liveblog
NOS VoetbalAangepast

Surprises op Sinterklaasavond: nederlagen voor Ajax en Vitesse

liveblog gesloten

Tot morgen!

En zo is er een einde gekomen aan een turbulente eredivisiedag, die begon met het ontslag van AZ-trainer Arne Slot en eindigde met nederlagen voor Ajax en Vitesse.

Morgen gaat de eredivisie verder. We beginnen dan om 12.15 uur met Feyenoord-Heracles. Tot dan!

De stand in het land

Ajax blijft koploper, Vitesse blijft tweede. Maar PSV en Feyenoord kunnen morgen goede zaken doen.

De uitslagen

Op een overzichtelijk rijtje: de uitslagen en het resterende programma van de elfde speelronde.

Verlies baart Ajax-trainer Ten Hag geen zorgen: 'Bad day at the office'

Een slechte generale is een goede repetitie zullen ze in Amsterdam denken. Want vier dagen voor het cruciale treffen met Atalanta Bergamo in de Champions League, verloor Ajax in de eigen Johan Cruijff Arena met 2-1 van FC Twente.

"Een bad day at the office", noemde Ajax-trainer Erik ten Hag het na afloop. "Dit was een hele matige vertoning. We deden niet wat we graag willen zien. Dat heeft niets met tactiek te maken, maar met instelling en mentaliteit. We waren niet wakker."

KLAAR IN ZWOLLE

Vitesse heeft verzuimd de koppositie in de eredivisie weer te heroveren. Na de 2-1 nederlaag van Ajax tegen FC Twente lag de weg naar eerste plaats op de ranglijst vrij, maar de Arnhemmers wisten niet de benodigde drie punten te pakken.

85' Koppositie gaat in rook op

De eerste plaats lonkte voor Vitesse, maar met een 2-1 achterstand bij PEC Zwolle in de slotfase lijkt het er niet in te zitten voor de tien Arnhemmers.

De grootste kans was nog voor PEC, waar Huiberts op aangeven van invaller Clement hoog over schoot.

PEC Zwolle-Vitesse 2-1

76' DOELPUNT PEC ZWOLLE

Vitesse geeft de voorsprong en de mogelijke koppositie in een paar minuten tijd uit handen. Van Duinen wordt neergelegd en scheidsrechter Higler wijst naar de stip.

Van Duinen benut de strafschop zelf, PEC leidt met 2-1.

PEC Zwolle-Vitesse 2-1

65' DOELPUNT PEC ZWOLLE

Touré is nauwelijks met rood van het veld verdwenen of PEC Zwolle komt op gelijke hoogte met Vitesse. Drost scoort, het staat 1-1. Het is niet goed te zien of hij de bal ook echt raakt, maar het maakt de Zwollenaren niks uit.

Een miserabele minuut voor Vitesse, waarin het Touré, de voorsprong en de mogelijke koppositie verliest.

PEC Zwolle-Vitesse 1-1

Yuta Nakayama en Jesper Drost vieren de gelijkmaker van PEC Zwolle

64' RODE KAART VITESSE

Vitesse-verdediger Touré kreeg een gele kaart na een harde tackle op Paal, maar na ingrijpen van de VAR verandert de kaart van kleur. Vitesse moet met tien man verder, maar leidt nog wel met 1-0.

PEC Zwolle-Vitesse 0-1

49' Kans Darfalou

Vitesse komt sterk uit de startblokken en na drie minuten is het bijna 2-0. Openda zet voor, Darfalou tikt de bal met de hak tegen de paal.

Een Algerijn met een hakje, dat hebben we vaker gezien!

Commentator Frank Snoeks moet denken aan Rabah Madjer in de ECI-finale van 1987

TWEEDE HELFT IN ZWOLLE

De bal rolt weer bij PEC Zwolle-Vitesse. De Arnhemmers leiden met 1-0.

Bij Vitesse is Openda in de ploeg gekomen voor Bruns. De Belg gaat op de rechtervleugel opereren, Darfalou blijft centrumspits.

