liveblog
NOS VoetbalAangepast

Sparta in linkerrijtje na wonderschone winnende • Wie volgt Advocaat op?

liveblog gesloten

Tot morgen!

We besluiten dit liveblog met het programma van zaterdag en zondag in de eredivisie. Zaterdag zijn we er natuurlijk weer met ons liveblog vanaf het eerste duel in Waalwijk.

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Het programma van de elfde speelronde in de eredivisie

Samenvatting: Sparta klopt FC Emmen

Bekijk de samenvatting van Sparta - FC Emmen

Berlijnse derby: Hertha klopt Union

Ook in Berlijn werd een derby gespeeld, die tussen Hertha BSC en Union Berlin. Union kwam op voorsprong, maar na rust zette Hertha orde op zaken: 3-1. Invaller Krzystof Piatek maakte er twee, waarvan een op aangeven van invaller Dilrosun.

Deyovaisio Zeefuik viel vlak voor tijd in bij Hertha, Sheraldo Becker deed dat iets eerder bij Union. De bezoekers speelden vanaf de 20ste minuut met tien man.

Rondje langs de velden: Hyballa en Van Amersfoort in Poolse derby

Vanmiddag meldden we nog dat Peter Hyballa was aangesteld als trainer van Wisla Krakau, vanavond zat hij meteen op de bank in de stadsderby tegen Cracovia. Dat is normaal gesproken een van de meest beruchte en beladen derby's van Europa. Zonder publiek is het gewoon een wedstrijd die eindigt in 1-1.

Aardig detail: de gelijkmaker namens Cracovia werd vijf minuten voor tijd gemaakt door Pelle van Amersfoort (oud-Heerenveen).

Kenners over opvolging Advocaat? 'Slot zingt rond, maar waarom zou hij willen?'

Henk Fraser, Giovanni van Bronckhorst, Jon Dahl Tomasson en natuurlijk Dirk Kuijt. Feyenoord-iconen, die allemaal op lijstjes staan. En wat te denken van Wim Jonk? Maar de naam die het vaakst genoemd wordt, is die van de trainer van AZ: Arne Slot.

Bij Studio Sport Eredivisie buigen de kenners zich over de opvolging van Dick Advocaat bij Feyenoord. "Maar waarom zou Arne Slot het succesvolle AZ inruilen voor het lastige Feyenoord?"

Wie volgt Advocaat op bij Feyenoord? 'Slot zingt rond, maar waarom zou hij willen?'

En dan deze: Van Bronckhorst keert terug naar Nederland

Van Bronckhorst: 'Moeilijke beslissing, maar ik wil terug naar Nederland

Fraser nu coach van linkerrijtje, straks coach van Feyenoord?

Fraser niet bezig met Feyenoord-geruchten: 'Uitstekend naar m'n zin bij Sparta'

Eerste divisie: Cambuur, Almere en De Graafschap winnen

SC Cambuur blijft winnen in de Keuken Kampioen Divisie. De Friezen van coach Henk de Jong wonnen vrijdag bij Telstar: 1-2. Cambuur heeft na 15 wedstrijden 37 punten, 3 punten meer dan Almere City, dat later op de avond Jong FC Utrecht ruim versloeg (4-1).

Ook De Graafschap won, zij het moeizaam, met 3-2 bij MVV Maastricht. De Achterhoekers stegen zo naar de derde plek.

Eredivisie Cup: Ajax-vrouwen na strafschoppen te sterk voor PSV

Aan de vooravond van hun confrontatie met een topteam in de Champions League, stonden PSV en Ajax vrijdag tegenover elkaar in de tweede ronde van de Eredivisie Cup. Het ging gelijk op en strafschoppen wezen uiteindelijk Ajax als winnaar aan.

PSV bereidt zich voor op het eerste treffen ooit in de Champions League, woensdag thuis tegen FC Barcelona. Ajax ontvangt donderdag Bayern München.

Marjolijn van den Bighelaar (l) in duel met Amy Harrison (r)

Stel, je maakt de wonderschone winnende. Wat zeg je dan?

Harroui over prachtdoelpunt tegen Emmen: 'Hij zat er lekker in'

Stand eredivisie

De stand in de eredivisie

22.10 uur: Studio Sport Eredivisie

Samenvatting, reacties en veel voortuitblikken op het komende voetbalweekend zometeen in Studio Sport Eredivisie op NPO 1, via de livestream op NOS.nl en via de NOS-app.

AFGELOPEN

Sparta staat in het linkerrijtje van de eredivisie. Het wint in een matige wedstrijd van FC Emmen met 2-1. Hoogtepunt was zonder twijfel de wonderschone winnende van Abdou Harroui.

