NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Reisbranche niet blij met Rutte • Kabinet kijkt begin januari of basisscholen eerder open kunnen

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Morgen zijn we er weer met een nieuw liveblog over de ontwikkelingen rondom de coronacrisis. Fijne nacht!

 • ANVR niet blij met opmerkingen Rutte

  Reisorganisatiekoepel ANVR is niet te spreken over de "boude" uitspraken die Rutte gisteren deed over het boeken van reizen. Rutte adviseerde Nederlanders in zijn toespraak vanuit het Torentje in ieder geval tot half maart geen vakantie te boeken naar het buitenland.

  "Dus als ik in 2021 op zomervakantie of op wintersport wil, dan mag dat ook niet. Daar zijn we al helemaal niet blij mee", zei ANVR-directeur Frank Oostdam in Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1. "Ik ben zeer teleurgesteld en ook een beetje boos. Iedereen moet 5 weken dicht, maar voor de reisbranche geldt 13 weken. Geen enkele branche houdt dat vol. Ook de reisbranche niet."

  Oostdam verwacht dan ook overheidssteun voor de reisbranche. "Als ik hoor dat de horeca een diepvriesvergoeding krijgt voor de voorraad, dan verwacht ik dat dat wij als reisbranche, omdat we drie maanden dicht moeten, ook een compensatie krijgen", zei hij.

 • Verwarring in winkelstraten: wat is een essentiële winkel?

  Alle winkels die geen levensmiddelen of andere basisproducten verkopen, moeten dicht blijven. In de winkelstraten was er nog wel enige verwarring:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Verwarring in winkelstraten: wat is een essentiële winkel?
 • Tweede Kamer: onnodige reizen vanaf Schiphol aanpakken

  De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat het kabinet op zoek gaat naar mogelijkheden om het aantal niet-noodzakelijke reizen vanaf luchthaven Schiphol tegen te gaan.

  De partijen hebben zich geërgerd aan de beelden van drukte op Schiphol, terwijl het kabinet wil dat er zo min mogelijk wordt gevlogen en er tot medio maart geen vakanties geboekt worden. "De beelden laten zien dat deze dringende adviezen niet aan iedereen zijn besteed", zei CDA-fractievoorzitter Heerma.

  De partijen willen dat het kabinet gaat kijken hoe dit het beste aangepakt kan worden.

 • Koning schrapt nieuwjaarsreceptie voor coronahulpverleners

  Een nieuwjaarsontvangst waarbij de koning met coronahulpverleners zou praten gaat niet door vanwege de lockdown, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. De bijeenkomst zou 12 januari zijn op Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning. Het is niet bekend of de receptie na de lockdown alsnog plaatsvindt.

 • Jongeren Urk hinderen coronatestbus

  Jongeren op Urk hebben meerdere keren de stekker uit een elektrische laadpaal getrokken van een bus van de GGD waarin getest wordt op het coronavirus. Daardoor vielen licht, warmte en internet uit.

  Toen medewerkers er wat van zeiden is er vuurwerk naar ze gegooid, zegt wethouder Freek Brouwer op Twitter. "Ik schaam me diep."

 • Veertig agenten gewond na protesten in Oekraine

  Ongeveer veertig politieagenten in de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn gewond geraakt bij coronaprotesten. Een agent raakte bewusteloos na een klap op zijn hoofd. Tientallen agenten hadden brandende ogen door gas. Drie agenten moesten naar het ziekenhuis nadat ze belaagd werden door dronken betogers.

  In Kiev zijn al enkele weken demonstraties tegen de coronamaatregelen gaande. Veel winkeliers zijn kwaad op de overheid vanwege de strenge maatregelen die voor het nieuwe jaar zijn afgekondigd.

  President Zelensky heeft een lockdown aangekondigd die van 8 tot 24 januari duurt. In die periode moeten winkels sluiten, net als de horeca en sportscholen. Ook mogen grote groepen mensen niet meer samenkomen.

  In Oekraïne zijn ongeveer 900.000 mensen besmet geraakt met het virus.

 • Het regent annuleringen bij dit hotel: 'We gaan in winterslaap'

  In hotels mochten overnachtende gasten tot gisteravond nog uit eten en drinken. Maar vanwege de harde lockdown is dat nu niet meer toegestaan. Eet- en drinkgelegenheden in hotels moeten nu vijf weken dicht.

  Ook roomservice is niet meer toegestaan. Overnachten mag nog wel, en hotels mogen net als andere horeca een afhaalfunctie bieden. Gasten moeten het eten dan zelf ophalen en op de kamer nuttigen.

  Hoewel slapen dus nog wel mag, regent het bij het Conscious Hotel in Amsterdam annuleringen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Het regent annuleringen bij dit hotel: 'We gaan in winterslaap'
 • Buitenlandse Zaken: hele wereld nu code oranje

  Vanaf morgen geldt het reisadvies code oranje voor alle landen in de wereld. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen mogelijk zijn en bij terugkomst in Nederland een quarantaineverplichting geldt.

  Tot nu toe stonden alleen nog de Canarische Eilanden op geel, net als de Caribische eilanden Aruba en Bonaire. Premier Rutte kondigde in het coronadebat in de Tweede Kamer al aan dat Aruba en Bonaire op oranje zouden gaan.

 • De Jonge: we kunnen niet meteen vaccineren na goedkeuring EMA

  Als het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zoals verwacht maandag het coronavaccin van Biontech/Pfizer goedkeurt, betekent dat nog niet dat er meteen kan worden begonnen met inenten. Minister De Jonge van Volksgezondheid zei in de Tweede Kamer dat hij nog geen datum kan geven voor de eerste vaccinaties in Nederland.

