liveblog
NOS NieuwsAangepast

Spanje versoepelt regels rond Kerst, Italië niet • Skipistes Oostenrijk beperkt weer open

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Spanje versoepelt regels rond Kerst, Italianen moeten verplicht thuisblijven.
  • Oostenrijkse skipistes met Kerst weer open met veel beperkingen
  • Het RIVM meldt 4942 nieuwe coronabesmettingen, 879 meer dan gisteren.
  • Horecaondernemers in vijftig steden en regio's kondigen aan op 17 januari weer open te gaan.
  • Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land dat het Pfizer-vaccin goedkeurt.

Franse oud-president Giscard d'Estaing overleden aan corona

In zijn woonplaats Loir-et-Cher is voormalig president Giscard d'Estaing overleden. Volgens de stichting die zijn naam draagt overleed hij aan de gevolgen van covid-19. Giscard, president van 1974 tot 1981, was 94 jaar.

Intensive cares Nederland gaan op grote schaal data delen

Intensive cares in Nederland gaan op grote schaal samenwerken. Dat maakten de intensivisten Diederik Gommers en Paul Elbers bekend in Op1. Daarmee kan de kwaliteit van de zorg worden verbeterd.

Het gaat om big data van IC-patiënten. Alle data van de meetapparatuur waar patiënten aan gekoppeld zijn, zoals bijvoorbeeld een hartlongmachine, worden gedeeld. Dat zijn zo'n 30.000 datapunten per patiënt per dag van zo'n 80.000 patiënten per jaar.

"Het is fenomenaal belangrijk", zegt Paul Elbers. "Elk uur maak je een enorm aantal beslissingen. Moet ik bloed toedienen, meer vocht geven, antibiotica geven of stoppen. Met die computers kun je leren van al die 80.000 patiënten per jaar."

Volgens Gommers stelt het artsen in staat om veel meer dan nu naar patronen te kijken met behulp van 'machine learning'. Iets dat nu ook al gebeurt in sommige andere specialismen.

"Je krijgt die intelligentie in de computers en dan kan die computer misschien ook tien minuten voor de bloeddruk gaat zakken al voorspellen dat dat waarschijnlijk gaat gebeuren en een melding versturen."

Volgens Elbers is het bijzonder dat een heel groot deel van de IC's hieraan meedoet. "Ik denk wel dat er enige concurrentie in het Nederlandse zorgsysteem is en corona heeft dat allemaal weggevaagd."

Turkije wil deze maand beginnen met vaccineren

Turkije treft voorbereidingen om na 11 december te beginnen met vaccineren. Ruim 10 miljoen, maar waarschijnlijk zo'n 20 miljoen doses van een Chinees vaccin zullen dan beschikbaar zijn, zegt de Turkse minister van Volksgezondheid. Dat vaccin zit nu in de derde en laatste testfase, waarbij het getest wordt op mensen.

In januari volgen dan nogmaals 20 miljoen doses en in februari 10 miljoen. Eerst wordt personeel uit de gezondheidszorg ingeënt.

Afgelopen weekend bracht Turkije voor het eerst in maanden de besmettingscijfers naar buiten. Het blijken ongeveer 30.000 besmettingen per dag te zijn, op een bevolking van 83 miljoen inwoners. Daarmee is het land relatief een van de zwaarst getroffen landen in Europa.

De Turkse regering heeft de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus fors verscherpt. Doordeweeks geldt een avondklok en in het weekend mogen mensen zelfs helemaal de deur niet meer uit, behalve voor bijvoorbeeld een bezoek aan de supermarkt. Die zijn een beperkt aantal uren open.

Duitsland verlengt lockdown-light tot 10 januari

Duitsland verlengt de coronamaatregelen tot 10 januari. Tijdens deze lockdown-light, die een maand geleden is ingegaan, blijven restaurants, musea en theaters gesloten. Mensen moeten zoveel mogelijk afstand van elkaar houden en mogen maar met een paar anderen samenkomen. Eerder was al besloten de maatregelen tijdens de feestdagen iets te versoepelen. Er mogen dan maximaal tien mensen bij elkaar zijn.

