NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Sobere kerstavondmis in Rome • Meer dan 600.000 Britten kregen Pfizer-vaccin

Liveblog gesloten
 • Meer dan 600.000 Britten kregen Pfizer-vaccin

  In het Verenigd Koninkrijk hebben inmiddels meer dan 600.000 mensen hun eerste dosis van het Pfizer-coronavaccin gekregen, melden de autoriteiten. De Britten begonnen op 8 december met inenten, waarmee het Verenigd Koninkrijk het eerste land ter wereld werd dat met het Pfizer-vaccin begon.

  In eerste instantie zijn ouderen en zorgmedewerkers aan de beurt. Zij kunnen zich op meer dan 500 locaties laten inenten. Drie weken later krijgen ze dan de tweede prik, waarmee ze beschermd zouden moeten zijn.

  De Britten hebben meer dan 40 miljoen doses van het vaccin besteld. Minister Hancock van Volksgezondheid rekent erop dat er dit jaar nog miljoenen doses geleverd worden.

 • Spaanse koning uit indirect kritiek op Juan Carlos

  De Spaanse koning Felipe heeft in zijn kersttoespraak lang stilgestaan bij corona, de sociale problemen die ontstaan door de wereldwijde pandemie en de economische crisis die hieruit voorkomt.

  Ook refereerde de koning 'overduidelijk even aan zijn vader', schrijft correspondent Rop Zoutberg op Twitter.

  Zijn vader, Juan Carlos, wordt van corruptie beschuldigd. Koning Felipe zei in zijn toespraak dat hij zich inzet "voor de ethische en morele principes die burgers eisen van ons gedrag" en deze principes staan "boven elke overweging, van welke aard dan ook, zelfs persoonlijke of familiale".

 • Alternatieve kerstinitiatieven door het hele land

  Kerst is gewoonlijk al een tijd van bezinning, van samenzijn en ook van gulheid. Door de coronacrisis lijkt de kerstgedachte, van vrede en welwillendheid, bij velen nog meer aanwezig dan anders.

  We verzamelden enkele voorbeelden uit het land:

 • Sobere kerstavondmis in Rome, urbi et orbi morgen online

  Paus Franciscus heeft op Kerstavond geen duizenden mensen toegesproken, maar slechts zo'n 200 personen tijdens een vervroegde mis in de Sint-Pieterbasiliek in Rome. Vanwege de avondklok in Italië begon de viering twee uur eerder dan normaal.

  De paus zei tijdens de mis, die in het teken stond van corona, dat christenen zelfs in de slechtste tijden geloof in God moeten hebben.

  Ook morgen zal de paus niet zoals gebruikelijk het urbi et orbi (zegening) uitspreken tegenover een mensenmassa op het Sint-Pietersplein. De zegening wordt wel gestreamd.

 • Kersttoespraak België en Luxemburg in teken van corona

  Koning Filip van België heeft de Belgen een hart onder de riem gestoken in zijn Kersttoespraak. Uiteraard stond corona centraal in zijn verhaal: "Dit jaar is alles anders. Vanavond vieren we Kerstmis in onze bubbel of alleen. Want we moeten het veilig houden." Toch is de koning ook hoopvol. "Het einde van de crisis ligt de komende maanden echt binnen ons bereik."

  Ook de Groothertog van Luxemburg refereert op Kerstavond aan het voorbije coronajaar. "Het is voor ons allemaal een enorme uitdaging geweest. Het einde van het jaar brengen we graag door met familie en vrienden, thuis of op een feestelijk versierde kerstmarkt. Dit jaar is het ingewikkelder, zo niet onmogelijk, vanwege een virus dat we allemaal hebben onderschat en dat zich heeft ontwikkeld tot een pandemie die onze wereld op zijn kop heeft gezet." Om af te sluiten met de mededeling dat we geduld nodig hebben.

  Koning Willem-Alexander houdt mogen zijn jaarlijkse Kersttoespraak. Deze is vanaf 13.00 uur live te volgen bij de NOS op onze site en app, op NPO Start en NPO Radio 1.

 • Al dertien doden in Belgisch verpleeghuis door besmette Sint

  Een bezoek van een met corona besmette hulpsinterklaas aan een woonzorgcentrum in het Belgische Mol heeft inmiddels aan dertien bewoners het leven gekost. In totaal zijn 121 van de 170 bewoners geïnfecteerd geraakt en het aantal bewoners met ernstige symptomen stijgt.

  Het gemeentebestuur vreest een zware periode voor het verpleeghuis. Omdat er ook bij de personeelsleden steeds meer besmettingen zijn vastgesteld, is er een tekort aan verzorgers. Onder meer het Rode Kruis, defensie en de gemeente springen bij.

 • Thuiszitten door de lockdown is funest voor kwetsbare mensen

  De lockdown is een zware klap voor de hele horeca. Maar voor cafés en restaurants waar kwetsbare mensen werken, is de klap nog groter.

