liveblog
NOS VoetbalAangepast

PSV overwintert Europees na zege bij Granada, AZ heeft het in eigen hand

liveblog gesloten

Welterusten!

We sluiten af voor vanavond en gaan de nacht in. PSV is door, Feyenoord en AZ hebben Europese overwintering in eigen hand. Volgende week de ontknopingen. Tot dan!

Stand in groep F

Stand in groep F

AFGELOPEN!

PSV houdt stand tegen Granada en wint met 1-0 in Spanje. Omdat Omonia Nicosia te sterk bleek voor PAOK (2-1) overwinteren de Eindhovenaren. Proficiat!

Granada-PSV 0-1

AFGELOPEN!

AZ speelt met 1-1 gelijk tegen Napoli en gaat, als het volgende week wint bij Rijeka, sowieso door naar de knock-outfase. Real Sociedad kwam vanavond niet verder dan 2-2 tegen Rijeka.

AZ-Napoli 1-1

86' AZ zwijnt weer

Zo! Weer ontsnapt AZ en weer is het Petagna die een grote kans mist. Hij schuift de bal op aangeven van Lorenzo Insigne net naast.

AZ-Napoli 1-1

76' AZ ontsnapt

Vrije kopkans voor Andrea Petagna, maar de Napolitaan raakt de bal totaal verkeerd. AZ ontsnapt aan een nieuwe achterstand. Komt er nog een winnaar in Alkmaar?

AZ-Napoli 1-1

71' Dumfries per brancard van het veld

Een trieste aftocht van Denzel Dumfries. De aanvoerder kan niet verder na een eerdere botsing met zijn keeper Yvon Mvogo. PSV leidt nog wel, maar Granada wordt sterker.

Granada-PSV 0-1

58' KOOPMEINERS MIST PENALTY!

Penalty voor AZ, na een overtreding van Tiemoue Bakayoko op Zakaria Aboukhlal. Teun Koopmeiners eist de bal op, maar vindt doelman David Ospina op zijn weg. Wat een uitgelezen kans op de voorsprong...

AZ-Napoli 1-1

55' Dumfries dicht bij de 0-2

Na een goede actie van Mario Götze krijgt Denzel Dumfries een kans op de 2-0 voor PSV, maar Granada-keeper Rui Silva voorkomt een grotere achterstand.

Granada-PSV 0-1

53' GOAL!

Bruno Martins Indi maakt de gelijkmaker namens AZ tegen Napoli. Hij verlengt een inzet van Teun Koopmeiners. Het staat 1-1 in Alkmaar. Kort daarvoor miste Calvin Stengs een prima mogelijkheid.

AZ-Napoli 1-1

Calvin Stengs baalt

TWEEDE HELFT!

AZ en PSV zijn begonnen aan de tweede helft tegen respectievelijk Napoli en Granada. De Alkmaarders gaan op jacht naar de gelijkmaker, terwijl de Eindhovenaren een voorsprong verdedigen. We zijn benieuwd!

RUST!

We gaan pauzeren in Alkmaar en Granada. AZ kwam tegen Napoli al vroeg op achterstand door een goal van Dries Mertens. Het prima spelende PSV staat er goed voor tegen Granada door een treffer van Donyell Malen.

AZ-Napoli 0-1

Granada-PSV 0-1

38' GOAL!

Op aangeven van Philipp Max werkt Donyell Malen de bal tegen de touwen. PSV leidt in en tegen Granada.

Granada-PSV 0-1

Donyell Malen

37' Madueke moet naar de kant

Noni Madueke, die Eran Zahavi buiten de basis hield, moet noodgedwongen naar de kant bij PSV. De Israëliër mag zich nu bewijzen tegen Granada.

Granada-PSV 0-0

21' Poging Malen net naast

Donyell Malen krijgt een prima mogelijkheid namens PSV. Zijn poging met links gaat maar net naast het doel van de Spanjaarden. Zonde!

Granada-PSV 0-0

20' Kans voor Aboukhlal

AZ dicht bij de gelijkmaker tegen Napoli. Owen Wijndal legt terug op Zakaria Aboukhlal, maar doelman David Ospina heeft een redding in huis.

