liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax verstevigt koppositie, zevende competitiezege voor Groningen

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgens van ons blog. Fijne avond en tot morgen.

De samenvattingen van vanavond

Afgelopen in Madrid, Real de sterkste

Real Madrid maakt einde aan ongeslagen reeks stadgenoot Atlético

In de eerste tien competitiewedstrijden ging het Atlético Madrid voor de wind. Geen seconde stond de nog ongeslagen koploper in La Liga op achterstand en er werden slechts twee treffers geïncasseerd. Daar maakte stadgenoot Real zaterdag een einde aan: 2-0.

Carvajal pegelt Real naar 2-0

Real Madrid is de bovenliggende partij in de Madrileense derby en dat betaalt zich uit in de tweede treffer van de avond. Dani Carvajal knalt de bal hard op de paal om hem vervolgens via de rug van keeper Oblak in het doel te zien belanden. 2-0 voor Real tegen Atlético.

Laatste maanden Huntelaar?

Huntelaar zinspeelt op afscheid: 'Denk dat dit mijn laatste seizoen is'

Wedstrijdverslag Ajax-PEC

Klaas-Jan Huntelaar viert zijn 150ste treffer in de eredivisie

Huntelaars 150ste zet Ajax op het spoor van comfortabele zege op PEC Zwolle

Na drie nederlagen op rij heeft Ajax de draad weer opgepakt in de eredivisie. De koploper won in eigen huis met 4-0 van PEC Zwolle.

Van crisis wilde trainer Erik ten Hag op voorhand niets weten, maar feit is dat zijn ploeg na nederlagen tegen Liverpool (1-0), FC Twente (2-1) en vooral de midweekse uitschakeling in de Champions League door een nederlaag tegen Atalanta Bergamo (1-0) heel wat chagrijn weg te slikken had.

Uitslagen en stand eredivisie

  • NOS
    Programma en uitslagen eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie per 12-12

92' DOELPUNT AJAX!

Het slotakkoord is voor Ryan Gravenberch. De jongeling schiet van net buiten de zestien knap raak. Meteen daarna klinkt het laatste fluitsignaal.

Nog altijd 3-0

Ajax heeft in de tweede helft flink wat gas terug genomen en PEC kan simpelweg geen vuist maken. Zo kabbelt de wedstrijd naar het einde.

Wedstrijdverslag Emmen-ADO

Ricardo Kishna (l) in duel met Emmen-speler Miguel Araujo

Sterker Emmen moet genoegen nemen met punt tegen ADO

Na zes nederlagen op rij heeft FC Emmen eindelijk weer eens een punt overgehouden aan een wedstrijd. Thuis tegen ADO Den Haag speelde de hekkensluiter met 1-1 gelijk.

Beide ploegen schieten niet veel op met het gelijkspel. Emmen, dat nog altijd wacht op de eerste overwinning dit seizoen, blijft laatste op de ranglijst op drie punten van nummer zeventien ADO Den Haag.

Rondje langs de Europese velden: Engeland

Paul Pogba in duel met Rodrigo tijdens de derby van Manchester

Geen treffers in teleurstellende Manchester derby, hoofdrol El Ghazi bij Villa

Manchester United en Manchester City hebben in een teleurstellende stadsderby niet weten te scoren. Vooral City-trainer Pep Guardiola oogde tijdens het duel ontevreden, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met het punt.

Tweede helft begonnen in Amsterdam

Wat kan PEC nog? 45 minuten om daar achter te gaan komen.

Einde wedstrijd in Emmen

Ook de twaalfde wedstrijd van het seizoen weet Emmen niet in een zege om te zetten. Het blijft bij 1-1.

ADO dicht bij zege

In de blessuretijd in Emmen krijgt ADO nog een grote kans op de zege, maar Besuijen komt net tekort om binnen te koppen.

Rust in Amsterdam

Ajax heeft geen kind aan PEC en gaat met een 3-0 voorsprong de kleedkamer in.

35' DOELPUNT AJAX!

Ajax heeft weinig moeite met PEC en komt op 3-0. Op aangeven van Gravenberch maakt Antony de derde van de avond. Vlak daarna schiet Promes op de paal en kopt Tagliafico hard op doel, maar is PEC-keeper Zetterer goed bij de les.

72' DOELPUNT FC EMMEN!