Eindstand: Sparta Rotterdam-FC Emmen 2-1

Duarte viert zijn doelpunt tegen Emmen

89' Ook Beugelsdijk nog even

Henk Fraser ziet het gevaar en brengt Tom Beugelsdijk nog in het veld om de strijd met Bakker aan te gaan. Doelpuntenmaker Duarte mag naar de kant.

Sparta Rotterdam-FC Emmen 2-1

85' Tijd dringt voor Emmen

De tijd dringt nu echt voor Emmen, dat hard op weg lijkt naar de zesde nederlaag op rij. Maar om nu te zeggen dat de defensie van Sparta onder druk staat...nou nee.

Dick Lukkien heeft verdediger Nick Bakker in de ploeg gebracht als stormram. Maar of dat het gewenste effect zal hebben?

Sparta Rotterdam-FC Emmen 2-1

73' Nog meer wissels

Ook Henk Fraser wisselt: Danzell Gravenberch en Aaron Meijers komen in het veld voor Lennart Thy en Sven Mijnans.

Sparta Rotterdam-FC Emmen 2-1

67' Wissels

Dick Lukkien heeft aanvoerder Anco Jansen en Nikolai Laursen naar de kant gehaald. Hun vervangers zijn de Kroaat Marko Kolar en de kersverse aanwinst Donis Avdijaj.

Ook bij Sparta is een blikvanger vervangen door een andere blikvanger. Bryan Smeets is naar de kant gegaan, Mario Engels is zijn vervanger.

Sparta Rotterdam-FC Emmen 2-1

58' GOAL SPARTA

Een goal die eigenlijk niet past in deze wedstrijd: Harroui haalt maar een keer uit van 25 meter en de bal slaat kiezelhard binnen achter Wiedwald. Sparta leidt weer tegen Emmen: 2-1.

Sparta Rotterdam-FC Emmen 2-1

Abdou Harroui wordt na zijn schitterende treffer geknuffeld door Adil Auassar

52' GOAL FC EMMEN

Uit het niets komt Emmen kort na rust op 1-1. Michael de Leeuw kopt een corner via de rug van Miguel Araujo naar het doel van Sparta en die stuitert zo tegen het net. De VAR kijkt nog even of er geen hands is gemaakt, maar geeft zijn fiat.

De goal komt overigens op naam van Araujo.

Sparta Rotterdam-FC Emmen 1-1

Michael de Leeuw en Miguel Araujo juichen na de 1-1 tegen Sparta

Ondertussen in de eerste divisie

Koploper Cambuur Leeuwarden heeft de twaalfde zege van het seizoen te pakken. Op bezoek bij Telstar kwam de ploeg van trainer Henk de Jong na rust nog wel met 1-0 achter via Gyliano van Velzen. Jamie Jacobs en Robert Mühren zorgden toch voor de 2-1 overwinning.

De Graafschap werd op de proef gesteld in Maastricht, maar wint wel: 2-3.

De spelers van Cambuur vieren een treffer tegen Telstar

TWEEDE HELFT

Sparta heeft de tweede helft op gang getrapt. De Rotterdammers verdedigen een 1-0 voorsprong tegen FC Emmen.

Sparta Rotterdam-FC Emmen 1-0

Duarte: eerste treffer in 2,5 jaar

Deroy Duarte maakt zijn eerste goal dit Eredivisie-seizoen. Hij maakte zijn laatste Eredivisie-goal op 18 april 2018 tegen NAC Breda (2-1).

En er zijn nog meer leuke feitjes te melden over het duel van vanavond, zoals:

FC Emmen verloor zijn laatste 5 Eredivisie-duels (clubrecord). De laatste keer dat de ploeg uit Drenthe minimaal 6 competitieduels op rij verloor, was tussen februari en april 2012 in de Eerste Divisie (11). Die reeks werd destijds beëindigd met een 1-1 gelijkspel thuis tegen Sparta.

FC Emmen heeft zijn laatste 18 uitduels in de Eredivisie niet gewonnen (W0-G4-V14). De laatste uitzege van de ploeg uit Drenthe in competitieverband dateert van 12 mei 2019 op bezoek bij Willem II (2-3).

Reden genoeg voor de ploeg van Dick Lukkien om een tandje bij te zetten in de tweede helft.

Deroy Duarte viert zijn eerste eredivisietreffer sinds april 2018

RUST - Emmen voetbalt, Sparta leidt

Misschien wel de beste kans in de eerste helft. Twee minuten voor rust trapt Emmen-doelman Wiedwald de bal ver uit richting Caner Cavlan. Die hoeft maar en klein stukje te sprinten naar het doel van Sparta en haalt diagonaal uit. Zijn schot wordt knap gekeerd door Sparta-goalie Maduka Okoye.