AZ-Napoli 0-1

Een vleugje NAC in de Europa League, ex-speler Pablo Mari trefzeker

15' Nog geen doelpunten in Granada

PSV doet zeker niet onder voor Granada, zonder overigens tot uitgespeelde kansen te komen. Na een kwartier spelen nog altijd 0-0.

Granada-PSV 0-0

GOAL!

Dries Mertens brengt Napoli al in de zesde minuut op voorsprong in Alkmaar door van dichtbij binnen te tikken. AZ moet in de achtervolging.

AZ-Napoli 0-1

PSV niet sterk op Spaans grondgebied

PSV won slechts één van de laatste 23 (!) Europese ontmoetingen met een Spaanse tegenstander. Die ene overwinning dateert van december 2003, toen RC Deportivo in de groepsfase van de Champions League met 3-2 werd verslagen.

AFTRAP!

AZ en PSV zijn begonnen aan hun wedstrijden tegen respectievelijk Napoli en Granada. Hebben zij, in tegenstelling tot Feyenoord, wel succes?

Stand in groep K

Stand groep K

AFGELOPEN!

Feyenoord valt tegen en verliest van Dinamo Zagreb, dat zich plaatst voor de volgende ronde. Desondanks kan het nog altijd Europees overwinteren. Dan moet het volgende week bij Wolfsberger AC winnen.

Feyenoord-Dinamo Zagreb 0-2

Feyenoorder Steven Berghuis

80' Feyenoord tandeloos

Feyenoord heeft nog tien minuten om iets aan de achterstand te doen. Gezien het verloop van de wedstrijd lijkt een ommekeer er niet in te zitten. De ploeg van Advocaat laat weinig tot niets zien.

Feyenoord-Dinamo Zagreb 0-2

De elf van Napoli, voor het duel met AZ

De elf van Napoli, voor het duel met AZ

71' Bannis laat kans liggen

Daar is de kans op de aansluitingstreffer! Steven Berghuis kopt terug, maar Naoufal Bannis mist de bal volledig. Dat had de 1-2 kunnen en misschien wel moeten zijn.

Feyenoord-Dinamo Zagreb 0-2

Fans weer welkom in Engeland

In Engeland zijn supporters bij wedstrijden weer mondjesmaat toegestaan. Arsenal speelt straks thuis tegen Rapid Wien onder het toeziend oog van 2.000 toeschouwers.

GOAL!

Feyenoord incasseert een tweede treffer. Lovro Majer is de doelpuntenmaker. Even was er twijfel over vermeend buitenspel van een Kroaat, maar daar bleek geen sprake van. Het wordt nu wel heel moeilijk voor de Rotterdammers.

Feyenoord-Dinamo Zagreb 0-2

TWEEDE HELFT BEGONNEN!

Feyenoord op jacht naar de gelijkmaker tegen Dinamo Zagreb, zonder de geblesseerd uitgevallen Bryan Linssen en Uros Spajic. Spajic raakte vlak voor de pauze na een luchtduel geblesseerd aan het hoofd en kan helaas niet verder spelen.

Feyenoord-Dinamo Zagreb 0-1

Opstelling AZ

Opstelling AZ

45' GOAL!

Feyenoord krijgt op slag van rust een strafschop te verwerken na een overtreding van Orkun Kökcü op Lirim Kastrati. Bruno Petkovic benut het buitenkansje. Het is meteen rust. Het venijn zat dus in de staart van de matige eerste helft.

Feyenoord-Dinamo Zagreb 0-1

Geen Zahavi in basiself PSV, hij begint op de bank

Opstelling PSV

35' Linssen valt uit, Bannis vervangt hem

Situatie in De Kuip nog ongewijzigd. Feyenoord probeert het wel, maar Dinamo Zagreb houdt eenvoudig stand en loert op een counter. Bryan Linssen valt bovendien uit met een blessure. Naoufal Bannis vervangt hem.

