liveblog

Niet-essentiële winkels waarschijnlijk dicht • 9924 nieuwe besmettingen

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Het kabinet beslist waarschijnlijk om niet-essentiële winkels te sluiten.
  • Er zijn gisteren 9924 nieuwe besmettingen gemeld door het RIVM.
  • Vanaf woensdag gelden er in Duitsland strengere maatregelen.
  • Het kabinet komt morgen bijeen voor een extra crisisoverleg.
  • Oppositie wil meer actie van het kabinet
liveblog gesloten

Duitse minister: keur vaccin snel goed

De Duitse minister van Volksgezondheid vindt dat het Europees Medicijnagentschap (EMA) het coronavaccin van Pfizer zo snel mogelijk goed moet keuren. Volgens Jens Spahn is de Duitse overheid er klaar voor om vanaf 15 december een vaccinatiecampagne te beginnen.

Daarnaast wijst hij erop dat de Britten en Amerikanen het vaccin al hebben goedgekeurd. "Het gaat ook om het vertrouwen van de burger in het vermogen van de EU om te handelen", schrijft Spahn op Twitter.

VK-correspondent Tim de Wit wijst erop dat Spahn eerder nog andere taal uitsloeg over de procedure om het vaccin goed te keuren.

Duitsers winkelen over de grens in Venlo

Duitse winkels dicht? In Venlo zijn Duitse shoppers welkom - voor zolang het kan

Ministerie Justitie: pas op voor neplijst coronamaatregelen

Op sociale media circuleert een neplijst met daarop coronamaatregelen die het kabinet morgen zou aankondigen. Zo staat er onder meer op de lijst dat alcoholverkoop na 18.00 uur aan banden wordt gelegd en dat alle contactberoepen niet meer zijn toegestaan vanaf dinsdag.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie op Twitter dat de lijst niet klopt. Waarschijnlijk wordt morgen na extra crisisberaad aangekondigd wat de maatregelen zijn die het kabinet neemt.

Sluiting niet-essentiële winkels waarschijnlijk

Het heeft er alle schijn van dat het kabinet overgaat tot het sluiten van de niet-essentiële winkels om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Dat zegt politiek verslaggever Albert Bos. Het is mogelijk dat zo'n sluiting ook wordt aangekondigd voor "plekken waar mensen samenkomen en bewegen" zoals musea, theaters en pretparken.

Vandaag kwam het kabinet met adviseurs bijeen in het Catshuis om te overleggen over strengere maatregelen. Daar werd besloten morgen een crisisberaad te houden en een extra ministerraad. Daarin worden definitief knopen doorgehakt over het maatregelenpakket, die het kabinet mogelijk 's avonds tijdens een persconferentie presenteert.

Ook een sluiting van de scholen wordt besproken, maar welke kant het opgaat is nog niet zeker.

Minder pinbetalingen dit weekend dan vorig jaar

Afgelopen vrijdag en zaterdag zijn er 10 en 5 procent minder pinbetalingen gedaan in winkels dan op dezelfde dagen in 2019. Dat blijkt uit schattingen van de Betaalvereniging Nederland. Daarnaast zijn er 30 procent minder contante betalingen verricht dan in december vorig jaar.

Het aantal iDEAL-betalingen nam flink toe. Op vrijdag waren dat er 50 procent meer dan op dezelfde dag in 2019 en op zaterdag zelfs 60 procent meer.

Ondanks dat het in de winkelstraat dus rustiger is dan vorig jaar, is het op een aantal plekken nog wel te druk in het kader van coronamaatregelen. Rotterdam nam eerder vandaag maatregelen om de drukte in het centrum te beperken.

Merkel: geen andere keuze dan lockdown

Merkel: lockdown heeft weerslag op de feestdagen, maar we kunnen niet anders

Oppositie: kabinet, wacht niet langer

De fractievoorzitters van de PvdA, GroenLinks en de SP willen dat het kabinet snel strengere maatregelen presenteert. Die oproep doen Lodewijk Asscher, Jesse Klaver en Lilian Marijnissen vandaag.

PvdA-leider Asscher noemt in een tweet geen specifieke maatregelen. Zijn GroenLinks-collega Klaver vindt dat kleine ondernemers ontzien moeten worden en richt zich in het bijzonder tegen Ikea en Schiphol. Op Schiphol waren dit weekend lange rijen wachtende passagiers te zien.

