NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Meer verpleeghuizen kampen met corona • Boeren rijden optocht voor eenzame ouderen

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • 8630 nieuwe coronabesmettingen, 38 nieuwe coronadoden.
 • 248 opnames op verpleegafdelingen, 37 erbij op de IC.
 • Het kabinet heeft besloten medewerkers in de acute zorg toe te voegen aan de groep die als eerste wordt ingeënt.
 • Coronabesmettingen in verpleeghuizen op nieuw hoogtepunt.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgenochtend is er een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • 'Privacywetgeving rond vaccinaties kan tot problemen leiden'

  Niet iedere arts wil straks gevaccineerd worden en vanwege privacywetgeving mag een werkgever daar ook niet naar vragen, maar dat gegeven kan tot problemen leiden in de ziekenhuizen. Dat vermoeden uit Hans Schoo, bestuurder van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, in Nieuwsuur. Volgens hem wordt het moeilijk in te plannen wie op welke afdeling mag werken als onduidelijk is wie wel en niet een prik heeft gehad.

  "Dat is eigenlijk onhandig", zegt hij. "Dat betekent dus dat we misschien wel onveilige zorg bieden. Patiënten moeten er ook op kunnen vertrouwen dat ze bij ons niet besmet raken. Ik vind het echt heel ernstig." Daarom heeft Schoo vorige week aan de inspectie gevraagd hoe zijn ziekenhuis aan de voorwaarden voor goede en kwalitatieve zorg moet voldoen. Een antwoord heeft hij nog niet gekregen.

  Bekijk op Twitter een fragment uit het interview:

 • Reizigers getest op vliegveld Brussel: 'Liever hier dan thuis'

  Reizigers kunnen direct na aankomst op het vliegveld van Brussel een PCR-test laten doen. In België is dat verplicht voor iedereen ouder dan 12 die meer dan 48 uur in een land met code rood is geweest.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Reizigers getest op vliegveld Brussel: 'Liever hier dan thuis'
 • GGD Zuid-Holland Zuid start eerder met vaccineren van zorgpersoneel

  De GGD Zuid-Holland Zuid (ZHZ) begint drie dagen eerder, op 15 januari, al met het vaccineren van zorgpersoneel. GGD ZHZ zegt dat de voorbereidingen zo voorspoedig verlopen dat er besloten is om eerder te starten.

  Vanaf maandag 4 januari krijgen zorgmedewerkers via hun werkgever een uitnodiging om een afspraak te maken voor de vaccinatie.

 • Nederlandse opgepakt bij illegaal feest bij Barcelona

  Een van de gearresteerde feestvierders bij de illegale rave in de Spaanse plaats Llinars del Vallès is een 29-jarige Nederlandse vrouw. Het feest was georganiseerd in een verlaten loods in de buurt van Barcelona.

  Er waren een paar honderd mensen aanwezig en het feest duurde zo'n twee dagen. Eerder vandaag werd het beëindigd door de politie. Ook in Frankrijk kwam vandaag een einde aan een groot illegaal feest.

 • Boeren rijden met versierde tractoren langs verpleeghuizen: 'Voor eenzame ouderen'

  Boeren uit de streek Eemland hebben vanavond met hun tractoren een optocht langs vijf verpleeghuizen gereden. Dat meldt onder meer De Stad Amersfoort. De groep boeren versierden hun tractoren met lichtjes en zo reden ze langs verzorgingshuizen in onder meer Soest en Amersfoort.

  Jos Tolboom is een van de boeren die meereed. Hij legt uit dat de optocht speciaal voor eenzame ouderen was:

  De actie van de boeren bleef niet onopgemerkt. Op sociale media worden foto's en video's gedeeld van de kleurrijke tractoren:

  Al toeterend reden ze langs de verschillende verpleeghuizen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Boeren met versierde tractoren in optocht langs verpleeghuizen
 • Buckingham Palace: vaccinatie Queen Elizabeth is privé

  Het is een privézaak of de Britse koningin Elizabeth al wel of niet het coronavaccin heeft gekregen. Dat zegt een woordvoerder van Buckingham Palace tegen het Duitse persbureau DPA. Het paleis zal niet laten weten of de leden van het Britse koningshuis al zijn gevaccineerd.

  Groot-Brittannië startte begin december met de vaccinaties. Inmiddels zijn zo'n miljoen Britten ingeënt. De primeur was toen voor de 90-jarige Margaret Keenan. Haar inenting was live op tv te volgen.

  Aanwezigen begonnen luid te applaudisseren toen Keenan werd ingeënt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eerste vaccinatie tegen covid-19: 'Eindelijk is er een uitweg'
 • Italiaanse skipistes dicht tot 18 januari, in Duitsland files naar de sneeuw

  De pistes in Italië gaan niet op 7 januari, maar op 18 januari weer open. Dat meldt het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid.

  Net als de meeste Europese landen hield Italië de skipistes in de vakantieperiode rondom de feestdagen dicht als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  In Duitsland stonden er files richting de gebieden waar sneeuw ligt, zo schrijft de Tagesschau. Ondanks de coronamaatregelen trokken toch veel mensen naar de Harz en andere bergachtige gebieden in Duitsland.

  Tagesschau
 • Ook illegaal feest bij Barcelona is voorbij, organisatoren gearresteerd

  Het illegale nieuwjaarsfeest met honderden feestgangers in de buurt van Barcelona is beëindigd door de politie. De rave was inmiddels al meer dan twee dagen aan de gang.