Het is gelijk in Emmen. Araujo kopt de voorzet van Bijl binnen en zet daarmee Emmen naast ADO, 1-1.

Nog een kans voor Emmen

Een vroege voorzet van Bijl wordt door De Leeuw klaargelegd op Kolar, maar in de draai krijgt de spits de bal niet op doel.

11' DOELPUNT AJAX!

Daar is snel de 2-0 voor Ajax. Promes krijgt de bal van Antony en schiet de bal in de verre hoek.

7' DOELPUNT AJAX!

Met zijn 150ste eredivisiedoelpunt zet Klaas-Jan Huntelaar Ajax op 1-0 tegen PEC. De spits komt goed voor zijn man bij een indraaiende bal en kopt de bal tegen de touwen.

Klaas-Jan Huntelaar viert zijn 150ste treffer in de eredivisie

Ajax-PEC begonnen

De bal rolt in Amsterdam. Ajax-PEC is onderweg!

Analyse Ajax: Net als na Europees succes van 1995 brokkelt Ajax af: 'Dan doet het gewoon pijn'

Teleurstelling bij Nicolas Tagliafico in de Amsterdam Arena

Wat als Davy Klaassen die enorme kans gewoon had benut? Wat als Daley Blind gewoon fit was geweest? Wat als Liverpool op Anfield gewoon van Atalanta Bergamo had gewonnen?

Tja, 'wat als' bestaat niet. Ajax is dit jaar gewoon niet goed genoeg om door te gaan in de Champions League. Het leek voor jongens als Nicolás Tagliafico, David Neres en André Onana de laatste kans om in het Ajax-shirt te schitteren op het hoogste Europese podium.

Wedstrijdverslag Groningen-RKC

FC Groningen heeft zijn sterke reeks in de eredivisie voortgezet door in eigen huis ook RKC Waalwijk te verslaan. De ploeg van coach Danny Buijs won met 2-0.

Na een knap gelijkspel tegen Vitesse en daarna overwinningen op Willem II en AZ, was de verwachting dat Groningen ook RKC wel even zou verslaan. Maar in een slaapverwekkende eerste helft deden de ploegen niet veel voor elkaar onder.

Rust in Emmen

ADO kwam op voorsprong via Besuijen en Emmen mocht daarna het spel maken. Het leverde echter nog weinig grote kansen op.

Ajax-PEC: wat feitjes op een rij

- Ajax won 17 van de 19 eredivisieduels met PEC in Amsterdam. Twee keer namen de bezoekers een punt mee. PEC sloeg in 2014 in de bekerfinale in De Kuip wel hard toe (5-1), waarna het ook de strijd om de Johan Cruijff-schaal (in Amsterdam) won: 1-0.

- Koploper Ajax leed zondag tegen FC Twente zijn tweede nederlaag en staat nog twee punten voor op naaste rivaal Vitesse. PEC, dat al vier wedstrijden ongeslagen is, staat elfde.

- Thomas Lam (PEC Zwolle) is geschorst.

- Klaas-Jan Huntelaar staat voor het eerst dit eredivisieseizoen in de basis bij Ajax. Zijn laatste basisplaats was op 23 februari 2020 bij Heracles (1-0 nederlaag). In totaal staat Huntelaar op 149 doelpunten in de eredivisie. Hij kan de 15de speler worden die de grens van 150 eredivisiegoals bereikt.

- Ajax verloor de laatste drie eredivisieduels waarin Klaas-Jan Huntelaar in de basis begon (1-0 bij Heracles, 1-0 bij AZ en 0-2 thuis tegen Willem II).

- Ajax heeft 10 wedstrijden verloren in alle competities in 2020. Het laatste kalenderjaar waarin Ajax meer dan 10 nederlagen leed was 2006, onder Danny Blind en Henk ten Cate (12).

- De basisspelers van Ajax zijn gemiddeld 26 jaar en 354 dagen oud. Dit is de oudste basisopstelling van Ajax voor een eredivisiewedstrijd sinds 17 september 2000 (AZ - Ajax, 27 jaar en 42 dagen).

Goede kans Emmen

Veel balbezig voor Emmen deze eerste helft, maar nog geen kansen. Na een goede aanval krijgt De Leeuw er eindelijk wel een. Hij komt echter te veel uit aan de buitenkant en stuit op ADO-keeper Koopmans.