KLAAR IN AMSTERDAM

In aanloop naar het cruciale Champions League-duel met Atalanta Bergamo, aanstaande woensdag, heeft Ajax een thuisnederlaag geleden tegen FC Twente. In de Johan Cruijff Arena won Twente verdiend met 2-1.

Lees het wedstrijdverslag.

FC Twente-speler Menig viert zijn eerste treffer

RUST IN ZWOLLE

PEC Zwolle en Vitesse zoeken de kleedkamers op. Vitesse leidt met 1-0. Blijft het allemaal zo, dan zijn de Arnhemmers de nieuwe koploper.

84' DOELPUNT FC TWENTE

Het is opnieuw Menig die scoort, met een prachtig schot. Onana ziet de bal in de verre hoek verdwijnen. FC Twente leidt met 2-1 bij Ajax. Is er een grote surprise in de maak?

Meteen na de goal komt Huntelaar in het veld voor Klaiber. Een paar seconden later schiet in de invaller vanuit kansrijke positie over.

Ajax-FC Twente 1-2

83' Twente wordt moe

FC Twente begint vermoeid te raken van alle snelle uitbraken en kansen in de tweede helft. Ebuehi (blessure), Ilic en Cerny (moegestreden) zijn vervangen door Hilgers, Bosch en Van Leeuwen.

De laatste tien minuten lopen. Namens Ajax had Brobbey nog een beste kans, maar zijn kopbal ging net naast.

Ajax-FC Twente 1-1

30' Kansen in Zwolle

Bij PEC-Vitesse golft het spel op en neer, met nog altijd de 1-0 voorsprong voor de Arnhemmers. Namens Vitesse was er een schot van Bero (net over), de grootste kans voor PEC was van Reijnders. Na goed voorwerk van Paal schiet Reijnders vanuit kansrijke positie over de lat.

PEC Zwolle-Vitesse 0-1

68' Kansen voor Twente

FC Twente krijgt enorme kansen in de Johan Cruijff Arena, maar weigert de cadeautjes van Ajax uit te pakken.

We zagen Danilo - die Cerny niet wist te bereiken - en Menig, wiens schot werd gekeerd door Onana. Even later stormt Danilo alleen op Onana af, maar hij schiet naast, mede doordat Timber het hem lastig maakt.

Ajax-FC Twente 1-1

59' DOELPUNT AJAX

Het is gelijk in de Johan Cruijff Arena. Tadic schiet feilloos raak uit een penalty. De bal ging op de stip nadat Brama Labyad aan het shirtje had getrokken.

De technische staf van Ajax had het elftal kort daarvoor behoorlijk omgegooid: Timber, Martínez en Antony waren in de ploeg gekomen voor Schuurs, Tagliafico en Promes.

Ajax-FC Twente 1-1

56' Ajax ontsnapt

Ajax ontsnapt in de beginfase van de tweede helft aan een grotere achterstand. Eerst is er een solo van Cerny, die eindigt op de voet van Klaassen, daarna mist Danilo een enorme kans.

Maar ook Ajax heeft inmiddels twee kansen gehad: Brobbey schoot met een halve omhaal over en de net ingevallen Antony stuit op Drommel.

Ajax-FC Twente 0-1

7' DOELPUNT VITESSE

De bal ligt er al snel in bij PEC-Vitesse. Darfalou schiet na wat gerommel Vitesse op voorsprong. De Arnhemmers staan nu - virtueel - aan kop in de eredivisie.

PEC Zwolle-Vitesse 0-1

Oussama Tannane en Oussama Darfalou vieren de voorsprong van Vitesse

Geen winnaar bij vermakelijke Duitse topper, eerste Bundesliga-goal Kluivert

De topper in de Bundesliga tussen Bayern München en RB Leipzig heeft geen winnaar opgeleverd. In München eindigde het vermakelijke duel in 3-3. Een van de doelpunten van Leipzig werd gemaakt door Justin Kluivert.

