NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Britse virusvariant ook in Israël en Noord-Ierland vastgesteld

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Bij deze sluiten we het coronablog van 23 december. Morgen praten we je weer bij in een nieuw liveblog. Fijne nacht!

 • Geen witte maar beschilderde overals in dit Russische ziekenhuis

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Dit is om je humeur en immuunsysteem op te krikken'
 • Britse virusvariant ook in Israël en Noord-Ierland vastgesteld

  De Britse variant van het coronavirus is ook vastgesteld in Israël en Noord-Ierland. Het RIVM zei vandaag al tegen de NOS dat de verspreiding van deze besmettelijker variant niet meer tegen te houden lijkt.

  In Noord-Ierland gaat het om een positieve test. "Dit is jammer genoeg de bevestiging die we al hadden verwacht", zegt minister van Gezondheidszorg Swann. Hij wijst erop dat er geen bewijs is dat de mutatie dodelijker is dan andere varianten.

  Ook Israël meldde vandaag de eerste vastgestelde besmettingen met de Britse variant. Het gaat om vier personen, van wie drie personen die vanuit Engeland waren teruggereisd naar Israël. Zij worden in quarantaine gehouden in een hotel. Een vierde geval wordt nog onderzocht.

 • Organisaties en vrijwilligers helpen mensen de kerstvakantie door

  De agenda in de kerstvakantie is leeg voor veel mensen. Om mensen die het nodig hebben een steuntje in de rug te bieden, worden er alsnog veel dingen georganiseerd door particuliere organisaties, stichtingen of gemeentes. En daar worden de deelnemers blij van.

  In deze video zie je een aantal voorbeelden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Knutselen en kerstkaarten schrijven: 'We vergeten soms dat mensen alleen zijn'
 • Negatieve coronatest verplicht voor alle vliegreizen naar Nederland

  Vanaf 29 december moet iedereen die naar Nederland vliegt verplicht een negatieve coronatest presenteren. Dat geldt ook voor Nederlanders, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

  De maatregel geldt sinds vandaag ook al voor het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Het kabinet breidt dat uit voor alle vluchten richting Nederland. Het gaat officieel om landen waar minimaal code oranje geldt vanwege de coronacrisis, maar dat gaat effectief om heel de wereld.

  De PCR-test dient maximaal 72 uur voor de aankomst in Nederland afgenomen te zijn. Als passagiers geen negatieve PCR-testuitslag hebben die aan de eisen voldoet, dan mogen zij niet aan boord van het vliegtuig.

  Het kabinet bekijkt de mogelijkheid om de maatregel ook in te voeren voor EU-passagiers die per trein, bus en schip naar Nederland reizen. Dat schrijft zorgminister De Jonge in een Kamerbrief.

 • Door Kerst en coronacrisis hebben boodschappenbezorgers het extra druk

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Nu hebben we ook bestellingen van soms 110 kilo erbij zitten'
 • 'Ook ggz-medewerkers hebben recht op voorrang vaccinatie'

  Medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg moeten ook met voorrang worden gevaccineerd tegen covid-19. Die oproep doen belangenverenigingen aan het kabinet.

  "De Gezondheidsraad, VWS en het RIVM lijken zich niet of onvoldoende bewust van kwetsbare groepen die zijn opgenomen in ggz-instellingen", schrijft de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. "Terwijl ouderen met lichamelijke én psychische aandoeningen in psychiatrische klinieken toch een risicogroep zijn, evenals langdurig opgenomen psychiatrisch patiënten die zich vaak slecht aan de coronaregels kunnen houden."

  De organisaties willen dat het ministerie al het zorgpersoneel van psychiatrische patiënten in instellingen liefst nog voor de Kerst toevoegt aan het vaccinatieplan. Ze schrijven dat het ministerie "het verzoek en de zorgen van de ggz erkent" en dat het verzoek de komende week wordt beoordeeld.

  Gisteren riepen ook ziekenhuizen het kabinet op zorgmedewerkers voorrang te geven bij het vaccineren.

 • De Jonge: coronadebat speelde belangrijke rol bij lijsttrekkerbesluit

  Een belangrijke afweging voor Hugo de Jonge om af te zien van het CDA-lijsttrekkerschap was het verscherpte politieke debat rondom de coronamaatregelen. Dat zegt De Jonge in een interview met Dit is de Dag op NPO Radio 1.

  "Alles wat ik voorstelde werd met extra scepsis, extra kritiek en extra negativiteit bejegend, omdat ik ook nog lijsttrekker was." De Jonge spreekt zelf van het "verpolitieken" van de coronacrisis. "Dat had er alles mee te maken dat ik naast minister ook lijsttrekker was."

  'Coronaminister' De Jonge ziet een groot verschil in de manier waarop Nederlanders sinds de zomer omgaan met het virus. Waar de sfeer tijdens de eerste golf "hartverwarmend" was constateert De Jonge dat het virus naast "ziekmakende" ook "polariserende" krachten met zich meebrengt.

 • RIVM: Britse coronavariant verspreidt zich door Nederland

  De verspreiding van de Britse variant van het coronavirus lijkt niet meer tegen te houden in Nederland. Tot nu toe is bij twee Nederlanders de nieuwe variant vastgesteld, maar het RIVM vermoedt dat de coronavariant inmiddels verder door het land is verspreid.

  "Meerdere signalen wijzen daarop", zegt Chantal Reusken, hoofd-viroloog van het RIVM tegen de NOS. Het is volgens haar een kwestie van dagen voordat de nieuwe variant gaat voorkomen in steekproeven die worden uitgevoerd bij coronatests in verschillende regio's.

