liveblog
NOS VoetbalAangepast

Vitesse beëindigt ongeslagen reeks Advocaat, Promes is terug en handige handschoenen

liveblog gesloten

Tot dinsdag!

Hiermee besluiten we dit liveblog. Dinsdag zijn we weer terug met de eerste vier midweekse eredivisieduels.

Prettige avond en graag tot dinsdag!

Vitesse maakte een einde aan de ongeslagen reeks van Feyenoord onder Dick Advocaat

Dinsdag en woensdag gaan we verder

Voor de kerst wordt nog een volledige speelronde afgewerkt. Alleen AZ en FC Utrecht komen daarna nog in actie: op zondag 27 december halen zij het duel in van de eerste speeldag. Destijds werd die wedstrijd uitgesteld vanwege de verplichtingen van AZ in de voorronde van de Champions League tegen Dinamo Kiev.

Het programma van de 14de speelronde in de eredivisie

Rondje langs de velden: Premier League

Ook bij Manchester United - Leeds United kwamen Nederlanders in het veld. Donny van de Beek mocht twintig minuten meedoen bij Manchester United als invaller. Pascal Struijk stond al vanaf het begin van de tweede helft in het veld bij Leeds.

De 21-jarige verdediger kon niet voorkomen dat United met liefst 6-2 won. Opvallend: Scott McTominay maakte in de eerste drie minuten twee treffers. Eerder op de dag won Leicester City al met 2-0 van Tottenham Hotspur.

  • Pro Shots
    Scott McTominay maakte binnen drie minuten twee treffers tegen Leeds United
  • NOS

Rondje langs de velden: Serie A

Eerder in dit blog schreven we al over het Serie A-record van AC Milan-speler Rafael Leão, die tegen Sassuolo al na 6,2 seconden doel trof. Milan won uiteindelijk met 2-1 en blijft koploper in de Serie A.

Ook Internazionale (met Stefan de Vrij) won met 2-1 van Spezia. Atalanta Bergamo (met Marten de Roon en Hans Hateboer) won de topper tegen AS Roma met 4-1. Josip Ilicic was goed voor twee assists en een treffer.

  • Pro Shots
    Marten de Roon in duel met Roger van AS Roma
  • NOS

AZ - Willem II: samenvatting en reacties

Waarom ging Koopmeiners niet voor de hattrick?

Teun Koopmeiners zorgde er eigenhandig voor dat AZ niet met een 2-0 achterstand tegen Willem II ging rusten, maar met 2-2. Na rust had hij zijn hattrick kunnen voltooien toen AZ een strafschop kreeg.

Koopmeiners is de vaste penaltyspecialist. Waarom nam hij 'm niet?

Koopmeiners gunt penalty aan Karlsson: ‘Zo ben ik als mens’

sc Heerenveen - Heracles Almelo: samenvattingen en reacties

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - Heracles Almelo

Burgzorg bekent schuld: 'VAR zag handsbal niet door zwarte handschoenen'

Delano Burgzorg zette Heracles al na zes minuten in Heerenveen op het spoor van de eerste uitzege sinds 20 september 2019. Maar uit de (opgeblazen) beelden bleek dat hij daar wel zijn hand bij gebruikte.

Waarom de VAR het niet zag: zijn handschoenen.

Handschoen hielp Burgzorg bij goal: 'Gelukkig ging VAR niet kijken'

De vraag die je (nu elke week) kunt verwachten

Vorige week kondigde Klaas-Jan Huntelaar aan hoogstwaarschijnlijk aan het einde van het seizoen te stoppen als professioneel voetballer. Tegen ADO Den Haag maakte hij er twee.

Hoe denkt de Hunter er nu over?

Stopt Huntelaar nou of niet? 'Het is bijna definitief'

ADO Den Haag - Ajax 2-4: samenvatting en reacties

Invaller Promes is weer voetballer

Een week geleden werd Quincy Promes aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij. Na twee nachten in de cel werd hij vrijgelaten en vanmiddag maakte hij in de tweede helft zijn rentree bij Ajax in het duel met ADO Den Haag (2-4).

"Ik ben blij dat ik er weer sta. Het was een hectische week, die nu toch positief is afgesloten", sprak de Ajax-speler na de wedstrijd.

Over de zaak rond de steekpartij, waarin hij nog steeds verdachte is, wilde Promes niet spreken. "Dat stukje wil ik privé houden. Ik mag ook niet over de zaak praten. Iedereen heeft er van alles over kunnen lezen. Maar niet alles wat er geschreven is, is waar."

