liveblog
NOS NieuwsAangepast

Feest in tunnelbuis beëindigd • Duitsland mogelijk 'op slot'

liveblog gesloten

Feest in tunnelbuis beëindigd

De Gelderse politie heeft vanavond een einde gemaakt aan een illegaal feest in een holle buis van een viaduct over de A50 bij Heerde. Daar waren tien tot vijftien jongeren bijeen die de covidmaatregelen schonden. Agenten deelden boetes uit.

Rijswaterstaat gaat de buis afsluiten, meldt de politie. "We snappen dat het voor iedereen zware tijden zijn, maar vragen iedereen zich aan de regels te houden. Dit soort feesten organiseren is onacceptabel."

'Duitsland vanaf woensdag op slot'

Het ziet ernaar uit dat niet-essentiële winkels en scholen in Duitsland vanaf woensdag moeten sluiten. Meerdere Duitse media melden dat de landelijke regering en de deelstaten een akkoord hebben bereikt over een harde lockdown vanaf 16 december.

In Duitsland geldt sinds anderhalve maand al een gedeeltelijke lockdown, waarbij de horeca dicht is maar scholen en winkels geopend zijn. Ondanks die maatregel neemt het aantal besmettingen in het land toe: iedere dag komen er enkele tienduizenden positieve tests bij.

De Duitse deelstaten gaan over de bestrijding van het coronavirus in hun regio, waardoor in sommige deelstaten verschillende maatregelen gelden. Morgen overleggen de zestien deelstaatpremiers met bondskanselier Merkel over strengere landelijke maatregelen. Dan wordt officieel een besluit genomen over de mogelijke harde lockdown.

Ook sluiting van winkels morgen op tafel in Catshuisoverleg

Morgen is in de ambtswoning van premier Rutte toch een kabinetsoverleg over de coronacrisis, vanwege het stijgende aantal besmettingen. Gisteren zei vicepremier Ollongren nog dat zo'n Catshuisoverleg er dit weekend niet inzat, maar volgens politiek verslaggever Nynke de Zoeten rees al snel twijfel over dat besluit. In Nieuwsuur vertelt ze welke factoren ertoe hebben geleid dat het kabinet morgen toch samenkomt.

Op tafel ligt naast het zogeheten verzwaringspakket, waarbij bijvoorbeeld musea en bioscopen dichtgaan, de optie om niet-essentiële winkels te sluiten, zegt De Zoeten. "Denk aan tuincentra, kledingwinkels en meubelzaken." Maar dat heeft natuurlijk enorme gevolgen, zegt ze. "Het ligt op tafel, ze gaan er morgen nog over praten."

Kijk hier het fragment in Nieuwsuur terug:

Franrijk versoepelt regels verpleeghuizen in kerstperiode

Bewoners van Franse verpleeghuizen krijgen in de kerstperiode iets meer mogelijkheden om hun familie te zien. Ze mogen het verpleeghuis onder strikte voorwaarden verlaten; zo moeten ze voor vertrek en bij terugkomst een coronatest doen. Ook hun familieleden wordt aangeraden zo'n test te doen.

Verder wordt de bezoekregeling van verpleeghuizen uitgebreid. Zelfs bewoners die besmet zijn met het coronavirus mogen straks bij wijze van uitzondering bezoek ontvangen, zegt het Franse ministerie van Volksgezondheid. De bewoner en zijn bezoekers (maximaal twee per keer) moeten dan wel beschermende kleding aan en een chirurgisch mondmasker dragen.

Het ministerie van Volksgezondheid spreekt van maatregelen die "ouderen beschermen zonder hen te isoleren", zodat ze de feestdagen samen met hun dierbaren kunnen doorbrengen. De versoepeling van de regels gaat dinsdag in en geldt tot en met 3 januari.

Donderdag maakte premier Castex juist bekend dat de coronaregels in Frankrijk strenger worden. Zo wordt de avondklok die dinsdag ingaat uitgebreid en geldt die - in tegenstelling tot wat eerder was toegezegd - ook met Oud en Nieuw. Theaters, bioscopen en musea mogen pas over drie weken weer open in plaats van volgende week. Volgens Castex zijn deze maatregelen nodig omdat het aantal besmettingen niet snel genoeg afneemt.

