NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Koolmonoxide in feestbunker Arnhem • 116.000 kilo vuurwerk in beslag genomen

 • Welkom bij het liveblog, je vindt hier het laatste nieuws rondom de nieuwjaarsdag
 • Grapperhaus tevreden over verloop jaarwisseling
 • Twaalf aanhoudingen na carbidexplosie Joure
 • Voorzitter van de Veiligheidsregio roept op tot een definitief vuurwerkverbod
 • Meer kijkers voor oudejaarsconference Youp Van 't Hek
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten nu dit liveblog over de jaarwisseling.

 • 116.000 kilo vuurwerk ingenomen door politie

  In 2020 heeft de politie in totaal ruim 116.000 kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat is een record en bijna twee keer zoveel als in 2019, zegt het Openbaar Ministerie.

  De overtreders van het vuurwerkverbod riskeren geldboetes en celstraffen. Ze krijgen ook een strafblad. Verdachten kunnen worden berecht via (super)snelrechtzittingen.

 • Dode spreeuwen door vuurwerk Rome

  Grote groepen spreeuwen raakten vannacht gedesoriënteerd door het vuurwerk boven Rome. Ze vlogen massaal tegen gebouwen in het centrum van de Italiaanse hoofdstad. Inwoners van Rome vonden vanochtend duizenden dode spreeuwen op straat, meldt correspondent Mustafa Marghadi.

 • Koolmonoxide in bunker met feestvierders Arnhem

  Bij een illegaal feest in een bunker aan de rand van Arnhem zijn bezoekers ernstig in gevaar geweest, zegt burgemeester Ahmed Marcouch. De burgemeester hoorde van de brandweer dat er koolmonoxide in de bunker aanwezig was. "De politie heeft op tijd ingegrepen, anders waren er doden gevallen", aldus Marcouch tegen Omroep Gelderland.

  Er waren ongeveer 70 feestgangers aanwezig, ook uit België en Frankrijk. In het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co noemt Marcouch ze 'anarchistisch tuig'. Toen de politie het feest beëindigde, werden agenten bekogeld met stenen. Vier politiemensen raakten gewond, twee van hen moesten naar het ziekenhuis.

  Verder bleef het relatief rustig in Arnhem. Marcouch zegt in het radioprogramma een landelijk vuurwerkverbod voor toekomstige jaarwisselingen wel te zien zitten.

  De bunker in Arnhem waar het illegale feest plaatsvond Gemeente Arnhem/Ahmed Marcouch
 • Verzekeraars: aantal branden door vuurwerk fors lager

  De jaarwisseling lijkt volgens de verzekeraars beheerster te zijn verlopen dan voorgaande jaren. Het aantal branden door vuurwerk lag beduidend lager, meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de eerste meldingen. Het aantal oproepen voor hulp na brand lag op 30 tot 35 procent van het aantal tijdens afgelopen jaarwisselingen.

  Volgens de verzekeraars waren er nog wel talrijke incidenten, zoals opvallend veel autobranden in Midden- en West-Brabant. Ook wijzen ze op schade door vuurwerk en carbid. Zo sprongen in Deventer de ramen van twintig huizen uit de sponningen door een vuurwerkbom.

  De brancheorganisatie kan nog geen schatting geven van het totale schadebedrag.

 • Twaalf aanhoudingen na carbidexplosie Joure

  De politie heeft twaalf mensen aangehouden in verband met de carbidexplosie gisteravond in het centrum van Joure. De explosie veroorzaakte veel schade aan een hotel, een woonhuis en een winkel.

  Volgens de politie meldden de verdachten zich in de loop van de dag bij "een politiebureau in Friesland".

 • Grapperhaus: bijna heel Nederland heeft zich aan regels gehouden

  Bijna heel Nederland heeft zich tijdens de nieuwjaarsnacht aan de dringende adviezen en maatregelen gehouden, zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. "Veel mensen zijn thuisgebleven en hebben het sober gevierd." Toch waren er op diverse plaatsen in het land "raddraaiers die willen vernielen, brand willen stichten en illegaal vuurwerk willen afsteken".

  "De politie zegt dat excessen zijn uitgebleven", aldus Grapperhaus, "en de zorg heeft aangegeven dat er veel minder gewonden zijn door vuurwerk". Illegaal vuurwerk werd wel degelijk afgestoken, beaamt de minister. "Maar er is een heel groot aantal Nederlanders dat normaal gesproken vuurwerk zou afsteken en nu niet. Zo kon de politie zich concentreren op raddraaiers."

  Grapperhaus vindt het te vroeg om uitspraken te doen over het wel of niet toestaan van vuurwerk bij volgende jaarwisselingen. "We doen dit nu om de zorg te ontlasten en dat is gelukt. We moeten niet op 1 januari definitieve conclusies trekken."