Intense gesprekken

Ajax-trainer Erik ten Hag nam Promes weer in de selectie op na een gesprek met de speler, waarin ook over voorwaarden is gesproken. "Maar die blijven tussen speler en trainer", zei Ten Hag. "Ik heb gekeken hoe zijn koppie erbij staat en dan is hij weer lid van de kleedkamer." Lees verder.

Promes: 'Blij dat ik er weer sta na hectische week'

Vitesse - Feyenoord 1-0: samenvatting en reacties

Even terug naar vanmiddag

De ongeslagen reeks in de eredivisie van Dick Advocaat kwam zondagmiddag na 26 duels tot een einde bij Vitesse. Toch stond de Feyenoord-trainer er na de 1-0 nederlaag in Arnhem redelijk monter bij.

"Die reeks is niet belangrijk. Het gaat niet om mij, het gaat om het elftal. Belangrijk is dat ik een goede wedstrijd van Feyenoord heb gezien", aldus Advocaat. Lees verder.

Advocaat: 'Die reeks is niet belangrijk, heb goede wedstrijd van Feyenoord gezien'

Met het bord op schoot

Of het nu etenstijd is of niet: je kunt nu inschakelen op NPO 1 of NOS.nl voor de samenvattingen van deze speelronde.

De stand

De stand in de eredivisie

Alle uitslagen van dit weekend

Alle uitslagen in de dertiende speelronde van de eredivisie

90' GOAL WILLEM II

Ché Nunnely werd gepasseerd door zijn trainer Koster en haalt als invaller zijn gram. Hij rondt prima af in de lange hoek na een snelle uitbraak. Het is 5-3.

AZ - Willem II 5-3

Buiging voor Sugiwara!

Wat een mooi moment. Yukinari Sugawara wordt gewisseld voor Tijani Reijnders. De Japanner, die een uitstekende wedstrijd speelde, verlaat het veld met een nette buiging.

69' GOAL AZ

Teun Koopmeiners laat de kans op een hattrick schieten en gunt een strafschop (na een domme tackle van Köhn) aan Jesper Karlsson. De Zweeds voetballer van het jaar mist niet: 5-2.

AZ - Willem II 5-2

65' GOAL AZ

Calvin Stengs had net een beauty op de schoen, Fredrik Midtsjø maakt hem. De Noor haalt van een meter of 20 fantastisch uit in de verre kruising. Het is zijn eerste sinds september 2018, maar wat een mooie!

AZ - Willem II 4-2

Myron Boadu feliciteert Fredrik Midtsjø met zijn schitterende treffer tegen Willem II

Het zit er niet in

Dit zegt wel alles over de verhoudingen tussen AZ en de tobbende Tilburgers van Willem II. Opeens ligt er heel veel ruimte op de helft van AZ, waar Trésor, Pavlidis en Wriedt stormen af op twee Alkmaarse verdedigers, maar spelen het beroerd uit. Wriedt komt nog het dichtste bij met een kopbal, maar die wordt door Koopmeiners nog voor de lijn simpel aangenomen.

Het zit er niet in voor Willem II.

AZ - Willem II 4-2

Stengs is los!

Calvin Stengs is nu helemaal los! Hij trekt naar binnen en lost een ziedend schot dat maar net over de kruising scheert. Dat was een van de mooiste treffers van het seizoen geweest. Als hij had gezeten, natuurlijk.

AZ - Willem II 3-2

Calvin Stengs viert zijn knappe goal tegen Willem II met de bank van AZ

53' GOAL AZ

Wat een heerlijke goal van Calvin Stengs. Hij zet Holmén fraai op het verkeerde been en schiet hard raak. De wedstrijd is helemaal omgedraaid: 3-2.

AZ - Willem II 3-2

Spurs verliest ook van Leicester City

Tottenham Hotspur, tot voor kort de trotse koploper van de Premier League, is zijn momentum kwijt. De ploeg van José Mourinho wist voor de derde keer in zeven dagen niet te winnen. Na een gelijkspel tegen Crystal Palace (1-1) en een nederlaag tegen Liverpool (1-0) kwamen de Spurs ook tegen Leicester City tekort: 2-0.

De achterstand op koploper Liverpool is daardoor binnen een week tijd opgelopen tot zes punten. Leicester City profiteerde dankbaar van het vormverlies bij Tottenham. De landskampioen van 2016 is opgeklommen naar de tweede plek. Tottenham staat nu vierde.

TWEEDE HELFT

AZ en Willem II beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. Wordt het net zo spectaculair als in de eerste helft? Het staat 2-2.

AZ - Willem II 2-2

RUST

AZ deelde twee cadeautjes uit aan Willem II, maar kwam via twee knappe treffers van Teun Koopmeiners terug in de wedstrijd: 2-2.

