NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Duitsland, Hongarije en Slowakije begonnen met inenten • Minder nieuwe ziekenhuisopnames

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Het aantal nieuwe besmettingen is onder de 10.000, ziekenhuisopnames stijgen, maar minder hard.
 • De eerste vaccins zijn aangekomen in Nederland. Ze worden opgeslagen bij Movianto in Oss.
 • Jaap van Dissel blikt terug op het coronajaar.
 • Britse coronavariant rukt op binnen en buiten Europa.
Liveblog gesloten
 • Argentijnse vaccinatiecampagne begint dinsdag

  Argentinië begint dinsdag met vaccineren. Het Zuid-Amerikaanse land krijgt begin volgende week 300.000 doses van het Russische Spoetnik V-vaccin binnen. Dat werd woensdag goedgekeurd door de Argentijnse zorgautoriteit. Eerst wordt het zorgpersoneel ermee ingeënt.

  Argentinië is het derde land dat het Russische vaccin officieel toelaat, na Rusland en Wit-Rusland. Ook het Pfizer/BioNTech-vaccin is er goedgekeurd.

  Veel Russen wantrouwen het Spoetnik V-vaccin, lees hier meer.

 • Britse coronamutatie ook in Canada

  Ook in Canada zijn de eerste gevallen van de besmettelijker Britse variant van het coronavirus opgedoken. Dat melden Canadese media.

  Er zijn twee besmettingen vastgesteld in de provincie Ontario. Het gaat om een stel uit het plaatsje Durham, dat niet op reis is geweest.

  In Ontario is vandaag een lockdown ingegaan vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen.

 • In dit Spaanse verpleeghuis wisten ze op een bijzondere manier het virus buiten te houden

  Toen in Spanje de eerste lockdown werd afgekondigd in maart, besloot het personeel van een verpleeghuis in het Noord-Spaanse Estella zich samen met de bewoners op te sluiten. Met resultaat, want niemand raakte besmet met het coronavirus. En het had nog meer effect, vertelt directeur David Cabrero aan Spanje-correspondent Rop Zoutberg: "We begrepen beter hoe de wereld van onze ouderen eruit ziet. Ik ben er als mens beter van geworden, dat is voor het team van medewerkers niet anders."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dit Spaanse verpleeghuis hield het coronavirus tot nu toe buiten de deur
 • Ook Slowakije begonnen met vaccineren

  Na Duitsland en Hongarije is ook Slowakije begonnen met vaccineren. Het eerste vaccin ging naar een lid van de Slowaakse pandemiecommissie, Vladimir Krcmery.

  Ook anderen belangrijke epidemiologen en regeringsadviseurs zaten bij de eerste tien gevaccineerden, die zich voor de tv-camera's lieten inenten. Morgen worden leden van de Slowaakse regering gevaccineerd.

  Dan beginnen onder meer ook Frankrijk, Spanje en Italië met inenten.

 • 101-jarige vrouw als eerste Duitser gevaccineerd

  In Duitsland is een dag eerder dan gepland begonnen met het vaccineren tegen corona, melden Duitse media. Een 101-jarige vrouw in een verzorgingshuis in Halberstadt kreeg de inenting als eerste. Daarna kregen 39 andere bewoners en tien verzorgenden ook een coronavaccinatie.

  Ook Hongarije is vandaag begonnen met de vaccinatiecampagne. Daar werden dokters en medewerkers in de gezondheidszorg als eerste ingeënt.

  Morgen beginnen veel andere Europese landen met vaccineren. In Nederland worden de eerste mensen op 8 januari ingeënt.

 • Japan weert buitenlandse reizigers

  Japan sluit de grenzen voor buitenlanders die niet in het land wonen. De maatregel gaat in op 28 december en duurt tot zeker eind januari, heeft de regering bekendgemaakt.

  De maatregel is een reactie op opduiken van besmettelijker varianten van het coronavirus. Vrijdag werden de eerste besmettingen vastgesteld met de Britse mutatie.

  Japanners en in Japan wonende buitenlanders kunnen nog wel naar het land reizen. Ze moeten dan beschikken over een negatieve coronatest van niet ouder dan 72 uur en moeten bij aankomst twee weken in quarantaine.

 • Minder nieuwe positieve gevallen en ziekenhuisopnames

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9880 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1657 minder dan gisteren. Het aantal ligt lager dan gemiddeld afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 11.059 positieve tests bijkwamen.

  Er werden 213 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 104 nieuwe opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 42 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen.

  In totaal liggen er nu 2349 mensen met corona in het ziekenhuis. Gisteren waren dat er 2304.

 • Britse coronavariant nu ook in Zweden

  De Britse mutatie van het coronavirus is nu ook opgedoken in Zweden. Het gaat om een reiziger uit het Verenigd Koninkrijk, die ziek werd en na een positieve test in isolatie is gegaan. Voor zover bekend zijn er geen andere mensen in Zweden positief getest op de coronavariant.

  Zweden stelde vorige week net als andere landen een verbod in voor vluchten uit het Verenigd Koninkrijk. Het reisverbod geldt zeker tot 1 januari.

