NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Franse regering belooft sneller vaccineren • Britse oppositieleider wil nationale lockdown

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgenochtend is er een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Handhavers hebben het druk op de piste van Winterberg in Duitsland

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Opnieuw drukte in Winterberg: 'De mensen blijven maar komen'
 • Medisch specialisten in opleiding haken af door werkdruk: 'Het was structureel'

  In deze coronatijd is het in de ziekenhuizen alle hens aan dek. Daarom is het een extra groot probleem dat een flinke groep jonge artsen wil stoppen. Dat blijkt althans uit een uitgebreide enquête die belangenvereniging De Jonge Specialist vorige maand hield.

  Hugo van Elteren was een van hen. "Ik wilde tijd hebben voor mijn patiënten, rustig kunnen uitleggen wat een diagnose betekent; waarom ik een bepaalde behandeling voorstel. Maar daar was vaak helemaal geen tijd voor. Werkweken van minimaal 48 tot 50 uur werden in vijf dagen geperst."

 • 'Onbeschrijflijk' dat opname online kerkdienst fataal werd voor twee mensen

  In Biddinghuizen zijn twee mensen gestorven aan de gevolgen van een coronabesmetting die ze opliepen bij de opnames voor een online videodienst. "Dat een avondje opnemen voor de kerk zulke gevolgen heeft, dat is echt onbeschrijflijk", zegt voorzitter van de Kerkenraad Jan Klopman tegen een verslaggever van Omroep Flevoland.

  Klopman raakte zelf ook besmet, samen met negen andere leden van de protestantse gemeente in het dorp. In dit interview vertelt hij wat er precies is gebeurd:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik ben zelf ziek geworden op vrijdag'
 • Franse regering belooft sneller te vaccineren

  Na kritiek zegt de Franse regering dat het tempo van de inentingscampagne wordt opgevoerd. "We zullen de vaccins sneller tot bij de bewoners van verzorgingshuizen brengen", zei een regeringswoordvoerder in een interview met de krant Le Parisien.

  Net als in Nederland heeft de minister van Volksgezondheid in Frankrijk de afgelopen week de vaccinatiestrategie onder druk aangepast. Na veel kritiek maakte minister Véran op 31 december bekend dat vanaf aanstaande maandag ook zorgverleners van 50 jaar en ouder worden ingeënt. Daarmee is dit weekend al begonnen, voegde de regeringswoordvoerder eraan toe.

  Volgens Franse media zijn inmiddels een paar honderd mensen gevaccineerd tegen covid-19. Officiële cijfers zijn er nog niet, die worden morgen bekendgemaakt.

  Volgens de regeringswoordvoerder zijn er 500.000 doses vaccin ontvangen en zullen aan het begin van de week 500.000 extra doses binnenkomen. "U beoordeelt het succes van een vaccinatiecampagne van zes maanden niet al na zeven dagen", zei hij in reactie op kritiek van gezondheidsfunctionarissen en politici.

 • Britse oppositieleider roept op tot nationale lockdown

  Labourleider Keir Starmer roept op tot een landelijke lockdown in het Verenigd Koninkrijk. "Het is niet voldoende dat premier Johnson suggereert dat er nieuwe maatregelen komen over een week, of twee of drie weken. Die vertraging is al de oorzaak van zo veel problemen geweest", zegt Starmer tegen Sky News.

  Voor de zesde dag op rij zijn er meer dan 50.000 nieuwe besmettingen bij gekomen. Johnson zei ook al dat er strengere regels nodig zijn, maar wilde niet zeggen welke opties op tafel liggen. Starmer voert met zijn uitspraken de druk verder op.

  Het Verenigd Koninkrijk hanteert een systeem waarbij per regio maatregelen worden ingesteld. Ongeveer driekwart van de inwoners van Engeland zit al in lockdown. Vooral in het zuidwesten zijn relatief veel mensen besmet geraakt. Wat Starmer betreft gaat heel het Verenigd Koninkrijk op slot.