 • Twentse ziekenhuizen vragen hulp van het leger

  Twentse ziekenhuizen hebben het leger en oud-IC-medewerkers om hulp gevraagd vanwege de toestroom van coronapatiënten. "We komen op een punt dat zelfs de spoedzorg en acute zorg in gevaar dreigen te komen", zegt een ziekenhuisbestuurder tegen RTV Oost.

  De corona-afdelingen van de Twentse ziekenhuizen liggen nagenoeg vol. Deze week werd voor het eerst in maanden weer een coronapatiënt naar Duitsland overgeplaatst. "Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo'n sterke stijging heb gezien. We zien, ondanks de lockdown, geen enkele afvlakking van de cijfers", zegt een directeur van GGD Twente.

  Het ziekteverzuim onder het ziekenhuispersoneel neemt ook toe. Zo zijn alleen bij Medisch Spectrum Twente al zeventig medewerkers ziek en niet inzetbaar. "Als je nou met Kerst buiten de lijntjes wil kleuren: het kan écht niet. Zeg je afspraken af, neem geen enkel risico", waarschuwt de GGD.

 • Minister: nieuwe variant in VK is Zuid-Afrikaanse variant

  De nieuwe virusvariant die in het Verenigd Koninkrijk is vastgesteld, betreft de mutatie die onlangs is opgedoken in Zuid-Afrika. Het gaat dus niet om een totaal nieuwe variant, zoals eerder vermeld in dit liveblog.

  Als gevolg van het nieuws stelt de Britse regering reisrestricties in voor mensen die vanuit Zuid-Afrika naar Groot-Brittannië willen reizen. Wat die maatregelen precies zijn, maakte de Britse minister van Gezondheidszorg Hancock niet bekend. Wel moet iedereen die de afgelopen twee weken in Zuid-Afrika is geweest verplicht in quarantaine.

  "De afwijkende variant is hier gekomen door enkele besmette mensen die vanuit Zuid-Afrika naar het Verenigd Koninkrijk zijn gereisd", zegt correspondent Tim de Wit. Die variant is volgens de minister bij twee personen vastgesteld.

  Zowel de 'Britse' als de 'Zuid-Afrikaanse' mutatie lijken meer besmettelijk dan het originele virus, zegt directeur Susan Hopkins van overheidsorgaan Public Health England. "Voor de Britse variant hebben we daar meer bewijs voor, omdat we die uitgebreid hebben bestudeerd. We leren nog over Zuid-Afrikaanse variant."

  Volgens Hopkins zijn de twee varianten genetisch heel verschillend van elkaar. Ze verwacht dat de huidige vaccins gewoon werken tegen beide varianten.

 • Deze schreeuwcabine meet binnen een minuut of iemand besmettelijk is

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We kunnen redelijk eenvoudig 120 mensen per uur testen'
 • Opnieuw recordaantal besmettingen VK

  De afgelopen dag zijn er 39.237 nieuwe besmettingen gemeld in het Verenigd Koninkrijk. Dat is opnieuw een recordaantal. Ook werden er 744 overleden coronapatiënten gemeld, specifiek mensen bij wie de afgelopen 28 dagen een besmetting was vastgesteld.

  De situatie in het Verenigd Koninkrijk ligt onder een vergrootglas vanwege de meer besmettelijke virusvariant die daar is opgedoken. Vandaag werd duidelijk dat er opnieuw een nieuwe mutatie is vastgesteld die volgens de Britse minister van Gezondheidszorg zich ook sneller verspreidt.

  Het vorige recordaantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk werd dinsdag gevestigd met een totaal van 36.804. Die dag werden 691 overlijdens als gevolg van het virus gemeld.

  Het totale aantal Britten bij wie een coronabesmetting is vastgesteld, is gestegen tot boven de 2,1 miljoen. Het dodental nadert de 70.000.

 • RIVM: negen van tien grootste coronabrandhaarden zijn christelijke gemeente

  In Nederland zijn momenteel negen van de tien grootste coronabrandhaarden een christelijke gemeente, dat bevestigt het RIVM na berichtgeving door Trouw. Van de twintig gemeenten met de meeste besmettingen per honderdduizend inwoners waren er veertien christelijk.

  Als definitie van een christelijke gemeente hanteert het RIVM alle gemeenten waar de laatste verkiezingen meer dan 20 procent SGP of ChristenUnie stemde. Dat zijn er in totaal 42.

  Grote gezinnen

  Het RIVM heeft geen verklaring gegeven waarom christelijke gemeenten oververtegenwoordigd zijn in de lijst van brandhaarden. Een mogelijke verklaring is volgens het RIVM dat de gezinnen vaak veel groter zijn en mensen in deze dorpen vaak bij hetzelfde bedrijf werken. Op die manier kan het virus zich relatief snel verspreiden.

  "We weten niet hoe de besmettingen binnen een gemeente verdeeld zijn", zegt het instituut tegen Trouw. "Maar het is aannemelijk dat de christelijke gemeenschappen de verklarende factor zijn, omdat het verband anders niet zo duidelijk was."

  De woordvoerder van het RIVM zegt tegen de NOS: "We willen niet stigmatiseren, maar we willen het wel benoemen. Dat hebben we eerder ook gedaan bij andere groepen met veel besmettingen, zoals jongeren en mensen die terugkwamen van vakantie."

 • Update

  In het onderstaande bericht staat dat het gaat om een compleet nieuwe coronavariant, maar later bleek dat de nieuwe variant waar Hancock over spreekt dezelfde is die eerder in Zuid-Afrika is opgedoken.