VS: eerste vaccins maandagochtend geleverd

De eerste doses van het Pfizer-vaccin worden waarschijnlijk maandagochtend geleverd bij Amerikaanse ziekenhuizen. Gustave Perna, die verantwoordelijk is voor de logistiek van het Amerikaanse vaccinatieprogramma, zegt dat de middelen binnen 24 uur worden vervoerd van de Pfizer-productielocatie naar de hubs van vervoerders UPS en FedEx. Waarschijnlijk kunnen die de vaccins maandag afleveren op 145 locaties verspreid over het hele land, vooral ziekenhuizen. Het gaat om bijna 3 miljoen doses.

Dinsdag en woensdag volgen in totaal nog zo'n 450 locaties. Perna gaat ervan uit dat het middel binnen drie weken ook kan worden geleverd aan bijvoorbeeld lokale apotheken. "Ons doel is dat geen enkel vaccin op de plank blijft liggen", zegt hij.

Het transport van het vaccin van Pfizer/BioNTech is nogal een operatie, omdat het middel moet worden vervoerd en bewaard onder zeer lage temperaturen. Vervoerders en luchtvaartmaatschappijen zijn al maanden bezig met de voorbereiding van de distributie. Vaccinatie is voor alle Amerikanen gratis.

Zorgmedewerkers van een ziekenhuis in Indiana oefenen vast met het toedienen van het vaccin, in een soort generale repetitie:

Oefening voor het toedienen van het vaccin

Amerikaanse piloten mogen worden ingeënt

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA geeft toestemming voor het toedienen van het Pfizer/BioNTech-vaccin aan piloten en luchtverkeersleiders. Nadat zij zijn ingeënt, mogen ze 48 uur niet vliegen, zegt de FAA in een verklaring. De luchtvaartautoriteit houdt gevaccineerde medewerkers goed in de gaten. Als dat nodig is, past ze haar beleid aan "om de veiligheid in de luchtvaart" te waarborgen.

De verklaring van de FAA volgt op de goedkeuring van de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA van het Pfizer/BioNTech-vaccin. Die gaf vannacht groen licht voor het middel.

Drukte in binnensteden

Markten in het centrum van Rotterdam trekken vanmiddag te veel bezoekers, zegt de gemeente op Twitter. Er worden ter plekke maatregelen genomen om de drukte tegen te gaan.

Ook andere gemeenten, waaronder Leiden en Hilversum, zeggen op Twitter dat ze merken dat het drukker wordt in de binnenstad. De gemeenten roepen mensen op om hun inkopen waar mogelijk op een rustiger moment te doen.

Op foto's is te zien dat het ook in het centrum van Den Haag druk was vanmiddag:

De Grote Marktstraat in Den Haag

53 doden gemeld, ongeveer evenveel als weekgemiddelde

Bij het RIVM zijn 53 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 65 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 52 sterfgevallen per dag, tegen 48 per dag een week eerder. Het gaat om overledenen van wie bekend is dat ze besmet waren met het coronavirus. Volgens het CBS ligt het werkelijke aantal coronadoden hoger.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 591 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 558. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

9182 nieuwe besmettingen, hoogste aantal sinds 1 november

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9182 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 303 meer dan gisteren werden gemeld. Het is het hoogste aantal gemelde besmettingen sinds 1 november.

Er zijn 247 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 48 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 37 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 7 nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1723 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1681), van wie 481 op de IC (gisteren: 472). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

'Amsterdam onvoldoende voorbereid op tweede golf'

Amsterdam en de omliggende gemeenten waren onvoldoende voorbereid op de tweede coronagolf. Dat stelt het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) op basis van onderzoek, schrijft AT5.

Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland richtte zich afgelopen zomer vooral op het tegengaan van drukte in parken en de binnenstad. Daardoor kwamen de voorbereidingen op de tweede golf in het gedrang. Die golf kwam ook nog eerder dan gedacht.

"Rond het zomerreces, waarin de landelijke maatregelen sterk waren teruggeschroefd, ging de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland in een 'waakvlam' stand. Het snel oplopend aantal besmettingen en de drukte in stad en regio noodzaakte dat toch al snel maatregelen moesten worden overwogen", aldus het COT tegen de omroep.