Justin Kluivert is het middelpunt van de feestvreugde na zijn goal

TWEEDE HELFT IN AMSTERDAM

Met Brobbey in de plaats van de geblesseerde Traoré is Ajax begonnen aan de tweede helft tegen FC Twente. De ploeg van Ron Jans leidt verrassend met 1-0.

AFTRAP IN ZWOLLE

De nummer 2 van de eredivisie, Vitesse, is begonnen aan de uitwedstrijd bij PEC Zwolle, de nummer 12.

Opstellingen PEC Zwolle-Vitesse (21.00 uur)

Om 21.00 uur is de aftrap van PEC Zwolle-Vitesse. Bij de nummer 2 in de eredivisie is Bazoer terug na zijn schorsing

RUST IN AMSTERDAM

FC Twente leidt met 1-0 in de Johan Cruijff Arena.

43' Ajax dringt aan

Ajax begint in de slotfase van de eerste helft toch wel serieus aan te dringen. Met name Tadic is al een paar keer gevaarlijk geweest, onder meer via een kopbal en een schot. FC Twente komt er nog maar moeilijk uit, hoewel Onana de bal net tegen Danilo aanschiet en de bal naast zijn doel ziet verdwijnen.

Slecht nieuws voor Ajax: vlak voor rust valt Traoré geblesseerd uit. Zijn vervanger is Brobbey.

Ajax-FC Twente 0-1

KLAAR IN SITTARD

Na zeven nederlagen en drie gelijke spelen heeft Fortuna Sittard onder de 'nieuwe' hoofdcoach Sjors Ultee voor het eerst dit seizoen de volle buit binnengehaald. In eigen stadion werd Willem II met 3-2 opzijgezet.

Sebastian Polter schreeuwt het uit na zijn doelpunt

35' Ajax moeizaam

Ajax heeft het balbezit in Amsterdam, maar slaagt er nauwelijks in iets te creëren. Een afstandsschot van Promes, een schotje van Gravenberch en - de enige serieuze kans - een schot van Tadic dat net naast ging. Meer zit er vooralsnog niet in voor de Amsterdammers.

Ajax-FC Twente 0-1

88' RODE KAART WILLEM II

Meteen na de aansluitingstreffer krijgt Llonch van Willem II zijn tweede gele kaart. De Tilburgers moeten de wedstrijd afmaken met tien man en een 2-3 achterstand.

Fortuna Sittard-Willem II 3-2

87' DOELPUNT WILLEM II

Van der Heijden schiet vlak voor tijd de 3-2 tegen de touwen tegen Fortuna Sittard. Kunnen de Tilburgers voor een surprise zorgen en alsnog een punt pakken?

Fortuna Sittard-Willem II 3-2

22' DOELPUNT FC TWENTE

De Ajax-defensie is er niet bij met zijn gedachten en Twente komt op voorsprong in de Johan Cruijff Arena. Zie ginds kan Pleguezuelo opstomen en de Amsterdammers laten hem rustig zijn gang gaan. De Spanjaard geeft af op Menig, die via de knie van Blind raak schiet tegen zijn oude club.

Ajax-FC Twente 0-1

Queensy Menig juicht na zijn treffer tegen Ajax

18' Ajax heeft het lastig

Ajax-trainer Ten Hag oogt niet tevreden langs de zijlijn, want het loopt niet bepaald soepel bij zijn ploeg. Er gaat veel mis en Twente is af en toe behoorlijk gevaarlijk. Zo was er een schot van Menig, dat werd gepakt door Onana, en viel de schade mee bij een mislukte pass van Blind achterin.

Ajax-FC Twente 0-0

Juventus sleept in slotfase zege uit het vuur in Turijnse derby

Juventus heeft er, zoals verwacht, geen twijfel over laten bestaan wie zich op voetbalgebied de baas mag noemen in Turijn. In de altijd beladen stadsderby tegen Torino won 'De Oude Dame', met Matthijs De Ligt in de basis, dankzij een doelpunt in de slotfase van Leonardo Bonucci met 2-1.

66' DOELPUNT WILLEM II

De Tilburgers doen iets terug bij Fortuna Sittard: het wordt 3-1 door een goal van Pavlidis. De Griek kapt zich vrij en schiet knap raak.

