liveblog
NOS VoetbalAangepast

PSV redt punt in knotsgekke slotfase • Alle topploegen laten punten liggen

Vier duels in de eredivisie:

liveblog gesloten

Tot dinsdag!

Hiermee besluiten we het liveblog van deze zondag. Dinsdagavond zijn we weer terug voor de laatste speeldag in de Champions League. Woensdag speelt Ajax om 18.55 uur het beslissende duel met Atalanta Bergamo.

En donderdag proberen AZ (18.55 uur, uit bij Rijeka) en Feyenoord (21.00 uur, uit bij Wolfsberger AC) te overwinteren in de Europa League.

Bedankt voor het volgen en graag tot dinsdag!

Nog even napraten? Kijk Studio Voetbal (23.05 uur, NPO 1 en NOS.nl)

Vanavond om 23.05 uur schuiven Pierre van Hooijdonk, Theo Janssen, VI-journalist Freek Jansen en Gijs de Jong (secretaris-generaal van de KNVB) aan bij Studio Voetbal met Sjoerd van Ramshorst.

Gijs de Jong in Tilburg met een replica van de kampioensschaal van 2017. Niet Ajax, maar Feyenoord ging er met de schaal vandoor.

Conclusie na een knotsgek eredivisieweekend

In de wetenschap dat Ajax, Vitesse en Feyenoord punten hadden laten liggen, speelde PSV zondag een uitstekende eerste helft tegen sc Heerenveen. Maar na rust ging het ook bij de Eindhovenaren helemaal mis.

Dat ze in blessuretijd toch nog een puntje wisten te redden is misschien wel tekenend voor een weekend vol knotsgekke uitslagen in de eredivisie.

PSV-trainer Schmidt: 'In de slotfase hebben we een punt gewonnen'

Ondertussen in de Serie A: AS Roma en Sassuolo spelen gelijk, Napoli profiteert

In de Serie A kende Napoli zondagavond weinig moeite met Crotone. De Napolitanten, die afgelopen donderdag nog 0-0 gelijkspeelden tegen AZ, wonnen met 4-0 van Crotone.

Daardoor springt het in de stand over Sassuolo, dat tegen AS Roma niet verder kwam dan 0-0.

  • AFP
    Hirving Lozano viert zijn treffer
  • NOS

Ondertussen in de Bundesliga: Bosz kruipt naar koplopers

Trainer Peter Bosz heeft met Bayer Leverkusen een sprongetje gemaakt op de ranglijst van de Duitse competitie. Zijn ploeg won zondagavond met 3-0 relatief eenvoudig van Schalke 04 en deed het daarmee beter dan zijn concurrenten, die dit weekend allemaal punten lieten liggen.

Zaterdagavond speelden Bayern München en RB Leipzig 3-3 gelijk tegen elkaar en Borussia Dortmund kwam niet verder dan 1-1 tegen Eintracht Frankfurt. Dankzij de winst klimt Leverkusen van de vierde naar de tweede plaats, met één punt achterstand op koploper Bayern München.

Schalke heeft sinds januari 2020 niet meer gewonnen en staat stijf onderaan met drie punten. Lees het wedstrijdverslag.

  • AFP
    Peter Bosz tevreden na winst op Schalke 04
  • NOS
    De stand bovenin de Bundesliga.

Onderzoek naar arbiter Kevin Blom wegens 'buitenproportionele uitgaven'

De Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV) is intern met een onderzoek bezig naar aanleiding van beschuldigingen over 'buitenproportionele uitgaven' door arbiter en oud-bestuurslid Kevin Blom. Hij zou tijdens zijn bestuurlijke periode ten onrechte advocaatkosten van ruim 29.000 euro hebben laten betalen door de BSBV. Ook zou hij voor 7000 euro omstreden kosten hebben gedeclareerd. Dat meldt De Telegraaf op de website.

Blom (46) betwist de "ongefundeerde en anonieme aantijgingen". Volgens hem gaat het om onrechtmatige uitlatingen en een doelbewuste aantasting van zijn eer en goede naam. Blom stelt dat er sprake is van smaad en laster.

De KNVB is op de hoogte van het onderzoek van de BSBV naar Blom. Volgens de voetbalbond staat deze zaak los van zijn functioneren als scheidsrechter. Blom mag dan ook wat de KNVB betreft wedstrijden blijven fluiten.

Zaterdag was Blom nog leidsman bij Fortuna Sittard-Willem II (3-2).

Kevin Blom

Samenvatting sc Heerenveen-PSV

Samenvatting FC Utrecht-ADO Den Haag 1-1

Samenvatting Feyenoord-Heracles Almelo 0-0

Samenvatting AZ-FC Groningen 1-2

Koopmeiners over ontslag Slot: 'Enorm zonde dat het op deze manier heeft moeten eindigen'

AZ verloor vanmiddag met 2-1 van FC Groningen, maar na afloop ging het natuurlijk vooral over het plotselinge ontslag van trainer Arne Slot. Slot had met Feyenoord gesproken over de opvolging van Dick Advocaat na dit seizoen en dat was voor de club reden om hem per direct op straat te zetten.