Klappertandend in de klas, want de ramen moeten open

Ventilatie op scholen is tijdens de coronacrisis extra belangrijk. Maar niet alle scholen hebben een goed ventilatiesysteem. Op die scholen moeten de ramen en deuren open om te luchten en dat is 's zomers niet erg, maar nu het steeds kouder wordt is dat een stuk minder prettig.

Klappertandend en onder dekens in de klas, want de ramen moeten open

TU Delft ontwikkelt software om besmettingsrisico's vast te stellen

De TU Delft heeft software ontwikkeld waarmee het mogelijk is om de risico's van besmetting met het coronavirus te berekenen voor een bepaalde ruimte. Het model plaatst virtueel een ziek persoon in een ruimte en simuleert hoe snel de virusdeeltjes zich verspreiden. Daarmee kan berekend worden hoe veilig het is in ruimtes zoals vliegtuigen, klaslokalen of restaurants.

"Dan kun je op je computer, dus op een veilige manier, uitproberen wat er gebeurt als je bijvoorbeeld honderd studenten gedurende anderhalf uur bij elkaar zet in een collegezaal en er één van hen corona heeft", zegt simulatie-expert Wouter van den Bos. "Ook wordt het model nauwkeuriger naarmate er meer bekend is over het virus, zoals informatie over de levensduur van het virus en hoeveel virusdeeltjes iemand ziek maken."

Om zeker te weten of de simulaties kloppen met de praktijk, valideert het team ze door middel van visualisatie-experimenten. "Ik maak zichtbaar wat onzichtbaar is", zegt aerodynamica-hoogleraar Fulvio Scarano. In onderstaande video laat hij zien hoe druppels zich verspreiden als hij hoest voor een scherm met stipjes waarop een camera gericht is.

"Ik vergelijk vervolgens of dit klopt met onze simulaties. Deze cross-check is cruciaal om te verifiëren of de simulatie alle aspecten van de werkelijkheid meeneemt."

De software is waarschijnlijk in februari beschikbaar.

Spanje versoepelt regels wat rond Kerst

In Spanje mogen families toch bij elkaar komen om Kerst en Oud en Nieuw te vieren, maakte de minister van Volksgezondheid bekend. De deelstaten blijven op slot om alle niet-nodige verplaatsingen te voorkomen, maar voor de Kerstdagen en Oud en Nieuw wordt een uitzondering gemaakt.

Reizen voor familiebijeenkomsten is op 24 en 25 december, en 31 december en 1 januari wel toegestaan. Op die data mogen families met maximaal tien mensen bij elkaar komen, inclusief kinderen. Wel geldt een maximum van twee gezinnen bij elkaar en er geldt een avondklok die ingaat om 01.30 uur. Ook mag er niet gezongen worden tijdens kerkdiensten en wordt eten en drinken in de open lucht strikt afgeraden.

Studenten moeten zich inhouden

Andere bijeenkomsten als sportevenementen of optochten (zoals tijdens het Driekoningenfeest van 6 januari) gaan niet door. Behalve als dit 'statische' bijeenkomsten zijn, waarbij het maximaal aantal bezoekers gegarandeerd wordt.

De minister deed een oproep aan studenten om zich tot tien dagen voor de viering van het Kerstfeest in te houden, en bijeenkomsten zoveel mogelijk te vermijden. Overigens houden deelstaten de mogelijkheid van de regels af te wijken als het aantal besmettingen in regio's toeneemt.

Tijdens de bijeenkomst was ook sprake van enig optimisme. "De situatie verbetert. Maar we hebben nog een lange weg te gaan", zei de Spaanse minister. De afgelopen 24 uur telde Spanje 9331 nieuwe besmettingen en 273 doden als gevolg van covid-19.

Horecabedrijven willen open en 'nemen boete voor lief'

Horecagelegenheden in vijftig gemeenten dreigen op 17 januari open te gaan, ook al lopen ze daardoor het risico een boete te krijgen. "Die boete klinkt nog zo onaantrekkelijk niet, vergeleken met de financiële situatie waarin de meesten nu zitten", zegt restauranteigenaar Peter van Belle. "De schatkist is bijna leeg, de bodem komt in zicht."