Fortuna Sittard-Willem II 3-1

9' Hoog tempo in Amsterdam

FC Twente verstopt zich niet in de beginfase van het duel in de Johan Cruijff Arena en is al een paar keer gevaarlijk opgedoken op de Amsterdamse helft. Bij Ajax noteren we één wapenfeit: een schot van Promes ging over. Het tempo is hoog in Amsterdam.

Ajax-FC Twente 0-0

AFTRAP IN AMSTERDAM

Koploper Ajax is begonnen aan de thuiswedstrijd tegen FC Twente, de nummer vijf uit de eredivisie.

Bij Ajax staan twee oud-spelers van FC Twente in de basis. FC Twente doet het met vier spelers die weleens het Ajax-shirt hebben gedragen.

51' Geen penalty

Scheidsrechter Blom wees na vijf minuten al naar de stip nadat Flemming werd vastgehouden door Köhn. Maar dit keer gaat het Fortuna-feestje niet door: Blom trekt de penalty in op aanraden van de VAR. Even daarvoor werd er namelijk al vastgehouden door een Fortuna-speler.

Fortuna Sittard-Willem II 3-0

TWEEDE HELFT

Fortuna Sittard en Willem II hebben nog 45 minuten te gaan. De Limburgers staan op een 3-0 voorsprong.

Bij Willem II is Saglam vervangen door Wriedt. De Ghanees maakt zijn debuut in de eredivisie.

Wisselende successen voor Nederlanders

Een blik op de buitenlandse velden leert ons dat het in Duitsland 2-3 staat bij Bayern München-RB Leipzig. Met een doelpunt van onder anderen Justin Kluivert.

Minder rooskleurig ziet het eruit voor Donny van de Beek bij Manchester United: de Nederlander is in de rust gewisseld, United staat met 1-0 achter tegen West Ham United.

RUST IN SITTARD

Fortuna Sittard en Willem II zoeken de kleedkamers op. De Limburgers leiden met liefst 3-0.

44' DOELPUNT FORTUNA SITTARD

Wat een weelde voor de Limburgers: een afstandsschot van Flemming komt onderweg tegen de rug van Peters, waardoor doelman Ruiter niet adequaat kan reageren. Het is 3-0 voor Fortuna.

Fortuna Sittard-Willem II 3-0

Opstellingen Ajax-FC Twente (20.00 uur)

Lassina Traoré keert terug in de basisformatie van Ajax tegen FC Twente. Tegen Liverpool was de spits nog invaller. Quincy Promes mag ook weer eens starten. Hij speelt op de positie van Antony, die wordt gespaard. Sean Klaiber vervangt rechtsback Noussair Mazraoui, die niet helemaal fit is.

David Neres maakt geen deel uit van de selectie van Ajax voor het duel met FC Twente. De Braziliaanse aanvaller viel dinsdag geblesseerd uit.

FC Twente start met Danilo en Kik Pieri, die worden gehuurd van Ajax. Ook Queensy Menig en Vaclav Cerny droegen in het verleden het shirt van de club uit Amsterdam.

29' DOELPUNT FORTUNA SITTARD

Een ongekende luxe voor Fortuna Sittard, want binnen een half uur komen de Limburgers op 2-0.

Na een overtreding van Van der Heijden op Polter gaat de bal op de stip. De Duitser schiet beheerst binnen.

Fortuna Sittard-Willem II 2-0

20' Willem II klopt op de deur

Na ruim een kwartier klopt Willem II voor het eerst op de deur bij Fortuna Sittard. Na een mooie combinatie komt Pavlidis tot een goed schot, dat een metertje naast gaat.

De Tilburgers hebben na de tegengoal meer en meer het initiatief genomen in Sittard en dat leidt tot kansjes.

Fortuna Sittard-Willem II 1-0

9' DOELPUNT FORTUNA SITTARD

De defensie van Willem II staat te slapen en Semedo pakt het cadeautje uit: hij scoort tegen Willem II.