Verder is de eerste helft op Het Kasteel niet om over naar huis te schrijven. Sparta leidt door een treffer van Deroy Duarte.

Sparta Rotterdam-FC Emmen 1-0

38' VAR meldt zich

Scheidsrechter Jochem Kamphuis wordt even figuurlijk aan zijn mouwtje getrokken door VAR Stan Teuben. Wat is er gebeurd? Bij een corner wordt Nikolai Laursen in de doelmond aan zijn schouder getrokken door Adil Auassar.

Kamphuis was het incident ontgaan en ook de VAR ziet er geen duidelijke overtreding in. Geen strafschop voor Emmen, dus.

Sparta Rotterdam-FC Emmen 1-0

35' Sparta laat Emmen komen

Na de 1-0 van Duarte leunt Sparta rustig achterover en laat Emmen het spel maken. Dat kan het ook doen, want vooralsnog lukt nog niet veel bij de ploeg uit Drenthe. Maar dan moet je zelf geen fouten maken, zoals zojuist met een korte terugspeelbal.

Emmen nam over en via een paar tussenstations kon Michael de Leeuw de bal bijna binnenglijden. Bijna. Want Bart Vriends maakte het De Leeuw net iets te moeilijk.

Sparta Rotterdam-FC Emmen 1-0

22' GOAL SPARTA

Deroy Duarte profiteert van gestuntel van Glenn Bijl. Bijl mist de bal compleet en zo kan Duarte de bal met zijn knie achter Felix Wiedwald in het Emmen-doel duwen. Sparta leidt: 1-0.

Sparta Rotterdam-FC Emmen 1-0

Deroy Duarte viert zijn eerste eredivisietreffer sinds april 2018

20' VOORZICHTIG

De eerste minuten van Sparta - Emmen waren vermakelijk met onder meer een misstrap van Deroy Duarte, aardige aanvallen en geel voor Peña en De Leeuw. Daarna werd het vooral aftasten. Tot Sven Mijnans maar eens van afstand uithaalde: zijn schot zeilde over: 0-0.

Sparta Rotterdam-FC Emmen 0-0

Goede herinneringen

FC Emmen en trainer Dick Lukkien hebben trouwens goede herinneringen aan het affiche van vanavond. Het was namelijk op deze plek dat Emmen in 2018 voor het eerst promoveerde naar de eredivisie.

Destijds ging dat ten koste van Sparta, getraind door Dick Advocaat.

Dick Lukkien juicht op het Kasteel na de promotie met Emmen

AFTRAP

Het net is gerepareerd en de bal rolt bij Sparta - FC Emmen!

Sparta Rotterdam-FC Emmen 0-0

Gat in het net...

SP-AR-TA! De Sparta-mars heeft geklonken, maar het eerste fluitsignaal nog niet. En dat heeft alles te maken met een gat in het net van een van de doelen. Dan komt een tiewrapje goed van pas.

Er zit een gat in het net in een van de doelen van Sparta

Hoe zou het eigenlijk met Messi zijn?

Trainer Ronald Koeman gunde Lionel Messi rust in de laatste twee duels in de Champions League. En dus ga je je bijna afvragen hoe het eigenlijk gaat met de relatie tussen het wonderkind en zijn club.

Koeman: 'De enige die over Messi's toekomst beslist, is Messi zelf'

Opstelling FC Emmen

Met de teruggekeerde Sergio Peña begint FC Emmen aan het duel met Sparta. Kunnen ze de laatste plaats vanavond verlaten?

De opstelling van FC Emmen voor het duel met Sparta Rotterdam

Opstelling Sparta

Sparta-trainer Henk Fraser vertrouwt op dezelfde namen als vorige week in Eindhoven.

De opstelling van Sparta Rotterdam tegen Emmen

Over naar Het Kasteel

Over naar Het Kasteel in Spangen. Daar neemt Sparta het om 20.00 uur op tegen FC Emmen. Sparta verloor het laatste duel ongelukkig met 1-0 van PSV, maar staat verdienstelijk tiende. FC Emmen verloor kansloos met 5-0 van Ajax, verloor bovendien tot nu toe al zijn uitduels en staat na tien duels laatste met drie punten.

Zometeen de opstellingen.

Sparta-trainer Henk Fraser

Oude bekende Vanhaezebrouck vierde coach van AA Gent dit seizoen

Hein Vanhaezebrouck keert terug als trainer van AA Gent. Hij is de opvolger van Wim De Decker, die donderdag direct na de 2-1 nederlaag in de Europa League tegen Slovan Liberec werd ontslagen.