Feyenoord-Dinamo Zagreb 0-0

Groningen geïnteresseerd in Zweedse aanvallende middenvelder?

Volgens Zweedse media volgt FC Groningen de verrichtingen van Daleho Irandust met belangstelling. De 22-jarige aanvallende middenvelder speelt momenteel bij BK Häcken. Komt het tot een winterse transfer?

15' Feyenoord nog niet gevaarlijk

Kwartier gespeeld in De Kuip. Zowel Feyenoord als Dinamo Zagreb heeft nog geen mogelijkheden gecreëerd. Botteghin loopt zich uit voorzorg warm.

Feyenoord-Dinamo Zagreb 0-0

Advocaat zoals we hem kennen

Dick Advocaat

Senesi fit genoeg om te starten

Marcos Senesi leek tijdens de warming-up af te haken bij Feyenoord, maar is toch fit genoeg bevonden. Eric Botteghin kan hem eventueel vervangen, mocht het nodig zijn.

Bogarde aan de aftrap in Belgrado

De 18-jarige Nederlandse verdediger Melayro Bogarde begint in de basis bij Hoffenheim, in het uitduel met Rode Ster Belgrado. De Duitsers zijn overigens al geplaatst voor de volgende ronde.

Loting Final Four Nations League

België neemt het in de halve finales van de Nations League op tegen Frankrijk, gastland Italië treft Spanje. Een van deze vier landen wordt de opvolger van Portugal, dat in de finale van de vorige editie afrekende met Nederland.

Romelu Lukaku en Eden Hazard vieren een treffer van België

Opstelling Feyenoord

Opstelling Feyenoord tegen Dinamo Zagreb

Ondertussen op de Hollandse amateurvelden...

De huidige competities in de tweede en derde divisie en de hoofdklasse worden niet uitgespeeld. Dat heeft de KNVB, na inventarisatie onder alle clubs en in overleg met de belangenverenigingen, donderdag besloten.

Duel in de Tweede Divisie: Noordwijk tegen HHC op Sportpark Duinwetering

Straks ook vuurwerk binnen de lijnen?

Feyenoord-supporters roeren zich rond De Kuip

Finale Europa Conference League in Albanië

Alsof het nog niet genoeg is, worden we vanaf komend seizoen overspoeld met nog een Europees toernooi: de zogeheten Europa Conference League. Een beetje voor de mindere goden, zullen we maar zeggen. Afijn, de finale wordt in 2022 in Tirana gespeeld, de hoofdstad van Albanië. En het moet gezegd, het stadion is een plaatje.

Feyenoord overwinterde Europees voor het laatst in 2014

Onder Advocaat is Feyenoord bezig aan een knappe reeks aan ongeslagen duels in de eredivisie. Ook in Europees verband levert Advocaat een puike prestatie. Er is zicht op de eerste overwintering in lange tijd. In 2014 slaagde Feyenoord er voor het laatst in om de groepsfase van de Europa League te overleven.

Stand Groep K

1. Dinamo Zagreb 4-8 (4-0)
2. Feyenoord 4-5 (4-5)
3. Wolfsberger AC 4-4 (5-6)
4. CSKA Moskou 4-3 (2-4)

Laatste kunstje Advocaat

Feyenoord-trainer Dick Advocaat maakte deze week bekend dat hij aan zijn laatste seizoen bezig is als clubtrainer. "Ik heb nog steeds heel veel plezier in het werk, maar de wekker gaat iedere ochtend om half zeven. Daar wil ik op een gegeven moment wel vanaf. Dus dit is echt mijn laatste klus."

Advocaat wil plaats maken voor een jongere trainer: 'Ik hoor daar niet meer bij'

Welkom!

De vijfde speelronde van de Europa League ligt voor ons, met belangrijke duels voor de Nederlandse clubs, die jacht maken op overwintering in het clubtoernooi.

We beginnen om 18.55 uur met Feyenoord tegen Dinamo Zagreb, om 21.00 uur zijn AZ en PSV aan de beurt, tegen respectievelijk Napoli en Granada.

Volg alle actie in ons liveblog!