Het is de compensatieregeling waar volgens Van Belle de schoen wringt. De huren lopen door, net als de salarissen en de energierekening en het financiële steunpakket is volgens hem lang niet genoeg om dat allemaal mee te kunnen betalen.

Horecabedrijven dreigen open te gaan: 'De schatkist is leeg'

Minister De Jonge: 'Vaccinaties zijn een complexe puzzel'

Minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat alles erop is gericht om op 4 januari klaar te staan om te beginnen met vaccineren, "maar het is een complexe puzzel". Zo moet nog worden getest welke vaccins voor welke doelgroepen geschikt zijn.

Volgens De Jonge is het de bedoeling eerst de kwetsbaarste groepen, "de oudste ouderen", te vaccineren. Maar of dat kan, is nog de vraag. Juist over het vaccin van Pfizer/BioNTech, dat waarschijnlijk als eerste op de markt komt, wordt gezegd dat het misschien niet geschikt is voor ouderen. In dat geval kan er volgens De Jonge bijvoorbeeld voor worden gekozen om eerst de verzorgers van de kwetsbaarste groepen te vaccineren.

Kijk hieronder naar een gesprek met minister De Jonge over de vaccinaties.

De Jonge over vaccinaties: het is een heel complexe puzzel

EenVandaag: twee derde leraren wil langere kerstvakantie

Twee derde van de leraren wil dat de kerstvakantie met een week wordt verlengd. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 750 docenten in het basis- en voortgezet onderwijs.

Juist tijdens de feestdagen zullen er leerlingen besmet raken, vreest een aantal deelnemers. "Als de scholen een week langer dicht zijn, zijn die leerlingen in de besmettelijke periode thuis in plaats van op school", aldus een docent op de middelbare school.

De docenten zijn niet bang dat de week extra vakantie tot een verder oplopende leerachterstand zal leiden. "Die ene week loopt niemand achterstanden op. Als dit ervoor zorgt dat we de scholen later niet weer helemaal moeten sluiten, is hier niks mis mee", aldus een van de docenten.

Skipistes Oostenrijk 24 december met veel beperkingen weer open

De skipistes in Oostenrijk gaan 24 december weer open. Maar de hotels, appartementen en restaurants in de skigebieden blijven nog gesloten tot 7 januari. In de praktijk betekent dit dat alleen omwonenden en mensen uit de regio de ski's weer kunnen onderbinden.

Om alle vormen van buitenlands toerisme te ontmoedigen geldt verder de maatregel dat toeristen uit landen met meer dan 100 coronabesmettingen per 100.000 inwoners na aankomst tien dagen in quarantaine moeten. En dat geldt voor bijna alle landen in Europa, inclusief Duitsland, Italië en Frankrijk.

Deze landen hadden Oostenrijk eerder gevraagd om de pistes tot na de feestdagen gesloten te houden. Deze oplossing van Oostenrijk valt in Duitsland in goede aarde. De Duitse minister van Volksgezondheid heeft gezegd blij te zijn met de nieuwe regels van Oostenrijk.

De pistes in Frankrijk, Italië en Duitsland blijven voorlopig nog gesloten.

Italianen verplicht thuis met Kerst en Oud en Nieuw

Italianen mogen tijdens de Kerstdagen en rond Oud en Nieuw niet reizen buiten hun gemeente. Daarmee wil de regering voorkomen dat het land in een derde coronagolf terechtkomt. Ook de avondklok blijft gelden tijdens de feestdagen. Nu geldt in sommige regio's ook al een reisverbod, maar tijdens de feestdagen geldt dat dus voor het hele land.

Italië verwacht begin januari te kunnen beginnen met een grootschalige vaccinatie tegen covid-19.

Poetin: vanaf eind volgende week op grote schaal vaccineren

De Russische president Poetin heeft opdracht gegeven om eind volgende week te beginnen met vaccinaties op grote schaal, meldt staatsmedium RT. Als eersten zijn leraren en medisch personeel aan de beurt.