Vanhaezebrouck (56) tekende voor 1,5 seizoen bij de club, die hij ook coachte tussen 2014 en 2017 en waarmee hij in 2015 kampioen van België werd. Het seizoen daarop stuntte hij door met Gent - als laatste Belgische club - te overwinteren in de Champions League. In 2017 vertrok hij naar Anderlecht, waar hij hij minder succesvol was. en sinds zijn ontslag in Brussel in december 2018 zat hij zonder club.

AA Gent kent een zwakke start van het seizoen en staat slechts twaalfde in de Belgische Jupiler League. Opvallend genoeg is Vanhaezebrouck al de vierde hoofdtrainer dit seizoen: de Deen Jess Thorup zat de eerste twee duels op de bank, zijn opvolger Laszlo Bölöni de volgende drie.

Wim De Decker, die als assistent-trainer aan het seizoen begon, hield het 17 duels vol.

Hein Vanhaezebrouck stuntte als trainer van AA Gent in de Champions League

Waarom Siem de Jong goed bij sc Heerenveen past

Hij liet zijn voetsporen in de hele wereld achter, speelde in Australië en in Amerika, maar Siem de Jong wil nu vooral weer lekker voetballen. Dat gaat hij doen dicht bij huis, bij sc Heerenveen.

Hij tekende vrijdagmiddag in de aanwezigheid van veel pers in het Abe Lenstra Stadion een contract tot de zomer van 2022. De Friese club hoeft geen transferbedrag voor hem te betalen, aangezien De Jongs contract bij het Amerikaanse FC Cincinnati deze maand afloopt.

Hij wilde vanwege de coronapandemie graag met zijn gezin terug naar Nederland. Zijn familie bleek tijdens de presentatie een gewild gespreksonderwerp voor de aanwezige journalisten. "Mijn vader is vlak bij Heerenveen geboren en zijn moeder woont er nog. Dus voor hem is dit wel aardig speciaal, ja."

En dan heeft hij ook nog een neefje dat vier maanden geleden ter wereld kwam en de naam 'Abe' kreeg. De Jong, lachend: "Het kan geen toeval meer zijn."

Siem de Jong knoopt aan bij Friese roots: 'Voor mijn vader is dit wel speciaal'

FIFA stelt verandering WK clubs jaartje uit

Het WK voor clubs zal komend jaar nog in de oude opzet, met zeven clubs, worden gespeeld. Het toernooi vindt in december 2021 plaats in Japan.

De editie van dit jaar is pas in februari 2021 in Qatar. De wereldvoetbalbond FIFA wilde dat het toernooi dit jaar voor het laatst in de huidige vorm (6 continentale kampioenen en de winnaar van de competitie in het gastland) zou worden gehouden en daarna plaats zou maken voor een WK-toernooi met 24 clubs.

Het club-WK van 2020 werd al uitgesteld tot februari 2021 en het club-WK nieuwe stijl is voorlopig in de ijskast gezet. "Het komt er, alleen is nog niet beslist wanneer", aldus FIFA-baas Gianni Infantino.

In 2019 versloeg Liverpool het Braziliaanse Flamengo (1-0, na verlengingen) in de finale van het WK voor clubs in Qatar.

Virgil van Dijk loopt met de winnaarsmedaille van het veld na de finale van het WK voor clubs in 2019

Corona slaat weer toe bij Vitesse

Vitesse was medio september een van de eerste eredivisieclubs, waar het coronavirus om zich heensloeg. In eerste instantie werden liefst acht leden van de technische staf, waaronder trainer Thomas Letsch getroffen. Later dook het virus ook op bij verdediger Jakob Rasmussen eind oktober bij smaakmaker Oussama Tannane.

Dit keer is middenvelder Patrick Vroegh positief getest. De 21-jarige speler uit de eigen opleiding mist daardoor het uitduel met PEC Zwolle van zaterdag.

Vroegh kwam dit seizoen vier keer in actie voor de Arnhemmers en maakte een fraaie treffer in het uitduel met Willem II.

Bekijk de samenvatting van Willem II - Vitesse

Siem de Jong: 'Bij Heerenveen net zo belangrijk zijn als destijds bij Ajax'

Siem de Jong: 'Bij Heerenveen net zo belangrijk zijn als destijds bij Ajax'

Napels hernoemt Stadio San Paolo in 'Diego Armando Maradona'

Napels heeft de naam van het voetbalstadion San Paolo officieel vernoemd naar Diego Armando Maradona. Dat heeft de stad besloten, tien dagen na de dood van de Argentijnse voetbalvedette, die tussen 1984 en 1991 voor Napoli uitkwam.

