NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Verbod op vliegverkeer vanuit Zuid-Afrika • Joe Biden ingeënt

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • EMA keurt coronavaccin Pfizer/BioNTech goed.
 • RIVM: 11.212 nieuwe besmettingen, 31 doden.
 • Steeds meer landen schrappen vluchten uit het VK, kabinet bekijkt hulp aan Nederlanders.
 • Later vandaag crisisberaad in Brussel en Londen.
 • Meer investeringen in ict om thuiswerken mogelijk te maken.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hierbij sluiten we het coronablog van 21 december. Morgen is er weer een nieuw blog met het laatste coronanieuws. Goedenacht!

 • Verbod vliegverkeer vanuit Zuid-Afrika

  Sinds maandagavond 21.00 uur geldt een verbod op vliegverkeer met passagiers vanuit Zuid-Afrika naar Nederland. Het verbod geldt tot uiterlijk 1 januari. Vluchten met vracht en medisch personeel blijven toegestaan.

  Minister Van Nieuwenhuizen stelt het vliegverbod in om verspreiding van een nieuwe besmettelijke variant van het coronavirus, die in Zuid-Afrika rondwaart, tegen te gaan.

  'Coronaminister' Hugo de Jonge zei maandagavond bij Op1 dat niet aangetoond is dat de variant in Zuid-Afrika ook echt besmettelijker is. "Maar dat is wel denkbaar. Vandaar hebben we uit voorzorg dit vliegverbod afgekondigd."

  Het besluit van het kabinet betekent dat twee geplande vluchten die dinsdagochtend vanuit Zuid-Afrika in Nederland zouden arriveren niet doorgaan. Voor Nederlanders die niet kunnen terugkeren uit Zuid-Afrika, geldt het advies een veilig onderkomen te zoeken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Deze variant is weer net anders'
 • Joe Biden gevaccineerd

  Aankomend president van de Verenigde Staten Joe Biden is maandag ingeënt met het vaccin van Pfizer. Dat gebeurde in een ziekenhuis in zijn thuisstaat Delaware. Tijdens een live tv-uitzending van de vaccinatie riep hij Amerikanen op zich ook te laten vaccineren. "Er is niets om je zorgen over te maken."

  Biden moet nog een tweede prik krijgen, net als zijn vrouw Jill. Aanstaand vicepresident Kamala Harris en haar man volgen later.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Joe Biden gevaccineerd: 'Er is niets om bang voor te zijn'
 • 'Winkeliers aanpakken die lockdown omzeilen'

  Gemeenten gaan strenger optreden tegen niet-essentiële winkels die vanwege de lockdown zijn gesloten, maar toch spullen verkopen. Dat zei minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid na afloop van het wekelijks overleg met alle veiligheidsregio's.

  "We zien dat sommige winkels in de detailhandel het moeilijk vinden om zich aan de regels te houden", zei Grapperhaus. In meerdere gemeenten zetten ondernemers bijvoorbeeld een kraampje met spullen voor de deur. Ook zijn er winkels die klanten een voor een binnenlaten.

  Groothandels

  Bij sommige groothandels was het afgelopen weekend erg druk. Dat noemt voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls "zeer ongewenst". Het "doet iets met de samenleving" als het druk is bij de groothandels, terwijl de winkelcentra leegstaan, volgens Bruls. Grapperhaus gaat kijken of die drukte kan worden aangepakt.

 • Drie weken lang avondklok in Marokko

  In Marokko geldt de komende drie weken een avondklok tussen 21.00 en 06.00 uur. Winkels en restaurants moeten om 20.00 uur sluiten en in door corona zwaargetroffen steden als Casablanca, Marrakesh, Agadir en Tanger gaan de restaurants helemaal dicht. Voor het hele land geldt dat de viering van Oud en Nieuw in grote gezelschappen dit jaar verboden is.

  In Marokko zijn op dit moment ruim 30.000 mensen besmet met het coronavirus. 7000 mensen overleden als gevolg van het virus.

 • Suriname scherpt maatregelen aan

  In Suriname heeft de regering de coronamaatregelen aangescherpt. Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven en alleen bij strikte noodzaak van huis gaan. Vanaf morgen geldt tussen 19.00 en 05.00 uur een avondklok.

  Verder zijn restaurants alleen nog open om af te halen, mogen er maximaal tien mensen bij elkaar komen, zijn overheidskantoren gesloten en zijn feesten en bijeenkomsten ten strengste verboden.

 • Premier Johnson: 'Ik snap de zorgen van landen'

  In het Verenigd Koninkrijk zijn in bijna twee weken tijd een half miljoen mensen ingeënt met een vaccin tegen het coronavirus. Premier Boris Johnson zei op een persconferentie dat het vaccinatieprogramma niet aangepast hoeft te worden vanwege de nieuwe variant van het coronavirus, die in de VK is opgedoken.

  Meerdere landen hebben in reactie op de mutatie een inreisverbod opgelegd aan reizigers uit het VK. Johnson zei dat hij de zorgen van deze landen begrijpt en hoopt zo snel mogelijk een oplossing te vinden.

  Johnson zei dat hij daarover een goed gesprek heeft gehad met de Franse president Macron. Die komt volgens Johnson binnen een paar uur met mededelingen over het inreisverbod.

  Britten hoeven zich geen zorgen te maken over een tekort aan eten, zei Johnson, want iedereen kan normaal inkopen doen.

