liveblog

Rusland begint met vaccinatie • 'Beheersbaar druk in winkelstraten'

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Het was druk in winkelstraten, maar niet zo erg als vorig weekend, zegt voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls.
  • Bij het RIVM zijn vandaag 6577 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld, 656 meer dan gisteren.
  • Rusland begint met grootschalige vaccinatie.
liveblog gesloten

Poepluiers en ruimtegebrek maken deze thuiswerkers soms 'helemaal gek'

Sinds de uitbraak van corona werken mensen veel meer thuis dan daarvoor. Nieuwsuur zocht uit wat dit doet met mensen, en waar ze tegenaan lopen.

Bedrijven en organisaties zien dat een groeiende groep werknemers het mentaal steeds moeilijker vindt om thuis te werken, meldde de NOS afgelopen week. Maar niet iedereen is ontevreden over thuiswerken. Er zijn ook mensen die er juist blij mee zijn.

Niet iedereen is gemaakt om thuis te werken:

Van poepluiers tot ruimtegebrek, deze thuiswerkers worden soms 'helemaal gek'

Portugese families mogen samen aan de kerstdis, geen limiet op aantal personen

Portugal versoepelt de coronamaatregelen tijdens Kerst: familiebezoek buiten de eigen regio wordt dan toegestaan. Momenteel geldt er in Portugal een binnenlands reisverbod, maar van 23 tot en met 26 december komt dit tijdelijk te vervallen.

Ook komt er geen limiet voor het aantal personen dat aan het kerstdiner mag aanschuiven en wordt de avondklok verplaatst van 23.00 uur naar 02.00 uur, aldus premier Antonio Costa. "Families weten dat bijeenkomen risicovol is", zegt Costa. "We moeten de Portugezen vertrouwen."

Met Oud en Nieuw daarentegen worden de coronamaatregelen juist strenger gehandhaafd. De regering wil grote nieuwjaarsfeesten voorkomen. Portugezen moeten met de jaarwisseling daarom zoveel mogelijk thuisblijven. Om middernacht mogen maximaal zes personen buiten samenkomen. Straatfeesten zijn uit den boze.

Drukte in België na heropening winkels blijft uit, behalve in Brussel

Grote drukte in Belgische winkelstraten is uitgebleven, op de eerste zaterdag nadat alle 'niet-essentiële' winkels weer open mochten. Alleen in Brussel leidde de heropening tot problemen. De politie heeft winkelstraat Nieuwstraat deels afgesloten, meldt de VRT.

Steden en gemeenten hielden op voorhand hun hart vast voor grote aantallen mensen. Aanvankelijk zouden de winkels die ruim een maand gesloten zijn, pas opengaan op 13 december. Maar vanwege de verwachte kerstdrukte besloot de overheid de niet-essentiële winkels op 1 december weer te openen.

De politie in Brussel roept op om morgen niet te komen winkelen als dat niet nodig is. Via een online kleurenbarometer kan de drukte in winkelstraten in de gaten worden houden.

Rusland over vaccinatie: 'We willen de bevolking beschermen'

Rusland is begonnen met het inenten tegen het coronavirus, als eerste land in Europa. Het land heeft zelf een vaccin ontwikkeld, Spoetnik V., dat nog wordt getest op 40.000 mensen. De testfase is dus nog niet helemaal afgerond.

"Ik heb hier bewust voor gekozen", zegt een vrouw bij wie het vaccin wordt toegediend. "Ik ben eerder bang om ziek te worden, dan om me te laten inenten."

Rusland begint met vaccineren: 'We willen de bevolking beschermen'

Sinterklaas blijft buiten op Pakjesavond

Vanavond wordt er waarschijnlijk geen 'Hoor Wie Klopt Daar, Kinderen' gezongen tijdens pakjesavond, maar 'Hoor Wie Videobelt Daar, Kinderen'. De avond wordt dit jaar anders gevierd, omdat er door corona maar 3 mensen op bezoek mogen komen en 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Dat levert creatieve alternatieven op.