Burgemeester Luigi de Magistris van Napels had al enkele uren na het overlijden van Maradona op 25 november voorgesteld het stadion te vernoemen naar de sterspeler. Ook Aurelio de Laurentiis, de voorzitter van voetbalclub Napoli, schaarde zich al snel achter dat plan. De hele gemeenteraad is akkoord, meldde de stad in een verklaring.

Stadio San Paolo, nu Stadio Diego Armando Maradona

Druijf verlengt bij AZ

Ferdy Druijf zette vrijdag zijn handtekening onder een nieuw contract tot medio 2024 bij AZ. De 22-jarige Uitgeester kwam dit seizoen nog niet tot scoren in drie wedstrijden in de eredivisie en drie voor Jong AZ in de eerste divisie. Zijn beste seizoen was tot nu toe het seizoen 2018/2019 toen hij namens Jong AZ en een half jaar NEC met 29 goals topscorer werd van de eerste divisie.

Ferdy Druijf

Eerste divisie: koploper Cambuur naar Telstar

In de eerste divisie gaat SC Cambuur vrijdagavond op bezoek bij Telstar. Nummer twee Almere City FC ontvangt Jong FC Utrecht. Het verschil tussen Cambuur en Almere is na veertien wedstrijden drie punten.

Programma 15de speelronde eerste divisie

MVV Maastricht-De Graafschap vrijdag 18.45 uur
Telstar-SC Cambuur vrijdag 18,45 uur
Almere City-FC Jong FC Utrecht vrijdag 21.00 uur
Helmond Sport-Go Ahead Eagles vrijdag 21.00 uur
Jong AZ-TOP Oss zaterdag 14.00 uur
Jong PSV-Roda JC Kerkrade zaterdag 16.30 uur
FC Den Bosch-NEC zondag 12.15 uur
NAC Breda-FC Dordrecht zondag 20.00 uur
Jong Ajax-FC Eindhoven maandag 18.45 uur
Excelsior-FC Volendam maandag 21.00 uur

Stand

Stand eredivisie

Programma eredivisie speelronde 11

Over tweeënhalf uur begint de 11de speelronde van de eredivisie met Sparta-FC Emmen, de nummer tien tegen de hekkensluiter. Koploper Ajax ontvangt nummer vijf FC Twente en sc Heerenveen en PSV sluiten de 11de speelrond zondagavond af.

Programma eredivisie speelronde 11

Vier ambtenaren geschorst voor onregelmatigheden taaltest Suárez

Voor de onregelmatigheden die bij het Italiaanse taalexamen van aanvaller Luis Suárez in september zijn ontdekt, zijn vier ambtenaren van de Universiteit voor Buitenlanders van Perugia voor acht maanden geschorst. Openbare aanklagers vermoeden bovendien dat voetbalclub Juventus zich heeft bemoeid om het inburgeringsproces van de Uruguayaanse spits te versnellen.

In september deed Suárez een taaltest omdat hij dan op korte termijn Italiaans paspoort kon aanvragen. Daarvoor kwam hij in aanmerking omdat zijn vrouw Italiaanse 'roots' heeft. Suárez had kort daarvoor te horen gekregen dat hij niet meer nodig was bij FC Barcelona, en zou met een EU-paspoort gemakkelijker de overstap naar Juventus kunnen maken. De regerend kampioen van Italië zou anders het toegestane quota voor spelers van buiten de EU overschrijden.

De 33-jarige Suárez stapte uiteindelijk over naar Atlético Madrid, waarna Juventus spits Alvaro Morata aantrok.

Luis Suárez

Jans keek met belangstelling naar Liverpool-Ajax: 'Die uitslag kopiëren zou prima zijn'

FC Twente-trainer Ron Jans keek in de aanloop naar het duel met Ajax van zaterdag met belangstelling naar Liverpool-Ajax (1-0) in de Champions League. "Als we die uitslag kunnen kopiëren zou dat prima zijn."

De les? "Ze hebben Ajax wat meer het initiatief gegund, op omschakeling gespeeld en dat zou ons ook kunnen liggen", aldus Jans. "Als Ajax aanvalt ligt er veel ruimte achter hun verdediging. Daar moeten wij wat mee doen. Je kan overeenkomsten zien, maar wie zijn wij om ons te vergelijken met de winnaar van de Champions League?"

Jans keek met belangstelling naar Liverpool-Ajax: 'Die uitslag kopiëren zou prima zijn'

Schmidt: 'Focus op volgende wedstrijd, niet op vol programma'

Denzel Dumfries, Noni Madueke en Eran Zahavi voegden zich donderdag in het duel met Granada in de Eindhovense lappenmand. Volgens trainer Roger Schmidt zijn de blessures niet het gevolg van overbelasting door het drukke programma.

