liveblog
NOS NieuwsAangepast

Bruls: zware tijden voor horeca • Avondklok in Israël

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Scholen gewoon open na de kerstvakantie.
  • 7134 nieuwe besmettingen, ruim 1600 meer dan weekgemiddelde.
  • Kuipers verwacht weer lichte stijging ziekenhuiscijfers.
liveblog gesloten

Israël voert avondklok in

Het aantal coronabesmettingen in Israël stijgt opnieuw flink en daarom heeft het kabinet besloten een avondklok in te voeren. De maatregel gaat woensdag in, een dag voordat het Joodse feest Chanoeka begint. Op welke tijdstippen de avondklok gaat gelden, wordt morgen bekend.

Israël was in september een van de eerste landen die voor de tweede keer een landelijke lockdown invoerden. Een maand later werd die weer versoepeld. Inmiddels loopt het aantal besmettingen opnieuw op.

De avondklok duurt minstens tot 2 januari. Is het aantal nieuwe besmettingen op die dag opgelopen tot meer dan 4500 per dag, dan volgt voor de derde maal een nationale lockdown. Op dit moment ligt het aantal rond de 1300 per dag.

Komende donderdag komen de eerste vaccins van Pfizer aan in Israël. Daarmee kunnen zo'n 100.000 Israëliërs worden ingeënt.

Bruls: we beseffen dat het zware tijden zijn voor horeca

Burgemeesters beseffen dat het zware tijden zijn voor de horeca. Dat zei de Nijmeegse burgemeester en voorzitter van de 25 veiligheidsregio's Bruls na afloop van het wekelijkse overleg van het Veiligheidsberaad. "Het is nu aan het kabinet om te kijken hoe het verder moet", zei hij. Hij erkende dat de "nood hoog is".

Bruls ging niet in op de vraag of er strengere of juist soepelere maatregelen moeten komen richting Kerstmis. "Maar de cijfers lopen op. Dus verwacht geen versoepeling."

De voorzitter van de veiligheidsregio's is te spreken over de naleving van de mondkapjesplicht. "Daar zijn we heel positief over." Volgens hem komt dat vooral omdat mensen er al een tijd aan hebben kunnen wennen. "Het is weken een dringend advies geweest. De overgang naar de verplichting is niet groot geweest. Ik denk dat sommige mensen het verschil tussen 30 november en 1 december, waarop het verplicht werd, niet eens gemerkt hebben."

Er is volgens Bruls maar een "handjevol" boetes uitgedeeld aan mensen die geen kapje wilden dragen. "De meeste mensen deden het na een waarschuwing gewoon op."

Prinses Margriet eert coronavrijwilligers Rode Kruis

Prinses Margriet heeft in een ceremonie in het Mauritshuis in Den Haag aan vier vrijwilligers een speciale coronamedaille uitgereikt. De onderscheiding is voor alle Rode Kruis-vrijwilligers die zich hebben ingezet tijdens de coronacrisis.

"U staat symbool voor alle coronavrijwilligers", zei de prinses bij de uitreiking. "In tijden van nood staat u klaar voor een ander."

In totaal hebben 6000 vrijwilligers van het Rode Kruis vandaag een medaille gekregen voor hun inzet in de coronacrisis.

Coronamedailles voor Rode Kruis-vrijwilligers

Directeuren reageren wisselend op niet langer dichtblijven scholen

Schooldirecteuren zijn opgelucht, maar er zijn er ook met gemengde gevoelens over het besluit dat de scholen zeer waarschijnlijk niet langer dichtblijven na de kerstvakantie. Haagse bronnen melden dat de scholen rond de feestdagen zoals altijd twee weken dichtgaan, en niet langer.

"Een verstandig besluit", zegt Loes Corbeij van het Huygens Lyceum in Eindhoven. Juul Boekholt, directeur van de Nijeborg in Leek, is het daarmee eens. "Wij zien echt niet de toegevoegde waarde." Bij het Metzo College in Doetinchem hadden ze juist gehoopt op een digitale lesweek, aansluitend aan de kerstvakantie.