Zo heeft Marielle Walter vandaag Pakjesdag gevierd in plaats van Pakjesavond. Haar familie, bestaande uit zes kinderen met aanhang, is te groot om samen te mogen komen, dus bedachten ze een surprise. "Zes weken geleden hebben we lootjes getrokken. Iedereen moest zijn cadeautje voor zijn lootje bij ons laten afleveren zodat wij ze konden rondbrengen", vertelt Walter.

'Het was druk in winkelstraten, maar niet zo erg als vorig weekend'

De zaterdagmiddag voor Pakjesavond heeft uitgewezen dat winkelen wel kan, als iedereen er op goed mee omgaat. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen tegen het ANP. "Het beeld is dat het zaterdag in sommige grotere steden wel druk was, maar niet zo erg als vorig weekeinde."

Verschillende gemeenten troffen maatregelen om drukte in winkelstraten te voorkomen. Ook winkeliers probeerden opstoppingen in hun zaak te voorkomen. Die verdienen een compliment volgens Bruls, want het bleef "beheersbaar druk". Vervroegde sluiting, zoals vorige week in Rotterdam, was daarom niet nodig.

In Amsterdam werd halverwege de middag het advies gegeven om twee grote winkelstraten, de Kalverstraat en de Nieuwendijk, te mijden vanwege drukte. In Maastricht, Rotterdam, Eindhoven, Zwolle, Deventer en Utrecht is de winkeldag goed verlopen, zeggen binnenstadmanagers tegen de NOS.

Onbegrip over inreisverbod voor familie van buiten de EU

De ouders van Basak Manders wonen in Turkije. Manders beviel drie maanden geleden van haar tweede dochter. Haar ouders hebben hun pasgeboren kleinkind nog niet kunnen vasthouden vanwege de Nederlandse coronaregels.

"Het was lastig om mijn familie niet naast me te hebben", zegt Manders. "Alle landen kiezen hun eigen regels. In Noorwegen en Denemarken zijn eerste- en tweedegraads familieleden welkom. In Duitsland mogen ze voor bevalling en bruiloft wel naar Duitsland reizen."

Onbegrip over inreisverbod voor familieleden buiten de EU

Gemeente Amsterdam roept op om niet meer naar Kalverstraat te komen

Nadat de gemeente Amsterdam vanmiddag al eenrichtingsverkeer instelde in de Kalverstraat vanwege de drukte, adviseert de gemeente Amsterdam nu om helemaal niet meer de winkelstraat te komen, meldt de lokale zender AT5. De gemeente roept ook op om niet meer naar de Nieuwendijk te komen.

Op Twitter roept de gemeente op een andere winkelstraat te kiezen voor Sinterklaasinkopen:

Camper terug na ruim acht maanden: 'Best wel een beetje emotioneel'

Een groep Nederlanders die per camper door Marokko trok ging aan het begin van de coronaepidemie halsoverkop terug naar huis. Hun campers bleven achter in Marokko en die zijn nu pas, na ruim acht maanden, terug in Nederland.

"We zaten ver weg destijds, en hadden geen benul hoe het hier ging", zeggen twee eigenaren. "We hebben nooit kunnen beseffen dat het zo lang zou duren voor we de camper weer zagen."

Campers terug in Nederland

6577 nieuwe coronabesmettingen gemeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6577 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 656 meer dan gisteren en ruim 1200 meer dan het weekgemiddelde.

Verder zijn bij het RIVM 39 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er 58. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 49 doden per dag, tegen 65 doden per dag een week eerder.

Eenrichtingsverkeer ingesteld in de Kalverstraat

In de Kalverstraat in Amsterdam is eenrichtingsverkeer ingesteld vanwege de drukte. Dat meldt een verslaggever van de NOS in Amsterdam. Er kan nog wel worden gewinkeld, maar het publiek kan nog maar vanaf een kant de straat in.

Dit weekend werd grote drukte verwacht in de Kalverstraat vanwege Pakjesavond, meldde AT5 gisteren. Vorig weekend tijdens Black Friday was het te druk. De politie en gemeente troffen extra maatregelen. "Bij duizend bezoekers grijpen we in", zei crowdcontroller Ivo van de Burg tegen de lokale Amsterdamse televisiezender.

