijgen. Dat meldt de Congres-verslaggever van The Huffington Post. De demonstranten zouden in een ruimte bijeen zijn gebracht en men probeert hen nu uit het gebouw te halen.

Verklaring Pelosi en Schumer: Trump, roep demonstranten terug

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Pelosi en de Democratische leider van de Senaat Schumer roepen in een gezamenlijk verklaring president Trump op om de demonstranten terug te roepen.

"We roepen Trump op om te eisen dat de demonstranten het Capitool en de grond eromheen verlaten."

Demonstrant in kantoor van Speaker Pelosi

NBC News heeft op Twitter een foto gedeeld van een demonstrant die in het kantoor van Speaker Nancy Pelosi zit, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en de machtigste Democraat in het Congres.

CNN: meerdere agenten gewond

Volgens bronnen van CNN zijn er meerdere agenten gewond geraakt bij de bestorming van het Capitool. Ten minste een van hen is naar het ziekenhuis gebracht.

Woordvoerder Witte Huis: Nationale Garde onderweg

Een woordvoerder van het Witte Huis stelt op Twitter dat in opdracht van president Trump de Nationale Garde en de federale politie worden ingezet. "We herhalen de oproep van de president tegen geweld en om vreedzaam te blijven."

Vicepresident Pence roept betogers op Capitool te verlaten

Vicepresident Mike Pence roept in twee berichten op Twitter betogers op het Capitool te verlaten. "Vredig protest is het recht van iedere Amerikaan, maar deze aanval op ons Capitool zal niet worden getolereerd."

Bewaker in z'n eentje tegenover groep betogers

Een bewaker van het Capitool komt in een benarde situatie als hij in zijn eentje voor een groep betogers staat. Hij vlucht via en trap naar boven.

'Trump weigert demonstranten steviger toe te spreken'

President Trump is door zijn adviseurs gevraagd om een krachtiger verklaring af te geven in de richting van de demonstranten die het Capitool hebben bestormd, meldt een Witte Huis-verslaggever van CNN op Twitter. Volgens haar bronnen heeft hij dit tot nu toe geweigerd en wil hij zijn aanhangers niet vragen te vertrekken.

Zo werd het debat in de Amerikaanse Senaat stilgelegd

Zo werd het debat in de Amerikaanse Senaat stilgelegd

Schokkende beelden van gewonde vrouw

Op Twitter zijn schokkende beelden verschenen van een vrouw die vermoedelijk in haar nek is geraakt door een kogel.

Congreslid met gasmasker op: ik ben veilig

Het Democratische Congreslid David Trone van de Amerikaanse staat Maryland laat in een tweet weten veilig te zijn. Hij toont een foto's van zichzelf met een gasmasker op. "Laat me duidelijk zijn: we laten ons niet stoppen door deze wetteloze intimidatie."

CNN-journalist: vrouw in kritieke toestand door schot in borst

Een vrouw is in kritieke toestand nadat ze geschoten in haar borst, meldt een Witte Huis-verslaggever van CNN op Twitter.

Extra tv-uitzending rond 22.30 uur op NPO 1

De NOS last een extra tv-uitzending in. Die begint om 22.11 uur op NPO 1.

Leider Republikeinen Huis van Afgevaardigden: schoten gelost in Capitool

Kevin McCarthy, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afvaardigden, heeft op Fox News gezegd dat er schoten zijn gelost in het Capitool. Dat meldt een journalist van de nieuwszender op Twitter. Of er daarbij ook mensen zijn geraakt, is onduidelijk.

Trump: gebruik geen geweld

Trump roept opnieuw op Twitter op om geen geweld te gebruiken. "Ik vraag iedereen in het Capitool om vreedzaam te blijven", twittert hij. "Wij zijn de partij van law and order. Respecteer de wet en onze mensen in blauw (politie). Hij vraagt de demonstranten niet om te vertrekken.

Demonstranten vernielen ruiten Capitool

Demonstranten vernielden ruiten van het Capitool om toegang tot het gebouw te krijgen. Op beelden op Twitter is te zien dat de betogers naar binnen klimmen.

Demonstranten in de Senaat

Een journalist van NBC News heeft een korte video op Twitter gedeeld waarin demonstranten in de Senaat te zien zijn met enkele vlaggen en een protestbord.

‘Dit is nooit eerder gebeurd in de Amerikaanse geschiedenis’

"Er is paniek rondom het gebouw", zegt correspondent Lucas Waagmeester die onderweg is naar het Capitool. "Congresleden moeten zich verschansen in hun kantoren. Ze worden door de politie gemaand of te evacueren of zich te verschansen.