 • Minder rotzooi op straat in Amsterdam na Nieuwjaarsviering

  Net als andere jaren maakten ongeveer vijftig werknemers van de gemeentereiniging de Amsterdamse binnenstad schoon. Ze waren dit jaar snel klaar, want er lag nauwelijks rommel.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Veel minder rotzooi op straat in Amsterdam dan andere jaren
 • Vuurwerkondernemers tevreden, willen voortaan alleen siervuurwerk

  Vuurwerkondernemers zijn blij dat de jaarwisseling met relatief weinig letsel is verlopen. Dat zegt de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) tegen persbureau ANP. "Laten we voorkomen dat we op basis van de afgelopen uitzonderlijke jaarwisseling ongenuanceerde conclusies trekken over de manier waarop we in toekomst onze jaarwisselingen gaan vieren", vult de BPN nog aan.

  Volgens de belangenbehartiger is de behoefte aan siervuurwerk als feestelijke afsluiting van het jaar diepgeworteld. "En dat men dit moment gebruikt om de straat op te gaan om de buren gelukkig nieuwjaar te wensen." Dit is ook de manier waarop de BPN volgende jaarwisselingen voor zich ziet: met het afsteken van alleen nog siervuurwerk. "Zo zullen schade, letsel en overlast minimaal zijn."

 • Bart (70) weer het dak op om jaartal te veranderen

  Sinds 2000 verandert Bart Matser uit Rheden jaarlijks op 1 januari het jaartal dat hij met dakpannen op zijn dak heeft gelegd. Ook vandaag was het weer zover.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bart (70) weer het dak op om jaartal aan te passen
 • Toch nog mensen die een duik namen in zee bij Scheveningen

  Tientallen mensen zijn toch nog voor een nieuwjaarsduik naar Scheveningen gegaan. De traditionele duik was afgelast vanwege de coronamaatregelen, maar dat hield mensen niet tegen om op eigen houtje in de Noordzee te springen.

  Niet alleen in Scheveningen renden mensen het water in, ook op andere plekken in Nederland. Op sociale media worden filmpjes en foto's gedeeld van mensen die in een Amsterdamse gracht sprongen of die een 'thuisduik' namen. De thuisduik was een initiatief van Unox. Het bedrijf schonk 25.000 blikken met Noordzeewater aan mensen die thuis toch een nieuwjaarsduik wilden doen. Dat blik moest om 12.00 uur over het hoofd worden gegoten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Traditionele duik afgelast, wel nieuwjaarsduik op eigen houtje
 • Brandweer: minder incidenten in 18 veiligheidsregio's tijdens jaarwisseling

  Uit een eerste inventarisatie van Brandweer Nederland blijkt dat het aantal incidenten tijdens de jaarwisseling in 18 van de 25 veiligheidsregio's lager is dan vorig jaar. In de drie noordelijke regio's in Groningen, Drenthe en Friesland werden juist meer incidenten geteld, maar ook daar ging het vooral om kleine buitenbranden.

  De brandweer is in totaal bijna 4000 keer opgeroepen voor een incident. Vaak ging het daarbij om een brand (3483 keer), blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid. Zij houden namens de brandweer de nieuwjaarsincidenten bij. Vorig jaar ging het om 4400 incidenten. Brandweer Nederland weet niet of de afname komt door het vuurwerkverbod of dat het met corona te maken heeft.

  Ook dit jaar was er weer sprake van agressie tegen brandweerlieden. Ze werden onder meer bekogeld met vuurwerk.

 • Carbidbom ontploft in Joure

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Carbidbom ontploft in Joure: grote ravage, geen gewonden

  In het Friese Joure is een carbidbom ontploft. De carbidbom werd voor de deur van een hotel afgestoken, waardoor alle ramen sneuvelden. Er zijn geen gewonden gevallen.

 • Franse politie krijgt illegaal feest met 2500 mensen niet stilgelegd

  In het noordwesten van Frankrijk is afgelopen nacht een illegaal feest met zo'n 2500 mensen ontdekt, melden Franse media. Toen agenten ingrepen, keerden de aanwezigen zich tegen de politie en gooiden met flessen en stenen. Een politiewagen werd in brand gestoken. Drie agenten raakten lichtgewond. Het feest kon niet worden afgebroken, maar ter plaatse werden de toegangswegen afgesloten.

  Het technofeest vond naar verluidt plaats in een leeg pakhuis in Lieuron, in de regio Bretagne.

  In Frankrijk zijn grote bijeenkomsten momenteel verboden vanwege de coronapandemie. Ook geldt in het land een avondklok vanaf 20.00 uur. Agenten hebben een onderzoek ingesteld.

  Ook in Marseille was een illegaal feest: daar waren 300 mensen aanwezig. De drie organisatoren van dat feest werden gearresteerd.

  Dit zouden beelden zijn van het feest met 2500 mensen:

 • Politie beëindigt feest in Nijmegen om 10.30 uur

  De politie heeft vanochtend rond 10.30 uur een illegaal feest beëindigd in Nijmegen. Er waren ongeveer 30 mensen aanwezig in het pand aan de Lijnbaanstraat.

  Alle aanwezigen hebben een boete gekregen vanwege het overtreden van de coronamaatregelen. Groepsvorming is verboden en de aanwezigen hielden niet voldoende afstand. Een deel van de feestvierders probeerde te ontkomen.