 • Europese Commissie laat Pfizer-vaccin toe tot Europese markt

  Ook de Europese Commissie geeft het coronavaccin van BioNTech en Pfizer groen licht. Het mag de Europese markt op, zegt voorzitter Ursula von der Leyen. Eerder vandaag werd het middel goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. De eerste vaccinaties in Europa staan gepland voor 27, 28 en 29 december.

 • Eenzame Kerst dreigt voor Nederlandse darters in Londen: 'Alleen op hotelkamer'

  Het WK darts wordt traditioneel rondom de feestdagen in Londen gehouden. Normaal gesproken vliegen de Nederlandse deelnemers voor de Kerstdagen terug naar huis, om het feest samen met de familie te vieren. Maar nu de grenzen dicht zijn, dreigt een eenzame Kerst.

  Zo ook voor de nummer één van de wereld, Michael van Gerwen. Hij won zaterdag zijn eerste partij en sprong daarna in de auto richting Vlijmen. Hij was nog maar een paar uur bij zijn gezin, toen hij zich vanwege de reisbeperkingen terug naar Londen moest spoeden omdat hij anders uit het toernooi zou liggen. En nu kan hij niet meer terug naar huis om Kerst te vieren.

  Toen Jeffrey de Zwaan zondagavond werd uitgeschakeld, wilde hij zo snel mogelijk naar huis om zijn vriendin na een week of zes weer te kunnen zien. Maar dat ging niet. "Opeens ging alles dicht", vertelt de darter.

  Samen met zijn coach stapte hij nog wel in de auto om de laatste trein te pakken naar Calais, om via Frankrijk naar huis te rijden. Ook de andere vroegtijdig uitgeschakelde Nederlanders Maik Kuivenhoven en Derk Telnekes probeerden dat tevergeefs.

  En dus zit hij nu vooral op zijn hotelkamer te gamen en televisie te kijken. "Ik mag nog wel een frisse neus halen. En we leggen wel een kaartje met de Nederlanders, dat is wel gezellig."

 • Eerste Modernavaccins toegediend in de VS

  In een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Connecticut hebben de eerste zorgmedewerkers het coronavaccin van Moderna toegediend gekregen. Het is na het Pfizer-vaccin het tweede vaccin dat in de VS is goedgekeurd. Moderna kreeg vrijdag groen licht van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA.

 • Polen haalt inwoners terug uit VK

  De Poolse vliegtuigmaatschappij LOT heeft twee toestellen naar de luchthaven Heathrow gestuurd om in Engeland gestrande Polen op te halen. Vanaf middernacht geldt ook in Polen een inreisverbod voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk.

 • Europese beurzen sluiten met verlies

  Door zorgen over de nieuwe corona-variant in het VK zijn de Europese beurzen met verlies gesloten. De Amsterdamse AEX-index verloor 2,5 procent. De Duitse beurs ging 2,7 procent omlaag, de beurs in Londen 1,6 procent.

  De aandelen van vliegmaatschappijen gingen extra hard omlaag, want die worden hard getroffen door het verbod op passagiersvluchten vanuit het VK dat veel landen instelden. Air France-KLM daalde 4,1 procent, Easyjet 7,6 procent en het moederbedrijf van British Airways 7,7 procent.

 • Nu al meer mensen in het ziekenhuis dan tijdens vorige coronagolf

  Het aantal mensen dat sinds de afgelopen zomer met covid-19 in het ziekenhuis is opgenomen, overtreft inmiddels de ongeveer 17.000 van het voorjaar. Dat zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg tijdens zijn wekelijkse persmoment.

  Na de maatregelen van afgelopen oktober hoopte Kuipers dat het aantal IC-bedden voor covidpatiënten rond Oud en Nieuw beperkt zou kunnen blijven tot zo'n 300. Dat worden er in werkelijkheid waarschijnlijk minstens 640; ruim twee keer zoveel dus.

  Dat is minder dan de helft van het aantal mensen dat op het hoogtepunt van de 'eerste golf' met covid-19 op de intensivecareafdelingen lagen. Belangrijk verschil is echter dat de Nederlandse ziekenhuizen nu het normale operatieprogramma zoveel mogelijk overeind proberen te houden, waardoor de druk alsnog hoog is.

  Omdat de ziekenhuisbezetting momenteel met zo'n 20 procent per week groeit, zijn de ziekenhuizen begonnen om weer mensen te verplaatsen naar Duitsland. "We kunnen daar niet mee wachten tot de absolute piek is bereikt, want dan heb je het risico dat er onvoldoende vervoerscapaciteit is", legde Kuipers uit.

 • Turkije weert Nederlandse toeristen

 • Ook Zweden weert reizigers uit VK, België verlengt het inreisverbod met 24 uur

  Ook Zweden gaat vanaf middernacht reizigers weren uit het Verenigd Koninkrijk. Het inreisverbod geldt tot komende woensdag 16.00 uur. Daarnaast zijn ook reizigers uit Denemarken niet meer welkom in het land. Veel Denen steken over naar Zweden om daar te winkelen, want in Denemarken zijn alle niet-essentiële winkels gesloten. Ook in Denemarken is het gemuteerde virus uit de VK opgedoken.

  In België gold al een inreisverbod voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk; dat wordt nu met 24 uur verlengd.