 • 'Go Ahead Eagles mist elftal spelers bij herstart vanwege corona-uitbraak'

  Het is puzzelen geblazen voor Go Ahead Eagles-trainer Kees van Wonderen richting de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe jaar. De ploeg uit Deventer mist volgens De Stentor elf spelers en meerdere stafleden vanwege een uitbraak van het coronavirus.

  Voorlopig gaat het treffen met Jong PSV van dinsdagavond gewoon door, zo verwacht de club. Alleen als minimaal vijftig procent van de selectie buitenspel staat wordt een wedstrijd verplaatst.

 • Demonstranten Haarlem: 'Ontkennen niet dat er iets aan de hand is'

  Op sociale media klonk vanmiddag forse kritiek op een demonstratie in Haarlem tegen de coronaregels. De meeste van de 1750 deelnemers hielden afstand, maar een deel van de demonstranten niet.

  "We willen absoluut niet ontkennen dat er iets aan de hand is", zegt een van de deelnemers tegen regionale omroep NH. "Tegelijkertijd zien we ook dat er weinig nuance is in welke regels je waar zou kunnen toepassen."

  Ook andere deelnemers roepen aandacht voor een verschil in perspectief:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Deze manifestatie gaat over vrijheid'
 • Spaanse vaccinatieprogramma komt traag op gang

  Spaanse media melden dat het vaccinatieprogramma erg traag verloopt. Zo heeft Madrid nog maar zo'n 6 procent van de voor deze periode geplande inentingen uitgevoerd.

  Volgens de krant El País is dat opvallend, omdat het bestuur van Madrid eerder juist had geklaagd dat het ministerie van Volksgezondheid te weinig doses beschikbaar stelde. Experts geven de trage start reden tot twijfel of het wel lukt om voor het einde van de zomer 70 procent van de Spanjaarden in te enten, zoals de regering van plan is.

  De deelstaten zeggen dat de vertraging komt door logistieke problemen, schrijft correspondent Rop Zoutberg:

 • Twee doden na corona-uitbraak bij opname online kerkdienst

  Zeker tien leden van de Protestantse Gemeente in Biddinghuizen zijn in december besmet geraakt met het coronavirus toen ze in de kerk opnames maakten voor een online kerkdienst. Twee van hen zijn inmiddels overleden aan de gevolgen van de ziekte, schrijft Omroep Flevoland.

  Na de opnames werd duidelijk dat één aanwezige besmet was met het virus, zegt de voorzitter van de Kerkenraad Jan Klopman. "Daarna zijn tien gemeenteleden ziek geworden, ikzelf ook", zegt hij tegen de regionale omroep. Het overlijden van de twee gemeenteleden is vanmorgen tijdens de dienst voorgelezen.

  De dienst werd op 15 december opgenomen. De kerk had besloten vanwege de lockdown zeker tot en met 17 januari alleen nog online diensten te verzorgen. Volgens Klopman zijn bij de opnames alle coronamaatregelen gevolgd. Het was ook niet de eerste keer dat de dienst werd opgenomen.

 • Tien Britten toegang tot Nederland geweigerd: gewoon bezoekje mag niet

  De marechaussee heeft sinds 1 januari tien Britten de toegang tot Nederland geweigerd. De Britten vallen niet meer onder de EU-regels nu de brexit is ingegaan en vanwege corona mogen ze Nederland alleen nog in als dat strikt noodzakelijk is.

 • GGD begint in 22 regio's eerder met vaccineren

  In 22 van de 25 regio's wordt eerder begonnen met vaccineren, laat de GGD weten. "Iedereen werkte tijdens de feestdagen keihard door en we kunnen gelukkig nu verantwoord vervroegen", schrijft André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland.

  Zo wordt in Amsterdam, Drenthe en Haaglanden vanaf 11 januari ingeënt, een week eerder dan gepland. De startdatum voor de regio's Hart voor Brabant, Rotterdam en Utrecht blijft onveranderd 8 januari. De rest van de regio's begint op 15 januari met prikken tegen covid-19, in plaats van de geplande 18 januari.