AZ - Willem II 2-2

Yuki Sugiwara en Vangelis Pavlidis in duel

43' GOAL AZ

Weer Koopmeiners! Nog voor de rust zet AZ de zaken recht. Teun Koopmeiners tikt een hoekschop van Karlsson knap bij de eerste paal in het doel: 2-2

AZ - Willem II 2-2

Teun Koopmeiners heeft AZ eigenhandig terug gebracht in de wedstrijd tegen Willem II

38' GOAL AZ

Teun Koopmeiners doet het weer! Hij krult een vrije trap prachtig langs de muur van Willem II, waar Saglam net een stapje opzij zette. Het staat 1-2 in Alkmaar.

AZ - Willem II 1-2

35' GOAL WILLEM II

Mike Trésor zet Willem II op 2-0 in Alkmaar. Hij doet dat vanaf elf meter, nadat Stengs op knullige wijze hands maakte. De treffer telt en kan weleens heel belangrijk zijn voor de tobbende Tilburgers.

AZ - Willem II 0-2

Calvin Stengs maakt hands in het eigen strafschopgebied tegen Willem II.

29' GOAL AFGEKEURD

Myron Boadu maakt de gelijkmaker: 1-1. Hij kopt een voorzet van Karlsson bij de tweede paal binnen.

Of was het buitenspel? De VAR gaat kijken en ziet inderdaad offside, al is het minimaal. Het feest gaat niet door.

AZ - Willem II 0-1

22' GOAL WILLEM II

Zakaria Aboukhlal krijgt een hoekschop van Mike Trésor verkeerd tegen het been en ziet de bal pardoes in eigen doel belanden. De zo geplaagde Tilburgers staan met 1-0 voor in Alkmaar en dat is gezien het spelbeeld niet eens ten onrechte.

Het beste van de thuisploeg komt van rechtsback Yuki Sugawara. De Japanner leverde in de eerste minuten al een prachtvoorzet af na een fraaie dribbel, maar die werd net niet op waarde geschat. En ook het beste schot van de wedstrijd kwam van zijn voet.

AZ - Willem II 0-1

Robert Mühren doet het weer

Robert Mühren speelde tussen 2014 en 2016 67 wedstrijden voor AZ en maakte daarin 19 doelpunten. Vandaag maakte de Volendamse spits alweer zijn 15de van het seizoen en bezorgde zijn club SC Cambuur zo de zege op Excelsior.

De Leeuwarders blijven zo soeverein aan kop in de eerste divisie. Lees het wedstrijdverslag.

  • Pro Shots
    Robert Mühren is het middelpunt van de feestvreugde na zijn goal tegen Excelsior
  • NOS

Feitjes en weetjes

- AZ was Willem II in de 27 voorgaande duels in Alkmaar 16 keer de baas. De Tilburgers wonnen slechts drie keer, maar wel de laatste twee edities. Vorig seizoen, op 18 januari 2020, wonnen de Tilburgers in Alkmaar met 1-3. Dat was ook meteen de laatste uitzege van Willem II.

- Willem II zakt steeds verder weg op de ranglijst. De nummer vijf van vorig seizoen won in de laatste tien duels maar één keer en staat zestiende.

- Adrie Koster (997 doelpunten voor, 999 doelpunten tegen) is als coach dicht bij zowel zijn 1.000ste voor- als tegentreffer in de Nederlandse competitie (Eredivisie en Eerste Divisie).

AFTRAP

De bal rolt bij de laatste wedstrijd van de 13de speelronde in de eredivisie: AZ - Willem II.

AZ - Willem II 0-0

OPSTELLING WILLEM II

Kwasi Wriedt en Wesley Spieringhs krijgn de kans van trainer Adrie Koster in Alkmaar. Ché Nunnely en Mats Köhlert zitten op de bank.

De opstelling van Willem II voor het duel met AZ

OPSTELLING AZ

AZ en Willem II sluiten de 13de speelronde om 16.45 uur af. Bij AZ vervangt Zakaria Aboukhlal (oud-Willem II) de geblesseerde Dani de Wit.

De opstelling van AZ voor het duel met Willem II

AFGELOPEN

Heracles wint verdiend met 2-1 van sc Heerenveen. Het is pas de eerste uitzege van Heracles sinds 20 september 2019 (2-3 bij FC Twente) en de eerste zege überhaupt sinds 1 november.

sc Heerenveen - Heracles Almelo 1-2

AFGELOPEN

Ajax wint met 4-2 van ADO Den Haag na een prima eerste en een nonchalante tweede helft. In de slotfase had Jurgen Ekkelenkamp nog twee enorme kansen, maar die waren niet aan de invaller besteed.

ADO Den Haag - Ajax 2-4

Op de drempel van....