Nieuwe demonstratie tegen mondkapjesplicht afgelast

Een nieuwe demonstratie tegen de mondkapjesplicht in Nunspeet gaat vanmiddag niet door. De organisatie wil voorkomen dat winkeliers in het centrum van het dorp overlast ondervinden.

"Om de ondernemers niet in verlegenheid te brengen en de kloof tussen handhaving en burgers die door de bestuurders wordt gecreëerd te verkleinen, trek ik de demonstratie in", aldus organisator Eldor van Feggelen bij Omroep Gelderland. Gisteren had de burgemeester van Nunspeet al laten weten dat de demonstratie niet in het centrum van het dorp mocht plaatsvinden.

Vorige week zaterdag was er een demonstratie tegen de mondkapjesplicht op de Markt in het dorp: daar kwamen tientallen betogers op af. Er werden vier volwassenen en twee minderjarigen opgepakt, omdat ze zich verzetten tegen handhavers. Ook woensdag verzamelde een aantal tegenstanders van de mondkapjesplicht zich in Nunspeet.

Van Dissel op een na invloedrijkste Nederlander

Voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) Jaap van Dissel staat op plek twee op de lijst van 200 invloedrijkste Nederlanders. Van Dissel is de hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst die de Volkskrant dit jaar voor de vijftiende keer samenstelde.

De 63-jarige Van Dissel bepaalt in grote mate het coronabeleid. Na Van Dissel volgt Feike Sijbesma op 3. De 61-jarige oud-DSM-topman was dit jaar coronagezant van het kabinet.

Op de eerste plaats staat Kim Putters. De 47-jarige directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) voert voor het tweede jaar op rij de lijst aan.

Morgen extra kabinetsoverleg

Er is morgen toch kabinetsoverleg vanwege het stijgend aantal coronabesmettingen. Het begint om 10.00 uur. Gisteren zei vicepremier Ollongren nog dat er dit weekend geen Cathuisoverleg zou zijn, maar nu is toch besloten om weer bij elkaar te komen.

De verwachting is dat er komende dinsdag ook weer een persconferentie is.

Hulpsint blijkt 'superverspreider' in Belgisch woonzorgcentrum

Een sinterklaas die een woonzorgcentrum in het Belgische Mol bezocht, bleek achteraf besmet met corona, schrijft de Gazet Antwerpen. Alle 150 bewoners van het centrum zijn getest en tot nu toe zijn 45 van hen positief.

"De Sint is bij alle 150 bewoners een na een op de kamer op bezoek geweest en heeft hen allemaal een cadeautje gegeven", zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx in de krant. "Achteraf bleek de man besmet te zijn met corona én hij had een hoge virale load. Het gaat dus echt om het typevoorbeeld van een superverspreider."

De man is een zoon van een van de bewoners. Kort na zijn bezoek kregen de eerste bewoners symptomen, stelt de gouverneur. "Voordien was er geen probleem met coronabesmettingen in het woonzorgcentrum. Het lijdt dus geen twijfel dat het bezoek van de Sint de besmettingen heeft veroorzaakt."

Nieuwsuur maakt de balans op van coronajaar 2020 in politiek Den Haag

De politiek is vrijwel het hele jaar in de ban geweest van, natuurlijk, corona. En dat terwijl het een 'oogstjaar' had moeten worden. In plaats daarvan zorgde het virus voor chaos en onzekerheid in Den Haag.

Dat bleek ook deze week weer, toen Hugo de Jonge stopte als lijsttrekker bij het CDA, om zich als minister volledig te kunnen richten op de aanpak van de coronacrisis.

Arjan Noorlander, politiek duider van Nieuwsuur, maakt de balans op. Hoe staat de politiek er echt voor op dit moment? En waar gaat het in aanloop naar de verkiezingen nog knetteren?

Politie beëindigt bedrijfsfeest in Sittard

De politie heeft vannacht een bedrijfsfeest in Sittard beëindigd. Op het feest waren meer dan 25 mensen aanwezig. Alle aanwezigen hebben een bekeuring gekregen omdat de coronamaatregelen niet in acht werden genomen.