  De drie organisatoren zijn aangehouden, meldt de Spaanse politie op Twitter. De aanwezigen en de organisatie kunnen flinke boetes verwachten: tussen de 3000 en 600.000 euro.

  De Spaanse zender Antena3 zette deze beelden van de ontruiming op Twitter:

  Ook in Frankrijk maakte de politie vandaag een einde aan een illegaal feest. Ruim 1200 keer werd een proces-verbaal opgemaakt, nadat agenten het terrein waren opgegaan waar vanaf Oudjaarsdag tot vanochtend een rave werd gehouden. Dat meldt minister Darmanin van Binnenlandse Zaken op Twitter. Vijf mensen werden opgepakt.

  Feestgangers kunnen onder meer boetes verwachten voor het negeren van de avondklok, het niet dragen van mondkapjes en het bijwonen van een illegaal feest.

 • Coronabesmettingen in verpleeghuizen op nieuw hoogtepunt

  In 829 verpleeghuizen is de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting vastgesteld. Een week geleden waren dat er nog 748.

  Het aantal huizen met besmettingen is hiermee voor het eerst het hoogtepunt van de eerste coronagolf gepasseerd. Toen, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

 • 1 januari was drukste dag ooit voor Thuisbezorgd

  Gisteren was voor bezorgdienst Thuisbezorgd de drukste dag ooit, zegt het bedrijf zelf. Er werden op Nieuwjaarsdag bijna 300.000 bestellingen gedaan. Dat is ongeveer twee keer zoveel als op een reguliere vrijdag, en 30 procent meer dan op Nieuwjaarsdag 2020.

  De bezorger verwachtte al dat deze Nieuwjaarsdag de drukste dag ooit zou worden, onder meer omdat vrijwel alle aangesloten restaurants ook open zijn. "Bovendien gingen mensen er door de lockdown minder op uit."

  NOS
 • Antwerpse burgemeester in onderbroek bij interview: 'Bijzonder gênant moment'

  Bart De Wever, de burgemeester van Antwerpen, zal zich vanmorgen bij een nieuwjaarsinterview op het Belgische Radio 2 een beetje hebben geschaamd. Hij had zich nog zo netjes aangekleed in een gestreken ruitjeshemd, en filmde zichzelf voor het interview dat ook live te zien op tv-zender Eén. Maar wat hij niet doorhad, was dat in de spiegel achter hem duidelijk te zien was dat hij geen broek aan had.

  Presentator Kim Debrie merkte dat aan het eind van het interview op. "Ik ben wat afgeleid", gaf ze toe. "U heeft een heel mooi hemdje aan, dat heeft u waarschijnlijk speciaal voor ons aangetrokken. Maar onder dat hemdje: kan het zijn dat u daar in uw onderbroek zit?", vraagt ze. "Hoe kan je dat weten?", vraagt De Wever betrapt. "Omdat ik voor een spiegel zit waarschijnlijk, verdorie. Daar heb ik geen rekening mee gehouden. Bij deze begint het jaar met een bijzonder gênant moment."

  Een stukje uit het interview van Radio 2 is hier te zien.

  Het is niet de eerste keer dat mensen het niet al te nauw nemen met de kledingvoorschriften bij het thuiswerken in deze coronatijden. Zo deelde de Amerikaanse wetenschapper Gretchen Goldman na een interview bij CNN een backstagefoto, waaruit duidelijk wordt dat ze niet al te veel tijd had besteed aan het zoeken van een passende broek bij haar outfit.

  Goldman plaatste na haar interview deze backstagefoto op Twitter Twitter/@GretchenTG
 • Ook India keurt Oxford-vaccin goed

  India heeft het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca en de universiteit van Oxford goedgekeurd. Het is het eerste vaccin dat toestemming krijgt voor gebruik in het land dat ruim 1,3 miljard inwoners telt.

  Eerder deze week werd het Oxford-vaccin ook toegelaten tot de Britse markt. Dit vaccin kan in een gewone koelkast kan worden opgeslagen en hoeft niet bij temperaturen van -70 graden Celsius bewaard te worden.

  Nederland kan via de centrale Europese inkoop aanspraak maken op 11,7 tot 15,6 miljoen doseringen van het Oxford-vaccin. Voordat het in Nederland kan worden ingezet, moet het eerst worden goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Dat is nog niet bezig met de beoordeling. Naar verwachting keurt EMA begin januari eerst het Moderna-vaccin goed.

 • Kuipers: 'Morgen of overmorgen weten we meer over startdatum vaccinatie'

  Ernst Kuipers is blij met de stap die het kabinet heeft genomen om ook de 30.000 medewerkers van de acute zorg toe te voegen aan de groep die als eerste wordt gevaccineerd. Zij worden tegelijk met onder anderen het personeel van verpleeghuizen ingeënt tegen corona.

  Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, weet nog niet wanneer de zorgmedewerkers hun eerste prik krijgen. "Zo snel mogelijk", zegt hij. Hij verwacht de komende dagen meer informatie te kunnen geven. "Morgen of overmorgen weten we meer."

 • Aantal nieuwe besmettingen iets hoger dan weekgemiddelde

  Het RIVM heeft 8630 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er meer dan het gemiddelde van afgelopen week: 8571. Het aantal nieuwe coronadoden lag met 38 lager dan gemiddeld.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2703 mensen met corona in het ziekenhuis, gisteren waren dat er 2660.