NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Toch vuurwerk op veel plaatsen ondanks verbod • Hulpverleners op meerdere plekken belaagd

 • Welkom in het liveblog, je vindt hier het nieuws rondom de jaarwisseling.
 • Toch op veel plaatsen vuurwerk ondanks verbod.
 • Hulpverleners op meerdere plaatsen belaagd, autobranden in heel Nederland.
 • KNMI waarschuwt voor dichte mist.
 • Koning bezoekt HMC-ziekenhuis, waar het veel minder druk is dan voorgaande jaren.
Liveblog gesloten
 • Einde van dit liveblog

  We sluiten dit liveblog. Het laatste nieuws rondom de jaarwisseling en nieuwjaarsdag staat in het nieuwe liveblog.

 • Vuurwerk en lege straten in Rome en Berlijn

  In veel Europese steden is de jaarwisseling aangepast gevierd. Soms met een lichtshow, zoals in Parijs, of een korter vuurwerk, zoals in Berlijn. In Rome en de Duitse hoofdstad waren de straten uitgestorven vanwege de coronamaatregelen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vuurwerk en lege straten in Rome en Berlijn
 • Oogarts in Rotterdam: 'Rustigste nacht in 23 jaar'

  "Dit is de rustigste Oud en Nieuw in de 23 jaar dat ik dit doe", zegt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam tegen het AD. Hij en zijn collega's hebben vannacht één geval van vuurwerkletsel en twee gewonden met carbidletsel behandeld. Dat letsel viel ook nog eens mee.

  "Vorig jaar beleefden we met de jaarwisseling een horrornacht en had ik rond deze tijd al achttien vuurwerkslachtoffers behandeld", zegt De Faber tegen de krant. "Dat is een enorm verschil met deze nacht. De grote factor daarin is dat het afsteken van consumentenvuurwerk niet mag. Daardoor zijn er ook veel minder omstanders."

  Hij gaat ervan uit dat landelijk hetzelfde beeld zal opdoemen. "Wij behandelen doorgaans 10 tot 15 procent van de vuurwerkslachtoffers. Ik denk dat er in Nederland geen honderden, maar tientallen slachtoffers met oogletsel zijn. Het bewijs dat een vuurwerkverbod werkt, is denk ik geleverd."

 • Aanrijding tussen politievoertuig en fietser in Amsterdam

  In Amsterdam is een aanrijding geweest tussen een politievoertuig en een fietser. De fietser is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeluk gebeurde rond 04.00 uur op de Rozengracht. Agenten zijn ter plaatse om onderzoek te doen.

 • Meerdere aanhoudingen verricht in Leeuwarden

  De politie in Leeuwarden heeft meerdere aanhoudingen verricht bij ongeregeldheden in het centrum, meldt Omrop Fryslân. Een groep jongeren stak daar vuurwerk af en bekogelde de politie ermee. Ook de marechaussee en de ME kwamen volgens de regionale omroep in actie.

  Burgemeester Buma kwam ter plaatse om poolshoogte te nemen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politie met vuurwerk belaagd in Leeuwarden
 • Drones vormen figuren boven Rotterdam

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Drones vormen figuren boven Rotterdam
 • Agent lost waarschuwingsschot in Wapenveld

  In het Gelderse dorp Wapenveld heeft een politieambtenaar een waarschuwingsschot gelost toen hij werd belaagd door jongeren. De ambtenaar kwam ter plaatse bij een groep jongeren die een vuur had gestookt en sprak de groep daarop aan. Daarna werd hij belaagd.

  De groep vertrok, maar de politie doet nog onderzoek, ook naar het gebruik van het vuurwapen.

 • Jaarwisseling in Arnhemse wijk Geitenkamp rustig verlopen

  In de Arnhemse wijk Geitenkamp is Oud en Nieuw rustig verlopen, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. Burgemeester Marcouch had in de aanloop naar de jaarwisseling gebiedsverboden uitgedeeld voor de wijk. Eind november was het dagen achtereen onrustig. Er werden toen meer dan twintig relschoppers opgepakt.

  "De overgrote meerderheid van de Arnhemmers heeft zich solidair verklaard met de zorg", zei Marcouch tegen De Gelderlander. "Hen wil ik complimenteren, zij zijn ook thuisgebleven." De burgemeester had ook veertien onruststokers in de wijk een officiële waarschuwing gegeven en met ouders van relschoppers gesproken.