Besuijen viert de 0-1

Vicente Besuijen viert de 0-1

We spelen weer in Emmen

Na een kwartiertje oponthoud rolt de bal weer in Emmen.

Opstelling PEC Zwolle

Opstelling PEC Zwolle

PEC-trainer John Stegeman kiest nog niet voor een terugkeer van Bram van Polen in de Zwolse defensie. In plaats daarvan zakt Yuta Nakayama een linie terug en begint Rico Strieder op het middenveld.

Opstelling Ajax

Opstelling Ajax

Bij Ajax vier wijzigingen ten opzichte van het Champions league-duel met Atalanta van afgelopen week.

Daley Blind is terug na ziekte en dus verhuist Lisandro Martínez weer naar de bank. Verder Sean Klaiber voor Noussair Mazraoui, Quincy Promes voor Zakaria Labyad en Klaas-Jan Huntelaar voor Brian Brobbey.

Wedstrijd stilgelegd

Beide ploegen gaan noodgedwongen de kleedkamer in. Het was al erg mistig in Emmen, maar na het afsteken van vuurwerk en fakkels door Emmen-supporters naast het stadion is het voorlopig onmogelijk om nog verder te gaan.

  • NOS
    Mist en vuurwerk bij Emmen-ADO
  • NOS
    Mist en vuurwerk bij Emmen-ADO
  • NOS
    Mist en vuurwerk bij Emmen-ADO
  • NOS
    Mist en vuurwerk bij Emmen-ADO
  • NOS
    Fans van Emmen steken vuurwerk af bij het stadion

6' DOELPUNT ADO DEN HAAG!

Na een aanval over links staat Besuijen helemaal vrij om de openingstreffer binnen te schieten. ADO al vroeg op voorsprong in Emmen.

Begonnen in Emmen!

Emmen-ADO: wat feitjes op een rij

- In 1985 speelde FC Emmen in de eerste divisie tegen FC Den Haag zijn eerste profduel. Boere bezorgde de Hagenaars de winst: 0-1.

- Emmen won in de eredivisie de vorige twee thuisduels met ADO. Vorig seizoen werd het 3-0.

- Hekkensluiter FC Emmen, de enige ploeg die dit seizoen nog geen wedstrijd won, staat op drie punten van nummer zeventien ADO, dat alleen bij VVV-Venlo won. In de zeven duels daarna werd er vier keer verloren en drie keer gelijkgespeeld.

Afgelopen in Groningen

Groningen wint voor de zevende keer dit eredivisieseizoen. Het brengt de ploeg van Danny Buijs stevig in het linkerrijtje.

Opstellingen FC Emmen-ADO Den Haag

  • NOS
    Opstelling FC Emmen
  • NOS
    Opstelling ADO Den Haag

Lamprou houdt RKC op de been

De net ingevallen Thijs Dallinga, die zijn eredivisiedebuut maakt bij FC Groningen, krijgt een geweldige kans op de 3-0. Maar Kostas Lamprou houdt met een hand de bal uit zijn doel.

76' DOELPUNT FC GRONINGEN!

Na geklungel in de RKC-defensie kan Daniël van Kaam er 2-0 van maken. Eerst is het Touba die simpel de bal verspeelt waarna Bakari de bal te zacht terugspeelt op keeper Lamprou. Van Kaam profiteert optimaal.

Rondje langs de Europese velden: Duitsland

Justin Kluivert viert de 3-0.

Kluivert met Leipzig aan kop van Bundesliga, Dortmund hard onderuit

Een dag nadat Wout Weghorst en Bas Dost voor de doelpunten hadden gezorgd bij VfL Wolfsburg - Eintracht Frankfurt (2-1), stonden nog eens negen Nederlanders op het wedstrijdformulier in de Bundesliga. Van hen greep Justin Kluivert met RB Leipzig de koppositie.

RKC met de kans

Padt houdt Groningen overeind. De doelman tikt met een sterke reflex de inzet van Stokkers weg.

54' DOELPUNT FC GRONINGEN!

Groningen komt sterk uit de kleedkamer en dat resulteert meteen in het eerste doelpunt van de wedstrijd. Eerst is het Strand Larsen die van dichtbij kan inschieten, maar zijn inzet wordt geblokkeerd. Uit de daaropvolgende hoekschop scoort Groningen wel.

Ahmed El Messaoudi kaatst met Strand Larsen en schiet de thuisploeg op een 1-0 voorsprong.