"Dumfries en Madueke kregen een tik", zei Schmidt. "Ook Zahavi kreeg een tik en had daarna een spierprobleem. Hij ondergaat nog een MRI-scan. Dat resultaat moeten we afwachten. Ik denk niet dat het ernstige blessures zijn, maar weet niet of ze zondag tegen Heerenveen kunnen spelen."

Met sc Heerenveen, Omonia Nicosia (Europa League), FC Utrecht, De Graafschap (KNVB-beker), RKC Waalwijk en VVV-Venlo, een korte winterstop in Nederland en daarna gelijk Ajax en AZ als tegenstanders in het nieuwe jaar heeft PSV een overvol programma. "We focussen ons op de volgende wedstrijd van zondag", reageerde Schmidt. "Dat is nu de uitdaging. Het is onze taak de spelers in deze drukke dagen in goede conditie te houden."

Eran Zahavi

Schmidt: 'Europese overwintering erg belangrijk voor ontwikkeling groep'

PSV-trainer Roger Schmidt was in zijn nopjes met de Europese overwintering met PSV, maar wilde niet al te lang stilstaan bij dit succes. "We zijn pas vier maanden bezig, staan nog aan het begin", zei de coach.

"We hebben een erg jong team", ging Schmidt verder. "We hebben geleerd van de bijzondere en moeilijke periode achter ons, maar ook van het winnen van wedstrijden leer je en krijg je vertrouwen. Voor de ontwikkeling van deze groep was kwalificatie voor de knock-outfase heel belangrijk."

Schmidt: 'Europese overwintering erg belangrijk voor ontwikkeling groep'

Koeman: 'Blij met Griezmann en Dembélé, verkoop Messi onwenselijk

Trainer Ronald Koeman van FC Barcelona heeft vrijdag tijdens een persconferentie zijn Franse aanvallers Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé gecomplimenteerd over hun recente vorm. Tegelijkertijd ging de Nederlandse oefenmeester in op uitspraken van interim-voorzitter Carlos Tusquets over het verkopen van sterspeler Lionel Messi. Koeman vond dergelijke opmerkingen "niet helpen om de rust te vinden die we nodig hebben om ons werk te doen".

Griezmann heeft zijn goede vorm hervonden, met drie doelpunten in zijn laatste drie wedstrijden. Vooral Griezmanns fraaie goal met de hak woensdag in de Champions League tegen Ferencváros (0-4) stemde Koeman tevreden. "Hij is een geweldige speler, hij kan met verschillende aanvallers op verschillende posities spelen", aldus de trainer. "De verandering in vorm is niet alleen omdat hij op verschillende posities speelt, maar ook omdat hij meer vertrouwen heeft."

Daarna ging de 57-jarige Koeman in op de bewering van interim-voorzitter Carlos Tusquets, die stelde dat Barcelona beter af was geweest met de verkoop van Messi. "Als er iemand is die over zijn toekomst moet beslissen, dan is het Leo zelf", zei Koeman daarover. "Het kan me niet schelen wat er buiten de club wordt gezegd, maar opmerkingen van binnenuit helpen ons niet om de rust te vinden die we nodig hebben om ons werk te doen."

Zaterdagavond (21.00 uur) speelt Barcelona de uitwedstrijd tegen het gepromoveerde Cádiz. De Catalanen staan zevende op de ranglijst in La Liga en missen tegen de club uit Andalusië de geblesseerden Gerard Piqué, Samuel Umtiti, Sergi Roberto en Ansu Fati.

Ronald Koeman

Heerenveen presenteert Siem de Jong

sc Heerenveen heeft Siem de Jong gepresenteerd. De 31-jarige zesvoudig international tekent voor anderhalf seizoen. De Jong kwam het afgelopen jaar uit voor FC Cincinnati. Zijn contract in Amerika werd niet verlengd en hij was daarom transfervrij. De 31-jarige De Jong speelde in Nederland eerder bij Ajax en PSV. Met Ajax werd hij vier keer op rij landskampioen (2011, 2012, 2013, 2014).

Siem de Jong

Slot vertrouwt op Koopmeiners: 'Hij moet niet doorslaan in verantwoordelijk voelen'

AZ-coach Arne Slot legt uit waarom Teun Koopmeiners de eerste strafschoppennemer blijft bij AZ, ondanks zijn misser tegen Napoli, zijn derde gemiste strafschop van het seizoen. "Teun neemt hem, tenzij hij zelf bepaalt dat een ander hem neemt."