Nog geen anderhalf jaar was Arne Slot hoofdtrainer bij AZ, maar in die periode liet hij een onuitwisbare indruk na in Alkmaar. De club kreeg een nieuw gezicht en fris gezicht, zowel in Nederland als Europa.

"Enorm zonde dat het op deze manier heeft moeten eindigen", zegt aanvoerder Teun Koopmeiners zondagmiddag.

Meer reacties van Koopmeiners, Calvin Stengs en interim-trainer Pascal Jansen lees je hier.

Mijlpaal Kane in zege Noord-Londense derby

De miseré voor Arsenal duurt voort. In de Noord-Londense derby tegen aartsrivaal Tottenham Hotspur gingen 'The Gunners' zondagavond met 2-0 onderuit. De dertienvoudig landskampioen, voor het laatst de beste in 2004, is inmiddels afgedaald naar de vijftiende plek. Tottenham nam de koppositie weer over van Chelsea.

In de eerste helft opende Heung-Min Son de score op prachtige wijze. De Zuid-Koreaan trok een sprint vanaf eigen helft, controleerde de bal en trok op zijn kenmerkende wijze naar binnen. Luttele seconden later krulde hij de bal fraai binnen.

Ook de 2-0 was van grote schoonheid. Een vlijmscherpe counter lanceerde Harry Kane met een vrije schietkans van dichtbij. De spits knalde snoeihard raak en werd daarmee topscorer aller tijden in de Noord-Londense derby.

  • Pro Shots
  • NOS
    De stand bovenin de Premier League.

Samenvattingen!

Alle samenvattingen en reactie zijn nu te zien in Studio Sport Eredivisie op NPO 1 en de livestream op NOS.nl of de NOS-app.

Stand in de eredivisie

Alleen PSV en Feyenoord profiteren een klein beetje van de misstappen van Ajax en Vitesse. FC Twente, FC Groningen en sc Heerenveen nestelen zich stevig in de subtop.

De stand na de elfde speelronde in de eredivisie

Alle uitslagen van speelronde 11

Wat een merkwaardig weekend in de eredivisie. Ajax begon zaterdag met een nederlaag tegen FC Twente. Maar vervolgens laten ook alle naaste achtervolgers punten liggen.

De uitslagen in de elfde speelronde van de eredivisie

AFGELOPEN

PSV was nog dicht bij de 3-2 in deze knotsgekke slotfase, maar zover komt het niet. sc Heerenveen - PSV eindigt in 2-2 en dus blijft de 5-0 van 2011 de laatste zege van de Eindhovenaren in het Abe Lenstra Stadion.

Henk Veerman brengt Heerenveen terug in de wedstrijd

90'+4 STRAFSCHOP OF NIET?

Wat een slotfase in Friesland! Heerenveen leek een strafschop te krijgen na hands van Sangaré (die ook rood ontving). Maar de VAR zag dat Henk Veerman een voetje buitenspel stond en dus wordt alles teruggedraaid.

sc Heerenveen - PSV 2-2

90+2 GOAL PSV

Joey Veerman miste zojuist een grote kans voor Heerenveen en in de tegenaanval schiet invaller Joël Piroe PSV alsnog uit de draai op 2-2.

Joël Piroe schreeuwt het uit van vreugde, Joey Veerman baalt

78' GOAL SC HEERENVEEN

Mitchell van Bergen scoorde nog niet dit seizoen, maar deze zit er heerlijk in. Hij dolt Olivier Boscagli in de zestien en schiet hard raak, al zag Yvon Mvogo er dit keer niet zo goed uit.

sc Heerenveen - PSV 2-1

Mitchell van Bergen passeert PSV-doelman Yvon Mvogo en zet Heerenveen op 2-1

70' GOAL HEERENVEEN

Je kon er een beetje op wachten, want PSV is na rust geen schim meer van de dominante ploeg van de eerste helft. Joey Veerman stuurt maatje Henk Veerman met een no-look-pass de diepte in en die rondt simpel af.

sc Heerenveen - PSV 1-1

Henk Veerman op weg naar de 1-1 tegen PSV

Advocaat na teleurstellende 0-0: 'Een kunstwerk dat we nog zo hoog staan'

Het tempo in de tweede helft in Heerenveen is flink gezakt en dus kunnen we even terugkijken naar de wedstrijden die eerder vandaag gespeeld zijn.

In Rotterdam speelde Feyenoord in een teleurstellend duel met 0-0 gelijk tegen een defensief Heracles Almelo. Zodoende bleef de ongeslagen reeks van coach Dick Advocaat gewoon in stand.

Advocaat zelf was de eerste om dat in het juiste perspectief te zetten.