De voorzet van Cox is prima, gaat over twee Willem II-verdedigers heen en bij de tweede paal kan Semedo fluitend binnentikken.

Fortuna Sittard-Willem II 1-0

Een tevreden Lisandro Semedo na zijn doelpunt tegen Willem II

AFTRAP IN SITTARD

Het tweede eredivisieduel van vanavond is begonnen: Fortuna Sittard-Willem II. De aftrap is niet onopgemerkt gebleven: buiten het stadion wordt een flinke hoeveelheid vuurwerk afgestoken.

En er gebeurt sowieso meteen van alles: scheidsrechter Blom wordt na enkele secondes onderuitgehaald door Llonch, wat leidt tot lachende gezichten. En weer even later is er de eerste grote kans voor Fortuna, maar Polter krijgt een voorzet van Flemming niet onder controle.

Na dramatische week boekt Real Madrid broodnodige uitzege bij Sevilla

Real Madrid heeft zich enigszins hersteld van een dramatische week waarin het verloor van Deportivo Alavés (1-2) en Sjachtar Donetsk (0-2). Op bezoek bij Sevilla won de ploeg van Zinédine Zidane met 1-0.

Vinícius Júnior viert de 1-0

Om 18.45 uur: Fortuna Sittard-Willem II

Fortuna Sittard staat voorlaatste, Willem II staat veertiende in de eredivisie. Dit zijn op de opstellingen.

KLAAR IN WAALWIJK

Dankzij twee doelpunten in de slotfase heeft RKC Waalwijk de wedstrijd tegen VVV-Venlo gewonnen. Een kwartier voor tijd stond het nog 2-1 voor VVV, maar na doelpunten van Ahmed Touba en Lennerd Daneels bleven de drie punten toch in Waalwijk.

RKC-speler Ahmed Touba

87' DOELPUNT RKC WAALWIJK

En wat voor een: een schitterende uithaal van Daneels in de kruising zorgt voor een 3-2 voorsprong van RKC op VVV.

Invaller Daneels gaf nog wel een duwtje aan Schäfer, maar de goal telt, aldus de VAR.

RKC-VVV 3-2

Manchester City klopt Fulham en meldt zich weer in subtop

Manchester City heeft in de Premier League zijn vierde zege op rij geboekt. De formatie van trainer Pep Guardiola, die zijn 700ste wedstrijd coachte, klopte Fulham dankzij treffers van Raheem Sterling en Kevin De Bruyne met 2-0. Op de ranglijst zijn 'The Citizens' nu opgeklommen naar de vierde plek.

Raheem Sterling en Kevin de Bruyne zorgden voor de doelpunten

75' DOELPUNT RKC WAALWIJK

RKC komt naast VVV door een goal van Touba. De Belg haalt van verre afstand uit en via via belandt de bal in het doel. Wat een narigheid voor Van Dijck, via wiens rug de bal in het doel dwarrelt. Het is weer gelijk in Waalwijk.

RKC-VVV 2-2

72' RKC op zoek

RKC heeft uiteraard het meeste balbezit sinds de rode kaart voor Gelmi. Maar tot serieuze kansen heeft dat nog niet geleid.

Hoewel: daar dook John ineens op, zijn verrassende schot gaat via een VVV-been rakelings naast. Meteen daarna wordt John vervangen door Damascan.

RKC-VVV 1-2

Weghorst helpt Wolfsburg aan een punt, ook Dortmund speelt gelijk

VfL Wolfsburg en Borussia Dortmund hebben duur puntenverlies geleden in de strijd om het Duitse kampioenschap. Wolfsburg sleepte, mede dankzij een doelpunt van Wout Weghorst, een gelijkspel uit het vuur in Keulen (2-2). Dortmund kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Eintracht Frankfurt.

Wout Weghorst viert zijn doelpunt tegen Köln

55' RODE KAART VVV-VENLO

De Zwitserse verdediger Gelmi krijgt zijn tweede gele kaart vanwege het onderbreken van een veelbelovende aanval.

VVV moet met tien man verder, bij een 2-1 voorsprong tegen RKC.