Heracles gaf nog nooit een voorsprong van 2 doelpunten weg tegen sc Heerenveen. De enige keer dat Heerenveen won van Heracles na een voorsprong van de Almeloërs was op 28 februari 2014, na een 1-0 voorsprong in Almelo wonnen de Friezen met 1-2.

Er zijn nog twee minuten blessuretijd te spelen in Friesland.

sc Heerenveen - Heracles Almelo 1-2

RODE KAART

Heerenveen moet de laatste minuten verder met tien man. Verdediger Pawel Bochniewicz trekt aan de noodrem, voorkomt daarmee de 3-1 van Heracles maar krijgt wel terecht de rode kaart.

Het staat nog altijd 2-1 voor Heracles.

sc Heerenveen - Heracles Almelo 1-2

80' Net geen hattrick Huntelaar

ADO mag dan twee keer gescoord hebben, maar van een echte comeback is geen sprake. Zover laat Ajax het niet komen.

Sterker, de koploper had de score eigenlijk moeten opvoeren via Lisandro Martínez (rakelings over) en Huntelaar (kopbal). Voor Huntelaar zal de hattrick er vandaag niet komen. Hij is zojuist gewisseld voor Jurgen Ekkelenkamp.

ADO Den Haag - Ajax 2-4

Leão maakt snelste goal ooit in Serie A

Het gaat uitstekend met AC Milan. De club is na jaren vol misère terug aan de top van het Italiaanse voetbal. En sinds vandaag is het ook een record rijker.

De Portugese aanvaller Rafael Leão van AC Milan maakte in de uitwedstrijd tegen Sassuola namelijk de snelste goal ooit in een Serie A-duel.

Vanaf de aftrap dribbelde middenvelder Hakan Calhanoglu van AC Milan direct naar voren, gaf een voorzet op maat aan Leão, die de bal in de verre hoek schoot.Precies na 6,2 seconden lag de bal erin achter doelman Andrea Consigli van Sassuolo.

Het vorige record stond sinds 2 december 2001 op naam van Paolo Poggi, die destijds namens Piacenza na 8 seconden scoorde tegen Fiorentina.

Rafael Leão heeft na 6,2 seconden gescoord voor AC Milan tegen Sassuolo

70' GOAL ADO DEN HAAG

Wat gebeurt er in Den Haag? Samy Bourard maakt er zowaar 2-4 van na een snelle uitbraak. Daar zag de Ajax-defensie er niet best uit. Gaan de Amsterdammers nog in problemen komen?

ADO Den Haag - Ajax 2-4

57' GOAL HEERENVEEN

Uit het niets komt Heerenveen terug in de wedstrijd tegen Heracles. Joey Veerman schiet van afstand met uiterste precisie in het hoekje. Het is 2-1, nog wel voor de Almeloërs.

sc Heerenveen - Heracles Almelo 1-2

49' GOAL ADO DEN HAAG

ADO doet wat terug. Michiel Kramer neemt een voorzet van invaller Samy Bourard aan op de borst en schiet gedecideerd binnen: 4-1.

ADO Den Haag - Ajax 1-4

Michiel Kramer is de gevierde man bij ADO Den Haag na zijn 4-1 tegen Ajax

48' GOAL HERACLES

De tweede helft is pas net begonnen en Mats Knoester kopt Heracles bij de tweede paal op 2-0. Werk aan de winkel voor thuisclub Heerenveen.

sc Heerenveen - Heracles Almelo 0-2

Mats Knoester wordt geknuffeld na zijn 2-0 tegen sc Heerenveen

TWEEDE HELFT

Quincy Promes komt in het veld bij Ajax voor de tweede helft tegen ADO Den Haag. Hij is niet de enige trouwens, ook Kenneth Taylor en Lisandro Martínez zijn in de ploeg gekomen. Nico Tagliafico, Ryan Gravenberch en Antony blijven achter in de kleedkamer.

De Amsterdammers leiden met 4-0.

Quincy Promes maakt na rust zijn rentree bij Ajax tegen ADO Den Haag

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in Friesland bij sc Heerenveen-Heracles Almelo. De bezoekers leiden met 1-0.

RUST

Ook in Den Haag is het tijd voor de thee. Ajax leidt met 4-0 tegen ADO. En zoals het er nu naar uitziet, zal het daar niet naar blijven.

ADO Den Haag - Ajax 0-4

Klaas-Jan Huntelaar viert een van zijn twee treffers tegen ADO Den Haag

RUST

Heracles gaat met een 1-0 voorsprong op Heerenveen de rust in. De Friezen zijn maar een keer echt gevaarlijk geweest via Henk Veerman, die de paal raakte.

sc Heerenveen - Heracles Almelo 0-1

38' Alarmfase een voor ADO

Het is te hopen voor ADO Den Haag dat Ajax wat gas terug zal nemen, maar daar ziet het nog niet naar uit. Ook Tadic had zijn tweede van de middag al moeten maken, maar zijn volley na een mooi combinatie met Gravenberch en Klaiber zoeft over de lat.