Advocaat: 'Een kunstwerk dat we nog zo hoog staan'

Ballenbak

De ballenbak is daar, ga maar lekker spelen

Arbiter Bas Nijhuis smoort een opstootje tussen Denzel Dumfries en Jan Paul van Hecke

60' HEERENVEEN ZET AAN

In de tweede helft is PSV tot nu toe een stuk minder dominant. Misschien verandert dat nu Roger Schmidt Mo Ihattaren wisselt voor Jorrit Hendrix.

Ook Johnny Jansen wisselt: Rami Hajal komt in de ploeg voor Sieben Dewaele.

sc Heerenveen - PSV 0-1

Zorgen voor PSV-trainer Roger Schmidt tegen Heerenveen

Eerder vandaag: AZ reageert op ontslag Slot

"Stel nou dat PSV-trainer Roger Schmidt zegt: 'Ik ga naar Feyenoord of Ajax.' Denk je dan dat algemeen directeur Toon Gerbrands zegt: 'Prima, dan maak je eerst hier het jaar af?' Zo werkt het niet."

En dus kon directeur voetbalzaken Max Huiberts namens AZ niets anders dan afscheid nemen van Arne Slot. "Natuurlijk doet het wat met mij."

TWEEDE HELFT

sc Heerenveen en PSV beginnen ongewijzigd aan de tweede helft in Friesland.

sc Heerenveen - PSV 0-1

Ondertussen in Engeland: Vardy en de cornervlag

Jamie Vardy was zondagmiddag weer eens goud waard voor zijn ploeg Leicester City. De wedstrijd tegen Sheffield United leek op een 1-1 gelijkspel af te stevenen, totdat de goaltjesdief bij het ingaan van de blessuretijd het winnende doelpunt scoorde.

De 33-jarige spits werd diep gestuurd door James Maddison, waarna Vardy oog-in-oog met doelman Aaron Ramsdale messcherp afrondde. Bij het vieren van zijn doelpunt schopte Vardy de cornervlag kapot, waarvoor hij de gele kaart kreeg.

Op de ranglijst klom Leicester op naar de derde plek, in afwachting van Liverpool dat later vanavond speelt en in punten gelijk staat. Koploper Tottenham Hotspur is om 17.30 uur begonnen aan de Noord-Londense derby tegen Arsenal. Het staat 1-0 door een treffer van Son Heung-Min.

Jamier Vardy torpedeert de cornervlag

RUST

PSV gaat rusten met een 1-0 voorsprong op Heerenveen. De Eindhovenaren zijn compleet dominant, maar toch is bijna elke uitbraak van Heerenveen levensgevaarlijk. Vlak voor rust moest Yvon Mvogo nog een keer redding brengen op een schuiver van Joey Veerman, maar dat deed de Zwitser met verve.

De Eindhovenaren spelen een uitstekende wedstrijd, maar de drie punten zijn nog lang niet zeker. Wordt vervolgd!

sc Heerenveen - PSV 0-1

38' Hoe is het mogelijk?

Dat PSV niet al op een ruime voorsprong staat in Friesland mag een wonder genoemd worden. De ploeg van Roger Schmidt heeft 80 procent balbezit en creëert inmiddels ook genoeg kansen.

Zoals die van Cody Gakpo zojuist. Na een heel fraaie aanval wordt de bal voor het doel gebracht, waar Gakpo helemaal alleen de bal kan inschieten. Ongelooflijk maar waar, de bal gaat naast.

sc Heerenveen - PSV 0-1

8' GOAL PSV

Geen wereldgoal, maar wel een heerlijk doelpunt. Mario Götze krijgt de bal van Cody Gakpo mee in de loop en hij stift de bal rustig over doelman Erwin Mulder. Hier druipt de klasse vanaf.

sc Heerenveen - PSV 0-1

Mario Götze is feestvarken na de 1-0 tegen Heerenveen

22' NET GEEN WERELDGOAL

We noteren nu ook de eerste grote kans voor PSV en dat zou echt een wereldgoal zijn geweest. Olivier Boscagli raakt een voorzet perfect met de hak, maar spijtig genoeg voor de Fransman gaat de bal recht op Heerenveen-doelman Erwin Mulder af.

sc Heerenveen - PSV 0-0

Olivier Boscagli schiet de bal fraai met de hak op het doel van Heeenveen

20' WAT EEN KANS!

Heerenveen heeft niets te vertellen tegen PSV, maar is wel de enige ploeg die kansen heeft gekregen. De allergrootste was net voor Henk Veerman, die na een snelle uitbraak perfect wordt aangespeeld door Van Bergen. Mvogo krijgt er nog net een voetje tegen.

sc Heerenveen - PSV 0-0

PSV-doelman Yvon Mvogo onderscheidt zich in het duel met Heerenveen

Ondertussen in de eerste divisie: kolderieke goal

NEC heeft in de Keuken Kampioen Divisie op kolderieke wijze twee dure punten laten liggen om bovenin mee te blijven draaien. De Nijmegenaren speelden mede dankzij een eigen doelpunt bij FC Den Bosch met 2-2 gelijk.