Tot het eind van het jaar zijn volgens correspondent David Jan Godfroid ongeveer 2 miljoen doses beschikbaar. "Dat is genoeg voor iets meer dan 1 procent van de bevolking. Zo groot kan die schaal dus niet zijn."

Het vaccin Spoetnik V bestaat uit twee prikken. Voor Russen is een vaccinatie gratis, op de internationale markt moet voor de twee injecties samen 20 dollar worden betaald.

De gezondheidsautoriteiten in Moskou claimen dat het Russische vaccin 42 dagen na toediening voor 92 procent werkzaam is. Het vaccin wordt momenteel onder 40.000 vrijwilligers getest. De bedoeling is om volgend voorjaar op grote schaal te gaan produceren. In de EU heeft alleen Hongarije belangstelling voor het Russische vaccin.

Onder de Russen zelf is veel weerstand tegen het vaccin. In een enquête van eind oktober zei 59 procent van de ondervraagden zich niet te willen laten vaccineren.

4942 nieuwe besmettingen, iets meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4942 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 879 meer dan gisteren werden gemeld.

Er zijn 142 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 45 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 25 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 5 nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1606 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1683), van wie 475 op de IC (gisteren: 478). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

Bij het RIVM zijn 66 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 62 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 57 doden per dag, tegen 59 doden per dag een week eerder.

LHV: Pfizer-vaccin niet geschikt voor huisartsenpraktijken

De huisartsen in Nederland zijn niet goed toegerust voor toediening van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat zegt voorzitter Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Volgens Kalsbeek is het een complex vaccin dat diepgevroren moet worden bewaard. "Dat vraagt logistiek te veel, ook omdat het twee keer moet worden toegediend", zegt ze in een interview met de NOS.

Kalsbeek denkt dat dit vaccin, dat naar verwachting begin januari beschikbaar komt, beter geschikt is voor toediening in verpleeg- en verzorgingshuizen. Het zou betekenen dat de ouderen die thuis wonen later aan de beurt komen en zorgmedewerkers juist eerder, omdat die in ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen worden ingeënt.

Volgens de LHV-voorzitter zijn de huisartsen goed voorbereid op het vaccineren. Maar de belangrijkste vragen zijn nog niet beantwoord: wanneer komen de vaccins en voor wie zijn ze geschikt? Als de huisartsen een vaccin krijgen dat lijkt op de griepprik en dat niet op een complexe manier hoeft te worden bewaard, denken de huisartsen dat ze 6 miljoen mensen kunnen vaccineren. Pfizer zegt dat het vaccin 5 dagen goed blijft in de koelkast.

Kalsbeek noemt de startdatum van 4 januari die minister De Jonge heeft genoemd verrassend. "Je moet oppassen dat je niet te hoge verwachtingen wekt. Een kleine anderhalf miljoen mensen kunnen in het eerste kwartaal worden ingeënt."

Horecaondernemers blijven volhouden: vanaf 17 januari open

De horecaondernemers die vorige week al aankondigden half januari open te gaan, houden voet bij stuk. Nu voldoende steunmaatregelen vanuit het kabinet lijken uit te blijven, kan de horeca niet anders meer, staat in een persbericht.

Zo'n vijftig afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland zeggen mee te doen aan de actie, maar het landelijke bestuur staat er niet achter. De opstandige afdelingen hebben de openingsdatum van 17 januari bewust gekozen, zegt Johan de Vos van de Bredase afdeling van KHN die als woordvoerder optreedt.

"Iedereen heeft afgelopen weekend de beelden van veel te drukke winkelstraten gezien. En dan moeten de feestdagen er nog aankomen. Als wij in december opengaan, dan zullen eventueel oplopende cijfers daar ongetwijfeld aan worden toegeschreven. Dat willen we voorkomen. Wij zijn ervan overtuigd dat onze branche niet het probleem is."

Een nog veel langere sluiting is voor de bedrijven niet vol te houden, stelt De Vos. "Voor de horeca staat het water niet meer tot aan de lippen, inmiddels stroomt het de mond in. Er rest nu niets meer dan de keuze van open of failliet gaan."

De voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland erkende maandag dat het steeds zwaarder wordt voor horecaondernemers om dicht te blijven. In het Radio 1-programma Nieuws en Co zei Rober Willemsen afgelopen maandag dat hij met minister Hoekstra in gesprek was gegaan in de hoop dat er toezeggingen kwamen. Die kwamen er niet. "Maar we hadden ook niet gedacht dat die in dit gesprek zouden komen", zei Willemsen maandag. "We vonden het vooral belangrijk om juist met deze minister te zitten omdat hij het maatwerk tegen lijkt te houden."

België verwacht vanaf 5 januari te kunnen vaccineren

De Belgische premier De Croo zegt dat het ernaar uitziet "dat we op 5 januari kunnen beginnen met vaccineren". "De vaccinatiestrategie zal in de komende dagen beslist worden en gecommuniceerd. Het is belangrijk dat dat perfect goed zit", zegt De Croo tegen de VRT. "Ons land zal klaar zijn op het moment dat de vaccins geleverd en goedgekeurd zijn."

Volgens de premier gaat het vaccineren van 11 miljoen Belgen wel wat tijd kosten. "Men zal eerst beginnen met bepaalde groepen en daarna een bepaald schema afwerken." Op welke groepen hij doelt, meldt de VRT niet.

GGD klaar voor massaal vaccineren

De GGD staat klaar voor het massaal vaccineren van de bevolking tegen het coronavirus zodra dat nodig is. In een interview met de NOS deelt de organisatie de eerste plannen voor de enorme inentingscampagne. Het vinden van voldoende personeel om te gaan prikken noemt de organisatie "waarschijnlijk geen probleem".

De GGD werkt bij de voorbereidingen met verschillende scenario's, afhankelijk van de hoeveelheid vaccins die beschikbaar komt. In het huidige scenario gaat de GGD ervan uit dat het vaccineren van niet-risicogroepen vanaf augustus start. Tot die tijd denkt de GGD dat vooral de huisartsen aan het werk moeten om risicogroepen in te enten.

Frankrijk wil skiën in buitenland ontmoedigen

De Franse regering wil dat wintersporters deze kerstvakantie niet in het buitenland gaan skiën. De Franse premier Castex wil dat wintersporters die uit buurlanden terugkeren naar Frankrijk getest worden en zo nodig in quarantaine gaan.

Volgens correspondent Frank Renout worden terugkerende wintersporters steekproefsgewijs getest. Als ze positief blijken, volgt quarantaine. "De Franse regering is het er niet mee eens dat andere landen hun skipistes opengooien terwijl Frankrijk ze dichthoudt", zegt Renout. De premier pleit voor Europese afspraken om pistes tegelijk te openen of te sluiten. Frankrijk houdt nu de optie open om de skigebieden vanaf 20 januari te openen.

Overigens worden de controles niet alleen op de grens uitgevoerd, ook op luchthavens worden reizigers getest. De controles gelden niet alleen voor Fransen. Wintersporters die op doorreis zijn via Frankrijk, kunnen ook worden getest.

Brits medicijnagentschap: niet overhaast te werk gegaan

Het Britse MHRA is zorgvuldig en rigoureus te werk gegaan met het beoordelen van het Pfizer-vaccin, zegt de directeur van het medicijnagentschap June Raine. "Het is niet overhaast gedaan", zei ze.

"Onze ervaren wetenschappers en clinici hebben heel voorzichtig en methodisch alle tabellen, grafieken en meer dan duizend pagina's aan data uitvoerig geanalyseerd. Ze hebben ook heel kritisch alle bewijzen, testen en kwaliteitscontroles tot aan de laatste monsters geanalyseerd."

Raine reageert daarmee op de kritiek, van onder meer EU-parlementariër Peter Liese (zie hieronder), dat het proces te snel is verlopen. Vanochtend werd bekend dat de Britten als eersten het Pfizer-vaccin in een versnelde noodprocedure hebben goedgekeurd.