Lees de uitgebreide reacties in onderstaand artikel.

Veel vragen bij meldpunt over mondkapjesplicht

Het meldpunt van belangenorganisatie Ieder(in) wordt naar eigen zeggen platgebeld door mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen. Veel mensen hebben vragen en zo'n 140 mensen hebben gemeld dat ze werden geweigerd bij winkels of andere publieke binnenplaatsen.

Sinds vorige week dinsdag is het dragen van een mondkapje op dit soort plekken verplicht. Op dezelfde dag opende Ieder(in), een koepelorganisatie voor mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte, het meldpunt.

Middelbare school Houten dicht tot en met de kerstvakantie

College de Heemlanden in Houten gaat dicht en gaat over op online lessen. De deuren van de scholengemeenschap blijven dicht tot na de kerstvakantie. Dat doet de school niet alleen vanwege het aantal coronabesmettingen onder leraren en leerlingen, maar ook omdat er veel andere zieken zijn, schrijft RTV Utrecht.

"Dan gaat het dus om medewerkers en kinderen die geen corona hebben", zegt rector-bestuurder Dick Looyé. "Alles bij elkaar is er behoorlijk wat verzuim. Het leek ons daarom het verstandigste om tot en met de kerstvakantie de deuren te sluiten." Er zitten vijf docenten thuis met het coronavirus en tussen de vijftien en twintig leerlingen. "Vanuit virologisch oogpunt was het niet nodig om de deuren te sluiten."

Morgen is de school nog wel even open. "Leerlingen hebben dan ook de kans om hun spullen op te halen zodat ze thuis goed aan de slag kunnen. Gelukkig hebben we inmiddels veel ervaring met online lessen", zegt Looyé.

Lockdown Griekenland verlengd tot 7 januari

Verreweg de meeste coronamaatregelen in Griekenland zullen tot 7 januari gehandhaafd blijven, heeft de Griekse regering bekendgemaakt. Scholen, horeca, nachtclubs, rechtbanken en skicentra blijven tot die datum dicht.

Ook andere maatregelen worden verlengd, zoals het verbod op reizen tussen verschillende regio's en de avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur. Naar buiten gaan mag tot 7 januari nog wel, maar alleen vanwege bepaalde redenen als boodschappen doen, artsenbezoek en de hond uitlaten.

Later in de week zal worden besloten of winkels, kappers, kerken, en musea open mogen en of er enige versoepelingen komen met Kerst en Nieuwjaar. Tijdens de feestdagen is het nu mogelijk een andere familie te ontvangen of in totaal negen personen.

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 904 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Voor het eerst in 41 dagen lag het aantal nieuwe besmettingen onder de 1000. Van de nieuwe gevallen werden er vijf ontdekt na controles aan de grens, meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid in de dagelijkse update. Er zijn 101 personen overleden aan de gevolgen van het virus. Het totaal aantal sterfgevallen is nu 3003. Er liggen 600 patiënten op de intensive care.

Griekenland zit voor de tweede keer in een lockdown. Die lockdown is op 7 november ingegaan.

D66: meer fysiek onderwijs in plaats van digitaal

D66 wil dat studenten op het mbo, hbo en de universiteit weer meer fysiek onderwijs kunnen krijgen in plaats van de digitale lessen en colleges.

Dat zegt Tweede Kamerlid Paternotte in het programma EenVandaag. Door onder meer het gebruik van mondkapjes en spatschermen zou dat geregeld moeten worden. Ook zouden sneltests ingezet moeten moeten zodat instellingen niet hoeven te voldoen aan de anderhalvemeterregel.

Onder meer de Rotterdamse Erasmus Universiteit wil daarmee gaan experimenteren. Volgens de universiteit blijkt uit onderzoek dat ongeveer een miljoen studenten door de coronacrisis kampen met gevoelens van eenzaamheid, depressie of andere psychische klachten. Een op de zes studenten zou psychische hulp nodig hebben.