Jordy Bruijn blonk uit bij NEC met twee rake vrije trappen, maar ploeggenoot Kevin Bukusu speelde een minder gelukkige wedstrijd. Hij was de maker van het eigen doelpunt, waardoor Den Bosch op een 2-1 voorsprong kwam.

Bukusu dacht de bal terug te spelen naar de keeper, maar de Duitser had niet gezien dat het doel leeg was omdat Norbert Alblas zich juist naast de goal aanbood om de bal te ontvangen.

15' PSV DOMINANT

PSV is de betere ploeg in de openingsfase tegen Heerenveen, dat via Henk Veerman wel de grootste kans kreeg. Het afstandsschot van de spits werd gestopt door Mvogo. PSV heeft verder de touwtjes in handen, zonder gevaarlijk te worden.

sc Heerenveen - PSV 0-0

Denzel Dumfries in duel met Mitchell van Bergen

AFTRAP

De bal rolt bij sc Heerenveen - PSV. Wordt PSV de grote winnaar van dit merkwaardige weekend, waarin alle topclubs punten verspelen?

sc Heerenveen - PSV 0-0

Angstgegner Heerenveen

PSV won in 2011 voor het laatst in Heerenveen, met 5-1. Toivonen en Wijnaldum scoorden twee keer, Matavz eenmaal. Sindsdien lieten de Eindhovenaren liefst 18 punten achter in Friesland, meer dan tegen welke andere tegenstander in de eredivisie dan ook.

Op 10 september 2017 gaf de huidige PSV-aanvoerder Denzel Dumfries nog een assist in de 2-0 zege van Heerenveen op PSV.

Denzel Dumfries

Opstelling PSV

Mo Ihattaren staat weer in de basis bij PSV, dat aantreedt in Friesland in een 4-3-3-opstelling.

De opstelling van PSV voor het duel met sc Heerenveen

Opstelling sc Heerenveen

Benjamin Nygren vormt vandaag tegen PSV met Henk Veerman en Mitchell van Bergen de aanval van de Friezen.

De opstelling van sc Heerenveen voor het duel met PSV

AFGELOPEN

Michiel Kramer bezorgt FC Utrecht een kater met een late gelijkmaker in De Galgenwaard. De rode kaart van Adrian Dalmau bleek het breekpunt.

FC Utrecht - ADO Den Haag 1-1

AFGELOPEN

Het opstootje was het laatste wapenfeit in Alkmaar. AZ verliest na een roerige week het hoofd en de wedstrijd tegen FC Groningen: 1-2.

AZ-FC Groningen 1-2

90'+4 ROOD FC GRONINGEN

En dan is er ook nog een opstootje in Alkmaar, waar de irritaties hoog oplopen in de slotfase. Gözübüyük geeft rood aan Groninger Mo El Hankouri en geel aan Owen Wijndal en Teun Koopmeiners.

AZ-FC Groningen 1-2

85' GOAL ADO

Michiel Kramer kopt vijf minuten voor tijd een voorzet van Kees de Boer achter doelman Paes.

De tien van FC Utrecht zullen zich nu wel echt achter de oren krabben.

FC Utrecht - ADO Den Haag 1-1

ROOD AZ

En nu gaat ook Bruno Martins Indi voortijdig naar de kleedkamer. De verdediger, nog aangever bij de 1-0, krijgt zijn tweede geel na een overtreding op Balk.

AZ - FC Groningen 1-2

ROOD FC UTRECHT

Ook bij FC Utrecht hebben we trouwens al een tijdje geleden een rode kaart gezien. En die is voor invaller Adrian Dalmau, die binnen twintig minuten na zijn invalbeurt twee keer tegen een gele kaart is aangelopen.

FC Utrecht - ADO Den Haag 1-0

Meevaller Atalanta

Atalanta Bergamo krijgt wat langer rust voor het beslissende Champions League-duel met Ajax. De selectie was al wel afgereisd naar Udine voor het duel met Udinese, maar daar gooide een wolkbreuk roet in het eten.

En dus keren de spelers onverrichter zake terug naar huis om zich voor te bereiden op aanstaande woensdag.

74' GOAL FC GRONINGEN

Weer El Messaoudi! Matusiwa ontdoet De Wit met een stevige tackle van de bal en vervolgens belandt de bal na een paar stations bij El Messaoudi. Die schiet de bal van de rand van de zestien leep achter doelman Bizot.

De gevolgen voor Dani de Wit, die een enkelblessure overhield aan de tackle van zijn teamgenoot bij Jong Oranje, zijn mogelijk nog groter. Hij moet naar de kant. Ferdy Druijf is zijn vervanger.

AZ - FC Groningen 1-2

Ahmed El Messaoudi glorieert in het duel met AZ

70' GOAL FC GRONINGEN

Daar is de 1-1 al! El Messaoudi kopt een scherp aangesneden voorzet van Joosten achterwaarts in de verre hoek. De gelijkmaker is verdiend.