Kritiek Duitse Europarlementariër op Britse goedkeuring vaccin

De Britse goedkeuring van het Amerikaans-Duitse coronavaccin is te snel gegaan, zegt Europees Parlementslid Peter Liese. De Duitser is lid van de parlementaire commissie over volksgezondheid en van huis uit arts. Hij noemt de goedkeuring problematisch en raadt EU-lidstaten aan niet hetzelfde proces te volgen.

"Een paar weken grondig onderzoek van het Europese medicijnagentschap (EMA) is beter dan een haastige nood-autorisatie van het vaccin", stelt hij. Het EMA zei gisteren dat het is begonnen met het goedkeuringsproces. In het gunstigste geval wordt dat proces nog deze maand afgerond, zegt het instituut.

40 procent achterstanden strafrecht weggewerkt

Van de ruim 16.000 strafzaken die in maart, april en mei noodgedwongen moesten worden uitgesteld vanwege de coronacrisis, is inmiddels ruim 40 procent afgehandeld. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. De raad verwacht dat de achterstand in het strafrecht eind 2021 volledig is weggewerkt.

Tussen half maart en half mei konden veel fysieke rechtszaken niet doorgaan. Om die achterstand weg te werken zijn onder meer gepensioneerde rechters ingezet. Daarnaast werden ook avondzittingen gehouden en sommige zaken werden door één rechter afgehandeld in plaats van door drie.

Britse premier: fantastisch dat vaccin is goedgekeurd

De Britse premier Johnson noemt het fantastisch dat het medicijnagentschap het vaccin van Pfizer-BioNTech heeft goedgekeurd. Op Twitter zegt hij dat de "bescherming van een vaccin ervoor zal zorgen dat we onze levens weer kunnen oppakken en de economie weer kunnen opstarten".

Het vaccin zal volgende week beschikbaar zijn voor het Verenigd Koninkrijk. Het is het eerste land ter wereld dat het Amerikaans-Duitse vaccin heeft goedgekeurd.

Alcoholverbod Curaçao geldt niet voor hotels

Het alcoholverbod in de horeca en openbare ruimte dat gisteren op Curaçao is ingegaan, geldt niet voor mensen die in hotels verblijven. Dat zegt minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina in het Antilliaans Dagblad. Het gaat dan om geregistreerde hotelgasten. Dat kunnen toeristen uit het buitenland zijn, maar ook inwoners van Curaçao zelf.

Sinds gisteren gelden strengere maatregelen op het eiland. Naast het alcoholverbod in de horeca en op straat, moeten ook alle casino's dicht. Restaurants mogen alleen nog maar eten bezorgen of laten afhalen. Toeristen vanuit Nederland mogen op dit moment nog gewoon naar Curaçao. Er geldt een geel reisadvies.

Curaçao heeft 124 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, opnieuw een recordaantal. In totaal zijn er nu 1305 mensen op het eiland besmet.

Amerikaans echtpaar sterft tegelijk aan corona

Een Amerikaans echtpaar, dat al 47 jaar samen was, is nagenoeg tegelijk overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volgens nieuwszender CNN zat er nog geen minuut tussen beide sterfgevallen. Patricia (78) en Leslie (75) McWaters deden alles samen. Ze hadden kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

"Hoewel hun dood een schok voor ons is, zijn we ook weer niet zo heel erg verrast", zei een dochter tegen CNN. "Ze waren namelijk altijd bij elkaar en hadden samen zo veel lol in het leven."

Patricia liep als eerste het virus op en moest in thuisisolatie. kort daarna werden beiden naar het ziekenhuis gebracht in een ambulance. Een week later overleden ze. Volgens het ziekenhuis zaten de tijden van overlijden zo dicht op elkaar, dat artsen dezelfde tijd aanhielden voor beide sterfgevallen.

Hoe kan een overheid voldoende vaccins garanderen? Zo werken patentregels

Nu er verschillende vaccins op komst zijn, wordt het zaak voor overheden om er zo snel mogelijk zo veel mogelijk te krijgen. En daar zit een potentiële bottleneck, want iedereen wil hetzelfde. Overheden doen hun uiterste best maar kunnen daarin worden beperkt door strenge wetgeving rondom eigendomsrechten.