Onderzoek naar langetermijngevolgen corona bij kinderen

Het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC gaat onderzoek doen naar de gevolgen van corona op de lange termijn voor kinderen. Dat gaat het ziekenhuis samen doen met 47 kinderafdelingen van andere ziekenhuizen door het land.

"Bij volwassenen is er al veel bekend, bij kinderen minder. Waarschijnlijk is het vooruitzicht van de kinderen goed, maar zeker is dat niet", zegt onderzoeksleider Caroline Brackel van Amsterdam UMC.

Een van de redenen om het onderzoek te starten is omdat kinderlongartsen vaak geen goed antwoord hebben op vragen van ouders over hoe het verder zal gaan met het kind.

Scholen niet langer dicht rond Kerst

Rond de feestdagen gaan de scholen zoals elk jaar gewoon twee weken dicht, en niet langer. Het kabinet overwoog om de scholen aansluitend op de kerstvakantie een week langer dicht te houden, maar volgens bronnen in Den Haag wordt daarvan afgezien.

Door sommige adviseurs werd een langere vakantie als een optie gezien in de strijd tegen corona. Ze kwamen met dat idee omdat de herfstvakantie een gunstig effect gehad leek te hebben op het aantal besmettingen, dat na die vakantie daalde.

Denkbeeldig vliegen vanuit een Noorse keuken

Vliegen is sinds de coronacrisis zo goed als onmogelijk, zeker als het gaat om vakantiereisjes. De Noor Gunnar Hunskaar miste het gevoel om te vliegen zo erg dat hij een vliegtuigcabine nabouwde in zijn keuken.

En hij biedt liefhebbers nu denkbeeldige reizen aan. Vanavond gaat de reis naar IJsland. "We moeten nooit stoppen met spelen, ook niet als we oud zijn."

Niet vliegen vanwege corona? Bouw je eigen vliegtuigcabine!

Tijdelijk geen btw op vaccins

Lidstaten van de EU hoeven tot 1 januari 2023 geen btw toe te passen op coronavaccins en testkits. Om de vaccins betaalbaar te houden is er een tijdelijke aanpassing op de Europese regels. Voor vaccins gold al een laag tarief.

Lidstaten mogen ook een laag tarief hanteren voor diensten en tests die nauw verbonden zijn aan coronavaccins.

Het nultarief en het lage tarief gelden alleen voor vaccins die door de Europese Commissie zijn geautoriseerd en voor testkits die voldoen aan de EU-wetgeving.

Sportwereld hoopt op versoepelingen

De voortekenen zijn niet rooskleurig, maar de Nederlandse sportwereld hoopt dat het kabinet morgen besluit de sportclubs weer normaal te laten trainen.

"We moeten direct af van die groepsgrootte van maximaal vier personen"', stelt Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van sportkoepel NOC*NSF. "Een belachelijke regel", meent Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB.

Kuipers verwacht weer lichte stijging ziekenhuiscijfers

Er wordt sterk rekening mee gehouden dat de daling van het aantal ziekenhuisopnames de komende tijd weer wordt omgezet in een lichte stijging. Dat zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg op een persconferentie. "Als dit gaat in dezelfde volgorde als de besmettingen, dan is dat een situatie die een versoepeling van de maatregelen echt in de weg zit."

"Die forse daling die we gehad hebben, die lijkt eigenlijk al een week of twee enigszins tot stilstand gekomen", zei Kuipers. Volgens hem kunnen de ziekenhuizen het huidige bezettingsniveau goed aan, maar moeten de cijfers wel verder naar beneden. "Vooruitkijkend naar de versoepeling van maatregelen, is de huidige daling niet voldoende."