Op Instagram zegt de politie dat er meldingen kwamen van geluidsoverlast. Rond 00.15 uur gingen agenten bij het bedrijfspand naar binnen. De groep feestvierders had zich verstopt in het gebouw.

De groep werkte volgens de politie rustig mee, maar had geen begrip voor het optreden.

RIVM: 'Spannend wat er de komende dagen gaat gebeuren'

Voor de derde keer deze coronacrisis stijgt het aantal positieve testen fors. En voor de derde keer staan de kabinetsadviseurs van het RIVM voor een belangrijke vraag: moet er worden ingegrepen om het tij te keren?

Er is een kleine hoop dat het om een tijdelijke opleving gaat, door het veranderende testbeleid en een drukke Black Friday-week. Mocht dat niet zo zijn, dan lijken nieuwe maatregelen onvermijdelijk.

Man-vrouwverschillen onderbelicht in onderzoek coronamedicijnen

Biologische verschillen tussen mannen en vrouwen krijgen nauwelijks aandacht in de studies naar medicijnen om covid-19 te behandelen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van het Maastricht UMC+. Ze bekeken dertig relevante studies.

Toch zijn sekseverschillen wel degelijk relevant. Mannen zijn kwetsbaarder voor een slecht beloop van covid-19. Dat kan betekenen dat mannen en vrouwen niet op dezelfde manier behandeld moeten worden

IC-voorzitter Gommers uit stevige kritiek op coronabeleid

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en lid van het Outbreak Management Team (OMT) uit veel kritiek op het coronabeleid. Dat doet hij in een interview met het AD.

"We hebben heel hard gewerkt, ons best gedaan. Maar het testbeleid had beter gemoeten, we keken met te smalle blik naar de crisis, ook binnen het OMT. De landelijke patiëntenspreiding werkt knudde", zegt hij in de krant.

Gommers vindt onder meer dat er sneller gehandeld moet worden wanneer het virus weer oplaait. "Ik ben een ongeduldige intensivist natuurlijk, maar ik snap er niks van: eerst is er kabinetsberaad op vrijdag, op zondag in het Catshuis is er weer overleg en dan moet het tot dinsdag duren tot er een besluit valt dat weer later ingaat. Het virus houdt daar geen rekening mee. Als ik zolang twijfel op een IC dan is een patiënt al overleden."

Daarnaast vindt het OMT-lid dat premier Rutte en minister De Jonge de persconferenties anders moeten aanpakken. "Er komen telkens alleen maatregelen, maar er komt geen echt verhaal", stelt hij. "Het is nu allemaal weinig transparant."

Vaccinatie VS kan starten, vaccin Pfizer/BioNTech goedgekeurd

De vaccinatie tegen het coronavirus in de Verenigde Staten kan beginnen, nu medicijnwaakhond FDA het vaccin van Pfizer/BioNTech heeft goedgekeurd. Volgens president Trump wordt de eerste injectie binnen 24 uur toegediend. Het vaccin is gratis voor alle Amerikanen.

Volgens Trump is dit een van de grootste wetenschappelijke mijlpalen in de geschiedenis. Eerder keurden Mexico, Groot-Brittannië, Bahrein en Canada het vaccin al goed.

'Vandaag heeft ons land een medisch wonder gerealiseerd'

Mexico keurt vaccin Pfizer/BioNTech goed

Mexico heeft het gebruik van het vaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd. Het is het vierde land, na Groot-Brittannië, Bahrein en Canada, dat het vaccin goed genoeg vindt. "Dit is reden tot hoop", zei de viceminister van Volksgezondheid.

De regering in Mexico had al een bestelling van 34,4 miljoen doses bij Pfizer. De eerste lading volgt deze maand. De Mexicaanse toezichthouder Cofepris zei in een verklaring dat het toestemming verleende aan Pfizer nadat de 24 leden van zijn adviescomité unaniem voor hadden gestemd.

Sinds het begin van het coronavirus zijn bijna 1,3 miljoen Mexicanen besmet geraakt. Ruim 113.000 mensen stierven aan de gevolgen van het virus.

Nieuw liveblog

Goedemorgen, welkom in het coronaliveblog van zaterdag 12 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.