Van de Graaf strooit sowieso met kaarten op Sinterklaasavond: Bakari, Anita (RKC), Post en nu dus twee keer Gelmi zijn al in het grote notitieboek opgeschreven.

51' DOELPUNT VVV-VENLO

De voorzet is van Schäfer, Van Crooy kopt de bal keurig bij de tweede paal over RKC-goalie Lamprou. VVV komt op voorsprong in Waalwijk.

RKC-VVV 1-2

TWEEDE HELFT

De pepernoten kunnen weer aan de kant, de tweede helft is begonnen bij RKC-VVV. De stand in Waalwijk is 1-1.

Morgen om 23:05 uur: Studio Voetbal

Over de eerste helft van RKC-VVV zal morgenavond niet heel uitgebreid worden gesproken, maar er zijn (nu al) genoeg zaken te bespreken in Studio Voetbal. Sjoerd van Ramshorst ontvangt Gijs de Jong (KNVB), Freek Jansen (VI) en vaste gasten Pierre van Hooijdonk en Theo Janssen.

De uitzending begint zondagavond om 23.05 uur op NPO 1.

RUST

RKC Waalwijk en VVV-Venlo zoeken de kleedkamers op bij een 1-1 ruststand.

35' DOELPUNT VVV-VENLO

Giakoumakis maakt zijn tiende doelpunt van het seizoen uit een penalty. De bal ging op de stip na een uiterst ongelukkige handsbal van Quasten.

De Griek schiet de penalty niet in een of andere hoek, maar recht door het midden. Het staat weer gelijk bij RKC-VVV.

Het is de vijfde wedstrijd op rij dat Giakoumakis scoort voor VVV. De enige andere VVV'er die dat ooit presteerde, was Herman Teeuwen in 1960/1961. Hij scoorde zes duels op rij.

RKC-VVV 1-1

30' DOELPUNT RKC

Stokkers passeert doelman Van Crooy na mooi voorwerk van Anita en Tahiri. RKC leidt met 1-0 tegen VVV.

Anita pakt de bal af, Tahiri geeft een mooie pass en Stokkers hoeft de bal alleen nog maar langs de keeper te schuiven.

Het is de negende goal van RKC in dit seizoen, dat zijn er evenveel als VVV-spits Giakoumakis er in zijn eentje heeft gemaakt.

RKC-VVV 1-0

Slot reageert op ontslag: 'Een harde klap'

Arne Slot werd vanochtend, tot verrassing van velen, de laan uitgestuurd door AZ. De trainer zelf kreeg het nieuws zelf ook pas vanochtend te horen en spreekt van "een harde klap".

"Ik heb vanochtend kennis genomen van het feit dat AZ mijn aflopende contract per direct wil ontbinden", aldus Slot. "Dat een seizoen, waarin we zowel nationaal als ook internationaal nog op alle fronten actief zijn, hiermee voor mij eindigt, is een harde klap."

Arne Slot

23' Kansen voor RKC

Halverwege de eerste helft is het duel in Waalwijk nog in balans. De beste kansen tot nu toe waren wel voor RKC.

Eerst ging een voorzet van Quasten per ongeluk en pardoes bovenop de lat. Even later was er een krachtige kopbal van Ngonge, die prima werd gepakt door keeper Van Crooy.

RKC-VVV 0-0

10' Bescheiden kansjes

In de beginfase golft het spel in een gemoedelijk tempo op en neer. Namens RKC kopte Meulensteen over en was er een schotje van Tahiri, dat door keeper Van Crooy simpel kon worden opgeraapt. Bij VVV was er een schot van Arias dat ruimschoots naast ging.

RKC-VVV 0-0

Georgios Giakoumakis in duel met Vurnon Anita

AFTRAP

Het heerlijk avondje in de eredivisie is begonnen met een duel tussen de nummers 12 en 13: RKC Waalwijk ontvangt VVV-Venlo.