Kuipers verwacht niet dat de eerste vaccinatieronde, naar verwachting begin volgend jaar, tot grote verschillen zal leiden in de ziekenhuiscijfers. Dat heeft ermee te maken dat die inentingen gegeven worden aan onder anderen kwetsbare ouderen in verpleeghuizen en die komen volgens hem doorgaans niet in de ziekenhuizen terecht.

Kuipers verwacht stijging van aantal ziekenhuisopnames

Grapperhaus: de cijfers zijn zorgelijk

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is somber over de ontwikkeling van de besmettingen van het coronavirus. Na afloop van het zogeheten torentjesoverleg met de betrokken ministers noemde hij de laatste cijfers "zorgelijk". Ook minister De Jonge ziet dat "het helemaal niet goed gaat". Morgen houdt het kabinet om 19.00 uur een persconferentie. De ministers wilden daar niet op vooruitlopen.

Gisteren bleek al dat het kabinet weinig ruimte ziet voor versoepelingen, maar het lijkt erop dat er weinig mogelijk is:

Grapperhaus: de cijfers zijn zorgelijk

7134 nieuwe besmettingen, ruim 1600 meer dan weekgemiddelde

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7134 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 333 meer dan gisteren werden gemeld en ruim 1600 meer dan het weekgemiddelde. Het is de zesde achtereenvolgende dag dat het aantal nieuwe besmettingen stijgt.

Er zijn 19 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 25 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 47 doden per dag, tegen 62 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 571 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 610. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

150 nieuwe ziekenhuisopnames, 24 nieuwe patiënten op de IC

Er zijn 150 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 10 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 24 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 3 nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1660 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1641), van wie 470 op de IC (gisteren: 469). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

School Raalte sluit vanwege uitbraak

De havo/vwo-locatie van het Carmel College Salland, in Raalte, heeft alle ruim 1400 leerlingen naar huis gestuurd in verband met een uitbraak van het coronavirus. In verschillende klassen zijn leerlingen positief getest en ook een aantal leraren is ziek. Pas na de kerstvakantie zijn leerlingen weer welkom op school, meldt RTV Oost.

Tot aan de kerstvakantie geldt een aangepast lesrooster en wordt het onderwijs online gegeven. Later deze week beslist de directie of leerlingen uit de examenklassen nog wel fysiek les krijgen, voorafgaand aan de toetsweek die ze na de vakantie hebben.

De vmbo-locatie van het Carmel College Salland stopt niet met de fysieke lessen. Volgens de schooldirectie is het aantal besmettingen daar een stuk lager.

Straatmuzikanten omzeilen creatief Berlijnse coronamaatregel

De Berlijnse straatmuzikanten hunkeren naar publiek en hebben ook hard geld nodig. Daarom hebben ze een list verzonnen, om het verbod op optredens op straat te omzeilen. En het publiek geniet ervan.

Straatmuzikanten omzeilen creatief (hoe anders?) Berlijnse coronamaatregel

Horecaondernemers demonstreren in Den Haag

Horecaondernemers vertellen op het Malieveld in Den Haag hoe ze zijn getroffen door de coronacrisis. Ze demonstreren daar in aanloop naar de 'coronapersconferentie' van het kabinet. De café- en restauranteigenaren hopen te horen dat ze weer open mogen gaan, al worden bij de persconferentie van morgen geen grote versoepelingen verwacht.

"Wij hebben een restaurant en een speciaalbiercafé, dat zit gewoon helemaal dicht. We proberen nog wel wat bierpakketten te verkopen omdat het anders over de datum gaat, maar dat kost ongeveer net zoveel als het oplevert. Het is meer omdat het anders zonde is als het spul wordt weggegooid", zegt restauranteigenaar Nicole van der Heijden uit Winterswijk.

Restauranteigenaar Nicole van der Heijden

"We zijn heel droevig dat we gesloten zijn", zegt een andere restauranthouder, Mia Dieleman uit Axel in Zeeuws-Vlaanderen. "Het is heel moeilijk, zeker als je om je heen ziet wat er gebeurde met winkels op Black Friday. Als je ziet dat de besmettingsgraad hoog blijft terwijl de horeca al bijna tien weken dicht is, dan vragen wij ons af: waarom zijn we gesloten? Het voelt heel oneerlijk."