  "Helaas zijn er ook egoïstische Arnhemmers die wel veel illegaal vuurwerk hebben afgestoken", aldus Marcouch. "Ondanks het vuurwerkverbod en de oproep niets af te steken. In vergelijking met voorgaande jaren viel het wel weer mee."

 • Vuurwerkdoden in België en Frankrijk

  In het Belgische Zandhoven is een 28-jarige man om het leven gekomen, meldt de VRT. Het slachtoffer kreeg een vuurpijl in zijn gezicht. De man was met zijn gezin Oud en Nieuw aan het vieren en wilde, ondanks het vuurwerkverbod, toch enkele vuurpijlen afschieten. Toen een pijl niet afging en hij deze wilde nakijken, ontplofte de pijl in zijn gezicht.

  In de Franse Elzas gebeurde een soortgelijk incident. Een 25-jarige man kwam daar om het leven nadat hij op straat vuurwerk had afgestoken. Een andere man van 24 liep ernstige verwondingen op aan zijn gezicht.

 • Ook ongeluk in Rotterdam door mist

 • Hulpdiensten op Oudejaarsavond minder vaak in actie dan jaar ervoor

  Hulpdiensten hoefden afgelopen Oudejaarsavond minder vaak in actie te komen dan het jaar ervoor. Via het P2000-netwerk zijn 30 procent minder meldingen binnengekomen dan een jaar eerder, blijkt volgens ANP uit data van alarmeringen.nl

  Tussen 18.00 uur en middernacht hebben de meldkamers de hulpdiensten 1503 keer gealarmeerd via P2000. In hetzelfde tijdsbestek vorig jaar gebeurde dat 2139 keer.

  Op heel Oudjaarsdag werden er 4143 meldingen verzonden, een jaar eerder waren dat er 5191. Dat komt neer op een daling van 20 procent.

  Volgens Wilbert de Vries van alarmeringen.nl zullen de daadwerkelijke aantallen waarschijnlijk hoger liggen dan de genoemde aantallen, omdat niet alle incidenten waar hulpdiensten op af gaan via P2000 binnenkomen.

 • Oudejaarsavond was anders dan anders

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Volgend jaar doen we het wel weer beter, gezelliger'
 • KNMI waarschuwt voor dichte mist, ongevallen op A4

  Het KNMI waarschuwt voor dichte mist op steeds meer plaatsen in het land. In Zuid-Holland en Utrecht is het zicht op sommige plaatsen minder dan 10 meter. Daar geldt code oranje. Vermoedelijk lost de mist pas in de loop van de ochtend op. Verder kan het plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten, vooral op lokale wegen.

  Op de A4 tussen Den Haag en Amsterdam hebben meerdere aanrijdingen plaatsgevonden, twittert de politie. Het zicht is zeer slecht door dichte mist. De politie roept automobilisten op de snelweg te mijden.

 • Koning bezoekt HMC Westeinde ziekenhuis

  Koning Willem-Alexander heeft samen met burgemeester Van Zanen van Den Haag een werkbezoek gebracht aan het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag. Hij zag daar dat het een stuk rustiger was dan tijdens andere jaarwisselingen.

  Eerder op de avond ging de koning ook langs bij het regionaal crisiscentrum en politiebureau Hoefkade.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Koning Willem-Alexander bezoekt op oudjaarsavond een ziekenhuis in Den Haag
 • Hulpverleners op meerdere plaatsen belaagd

  Op meerdere plekken in het land krijgen hulpverleners te maken met agressie. In Amsterdam Nieuw-West zijn vijf mensen aangehouden die met vuurwerk naar de politie hadden gegooid. Er zijn geen agenten gewond geraakt. Ook in Amsterdam-Oost waren er ongeregeldheden.

  In Rotterdam heeft de ME ingegrepen nadat jongeren de brandweer met stenen en vuurwerk hadden bekogeld. De brandweer was bezig met het blussen van een brand bij een school aan de Asserweg. Alle jongeren zouden zijn aangehouden. Ook in Katwijk en Den Haag werden hulpverleners belaagd.

  In Renkum, Gelderland, werd een politieagent in het gezicht geslagen nadat hij was afgekomen op een conflict met tientallen mensen. Er is een man aangehouden.

  In Waardenburg, ook in Gelderland, moest de ME een groep van honderd mensen tegenhouden die de brandweer belemmerden een autobrand te blussen.

  Ook in Zeeland is het her en der onrustig. In Zierikzee en Westkapelle werd met vuurwerk naar politieagenten gegooid.