NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Spanje versoepelt regels rond Kerst, Italië niet • Skipistes Oostenrijk beperkt weer open

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Spanje versoepelt regels rond Kerst, Italianen moeten verplicht thuisblijven.
 • Oostenrijkse skipistes met Kerst weer open met veel beperkingen
 • Het RIVM meldt 4942 nieuwe coronabesmettingen, 879 meer dan gisteren.
 • Horecaondernemers in vijftig steden en regio's kondigen aan op 17 januari weer open te gaan.
 • Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land dat het Pfizer-vaccin goedkeurt.
 • Franse oud-president Giscard d'Estaing overleden aan corona

 • Intensive cares Nederland gaan op grote schaal data delen

  Intensive cares in Nederland gaan op grote schaal samenwerken. Dat maakten de intensivisten Diederik Gommers en Paul Elbers bekend in Op1. Daarmee kan de kwaliteit van de zorg worden verbeterd.

  Het gaat om big data van IC-patiënten. Alle data van de meetapparatuur waar patiënten aan gekoppeld zijn, zoals bijvoorbeeld een hartlongmachine, worden gedeeld. Dat zijn zo'n 30.000 datapunten per patiënt per dag van zo'n 80.000 patiënten per jaar.

  "Het is fenomenaal belangrijk", zegt Paul Elbers. "Elk uur maak je een enorm aantal beslissingen. Moet ik bloed toedienen, meer vocht geven, antibiotica geven of stoppen. Met die computers kun je leren van al die 80.000 patiënten per jaar."

  Volgens Gommers stelt het artsen in staat om veel meer dan nu naar patronen te kijken met behulp van 'machine learning'. Iets dat nu ook al gebeurt in sommige andere specialismen.

  "Je krijgt die intelligentie in de computers en dan kan die computer misschien ook tien minuten voor de bloeddruk gaat zakken al voorspellen dat dat waarschijnlijk gaat gebeuren en een melding versturen."

  Volgens Elbers is het bijzonder dat een heel groot deel van de IC's hieraan meedoet. "Ik denk wel dat er enige concurrentie in het Nederlandse zorgsysteem is en corona heeft dat allemaal weggevaagd."

 • Turkije wil deze maand beginnen met vaccineren

  Turkije treft voorbereidingen om na 11 december te beginnen met vaccineren. Ruim 10 miljoen, maar waarschijnlijk zo'n 20 miljoen doses van een Chinees vaccin zullen dan beschikbaar zijn, zegt de Turkse minister van Volksgezondheid. Dat vaccin zit nu in de derde en laatste testfase, waarbij het getest wordt op mensen.

  In januari volgen dan nogmaals 20 miljoen doses en in februari 10 miljoen. Eerst wordt personeel uit de gezondheidszorg ingeënt.

  Afgelopen weekend bracht Turkije voor het eerst in maanden de besmettingscijfers naar buiten. Het blijken ongeveer 30.000 besmettingen per dag te zijn, op een bevolking van 83 miljoen inwoners. Daarmee is het land relatief een van de zwaarst getroffen landen in Europa.

  De Turkse regering heeft de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus fors verscherpt. Doordeweeks geldt een avondklok en in het weekend mogen mensen zelfs helemaal de deur niet meer uit, behalve voor bijvoorbeeld een bezoek aan de supermarkt. Die zijn een beperkt aantal uren open.

 • Duitsland verlengt lockdown-light tot 10 januari

  Duitsland verlengt de coronamaatregelen tot 10 januari. Tijdens deze lockdown-light, die een maand geleden is ingegaan, blijven restaurants, musea en theaters gesloten. Mensen moeten zoveel mogelijk afstand van elkaar houden en mogen maar met een paar anderen samenkomen. Eerder was al besloten de maatregelen tijdens de feestdagen iets te versoepelen. Er mogen dan maximaal tien mensen bij elkaar zijn.

 • Klappertandend in de klas, want de ramen moeten open

  Ventilatie op scholen is tijdens de coronacrisis extra belangrijk. Maar niet alle scholen hebben een goed ventilatiesysteem. Op die scholen moeten de ramen en deuren open om te luchten en dat is 's zomers niet erg, maar nu het steeds kouder wordt is dat een stuk minder prettig.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Klappertandend en onder dekens in de klas, want de ramen moeten open
 • TU Delft ontwikkelt software om besmettingsrisico's vast te stellen

  De TU Delft heeft software ontwikkeld waarmee het mogelijk is om de risico's van besmetting met het coronavirus te berekenen voor een bepaalde ruimte. Het model plaatst virtueel een ziek persoon in een ruimte en simuleert hoe snel de virusdeeltjes zich verspreiden. Daarmee kan berekend worden hoe veilig het is in ruimtes zoals vliegtuigen, klaslokalen of restaurants.

  "Dan kun je op je computer, dus op een veilige manier, uitproberen wat er gebeurt als je bijvoorbeeld honderd studenten gedurende anderhalf uur bij elkaar zet in een collegezaal en er één van hen corona heeft", zegt simulatie-expert Wouter van den Bos. "Ook wordt het model nauwkeuriger naarmate er meer bekend is over het virus, zoals informatie over de levensduur van het virus en hoeveel virusdeeltjes iemand ziek maken."

