liveblog
NOS Nieuws

Geen doorbraak tussen EU en VK, onderhandelingen na vandaag toch verder

Volg hier het laatste nieuws over de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

liveblog gesloten

Geen doorbraak, onderhandelingen gaan morgen verder

Het zal vandaag niet tot een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk komen. De onderhandelingen daarover zijn nog niet voorbij en het is duidelijk dat er vandaag geen doorbraak meer komt. Eerder hadden Brussel en vooral Londen zichzelf het ultimatum gesteld vandaag tot een akkoord te komen.

De hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie, Michel Barnier, zal morgen de stand van zaken van de onderhandelingen delen met de Europese ambassadeurs in Brussel. Zij zullen dat op hun beurt weer terugkoppelen naar de regeringsleiders. "Dat is een normale procedure", zegt EU-correspondent Bert van Slooten. "Ondertussen praat Barnier gewoon verder."

Ook een delegatie van het Europees Parlement zal worden bijgepraat. Het gaat om onder meer PvdA-Europarlementariër Kati Piri, die als EP-brexitrapporteur is aangesteld. Het Europees Parlement moet bij het behalen van een akkoord goedkeurig geven voor de deal.

Boris Johnson over het verlengen van de onderhandelingen

Of er nu wel of geen akkoord komt "het zal heel erg goed gaan met het Verenigd Koninkrijk", zei de Britse premier vandaag tegen de Britse pers.

Johnson: er is nog hoop maar we moeten ons voorbereiden op een no-deal

Brexit-rapporteur Piri na vandaag weer iets optimistischer geworden

Kati Piri, de brexit-rapporteur van het Europees Parlement, is na vandaag iets optimistischer geworden. Ze begrijpt dat er her en der hele kleine stapjes worden gezet, maar hoort nog niks officieel. "Voor het Europees Parlement is er eigenlijk niet genoeg tijd om een afspraak goed te keuren."

Komende week was voor de Brusselse parlementariërs eigenlijk de laatste week om een akkoord te bespreken. Er is nog een mogelijkheid om een extra vergadering te organiseren net voor 31 december, zodat een deal nog net op tijd goedgekeurd kan worden, maar het is ook mogelijk dat het parlement pas (met terugwerkende kracht) in januari met de handelsovereenkomst kan instemmen.

Europese politici voorzichtig positief

Europese politici hebben voorzichtig positief gereageerd op het nieuws dat de onderhandelingen tussen Brussel en Londen worden voortgezet. De Duitse bondskanselier Merkel zei op een persconferentie blij te zijn met "iedere mogelijkheid om tot een deal te komen".

Ook de Ierse minister van Buitenlandse Zaken ziet nog licht aan de horizon. "Het is tijd om het hoofd koel te houden en de onderhandelaars de gelegenheid te geven om vooruitgang te boeken, zelfs in dit late stadium", zei Simon Coveney. "Het is duidelijk erg moeilijk om een deal te sluiten, maar het is wel mogelijk."

Johnson: Britten moeten voorbereid zijn op een no-deal

Volgens premier Boris Johnson liggen de standpunten van de EU en het Verenigd Koninkrijk "nog steeds erg ver uit elkaar over belangrijke zaken" en moeten de Britten voorbereid zijn op een no-deal op 31 december. Dat zei hij na overleg met zijn kabinet.

Maar "we zullen blijven praten om te zien wat er mogelijk is. Het VK zal zeker niet weglopen van de gesprekken." Ook herhaalde hij zijn aanbod om met andere EU-leiders te spreken.

Eerder deze week heeft de Europese Commissie ook al plannen gepresenteerd om voorbereid te zijn op een no-deal.

Kijk hier naar de verklaring van Von der Leyen

Von der Leyen: nog geen akkoord, onderhandelingen gaan door

'Inhoudelijk weinig nieuws, maar doorpraten wordt gezien als lichtpuntje'

"Het was een heel kort statement", zegt correspondent Thomas Spekschoor op NPO Radio 1. "Von der Leyen zei inhoudelijk maar heel weinig maar wat ze zei was positiever dan we de afgelopen tijd hebben gehoord, want ze wil dat er wordt doorgepraat."

Ook correspondent Tim de Wit in Londen vindt het positief dat de onderhandelingen vandaag niet geklapt zijn. "Deze dag is door de Britse tabloids opgepompt tot no-deal-dag. Al die retoriek is toch vooral een rookgrordijn gebleken en het blijkt dat er toch voldoend basis is om door te praten. Dat wordt hier uitgelegd als een lichtpuntje."

Spekschoor noemde het verder opvallend dat Von der Leyen geen nieuwe deadline heeft genoemd. "En dat lijkt me verstandig, want iedere deadline is tot nu toe gemist."

"Maar", zo waarschuwt hij, "die is er natuurlijk eigenlijk wel, want 31 december is de overgangsfase voorbij en dan moet er toch echt een akkoord liggen".

Nog geen brexit-deal, onderhandelingen gaan door

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft in een korte verklaring aan het begin van de middag gezegd dat de EU en het VK verder onderhandelen over een handelsakkoord. Ze heeft in "een nuttig telefoongesprek" met premier Johnson besloten dat het "ondanks de uitputting na bijna een jaar onderhandelen" verantwoord is "een extra mijl te gaan.

Ze noemde geen deadline. Eerder stelde Johnson dat de deadline. Velen gingen ervan uit dat het tot een no-deal-brexit zou komen, maar er blijft nu toch kans op een akkoord.

Merkel wil alles proberen om tot een resultaat te komen

In de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over een brexit-handelsakkoord moet volgens Bondskanselier Angela Merkel alles worden geprobeerd om tot een resultaat te komen. "Elke gelegenheid om tot een resultaat te komen is zeer welkom", zei Merkel zondag in Berlijn na overleg met de federale en deelstaatregeringen over de coronacrisis.

Britse kranten meldden eerder vandaag dat Merkel vastbesloten is om "het Verenigd Koninkrijk over gebroken glas te laten kruipen in plaats van een compromis te sluiten".

'Brits kabinet bijeengeroepen'

De Britse tv-zender ITV meldt dat het Britse kabinet bijeen is geroepen. Dat lijkt te wijzen op een doorbraak in de onderhandelingen.

Wel vooruitgang, geen doorbraak

De onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben sinds vrijdag wel enige vooruitgang geboekt, maar er is volgens EU-bronnen geen doorbraak geweest op het gebied van eerlijke concurrentie of de visserijrechten.