SP-leider Marijnissen schrijft op de website van haar partij: "Het lijkt erop dat we weer een week verloren hebben in de strijd tegen het coronavirus." Ze noemt een nieuw kabinetsplan met name noodzakelijk voor de overbelaste zorg.

VS wil in eerste kwartaal 100 miljoen mensen vaccineren

Eind maart moeten 100 miljoen Amerikanen ingeënt zijn tegen het coronavirus. Die verwachting sprak Moncef Slaoui, de hoogste adviseur van het Amerikaanse vaccinatieprogramma, uit in het tv-programma Fox News Sunday.

De eerste Pfizer-vaccins worden vandaag vervoerd naar de VS. In totaal moeten er in december 40 miljoen doses geleverd worden. In januari komen er nog eens 50 tot 80 miljoen doses bij, net als in februari. Om één persoon te vaccineren zijn twee doses nodig, die met een tussenperiode van een aantal weken worden toegediend.

Slaoui zei zich wel zorgen te maken over de bereidheid van Amerikanen om zichzelf te laten inenten. Amerikanen moeten volgens Slaoui "luisteren naar de data en ervan overtuigd zijn dat dit een erg effectief en veilig vaccin is en het daarom nemen."

Branchevereniging tegen sluiting niet-essentiële winkels

INretail, de branchevereniging van winkeliers in de non food-sector, roept het kabinet op om in tegenstelling tot Duitsland niet alle niet-essentiële winkels te sluiten. Volgens INretail zijn andere maatregelen zoals het verder spreiden van winkelend publiek over de dag, beter voor de economie: "Er werken 800.000 mensen in de detailhandel waarvan het merendeel thuis zou komen te zitten. Er is een intelligentere aanpak nodig dan een totale lockdown."

Het aantal coronabesmettingen blijft dag na dag stijgen. Daarnaast zijn in veel steden de winkelgebieden te druk, waardoor burgemeesters al meerdere keren hebben moeten ingrijpen. Het sluiten van niet-essentiële winkels is daarom een van de extra maatregelen die het kabinet overweegt om het aantal besmettingen terug te dringen. Morgen is er een extra ministerraad waarin strengere maatregelen besproken worden.

Opnieuw maatregelen in Rotterdam tegen drukte

In het centrum van Rotterdam is het opnieuw erg druk, schrijft Rijnmond. Net als eerdere weekenden heeft de gemeente maatregelen genomen om te zorgen dat winkelbezoekers voldoende afstand houden. Zo wordt in trams opgeroepen niet uit te stappen in het centrum en is op sommige plekken eenrichtingsverkeer ingesteld. De gemeente heeft nog niet besloten winkels eerder te sluiten.

Morgen extra crisisberaad kabinet

Er is morgen extra crisisberaad van de betrokken bewindslieden, gevolgd door een extra ministerraad. Dat melden Haagse bronnen na afloop van het extra ingelaste Catshuisberaad. Of er morgen ook al een persconferentie is, is niet duidelijk. Normaal is het crisisberaad altijd op dinsdag, voorafgaand aan de coronapersconferentie.

Vaccinproducent Pfizer verscheept eerste doses voor de Amerikaanse markt

Vaccinproducent Pfizer verscheept eerste doses voor de Amerikaanse markt

Voorzitter Veiligheidsberaad wil dat Nederland zich spiegelt aan Duitse lockdown

Volgens Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, ontkomt Nederland er niet aan om, in navolging van Duitsland, ook aanvullende coronamaatregelen in te voeren. "Het contrast wordt anders te groot", zei Bruls tegen de krant De Gelderlander.

Hij wijst op het risico dat wanneer winkels en kappers in Nederland open zullen blijven, Duitsers over de grens alsnog hun kerstinkopen zullen komen doen. "Duitsland legt het maatschappelijk leven stil. Het contrast met Nederland wordt dan wel heel erg groot. Het is de mensen ook niet meer uit te leggen dat wij hier maximaal inzetten op spreiding van het winkelend publiek en dat we dan zeggen 'laat het woensdag maar gebeuren'." Hij ziet het instellen van controles aan de Duitse grens niet als reële optie.