En Daley Blind kon ook vrij uithalen, maar zijn schot smoorde in de drukte. Vooral Klaas-Jan Huntelaar maakt een zeer gretige indruk.

ADO Den Haag - Ajax 0-4

32' GOAL AJAX

En weer vallen er twee goals in twee minuten. Antony geeft goed voor en Huntelaar (wie anders) kopt knap raak: 4-0. Waar gaat dit eindigen voor ADO?

ADO Den Haag - Ajax 0-4

30' GOAL AJAX

Zakaria Labyad maakt de 3-0. De bal valt wat fortuinlijk voor de voeten van Antony, die de bal breed legt voor Labyad. En dan is het een koud kunstje.

ADO Den Haag - Ajax 0-3

Zakaria Labyad laat weten dat hij gescoord heeft tegen ADO Den Haag

De 20 grootste talenten van het Nederlandse vrouwenvoetbal

Nederland beschikt bij de mannen, maar zeker ook bij de vrouwen over een prachtige voetballichting. Maar hoe zit het eigenlijk met de opvolging? Presentator en kenner Rivkah op het Veld legde haar oor te luister bij de kenners en stelde een top-20 samen.

Eerder vandaag: Ajax-vrouwen als koploper de winter in

Ajax gaat dankzij een krappe 1-0 zege op vv Alkmaar de winterstop in als koploper in de Vrouwen Eredivisie. Invalster Quinty Sabajo werd na rust de matchwinnaar voor de thuisploeg.

Quinty Sabajo (nr. 22) wordt gefeliciteerd met haar treffer

22' GOAL AJAX

En dan gaat het snel. Twee minuten na de 1-0 komt Huntelaar knap voor tegenstander Kemper en kopt de bal zo in het doel. Het staat al 2-0 in Den Haag.

ADO Den Haag - Ajax 0-2

Klaas-Jan Huntelaar wordt gefeliciteerd door Dusan Tadic

20' GOAL AJAX

Sean Klaiber geeft de voorzet, Dusan Tadic loopt binnen bij de tweede paal, al zijn negende van het seizoen. Ajax leidt toch met 1-0 in Den Haag.

ADO Den Haag - Ajax 0-1

Dusan Tadic na de 1-0 voor Ajax tegen ADO Den Haag

15' Nog geen kansen in Den Haag

In Den Haag staat Ajax na een kwartier nog op 0-0 en om nu te zeggen dat er al veel kansen te noteren zijn geweest...nou, nee. Huntelaar kopte voorlangs en dat was het wel zo'n beetje.

ADO Den Haag - Ajax 0-0

Klaas-Jan Huntelaar in duel met Dario Del Fabro van ADO Den Haag

6' GOAL HERACLES

Het zijn de bezoekers uit Almelo die op 1-0 komen. Delano Burgzorg wurmt zich een weg langs drie verdedigers en duwt de bal pardoes in het doel.

sc Heerenveen - Heracles Almelo 0-1

AFTRAP

Met Quincy Promes als toeschouwer op de bank heeft Ajax afgetrapt in Den Haag tegen ADO.

ADO Den Haag - Ajax 0-0

Quincy Promes op de reservebank bij Ajax in Den Haag

AFTRAP

De bal rolt in Friesland bij sc Heerenveen tegen Heracles Almelo.

Dertien jaar geleden eindigde dit duel in 9-0. Wat wordt het nu?

sc Heerenveen - Heracles Almelo 0-0

OPSTELLINGEN HEERENVEEN EN HERACLES

De opstelling van sc Heerenveen voor het duel met Heracles
De opstelling van Heracles Almelo voor het duel met sc Heerenveen

Ook om 14.30 uur: sc Heerenveen - Heracles Almelo

- Heerenveen wist in Friesland slechts vier van de eerdere 15 ontmoetingen met Heracles in winst om te zetten. De Almeloërs zegevierden zeven keer.

- Vorig seizoen werd het 1-1. Toen miste Hicham Faik (Heerenveen) een strafschop.

- In 2007 won Heerenveen met liefst 9-0 (zeven treffers van Afonso Alves).

- De laatste vier duels van Heerenveen eindigden in een gelijkspel. Heracles verloor vier van zijn laatste vijf duels. Tegen Feyenoord werd het 0-0.

Heerenveen-aanvoerder Henk Veerman

Om 14.30 uur: ADO - Ajax

- ADO won 11 van de 46 thuisduels met Ajax, in 2011 voor het laatst. Ajax won 25 keer, zo ook vorig seizoen: 0-2.

