NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Pence wordt vrijdag gevaccineerd • Duitse minister: vanaf 27 december vaccinaties

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Minister Van Nieuwenhuizen is 'boos en teleurgesteld' dat het opnieuw druk was op Schiphol.
 • HEMA, Action en Wibra gaan toch dicht nu het kabinet de regels opnieuw aanscherpt.
 • Bij het RIVM zijn 11.214 nieuwe coronabesmettingen gemeld.
 • Meer ouders maken gebruik van de noodopvang bij kinderdagverblijven.
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit liveblog. Donderdag starten we een nieuw blog.

 • Pence en Biden worden gevaccineerd

  De Amerikaanse vicepresident Pence wordt vrijdag gevaccineerd bij een openbaar evenement, zegt het Witte Huis.

  De aanstaande president Biden krijgt het coronavaccin volgens een medewerker volgende week. Ook hij wil het in het openbaar laten doen, meldt CNN.

 • Liveconcert vanuit drie verschillende steden

  De hogeschool ArtEZ Conservatorium noemt het een 'Europese première'. Een student van de popacademie studeert af door een liveconcert te organiseren met bandleden in drie verschillende steden.

  Er werd al langer gewerkt aan de techniek om dit mogelijk te maken, maar door de coronamaatregelen werd de methode opeens urgent, aldus de school. De bandleden zingen tegelijkertijd hetzelfde nummer, maar staan dus in verschillende steden: Arnhem, Enschede en Zwolle.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Live concert met band in drie verschillende steden
 • Ministerie: eerste vaccinatie vóór 18 januari

  Hoewel Nederland volgende week waarschijnlijk beschikt over een werkend vaccin tegen het coronavirus, kan er nog niet begonnen worden met vaccineren. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de eerste vaccinatie uiterlijk op 18 januari, meldt Nieuwsuur.

  Volgens het ministerie begint het vaccineren zeker voor 18 januari, maar wanneer precies is nog niet te zeggen. Aanstaande maandag ligt er volgens het ministerie een plan. Verschillende zorgorganisaties bevestigen tegenover Nieuwsuur dat zij werken met een planning die uitgaat van de derde week in januari.

 • Duitse minister: vanaf 27 december vaccinaties

  In Duitsland begint het vaccineren op 27 december, heeft minister van Volksgezondheid Spahn gezegd. De bedoeling is dat bewoners en personeel van verpleeghuizen als eersten een prik krijgen.

  Het wachten is nog wel op goedkeuring van het Europees medicijnagentschap EMA voor het vaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech. Die goedkeuring zou eerst op 29 december komen, maar dat moment is met acht dagen vervroegd.

  Duitsland oefende grote druk uit op het EMA om het vaccin zo snel mogelijk goed te keuren, volgens de krant Bild deels omdat BioNTech een Duitse farmaceut is. Minister Spahn zei zondag dat Duitsland die dag al had kunnen beginnen met vaccineren. In de VS, Canada en Groot-Brittannië is het Pfizer-vaccin al wel goedgekeurd.

  Vorige maand maakten we deze video over een vaccinatiestraat in een leegstaande hangar bij de stad Würzburg in Beieren:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Duitsland maakt zich op voor massale inentingscampagne
 • Franse premier: vaccinaties kunnen nog in 2020 beginnen

  Frankrijk kan in de laatste week van het jaar beginnen met vaccineren, heeft premier Castex gezegd in het parlement. Voorwaarde is dat de Europese autoriteiten het Pfizer-vaccin volgende week goedkeuren, maar dat ligt wel in de lijn der verwachtingen.

  Het gaat om bescheiden aantallen, zei Castex er meteen bij. Tussen de 100 en 200 mensen zouden nog dit jaar kunnen worden ingeënt. De premier verwacht nog voor het eind van het jaar ruim 1,1 miljoen doses van het vaccin dat is ontwikkeld door Pfizer en BioNTech. Een week later komen er naar verwachting nog 677.000 doses, gevolgd door nog eens 1,6 miljoen in februari.

  Frankrijk heeft in totaal bijna 200 miljoen doses van verschillende vaccins besteld. Daarmee wordt het mogelijk om zo'n 100 miljoen mensen te vaccineren, want voor de meeste vaccins zijn twee injecties nodig. Het land telt zo'n 65 miljoen inwoners.

  De Fransen staan volgens een peiling van het landelijke gezondheidsinstituut niet te springen om een vaccinatie. Vorige maand bleek dat 53 procent van de Fransen gevaccineerd wil worden, in juli was dat nog 64 procent.

  De Franse premier Jean Castex Reuters
 • België: grens met Nederland blijft voorlopig open

  België sluit de grens met Nederland voorlopig niet, meldt de Vlaamse omroep VRT. Wel blijft de Belgische overheid Nederlanders en Duitsers "op alle mogelijke manieren ontraden" om in België hun kerstinkopen te doen. In tegenstelling tot in Nederland en Duitsland zijn de niet-essentiële winkels in België nog open.

  Het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken komt onder meer met een flyercampagne aan de grens met Nederland en Duitsland. Op die folders worden de coronaregels in België vermeld, zoals dat mensen alleen moeten winkelen, niet langer dan een half uur in een zaak mogen zijn en overal anderhalve meter afstand moeten houden.