Restauranteigenaar Mia Dieleman

Ook met het oog op haar medewerkers wil Dieleman snel duidelijkheid. "We willen graag een concrete datum waar we naartoe kunnen werken. Ik heb dertig man personeel op de loonlijst staan en ik kan nu gewoon geen roosters maken, want ik weet niet wanneer we we weer beginnen."

Aanhouding na bedreiging om niet dragen mondkapje

Een man van 42 uit Kaatsheuvel is opgepakt omdat hij twee beveiligers in een supermarkt zou hebben bedreigd na onenigheid over een mondkapje. De man zou in de winkel geen kapje hebben gedragen en toen hij daarop werd aangesproken ontstond er een conflict.

Volgens de politie maakte hij slaande bewegingen naar de beveiligers en riep hij dat hij hun vingers ging breken en hun tanden uit de mond zou slaan. Toen hij werd aangehouden, zei hij dat hij vanwege persoonlijke omstandigheden geen mondkapje wilde dragen. Met een pasje wilde hij dat verduidelijken, maar een medische verklaring had hij niet.

De twee beveiligers hebben aangifte gedaan tegen de man.

Den Haag toneel van symbolische demonstraties

De horeca en de evenementenbranche voert actie

In aanloop naar de 'coronapersconferentie' van het kabinet van morgen, demonstreren allerlei belangenorganisaties vandaag op het Malieveld in Den Haag, en andere plekken. Het gaat vooral om symbolische acties, zonder grote mensenmassa's.

Zo demonstreerden jongeren voor het klimaat en voerden amateursportclubs actie voor versoepelingen. De horeca en de evenementenbrache hebben een 'Black Monday' georganiseerd, wat een verwijzing is naar koopjesfestijn Black Friday, dat eind vorige maand hordes mensen naar de winkel lokte terwijl de horeca en evenementenbranche vrijwel geheel stilliggen.

Of de acties invloed hebben, is de vraag. Premier Rutte liet vrijdag al weten dat de besmettingscijfers en ic-opnames fors hoger liggen dan gehoopt. Grote versoepelingen worden morgen niet verwacht.

Amateurclubs protesteren met duizend voetbalshirtjes op het Malieveld

Laat amateurclubs weer sporten, zegt voorzitter Anneke van Zanen van sportkoepel NOC*NSF. Nu mogen ze dat vanwege corona niet, en dat is volgens Van Zanen slecht voor de financiën van de clubs en voor de gezondheid van de spelers.

Amateurclubs protesteren met duizend voetbalshirtjes op het Malieveld

Nieuwjaarsontvangsten koninklijk paar vervallen

De nieuwjaarsontvangsten van koning Willem-Alexander en Máxima gaan niet door in verband met het coronavirus. Het was de bedoeling geweest om op 14 en 15 januari leden van het corps diplomatique en Nederlandse en internationale genodigden te ontvangen.

Komend jaar ontvangt het paar op 12 januari wel in kleine kring mensen uit sectoren die zich hebben ingezet voor de bestrijding van het virus of bij verlichting van de gevolgen. Ook betrokkenen uit getroffen sectoren zijn die dag op Paleis Noordeinde aanwezig.

Het koninklijk paar spreekt bij de bijeenkomst met een aantal mensen die ze sinds de uitbraak van het virus hebben ontmoet, virtueel of bij werkbezoeken. Het gaat onder meer om mensen uit de zorg, het onderwijs, het bedrijfsleven en de cultuursector. Samen blikken ze die dag terug op de afgelopen maanden en kijken ze vooruit naar de impact van het coronavirus op het nieuwe jaar.