  Daarom doen ze alles om toch door te blijven draaien, zoals door het maken van kerstpakketten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Thuiszitten door de lockdown is funest voor kwetsbare mensen
 • Gelders zorgpersoneel terug van kerstverlof

  Ziekenhuizen in Gelderland zien zo'n sterke toename van het aantal coronapatiënten, dat op sommige plekken zorgpersoneel gevraagd wordt om terug te komen van kerstverlof, meldt Regionaal Overleg Acute Zorgketen Oost (ROAZ Oost).

  Onder de zorgregio vallen meerdere ziekenhuizen, waaronder het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, Rijnstate in Arnhem, Ziekenhuis Rivierenland in Tiel en ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

  De ziekenhuizen zijn bezorgd over de toename van besmette patiënten en doen een dringend beroep op iedereen om de coronarichtlijnen te volgen en in kleine groepjes de feestdagen te vieren.

  "We zien met lede ogen aan hoe de besmettingen oplopen en daarmee de toestroom van patiënten in onze ziekenhuizen", zegt Bertine Lahuis, voorzitter van ROAZ Oost. "De huidige situatie zorgt ervoor dat wij nog zeker optimale maar niet meer de maximale kwaliteit van zorg kunnen leveren. Deze constatering valt ons bijzonder zwaar."

 • Gezondheidsraad: vaccineer eerst ouderen

  De Gezondheidsraad blijft bij het eerdere advies om het coronavaccin van Pfizer en BioNTech vooral in te zetten bij ouderen. Het kabinet wil juist dat eerst verpleeghuismedewerkers het vaccin toegediend krijgen.

  Volgens de adviesraad hebben mensen van 60 en ouder het grootste risico op ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Een beperkt deel van de vaccinvoorraad kan volgens de raad wel worden ingezet bij zorgmedewerkers om kwetsbare ouderen te beschermen en om de continuïteit van de zorg te garanderen.

 • Britse virusvariant voor het eerst in Duitsland opgedoken

  De besmettelijke Britse virusvariant is voor het eerst opgedoken in Duitsland. Een vrouw die zondag van Londen naar Frankfurt vloog, testte positief op besmetting met het virus. Na onderzoek werd duidelijk dat het gaat om het gemuteerde virus. Dit meldt de deelstaat Baden-Württemberg.

  De vrouw, die milde symptomen heeft, is in het huis van familie in isolatie gegaan. Drie personen met wie ze nauw contact heeft gehad, zitten ook in quarantaine. De Britse coronavariant leidde er deze week toe dat Groot-Brittannië 'op slot' ging.

 • Eindstand 3FM Serious Request bekend

 • Kerkgangers gaan vanavond veelal online naar de Nachtmis

  Het is bijna Kerstavond: de avond waarop veel kerken normaal gesproken helemaal vol zitten. Vanwege corona is dat dit jaar anders.

  De Nederlandse bisschoppenconferentie besloot vorige week dat er vanwege de strenge lockdownregels dit jaar op Kerstavond geen publieke vieringen in de rooms-katholieke kerken zijn. En dus zijn de nachtmissen alleen online te volgen.

  Vorig jaar kwamen er 1800 mensen naar de Nachtmis in de Sint-Jan kathedraal in Den Bosch. Vanavond is ook deze mis online te bekijken.

 • Negatieve coronatest ook verplicht voor reizigers per trein, bus of boot

  Ook passagiers die met de trein, bus of boot Nederland binnenkomen, moeten straks laten zien dat ze geen corona hebben. Vanaf 29 december moeten ze een negatieve coronatest kunnen laten zien.

  Die regel was al aangekondigd voor het vliegverkeer. De test mag maximaal drie dagen oud zijn.

 • Nederlandse besmettingscijfers uitzonderlijk hoog, ook wereldwijd

  Het aantal besmettingen in Nederland is in vergelijking met andere landen uitzonderlijk hoog. Na San Marino, Liechtenstein en Litouwen is het aantal besmettingen in Nederland gemiddeld het hoogst, gemeten over een hele week.

  Mogelijk verandert dat wel: de afgelopen dagen neemt het aantal positieve tests in Nederland heel licht af, en is in onder meer de Verenigde Staten, Zweden en Kroatië het aantal positieve tests hoger.

 • Ondanks vooruitgang in strijd tegen corona is sterfkans op IC nog even groot

  In september was er nog veel optimisme onder artsen: de kans op overleving op de intensive care voor covid-patiënten leek groter geworden. Tijdens de tweede golf echter zijn er veel meer data beschikbaar gekomen en die vertellen een ander verhaal. Het blijkt dat de sterfkans met corona op de IC nu nog precies dezelfde is als in de eerste maanden van de uitbraak: iets meer dan 30 procent van de patiënten overlijdt.