liveblog
NOS SportAangepast

Pérez na sensationele zege: 'Ik hoop niet dat ik droom'

  • De GP Sakhir is de voorlaatste race van het seizoen
  • Wereldkampioen Lewis Hamilton ontbreekt wegens een positieve coronatest
  • De GP Sakhir telt liefst 87 ronden
  • De race is om 18.10 uur begonnen
liveblog gesloten

Volgende week slotrace

Nog één race: volgende week de GP van Abu Dhabi. Bedankt voor het volgen van het blog. Tot volgende week.

WK-stand na GP Sakhir

1. Lews Hamilton 332, 2. Valtteri Bottas 205, 3. Max 189, 4. Sergio Pérez 125, 5. Daniel Ricciardo 112, 6. Charles Leclerc 98, 7. Carlos Sainz 97, 8. Alex Albon 93, 9. Lando Norris 87, 10. Lance Stroll 74.

Russell: 'Helemaal kapot'

George Russell zat helemaal stuk na de GP van Sakhir. "Ik ben kapot", liet hij op Twitter weten. "Het mocht niet zo zijn. Gefeliciteerd Pérez. Niemand verdient een zege meer dan hij."

Pérez: 'Hoop niet dat ik droom'

De Mexicaan kan zijn geluk niet op na zijn zege in de GP Sakhir. "Ik heb nooit opgegeven. Dit heeft me tien jaar gekost. Als ik volgend jaar niet kan rijden, kom ik in 2022 terug."

87/87: Pérez stunt met overwinning in GP Sakhir

De Mexicaan profiteert van fouten bij Mercedes. Esteban Ocon wordt tweede, Lance Stroll derde.

83/87: Pérez op weg naar sensationele zege

Sergio Pérez heeft nog geen stoeltje voor volgend jaar in de F1. De Mexicaan van Racing Point is op weg naar zijn eerste zege. Zijn grootste concurrent Russell is teruggeslagen.

80/87: lekke band Russell

Pech voor de Brit. Zijn linker achterband loopt leeg. Russell kan het niet geloven. Eerst een verkeerde set banden aangebracht, nu een lekke band. Hij schreeuwt het uit van frustratie. Weg is de kans op een stuntzege.

74/87: Russell naar P2

Russell pakt ook Esteban Ocon op P2.

72/87: Russell stormt naar voren

De Brit werkt zich met mooie acties voorbij Bottasa en Stroll: P3 nu voor Russell.

68/87: Safety car weg, sprinten naar de finish

Vooraan zit alles weer dicht achter elkaar. Dat wordt een boeiende slotfase.

64/87: Pérez aan de leiding

Bij Mercedes gaat van alles mis bij de pitstops van Bottas en Russell. Pérez profiteert van de chaos en pakt de leiding. Bottas nu P4, Russell op P5.

60/87: Snelste raceronde Bottas

De Fin is bezig zijn achterstand goed te maken. De Fin zet de snelste raceronde neer. Aitken maakt een schuiver. Safety car. Russell en Bottas direct naar binnen. De stop van Bottas gaat echter helemaal mis. De Fin kan opnieuw beginnen in zijn jacht op Russell.

Bottas loopt in

De voorsprong van Russell op zijn teamgenoot slinkt naar 5,5 seconden.

55/87: Viruele safety car, Latifi staat stil

Gele vlag in sector 2 & 3, Latifi staat stil naast de baan.

51/87: Ook Bottas naar binnen

Russell neemt de leiding weer over. Het gat met Bottas is 8,5 seconden.

50/87: Bottas aan de leiding na pitstop Russell

Russell gaat naar binnen voor nieuwe banden. Bottas aan de leiding. Russell keert terug op P2, zestien seconden achter de leider.

42/87: Richting de helft van de race

Alsof hij nooit anders heeft gedaan: George Russell heeft er al veertig rondjes op kop opzitten. De Brit weert zich kranig. De helft zit er bijna op. Bottas volgt op bijna drie seconden.

32/87: Stroll naar P3

Door wat pitstops schuift de Canadees op naar P3, op twintig seconden van nummer twee Bottas,

Verstappen: 'Dom van Lecerc, had niet gehoeven'

Veel vroeger dan hij had gewild stond Max Verstappen aan de kant bij de GP van Sakhir. Door een rare actie van Leclerc was de Nederlander in de eerste ronde al klaar. "Leclerc verremde zich, was te enthousiast. Uiteindelijk staan twee auto's in de muur. Dat had niet gehoeven", baalt de Nederlander voor de camera van Ziggo. "Dom."