In een verklaring adviseert Bruls mensen om alleen op rustige tijden te winkelen en waar mogelijk online bij lokale winkeliers te kopen.

Of er inderdaad aanvullende maatregelen komen, zal blijken na het beëindigen van het overleg in het Catshuis. Daar praat RIVM-directeur Jaap van Dissel betrokken ministers en experts bij over de stijging in het aantal coronabesmettingen.

29 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM zijn 29 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 53 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 52 doden per dag, tegen 48 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 599 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 567. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

9924 nieuwe besmettingen, 760 meer dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9924 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 760 meer dan gisteren werden gemeld.

Er zijn 166 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 81 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 36 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat is 1 nieuwe opname minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1767 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1723), van wie 497 op de IC (gisteren: 481). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

Gemeenten Amsterdam en Den Haag roepen bezoekers op weg te blijven uit het centrum

Amsterdam adviseert bezoekers om de kerstinkopen doordeweeks in de ochtend te doen en niet in het weekend.

Ook de gemeente Den Haag roept mensen op niet meer naar de binnenstad te komen. Het is er te druk, laat de gemeente weten. "Stel je bezoek uit of ga ergens anders heen", is de dringende oproep. Eerder vroeg de gemeente al om "verstandig te gaan shoppen". "Kom alleen, blijf niet te lang hangen, houd voldoende afstand en winkel op rustige momenten."

Gisteren was het ook druk in de winkelgebieden in Leiden en Den Haag. De Haagse burgemeester Jan van Zanen deed daarom een dringende oproep: "Laten we allemaal ons gezonde verstand gebruiken." In Leiden waren gisteren zoveel mensen aan het winkelen, dat de gemeente opriep om het bezoek aan het centrum uit te stellen, schrijft Omroep West.

In Barcelona wordt geëxperimenteerd coronaproof feesten

Terwijl in Nederland wordt overlegd over strengere maatregelen om het aantal coronabesmettingen terug te dringen, vierden 1000 feestgangers in Barcelona een feestje. Geen illegaal feest, maar een feest voor wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschappers doen onderzoek naar de effectiviteit van sneltesten. Deelnemers wilden graag meedoen aan het experiment. "Ik wil graag helpen aantonen dat concertzalen veilig open kunnen als er voldoende maatregelen worden genomen", zegt een van de deelnemers.

Bekijk hier de video om te zien hoe dat er aan toeging.

Concertgangers doen mee aan covid-onderzoek in Barcelona: 'Een feestje heb ik echt nodig'

Bondskanselier Merkel: 'Nieuwe maatregelen om sociale contacten te beperken'

Vanaf woensdag gelden er strengere maatregen in Duitsland om de stijging van het aantal coronabesmettingen in te dammen. Niet essentiële-winkels en scholen gaan tot en met 10 januari dicht, kondigde bondskanselier Merkel aan. Apotheken en supermarkten blijven wel open. Daarnaast riep de bondskanselier werkgevers op om werknemers zoveel mogelijk thuis te laten werken.

Verder gaan de kappers dicht, komt er een vuurwerkverbod en mag alcohol alleen nog thuis worden gedronken.

In Duitsland was al een gedeeltelijke lockdown van kracht. Omdat het aantal coronabesmettingen fors bleef toenemen, overlegde Merkel zondag met de premiers van de deelstaten over aanvullende maatregelen.

Ministers en experts zijn aangekomen bij het Catshuis

Vanochtend laten onder andere premier Mark Rutte, minister Hugo de Jonge en andere leden van het kabinet zich door RIVM- directeur Jaap van Dissel bijpraten over het stijgende aantal nieuwe coronabesmettingen.

Op tafel ligt onder meer de sluiting van winkels. "Niet de supermarkten, maar niet-essentiële zaken", zei politiek verslaggever Nynke de Zoeten gisteren in Nieuwsuur. "Denk aan tuincentra en kledingzaken."

Ministers en kabinet bijeen in Catshuis voor overleg coronamaatregelen

Sluiting musea, dierentuinen en niet-essentiële winkels; hier gaat het over tijdens het Catshuisoverleg

Om 10.00 uur begint het Catshuisoverleg van ministers en deskundigen. Dat extra overleg werd gisteren ingelast vanwege de stijgende besmettingscijfers. Op tafel ligt onder meer de sluiting van winkels. "Niet de supermarkten, maar niet-essentiële zaken", zei politiek verslaggever Nynke de Zoeten gisteren in Nieuwsuur. "Denk aan tuincentra en kledingzaken."