  Om zeker te weten of de simulaties kloppen met de praktijk, valideert het team ze door middel van visualisatie-experimenten. "Ik maak zichtbaar wat onzichtbaar is", zegt aerodynamica-hoogleraar Fulvio Scarano. In onderstaande video laat hij zien hoe druppels zich verspreiden als hij hoest voor een scherm met stipjes waarop een camera gericht is.

  "Ik vergelijk vervolgens of dit klopt met onze simulaties. Deze cross-check is cruciaal om te verifiëren of de simulatie alle aspecten van de werkelijkheid meeneemt."

  De software is waarschijnlijk in februari beschikbaar.

 • Spanje versoepelt regels wat rond Kerst

  In Spanje mogen families toch bij elkaar komen om Kerst en Oud en Nieuw te vieren, maakte de minister van Volksgezondheid bekend. De deelstaten blijven op slot om alle niet-nodige verplaatsingen te voorkomen, maar voor de Kerstdagen en Oud en Nieuw wordt een uitzondering gemaakt.

  Reizen voor familiebijeenkomsten is op 24 en 25 december, en 31 december en 1 januari wel toegestaan. Op die data mogen families met maximaal tien mensen bij elkaar komen, inclusief kinderen. Wel geldt een maximum van twee gezinnen bij elkaar en er geldt een avondklok die ingaat om 01.30 uur. Ook mag er niet gezongen worden tijdens kerkdiensten en wordt eten en drinken in de open lucht strikt afgeraden.

  Studenten moeten zich inhouden

  Andere bijeenkomsten als sportevenementen of optochten (zoals tijdens het Driekoningenfeest van 6 januari) gaan niet door. Behalve als dit 'statische' bijeenkomsten zijn, waarbij het maximaal aantal bezoekers gegarandeerd wordt.

  De minister deed een oproep aan studenten om zich tot tien dagen voor de viering van het Kerstfeest in te houden, en bijeenkomsten zoveel mogelijk te vermijden. Overigens houden deelstaten de mogelijkheid van de regels af te wijken als het aantal besmettingen in regio's toeneemt.

  Tijdens de bijeenkomst was ook sprake van enig optimisme. "De situatie verbetert. Maar we hebben nog een lange weg te gaan", zei de Spaanse minister. De afgelopen 24 uur telde Spanje 9331 nieuwe besmettingen en 273 doden als gevolg van covid-19.

 • Horecabedrijven willen open en 'nemen boete voor lief'

  Horecagelegenheden in vijftig gemeenten dreigen op 17 januari open te gaan, ook al lopen ze daardoor het risico een boete te krijgen. "Die boete klinkt nog zo onaantrekkelijk niet, vergeleken met de financiële situatie waarin de meesten nu zitten", zegt restauranteigenaar Peter van Belle. "De schatkist is bijna leeg, de bodem komt in zicht."

  Het is de compensatieregeling waar volgens Van Belle de schoen wringt. De huren lopen door, net als de salarissen en de energierekening en het financiële steunpakket is volgens hem lang niet genoeg om dat allemaal mee te kunnen betalen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Horecabedrijven dreigen open te gaan: 'De schatkist is leeg'
 • Minister De Jonge: 'Vaccinaties zijn een complexe puzzel'

  Minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat alles erop is gericht om op 4 januari klaar te staan om te beginnen met vaccineren, "maar het is een complexe puzzel". Zo moet nog worden getest welke vaccins voor welke doelgroepen geschikt zijn.

  Volgens De Jonge is het de bedoeling eerst de kwetsbaarste groepen, "de oudste ouderen", te vaccineren. Maar of dat kan, is nog de vraag. Juist over het vaccin van Pfizer/BioNTech, dat waarschijnlijk als eerste op de markt komt, wordt gezegd dat het misschien niet geschikt is voor ouderen. In dat geval kan er volgens De Jonge bijvoorbeeld voor worden gekozen om eerst de verzorgers van de kwetsbaarste groepen te vaccineren.

  Kijk hieronder naar een gesprek met minister De Jonge over de vaccinaties.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge over vaccinaties: het is een heel complexe puzzel
 • EenVandaag: twee derde leraren wil langere kerstvakantie

  Twee derde van de leraren wil dat de kerstvakantie met een week wordt verlengd. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 750 docenten in het basis- en voortgezet onderwijs.

  Juist tijdens de feestdagen zullen er leerlingen besmet raken, vreest een aantal deelnemers. "Als de scholen een week langer dicht zijn, zijn die leerlingen in de besmettelijke periode thuis in plaats van op school", aldus een docent op de middelbare school.

  De docenten zijn niet bang dat de week extra vakantie tot een verder oplopende leerachterstand zal leiden. "Die ene week loopt niemand achterstanden op. Als dit ervoor zorgt dat we de scholen later niet weer helemaal moeten sluiten, is hier niks mis mee", aldus een van de docenten.