23/87: Albon op P10

De teamgenoot van Max Verstappen kende een slechte kwalificatie. In de race is hij inmiddels in de top-tien beland. Albon lag even op P9, maar Sergio Pérez passeert de Thai.

14/87: Twee seconden tussen Russell en Bottas

George Russell is de verrassende leider in Sakhir. De vervanger van Lewis Hamilton bij Mercedes heeft al een gat van twee seconden met zijn teamgenoot Valtteri Bottas. Sainz rijdt op de derde plaats. Fittipaldi ligt laatste op 26 seconden.

7/87: Stand van zaken

George Russell rijdt voor het eerst in zijn F1-leven aan de leiding. Achter hem volgen teamgenoot Bottas, Carlos Sainz (McLaren), Daniel Ricciardo (Renault), Daniil Kvyat (AlphaTaurri).

Leclerc ook klaar

Verstappen is het slachtoffer van het duel tussen Charles en Sergio Pérez. Ook Leclerc (Ferrari) kan de wedstrijd verder vergeten.

1/87: Onderweg, direct chaos

George Russell is uiteindelijk het beste weg. Bottas gaat in de fout. Verstappen moet uitwijken voor Pérez en schuift de baan af. Verstappen is klaar.

Norris start op laatste rij

In zijn McLaren is een nieuwe motor gezet. Hij had al eerder nieuwe krachtbronnen gebruikt. Norris begint op P19, Pietro Fittipaldi op P20.

De WK-stand voor GP Sakhir

1. Lewis Hamilton 332, 2. Valtteri Bottas 201, 3. Max Verstappen 189, 4. Daniel Ricciardo 102, 5. Sergio Pérez 100, 6. Charles Leclerc 98, 7. Lando Norris 86, 8. Carlos Sainz 85, 9. Alex Albon 85, 10. Pierre Gasly 71.

Twee debutanten

Jack Aitken (Williams) en Pietro Fittipaldi (Haas) maken vanavond hun debuut in een F1-race. Aitken vervangt George Russell, die van Mercedes op het stoeltje van Lewis Hamilton mag zitten. Fittipaldi is bij Haas de vervanger van Romain Grosjean, die nog niet hersteld is van de crash een week eerder.

Terugblik Grosjean op vuurzee in Bahrein: 'Grootste gevecht in mijn leven'

De Haas-coureur stond afgelopen vrijdag uitgebreid de media te woord na zijn gruwelijke incident in Bahrein. "Hoe was het om 28 seconden in een vuurzee te zitten?", stelde hij zichzelf de vraag. F1-commentator Louis Dekker van de NOS luisterde naar het verhaal van Grosjean.

Grosjean volgende week niet in actie

Een week lang ging het in de Formule 1 over de miraculeuze ontsnapping van Romain Grosjean uit een vuurzee tijdens de GP van Bahrein. De Fransman van Haas kwam er goed vanaf, hoopte volgende week de slotrace in Abu Dhabi nog mee te maken. Dat gaat niet door. Grosjean mist zijn laatste race in de F1. "Het is beter om niet te racen."

87 snelle, hectische rondjes....

Het circuit dat zondagavond voor de tweede race in Bahrein wordt gebruikt, is ultrakort. Slechts 3,5 kilometer. De coureurs verwachten dat er veel treintjes te zien zullen zien. Sebastian Vettel: "We moeten oppassen dat het hier geen kneuzenkermis wordt."

De buitenring van het circuit Sakhir wordt zondag gebruikt voor de F1-race

Bottas van pole

Valtteri Bottas greep zaterdag polepositie op het korte circuit van Sakhir. De Fin bleef teamgenoot George Russell tweehonderdste van een seconde voor in de kwalificatie. Max Verstappen kwalificeerde zich als derde.

George Russel kan ineens winnen....

Bij Williams veroverde George Russel nog geen enkel WK-punt. Zondagavond staat hij echter naast Valtteri Bottas namens Mercedes op de eerste startrij. Het zou een stunt zijn als de Brit zou winnen.

Welkom bij blog van de GP van Sakhir

Over een klein uur start de zestiende Formule 1-race van het seizoen. Op het korte circuit van Sakhir is Valtteri Bottas de favoriet. De Mercedes-rijder start van pole. Zijn teamgenoot Lewis Hamilton ontbreekt en wordt vervangen door George Russel. Kan Max Verstappen het de twee lastig maken?