Ook in andere steden waren toen problemen met drukte.

Ziekenhuismedewerkers doen hun verhaal in podcastserie

In de podcastserie Coronastrijders van de regionale omroep NH Nieuws vertellen ziekenhuismedewerkers over wat ze meemaken. Dat zijn soms heftige verhalen.

"Mijn patiënt zou gaan overlijden, twee mensen mochten afscheid komen nemen en toen stonden er drie kinderen voor de deur", vertelt Sharon Douma, verpleegkundige bij Tergooi. "Ik mocht er maar twee binnenlaten."

'Coronahoester' in Echt voor de tweede keer opgepakt

In een supermarkt in het Limburgse Echt is een man opnieuw aangehouden vanwege 'coronahoesten'. De man werd hiervoor eerder dit jaar ook al eens opgepakt, zo meldt de politie op Facebook. Toen deed hij het in een restaurant in Echt.

De man werd gisteren door winkelpersoneel aangesproken, omdat hij geen mondkapje droeg. De man was daar niet van gediend en hoestte opzettelijk naar het personeel. De politie werd ingeschakeld en toen agenten de man aanhielden, hoestte hij ook met opzet naar hen. Ook zei de man dat hij corona had.

De man zit vast op verdenking van poging tot zware mishandeling. Van de officier van justitie moet hij een coronatest ondergaan.

Manager binnenstad Zwolle: 'Als het te druk wordt, sluiten we de winkels'

De binnenstadmanager van Zwolle roept het publiek op om te overwegen om weg te blijven uit de binnenstad. Dat schrijft RTV Oost. Zo moet de drukte in de stad worden gespreid.

"Mocht je toch willen winkelen, kom dan vooral in de ochtend", zegt manager Aukje Grouwstra tegen de regionale omroep. "We zien dat het dan nog relatief rustig is. En alsjeblieft, ga niet funshoppen. Dat kunnen we er gewoon niet bij hebben momenteel."

Extra stewards

Volgens de manager hebben winkeliers er begrip voor dat er eventueel ingegrepen moet worden, maar hopen ze dat het niet hoeft. "Mocht het toch te druk worden in het centrum, dan zullen we de winkels moeten sluiten."

De gemeente Zwolle zet vandaag onder meer extra stewards in. Zij gaan ervoor zorgen dat het niet te druk wordt in de wachtvakken voor de winkels en kijken of er voldoende afstand wordt gehouden.

De Diezerstraat in Zwolle

Maastricht wil drukte winkelstraten voorkomen: 'We doen wat we kunnen'

In veel steden wordt de drukte in de winkelstraten weer goed in de gaten gehouden. Vorig weekend was het in verschillende steden te druk. In Dordrecht, Rotterdam en Eindhoven moesten winkels eerder dicht dan normaal op zaterdag.

Ook Leontien Mees, directeur van Maastricht Marketing, hoopt vandaag, op 5 december, grote drukte te voorkomen. "We hopen natuurlijk dat mensen hun inkopen al hebben gedaan voor 5 december", zegt Mees in het NOS Radio 1 Journaal. "We zetten in op communicatie vooraf: zorgen dat ze doordeweeks naar de stad toe komen, in de ochtenden hun boodschappen doen en echt met een koopintentie komen. Het liefst alleen."

'Eigen verantwoordelijkheid'

Verder wil Mees duidelijk laten zien waar mensen terechtkunnen voor lokale online verkoop, om zo de Maastrichtse ondernemer te steunen. Ze kan niet garanderen dat het vandaag rustig blijft in de stad. "We doen wat we kunnen doen. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid."

Wat haar betreft komt er geen oproep om niet naar Maastricht te komen. "Dat vinden de winkeliers niet leuk, dat vinden we allemaal niet leuk. Ik denk dat mensen goed bij zichzelf moeten nagaan: als ik naar de stad wil komen, op welk moment doe ik dat dan het best? Voor 12.00 uur bijvoorbeeld, en probeer dan naar andere delen van de stad te gaan."