 • Nog eens ruim 5500 tests afgenomen in Dover

  In de haven van Dover is bij nog eens 5500 vrachtwagenchauffeurs een coronatest afgenomen. Dat laat de Britse minister van Transport weten. Gisteren werden er al 10.000 tests gedaan. Alles bij elkaar zijn 36 chauffeurs positief getest. Hoeveel vrachtwagens het Kanaal vandaag zijn overgestoken, is niet duidelijk. Gisteren waren het er 4500.

  Een Nederlands-Duitse chauffeur zegt op Radio 1 dat hij muurvast staat. "Ik voel me machteloos. We zijn afhankelijk van degenen die het hier voor het zeggen hebben." Hij heeft geen zicht op wanneer hij een test krijgt. En zelfs als hij negatief getest wordt, ziet hij zich niet snel de grens overgaan. "Iedereen staat hier bumper aan bumper. Er is geen beweging in te krijgen."

  De chauffeurs staan vast nadat Frankrijk de grens met het Verenigd Koninkrijk had dichtgegooid toen daar een gemuteerde variant van het coronavirus was opgedoken. Woensdag gingen de grenzen weer open, maar chauffeurs mogen alleen de oversteek maken als ze een negatieve test kunnen laten zien.

 • Veel Europese landen ontvangen vandaag eerste vaccins

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Veel Europese landen ontvangen vandaag eerste vaccins
 • 'Stijging kaakklachten door corona'

  Artsen in België zien een toename van het aantal kaakklachten. In de Belgische krant Het Nieuwsblad zegt een kaakspecialist dat de klachten vooral te wijten zijn aan een verkeerd gebruik van mondkapjes. "Gebruik een passend mondmasker dat niet afzakt, want als mondmaskers afzakken proberen we dat vaak te corrigeren met de kaak, en die is die beweging niet gewend."

  "Het mondmasker op zijn plaats houden en erdoorheen praten, belast de kaak ferm", zegt ze tegen de krant. Maar ook stress vanwege de coronacrisis wordt gezien als een oorzaak van de klachten.

 • Vaccins kwamen dag eerder aan in Griekenland

  Vrachtwagens met de eerste ladingen coronavaccins van BioNTech/Pfizer zijn gisteravond aangekomen in Griekenland. Dat was een dag eerder dan gepland. Ze zijn opgeslagen op speciale locaties, onder strenge bewaking.

  Morgen beginnen de eerste vaccinaties van personeel in vijf covid-ziekenhuizen in de hoofdstad Athene. Ook de Griekse president Katerina Sakellaropoulou en premier Kyriakos Mitsotakis worden zondag ingeënt. De komende dagen volgen ook de zorgmedewerkers van de covid-ziekenhuizen in de rest van het land en de bewoners en het personeel van zorginstellingen.

  Vervolgens komen in de eerste fase van de inentingscampagne andere werknemers in de gezondheidszorg, bewoners van zorginstellingen en mensen die essentiële functies bekleden bij de overheid aan de beurt. In de tweede fase, waarschijnlijk vanaf februari, krijgen mensen boven de 70 jaar en andere kwetsbare groepen de twee prikken. Zij kunnen terecht bij meer dan 1000 vaccinatiepunten. De inenting is gratis, vrijwillig en op afspraak.

 • Vier gevallen nieuwe variant in Madrid

  In Madrid zijn vier gevallen van de nieuwe coronavariant aangetroffen, meldt de krant El Confidencial. Het gaat om vier mensen uit dezelfde familie. Van drie personen die met hen in contact zijn geweest wordt vermoed dat ze ook besmet zijn met dat virus. Die drie zijn getest en over een paar dagen is bekend of zij ook besmet zijn met de gemuteerde variant.

  In de Spaanse hoofdstad wordt vanaf maandag de lokale lockdown uitgebreid; de strenge maatregelen duren tot 15 januari.

 • Von der Leyen: langzaam terug naar normaal leven

  Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is blij dat de EU vanaf morgen gaat vaccineren. "Vandaag is de leveringsdag en morgen beginnen we met vaccineren door de hele Europese Unie", zegt ze in een videoboodschap op Twitter. "Binnenkort hebben we nog meer vaccins, zodra die veilig en effectief zijn bevonden."

  Volgens Von de Leyen heeft de Europese Unie genoeg vaccins besteld voor alle 450 miljoen inwoners. "Met de vaccinaties kunnen we weer richting een normaal leven. Als er genoeg mensen zijn ingeënt kunnen we weer reizen, onze families bezoeken en weer normale vakanties vieren waar we allemaal aan toe zijn."

  "Maar tot die tijd moeten we voorzichtig blijven. We moeten onszelf en onze geliefden beschermen tegen het virus. Laten we van 2021 het jaar van het Europese herstel en hoop maken."

 • Moeder en dochter werken samen op IC-afdeling Erasmus MC

  Moeder en dochter Van Weijen werken deze dagen samen op de intensive care in het Erasmus MC. Moeder Leonie is verpleegkundige in het Rotterdamse ziekenhuis, haar dochter Paula derdejaars student geneeskunde.

  "Ik wil heel graag helpen en we zijn hard nodig", zegt Paula bij RTV Rijnmond. "En dan brengt mijn moeder me weer met beide benen op de grond."

  De twee nemen kort de tijd voor een interview, op de zevende verdieping van het ziekenhuis.