Het wordt een moeilijk gesprek, ook omdat de directe gevolgen groot kunnen zijn. "Die winkels hebben misschien al een kerstvoorraad aangekocht. En als je het aankondigt: komt er dan niet een soort mini Black Friday?" Afgelopen week suggereerde het RIVM dat er een verband kon zijn tussen de drukte in de winkelstraten tijdens Black Friday en het toenemende aantal besmettingen.

Ook besproken wordt het sluiten van zogenoemde doorstroomlocaties, zoals musea en dierentuinen. In november gingen die ook voor twee weken dicht. Of vervroegde sluiting van scholen ook op tafel ligt, is onduidelijk. De komende dagen zijn er nog meer overleggen en naar alle waarschijnlijkheid is er dan dinsdag weer een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge.

Duitsland bespreekt conceptplan: niet-essentiële winkels en scholen voor vier weken dicht

Bondskanselier Merkel bespreekt vandaag met de deelstaten een voorstel om vanaf woensdag niet essentiële winkels gesloten te laten, werknemers zoveel mogelijk thuis te laten werken en de scholen dicht te houden. De maatregelen zouden moeten gelden voor bijna vier weken, tot 10 januari. Het conceptplan is naar buiten gekomen in de aanloop naar een ingelast spoedoverleg van bondskanselier Merkel met de deelstaten.

Nu de besmettingen blijven oplopen in Duitsland wordt de roep om een landelijke 'harde lockdown', steeds sterker.

Duitsland stevent af op totale lockdown

Hoewel de besmettingsgraad in Duitsland nog steeds lager ligt dan in Nederland, is de situatie daar nog niet eerder zo slecht geweest. Vrijdag meldde het Duitse RIVM bijna 30.000 nieuwe besmettingen in één dag, een triest record. Het dodental steeg in een steile lijn naar bijna 600 coronadoden in een dag. Experts zeggen bang te zijn voor een derde golf nog voor de tweede gebroken is.

Daarom houdt bondskanselier Merkel vandaag een ingelast spoedoverleg met de deelstaten over nieuwe strenge coronamaatregelen. De roep om een landelijke 'harde lockdown' is de afgelopen dagen steeds sterker geworden, omdat de besmettingscijfers de hoogte in schieten en ook het dodental snel stijgt.

Dát er een landelijke lockdown komt is eigenlijk wel duidelijk, de vraag is alleen wanneer en hoe die eruit gaat zien. Deze week deed Merkel een ongewoon vlammend en emotioneel appel op alle Duitsers om in de komende weken contacten te minimaliseren, "anders zou het wel eens de laatste Kerst voor opa en oma kunnen zijn", voegde ze er onheilspellend aan toe.

Bekijk hier de oproep van Merkel van afgelopen week:

'Als we nu teveel contact hebben, wordt dit de laatste Kerst met onze grootouders'

Japan telt recordaantal coronabesmettingen

In Japan zijn er voor het eerst meer dan 3000 coronabesmettingen op één dag bij gekomen. Afgelopen week werden ruim 17.000 besmettingen geconstateerd. Dat is een stijging van 12% ten opzichte van de week ervoor.

Ook het aantal doden steeg. In de afgelopen maand vielen er 709 doden, driemaal zoveel als de 235 in de maand ervoor.

De minister die verantwoordelijk is voor de aanpak van de coronacrisis zegt dat het land snel maatregelen neemt om de besmettingen terug te dringen. Er wordt dan vooral gefocust op de hoofdstad Tokyo.

Feest in tunnelbuis beëindigd

De Gelderse politie heeft gisteravond een einde gemaakt aan een illegaal feest in een holle buis van een viaduct over de A50 bij Heerde. Daar waren tien tot vijftien jongeren bijeen die de covidmaatregelen schonden. Agenten deelden boetes uit.

Rijswaterstaat gaat de buis afsluiten, meldt de politie. "We snappen dat het voor iedereen zware tijden zijn, maar vragen iedereen zich aan de regels te houden. Dit soort feesten organiseren is onacceptabel."

Bij het illegale feest in de tunnel werd ook apparatuur in beslag genomen