 • Skipistes Oostenrijk 24 december met veel beperkingen weer open

  De skipistes in Oostenrijk gaan 24 december weer open. Maar de hotels, appartementen en restaurants in de skigebieden blijven nog gesloten tot 7 januari. In de praktijk betekent dit dat alleen omwonenden en mensen uit de regio de ski's weer kunnen onderbinden.

  Om alle vormen van buitenlands toerisme te ontmoedigen geldt verder de maatregel dat toeristen uit landen met meer dan 100 coronabesmettingen per 100.000 inwoners na aankomst tien dagen in quarantaine moeten. En dat geldt voor bijna alle landen in Europa, inclusief Duitsland, Italië en Frankrijk.

  Deze landen hadden Oostenrijk eerder gevraagd om de pistes tot na de feestdagen gesloten te houden. Deze oplossing van Oostenrijk valt in Duitsland in goede aarde. De Duitse minister van Volksgezondheid heeft gezegd blij te zijn met de nieuwe regels van Oostenrijk.

  De pistes in Frankrijk, Italië en Duitsland blijven voorlopig nog gesloten.

 • Italianen verplicht thuis met Kerst en Oud en Nieuw

  Italianen mogen tijdens de Kerstdagen en rond Oud en Nieuw niet reizen buiten hun gemeente. Daarmee wil de regering voorkomen dat het land in een derde coronagolf terechtkomt. Ook de avondklok blijft gelden tijdens de feestdagen. Nu geldt in sommige regio's ook al een reisverbod, maar tijdens de feestdagen geldt dat dus voor het hele land.

  Italië verwacht begin januari te kunnen beginnen met een grootschalige vaccinatie tegen covid-19.

 • Poetin: vanaf eind volgende week op grote schaal vaccineren

  De Russische president Poetin heeft opdracht gegeven om eind volgende week te beginnen met vaccinaties op grote schaal, meldt staatsmedium RT. Als eersten zijn leraren en medisch personeel aan de beurt.

  Tot het eind van het jaar zijn volgens correspondent David Jan Godfroid ongeveer 2 miljoen doses beschikbaar. "Dat is genoeg voor iets meer dan 1 procent van de bevolking. Zo groot kan die schaal dus niet zijn."

  Het vaccin Spoetnik V bestaat uit twee prikken. Voor Russen is een vaccinatie gratis, op de internationale markt moet voor de twee injecties samen 20 dollar worden betaald.

  De gezondheidsautoriteiten in Moskou claimen dat het Russische vaccin 42 dagen na toediening voor 92 procent werkzaam is. Het vaccin wordt momenteel onder 40.000 vrijwilligers getest. De bedoeling is om volgend voorjaar op grote schaal te gaan produceren. In de EU heeft alleen Hongarije belangstelling voor het Russische vaccin.

  Onder de Russen zelf is veel weerstand tegen het vaccin. In een enquête van eind oktober zei 59 procent van de ondervraagden zich niet te willen laten vaccineren.

 • 4942 nieuwe besmettingen, iets meer dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4942 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 879 meer dan gisteren werden gemeld.

  Er zijn 142 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 45 nieuwe opnames minder dan gisteren.

  Op de intensive care werden 25 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 5 nieuwe opnames meer dan gisteren.

  In totaal liggen er nu 1606 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1683), van wie 475 op de IC (gisteren: 478). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

  Bij het RIVM zijn 66 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 62 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 57 doden per dag, tegen 59 doden per dag een week eerder.

 • LHV: Pfizer-vaccin niet geschikt voor huisartsenpraktijken

  De huisartsen in Nederland zijn niet goed toegerust voor toediening van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat zegt voorzitter Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Volgens Kalsbeek is het een complex vaccin dat diepgevroren moet worden bewaard. "Dat vraagt logistiek te veel, ook omdat het twee keer moet worden toegediend", zegt ze in een interview met de NOS.

  Kalsbeek denkt dat dit vaccin, dat naar verwachting begin januari beschikbaar komt, beter geschikt is voor toediening in verpleeg- en verzorgingshuizen. Het zou betekenen dat de ouderen die thuis wonen later aan de beurt komen en zorgmedewerkers juist eerder, omdat die in ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen worden ingeënt.

  Volgens de LHV-voorzitter zijn de huisartsen goed voorbereid op het vaccineren. Maar de belangrijkste vragen zijn nog niet beantwoord: wanneer komen de vaccins en voor wie zijn ze geschikt? Als de huisartsen een vaccin krijgen dat lijkt op de griepprik en dat niet op een complexe manier hoeft te worden bewaard, denken de huisartsen dat ze 6 miljoen mensen kunnen vaccineren. Pfizer zegt dat het vaccin 5 dagen goed blijft in de koelkast.

  Kalsbeek noemt de startdatum van 4 januari die minister De Jonge heeft genoemd verrassend. "Je moet oppassen dat je niet te hoge verwachtingen wekt. Een kleine anderhalf miljoen mensen kunnen in het eerste kwartaal worden ingeënt."