AZ - FC Groningen 1-1

67' KANSEN GRONINGEN

Het is billenknijpen geworden voor de tien van AZ. FC Groningen heeft al drie grote kansen gehad de laatste minuten. Zo schoten Balk (buitenspel) en Joosten op de lat en kon Dankerlui net niet goed genoeg bij de bal. Het is wachten op de 1-1.

AZ - FC Groningen 1-0

ROOD AZ

Fredrik Midtsjø moet naar de kant met zijn tweede gele kaart. Hij komt hard en vooral ongecontroleerd inglijden op Remco Balk en dat moet je niet doen als je al een gele kaart hebt.

AZ moet verder met tien man, maar leidt nog wel met 1-0 tegen FC Groningen. En de Groningers waren na rust al nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker.

AZ - FC Groningen 1-0

48' GOAL FC UTRECHT

Niet een van de spitsen, maar verdediger Justin Hoogma maakt de 1-0. Verschillende Utrechters staan buitenspel als de bal na een corner wordt ingebracht, maar niet Hoogma. En dus oordeelt de VAR: doelpunt!

FC Utrecht - ADO Den Haag 1-0

TWEEDE HELFT

FC Utrecht is naarstig op zoek naar een goal. En dus komt spits Adrian Dalmau in het veld voor middenvelder Joris van Overeem.

Bij ADO is Samy Bourard in de ploeg gekomen voor Ilay Elmkies. Een middenvelder voor een middenvelder.

FC Utrecht - ADO Den Haag 0-0

TWEEDE HELFT

Bij FC Groningen komt spits Remco Balk - de man die Ajax velde in de 1-0 zege in Groningen - in het veld voor Tomas Suslov. Bij AZ zien we dezelfde gezichten als in de eerste helft.

AZ - FC Groningen 1-0

Dumfries meets Dumfries

De spelersbus van PSV is zojuist aangekomen bij het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. En daar zien ze een bekend gezicht.

RUST

Utrecht-doelman Maarten Paes en ADO-keeper Luuk Koopmans hielden dit seizoen nog niet de nul. Zouden ze vandaag dan van die hatelijke nul af komen? Ze gaan rusten met 0-0 en dat mag vooral Utrecht zich aanrekenen.

Ook in Alkmaar gaan beide ploegen aan de thee na een teleurstellende eerste helft. AZ leidt met 1-0.

Mimoun Mahi met een hoogstandje

35' AZ verdedigt voorsprong

Het wil maar niet echt loskomen in Alkmaar, waar AZ de 1-0 voorsprong verdedigt tegen FC Groningen. Het tempo ligt laag en de kansen zijn schaars.

De beste kans kwam na een half uur voor Groningen-spits Strand Larsen. Hij kreeg de bal uit de kluts, maar AZ-doelman Marco Bizot had een prima redding in huis.

AZ - FC Groningen 1-0

35' Kans op kans op kans voor Utrecht

ADO Den Haag begon veelbelovend aan het duel met FC Utrecht, maar in het laatste kwartier zien we vooral kansen voor FC Utrecht. Vooral Mimoun Mahi en Gyrano Kerk mogen zich aanrekenen dat het nog altijd 0-0 is in De Galgenwaard.

Beiden gingen alleen af op doelman Koopmans. Mahi schoot de bal zo in de armen van de ADO-goalie en Kerk besloot veel te vroeg (en te zwak) in te schieten.

FC Utrecht - ADO Den Haag 0-0

Goalgetter Koopmeiners

Teun Koopmeiners maakte zijn vierde eredivisietreffer en heeft nu in totaal 24 keer gescoord voor AZ in de Eredivisie.

Koopmeiners speelt sinds seizoen 2017/2018 bij AZ, sinds dat seizoen maakte alleen Oussama Idrissi zo veel Eredivisie-doelpunten (ook 24).

Opmerkelijk: het is zijn eerste met het hoofd!

Pantelis Hadzidiakos wijst Teun Koopmeiners er haarfijn op dat hij toch echt met het hoofd gescoord heeft

Ús Abe kijkt toe bij Heerenveen-PSV

Om 16.45 uur ontvangt sc Heerenveen PSV in het Abe Lenstra Stadion. De geboortedag van het Friese voetbalfenomeen was vorige week 100 jaar geleden. En dat wilde de harde kern van de club natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan.

21' GOAL AZ

Teun Koopmeiners tekent voor 1-0 na een zwakke openingsfase van beide ploegen in Alkmaar. Hij kopt raak nadat Martins Indi de bal uit een hoekschop voor het doel had gekopt.

AZ - FC Groningen 1-0

Teun Koopmeiners wijst in het duel met FC Groningen

20' ADO GEVAARLIJK

ADO Den Haag verstopt zich niet in Utrecht en is al drie keer dicht bij een treffer geweest. Del Fabro kopte net over, Faye schoot na een knappe dribbel naast en zojuist zagen we Besuijen na een verre uittrap van doelman Koopmans opeens alleen voor Utrecht-goalie Paes. Zijn schot ging over.