  De GGD verwacht dat er maandag veel zorgverleners van de verpleeg- en verzorgingsinstellingen bellen voor een vaccinatie-afspraak. Als gevolg daarvan kan de wachttijd oplopen, waarschuwt de instantie. Er worden 2000 mensen ingezet om afspraken in te plannen. Het callcenter is zeven dagen per week van 8.00 uur tot 20.00 uur geopend.

 • Gemeente Haarlem: demonstratie rustig verlopen, niet iedereen hield afstand

  De demonstratie in park De Hout in Haarlem is volgens de gemeente gemoedelijk verlopen. "Het publiek hield zich grotendeels aan de coronamaatregelen, maar helaas gebeurde het dat niet iedereen voldoende afstand hield", zegt een woordvoerder. Voor zover bekend is er niemand gearresteerd of bekeurd.

  Op sociale media klonk er kritiek op de demonstratie tegen de coronamaatregelen, met 1750 deelnemers. Het protest was georganiseerd door Vrouwen voor Vrijheid, maar volgens de groep waren ook mannen welkom. Volgens de gemeente waren er vooral gezinnen met kinderen aanwezig.

  Op foto's is te zien dat er geknuffeld werd en dat een deel van de betogers geen afstand hield. "In overleg met de organisatie is herhaaldelijk opgeroepen om afstand te houden", zegt de gemeentewoordvoerder.

 • Ook huisartsen zo snel mogelijk ingeënt, als eerste met Moderna-vaccin

  Ook de Nederlandse huisartsen worden met voorrang gevaccineerd. Dat is afgesproken met het ministerie van Volksgezondheid, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "We hebben vandaag een duidelijke afspraak gemaakt met VWS: iedereen die een rol heeft in de huisartsenspoedzorg maakt onderdeel uit van de keten acute zorg en gaat zo snel mogelijk gevaccineerd worden", zegt LHV-voorzitter Ella Kalsbeek.

  Het ministerie zegt dat de huisartsen al een hoge prioriteit in de volgorde van vaccineren hadden, maar dat ze niet worden toegevoegd aan de eerste groep die binnenkort het Pfizer-vaccin krijgt. Afgesproken is dat ze de eerste groep zijn die het Moderna-vaccin krijgt.

 • Ophef in Polen om voortrekken beroemdheden bij vaccinatie

  In Polen is controverse ontstaan over het voortrekken van beroemdheden bij het inenten van het coronavaccin. Televisiezender Polsat heeft een lijst gepubliceerd van tientallen bekende Polen die al gevaccineerd zouden zijn, terwijl volgens het officiële vaccinatieprogramma eerst artsen en zorgmedewerkers aan de beurt zijn. Het gaat onder meer om oud-premier Leszek Miller en een lijst aan presentatoren en acteurs. Volgens nieuwssite Niezalezna is ook een zakenman en zijn 21-jarige zoon gevaccineerd.

  Het is onduidelijk waarom de bekende Polen worden voorgetrokken. Volgens de Medische Universiteit van Warschau zijn zij aangetrokken als 'ambassadeurs', om de vaccinatiebereidheid te verhogen. De universiteit schrijft dat het voortrekken in opdracht van de gezondheidsautoriteiten gebeurde. De Poolse premier Morawiecki lijkt dat te ontkennen en heeft het ministerie van Volksgezondheid om opheldering gevraagd. Morgen zal er een onderzoek worden gestart.

  Verschillende geïnjecteerde beroemdheden hebben hun excuses aangeboden. Anderen, zoals de bekende actrice Krystyna Janda, bedanken de Universiteitvan Warschau juist voor het vaccin. Een politicus van de regeringspartij PiS is uit de partij gezet nadat op sociale media een foto verscheen waarin te zien was dat hij werd gevaccineerd.

  De burgemeester van Poznan neemt het op Facebook juist op voor het voortrekken van bekende Polen. Hij oppert dat de ereburgers van zijn stad eerder gevaccineerd mogen worden. "Een natie moet voor haar elites zorgen," schrijft hij. Onder het bericht reageren veel Polen vol verbazing. "De pandemie bewees dat verplegers en dokters meer waard zijn dan de elite" is de meest gelikete reactie onder het bericht.