- ADO boekte dit seizoen maar één zege en speelde in zijn laatste drie duels met 1-1 gelijk. Kishna (ADO) maakte in februari 2014 zijn eredivisiedebuut bij Ajax.

Klaas-Jan Huntelaar in hogere kerstsferen in Den Haag

AFGELOPEN

Vitesse maakt een einde aan de ongeslagen reeks van Feyenoord-trainer Dick Advocaat in de eredivisie. Het wint met 1-0 in Arnhem. Lees het wedstrijdverslag.

Vitesse - Feyenoord 1-0

  • Pro Shots
    Riechedly Bazoer springt in de armen van Jacob Rasmussen na de 1-0 tegen Feyenoord
  • ProShots
    Bryan Linssen

90'+1 KANSEN FEYENOORD

Wat een enorme kansen in de blessuretijd voor Feyenoord! Verdediger Eric Botteghin zet zijn voet tegen de bal uit een schot van Malacia en ziet de bal over het doel vliegen. En daarna is het Luis Sinisterra die via de hand van Remko Pasveer op de lat kopt. Nog steeds 1-0 voor Vitesse.

Vitesse - Feyenoord 1-0

Joker Bannis

Feyenoord-trainer Dick Advocaat brengt Naoufal Bannis voor Bryan Linssen. Kan de jongeling opnieuw redding brengen voor de Rotterdammers, zoals hij eerder al deed tegen Emmen?

Vitesse - Feyenoord 1-0

85' SLOTOFFENSIEF

Vitesse moet echt oppassen, want Feyenoord komt steeds dichter in de buurt van het doel. Het is een beetje wachten op de 1-1. Die leek net al te vallen, maar Rasmussen kopte net over het eigen doel. En daarna schiet Spajic uit de draai van dichtbij over.

Vitesse - Feyenoord 1-0

77' LAT!

Feyenoord is uit de schulp gekropen en zoekt nadrukkelijk naar de gelijkmaker tegen Vitesse. De mooiste poging was zojuist van Uros Spajic. Zijn knal van grote afstand schampt de bovenkant van de lat.

Inmiddels hebben we ook de eerste wissels gezien. Luis Sinisterra en Luciano Narsingh zijn bij Feyenoord in de ploeg gekomen voor Leroy Fer en Bart Nieuwkoop.

Vitesse-trainer Thomas Letsch heeft Daan Huisman en Idrissa Touré (terug van een schorsing na zijn rode kaart tegen PEC Zwolle) in het veld gebracht voor Loïs Openda en Matus Bero.

Vitesse - Feyenoord 1-0

70' WAT EEN KANS!!!

Echt hartverwarmend is het spel in de tweede helft niet in Arnhem, maar de grote kansen volgen elkaar nu wel in hoog tempo op. Nu is het weer Feyenoord dat tot twee keer toe het doel van Vitesse onder vuur mag nemen.

Jørgensen weet in eerste instantie niet te profiteren van een slippertje van Pasveer en Linssen jaagt de bal vervolgens over de kruising van het Arnhemse doel.

Vitesse - Feyenoord 1-0

Bryan Linssen in duel met Riechedly Bazoer

64' WAT EEN KANS!!

Nu is het Vitesse dat verzuimt de voorsprong te verdubbelen. Eli Dasa speelt zich knap vrij, geeft mee aan Bero die combineert met Openda en zo vrij voor het Feyenoord-doel komt.

Maar de Slowaak mist zijn schot compleet, zoals hij aan het begin van de tweede helft ook al een perfecte loopactie niet wist te belonen met een goal: zijn kopbal stuiterde voorlangs.

Vitesse - Feyenoord 1-0

60' WAT EEN KANS!

Ook in de tweede helft in Arnhem is Vitesse de betere ploeg, maar de grootste kans was zojuist voor Feyenoord. Uit een vrije trap kopt Linssen op de vuisten van Pasveer en ook de rebound van Jørgensen gaat er op miraculeuze wijze niet in. Het blijft 1-0.

Vitesse - Feyenoord 1-0

OPSTELLING ADO DEN HAAG

OPSTELLING AJAX

Klaas-Jan Huntelaar staat weer in de spits bij de Amsterdammers in het uitduel met ADO Den Haag (14.30 uur). Ook Sean Klaiber staat aan de aftrap.

Promes op de bank bij Ajax

Quincy Promes zit vanmiddag op de bank bij Ajax in het uitduel met ADO Den Haag. De Oranje-international zat aan het begin van de dag even vast op verdenking van een steekincident en miste het midweekse bekerduel met FC Utrecht.