Namens FC Utrecht is alleen Kerk gevaarlijk geweest, maar hij schoot voorlangs. En dus is het 0-0.

FC Utrecht - ADO Den Haag 0-0

Geen Robben bij Groningen

Deze week werd bekend dat Arjen Robben dit kalenderjaar niet meer in actie zal komen voor FC Groningen. De 36-jarige aanvoerder van de eredivisieclub kwam sinds zijn overgang pas twee keer in actie (tegen PSV en FC Utrecht) en moest beide keren voortijdig naar de kant.

De komende weken volgt Robben een individueel trainingsprogramma om volledig fit te raken, voordat hij weer aansluit bij de wedstrijdselectie.

Arjen Robben

AFTRAP

De bal rolt in Alkmaar bij AZ - FC Groningen en in Utrecht bij FC Utrecht - ADO Den Haag.

AZ - FC Groningen 0-0

FC Utrecht - ADO Den Haag 0-0

OPSTELLING FC GRONINGEN

En dit zijn de elf namen die FC Groningen-coach Danny Buijs de wei instuurt tegen AZ.

De opstelling van FC Groningen voor het duel met AZ

'Pascal Jansen tot einde seizoen voor de groep'

Technisch directeur Max Huiberts liet trouwens weten dat assistent Pascal Jansen in ieder geval tot het einde van het seizoen voor de groep zal staan in Alkmaar.

OPSTELLING AZ

Pascal Jansen is de interim-trainer bij AZ, dat om 14.30 uur FC Groningen ontvangt. De basiself ziet er vertrouwd uit.

De opstelling van AZ voor het duel met FC Groningen

AFGELOPEN

Het blijft bij 0-0 bij Feyenoord-Heracles.

Mark Diemers en Jens Toornstra

90'+3 Kansen Feyenoord

In blessuretijd zijn daar dan de kansen voo Feyenoord. Robin Pröpper weet vlak voor de lijn nog net redding te brengen op een schot van Jens Toornstra. En Nicolai Jørgensen kopte knap, maar wel voorlangs.

Feyenoord - Heracles Almelo 0-0

88' Ook Bannis komt nog

Ook die andere aanvaller van Jong Feyenoord komt er nog in. Naoufal Bannis, die eerder Feyenoord al redde met een treffer in blessuretijd tegen FC Emmen, komt erin voor Tyrell Malacia.

Feyenoord - Heracles Almelo 0-0

Bekijk de samenvatting van FC Emmen - Feyenoord

85' Jongeling Azarkan

Dick Advocaat brengt de (nog net) 18-jarige Marouan Azarkan voor de laatste tien minuten. De linksbuiten van Jong Feyenoord komt in de ploeg voor verdediger Spajic.

Een keer eerder mocht Azarkan invallen bij Feyenoord 1, op 1 september 2019. Dit seizoen deed Dick Advocaat nog geen beroep op hem.

En jawel, vijf minuten later komt de jongeling in kansrijke positie. Hij komt echter niet uit met zijn passen.

Feyenoord - Heracles Almelo 0-0

80' DRUK FEYENOORD

Feyenoord voert de druk op het doel van Heracles op, maar om nu te zeggen dat dat grote kansen oplevert...nou nee.

De beste was zojuist voor Nicolai Jørgensen. Berghuis gaf de bal knap voor, maar de Deen kwam net tekort om de bal in het doel te glijden.

Feyenoord - Heracles Almelo 0-0

66' ROOD HERACLES

Wat een oliedomme rode kaart voor Sinan Bakis. Voor rust kreeg hij al geel wegens het hinderen van de keeper, nu krijgt hij zijn tweede nadat hij op de enkel van Senesi is gaan staan.

Feyenoord - Heracles 0-0

60' BERGHUIS KOMT

Een uur heeft Dick Advocaat het aangezien. En dan doet hij toch een beroep op Steven Berghuis. Hij komt voor Luciano Narsingh. Ook Eric Botteghin is erin gekomen voor Bart Nieuwkoop.

Feyenoord - Heracles 0-0

Steven Berghuis komt na een uur in het veld bij Feyenoord tegen Heracles

OPSTELLING ADO DEN HAAG

Ricardo Kishna en Michiel Kramer staan in de aanval bij ADO Den Haag dat op bezoek gaat in Utrecht.

De opstelling van ADO Den Haag voor het duel met FC Utrecht

OPSTELLING FC UTRECHT

FC Utrecht-trainer René Hake begint in het duel met ADO Den Haag (14.30 uur) met dezelfde elf als vorige week tegen Feyenoord (1-1).

Adam Maher is nog altijd niet beschikbaar. Emil Bergström krijgt in de verdediging de voorkeur boven Tommy St. Jago. Willem Janssen, die twee weken geleden bij zijn eerste basisplaats dit seizoen al na 22 minuten geblesseerd raakte aan zijn hamstring, zit weer op de bank.