Welke opties geeft de octrooiwetgeving landen om voldoende spullen veilig te stellen? Nieuwsuur vroeg het aan twee deskundigen.

VNG: gemeenten moeten zich meer bekommeren om jongeren

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept haar achterban op om zich meer te bekommeren om jongeren en activiteiten voor hen te organiseren, onder meer tijdens Oud en Nieuw. Een werkgroep van de VNG heeft de sociale gevolgen van de coronacrisis onderzocht en presenteert vandaag zijn bevindingen.

Volgens de VNG krijgen jongeren een onevenredig grote rekening gepresenteerd voor de coronacrisis. "Als je gaat kijken naar welke groep het meest wordt geraakt door het verminderen van sociale contacten, zijn het jongeren. Als je gaat kijken naar het aantal mensen dat een baantje of inkomen verliest, scoren jongeren het hoogste. Als het gaat om eenzaamheid en stress, dan zie je dat bij jongeren de problemen heel groot zijn", aldus de VNG bij monde van de Bredase burgemeester Paul Depla.

De VNG roept gemeenten op om hun voorbeelden van projecten met elkaar te delen om van elkaar te leren. De vereniging is in gesprek met het Rijk om geld voor deze activiteiten te krijgen.

Britten eersten die Pfizer-vaccin goedkeuren

Het Verenigd Koninkrijk zegt dat het vaccin van Pfizer-BioNTech is goedgekeurd en dat het vanaf volgende week beschikbaar is. Het is daarmee het eerste land ter wereld dat het vaccin gaat gebruiken.

"De overheid heeft vandaag de aanbeveling van het onafhankelijke medicijnagentschap (MHRA) overgenomen om het covid-19-vaccin van Pfizer-BioNTech goed te keuren", zegt de overheid.

Politie beëindigt twee feestjes in Leiden

De politie heeft afgelopen nacht twee feestjes beëindigd in Leiden waar de coronaregels niet werden nageleefd. Volgens de politie werd er "letterlijk schouder aan schouder gefeest".

De feestvierders waren met te veel mensen in te kleine ruimtes, schrijft de politie op Twitter. Alle aanwezigen hebben een boete gekregen. Hoeveel mensen precies op beide feestjes waren, is niet duidelijk.

Opnieuw recordaantal besmettingen op Curaçao

Curaçao heeft 124 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, opnieuw een recordaantal. In totaal zijn er nu 1305 mensen op het eiland besmet. Het vorige dagrecord werd vorige week donderdag gebroken. Toen werden 119 nieuwe gevallen geregistreerd. De afgelopen 24 uur zijn er drie mensen overleden aan het virus, allemaal boven de 70 jaar oud. Vijftien mensen liggen in het ziekenhuis, van wie twee op de intensive care. De toename van het aantal besmetting is vooral onder de lokale bevolking.

Op het eiland gelden sinds gisteren strengere maatregelen tegen de verspreiding van het virus. Restaurants mogen geen gasten meer binnenlaten; ze mogen alleen nog eten bezorgen of laten afhalen. Ook is het horecagelegenheden verboden om alcohol te verkopen. Tot in ieder geval 21 december geldt een avondklok van 21.00 uur tot 04.30 uur.

Op het eiland met zo'n 160.000 inwoners zijn nu zo'n 22.500 mensen getest. Het team dat verantwoordelijk is voor het testen van de inwoners is uitgebreid, omdat het door het toegenomen aantal testen steeds langer duurde voordat er uitslagen waren.

CNV: vaccinatieplan kabinet voldoet bij lange na niet

Volgens voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV voldoet het plan van de regering om Nederland te vaccineren tegen het coronavirus bij lange na niet. Fortuin zegt dat hij bang is dat ons land, net als eerder bij het testen, "dramatisch achter de feiten aan zal lopen". "Het inenten van miljoenen mensen is een immense, ongekende operatie zoals nooit eerder vertoond in Nederland. Het kabinetsplan sorteert daar echter nauwelijks op voor."