  Hij hoopt begin volgende week meer duidelijkheid te kunnen bieden over de planning van de vaccinatie. De Jonge wees erop dat na de goedkeuring van het EMA eerst de Europese Commissie nog groen licht moet geven en dat de fabrikant het vaccin ook nog moet leveren. Verder moet de Gezondheidsraad nog een advies uitbrengen over welke doelgroep het meest geschikt is voor dit vaccin.

  "Er moet dus nog een hoop gebeuren. Het moet zo snel mogelijk, maar wel verantwoord."

 • Kabinet schoorvoetend bereid te kijken naar eerder heropenen basisscholen

  Het kabinet is bereid begin januari nog eens te bekijken of de basisscholen eerder open kunnen dan op 18 januari. Maar premier Rutte zei in de Tweede Kamer dat daar niet te veel van verwacht moet worden. "Ik zeg geen keihard nee, maar ik wil ook geen valse verwachtingen wekken", zei Rutte.

  Verschillende partijen zijn niet gelukkig met de langdurige sluiting van de basisscholen, omdat ze vrezen voor onderwijsachterstanden. D66 en PvdA stellen voor om te kijken of de sluiting een week korter kan duren.

  Premier Rutte wees erop dat je daar dan al rond 3 januari een beslissing over moet nemen. "En dan weten we nog heel weinig over de effecten van lockdown en de feestdagen." Omdat de Kamer bleef aandringen zegde Rutte toch toe dat het kabinet er begin januari naar zal kijken. "Maar word niet boos als het niet blijkt te kunnen", voegde hij eraan toe.

 • Kabinet gaat met maatschappijen praten over minder vliegen

  De premier roept Nederland nogmaals op alleen echt noodzakelijke reizen te maken naar het buitenland. "Als je nu nog zo onbeschaamd bent om op wintersport te gaan, dat is echt asociaal!" Het is ook niet meer de bedoeling dat mensen naar Aruba of Bonaire reizen voor vakantie. Ook voor die Caribische eilanden geldt nu code oranje. Het waren de laatste twee overzeese delen van het Koninkrijk die nog geen negatief reisadvies hadden.

  Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaat de luchtvaartmaatschappijen nogmaals wijzen op het negatief reisadvies dat voor bijna de hele wereld geldt. Dat heeft premier Rutte toegezegd in de Tweede Kamer, waar verschillende partijen zich ergeren aan beelden van drukte op Schiphol, terwijl winkels en scholen dicht moeten.

  Volgens Rutte is er, als dat gesprek onvoldoende effect heeft, alleen nog een algeheel vliegverbod mogelijk om in te grijpen. "Maar geloof me, dat wil niemand. We kunnen niet de hele burgerluchtvaart stilleggen."

 • Oproep Rutte: koop bij lokale kleine ondernemer

  Premier Rutte roept Nederlanders op om ook boodschappen te doen bij kleinere winkels in de buurt of in de stad, zoals de lokale wijnhandel, een schrijfwarenwinkel of boekhandel. Ook ziet hij dat de kerstcadeaus vooral online gekocht zullen worden bij winkels met een uitgebreide site.

  Veel kleinere winkels hebben zo'n website niet. Rutte hoopt dat er dan iets gekocht wordt via de telefoon. Maar het is weer niet de bedoeling dat de aanschaf dan ook aan de winkeldeur wordt opgehaald. "Dat zorgt weer voor meer bewegingen en dat moeten we nu net niet hebben."

  Hij gaat staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken vragen of ze een oplossing kan bedenken. Het CDA en de ChristenUnie zijn blij dat Rutte in de bres springt voor de lokale middenstand.

 • Rutte: pas versoepelingen als effect feestdagen duidelijk is

  Pas als duidelijk is welk effect de feestdagen hebben gehad op het aantal besmettingen, gaat het kabinet kijken of versoepeling van de lockdown mogelijk is. Dat heeft premier Rutte gezegd in de Tweede Kamer. Hij hoopt dat iedereen zich aan de regels houdt.

  Verschillende partijen willen weten onder welke omstandigheden versoepelingen mogelijk zijn, maar volgens Rutte is het lastig om daar een duidelijk antwoord op te geven. Een belangrijke factor is het aantal IC-opnames per dag. Als dat onder de tien per dag zakt en ook andere cijfers positief zijn, dan kan er gekeken worden naar versoepelingen.

  Als de gisteren afgekondigde lockdown het beoogde effect heeft, verwacht Rutte dat dat moment rond 12 januari bereikt wordt. Dat is ook het moment waarop het kabinet weer een nieuwe afweging maakt. Eventuele wijzigingen kunnen dan een week later worden ingevoerd.

 • Eenmalige vergoeding voor non-fooddetailhandel

  Het kabinet trekt extra geld uit voor hulp aan de non-fooddetailhandel. Deze winkels krijgen een vergoeding voor hun al gekochte voorraad, die ze nu niet meer kunnen verkopen. Het gaat om een eenmalige vergoeding, die nog extra uitgewerkt moet worden.

  Het gaat om bijvoorbeeld kledingwinkels en cadeauwinkels, die hun voorraad na de lockdown niet meer kunnen verkopen omdat die bijvoorbeeld uit de mode is. Deze week worden meer details bekend.

  De nieuwe regeling lijkt op de extra steun die de horeca ook heeft gekregen. Zij kunnen een subsidie krijgen omdat ze bijvoorbeeld bier of eten hebben ingekocht dat ze niet meer kunnen verkopen. De regeling wordt ook wel de ijskast-subsidie genoemd.

  Veel winkeliers hebben een voorraad aangelegd speciaal voor de decembermaand.

  Zo ook de eigenaar van een kledingzaak in Almelo, die baalt dat zijn winkel dicht moet:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kledingwinkel van Sevan is dicht: 'ik vind het echt belachelijk'