De opstelling van FC Utrecht voor het duel met ADO Den Haag

Dromen van 2017

Het is nog altijd niet veel soeps in De Kuip. Hoewel het stadion leeg is, zullen de gedachten van veel fans misschien wel teruggaan naar die beroemde wedstrijd tussen Feyenoord en Heracles op 14 mei 2017.

Met drie goals van Dirk Kuijt, waarvan een in de eerste minuut, versloeg Feyenoord Heracles Almelo met 3-1 en zorgde daarmee voor de landstitel.

Daarmee kwam het droomscenario van de Feyenoordfans uit: winnen dankzij een treffer van Kuijt, de captain die dit seizoen voor het eerst niet zeker is van een basisplaats. Tegen Heracles startte het boegbeeld wel en hij liet de droom van de fans uitkomen.

De historische goal van Dirk Kuijt

TWEEDE HELFT

Feyenoord en Heracles beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. Steven Berghuis blijft voorlopig dus nog aan de kant. Maar als het nog even 0-0 blijft, kan dat zomaar veranderen.

Feyenoord - Heracles Almelo 0-0

Proficiat Skietewilly!

PSV plaatste zich afgelopen donderdag al wel voor de knock-outfase van de Europa League dankzij een knappe 1-0 uitzege op Granada.

Vandaag hopen ze daarbij aan te knopen met een zege op sc Heerenveen. En dat op de 74ste verjaardag van clubicoon Willy van der Kuijlen. Van harte Willy!

Oog op donderdag

Dat Steven Berghuis vandaag op de bank begint heeft natuurlijk alles te maken met aanstaande donderdag. Dan hoopt Feyenoord in Oostenrijk overwintering in de Europa League af te dwingen tegen Wolfsberger AC.

Alleen een zege volstaat na de 2-0 nederlaag tegen Dinamo Zagreb afgelopen donderdag. Na afloop van dat duel liet Tyrell Malacia verslaggever Joep Schreuder trouwens met de mond vol tanden staan.

Feyenoorder Malacia verrast Joep Schreuder: 'Ik lees boeken'

RUST

Het plannetje van Heracles werkt voorlopig prima in De Kuip. Met vijf verdedigers maken de Almeloërs het de aanvallers van Feyenoord heel lastig.

Eigenlijk mocht alleen Malacia echt aanspraak maken op een treffer, maar hij stuitte op de lat. We gaan rusten met 0-0.

Feyenoord - Heracles Almelo 0-0

Tyrell Malacia aan de bal tegen Heracles Almelo

30' Patsssssss!

Patssss! Wat een heerlijk geluid, al zal Tyrell Malacia daar anders over denken. De verdediger is stiekem mee naar voren gekomen, ontvangt de bal van Nicolai Jørgensen en knalt snoeihard tegen de lat. De bal stuitert via de onderkant van de lat terug het veld in.

Pech voor Feyenoord, nadat het daarvoor nog geluk had gehad. Rai Vloet kwam namelijk oog-in-oog met doelman Nick Marsman, maar die bracht redding met zijn lichaam.

En dan zagen we net ook nog een slim uitgevoerde vrije trap, die door Jens Toornstra hard op het doel van Heracles werd geschoten. Maar ondanks de vele spelers voor zijn neus, had Blaswich prima het oog erin.

Feyenoord - Heracles Almelo 0-0

Tyrell Malacia knalt op de onderkant van de lat tegen Heracles

15' Rustig begin

Een afwachtend begin in De Kuip. Feyenoord heeft het meeste de bal, maar is nog niet tot een echte kans gekomen.

De enige grote kans was voor Heracles: Lucas Schoofs kon op aangeven van Rai Vloet vrij uithalen, maar kwam niet verder dan een rolletje.

In aanloop naar die kans ging Vloet trouwens per ongeluk op de onderarm van Mark Diemers staan. De Feyenoord-middenvelder moet even verzorgd worden, maar is inmiddels weer terug.

Feyenoord-Heracles 0-0

Koeman laakt instelling Barcelona na beschamende nederlaag

Niet alleen in Alkmaar en Rotterdam is het onrustig op trainersvlak. In Barcelona wordt de grond onder de voeten van Ronald Koeman ook heter, zeker na de beschamende 2-1 nederlaag tegen het gepromoveerde Cádiz.

Een kwestie van instelling, vond Koeman.

Koeman verliest weer en laakt instelling Barça-spelers: 'Niet genoeg gedaan'

AFTRAP

Zonder aanvoerder Steven Berghuis is Feyenoord begonnen aan het duel met Heracles. De thuisclub heeft afgetrapt.

Feyenoord - Heracles Almelo 0-0

Steven Berghuis begint op de bank tegen Heracles

Advocaat: Reserverol Berghuis op eigen verzoek

"Steven Berghuis heeft de meeste minuten gespeeld en voelde zich niet helemaal fris", zo vertelde Feyenoord-trainer Dick Advocaat zojuist. "Dat hij nu rust krijgt was ook op eigen verzoek."