Schaaktoernooi Tata Steel gaat door

De 83ste editie van het schaaktoernooi Tata Steel Chess, die volgende maand op de planning staat, gaat door. Dat heeft de directie van het staalbedrijf besloten in overleg met de schaakbond KNSB, NOC*NSF en de lokale en regionale overheid. Uit die gesprekken kwam naar voren dat het toernooi, dat wordt gezien als het Wimbledon van het schaken, door kan gaan met inachtneming van de coronamaatregelen.

Toernooidirecteur Jeroen van den Berg reageert verheugd. "Er zijn sinds dit voorjaar wereldwijd zoveel schaakevenementen afgelast of omgezet in online rapidtoernooien, dat spelers en schaakliefhebbers echt snakken naar grote toernooien die wél achter het bord worden gespeeld."

Aan het evenement in Wijk aan Zee doen ditmaal veertien grootmeesters mee, onder wie de Nederlander Anish Giri. De Tata Steel Challenger, het B-toernooi, vervalt in verband met de coronamaatregelen. Ook de amateurwedstrijden gaan om die reden niet door.

Rode Kruis eert vrijwilligers met coronamedaille

Zesduizend vrijwilligers van het Rode Kruis krijgen vandaag een medaille voor hun inzet in de coronacrisis. De symbolische uitreiking wordt gedaan door erevoorzitter prinses Margriet.

"In het afgelopen jaar hebben zij zich vol overgave ingezet voor de bestrijding van het coronavirus en dat doen zij nog steeds", schrijft het Rode Kruis over de vrijwilligers. "Deze inzet is de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp in 1953."

Directeur Van Schaik van het Rode Kruis staat stil bij de enorme impact die de pandemie heeft gehad. "Velen hebben momenten van verdriet en eenzaamheid meegemaakt en ik ben er trots op en dankbaar voor dat wij als Rode Kruis hier en daar verlichting hebben kunnen bieden in deze voor velen zware periode."

Lockdowns geven Chinese export prikkel

China heeft afgelopen maand fors meer geëxporteerd naar de rest van de wereld. Dat melden verschillende internationale persbureaus. Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder werd er ruim 21 procent meer uitgevoerd.

Onder meer de wereldwijd toegenomen vraag naar huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten en magnetrons, in landen in lockdown zou de Chinese export een impuls hebben gegeven. Begin dit jaar, voor de uitbraak van het coronavirus, kromp de export juist nog met bijna 16 procent.

Ondertussen nam de import in China afgelopen maand veel minder hard toe, met 4,5 procent. De import loopt de afgelopen maanden steeds verder uit de pas met de export. Afgelopen maand had China een handelsoverschot van ruim 62 miljard euro.

Zuid-Koreaanse minister: Seoul is oorlogsgebied

Het grootstedelijk gebied van Seoul is een "covid-19-oorlogsgebied", zegt de Zuid-Koreaanse gezondheidsminister in reactie op nieuwe besmettingscijfers in de regio. In het land zijn in het afgelopen etmaal 615 nieuwe besmettingen geregistreerd, vooral in Seoul en het gebied rond de hoofdstad.

De laatste tien dagen zijn er 5300 nieuwe infecties vastgesteld in Zuid-Korea. Dat is relatief veel voor het land, waar sinds het begin van de pandemie 38.161 besmettingen zijn geregistreerd. Het dodental staat op 549. Als de verspreiding van het aantal besmettingen niet wordt afgeremd, denken de autoriteiten dat er volgende week dagelijks 900 besmettingen worden geregistreerd.

Gezondheidsminister Park Neung-hoo houdt er rekening mee dat de afstandsregels verder aangescherpt moeten worden. Mogelijk kan zo worden voorkomen dat de besmettingsgolf "explodeert en verandert in een landelijke uitbraak die het gezondheidsstelsel kan laten instorten", zegt hij.