Na dat duel spraken trainer Erik ten Hag en aanvoerder Dusan Tadic al hun steun uit aan de aanvaller.

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in Arnhem. Vitesse leidt met 1-0 tegen Feyenoord.

Vitesse - Feyenoord 1-0

RUST

Vitesse gaat rusten met een 1-0 voorsprong op Feyenoord. De Rotterdammers zullen de verdedigende stellingen moeten verlaten om de ongeslagen reeks onder Advocaat in stand te houden.

Maar kunnen ze dat in de tweede helft?

Vitesse - Feyenoord 1-0

Feyenoorder Leroy Fer in het duel met Vitesse

40' GOAL VITESSE

Daar is de 1-0 voor Vitesse! Bazoer stuurt Openda met een prachtige pass in de diepte en de Belg bedient Darfalou, die simpel kan binnen schuiven.

Vitesse - Feyenoord 1-0

Loïs Openda en Oussama Darfalou vieren de 1-0 tegen Feyenoord

Koppie erbij houden, Tannane

Een opmerkelijk moment aan de zijlijn. Oussama Tannane wil snel een inworp nemen, maar Bart Nieuwkoop blijft hinderlijk voor hem staan. En dan gooit Tannane de bal gefrustreerd tegen het achterhoofd van de Feyenoorder.

Reden voor arbiter Pol van Boekel om Tannane geel te geven. Nieuwkoop ontsnapt.

Vitesse - Feyenoord 0-0

Oussama Tannane gooit de bal tegen het achterhoofd van Bart Nieuwkoop

30' Patstelling

Het begin was aardig, maar inmiddels is er een soort patstelling ontstaan in Arnhem. Feyenoord gunt Vitesse de bal en zakt vervolgens ver terug. Kansen zijn dan ook schaars.

Vitesse - Feyenoord 0-0

15' Aardig begin

Het gehavende Feyenoord is volledig ingesteld op de formatie van Vitesse en zal proberen met vijf verdedigers de Arnhemse druk te weerstaan. En als je bedenkt dat dit duel vaak in een remise met weinig treffers uitmondt, dan zou dit weleens een lange zit kunnen worden...

Niets is minder waar in de eerste vijftien minuten. Vitesse kreeg al in de eerste minuut een goede kans via Lois Openda na een snel genomen vrije trap en even later moest ook Vitesse-doelman Remko Pasveer in actie komen op een kopbal van Eric Botteghin.

Vitesse heeft het initiatief en leek zojuist een heel grote kans te krijgen via Eli Dasa. De rechtsback werd knap vrijgespeeld door Riechedly Bazoer en Openda, maar Tyrell Malacia wist met een uiterste krachtsinspanning de bal nog net voor de voeten van Dasa weg te tikken.

Vitesse - Feyenoord 0-0

Loïs Openda neemt het doel van Feyenoord onder vuur

AFTRAP

Vitesse heeft afgetrapt voor de vroege topper van deze zondag tegen Feyenoord. Wie is straks de nummer drie van de eredivisie?

  • NOS
    Leroy Fer is terug bij Feyenoord en meteen aanvoerder bij afwezigheid van Steven Berghuis
  • NOS
    Steven Berghuis op de tribune in Gelredome

Wat is er toch aan de hand met Willem II?

Nu we het toch over Willem II hebben. Daar snakken ze naar de winterstop.

Europees voetbal in Tilburg, het gebeurt niet vaak. Adrie Koster kreeg het met Willem II voor elkaar in het vanwege corona afgebroken voetbalseizoen. Overwinningen in Alkmaar en Amsterdam en een zege op PSV in eigen huis leverden Willem II begin maart de fraaie vijfde plaats op.

Negen maanden later is alles anders. De overwinningen, tegen wie dan ook, zijn zeldzaam geworden. Het optimisme is weg. Willem II staat zestiende, onder de streep die aan het einde van de rit behoud in de eredivisie garandeert. Vanmiddag gaat Willem II op bezoek bij AZ.

"Je hebt natuurlijk wat meer uurtjes waarin je nadenkt", zegt trainer Adrie Koster. "Wat kunnen we doen, wat moeten we doen? Waardoor komt het?"

Verslaggever Joep Schreuder sprak met uitgebreid met trainer Koster. Lees en kijk verder.

Koster over zestiende plek Willem II: 'We zijn echt wel bezorgd, dat moet ook'

Bekerloting

Vitesse wist de laatste twee competitieduels niet te winnen (2-1 nederlaag bij PEC Zwolle en 1-1 thuis tegen sc Heerenveen), maar boekte donderdag wel een overtuigende zege op Willem II in het toernooi om de KNVB-beker.