Ahmed El Messaoudi (l) en Patrick Joosten vieren de 1-0

Duidelijke cijfers

Schoten in de eerste helft:

FC Groningen: 0 schoten, 0 op doel

RKC Waalwijk: 6 schoten, 1 op doel

Tweede helft begonnen

De bal rolt weer in Groningen.

Rust in Groningen

Beide ploegen gaan zonder te scoren richting de kleedkamer. Vooral bij Groningen is er flink wat te bespreken want de ploeg van Danny Buijs heeft nog weinig laten zien. Bij RKC zal het vooral gaan over het feit dat het veldoverwicht niet is omgezet in kansen.

Goede kans RKC

De eerste grote kans van de wedstrijd is voor RKC, dat in de eerste helft de boventoon voert.. Met een bekeken balletje probeert Meulensteen Groningen-keeper Padt te verschalken. De goalie tikt de bal net uit zijn doel.

Nog weinig actie

Na iets meer dan een kwartier spelen zijn er nog geen grote kansen geweest bij Groningen-RKC. Het enige opvallende is Arjen Robben, die op de tribune zit met een stel heerlijk warme Bayern München-handschoenen.

  • NOS
    Arjen Robben op de tribune bij Groningen-RKC
  • NOS
    De handschoenen van Arjen Robben

De kop is eraf!

RKC heeft de bal in het spel gebracht. De eredivisiezaterdag is begonnen!

Typische gastles van Van Gaal op paarse vrijdag

Typische gastles van Van Gaal op paarse vrijdag: 'Sorry, ik heb meestal gelijk'

Op paarse vrijdag sprak Louis van Gaal op een school. Hij vertelde de kinderen, op z'n Van Gaals, dat je "geloof moet hebben in jezelf. Want dat is belangrijk!"

Succesvolle operatie voor Martins Indi

Bruno Martins Indi is zaterdagmiddag met succes geopereerd aan zijn gezicht. De centrale verdediger viel afgelopen donderdag tijdens het Europa League duel met Rijeka geblesseerd uit met een jukbeenblessure.

Martins Indi komt dit kalenderjaar niet meer in actie voor AZ.

Nog wat leuke weetjes

- Remco Balk staat voor het eerst sinds 8 november in de basis in de eredivisie bij FC Groningen.

- Fred Grim stelt voor de vierde keer op rij dezelfde elf namen op in een eredivisieduel. De laatste keer dat RKC vier keer op rij met dezelfde elf namen aan een eredivisieduel begon was onder Ruud Brood, tussen december 2009 en januari 2010 (5 duels).

- Dit is voor FC Groningen de 700ste thuiswedstrijd in de eredivisie. Van de vorige 699 werden er 325 gewonnen, 186 gelijk gespeeld en 188 verloren.

Fortuna en Heracles trapten vrijdag eredivisieweekend af

Spelers van Heracles balen na de 1-0 van Fortuna

Zeer effectief Fortuna boekt tegen Heracles eerste uitzege in 28 duels

Na 27 wedstrijden zonder uitzege heeft Fortuna Sittard in Almelo een 2-1 overwinning geboekt. Na de overwinning vorige week op Willem II (3-2) is het de tweede competitiezege van het seizoen voor de ploeg van Sjors Ultee.

Groningen-RKC: wat feitjes op een rij

- Groningen staat in eigen huis tegen RKC in de eredivisie (22 duels), met 9 tegen 8 zeges nét aan de goede kant van de score. Groningen won de laatste drie edities, vorig seizoen met 3-0.

- Groningen verloor slechts één van de laatste acht duels en staat zesde. Ook RKC, dat van de laatste acht duels er slechts twee verloor, presteert met de twaalfde plaats naar behoren.

- Mo El Hankouri (Groningen) is geschorst. Ahmed El Messaoudi (Groningen) scoorde drie keer in de laatste twee wedstrijden.

- Bij Groningen ontbreekt Damil Dankerlui. De verdediger is ziek, maar heeft geen corona.

Welkom!

  • NOS
    Programma speelronde 12 eredivisie
  • NOS
    De stand in de eredivisie

Welkom bij het liveblog van speelronde 12 in de eredivisie. Vanavond staan er drie wedstrijden op het programma. We beginnen om 16.30 uur met Groningen-RKC, om 18.45 is het Emmen-ADO en de avond wordt om 20.00 uur afgesloten met Ajax-PEC.