Eerste internationale vlucht komt aan in Melbourne

In de Australische stad Melbourne is voor het eerst in vijf maanden een internationale vlucht aangekomen. Sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus in maart zijn buitenlanders niet meer welkom in Australië. Australiërs konden nog wel terugkeren naar huis, maar na een grote uitbraak in de staat Victoria in juni, liet Melbourne geen internationale vliegtuigen meer toe.

De eerste internationale vlucht kwam uit Sri Lanka. Passagiers zijn na aankomst in bussen vervoerd naar hotels, waar ze veertien dagen op eigen kosten in quarantaine gaan. Mensen die corona-symptomen vertonen of verhoging of koorts hebben, worden direct naar een speciaal hotel gebracht waar ze medische zorg krijgen.

Vandaag komen nog meer vluchten aan in Melbourne, met in totaal naar verwachting ruim 250 mensen. De tweede stad van Australië denkt met het hotelquarantainesysteem over een week verspreid dagelijks gemiddeld 160 mensen te kunnen ontvangen.

Kerstpakket in coronatijd: afgeschaft, kleine attentie of juist extra uitpakken

Nu de Sint het land uit is, is het druk in de kerstpakkettenbranche. Twee grote leveranciers verwachten ondanks de coronacrisis veel pakketten te verkopen, maar ze houden wel rekening met een corona-effect. Zo doen sommige bedrijven die veel loonsteun hebben ontvangen dit jaar niet aan kerstpakketten om geld te besparen. Ook gaat er dit jaar minder geld naar kerstborrels en andere eindejaarsevenementen.

Verder zien de leveranciers dat kerstpakketten nu vaker naar huis worden gestuurd, in plaats van uitgedeeld op werk. Ook zijn vouchers waarmee medewerkers zelf iets online kunnen uitzoeken populairder dan eerder. Nieuw zijn kerstpakketten met QR-codes die leiden naar een videoboodschap van de directeur. Directeuren willen zo de vele thuiswerkers een persoonlijke blijk van waardering geven.

WHO-baas: vier de feestdagen veilig

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie roept mensen op om ook met de feestdagen de coronaregels te volgen. "We moeten niet denken dat we er al zijn", schrijft Tedros Adhanom Ghebreyesus op Twitter.

"Covid-19 verandert de manier waarop we feest vieren, maar het betekent niet dat we niets kunnen vieren", schrijft hij. "Blijf veilig. Hou je aan de lokale richtlijnen, vier het met je familie en vermijd menigtes."

Campings en vakantieparken sponnen garen bij coronacrisis

Het ging de toeristensector buiten de Randstad in het derde kwartaal voor de wind. Het aantal overnachtingen brak in juli en augustus records doordat veel mensen in eigen land op vakantie gingen in verband met de coronacrisis, meldt het CBS. Het aantal overnachtingen op campings steeg met 27 procent, bij de bungalowparken was dat 7 procent meer.

Hotels zagen het aantal overnachtingen met een kwart teruglopen. De binnenlandse vraag steeg, maar dat kon de daling van het aantal buitenlandse gasten niet compenseren. Alle provincies profiteerden van de groei, behalve Noord- en Zuid-Holland. Deze provincies zijn erg afhankelijk van buitenlandse toeristen.

'Gedupeerde toeristen krijgen geld terug dankzij voucherbank'

Het kabinet wil volgens de Telegraaf een 'voucherbank' in het leven roepen, om te garanderen dat toeristen hun geld voor een geannuleerde reis kunnen terugkrijgen, ook als hun reisbureau dat niet kan betalen.

Zeker een miljoen Nederlanders hebben een voucher gekregen omdat hun vakantie niet doorging. Daarmee kunnen ze later een nieuwe reis boeken of hun geld terugkrijgen, maar door gebrek aan inkomsten kunnen veel reisbureaus geen geld teruggeven aan klanten. Bij de voucherbank kunnen reisbureaus geld lenen om de uitgegeven vouchers in geld om te zetten.

Welkom

Welkom in het coronablog van maandag 7 december. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.