De CNV-voorzitter pleit voor een 'militair uitvoeringsplan' zoals in Duitsland, waar nu al honderden 'prikstraten' worden ingericht in sporthallen en voetbalstadions. "Over twee weken staat daar alles klaar. Nederland wacht rustig af tot het vaccin kant en klaar wordt afgeleverd. Om pas dan te kijken hoe de implementatie verloopt. Pure tijdverspilling. Als we zo doorgaan, duurt het nog een jaar voordat iedereen is ingeënt", aldus de voorzitter. Nederland begint straks met het inenten van ouderen en kwetsbaren op een manier die die lijkt op de jaarlijkse griepprik-campagne.

Het kabinet heeft wel goed in beeld in welke volgorde mensen moeten worden gevaccineerd, zegt Fortuin, maar het ontbreekt aan een pasklaar uitvoeringsplan. "Alleen maar zeggen 'het komt goed' is niet genoeg." Hij vreest dat elke vertraging enorme schade aan de economie zal veroorzaken. "Het kabinet moet daarom haast maken met het ombouwen van teststraten naar vaccinatiestraten", stelt de vakbond. "Prioriteit heeft ook het spoedig inenten van miljoenen werkenden, zodat iedereen weer vol aan de slag kan."

Eerder reageerden ook zorgorganisaties kritisch. Ze maken zich vooral zorgen over de haalbaarheid van de door minister De Jonge genoemde startdatum van 4 januari.

'Oscar-uitreiking gaat door, met ceremonie zoals altijd'

Er komt geen 'virtuele' Oscar-uitreiking komend jaar. Het wordt een live-uitzending vanuit het Dolby Theatre in Los Angeles zoals altijd, zegt een woordvoerder van de Academy tegen Variety.

Het is nog de vraag hoeveel mensen de 93ste editie van de ceremonie mogen bijwonen in het theater, waar normaal 3400 mensen in passen. Het is ook nog niet duidelijk welke veiligheidsmaatregelen worden genomen.

De Academy of Motion Arts and Sciences had de uitreiking al twee maanden uitgesteld, naar 25 april 2021, in de hoop dat bioscopen weer open zijn in de lente en er meer films kunnen meedingen naar de filmprijzen.

Engeland van nationale lockdown naar regionale beperkingen

Engeland gaat vandaag over op een systeem van trapsgewijze regionale beperkingen om de verspreiding van corona tegen te gaan. De afgelopen maand was er een nationale lockdown van kracht.

40 procent van de bevolking woont in regio's die te maken krijgen met de zwaarste beperkingen. Ze mogen in binnenruimten niet samen zijn met personen uit andere huishoudens. Het trapsgewijze systeem met drie beperkingsniveaus is niet zo ingrijpend als de voorgaande twee nationale lockdowns, maar brengt nog steeds grote beperkingen met zich mee. Winkels en scholen blijven open, maar in de zwaarste categorie worden pubs en restaurants gesloten.

Het nieuwe systeem is goedgekeurd door het Britse parlement. Dat gebeurde ondanks een opstand tegen de plannen van premier Johnson vanuit zijn eigen Conservatieve Partij. Johnson zegde toe dat de status van de regio's elke twee weken opnieuw wordt beoordeeld.

VS begint half december met vaccinaties

Half december moet de vaccinatiecampagne tegen covid-19 in de VS van start gaan. Tegen het einde van dit jaar kunnen zo'n 20 miljoen mensen zijn ingeënt. Midden volgend jaar moeten de meeste Amerikanen toegang hebben tot de vaccins, verwacht een adviseur van president Trumps 'Operation Warp Speed'-programma. De VS kampt met een hoog aantal sterfgevallen door corona. Gisteren werden 2295 nieuwe coronadoden geteld.

Ook over de beperkingen in de VS is er nieuws. Het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding, het CDC, zal binnenkort de aanbevolen lengte van de zelfisolatie, nadat iemand mogelijk in aanraking was gekomen met het virus, terugbrengen van 14 naar 10 dagen, of 7 dagen bij een negatieve test.

Nieuw liveblog

Welkom in het coronablog van woensdag 2 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.