Inmiddels weten de Arnhemmers ook dat ADO Den Haag in januari de volgende opponent zal zijn. Feyenoord (dat was vrijgeloot en dus niet in actie hoefde te komen) ontvangt Heracles Almelo.

Cultheld bij Vitesse, maar Linssen nog niet los bij Feyenoord

Het enthousiasme van trainer Dick Advocaat was voor Bryan Linssen in juli het laatste zetje dat hij nodig had om te tekenen bij zijn droomclub. Na drie succesvolle seizoenen bij Vitesse, waarin hij drie keer clubtopscorer werd, maakte hij de overstap van Arnhem naar Rotterdam.

Echt soepel gaat het na een half jaar nog niet. Hij heeft nog niet kunnen overtuigen bij Feyenoord, maar Linssen vindt het zelf nog te vroeg om te oordelen. "Het is niet de vraag of ik het wel of niet aankan. Ik wil mijn stinkende best doen, alles geven voor Feyenoord en ik denk dat niemand kan zeggen dat ik dat niet doe."

Linssen gunt Vitesse succes 'van harte, alleen zondag even niet'

Waarom inzetten op een remise slim kan zijn en andere feitjes

-Liefst 16 van de vorige 35 duels in Arnhem eindigden in een gelijkspel, zoals de laatste twee edities. Vitesse won in eigen huis zeven keer.

-Vorig seizoen bleef het 0-0. Tim Matavz (Vitesse) liet een penalty onbenut.

- Vitesse haalde uit zijn laatste twee duels één punt en zakte van de tweede naar de vierde plaats.

- Feyenoord is al 26 wedstrijden ongeslagen en staat derde met evenveel punten als Vitesse en FC Groningen.

- Vitesse won slechts 1 van de laatste 9 Eredivisie-duels met Feyenoord (W1-G2-V6). Op 11 februari 2018 werd het 3-1 in Arnhem waarbij huidig Feyenoord-speler Bryan Linssen 2 keer scoorde voor de thuisploeg.

Opstelling Feyenoord

Feyenoord-trainer Dick Advocaat begint met een vijfmansverdediging aan het duel met Vitesse. Leroy Fer is terug op het middenveld.

De opstelling van Feyenoord voor het duel met Vitesse

Opstelling Vitesse

De Israëliër Eli Dasa is weer voldoende hersteld van zijn coronabesmetting en keert terug in de basis bij Vitesse. Dat gaat ten koste van Million Manhoef, die afgelopen donderdag in het bekerduel met Willem II zijn eerste doelpunt maakte in de Arnhemse hoofdmacht.

De opstelling van Vitesse tegen Feyenoord

Wat gebeurde er tot nu toe in de 13de speelronde?

Bekijk alle samenvattingen van de tot nu tot gespeelde duels in de 13de speelronde.

Programma en stand

Kopzorgen voor Advocaat: Berghuis niet fit voor topper

De inzetbaarheid van Steven Berghuis tegen Vitesse was al de hele week twijfelachtig. De geblesseerde aanvoerder van Feyenoord zit vanmiddag op de tribune in Arnhem.

Trainer Dick Advocaat kiest tegen Vitesse trouwens voor en vijfmansverdediging. Nicolai Jørgensen en oud-Vitessenaar Bryan Linssen vormen de aanval.

Steven Berghuis op de bank tegen Heracles

Bulthuis wint de Champions League!

We beginnen dit liveblog in Qatar. Want daar heeft Dave Bulthuis gisteren een van de mooiste successen uit zijn loopbaan geboekt. De voormalige verdediger van onder meer FC Utrecht en sc Heerenveen heeft namelijk de Aziatische Champions League gewonnen!

Bulthuis was met zijn Zuid-Koreaanse werkgever Ulsan Hyundai in de finale op neutraal terrein in Qatar met 2-1 te sterk voor het Iraanse Persepolis. En dus mag Bulthuis zich nu verheugen op deelname aan het WK voor clubs, dat in februari 2021 ook in Qatar wordt gespeeld. Bayern München zal ook acte de présence geven.

Dave Bulthuis aan de bal in de finales van de Aziatische Champions League

Welkom!

Nog twee speelronden staan er op het programma in de eredivisie voor de korte winterstop. De 13de speelronde wordt vandaag afgesloten met vier duels.

We beginnen om 12.15 uur met de topper in Arnhem tussen nummer vier Vitesse en nummer drie Ajax. Koploper Ajax reist af naar De Haag voor het duel met ADO, sc Heerenveen ontvangt Heracles Almelo en we sluiten af met AZ-Willem II.

En uiteraard houden we ook een schuin oog op de ontwikkelingen in de eredivisie vrouwen en in de belangrijkste Europese competities. Welkom bij het liveblog!