Dick Advocaat

Vertrek Advocaat leidt tot ontslag AZ-coach Slot

De aankondiging van Dick Advocaat zorgde voor een sneeuwbaleffect met het ontslag van AZ-trainer Arne Slot als onverwachte uitkomst. Slot zou in gesprek zijn met Feyenoord en dat schoot in Alkmaar in het verkeerde keelgat.

Slot werd zaterdagochtend, tot verrassing van velen, de laan uitgestuurd door AZ. De trainer zelf kreeg het nieuws ook pas zaterdagmorgen te horen en spreekt van "een harde klap".

"Ik heb vanochtend kennisgenomen van het feit dat AZ mijn aflopende contract per direct wil ontbinden", aldus Slot. "Dat een seizoen, waarin we zowel nationaal als ook internationaal nog op alle fronten actief zijn, hiermee voor mij eindigt, is een harde klap."

Voorafgaand aan het duel van AZ met FC Groningen spreken we met technisch directeur Max Huiberts en interim-trainer Pascal Jansen.

Advocaat gaat stoppen, zo begon hij ooit

Feyenoord-trainer Dick Advocaat maakte deze week bekend aan het einde van het seizoen te stoppen als coach. Hij begon ooit in Pijnacker bij vierdeklasser DSVP. Al wilden die eigenlijk liever broer Jaap...

Zeges RKC, Fortuna en Sparta

Dankzij twee doelpunten in de slotfase heeft RKC Waalwijk de wedstrijd tegen VVV-Venlo met 3-2 gewonnen. Een kwartier voor tijd stond het nog 2-1 voor VVV, maar na doelpunten van Ahmed Touba en Lennerd Daneels bleven de drie punten toch in Waalwijk.

Na zeven nederlagen en drie gelijke spelen heeft Fortuna Sittard onder de 'nieuwe' hoofdcoach Sjors Ultee voor het eerst dit seizoen de volle buit binnengehaald. In eigen stadion werd Willem II met 3-2 opzijgezet.

En vrijdagavond opende Sparta de elfde speelronde al met een 2-1 zege op FC Emmen.

Terug naar zaterdag: Vitesse laat kans op koppositie liggen

Vitesse heeft verzuimd de koppositie in de eredivisie weer te heroveren. Na de 2-1 nederlaag van Ajax tegen FC Twente lag de weg naar eerste plaats op de ranglijst vrij, maar de Arnhemmers wisten niet de benodigde drie punten te pakken.

De VAR speelde een belangrijke rol in het duel: die promoveerde een gele kaart van Idrissa Traoré tot een rode en keurde de gelijkmaker van PEC Zwolle een minuut later goed. Beide beslissingen leken overigens juist.

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - Vitesse

Even terug naar zaterdag: FC Twente klopt Ajax

In aanloop naar het cruciale Champions League-duel met Atalanta Bergamo, aanstaande woensdag, heeft Ajax een thuisnederlaag geleden tegen FC Twente. In de Johan Cruijff Arena won Twente verdiend met 2-1.

Bekijk de samenvatting van Ajax-FC Twente

Opstelling Heracles

Doelman Janis Blaswich is hersteld van lang blessureleed en staat voor het eerst sinds 20 september weer onder de lat bij Heracles. Met Lucas Schoofs (vorige week tegen AZ nog trefzeker) en Marco Rente bouwt trainer Frank Wormuth iets meer zekerheid in tegen Feyenoord.

De opstelling van Heracles voor het duel met Feyenoord

Opstelling Feyenoord: geen Berghuis

Feyenoord begint om 12.15 uur zonder aanvoerder Steven Berghuis aan de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. De aanvaller, met negen doelpunten de topscorer van Feyenoord in de Eredivisie, zit op de bank. Trainer Dick Advocaat wil Berghuis waarschijnlijk sparen voor het beslissende duel van donderdag in de Europa League met Wolfsberger AC.

De Rotterdammers verloren donderdag in De Kuip met 2-0 van Dinamo Zagreb en ze moeten nu winnen in Oostenrijk om de knock-outfase te bereiken. Aanvaller Bryan Linssen en verdediger Uros Spajic vielen tegen de Kroaten geblesseerd uit. Linssen ontbreekt ook tegen Heracles, Spajic staat wel in de basis.

De opstelling van Feyenoord tegen Heracles

Programma en stand eredivisie

Welkom!

Op pakjesavond deelden koploper Ajax en nummer twee Vitesse presentjes uit aan de achtervolging. Beide clubs leden onverwacht een nederlaag en dus kijken de fans van PSV, Feyenoord en AZ reikhalzend uit naar zondag.

Feyenoord begint om 12.15 uur in De Kuip tegen Heracles Almelo. AZ ontvangt FC Groningen om 14.30 uur. Ook om 14.30 uur neemt FC Utrecht het op tegen ADO Den Haag. En deze eredivisiezondag wordt om 16.45 uur afgesloten met sc Heerenveen - PSV.

Welkom bij het liveblog!

Steven Berghuis