  Het sluiten van de grenzen noemt het ministerie "een zeer verregaande maatregel die alleen in overleg met de buurlanden kan worden genomen, want binnen de EU geldt vrij verkeer van goederen en personen."

 • Zo'n 85 procent van PostNL-punten open

  Het grootste deel van de PostNL-servicepunten in winkels blijft tijdens de lockdown open, meldt het bedrijf. Circa 80 tot 90 procent van de 3750 servicepunten zijn volgens PostNL geopend.

  Vanwege de verwachte decemberdrukte had het bezorgbedrijf al een aantal maatregelen genomen. Het was al duidelijk dat in december brievenbussen ook op zondag worden geleegd. Ook zijn er extra bezorgdagen op de maandagen 21 en 28 december.

  Verder vraagt PostNL aan webshops om hun retourtermijn voor consumenten te verlengen.

 • Geen landelijke aanscherpingen in Spanje

 • Hoe het mis ging met signalen van Economische Zaken aan winkels

  Hebben ambtenaren van Economische Zaken tegen de bedoeling van het kabinet in signalen aan winkels als HEMA, Wibra en Action gegeven dat ze onder voorwaarden toch open konden?

  Nee, zegt verantwoordelijk staatssecretaris Keijzer tegen de NOS. Ja, zeggen de winkelketens. Een medewerker van één van de ketens kreeg zelfs een sms'je van een ambtenaar van Economische Zaken waarin succes werd gewenst met de heropening van de winkel.

  Hoe zit dat?

 • 'Voor mij is de Action essentieel'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Action alweer dicht, onbegrip bij bezoekers: 'Dit is voor mij essentieel'
 • Denemarken op slot, niet-essentiële winkels dicht

  Denemarken gaat van 25 december tot 3 januari op slot. Alle winkels moeten dicht, met uitzondering van supermarkten en apotheken. Winkelcentra moeten morgenochtend al dicht, zei premier Frederiksen, en kappers en fysiotherapeuten mogen vanaf 21 december hun werk niet meer uitoefenen.

  De coronabeperkingen worden aangescherpt omdat het aantal besmettingen snel toeneemt. Net als in Nederland is ook in Denemarken het aandeel positieve tests gestegen. In de Deense ziekenhuizen liggen nu 493 coronapatiënten, 54 meer dan gisteren.

  Aan de kerstdis mogen in Denemarken nog steeds 10 mensen aanschuiven, maar premier Frederiksen riep op om de feestdagen in beperkte kring te vieren.

  Denemarken wil in de laatste week van het jaar beginnen met vaccineren.

 • Examenscholieren krijgen extra herkansing

  Examenleerlingen op middelbare scholen krijgen meer mogelijkheden om hun diploma te halen. Onderwijsminister Slob laat weten dat de regels voor het centraal examen vanwege corona worden versoepeld. Uit onderzoek blijkt dat op sommige scholen de voorbereiding op het eindexamen minder goed gaat dan normaal.

  Na overleg met de scholen en leerlingenorganisatie LAKS heeft Slob besloten dat er dit schooljaar geen twee, maar drie tijdvakken komen voor het centraal eindexamen. Leerlingen mogen zelf beslissen of ze bepaalde vakken of zelfs het hele examen doorschuiven naar het tweede tijdvak, dat bovendien langer duurt dan normaal.

  In het derde tijdvak, dat op 6 juli 2021 begint, is er ruimte voor eventuele laatste herkansingen.

 • Minister over drukte Schiphol: 'Boos en teleurgesteld'

  Minister van Infrastructuur Van Nieuwenhuizen is "teleurgesteld en boos" dat het opnieuw druk is in de vertrekhallen van Schiphol. Ze zegt dat ze er de afgelopen dagen herhaaldelijk contact over heeft gehad met de luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen.

  "Toen ik de beelden zag sprong ik echt uit mijn vel. Meteen dit weekend heb ik de sector erop aangesproken, en maandag weer gebeld met Schiphol en KLM. Want dit kan zo niet." Van Nieuwenhuizen denkt dat de boodschap is overgekomen en dat de problemen zich niet meer zullen voordoen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van Nieuwenhuizen over Schiphol: 'Ik ben echt boos en teleurgesteld'
 • 138.000 Britten hebben eerste prik gehad

  De Britse autoriteiten hebben afgelopen dagen bijna 138.000 mensen een eerste inenting gegeven met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. De eerste groepen die zijn ingeënt zijn 80-plussers die in het ziekenhuis lagen of al een afspraak met een arts hadden staan.

  Het Verenigd Koninkrijk was begin deze maand het eerste westerse land dat het Pfizer-vaccin goedkeurde. De 90-jarige Margaret Keenan kreeg het vaccin vorige week dinsdag als eerste. Haar inenting was live op televisie te volgen. Bij het vaccin van Pfizer en BioNTech zijn twee doses nodig, die met een tussenpoos van drie weken worden toegediend.

  De verwachting is dat het Europees Geneesmiddelenbureau EMA komende maandag goedkeuring geeft voor het Pfizer/BioNTech-vaccin. Minister De Jonge zei gisteren dat hij volgende week meer duidelijkheid hoopt te geven over de planning van de vaccinatie.