Medische mondkapjes te koop in supermarkten regio Haarlem

Voor het eerst verkopen supermarkten een type medische mondkapjes dat het RIVM geschikt vindt bij contact met coronapatiënten. Dat meldt De Telegraaf. Bij vijf Albert Heijn-filialen in de regio Haarlem-Zaandam zijn ze sinds gisteren te koop. De mondkapjes zijn in Nederland geproduceerd.

Medische mondkapjes zijn tot nu toe nauwelijks verkrijgbaar voor burgers, schrijft de krant. Inmiddels zou het Landelijk Consortium Hulpmiddelen naar eigen zeggen voldoende voorraad hebben opgebouwd.

Sinds 1 december is het verplicht om een niet-medisch mondmasker te dragen in publieke binnenruimtes, zoals in winkels, bij de kapper, in musea, het theater en in de bibliotheek. Ook in het onderwijs is het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen boven de 12. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van 95 euro.

ROC in Den Haag start eigen 'bedrijf' voor leerlingen zonder stage

De School voor Economie van het ROC Mondriaan in Den Haag is gestart met een fictief bedrijf voor leerlingen die geen stage konden lopen vanwege de coronacrisis. Leerlingen krijgen er opdrachten die lijken op taken die ze tijdens een stage ook zouden moeten doen, zo schrijft Omroep West. Bedrijven geven input voor die opdrachten. Ook is er een kantoor.

Net echt, vindt ook student Anu Manglie. Tegen de regionale omroep zegt ze dat ze het gevoel heeft dat ze 's ochtends naar haar werk gaat. "Het is heel erg fijn. Hier zitten voelt alsof ik echt op een stagebedrijf zit. Iedereen zit aan een apart bureau en we hebben onze eigen taken."

Een van de leerlingen is aan het werk op het kantoor

Inauguratie Biden kleinschaliger en waarschijnlijk online

Aankomend president Biden wil zijn beëdiging als de nieuwe president van de VS in januari op veel kleinere schaal vieren vanwege het coronavirus. Biden zegt te denken aan een evenement dat grotendeels online plaatsvindt. Hij verwacht niet dat er een grote parade kan zijn, zoals gebruikelijk is.

Rusland begint met vaccinatieprogramma

Rusland begint vandaag met zijn vaccinatieprogramma tegen het coronavirus. In vaccinatiecentra in Moskou kunnen leraren en zorgmedewerkers zich laten inenten met een Russisch vaccin dat volgens onderzoekers van het medische onderzoeksinstituut Gamaleya werkzaam is bij 95 procent van de mensen.

De inenting is op vrijwillige basis en is gratis.

Opnieuw recordaantal nieuwe besmettingen in de VS

Voor de tweede dag op rij zijn in de VS een recordaantal nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Binnen 24 uur kwamen er meer dan 225.000 Amerikanen bij met een besmetting met het longvirus. Donderdag waren dat er ruim 210.000. Ruim 100.000 Amerikanen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Gezondheidsfunctionarissen hadden al gewaarschuwd voor een flinke toename van het aantal besmettingen vanwege Thanksgiving een week geleden. Toen reisden miljoenen Amerikanen naar familie om de feestdag samen door te brengen.

Feestbussen rijden dit weekend niet

De busmaatschappij die feestende studenten vervoerde van de Groningse studentenvereniging Vindicat heeft voor dit weekend alle feesttours afgezegd. "Ik wil eerst dat deze hectiek voorbij is", zegt Nico Kooistra van Kooistra Reizen.

Hij erkent dat er iets is misgegaan. "Onze medewerker heeft niet goed gehandhaafd. Hij heeft wel gewaarschuwd, maar er werd niet geluisterd."

Handhaven is vaker een probleem geweest, zegt hij. "Dan zou je misschien eigenlijk moeten besluiten om de ritten niet te doen, maar ik ben blij dat we nog iets kunnen."

Nieuw liveblog

Welkom in het coronablog van zaterdag 5 december. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.