Slot vertrouwt op Koopmeiners: 'Hij moet niet doorslaan in verantwoordelijk voelen'

2.000 Arsenal-supporters voor het eerst sinds maart weer in stadion

Arsenal trad donderdagavond in het Europa League-duel met Rapid Wien weer aan met toeschouwers. In totaal mochten 2.000 fans naar binnen. Kijk op onderstaande video hoe dat ging.

2.000 Arsenal-supporters voor het eerst sinds maart weer in stadion

ADO tot winterstop zonder Pinas

ADO Den Haag kan dit jaar niet meer beschikken over Shaquille Pinas. De 22-jarige verdediger moet vanwege een enkelblessure onder het mes. Hij haakte afgelopen zaterdag tegen sc Heerenveen (1-1) in de slotfase af.

"Het is natuurlijk zeer vervelend om in zo'n belangrijke periode een aantal wedstrijden te moeten missen", zegt Pinas op de ADO-website. "Ik ga ervoor zorgen dat ik zo snel en goed mogelijk herstel, zodat ik mijn teamgenoten weer kan helpen op het veld."

Shaquille Pinas

Koeman is duidelijk: 'Moeten alles winnen in restant 2020'

Coach Ronald Koeman weet wat zijn FC Barcelona moet doen in het restant van 2020. "We moeten tot het einde van het jaar alles winnen." Barcelona staat na vier zeges, twee gelijke spelen en drie nederlagen nu met 14 punten zevende in La Liga. Koploper Real Sociedad heeft 24 punten uit 11 wedstrijden en Atlético Madrid staat met 23 punten uit 9 wedstrijden tweede.

Het resterende programma van FC Barcelona in 2020:

5 december: Cádiz uit

8 december: Juventus thuis (Champions League)

13 december: Levante thuis

19 december: Valencia thuis

22 december: Real Valladolid uit

29 december: Eibar thuis

Twente nog zonder Oosterwolde, Dumic en Markelo

FC Twente moet het zaterdag tegen Ajax nog stellen zonder Jayden Oosterwolde, Dario Dumic, Nathangelo Markelo, zo vertelt trainer Ron Jans aan de NOS. De laatste twee, al langer geblesseerd, hebben wel de groepstraining hervat. Oosterwolde, die eind november thuis tegen PSV geblesseerd uitviel, komt terug van een hamstringblessure.

Jayden Oosterwolde wordt behandeld

Ajax verlengt met Tagliafico

Nicolás Tagliafico heeft met Ajax overeenstemming bereikt over verlenging van zijn contract tot medio 2023. Zijn huidige verbintenis liep af in 2022. De 28-jarige Argentijnse linksback kwam in januari 2018 over van het Argentijnse Independiente.

Over een vertrek van Tagliafico wordt al langer gesproken, maar technisch directeur Marc Overmars heeft hem opnieuw overtuigd bij te tekenen. De contractverlenging betekent niet dat Tagliafico ook echt langer bij Ajax blijft. Met de verdediger heeft Ajax de afspraak dat als een door hem gewenste club het door Ajax gewenste transferbedrag op tafel legt, hij mag gaan.

Nicolás Tagliafico

Pelé schrijft bericht aan Maradona: 'Ooit spelen we samen in de hemel'

De 80-jarige Pelé heeft een week na het overlijden van Diego Maradona een uitgebreid bericht op Instagram geschreven. "Op een dag, in de hemel, zullen we samen in hetzelfde team spelen", schrijft de Braziliaanse legende over de Argentijnse held. "En het zal de eerste keer zijn dat ik mijn vuist in de lucht steek. Niet om een goal te vieren, maar omdat ik je eindelijk weer kan omhelzen."

Diego Maradona en Pelé

Nice ontslaat Vieira na nederlaag tegen Bosz

De 3-2 thuisnederlaag tegen Bayer Leverkusen in de Europa League van donderdag is OGC Nice-trainer Patrick Vieira fataal geworden. De trainer werd vrijdag na tweeënhalf jaar ontslagen. Nice is uitgeschakeld voor een vervolg in de Europa League. De Zuid-Fransen staan elfde in de Ligue 1. Nice is de club van ex-Ajacied Kasper Dolberg.

Hyballa duikt op in Polen

Peter Hyballa heeft een contract tot medio 2022 getekend bij het Poolse Wisla Krakow. De Duitse trainer, die zaterdag zijn 45ste verjaardag viert, werd begin juli ontslagen bij NAC Breda. Wisla Krakow is de huidige nummer twaalf in de Poolse competitie. Vrijdag debuteert Hyballa in de derby tegen Cracovia.