Opstellingen RKC Waalwijk en VVV-Venlo (16.30 uur)

Bij VVV zit eerste doelman Thorsten Kirschbaum in thuisquarantaine vanwege contact met een met corona besmet persoon. Derhalve staat Delano van Crooy op doel. De laatste wedstrijd in de eredivisie van deze keeper leverde hem een record op: hij moest dertien keer vissen tegen Ajax. Tegen RKC zal hij ongetwijfeld op zoek gaan naar rehabilitatie.

Ola John, vorige week goed voor twee assists bij RKC, maakte op 13 maart 2011 zijn eerste doelpunt in de eredivisie tegen VVV. In het shirt van FC Twente maakte de 18-jarige John de winnende goal in de slotfase.

Ooit hoopt Cerny weer voor Ajax te schitteren: 'Dat zou fantastisch zijn'

Voetbal is soms onverklaarbaar. Daar weet Vaclav Cerny alles van. FC Utrecht leek vorig jaar de perfecte club voor het voormalig Ajax-talent. Maar niets bleek minder waar. Zestien duels: nul doelpunten, nul assists.

Hoe anders is het dit seizoen. Als huurling schittert hij in het shirt van FC Twente. Na tien eredivisieduels staat hij op vier doelpunten en vijf assists voor de huidige nummer vijf, die om 20.00 uur aantreedt in de Johan Cruijff Arena.

We legden Cerny in de aanloop naar het duel vijf stellingen voor.

Cerny met Twente naar Ajax: 'Hier in Enschede zijn de mensen fanatieker'

Martens maakt hattrick voor Barcelona in aanloop naar CL-duel met PSV

FC Barcelona heeft in aanloop naar het Champions League-duel met PSV een monsterscore geboekt in de Spaanse vrouwencompetitie. De ploeg van Lieke Martens won thuis met 9-0 van Santa Teresa CD. Jennifer Hermoso verzorgde vier doelpunten en Martens maakte een hattrick (de 2-0, 3-0 en 4-0).

Deze goal van Martens was ongetwijfeld de mooiste.

AZ reageert zondagmiddag

AZ wil nog niet verder ingaan op het ontslag van Arne Slot. Max Huiberts, directeur voetbalzaken, zal zondagmiddag een reactie geven in aanloop naar het duel met FC Groningen (14.30 uur).

Zijn reactie is te zien in Studio Sport op NPO 1, te horen bij Langs de Lijn op Radio 1 en uiteraard op NOS.nl en de NOS-app.

AZ zet trainer Slot per direct op straat

De grootste surprise van vandaag hebben we vanochtend al gezien: AZ heeft trainer Arne Slot ontslagen. De Alkmaarse voetbalclub zet de coach op straat, omdat hij in gesprek zou zijn met Feyenoord als mogelijke opvolger van Dick Advocaat, die na dit seizoen afscheid neemt van de Rotterdammers.

"Als je zonder de directie te informeren met een andere club gaat praten, dan kan ik de woede en irritatie begrijpen. Het zal voor AZ voelen als een mes in de rug", reageert NOS-commentator Jeroen Elshoff, die AZ op de voet volgt.

Arne Slot tijdens een training van AZ

De stand in het land

Zo staat het ervoor. We beginnen straks het een duel tussen de nummer 12 en 13.

De stand in de eredivisie

Vrijdag: Sparta verslaat FC Emmen

Eén wedstrijd in speelronde 11 hebben we al kunnen afvinken: FC Emmen verloor op bezoek bij Sparta Rotterdam met 2-1 en wacht daardoor nog altijd op zijn eerste competitiezege dit seizoen.

Bekijk de samenvatting van Sparta - FC Emmen

Welkom bij een heerlijk eredivisie-avondje!

Op deze Sinterklaasavond staan er in de eredivisie vier wedstrijden op het programma. Zo komen de nummers 1 en 2 van de eredivisie in actie: koploper Ajax ontvangt FC Twente en Vitesse gaat op bezoek bij PEC Zwolle.

Met dit liveblog kun je alle wedstrijden volgen, tussen de pepernoten en de banketstaven door.

Het programma van de elfde speelronde in de eredivisie