"Dit is ongekend. Voor zover ik weet, is dit nooit eerder gebeurd in de Amerikaanse geschiedenis."

President Trump gaf vanmiddag een speech voor een grote menigte. "Er zit absoluut heel veel energie in die menigte. Er is een groep die het als een taak ziet om een soort revolutie te ontketenen. Hun is wijsgemaakt dat er grootschalige fraude is geweest. Zij zien het als hun rol om dit recht te zetten, door de politie te tarten en zelfs het congresgebouw te bereiken."

Wapens

De politie in Washington heeft om versterking gevraagd en een avondklok ingesteld. Waagmeester: "Deze stad is echt wel wat gewend, maar de politie maakt zich echt zorgen over deze menigte. Het kan nog een hele onrustige dag gaan worden. De politiecommissaris heeft gezegd dat hij inlichtingen heeft dat er mensen in de menigte zijn die wapens bij zich hebben. Dus dat kan echt problematisch worden."

Betoger op de stoel van vicepresident Pence

Een betoger is zover de Senaat binnengedrongen dat hij op de stoel van vicepresident Pence plaatsnam.

Pelosi en burgemeester vragen om Nationale Garde

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en de burgemeester van Washington D.C. vragen om hulp van de Nationale Garde om in te grijpen.

Getrokken pistolen in Huis van Afgevaardigden

Verschillende journalisten melden via Twitter dat er in het Huis van Afgevaardigden bewakers met getrokken pistolen iemand achter de deur proberen tegen te houden. Er is ook geschoten, meldt een journalist van The Huffington Post.

Betogers in zaal Huis van Afgevaardigden, beveiligers trekken wapens

Extra uitzending om 21.00 uur

De NOS last een extra tv-uitzending in. Die begint om 21.00 uur op NPO 1.

Leden van Huis van Afgevaardigen gevraagd gasmaskers te dragen

Volgens persbureau Reuters is de aanwezige leden van het Huis door de politie verzocht gasmaskers onder hun stoelen vandaan te halen en die op te zetten indien nodig. De politie heeft buiten traangas gebruikt. Het Amerikaanse Congres is bijeen in het Capitool om formeel vast te stellen dat Joe Biden de winnaar van de presidentsverkiezingen is.

Trump roept op tot kalmte, maar vraagt aanhangers niet te vertrekken

De Amerikaanse president Trump roept in een tweet op tot kalmte. "Steun onze politie en handhavers. Zij staan aan de kant van ons land. Blijf vreedzaam!" Opvallend is dat hij de betogers niet oproept om te vertrekken.

Bekijk hier live naar de beelden in Washington

Bekijk hier live de beelden van de situatie in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C.

Milities hebben Capitool in Georgia omsingeld

Milities hebben het Capitool in de Amerikaanse staat Georgia omsingeld. Daar werden de stemmen geteld voor de laatste twee Senaatzetels. Die lijken naar de Democraten te gaan, waardoor zij de controle over de Senaat zouden krijgen.

Zitting Amerikaanse Senaat afgebroken, betogers in Capitool

De zitting in de Senaat voor de bekrachtiging van de verkiezingswinst van aankomend president Joe Biden is afgebroken.

Demonstranten binnen in het Congresgebouw

Burgemeester Washington kondigt avondklok af

De burgemeester van de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft een avondklok ingesteld. Die gaat om 18.00 uur lokale tijd in. Mensen mogen tot morgenochtend de straat niet op. Volgens een verslaggever van CNN worden extra ordetroepen ingezet om de betogers uit het Capitool te krijgen.

Voor mensen met essentieel werk geldt de avondklok niet. Ook journalisten mogen hun werk blijven doen.

Capitool afgesloten, niemand mag erin of eruit

In de Amerikaanse hoofdstad Washington is het Capitool afgesloten vanwege botsingen tussen pro-Trumpdemonstranten en de politie. Niemand mag het gebouw nog in of uit.

Op beelden is te zien dat betogers hekken wegslepen en de politie traangas inzet.

Betogers binnen in Congresgebouw

Betogers zijn het Capitool binnengedrongen, is te zien op beelden van CNN. "Dit is beangstigend", zegt een verslaggever. "Dit is anarchie. De betogers hebben het recht om te demonstreren, maar dit is ongekend."

Betogers bestormen Congresgebouw

Pro-Trump-demonstranten in Washington zijn doorgedrongen tot het Amerikaanse parlementsgebouw, het Capitool. Daar was het Congres bijeen om formeel de uitslag van de presidentsverkiezingen vast te stellen. Die zitting is nu geschorst. De politie lijkt te zijn overrompeld.

Demonstranten bestormen trappen van Capitool