Heitinga, Hofland en Torny slagen voor hoogste trainersopleiding

Onder anderen oud-internationals John Heitinga (trainer Ajax Onder 19) en Kevin Hofland (net ontslagen bij Fortuna Sittard) en oud-international van het Nederlands vrouwenteam Jessica Torny zijn geslaagd voor de UEFA Pro-opleiding, zo maakte de KNVB vandaag bekend. Torny is na Vera Pauw, Hesterine de Reus en Sarina Wiegman, de vierde vrouw die de opleiding succesvol heeft afgerond.

De UEFA Pro-opleiding is de hoogste trainersopleiding van Nederland. Trainers die in het bezit zijn van de licentie hebben de bevoegdheid om zelfstandig aan de slag te gaan als hoofdtrainer in het nationale en internationale betaald voetbal.

Ook Kristof Aelbrecht, Rick Kruys, Rogier Meijer, Rob Penders, Aleksander Rankovic, Paul Simonis, Dave Vos en Willem Weijs ontvingen hun diploma. Uit dezelfde 'Klas van 2019' zitten Virgilio Teixeira, Dennis van der Ree en Dirk Kuijt nog in de wachtkamer. Vanwege de coronabeperkingen is vooral het praktijkgedeelte van de opleiding moeilijk in te plannen en dat zorgt voor vertraging.

Jessica Torny

Emmen-aanvoerder Jansen: 'Knokken? We spelen voetbal, geen karate'

Voor FC Emmen valt het derde seizoen in de eredivisie vooralsnog tegen. Als excuus kan het zware programma worden aangevoerd, want Emmen heeft de top-7 van de eredivisie inmiddels al een keer getroffen. Maar met Sparta, ADO Den Haag en PEC Zwolle op komst zou deze maand de ommekeer moeten komen.

Anco Jansen in duel met Feyenoord-speler Mark Diemers

Nederland nadert Rusland op coëfficientenlijst

Door de goede prestaties van de Nederlandse clubs in Europa dit seizoen nadert Nederland Rusland op de coëfficientenranglijst. Rusland staat zevende en Nederland achtste. Het verschil is nog 1.815 punten. Een maand geleden pas nam Nederland de achtste plaats over van de Belgen. Een plek bij de beste tien landen geeft de landskampioen van 2022 een direct ticket voor de groepsfase van de Champions League.

Van der Vaart verricht loting voor WK-kwalificatie

109-voudig international Rafael van der Vaart assisteert bij de loting voor de Europese kwalificatie voor het WK van 2022, zo maakte de FIFA vrijdag bekend. Voormalig Italiaans international Daniele de Rossi is ook assistent bij de ceremonie. De loting vindt maandag om 7 december plaats in Zürich.

Rafael van der Vaart op het WK van 2010

Terug naar donderdag: Geconcentreerd PSV overwintert in Europa dankzij knappe zege bij Granada

PSV overwintert in Europa. De Eindhovenaren legden in Granada een uitstekende pot voetbal op de mat, waarmee het cruciale duel in groep E met 1-0 werd gewonnen.

Donyell Malen

Terug naar donderdag: AZ houdt Napoli knap op 1-1, maar baalt van gemiste penalty Koopmeiners

AZ heeft Napoli ook in eigen huis uitstekend partij geboden. De Alkmaarders speelden de Europa League-clash met de Italiaanse topclub met 1-1 gelijk, maar hadden meer verdiend.

Teun Koopmeiners kijkt de bal na, na zijn gemiste strafschop

Terug naar donderdag: Feyenoord onderuit in Europa League, maar overwinteren kan nog

Heel slecht was het niet wat Feyenoord donderdagavond in de Europa League tegen Dinamo Zagreb liet zien, maar een resultaat zat er nooit in. De Kroaten waren effectief: 0-2.

Feyenoorder Steven Berghuis

Robben dit jaar niet meer in actie

De 36-jarige aanvaller heeft last van een kuitblessure. Eind november leek het de goede kant op te gaan met Robben, maar hij kampt niet voor de eerste keer dit seizoen met een terugslag. "Het loopt nog niet zoals ik zou willen", zegt Robben op de website van FC Groningen. "We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt, maar helaas zonder het gewenste resultaat."

Afgelopen zomer besloot Robben, nadat hij een jaar was gestopt, weer te gaan voetballen bij FC Groningen. Door blessures bleef zijn speeltijd echter beperkt tot twee wedstrijden en in totaal 44 minuten.

Arjen Robben

Welkom

Welkom bij ons liveblog met daarin al het nieuws en wetenswaardigheden in de aanloop naar het voetbalweekend. We zijn vandaag bij PSV, AZ, FC Twente en bij de presentatie van Siem de Jong bij sc Heerenveen.